Osvětlení
Já to nevysvětlil, jen dal příklad. Zamyšlení a pochopení je na každém.
Víš, jak jsou nějaké baterky tak silné, že ti dosvítí v noci až na mraky? A jiné ne. Tak dejme tomu, že baterka, co ti osvětlí mrak má 20W a 2000 lumenů. Kdyby jsi použil 20 1W baterek s 100 lumeny a nasměroval je všechny na 1 místo, tak bys ten mrak prostě neosvětlil.
Proto se u hlubokých akvárek dříve doporučovalo dát raději méně silných výbojek, než více slabých.
EDIT: Jde prostě o to, že jedno silné světlo dosvítí na větší vzdálenost, než více slabých. Světlo, které by bylo schopné prosvítit 10m vodního sloupce s přehledem prosvítí 1m hloubky akvária a ještě to bude mít tu výhodu, že bude u hladiny téměř stejná síla osvětlení, jako na dně. Když budeš mít světlo, co prosvítí 1m vodní sloupec, tak ani když jich dáš 1000 vedle sebe, tak ti neprosvítí do hloubky 10m.
Tak to je trochu nestastne vysvetlene, ze to muze a nemusi byt pravda. Nejde vubec o vykon jednotlivych led diod, ale jak silny svetelny tok svetlo vyvine a jakym smerem ten svetelny tok vychazi.
Jednoduse receno, je potreba dostatecna hodnota svetelneho toku (v lumenech) a je jedno, zda ji generuje vice slabsich ledek nebo mene silnejsich. Druha vec je, zda takto vygenerovany svetlny tok je spravne nasmerovan do akvaria nebo ne. Pak se peojevi, ze ledky s optikou (coz byvaji ty silnejsi), ho efektivneji nasmeruji na dno akvaria. Neplati ale, ze propustnost svetla ve vodnim sloupci zavisi na zdroji svetla
Výkon celého osvětlení bude +- stejný, jako kdyby byl umístěn těsně nad hladinou. Ale je potřeba použít LED čipy s vyšším výkonem v kombinaci s optikou. Optika zajistí, že světlo bude směřovat do akva a silné čipy zas, že to bude fungovat.
Např. když máš 20W světlo z 40 0,5W LED čipů a umístíš nad hladinu, tak těsně nad hladinou už máš třeba jen 95% světla, 10 cm pod hladinou to bude tak 75%, 20 cm pod hladinou už jen 50% a 30 cm pod už třeba jen 25%.
Ale když uděláš 20W světlo z 10 2W LED čipů a dáš to metr nad akva, tak budeš mít nad hladinou cca jen 85% světla, ale pak 10 cm pod hladinou cca 75%, 20 cm 60% a 30 cm pod hladinou 40%.
Kdyby jsi dal metr nad hladinu 20W světlo z 40 0,5W LED, tak by jsi nad hladinou měl cca 50% světla, 10 cm pod 20%, 20 cm pod 5% a 30 cm pod 0,5%.
Čísla střílím od boku, ale jde o princip

Také myslím, rozdíl je v optice (která bude spíš na velkém čipu, než na malém). Ale z hlediska výkonu je úplně jedno, zda máme 1 chip co dává 1000 lumenů nebo 1000 chipů co dávají každý 1 lumen.
No ten pokles svetla u dna nadrze se spis resi optikou na led chipu nez pridavanim vykonu ne?
Je to praktičtější, ale je nutné použít osvětlení se silnými LED čipy (nejde ani tak o to, kolik watů osvětlení má, ale jak silné jsou jednotlivé LED čipy). Výhoda je i v tom, že u silnějších LED čipů nebudeš mít takový pokles světla u dna nádrže, jako se slabším LED umístěným u hladiny.
I zavesne osvetleni muze byt odstineno, ze nijak nerusi. Spise jde o to, ze se vzdalenosti klesa intenzita dopadajiciho svetla na plochu
0 22.01.2018 19:07 Crusia – Osvětlení
Zdravím, budu zakládat nové akvárium a z praktického hlediska se mi docela líbí závěsné osvětlení (kryt je fajn, ale občas překáží). Ale nejsem si jistá, zda rozptýlené světlo neoslňuje při pohledu do akvária z blízka. Prosím o vaše postřehy a porovnání. Děkuji
Myslím, že se mi podařil dobrý světelný efekt. Jako pozadí mám modrou PVC fólii přilepenou jen za horní okraj. Mezi dolní oddálenou fólii a sklo svítįm kompletním led tělesem 6500K. Kromě toho, že to vypadá dobře mají rostliny vzadu dostatek světla, viz nádrž Mystery.
Starší reakce
neboj, strčim tam jenom špičku

