Zakládání akvária
Těmi testy nic nezkazíš, ale bez nich to jde s trochou citu taky
Teď to hlavně nech žít, občas vyměň trochu vody a dej tomu tak měsíc až dva. Tak za dva týdny to můžeš jednou týdně naprázdno nakrmit, aby nitrifikační bakterie nepomřely hlady, ale zatím to nehrozí.

Tak akvárko je pěkně mléčné bakterie jedou.
Měřím zatím papírky a jsem na hodnotách:
PH 6,4
KH 3
Gh 7
NO3 25
No2 5
Teď otázka

Mám si pořídit kufřík s testama na PH, GH,KH,NO3, NO2, PO4, FE, K, CA, MG ( případně ještě větší set ) ?
Prý jsou přesnější ty kapky a zároveň si naměřím i MG ( a další prvky) které určitě budu přidávat protože je ve vodě s vodovodu obsažen jen 4.3 mg/l
Asi to pro hnojení bude nejlepší měřit vodu ze začátku po výměně a před výměnou abych podle toho upravoval dávkovaní. Není to přehnané?
K té filtraci. Dolů určitě molitan, ale ne vatu. Brzy se ti ucpe a budeš muset rozebírat cely filtr.
Vatu až někam nakonec, je to čistě na zachytávání jemných částic. Pokud nemáš prefiltr, tak nakonec vata.
Řekl bych, že světla bude dost, vychází ti to přes 60 Lu/litr, to už se uvádí jako silné osvětlení

Jen bych měl ještě jeden dotaz.
Mám 3 košíčkový filtr s tím že voda proudí zezdola nahoru.
Do prvního ( zezdola) jsem dal keramické kroužky, do druhého FiltrPro kuličky a třetí jsem z půlky vyplnil biomolitanem pak filtační vata a dal tam sáček InstaPure.
Tak to bylo popsané v popisu filtrace jako nejhvodnější.
Ale když nad tím tak přemýšlím, nemám dát jako první ten biomolitan na zachycení hrubých nečistot ? Že bych vyříznul tenký plátek a ten dal pod ty kroužky ?
Já bych ještě navrhl jednu změnu a to přidání otíků. Dal bych je až úplně nakonec až akva bude zcela zaběhnuté a stabilní. Nemají rádi velké změny. Naopak bych se na zacatek (po těch cca 5-6 týdnech) nebál japonik - jsou takový indikátor. Začal bych s menším počtem - pokud se jim něco nebude libit, budou mít tendenci vyskakovat. Jinak to máš pěkně sepsané a poskládané...

Díky moc. Bakterie jsem zapomněl napsat, ale počítám s tím. Poslední 3 týdny jen čtu fóra a koukám na videa, ale jako celkem lidi tvrdí různé věci tak jsem se snažil vybrat to co mi přijde rozumné.
Ahoj, vypadá to že tak jak to tady popisuješ máš ve věci celkem jasno. Na tvém místě a koukal jsem i na prezentaci by jsem to praktikoval stejně.
CO2 asi hned, s hnojivem by jsem možná trochu ubral než jak uvádí výrobce, světlo asi dobrý a řešil by jsem až když nastanou problémy. UV jen při problémech.
Ještě by jsem se zmínil o přidávání nitrifikačních bakteriích při výměnách vody.
Ale jinak to vypadá, že víš co děláš. Ať se daří

