Osvětlení
Ty starý maj 8 měsíců. Teď sem měřil spotřebu a celková spotřeba světla klesla z 245w/h na 199. Nicméně když reguluju výkon cca nad 50%, tak celková spotřeba je cca 100w/h a dalším zvyšováním výkonu leze lineárně na těch 199 nicméně intenzita světla (opět subjektivně) se již nemění. Tzn. lidským okem je úroveň osvětlení naprosto stejná, i když celé světlo bere 100w nebo 200.
Zvláštní ne? (Nevylučuju že jsem slepej jak patrona...)
Nebude to tím, že jsou ty 28W nový, ještě neunavený?
Zdar,
Veden snahou omezit intenzitu osvětlení jsem vyměnil 2x 54W T5 (HO) z celkových 4 za 2x 28W T5 a jsem poněkud zmaten, protože intenzita světla subjektivně jak pohledem na akva tak pohledem přímo na zářivky (4 vedle sebe, prostřední dvě jsou ty 28W) je dokonce mírně vyšší.
Jako čekal jsem, že to nebude vizuálně moc rozdíl, ale abych měl pocit že to svítí ještě víc? Netušíte kde je chyba?
H.
Starší reakce
Není to sice moc, ale pokud rostou rostliny, tak proč ne. Hnědá řasa může mít původ jinde. Ještě tady nepadlo, jaké máte zářivky (označení), jak dlouho svítíte, co je to za typ akva atd... Svoji roli může hrát i filtr a složení vody.
Při zvyšování intenzity nezapomenout také na dobrý reflektor

Predradniky dnes stoji houby:
www.elektro-paloucek.cz/…
zarivek dlouhych 1.2m je vsude hromada za par penez
a vodotesne patice treba:
www.bbelektro.cz/…
Kdyz si clovek umi neco udelat, a necpe co nemusi primo nad vodu, nemusi to stat moc ani se zarivkami...
Pokud se tvoří hnědá řasa, tak ji možná zvýšeným osvětlením odstraníš, ale místo ní ti poroste jiná. Pokud osvětlení tvojim kytkám a rybám stačí, uvažoval bych o jiném a levnějším řešení. Protože když si spočítáš náklady na elektrický proud za svícení, tak to není malá částka a musíš ji platit pořád.
Než obyčejné žárovky, to radši "úsporky", taky jdou do klasických objímek a jsou to prakticky zářivky. Ideální a levné řešení je sehnat někde staré zářivkové svítidlo a to upravit pro potřeby akvária.
Pouvažujte ještě na jiném řešení a klasické žárovky z toho vynechte.
0 25.04.2011 15:06 Fogy – žárovky
Zdarec lidi mam AQ 300 litrů 150x50x40 (d x v x š) a mam tam 2 zářivky o síle 32 w ... Je to málo to vím proto se mi tam taky dělá hnědá řasa

napadlo mě někde koupit 2-4 objímky na klasické žárovky a zapojit to tam ... co vy na to ? jelikož se mi ted moc nechce dávat 2000 za glomat.. díky za rady !

Starší reakce
Ne ne, je to jednoduchý. Koupil jsem v Bauhausu CD profil na sádrokarton(viz.
stavebniny.baushop.cz/… ), PVC trubku na odpady o průměru 90 mm a kus zrcadlové samolepící fólie. Profil a trubku si nařežeš na potřebnou délku, trubku pak ještě rozřízneš po délce tak, aby ti vznikla 3 korýtka. Ta pak vylepíš zrcadlovou tapetou a zasuneš do profilu. PVC má tendenci se vlivem tepla ze zářivky zavírat, tomu však zabrání zasunutí do profilu, který má na krajích žlábky. Kdybys měl zájem můžu ti to doma vyblejsknout jak to vypadá hotový. Je to za pár korun, funguje to perfektně a nemusíš se bát, že to při neopatrné manipulaci nějak poškodíš. Já jsem s tím spokojený, dělal jsem to i kamarádovi na 6 trubic T5 39W - kdyby si měl ty reflektory kupovat tak by to byl asi celkem ranec. Tahle to vyšlo určitě do 500,- Kč a bylo z toho 6 ks po 90 cm pro kámoše a 4 ks po 60 cm pro mě.
Ten Hagen nebl o tolik drazsi. S trubkama Osram stal asi 1100kc. A jak jsem psal, nemel jsem moc na viber, neb dalsi moznost co jsem nasel bylo objednat z Polska a to vyslo cele na 1000kc. A to za pripadne problemy pri reklamac nestalo.
Jak jsou delane ty tvoje reflectory? Jaky maji tvar? To jsi jeste ohybal nebo to uz ma ten spravny tvar? A co povrch? Dodatecne leseny?
Pochopil jsm to spravne, ze nejake jsou vyrobene z profilu a jine z trubky nebo to je nejaky slozitejsi design?
0 20.04.2011 20:04
Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetky zde jsou katalogy firmy osram a je tam cekkem srozumitelne napisano co a jak
www.osram.cz/…
jinak mezi predradniky mohou byt velke rozdily
nářadí jako má můj chlap má asi málokdo auto chudák bydlí venku a garáž je plná nářadí díky moc