Jo, tomu rozumim. Takhle vysoko je už dost kosa a je potřeba přitopit. I tak bych ale žárovku do vody nestrkal...

0 12.01.2018 14:32 poldaCB – inspirace!!!
no mě to právě napadlo taky. dělám ted takovej pokus. viděli ste reklamu s čekam norisem? jak roztáhne nohy na letadlech a nespadne? právě mě to inspirovalo a cho to mít taky s akvárkem. zároveň bich využil světlo, jako topení. ale musim zjistit jestli mi do tý žárovky nepoteče voda.
www.youtube.com/… Dříve se s nimi svítilo a zároveň to bylo jako topení. Žárovky měly potopenou baňku ale jen do takové výšky aby se v případě prasknutí nenamočila spirála.

Ta když je to seriózní dotaz... Žárovka jako celek vodotěsná samozřejmě je, jelikož je v ní vakuum (tzn. nedostane se dovnitř vzduch)...

Ale určitě nebude dobrej nápad strkat ji do vody, pokud bude připojená k elektřině, i kdyby zhasnutá...

Len kým ju nezapneš.

0 12.01.2018 14:15 poldaCB – žárovka - dotaz
zdar jaxviňa, mám takovej seriosní dotaz okolo žárovek. věděl bi něko jestli je žárovka vodotěsná?
Starší reakce
Souhlas, mám to taky tak. Ale do krytu bez skel bych ho asi nedal.
0 02.01.2018 19:13 Honza – výroba domácího osvětlení
Dobrý den prosím o radu je možné použít u osvětlení akvária klasické led žárovky 5w / 480lum
děkuji za odpověd
Pokud bude mít akvárium bez krytu a s krycími skly, tak bych se toho Chihirosu skrz tu vlhkost vůbec nebál...
Já mám na všech akva délená krycí skla 2mm a přímo na nich led pásky přilepené na Al pásovině. Nedovedu si představit, že voda kondenzuje v krytech a skapává do akva. Kryty mám vylepené alobalem jako reflektory. Led zásadně na 12V a min. 6500K. Pozor na modrou, podporuje roduchu.
Mám ho v krytu, kape z něj voda, zatím OK.
A ten Aquatlantis vydrží vlhkost bez problému jo? I když se dává téměř nad hladinu.
Oboje mám. Oboje svítí pěkně. Aquatlantis mám v krytu, Chihiros by tam asi dlouho nevydržel kvůli vlhkosti. Obojí mám zredukované, protože svítí moc. Aquatlantis má kvalitnější provedení, takové robustnější.
To ještě přesně nevím, takovou tu klasiku co se ke krevetkám pořizuje. Hodně se mi líbí kobercové rostlinky. Řekl bych laicky řečeno ,,středně náročné". Hodně mě zaujalo Aquatlantis Easy LED, na druhou stranu jestli stačí Chihiros LED které je o polovic levnější.... zajímalo by mě porovnání těch dvou co se týká kvality provedeni. Ten Chihiros se prodává na ali,tak mam strach aby to nebyl laciný šmejd.
0 02.01.2018 14:14 RencMan – Jaké LED osvětlení
Dobrý den,
chtěl bych poprosit o radu. Měl jsem osvětlení v krytu (vypouklého) akvária, působením vlhkosti a stáří, elektro instalace odešla. Teď zvažuji koupit světelnou LED rampu bez krytu. Velikost akvária 800x240x400, aktuálně mam v akváriu pár Tlamovců. Akvárko bych časem chtěl předělat na krevetárium, plus nějakou rybku.
Aktuálně, jsem se díval na tyto světla:
www.rostlinna-akvaria.cz/…
www.rostlinna-akvaria.cz/…
www.profiplants.cz/…
Jedná se mi o kvalitu provedení a funkčnost, vlastní zkušenost, popř. doporučení jiného osvětlení.
Děkuji za radu
EDIT- velikost akvária je v mm.
Kromě toho, že svítím zhora zářivkou 18W 10000K a Led páskem 9000K, myslím,že mám vychytávku. Zadní modrou fólii mám přilepenou jen nahoře, dole odsunutou a mezi ní a sklo svítím led tělesem 6500K. Vypadá to viz nádrž Mystery.
Starší reakce
Jen upozornění k těmhle stmívačům. Není to stavěné na nějaké velké proudy. Stačí tam připojit příkon pár metrů LED pásků, přehřeje se to a shoří.
Zdroj bude součástí té krabičky s vypínačem. Na výstupu z krabičky je konektor. Ten rozpojíš a zapojíš tam stmívač, třeba:
www.aliexpress.com/…
Na šňůře je vypínač. Štítek z druhé strany vypínače na foto. Na zástrčce není, vymenoval jsem ji za evropskou.
OT: Led pásky na 230V jsou (mají "zdroj" v sobě), ale LED svítidlo co by v sobě nemělo samostatný zdroj jsem ještě neviděl. Ale samozřejmě je možné, že nějaké šunty se zabudovaným LED páskem budou.
To že to na jedné straně strkáš do zásuvky neznamená, že ty ledky jedou na 230V. To by z nich utekl magický dým a bez něj to pak nesvítí. Prostě tam ta elektronika je někde po cestě.
Na napájecí šňůře není zdroj? Buď je přímo součástí zástrčky nebo je to taková černá krychle na kabelu. Najdi a vyfoť tu stranu, kde je štítek s parametry.
A prohlídni si pořádně svítidlo, i Číňani na ně většinou lepí štítky s parametry. Taky vyfotit.
OT: Tohle na svítidlo nepřipojíš.