Ahoj, založil jsem akvárko. Chtěl bych poprosit jestli by mi mohl někdo poradit.
Podle toho co jsem zjistil tak :
1. Minimálně první 3-5 týdnů 2-3 týdně měnit vodu 50% , pak jednou týdně 30%
2. Na začátku svítím jen 6hodin na 60% a každý týden o 10% a hodinu budu přidávat. Svítít maximálně 8 hodin.
3. CO2 Mám přidávat CO2 od prvního nebo až druhého týdne ? PH bez CO2 mám 6,8 tak můžu CO2 vypínat přes noc, nebo na to kašlat a nechat ho běžet ?
4. Hnojím od prvního týdne Invital Ferox + Macro dle doporučeného dávkování ( radši jsem odměřil přesné litry dle kýblů akvárko je sice 200l ale ve výsledku je tam 170l vody)
5. Jelikož má voda Hořčík mg/l 4,3 budu přidávat hořčík.
6. Rostliny jsem se snažil vybrat mix se zaměřením na rychle rostoucí. Mám ještě nějaké přidat ?
7. Mám tam osvětlení Sikor 2*30W. Mám dokoupit ještě jednu 30W ?
8. Filtraci mám SUNSUN HW-702B což by výkonově mělo stačit, ale má integrovanou UV lampu. Mám ji nechat běžet nonstop až se akvárko zaběhne ? Nebo jen když je krize s řasou ? Nebo vůbec.
Rybičky po 4-5 týdnech podle hladiny NO2. První nasadím žrouty řas - nějaké šneky. Pak když NO2 bude v pořádku tak Otíky a na závěr Japoniky. Poté po týdnu až dvou bych chtěl postupně přidávat hejnička teter císařských, ohnivých a pak se uvidí.
Postupuji takto správně, nebo dělám někde velkou chybu ?
Děkuji
Starší reakce
PH se dá ovlivnit i výběrem dna. To ano ale není to napořád spíš jen na několik měsíců a jemný písek ti propadne do spodu a sekavci tomu určitě pomůžou.

Zdravím, plánuji založení akvária cca 150l, spíše low tech přírodní (žádné CO2, hodně rostlin, filtr asi nějaké čerpadlo s biomolitanem vnitřní, světlo tak akorát - např. Twinstar 80B line B II 80-95 cm).
Co se týče hodnot vstupní vody, máme spíše měkčí vodu s vyšším PH:
Tvrdost vody (GH): měkká voda (~7,5 °dH)
Karbonátová tvrdost (KH): nízká (~2,6 °dH)
pH = 8,00 → mírně zásadité
PH se dá ovlivnit i výběrem dna. Vzhledem k tomu, že do akvária plánuji sekavce a pancéřníčky, přemýšlím nad nějakým zásobním substrátem a nahoru jemný štěrk.
Po jakém zásobním substrátu se koukat? Prý by se to mělo odvíjet od vstupní vody.
A dále, jakým rostlinám se bude (v případě i toho zásobního substrátu) dařit v naší vodě? Když se sníží PH pomocí substrátu, budu si moct vybrat prakticky co chci z nenáročných a středně náročných rostlin? Nebo se mám vyloženě něčemu vyhnout?
Líbí se mi rotaly, ludwigie, Hydrophily, Micranthemum micranthemoides (pearl weed), hydrocotyle tripartita, bucephalandry, microsorum, alternathery (vím, že bez CO2 nebudou uplně nejlépe vybarvené, ale nějak červené by se světlem a vhodným substrátem být měly (?)..., no a potom nějaký hezký mech na dekorace.
Já upřímně těm hodnotám GH, KH a tak vlastně moc nerozumím co se týče vhodného výběru ať už osazenstva, nebo rostlin/substrátu, ani jak moc se změní v samotném akváriu, nebo jakých hodnot chci ideálně vlastně dosáhnout, aniž bych musela do akvária pořád něco pravidelně dávkovat a hlídat to (hnojivo budiž výjimka).
Starší reakce
Díky za radu, dává to smysl.
Nechceš byt trochu konkrétní? Co je to za substrát, kolik litrů je 10 kg toho substrátu? Bez plochy dna taky těžko určit výslednou vrstvu…
Edit: Jestli jde o to plánované studenovodní akva, tak tam bych zásobní substrát nedával vůbec. Protože v chladnější vodě rostliny rostou pomaleji a nespotřebují tolik živin. A plánuješ velké ryby vhledem k objemu, takže živin asi nedostatek mít nebudeš. Ale to je jen můj úhel pohledu.

Chtěl bych se zeptat, zda není 10 kg zásobního substrátu na akva 240l moc? Jde mně o to, aby tam nebylo při zabíhání moc živin a s tím spojené problémy s řasou.
Starší reakce
Naházel bych tam mnohem více rostlin, co nepřechází z emerzní formy na submerzní. Nemusíš je tam pak mít, ale na rozjezd jsou dobré.
Třeba od někoho z prostřihů.

Ahoj, koukl by se někdo kdo už je trochu zkušený na moje akva? Chtěl bych poradit ohledně rostlin a řasy, jak případně těmto problémum předejít. Díky ;) Info co vím jsem vyplnil v prezentaci.

