Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Zakládání akvária

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Zakládání 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Zakládání akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.10.2019 10:09 LukasK Re: JirkaŠčobák
Je to tedy narocnejsi, ale zkusime udelat maximum. Abych se dostal na uplny zacatek, napisu co vse mame.
1) Tetra Plant Complete Substrate, cca 1cm vyska v akvarku
2) kaminky cca 4-5cm vyska, 2 az 5mm
3) Pripravek Tetra AquaSafe
4) Pripravek Tetra FilterActive Bacteria 2v1

Je tam tedy filtr, ohrivac vody a teplomer.

Mame ted na nejaky stupen ohrivat vodu, i kdyz to bude zatim bez ryb?

Lze si tady na foru najit nekoho, kdo je v nasem okoli (Berounsko, SC kraj), abychom se domluvili na rostlinach?

Pokud se nazadari, jaky pozadavek mit na prodejnu? Dostal jsem od Oldase tip na toto:
Cryptokoryny aspoň 2 košíčky, egerii densa 1 košíček (nechat plavat na hladině), echinodorusy 2 košíčky, valiseria spiralis.
nízké např.: liliovníček brazilský
(vysoké rostliny dozadu a do stran, nízké vpředu).

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2019 10:08 Muž Magic [879] - RostlinyRe: Oldass
Filter rozhodne nestačí, mám ho tiež. Výkon dobrý, ale molitanu je tam tak 2x4cm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2019 09:51 Muž JirkaŠčobák [3238] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: LukasK
Pani v obchodě akvaristice nerozumí.
Váš stav není o filtru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2019 09:49 Muž JirkaŠčobák [3238] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyLukasK
Pokud nerozumíte rostlinám, tak se začněte učit a nechte si poradit. Lilaeopsis, které je jednou ze dvou vašich rostlin, vám v blízké době pomalu odejde (přestože to první týdny tak nemusí vypadat).
Rozhodně nekupujte žádné ryby, dokud jednoduchých rostlin nebude alespoň 20 a nebudou růst. Což je tak 4-8 týdnů. Nekupujte rostliny v obchodech, ale poptejte se akvaristů.
Zapomeň na koberec. Ten je pro začátečníka bez techniky jen nedostižný idol.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2019 09:45 LukasK Re: JirkaŠčobák
Nedela nam problem dokoupit vice rostlin, je zajimavy, ze nam v tom profizoo pani poradila, ze 2 staci. Zkratka si nechame radi poradit, jen to budeme zase prohrabavat v akvarku :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2019 09:44 Muž Oldass [806] Re: LukasK
Poslal jsem ti SZ, 2 kytky nestačí, filtr ponech klidně ten setový. Více v SZ, protože to je OT.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2019 09:40 LukasK Re: JirkaŠčobák
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Jak tomu nerozumime, budeme chtit vybirat tak, at jich tam par je a neni treba extra zvysena pece. Me by se tam libil travni koberec a k tomu 2 az 3 rostlinky, mozna i koren. Ted mame koupene 2, ve zveraku oznacene jako cerne, dlouhy latinsky nazev. Zkusim prilozit foto.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2019 09:34 Muž JirkaŠčobák [3238] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: LukasK
Jaké plánuješ rostliny?
dennikn.sk/…

P.S. Dvě rostliny jsou šíleně málo. Ať pořídíš jakýkoli filtr, dokud se nezačneš doopravdy zabývat rostlinami, budeš pravděpodobně ryby hlavně zabíjet. Rozumím, že to bude z lásky k dítěti, ale možná ani jí se to nebude líbit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2019 09:16 LukasK – Jaky filtr do akvarka
Ahoj, prosim o radu, jaky filtr je vhodny do akvarka. Objem 54l. Jsme zacatecnici a poridili jsme jej i pro malou, 3letou holcicku. Koupili jsme si set Pacific, viz
www.superzoo.cz/…

Soucasti je i vnitrni filtr, o kterym jsme se ale uz docetli, ze nepatri k nejlepsim.

