Zakládání akvária
Filtrační křemičitý písek. Pokud je opravdu jemný (0.4-0.8mm), nezapadává do něj organický "brajgl".
A nemate nejakej tip jake konkretni dno koupit? Neco co neni extra slozite na udrzbu a pujde dobre odkalovat?
Ostré dno.
Pokusil jsem se odfotit o co jde.
Snad to pochopíš lépe z "fota".
Jde mi o to 'zavrtání' se do písku a hrnutí ho před sebou...
Vyměnit dokud je čas
Kromě toho, že je drť naprosto nevhodná, tak si myslím, že je docela odvážný tam ty ryby dát po týdnu od založení nehledě na to, že pancéřníčci jsou hejnové ryby a dva jsou žalostně málo, chce to minimálně 5-7 kusů. Taky bych řekl, že to akvárium bude pro dva ancistrusy časem malý.
A protože je to tak krátce založeno, doporučil bych darovat ty ryby a založit znovu nebo se dnových ryb vzdát a místo nich za dva měsíce od založení pořídit krevetky, těm drť vadit nebude.
Drtě nejsou v akvaristice dobré ( asi) na nic
Nikdy jsem je neměl.
Pro rybky které svými "tlamkami" ryjí ve dně ( pancéřníčci obzvláště) je NAPROSTO nevhodné.
Buď se vzdát ryb dna nebo dna
Starší reakce
Nevím, jak záření, ale obecně je lepší mít zvířata v klidnější části pokoje, tady nemají kam utéct......
Určitě přidejte kytky, zredukovat je po zajetí nebude problém a intenzita světla nenáročné zeleni vadit nebude. To dno je dle mého ostré a pro ryby dna nevhodné. A jak psal Brodys, po zapnutí repra budou ryby sto% v pozoru.
Je to tak
repracek se teda temer nezapina, ale ta televize vecer vetsinou bezi. Uz me taky napadlo, jestli nebude to zareni nejak vadit. Nekolik zivocichu tam urcite je v planu nasadit
Svetlo ma 4,8W, coz je asi neco jako 40W zarovka, to jsem nasel na internetu, ze je dost, tak mozna to tak z fotky jenom neni zretelny.
Je to u okna na sever, zadny primy slunce behem dne.
Na dne je substrat cca 1-3cm vrstva, uplne vepredu substrat neni vubec. Na tom je drt Gravel 2-4 mm.
V planu je nasadit tak 3 maly Krunyrovce, cca 6 Razborek a mozna jedna Betta. Potom pripadne i nejakou krevetku.
Souhlasím s ostatními, ale co mě hned praštilo do očí je umístění. Zdá se mi to nebo ty ryby budou mezi televizí a obřím reproduktorem?
Jestli to bude jen na rostliny, gak pohoda, ale optavdu přidat nějaký rychlý plevel
Světlo bych ještě nepřidával, je tam málo kytek. Počkal bych, jaká strana ( světová ) jsou ty okna?
Co to je za dno? Nějaká drť?
Co tam budete mít za živočichy?
Ok, kyticek je tam celkem asi 7, rikal jsem si, ze az vyrostou, tak jich bude asi uz dost. Nejaky pridam
A kdybych teda poridil jeste to stejny svetlo a mel tam 2, tak uz by to melo stacit? Ma 310lm, coz mi prodavac rikal, ze je pro tohle akvarko dobry
ale nezdalo se mi to hned jak jsem ho nainstalival..
Čauky, je tam žalostně málo rostlinek a to osvětlení bude pro tak hluboké akvárium nedostatečné. Kořen dej klidně do akvária a zatěž ho třeba kamenem, ať si ,,zvyká,,. Držím palce...
Porodničku jsem úspěšně použil pro odchov pancéřníčků. Je použitelná pro všechny ryby, u kterých jsou vidět vajíčka, která se tam dají přemístit.
Rozumím.
Pro zervajs: Ono mě to lákalo. Připravit si vytíračku (až/zatímco se bude usazovat osázené akvárium), půjčit si u rodičů ve velkém akváriu párek ryb a první svojí generaci si odchovat (protože některé ryby se, jak píšete, k sobě mají, ale ve společném se jim odchov nedaří - tam se množí jen ty, co třou veliké množství jiker a tudíž vždycky něco přežije). Než by se to třeba povedlo a potěr odrostl, akvárium by bylo tak akorát připravené na vpuštění rybek.