Starší reakce
Je spousta clanku, ktere stoji zato si nacist: )
Pri zakladani akvaria navrhuji tuto cestu: Rozmyslet si co od akvaria ocekavam a co v nem chci mit. Projit si par clanku bud tady na rybickach nebo na jinych webech, vytvorit si predstavu a plan, nastinit ho kolegum akvaristum a ziskat zde nazory/zkusenost ci pripominky: )
O substratech je napriklad tento clanek :
www.rostlinna-akvaria.cz/…
At se dari
Ano

Ale jde taky o to co chceš pěstovat.
můžou v tom písku růst rostliny?
Ahoj, záleží co to má být za akvárko. Pro naprostou většinu akvárek vyhovuje samotný křemičitý písek.
Dobrý den, jaký substrát bych měl dát do akvária?

Můžu vzít substrát z přírody nebo ho mám někde koupit? Většina substrátů je kyselá, to není pro chov ryb dobře, ne?
Starší reakce
Sleduji a zatím se nic nenaskytlo.

Nicméně dneska jsem ještě přidala růžkatec a dalších pár kousků subulaty. Cíl je mít akva zarostlé. Hlavně uvidím, jakým rostlinkam se bude dařit.

Nevím odkud jsi, ale určitě máš ve svém okolí akvaristy, kteří ti rádi podarují svoje přebytky, případně pošlou za dopravné...
Děkuji za věcné rady. Ta kostka nakrivo je na kriminal.
Vím že to chce víc rostlin, no zatím jsem víc nesehnala.

Nechci totiž kupovat za plnou cenu.

Jak píše afc, víc rostlin určitě. A jestli tam chceš mít nějaké dekorace dej je tam zrovna při záběhu. Výměnou části vody nic nezkazíš

Já osobně bych molitan z asapu lehce vyždímal do vody a pak už ho tam nedával a nechal jen tu modrou kostku. (kterou máš nakřivo strašně mě to irituje

=> dělám si legraci) Jinak asi pohoda

Jako první to chce přidat ještě hodně rostlin. Výměnu vody při záběhu někdo provádí a někdo ne. Já jsem pro výměnu, ale nové vody ne z jiného akvária. Je to jako by sis do pokoje chtěla pouštět vydýchaný vzduch. K urychlení záběhu se postupuje jinak.
0 13.03.2023 14:43
Starka [289] Zdravím.
Zakládám akva o cca 65 litrech (v prezentaci zakl. info, později vylepsim).

V tom akvariu je filtr z 20 litroveho akva (mám v prezentaci), nový filtr a odhadem asi 10 litrů vody z té dvacítky. Akva běží od neděle. Mám tam rostlinky, asi 6 druhů, uvidím, co se chytí.
Zajímají mě dvě otázky:
Mám měnit část vody, nebo to nechat běžet? Případně mám třeba každý den vzít 5 litrů z dvacítky a dát jí do toho velkého? Ve dvacítce je 9 neonek.
A druhá otázka- kolik mám svítit? Resp. jak moc (intenzita) a v jakých intervalech. Mám programovatelný stmívač, takže můžu vymýšlet.
Děkuji za rady

Starší reakce
Máš tam málo rostlin, chtělo by to nějaký nenáročný stonkovky-je to tady na foru milionkrát

- . Podívej se do" "Darování, výměna akvarijních přebytků"- jestli nemáš někoho poblíž.
A pořešit to světlo - nejlíp s regulací intenzity (stmívač), takto ti poroste maximálně ten anubias - když ho vytáhneš z toho písku a budeš svítit přímo na něj
Povytáhni ten anubias z písku, tak aby byl oddenek nad ním, jinak ti uhnije. Přivaž ho třeba k tomu dřevu.
Koule máš... takže bych to zařizoval jako doma.