Koupili jsme hnojivo, kaminky, 2 rostliny a akvarko zalozili. Mame kalnou vodu, coz je podle me predevsim tim, ze jsme neoprali kaminky. A mozna za to muze i mensi vykon toho filtru.

Co jsem si prochazel rady na webech, je nejvhodnejsi externi filtr za cca 2,5tis. Libi se mi napriklad EHEIM ecco pro 2032 130l, zarovem mi prijde trochu naddimenzovany.

Alternativou je porizeni kvalitnejsiho vnitrniho filtru, nez ktery mame v setu. Napriklad Fluval U2 nebo Aquael Turbo Filter 500. To vyjde na cca 600 Kc.

A s timhle bych prosil poradit. Polovicka by radsi tu levnější variantu, ze nam to prece bude stacit. Mozna ma pravdu. Ja bych nerad ted vyhodil 600 Kc a pak za 3 az 6 mesicu kupoval stejne to externi.

Akvarko je sice male, ale i tak tam bude treba 10 az 15 rybicek a rozhodne bude co filtrovat. A co si budeme povidat, radeji ted budu investovat vice, pokud mi to prinese bonus ve snadnějším cisteni a jistote, ze je vse v pořádku.

Dekuji.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2019 01:59 Muž strejc [1] Re: zervajs
jasně to chápu,dám tomu čas a uvidím,no..
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2019 22:35 Muž zervajs [336] - RostlinyRe: strejc
možná nejde na truc smich

vážně, ne každá "kytka" půjde jak si poručíme...
K tomu není co moc radit, mě liliovníček odešel ještě dříve než zakořenil... jiným roste normálně...
( chtěl jsem kobereček v popředí)
Zato kosokvět jsem dal do akva "zdechnout" ( byl vypěstovaný na CO2 a hnojivu) a po dvou měsících živoření se chytl a roste... ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2019 22:27 Muž strejc [1] Re: zervajs
akva je cca. rok staré ale doplnoval jsem kobercovku monte carlo a ta mi ted nějak nechce jít
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2019 20:42 Muž zervajs [336] - RostlinyRe: strejc
nějak jsem "nepobral" na co vlastně potřebuješ radit ?
Vždyť sám můžeš radit ;-) druhým .
V prezentaci je akvárium více než 10 let...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2019 18:38 strejc Re: zervajs
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku fota tu mám v prezentaci,posílám aktuální fota

