Osvětlení
0 19.02.2016 20:48 orinoko – Eheim Powerled Daylight
Zdravim vsechny. Co reknete na 2 x 34W led Eheim Powerled Daylight? Ma to dohromady 8160 lumenu. Bude to stacit na 120 delky a cca 60cm vysku pro stredne narocni rostliny? Dik.
2xT5 39W svítí o mnoho víc než ta diversa. Nebrat. Jsou to zbytečně vyhiozené peníze.
tak pokud jedno světlo dává 78W a druhý 109 tak si pomůže

a navíc ho to bude stát ve wattech který zaplatí jen 27.4Wattů za hodinu takže ušetří na elektřině skoro 3x tolik

.Pak má ještě výhodu že mu to led asi nepraskne a může to původní světlo prodat nějakýmu zastánci žárovek jako jsi ty

Já tu odpověď pojmu jinak.Na ty rostlinky co máš v akváriu by to osvětlení mělo stačit,ale nemyslím si,že si nějak polepšíš.Jestli ti jde o úsporu za proud,tak si polepšíš.Ja jsem o tom osvětlení taky přemýšlel,ale po přečtení mnoha recenzí a zkušeností lidí,kteří to osvětlení mají,jsem se rozhodl pro jiné.Já si na akva 60*30*35 pořídil toto (pro tvé rozměry)
www.akva-tera.cz/… Nemám ho sice nejak moc dlouho,ale svítí moc pěkně a je levnější než Diversa.Jestli chceš na osvětlení přidat,tak ho můžeš přidat k zářivkám a na nastavení jasu přikoupit
www.rostlinna-akvaria.cz/… .No ale rozhodnutí je jenom na tobě,tak držím palce,ať se dobře rozhodneš.Uvidíš,co poradí ještě ostatní.

pokud mysli wolframovou zarovku, tak asi jo, ale to by si stejne nepolepsil...
tady se musi zkonzultovat ta marketingova stranka matematiky
pokud výrobce nekecá a má to reálný výkon přes 109Wattů, tak pokud mě matika neplete tak si polepšíte

Nepolepšíte

Mám dotaz. Pokud své 2 zářivky t5 39w nahradím tímto :
www.vyprodeje24.cz/… tak si ještě polepším? Díky.
Tiež všetko najprv počítam, no za tie roky som sa naučil, že k výpočtu musím vždy prirátať Slavkovu konštantu, a to je číslo medzi 0 a nekonečno

V této hloubce už se bude trošku projevovat u červené složky pohlcování světla vodou. Jinak s geometrií světla to co dopadne na hladinu pod úhlem 61° a menším se už ven nedostane (při lomu na čelním, zadním, či bočním skle by byl výstupní úhel větší než 90° a v tom případě dohází k totálnímu odrazu) a dopadne na dno rostliny či ryby. Akvárium funguje v podstatě jako světlovod, takže jde i pěstovat kobereček a použít výpočet wat na litr (pokud mu nic nestíní). Nedávno jsem to počítal, chystám se o této problematice něco napsat, jen se k nemůžu pořád dokopat to dokončit.
55cm sloupec není moc. to v pohodě prosvítí LED čipy CREE XML s čočkou ...
Přidal bych ještě 3 tyto reflektory a mohlo by to stačit i na náročné rostliny.
jeden se dá koupit za nějakých 140kč i mín.
aukro.cz/…
Zdravím, prosím o radu, mám akvárium neštandardnej velikosti, 54x57x70 cm, vodný sloupec asi 55 cm, chtěl bych dobré osvětlení aj pre náročnejšie druhy rostlin, v akváriu je asi 170 L vody ale myslím, pri takomto atypickom rozmere mi bude výpočet W/L zbytečný. Aktuálne tam mám tohle 2x, přikládam foto, předpokladám, že pro rostliny to osvetlení bude slabé, dle toho čo jsem již prečet. Akvarium jsem již takhle koupil. Prosím o radu jaké světlo použít. Děkuji.
Starší reakce
No ale tu ohratou vodu musíš taky někde chladit a v akváriu to sotva půjde.
0 13.02.2016 13:20 alf – osvětlení chlazené vodou pertfekt
Starší reakce
0 07.02.2016 18:13 miuska12 – Měření Led světla
Ahoj, mam Led svetla 2x Diversa 7,2W z druhe rujy, cetl jsem,ze svitivost techto LED aby to proapivalo rostlinkam je asi 2 roky. Nevite, nejde to nejak zmerit,aby to bylo dostacujici? Nechci to zjistit tak,az by mi zařvali rostlinky, mam narocnejsi rostliny v 30l akvariu nebo pro jistotu koupit rovnou novy.
Starší reakce
No nevím, mě to přijde kvalitně vyrobený, kupodivu to ani není vyrobený v Číně ale v Portugalsku. Mám ho od loňského září a problémy žádné nemám. Mám to zavěšené volně nad akva, tak se tam nemá jak kondenzovat voda - možná, pokud je to v krytu místo T5, tak je to možné - nevím, mám otevřené akvárium bez krytu. Ale svítí fakt hodně, kdybych to nechal položené na těch nožkách na bočním skle, tak z toho oslepnou rybky