Prave ted zalozene akvarko 60l

co myslite? Jeste nejaky lepsi svetlo, je tam dost stin se mi zda.. a nalepit pozadi.
A trochu muj nesvar je, ze napred akvarko a pak az premejslet, co tam dat za osadku. Mate nejakej napad? Treba krevetky, nejaky cisticky na koren a dno a neco k nim? Ale fakt nevim co…
Starší reakce
Každý má jiné možnosti.
Klidně křemičitý písek frakce 0,5-1,5.
Např.:
www.rostlinna-akvaria.cz/…
Těch 5kg je myslím do Vašeho při výšce 3cm akorát.
To co mám já je po 25kg filtrační písek do 0,8mm ( na té fotce )

"Vsákne" opravdu jen minimálně. Co se týče odkalování - když to dobře nakonfiguruješ, založíš a provozuješ, tak třeba ani odkalování nebude potřeba

Ani časem se to do něj nevsákne? To se musí často asi odkalovat? Ale zase luxus do toho něco sázet.
Filtrační křemičitý písek. Pokud je opravdu jemný (0.4-0.8mm), nezapadává do něj organický "brajgl".
A nemate nejakej tip jake konkretni dno koupit? Neco co neni extra slozite na udrzbu a pujde dobre odkalovat?

Ostré dno.
Pokusil jsem se odfotit o co jde.
Snad to pochopíš lépe z "fota".
Jde mi o to 'zavrtání' se do písku a hrnutí ho před sebou...

Vyměnit dokud je čas

Kromě toho, že je drť naprosto nevhodná, tak si myslím, že je docela odvážný tam ty ryby dát po týdnu od založení nehledě na to, že pancéřníčci jsou hejnové ryby a dva jsou žalostně málo, chce to minimálně 5-7 kusů. Taky bych řekl, že to akvárium bude pro dva ancistrusy časem malý.
A protože je to tak krátce založeno, doporučil bych darovat ty ryby a založit znovu nebo se dnových ryb vzdát a místo nich za dva měsíce od založení pořídit krevetky, těm drť vadit nebude.
Drtě nejsou v akvaristice dobré ( asi) na nic

Nikdy jsem je neměl.
Pro rybky které svými "tlamkami" ryjí ve dně ( pancéřníčci obzvláště) je NAPROSTO nevhodné.
Buď se vzdát ryb dna nebo dna

Starší reakce
Nevím, jak záření, ale obecně je lepší mít zvířata v klidnější části pokoje, tady nemají kam utéct......
Určitě přidejte kytky, zredukovat je po zajetí nebude problém a intenzita světla nenáročné zeleni vadit nebude. To dno je dle mého ostré a pro ryby dna nevhodné. A jak psal Brodys, po zapnutí repra budou ryby sto% v pozoru.
Je to tak

repracek se teda temer nezapina, ale ta televize vecer vetsinou bezi. Uz me taky napadlo, jestli nebude to zareni nejak vadit. Nekolik zivocichu tam urcite je v planu nasadit

Svetlo ma 4,8W, coz je asi neco jako 40W zarovka, to jsem nasel na internetu, ze je dost, tak mozna to tak z fotky jenom neni zretelny.
Je to u okna na sever, zadny primy slunce behem dne.
Na dne je substrat cca 1-3cm vrstva, uplne vepredu substrat neni vubec. Na tom je drt Gravel 2-4 mm.
V planu je nasadit tak 3 maly Krunyrovce, cca 6 Razborek a mozna jedna Betta. Potom pripadne i nejakou krevetku.
Souhlasím s ostatními, ale co mě hned praštilo do očí je umístění. Zdá se mi to nebo ty ryby budou mezi televizí a obřím reproduktorem?

Jestli to bude jen na rostliny, gak pohoda, ale optavdu přidat nějaký rychlý plevel

Světlo bych ještě nepřidával, je tam málo kytek. Počkal bych, jaká strana ( světová ) jsou ty okna?
Co to je za dno? Nějaká drť?
Co tam budete mít za živočichy?
Ok, kyticek je tam celkem asi 7, rikal jsem si, ze az vyrostou, tak jich bude asi uz dost. Nejaky pridam
A kdybych teda poridil jeste to stejny svetlo a mel tam 2, tak uz by to melo stacit? Ma 310lm, coz mi prodavac rikal, ze je pro tohle akvarko dobry

ale nezdalo se mi to hned jak jsem ho nainstalival..
Čauky, je tam žalostně málo rostlinek a to osvětlení bude pro tak hluboké akvárium nedostatečné. Kořen dej klidně do akvária a zatěž ho třeba kamenem, ať si ,,zvyká,,. Držím palce...
Přidat reakci
1 ...... 144 145
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 146862x