0 20.04.2011 15:27 vojpesta – Re: Designer
Zapomel jsem napsat, ze jsou potreba ty samotne zarivky, ale to mnou take neuvedeny sroubovak vetsinou taky, tak snad to podstatne jsem napsal

.
Takze potrebujes flexosnuru, tedy kabel, ktery vede ze zasuvky do predradniku, 3 zilovy, proud tim potece maly, prurez 3x 0.75mm2 bohate staci, vic jiste neva.
Dale elektronicky predradnik, pracujici se zarivkami s prikonem, ktere se chteji pouzit, coz je dano zase delkou. Takze napriklad 20W maji delku 595mm, to se nad 80cm akvarko vejde, tedy predradnik pro ne a pro pozadovany pocet ks.
Vodotesne patice na zarivky, pro kazdou zarivku dve, a pokud nejsou vodice soucasti, tak plus vodice.
Veci u akvaria by mely byt napajeny pres proudovy chranic, stejne jako veci v koupelnach. Da se koupit i jako mezikus mezi zasuvku a vidlici, proste krabicka do zasuvky a na ni je zasuvka. On sice cely zivot akvaria neni k nicemu, ale muze usetrit nejaky ten halir za nekonajici se pohreb, kdyz nekomu neco do akvarka spadne a on tam zrovna ma tak sikovne ruce...
-------------
Tlumivka se pouzivala ve spojeni se starterem v jednoduchych zapojenich zarivek, s predradnikem netreba.
Reflektor je neco, co odrazi svetlo svitici kam netreba tam, kam je ho treba

. A jestli uz se to vyresi nejakou folii, natrenim na bilo, presne tvarovanym plechem, vysledek je ruzny, ale cokoli je lepsi nez nic. Nakonec sundanim reflektoru a nebo jeho nacernenim se da svetla zase ubrat.
Záleží kolik do toho chceš investovat. Pokud se spokojíš se starším typem osvětlení tedy zářivkovými trubicemi T8 (průměr trubic 26 mm) bude to levnější (nebo i zadara ze starého zář. svítidla) ve většině případů to stačí, jen je škoda, že poměrně velkou část el. energie přemění lumivka na teplo. Pokud chceš moderní T5 (průměr 16 mm) kdy máš možnost koupit trubice HO = Hygh Output a získat tak při stejné délce zářivky více světelného výkonu výjde to dráž. Manžel jakožto truhlář bude vědět při výrobě krytu co si může dovolit a jak co ošetřit proti vlhkosti. Jen bych dodal, že kryt je dobré opatřit větráčkem z PC pro cirkulaci vzduchu. Na krycí sklo se názory různí, já ho používám (mám kryt z lamina), ale bývá pod ním problém s plovoucími rostlinami. Reflektor je přesně jak jsi napsala to co sráží světlo dolů do vody. Jak vypadá diamantová folie nevím, takže neporadím. Reflektory se dají koupit (poměrně drahé), nebo může vyrobit klempíř naohýbáním plechu, nebo si to za pár korun vyrobit doma ...
všem moc děkuji za příspěvky
můžu tedy někoho z vás poprosit co vše si mám koupit na to osvětlení když by mi ho zapojil manžel?
pochopila jsem že předřadník,patice na zářivky,co je tlumivka?a ještě co je reflektor? pravděpodobně něco co sráží světlo dolů do vody?nahradí ho diamantová folie?
a pokud bude osvětlení dělané doma musím mít nad akva krycí sklo?
vím že se ptám jako blbec ale tohle opravdu není moje parketa a ráda bych to tomu mému chlapovi co nejvíce usnadnila i když se snad v elektrice trochu vyzná předem vám moc děkuji Petra
Já nakupoval v obchodě s elektroinstalačním materiálem, konkrétně v Elfetexu. El. předřadník Osram 24-39W, 4x obyč. patice, 4x kovový držáček trubice a 2x Osram Lumilux T5 HO 830+840 dohromady necelých 700,- Kč. Reflektory vyrobeny z profilu na sádrokarton, odpadové trubky a samolepící zrcadlové fólie. Za pár kaček a jedno odpoledne v dílně. Vše funguje a já jsem spokojený