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.10.2019 13:23 Muž zervajs [336] - RostlinyRe: strejc
ukaž nějaké foto,nebo založ prezentaci ;-)
ten substrát je "jednička"... tím substrátem to není coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2019 12:34 strejc Re: _ucx_
To jsem nevěděl..ze ten platinum soil je tak špatný..jde o to ze mam v jednom akvariu zasobni substrat prikryty piskem a teda nevim cim to je mi kobercovky moc nejdou..hnojim dene PMDD a doplnuji fosfor co2 z tlakove lahve a nic moc vysledky nevim co je teda špatně
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2019 10:04 Muž michalt [740] - MiniakváriaRe: strejc
Jako výživu do dna lze místo výživného substrátu docela dobře použít hnojivo Osmocote. Buď jej trochu rovnoměrně rozptýlit pod písek nebo ním lze naplnit želatínové kapsule a ty selektivně zasunout ke kořenům těch rostlin, kterým chceš pomoct s výživou kořenů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2019 08:13 Muž _ucx_ [1426] - Symphysodon + CorydorasRe: strejc
No, já vím tady spíš o případech, kdy tyhle substráty napáchaly víc škody než užitku. Takže bych zvážil dát pod ten písek jíl a to je tak všechno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2019 00:35 strejc Re: _ucx_
a nějaký výživný substrát,puvodně jsem mysle na Platinum Soil Powder ,co na to říkáš,to je dobrý substrát,né...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2019 22:37 Muž _ucx_ [1426] - Symphysodon + CorydorasRe: strejc
Písek. Střední nebo mírně hrubší. Ideálně ten, co se dává do bazénových filtrací.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2019 21:08 strejc – zakládání akvária
Ahoj všem,budu zakládat rostlinné akva. z kobercovíma kytkama,jaké dno by jste mi doporočili pro kobercovky.Dík všem za odpovědi.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   09.10.2019 21:27 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: grunda
Možno to je obdoba "prieskumu bojom". Až prestanú otíky kapať, je zábeh ukončený X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2019 20:09 Muž grunda [1782] - CichlidyRe: vaclav
jj, právě mě zarazilo doporučovat otíky do čerstvého akva
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   09.10.2019 17:53 R Muž vaclav [15166] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: grunda
Máš pravdu, jsme dál, plavou nám v akváriích choulostivější ryby. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2019 17:43 Muž grunda [1782] - CichlidyRe: vaclav
starší literaturu si pamatuju, ale nejsme už dneska trošku dál? dát do akva plné osazenstvo ryb po 10 dnech, tak nestíhám měnit vodu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2019 16:01 R Muž vaclav [15166] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: grunda
Tak radí to všichni ve svých příručkách a najdeš to i ve starší literatuře kdy tyhle zázračné vodičky nebyly, myslím první várku ryb po 14 dnech. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   09.10.2019 12:03 Muž grunda [1782] - Cichlidy – Rataj
tak jsem se rozhodl se vrátit k akvaristice. Kopil jsem kytky u Rataje (jako vždy, kvalita) a dostala se mi do ruky brožura od Rataje - Zakládáme akvárium. Musím říct, že jsem lehce překvapený, rady: ryby vpouštíme na etapy - první po 3-4 dnech (řasožrouti, mimo jiné ottocinclus), další ryby po cca. 10 dnech. Je třeba nakoupit vodičy, bakterky atd. Tím se řídit začátečník, tak chodí doukupovat mrtvé ryby. Docela hnus.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2019 21:13 Muž Apollo [3] – :-)
Mno vyměnil jsem část vody za "balenou vodu" s téměř nulovym NO2 a NO3 + té řasy byla jen troška tak jsem to mechanicky očistil. A uvidíme:-) Jinak svítím 6h denně a na akvárium přímé slunce nejde.

No a Corimbosy co mam v zadní části akvária rostou jak bláze plus jsem si pořidil plovoucí kytku - snad mě pomůžou se spotřebou NO.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2019 20:23 Muž Planorbella [643] Re: vaclav
Díval jsem se jen na první fotku, takže
Proto je u sinice co největší mechankické odstraneni duležite. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2019 20:16 R Muž vaclav [15166] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Planorbella
Sinice nemá ráda pohyb vody a narušování. Tím že utrhneš jeden list tak to moc nepomůže. Nesmíš to nechat dojít tak daleko aby byly rostliny celé obalené. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2019 19:45 Muž Planorbella [643] Re: vaclav
Je lepší ji co nejvíce mechanicky odstranit,pak se může stát že bude rostlina sinicí z větší části obalená a to jí prospívat nebude. Odtržení listu mi tudíž přišlo jako nejvhodnější řešení a nerozmeteš ji po celém akváriu (pokud není přiložena hadice)
Jistě že to kalamitu nezastaví ale je lepší proti tomu mechanicky bojovat. Navíc setřením ji všechnu neodstraníš. Ale to je jen můj názor na věc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2019 19:45 Žena drvi [2964] Re: Apollo
Divala jsem se do tvé prezentace, takže: přidat hodně rychlerostoucich rostlin, (snižit dusičnany se ti asi vstupni vodou nepodaří), snížit intenzitu osvětlení. Povlaky sinice denně odsávat, pokud se objeví i na písku nebo na skle, je možno ji likvidovat přímou aplikaci H2O2 na postižené oblasti. Nesvítí ti na akvo přímé slunce? Tomu by bylo třeba zamezit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2019 19:35 Muž Apollo [3] Re: vaclav
A co pomůže?:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   09.08.2019 19:31 R Muž vaclav [15166] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Planorbella
Proč trhat, jde celkem dobře dolů a stejně to nepomůže. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2019 19:26 Muž Planorbella [643] Re: Apollo
Sinice.
Ten list s ní odtrhni.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2019 19:26 Muž Smetany [1227] Re: Apollo
To bude Sinice.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2019 19:24 Muž Apollo [3] – Rostliny dva týdny po založení
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj,