Dík za radu. Koukal jsem na recenze na zahraničních forech, no dost lidí se stěžuje na kvalitu provedení a těsnost světla. Pří po čase je plné zkondenzované vody. Tak nevím. Koukal jsem ještě na Arcadia stretch led no žádné informace jsem nenasel. Vyplatí se to vůbec vůči T5?
Vzal bych ten Aquatlantis, dá ti víc lumenů než ty od Eheimu. Mám Aquatlantis na svém akvárku pověšený cca 20 cm nad akvárkem, výška akva je 40 takže ke dnu je to (po odečtení dna) cca 50 cm a kobercovky mi rostou skvěle - kromě nich roste všechno skvěle, řasy nevyjímaje

.
Pro začátek bych tam dal jedno a kdyžtak přikoupíš pak druhý. Jas se dá regulovat - stačí dokoupit takový bazmek s trimerem - tak je kdyžtak stáhneš, pokud by to svítilo už moc.
Přeji všem dobrý den
Chci vás poprosit o radu. Zakládám nové akvárium 120 x 50 x 60 cm výška a chtěl bych použít LED osvětlení. Zatím jsem zvažoval: EHEIM LED Osvětlení PowerLED Plants 34 W, 107,4 cm nebo Aquatlantis universal (tam jsou délky 1047 a 1200mm), ale nevím, zda stačí jedna rampa nebo budou muset být dvě, co je rozumnější a spolehlivější volba. Chtěl bych pěstovat středně náročné rostlinky, kobercovky a par druhů červených rostlin. Co byste mi poradili?
Děkuji
Starší reakce
Mě to přijde málo, světlo to udělá. Ale sám musíš vidět jak to svědčí či nesvědčí rostlinstvu.

mam 100 l akva,vyska 40cm svietim tou jednou rampou 9x biely modul a 1x cerveny modul
0 21.01.2016 21:00 Kulisek –
Re: ASA Ty dvě by možná mohli stačit. Jak máš vysoké aq a čím teď svítíš?
AK by som dal dve rampy? lebo mam problem s hnedou riasou :( brrrrr
ake by bolo dobre?
0 21.01.2016 20:36 Kulisek –
Re: ASA Myslím že to bude na Tvé aq málo, poohlídl bych se raději po něčem jiném

0 21.01.2016 20:32 ASA – co si myslite o tomto....
Starší reakce
KarlosS napsal: Čipy už nešroubuju, ale lepím termolepidlem.
Jakým? Klasickou tavnou tyčinkou?
myslím, že tím to není. Já mám teda čipy na všech akváriích a Lotos roste až k hladině ...
0 09.01.2016 09:01 aviater –
Re: Sid Do svého krytu jsem namontoval místo aqua glo zářivky phillips 865 a se zlou jsem se potázal. Do týdne sinice po celém akváriu a starosti.
Bych to ani neřešil ale ted co mam ledky , tak 2100 lumenů na metr krát tři =6300 lumenů dohromady. Lotos roste jen do poloviny. A dříve 2 krat t5*54w mi rostl na hladinu a kvetl, viz foto.
myslím, že xml má při 10W 100 lm/W při 5W 140 lm/W, při 1W až 160 lm/W
Pokud bude řízení kontrolérem, tak je dostupný 1,5A zdroj, čili 5W na čip. T.j. 700 lm.
Teď o tom ale mluvíme, neřešit + - lumeny, prostě to svítí.
Už šetřim penizky na tvůj vytvoř
Kolik lumenů má jeden čip?
je zajimave, ze relativne spolehlivy prodejce da do nazvu takove bludy. popis uz vypada ok. xpl je v podstate zmensena xml2, takze za tu cenu to nema cenu resit.
teoreticky je vyse binovany, ale posledni dobou zacinam byt skepticky k barvam vysokych binu - to je vyhoda xml2 proti xml. t6 xml2 ma stejnou svitivost jako u2 xml, ale jsou k dispozici lepsi barvy (a vyssi cri).
uz jen se rozhoupat a postavit

