LED trubice
Jsem v prac.procesu,jak se dostanu domů-změřím a podám report.Mnohokrat ďekuju za ochotu.
Zmeraj v prvom kroku napätie na výstupe toho zdroja - pripojením voltmetra nič neodpáliš (ak neurobíš skrat
). Prúd môžeš tiež, ale bude +- 36W/to napätie. Podľa mňa to nebude prúdový zdroj - prúd bude daný len napätím na výstupe a zapojením diód.
Ahoj
Jo dobrý nápad.úž mě také napadlo .Změřím napětí na výstupu voltmetrem (po připojení nemohu nic v tom zdroji odpalit?) Pak mohu změřit ampérmetrem proud (neovlivní a-metr ten proud procházejicí do pásku?)Nerad bych zničil multimetr,případně zdroj ve funkčnim světle .Jde to tedy takto změřit?Co se dá zjistit z naměřených hodnot -neboli jak nastavím proud na např 750 mA?
Tak z popisu kapacity se nic nedozvíme .Na obou je napsáno CD 11 GA 130°C PET.jinak nic -ani na plošnáku okolo.
Takto z foto myslím, že toto nie sú klasické pásiky s odpormi na nejaké štandardné napätie. Výrobca tam má diódy pozapájané podľa seba v sériovo-paralelnej kombinácii a to napätie môže byť kľudne okolo 70V (ako v LED žiarovkách). Môžem sa mýliť. Ten modrý kondenzátor na výstupe je na aké napätie - označenie. Z toho by sa dalo niečo uhádnuť. Alebo použiť regulovatelný zdroj a postupne zvyšovať napätie...
Edit: Ešte máš možnosť zmerať to napätie na funkčnom kuse (máš tých svetiel viac).
Tak to je blbý, já myslel štítku toho zdroje, kde by měly být údaje. Případně by něco mohlo být z druhé strany toho zdroje, buď přímo volty nebo aspoň nějaký typ.
Chce to fotku toho zdroje, vesměs z něho leze 12V nebo 24V nebo 48V. Podle toho pak není problém pořídit jiný zdroj.
Jo jo to je ono.Napájení je 230V ~.To jde do zdroje. A ze zdroje (když funguje) jde kolik? Je to zdroj proudu a = napětí. zjistil jsem,že mi nefunguje ten zdroj.Šel by připojit jiný-regulovatelný?jak zjistím zapojení led diod v těch dvou páscích?Protože podle zapojení ledek se vypočitává proud.Fotky mohu poslat(pásků,zdroje, popisu.)jak postupovat při zkoušení zapojení-? Abych tedy nezničil i to co je dosud funkční. Dik
Ja tomu nerozumím, ovšem když budeš hledat na aliexpressu, tak tam mají kde co. Ve vedlejší diskuzi "rozdnivani a stmívání" jsme řešili, že v Číně stmívač stojí 100 Kč, zatímco u nás 500 a funkce i appka do mobilu stejna. No a jak jsem hledala, našla jsem tam plno variant, na co a jak se to da zapojit. Posílám, ač tomu nerozumím. Buďto to pomůže nebo to bude k ničemu.
m.pl.aliexpress.com/… Nie sú tam dva "prípojné" body? Prípadne to odfoť.
Jj dík-ten můj "dvoj-ledpásek" je z té osvětlovací rampy Berge 36W na 12 V ani nežhaví. Dá se prosím zjistit jak jsou zapojeny ty ledky?
www.t-led.cz/…
Tímhle reguluju led pásky nad jedním akva a jsem spokojený.
Tak zhruba po roce .Led světla nad akvárkama svítěji ku spokojenosti.První led rampa berge zdechla asi po měsíci-ale s reklamací nenastal žádný problém a od té doby fungují obě světla(rampy) nad 198 a 138 na výbornou.Leží mi tu ale funkční dvoj-led pásek 36W s nefunkčním zdrojem.Dal by se "opravit",případně předělat na regulovatelný ?( někde v oblasti 50 70 90 % výkonu?)
Zdravím. Rozhodl jsem se předělat akvárium (vzhledem k problémům) a přemíšlím že bych na přední stranu krytu přidělal toto led osvětlení aby byl dobře osvětlený i předek akvária.
Jde mi o to, jakým lepidlem mám ke krytu přidělat ty držáky trubice? Jestli normálního mamuta nebo jestli na to použít nějaký speciální lepidlo na akvária?
www.rostlinna-akvaria.cz/…
Díky
Starší reakce
Hlavně to dobře zabezpeč, jde o 230V
Ještě by mohl být problém po sundání difusoru, že to bude svítit hodně pod sebe a nebude to tak stačit. Ale za tu cenu není problém pořídit ještě druhý světlo, pokud to bude svítit tak dobře, jak píšou, tak to bude i na kobereček.