dneska jsem si na jedné rostlině všiml jedovatě zeleného povlaku viz. foto vůbec netuším co to může být...Poradíte někdo?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   01.08.2019 22:33 Žena lenkalor [583] Re: Apollo
Tenhle stav rostlin týden po založení akvária je opravdu normální. Ne dobrý, ale běžný u začínajícího akvaristy, který nemá dostatek svých vypěstovaných rostlin, zvyklých na jeho vodu. S těmi se nové akvárium zakládá nejlépe.
V tvém případě, jak ti radí vlka, bys měl přidat co nejvíce obyčejných rychlerostoucích stonkovek. A jak radí zervajs, chce to počkat 2 měsíce, než se akvárium zaběhne, vytvoří se dostatek nitrifikačnch bakterií v nádrži i ve filtru. Po tu dobu jen pravidelně měnit vodu a případně odstraňovat odumírající listy rostlin, které přelistí na submerzní. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2019 22:26 Muž Smetany [1227] Re: zervajs
Nemyslím že by na seachemu bylo něco špatného (kromě ceny) ale je pravda že hnojit v začátcích akvária je zbytečné někdy dokonce nebezpečné.

Apollo: co se týče rostlin nemyslím že by jich bylo málo jen jsou ještě malé a proto je v akváriu nedostatek rostlinné hmoty. Tento nedostatek je ideální vyřešit přidáním většího množství růžkatce. Nestíní tolik jako jiné plovoucí rostliny roste rychle a dá se snadno redukovat podle toho jak budou dorůstat ostatní rostliny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2019 22:24 Muž Apollo [3] Re: zervajs
No a jaké kytky radíš? Ideálně menšího vzrůstu:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   01.08.2019 22:16 Muž zervajs [336] - RostlinyRe: Apollo
zázračné "vodičky" neexistují ( jako křemíkové nebe(( a neptej se mě kam příjdou po smrti všechny kalkulačky smich )), přípravky kde není napsané složení nebudí důvěru.
Kytky se musí dostat z jiných problémů než se jim teď snažit dávat výživu, a akvárium se musí zaběhnout...píše se 8týdnů hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2019 22:03 Muž Apollo [3] Re: zervajs
Vodu opravdu "míchám" - mam hodně tvrdou takže jedu 3:2 osmotická:"neosmotická"
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2019 22:01 Muž Apollo [3] Re: zervajs
Jinak jsem to napsal špatně - mam Seachem Flourish a ne Seachem Flourish Excel
www.rostlinna-akvaria.cz/…

To druhé je tekutý uhlík a to už mi někdo poradil že je nesmysl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2019 22:01 Muž zervajs [336] - RostlinyRe: Apollo
Nová akvária než přejdou dobu záběhu stačí hnojit výměnami vody,ty si vlastně vodu mícháš takže zabiješ dvě mouchy jednou ranou ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2019 21:57 Muž Apollo [3] Re: zervajs
Tak čím tedy hnojit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2019 21:51 Muž zervajs [336] - RostlinyRe: Apollo
přečti si co ti zabíjí rostliny .
akvarijni-hnojivo.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2019 21:44 Muž Apollo [3] Re: vaclav
S tim echináčem uvidím - akvárium mam dost vysoké (50cm) tak snad jako dominantka bude v pohodě. Ty kytky co zminuješ vypadají zatím celkem dobře až na Rotalu. Ta mi odešla.
Co bys mi tedy poradil přidat za kytku? Chtěl bych dva přidat ještě jednu menšího vzrůstu dopředu a něco místo té Rotaly.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2019 21:40 R Muž vaclav [15166] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Apollo
Eusteralis narrow leaf, Lobelia cardinalis mini, Rotala rotundifolia, Echináč jsi si vybral jeden z těch největších. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2019 21:36 Muž Apollo [3] Re: vlka
Hnojím - používám Seachem Flourish Excel
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2019 21:35 Muž Apollo [3] Re: vaclav
Které myslíš? Vybíral jsem ty z kategorie nenáročných...

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 144 145

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 146880x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/13369?od=665