Odkaz nemam. Koupil jsem to v Čcheng-tu. Zřejmě to bude tohle
m.aliexpress.com/… - jen ta tom nemám sunsun.
Můžeš sem dát aspoň odkaz na to osvětlení?
Lepší LED osvětlení se dělá se zabudovaným stmívačem anebo se tam dá stmívač přidat.
Jinak souhlas s NHKG.
Žádné ledky nejedou na 220V a už vůbec nemůžou fungovat na střídavý proud (jsou to diody). Zcela jistě tam je nějaká elektronika, která z těch 220V vyrobí nízké stejnosměrné napětí, případně dokonce proudový zdroj.
Zdroj ve smyslu transformátoru na 12/24 není. Mezi el. zásuvkou a led je jen vypínač nejspíš jen s "měničem" stridaveho proudu na stejnosmerný. Tedy pokud ledky jedou stejnosmerny.
Tak zkus nejdřív googlit. Já to udělal, než jsem dal "blbou radu"...

EDIT
Např.
www.t-led.cz/… Typ? Stmívač na 230V nejde dát, ale svítidlo má nějaký zdroj. Mezi zdroj a ledky by šel možná vložit stmívač.
Další možností jsou mléčné skla/papír a podobně jak se to dělalo v dřevních dobách.

Nejlépe asi nějakým vhodným stmívačem, řekl bych...

0 16.12.2017 18:45 rubehe Čím lze regulovat intenzitu osvětlení u led osvětlení na 230v?
Důkladně si zkontroluj jestli mají trubice správný kontakt. Takovou díru mezi paticí a kontakty na trubici by jsi tam mít neměl. Zatahej za dráty jestli někde není špatný kontakt.
Je to elektronický předřadník který nemá startér u T5 se už nepoužívají. Najdi si nějakého elektrikáře ať ti to zkontroluje přinejhorším budeš muset koupit nový předřadník.

A tak potom v com moze byt chyba? ked som to zo skusackou skusil tak prud tam ide ale svetlo nesvieti.
Přidat reakci
1 ...... [24] ...... 89 90
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 109184x