Díky za reakci
tak nějak jsem s tím počítal-sundat stínítko a když by nastal problem -namontovat do chodby příp garáž
díky zkusím to
studená bílá mi nevadí a nestmíval jsem až dosud
Jestli bude fungovat jsem myslel tak,jestli bude stačit tohle osvětlení nad akváriem 120 cm ,kde dosud svítila zářivka 36W philips 840 a rostly nenáročné kytky - viz moje 138l cz1khc
Díky
Fungovat bude i žárovka, otázka je, jak dobře?
Ale je to takový zvláštní, v popisu je jednou 3600lm a podruhé 2970lm a co je teda pravda? Určitě bych z toho sundal ten mléčný difusor a je třeba počítat s tím, že z toho půjde dost studená bílá. Papírově to má svítit líp než Twinstar 120B. A nejspíš to nebude umět stmívání, nikde jsem to v popisu neviděl, to by taky mohl být problém.
Ale za ty peníze, proč to nezkusit? V nejhorším to může svítit někde v garáži nebo ve sklepě.
Ahoj všem.
Myslíte že by toto osvětlení mohlo fungovat nad akvárkem ?
www.berge.cz/…
Děkuji
Starší reakce
Toto svetlo je dostatočne silné pre teba. Podľa mňa ho budeš musieť aj tlmiť (stmievač, rastliny na hladine...). Je k nemu aj zdroj?
Tvoje aktuálne má hlavný problém, že nesvieti po stranách (čo už si riešil v inej téme).
Ahojte, mám na svojom akváriu setovú LED trubicu s ktorou nie som spokojný. Má dĺžku 32cm a nepokrýva celú dĺžku akvária. Vošla by sa tam aj 48 - 50cm trubica. Jej označenie je ,,AquaEL Leddy Tube 8W SUNNY". Čím by som ju mohol nahradiť a akú trubicu hľadať, studené svetlo alebo teplé?
Natrafil som napr. na toto:
www.akvariumonline.sk/…
Ďakujem vopred za pomoc.
Starší reakce
Starší reakce
jarovo napsal: ich krytie voči vlhkosti je skoro nulovéNa šírku
Ochana krytím nikdy nechráni pred vlhkosťou...
Neviem koľko lumenov má verzia 60cm a aké rastliny tam máš. Určite jedna stačiť nebude aby pokryla celé dno, takže minimálne 2, prípadne 3 a pripojiť cez samostatné vypínače. Niekedy moc svetla je už na škodu.Ja mám použité dve trubice ako prídavné svetlo - bežne nie sú zapnuté - iba ak potrebujem svetlo mimo času svietenia.
P.S. foto na SV
Super. Kolik si jich použil a na jak vysoké AQ? Přemýšlím, že bych dal 4ks 60cm na akvárko 80*40*50cm.
Na tej umelej hmote na konci je taká malá západka ktorá keď sa mierne zatlačí uvolní celú tú koncovku a tá sa dá vytiahnuť.
P.S. hovorím o tej LED trubici z odkazu. Keď si pozrieš všetky obrázky na odkaze tak tam je aj rozložený stav.
To mě nenapadlo, jestli se dá jednoduše rozdělat LED zářivka, tak do toho asi půjdu.
Kúpil som niečo takéto
www.ledsviti.cz/… má to priehľadný kryt ceľkom slušnú svietivosť. Problém s napájaním - aby nešlo 230V nad AQ - svietidlo sa dá veľmi jednoducho rozobrať, vo vnútri je umiestnený v "kryte" zdroj. Ten som vybral, umiestnil do krabičky v skrinke a prepojil káblom so svietidlom.
Právě něco takového bych zkusil udělat, teda jestli to půjde.
Dá sa to riešiť aj týmto spôsobom - krycie sklo nepustí vlhkosť. Odstránený kryt neuberá na lumenoch. Treba si ale uvedomiť že napätie na LED páse je už nad bezpečným napätím - podľa konštrukcie LED pásu. Napr. pri svietidle 120 a 150 cm keď je v sérií 25 - 30 led to môže byť až 70 - 80 voltov.