No, ja jsem chtel koupit T5 HO svetlo v obchode s osvetlenim tam vubec nevedeli, co T5 HO je :( Takze najit toto za 700kc dost zalezi na tom kde bydlis. Pokud ty nemluvis o T8
Ten Glomat není špatný. Vše je hotové, jen připevnit (dle mého názoru pochybné plastové) držáky trubic, nacvaknout (voděodolné ???) patice a může se svítit. Na druhou stranu to samé (jen s obyčejnými paticemi) se dá pořídit v obchodě s elektromateriálem za cca. 700,- Kč včetně trubic. Předřadník i trubice Osram ...
Záleží jak moc se ti (resp. manželovi) chce s patlat se zapojením. Já osobně si rád dělám techniku okolo akvária sám. Udělám si vše podle svých představ, u práce relaxuji a nakonec to výjde i levněji. I ty reflektory lze vyrobit za pár korun a splní ten samý účel

ten predradnik je i na 24W. ja mel primo to svetlo na 2x39W a je naprosto skvele. pokud budes kupovat ten predradnik, kup si urcite i reflectory od Hagenu! Nejsou nejlevnejsi, ale jsou nejlepsi.
Divam se, to je pro 2 zarivky 39W, ale ty jsou dlouhe zhruba 85cm, coz je nad akvarium 80cm trosku moc. Mate toto promysleno dobre? Mrknete ke mne do prezentace, zobrazte vsechny fotky a zkuste uvazit kapotaz, ja ji mam vlastnorucne vyrobenou, nemuzu si to vynachvalit a stolar to co ja zvladne levou zadni. Nez se trapit s nejakym zavazejicim krytem, vysoka kapotaz je pohoda, dokonce na to stavim kybl pri napousteni vody. A osvetleni, to se dela bajo na neco jako je tahle kapotaz, namontovat se da nejen svetla.
A druha vec, 78W (2x 39W) nad akvarko s pudorysem 80x31 bude az moc svetla, nevim jak je to vysoke, ale stacilo by i pro hodne narocne rostliny, coz zavani rustem ras, tolik svetla uz chce hodne umet a vedet. Jiste, ztlumit svetlo se da vzdycky, ale bezne by mene stacilo.
děkuji moc

0 18.04.2011 22:34 vojpesta – osvětlení
ahoj mohli by jste se mi vyjádřit k tomuto výrobku?řeším osvětlení a bohužel mám atypické akva 31x80 a nemohu koupit hotový kryt manžel je truhlář kryt vyrobí ale osvětlení musím koupit prosím písněte a nebo poraďte díky
www.kasa.cz/…-/
Starší reakce
0 03.04.2011 11:26 diabolus – Dvouzářivkové osvětlení do 50cm
Dobrý den,
měla bych dotaz - sháním dvouzářivkové osvětlení na své akvárium nestardantní velikosti do délky 50cm. Nikde na nic nemůžu narazit. Už přemýšlím na tí, že si jej budu vyrobit, nebo dát dvě lampy vedle sebe - vcož se mi nechce. Neměl by někdo nějaký typ?
Děkuji mnohokrát za odpověď
diabolus
Starší reakce
Chjo... Já myslel, že z toho, co tu bylo napsáno, jste nejpravděpodobnější příčinu "zelené vody" pochopila...

Tak znovu: prázdné akva a přemíra světla. No a tuto nejpravděpodobnější příčinu můžete zkusit odstranit tím, co tu bylo také opakovaně zmíněno - snížit intenzitu osvětlení, zkrátit jeho dobu, vysadit maximum kytek s důrazem na rychle rostoucí, příp. plovoucí.
To vše ale velmi pravděpodobně nepovede k rychlé nápravě; té pomůže likvidace planktonních řas UV-lampou.
Že po případné likvidaci zákalu nezačnete okamžitě do akvária "prát světlo" jako dosud, je nasnadě! K intenzivnímu osvětlení se musíte dopracovat. A přizpůsobit mu i ostatní podmínky - především dostatek živin vč. CO2.
plovoucí kytky tam mám a statečně se mi množí. Té lampě bych se také ráda vyhla protože mi příjde že to řeší jen aktuální problém a neřeší jeho příčinu. Je to jako vzít si prášek na bolest hlavy od krku ale necvičit aby se ten krk uvolnil. No veřejně nepropagovat nějaké řešení-a co takhle soukromě?

Můžete zkusit to, co tu bylo napsáno stran omezení intenzity a délky doby osvětlení. A k tomu vysazení těch kytek z AQUA-DAHO. A třeba i vysazení plovoucích rostlin, které by mohly snížit obsah živin ve vodě.
Osobně se ale domnívám, že naděje na rychlé řešení v tomto není...
To spočívá v použití UV-lampy. (Chtělo by to půjčovnu v každé akvaristice...