ten článek by chtělo aktualizovat. Čipy už nešroubuju, ale lepím termolepidlem. Ceny materiálu taktéž trochu zvedly.
Díky......mrkl jsem a zvlhl

Paráda.
zekon napsal: Podle mě je lepší dát víc a na nižší výkon a mít nižší teplotu. Je tak?
doteraz co mi presli LED cez ruky tak nejaky markantny rozdiel v svietivosti medzi 100% a nejakych 80-90% vykonu nieje,aspoň nie okom badateľným, pritom v teplote čipu už áno.
Jde o dobrý pocit ne?

Samozřejmě souhlasím, ale ptal se tak jsem odpověděl.
Prosím tě, ty máš teda nějaké světlo z těch diod vyrobené? Kolik jich máš, jak to chladíš a jestli to nesvítí moc bodově a je to dostatečně rozptýlené.
Podle mě je lepší dát víc a na nižší výkon a mít nižší teplotu. Je tak?
0 07.01.2016 19:17 zekon –
Re: GP Jsou to T8,nebo T5?Možná by pomohla fotka celého osvětlení.
0 07.01.2016 18:55 artix – Nesvítí osvětlení
Ahoj, chci se zeptat mam problem s osvetlenim akvaria. nesviti a kdyz zatocim zarivkou tak se nekdy rozsviti jen treba na 2 minuty. Problem je ze to mam asi cele zalite nemohu se k nicemu dostat jen maximalne k zarivce mohu poslat foto.
jasne, ze oko to nepozna a kdyz to clovek nechce resit, tak mu to nevadi, ale kdyz o tom vi a veci resi, protoze to je cast zabavy, tak to chce mit dobry, co to jde. samozrejme, ze ta ledka navic u xml oproti xml2 se muze na spotrebe splacet dost dlouho a pak je to na nejaky dalsi rozvaze.
chlapi, neřešte tu 10-20 lumenů tam, 10-20 lumenů sem. To je tak pro sezení u počítače. Když si to světlo postavíte i se starýma XML a dáte vedle toho příkonově odpovídající pásky a zářivky, tak to svítí jak "prase" a to vám musí stačit. (240W XML nahradí 1000W HQI výbojku chlazenou 2 ventilátormi). Ať to světlo postavíte z XML, XML2, XPL, tak to bude vždycky dobrý!
(Já osobně vizuálne rozdíl mezi XML a XML2 nevidím, proto používám levnější XML).
Podle mě lže:
www.cree.com/…
Tu píše výrobce čipu 161 lm/W. Když to dáš do svítidla, přepočteš na reálné teploty, zahrneš ztráty ve zdroji a svítidle, tak si podle mě na těch 145lm/W co viděl můj známý.
Samozřejmě dříve Cree uvedlo tiskovou zprávu, kde uváděli tuto řadu a psali tam až 200lm/W, asi jen marketingové přikrášlení, kterého se ten Číňan chytil.
xpl je temer stejny jako xml2. otazka je, co to vlastne prodava. je divny, ze v nazvu je i xml. je treba se podivat do datasheetu. a pozor na barvu...
odkaz pls?
Řeším osvětlení asi 2 měs. a naposled jsem narazil na jednotlivé ultrasvítívé LED, např.
Cree XLamp XP-L XPL Cool White LED 1079LM 200lm/W 20mm Board V6 1A XML za 100Kč
Otázka je jestli Číňan nelže, že?
Ale když vemu jak se to za rok posunulo, možné je vše.
Přidat reakci
1 ...... [30] ...... 89 90
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 109184x