Jo, ale toto je něco jiného, mimo téma LED trubice. Mám teď doma něco podobného, vyrobeného z tohoto levného světla:
www.berge.cz/…
Ten Al-plech je opravdu měkký, takže jsem světlo rozebral, plech v ruce naohýbal, do drážek vrátil ty tuhé LED pásky a konce plechu (vč. zdrojové krabičky) na na obou koních zasunul a zalepil do plastových konců. Mám to položené na krycím skle, takže jsem tam nedal ten mléčný rozptylový plast. Krásně to větrá i chladí, ale určitě bych toto nepoužil přímo nad otevřenou hladinu, ani v domácnosti s malými dětmi. Jak to svítí - viz nádrž Rohové Sulawesi. Mělo to být původně dočasné provizorium, než udělám finál na míru (Al-plech, zdroj, LED pásek s vysokým CRI), ale už to tam je skoro rok...
Já je zkusím objednat a uvidím
Dostal jsem 2 trubice od známého mnoho let zpět v době, kdy to byla novinka. Byly to vzorky co mu zbyly. Svítí 10 hodin denně (někdy jen jedna) a jsou stále jako nové. Nemám kryt, mám na akváriu volně položené svítidlo.
Takže pokud koupíš kvalitní a neupečeš je, tak ti vydrží.
Mal som takéto svetlo nad AQ - 72l - 60cm, nebola tam vo vnutri žiadna sklenená trubica - na veľmi tenkom AL plechu bol LED pás. Usporiadanie led v serii 13ks bez odporov - napájanie 230/36V prúdový zdroj. Zhruba po roku mi prestal svietiť jeden segment led.
Právě že si moc nejsem jistý, jestli jsou led chipy uzavřené v trubici, asi to za ty peníze zkusím a uvidím. Jedno světlo stojí 125Kč a když tak to použiji někde jinde.
Podle mě při dlouhodobém provozu (svícení 10-12 hod denně) budou rychle odcházet.
LED chipy jsou uzavřené ve skleněné trubici a ještě zakrytované mléčným plastem.
S ohledem na docela vysoký deklarovaný příkon se to bude přehřívat a tím snižovat životnost.
Navíc ta teplota/barva světla 6500K je (alespoň pro mé oči...) nepříjemně studená.
Krytí vůči vlhkosti, to mi je jasný. Spíš mi šlo o svítivost a zkušenost.
Jinak v AQ mám samé nenáročné rostliny.
Pri tomto type svietidiel si treba uvedomiť hlavne to že ich krytie voči vlhkosti je skoro nulové a napájanie je 230V. Mliečny kryt v dosť veľkej miere znižuje lumeny. Na šírku a hĺbku AQ ktoré udávaš určite jedno svetlo nebude stačiť.
0 19.03.2020 10:12 Kulisek – LED Zářivky-světla
Zdravím, nemá někdo zkušenost s těmito světly-zářivky? Chtěl bych zkusit dát 1-2ks na AQ 80*40*50cm výšky.
Starší reakce
Tak to zní fajn a vůbec ne tak složitě.. hned jak bude chvilka čas jdu na to
Tak držte palce a ještě jednou moc díky!
Pěknou a pohodovou Neděli!
V to případě stačí jak si to namaloval.
Dobrá, díky.
Ještě jeden dotaz, stačilo by to takhle jednoduše?
Na té trubici je N a L na jedné straně (vpravo). Je i přes to nutné vést Nkový kabel zadní částí?
Nebo by to šlo udělat takhle jednoduše, jak jsem to "namaloval"?
Díky moc!
Ten starter musi pryc (odpojit). Ty trubice se zapojuji naprimo - na jeden kontakt modrej kabel a na druhej hnedej.
www.beleuchtungdirekt.de/…
mám tady tyhle dvě.. právě jsem to zkoušel přepojit přes ty dva káble jak jsem psal, ale to nefunguje, možná budu ještě muset odstranit ten startér ?
Tak jak na tomhle obrázku?
Díky, to zní asi nejjednodušeji.
Kryt jsem vykuchal a další otázka zní, jestli by stačilo prostě jen ty dva drátky (viz. foto) spojit čokoládou ?
Tím pádem by se spojil hnědý s tím bílým, který by šel místo do toho driveru do zářivky přímo. A ty startery se musí odstarnit, nebo by tam šlo dat ty, které jsem dostal k těm LED trubicím a fungovalo by to?
Edit: Zkoušel jsem ten bílý jen vytáhnout a nahradit to tím hnědým, ale ty dráty tam jsou nějak strašně na pevno a nikde jsem nenašel jak je povolit/vytáhnout, tak mi připadne že tam spojovačka "čokoláda" by bylo nejjednodušší řešení.
Přidat reakci
[1] ...... 9
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 11736x