)
Jsou i jiné metody, které bych nechtěl veřejně propagovat.

ani nezlepší?

dobře a co s tím tedy ted?
Máte pravdu. To, že na tyto stránky někdo chodí, neznamená, že musí přečíst všechno... Taky čtu témata "výběrově"...
Pokud jste se rozhodla použít tak intenzivní osvětlení, měla jste k tomu své důvody. Ovšem založení takové nádrže předpokládá jisté postupy. Obávám se, že ani 9 košíčků s rychle rostoucími kytkami to nevytrhne...
no zas až tak jasné to jak vidíte není. Pokud by se jednalo o výměnu 2 trubic ještě to skousnu ale měnit celé světlo za 1600 se mi tedy opravdu moc nechce

To je snad jasné, že nemůžete vyměnit pouze trubice?!

(Na tomhle fóru nejste poprvé, že ne?

)
klidně to udělám,ale pokud tím nezničím předřadník. To by bylo to nejmenší vyměnit zářivky
Kromě přistínění položením stínícího materiálu na krycí skla doporučuji zkrátit dobu osvětlení na 5-6h/den.
I po dosazení hromady rostlin bude akva poměrně silně nasvíceno - měla byste s tím počítat a připravit se na další opatření.
(Výměna zářivek za slabší nebude asi tím, co byste chtěla udělat, že?...

)
EDIT: I tak nejspíš budete muset ještě něco udělat s tím zákalem...
jo už jsem tam dala takovou bílou látku. řekla bych že tam je podle oka toho světla tak půlka. Tak uvidíme co to udělá až ještě dovysázím kytky
zkus na to sklo pod zářivky položit papíry, propustí jen část světla, nebo to něčím částečně zakrýt. Ale spotřeba bude furt dost velká
Ano jsou tam krycí skla a plovoucí kytky, které se stále rozrůstají. Zítra či pozítří mi příjde další várka kytek z Daha. Objednávala jsem samé velmi rychle a rychle rostoucí tak snad se to zlepší. mám tam dalších 9květináčků. Jednu zářivku vypojit to bylo první co mě napadlo bohužel jak už jsem ale psala-to nesvítí s jednou
Svítit takto intenzivním světlem do akva téměř bez rostlin, (a při takové skladbě toho mála rostlin), nemůže skončit jinak. I jedna taková zářivka bude na dané podmínky ažaž...
Máte na akva krycí skla?
vypojit právě nejde. Nesvítí to jen s jednou bohužel

jediné co můžu skusit je sundat alobal co mám aby to odráželo světlo,ale to nebude moc velkej rozdíl asi
a co takhle jednu zatím vypojit?
Až bude dost kytek (a to světlo co máš) tak možná budeš muset přihnojit a přidávat CO2
Dobrý den, mám problém s akáriem-dělá se mi tam taková krááásná zelená voda. Z největší pravděpodobností z přebytku světla a málo kytek. Kytky už jsou na cestě ale s tím světlem to asi nebude tak jednoduché. Mám tam 2x80 T5. Dala by se na tento předřadník zapojit jedna slabší zářivka? Nezničím tím předřadník?

Starší reakce
0 23.03.2011 18:31 Kevi12 – málo prostoru :-(

Prosím poradíte mi, jak mám co nejlevněji a nejjednodušeji vyřešit osvětlení pro akvárko cca 54l, když mám tenhle kryt v kterém je 15W zarivka? Chtěla jsem tam ještě jednu zářivku přidat, ale nevím jak

Starší reakce
Dík za radu funguje už len položiť na AQ

L hnedy (nebo cerny), N modry, a to oznaceni zeme na zlutozeleny.

Tak nakoniec som sa rozhodol pre predradník 2x14W už trubice mám ponapájané podľa schémy ale mám problém s pripojením elek. káblu. Neviem kde mám pripojiť fázu, nulák a uzemnenie do, ktorého konektoru tak ak by sa našiel niekto kto by to podľa obrázku vedel bol by som mu veľmi vďačný.

Starší reakce
0 09.03.2011 16:04 filipsi RadekCX napsal:
ostatne abych priznal tak jsem zatim germicidni LEDku nevidet - tedy neco kolem 250nm
Ja take ne. Jen jsem o nich cetl. V souvislosti s desinfekci vody v polnich podminkach. Samotneho by me zajimalo, jestli opravdu existuji, nebo jde o reklamni trik s nejakou modrou led, kde desinfekce a filtrace vody nastava uplne jinak. Jen co bude chvile a vzpomenu si, podivam se na to.
400nm je k nicemu, germicidni lampy sviti nekde kolem 250nm, nemluve o tom, ze ta uvedena LED nema ani 100mW prikonu EDIT: ma do 100mW, a Luminous Power uvadeji 4 az 5mW...
Da se s tim poskodit zrak, ty vyvody jsou proti oku docela tvrde a ostre

.
Přidat reakci
1 ...... [66] ...... 89 90
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 109184x