Většina druhů, co rodiče mají, není pro začátečníka vhodná (např. neonky,..), ale mají i pár menších druhů teter a parmiček, jejichž podmínky odchovu nejsou dle atlasu až tak nezvládnutelné. Chápu ale, že bez techniky je udržení vhodných podmínek v tak malé nádobě složité. Co by se tam tak dalo dát - vzduchovací kamínek a topítko, a dál už asi nic ? (Filtr -myšleno externí- by obávám se zlikvidoval potěr.)
Pro Lojza007: Děkuji za radu! Ale, dá se porodnička použít i pro jikernaté rybky? Připadá mi to vhodné spíš pro živorodky, kde se mimina dají snáze krmit (jsou větší).
V podstatě vytíračku má smysl řešit v době, kdy bude zaběhlý normální akvárium a ryby v něm dorostou dospělosti. Což je od teď zhruba půl roku. Navíc u jednodruhovýho akvária by nemusela být vytíračka vůbec potřeba a pokud ryby budou žrát svůj potěr, jde použít porodnička.
Osobně bych prostě doporučil zvolit druhy, které svůj potěr nějak agresivně nepožírají - pancéřníčci, duhovky a další. Jde to nastudovat v atlasu nebo určitě spousta lidí poradí.
Dobrý
Oni se ozvou machři v oboru, ale až takové embryo jako já napíše "volovinu"...
Jako proč,ne. Začínat akvaristiku tím, že něco odchovám.
Ano jako "porodnička" to si umím představit,ale bez techniky...( Už jsem psal).
To znamená dost výměn vody a hlídání "parametrů"...
Já začínal se samovolným výtěrem živorodek, přešel k samovolnému cichlid ( vždy v společenském) a skončil u výtěru čichavců...
Oni ty ryby musí někde bydlet, že
A tím jsem začal ( minulý příspěvek ) a ta vytíračka je takový bonus... nestačí dát samici a samce a jsou jikry , on se ten pár třeba hledá v hejnu...
Akvaristika je ( hodně) o osobním přístupu k věci.
Dobrý den. Také si nemyslím, že by zmíněná nádoba sloužila jako klasické akvárium, proto jsem se ptal na vytíračku. Protože např. u zmíněné parmičky duhové v sekci Odchov je uvedeno, že, cituji, "Nádrž může být malá, doporučuje se nízký sloupec vody méně než 15 cm.".
Teď si to po sobě čtu znovu a pravda, nevyjádřil jsem to srozumitelně. Co se "rodičovského" akvária týče, k tomu se vztahuje druhá polovina dotazu (jaké akvárium, nebo spíše jaký druh - a dál se budu orientovat podle jeho parametrů) . Jestli je pro začátek to jednodruhové tedy lepší (názor?). Atd.
Jistě, nečekám, že se při zakládání akvária kupují rovnou ryby. Jak jsem psal, v teorii o tom něco vím, ale taky vím, že ono něco je teorie a něco pak realita. Proto k tomu raději přistupuji, jako že nevím nic.
Ta nádoba by se hodila na šneky,nebo krevetky... ( Můj soukromý názor)
Na provozování akvária z rostlinstvem a nějakou technikou je to prostě nízké.
Akvárium se zabíhá ( cca 4 měsíce..
)
Takže když založíte akvárium,budete mít dost času na přemýšlení a studování,za předpokladu, že nechcete jen sklo,voda,ryby,jikry, malé...
0 04.08.2022 11:35 Alse – Chov/odchov rybek pro začátečníka
Dobré dopoledne. Právě jsem se registroval a nevím jistě, kam napsat, tak mne případně prosím přesměrujte.
Zůstala mi doma - z rozebraného inkubátoru - skleněná vanička o rozměrech 40x40x20cm (viz foto). Přemýšlel jsem, zda by z toho nešlo udělat malé akvárium a případně pro jaký druh rybky. Nehledám nic exotického, líbí se mi klasické druhy, co chovával děda - akvarista. Trochu mám ponětí o chemismu vody a pod., zprostředkovaně, a něco se teď snažím načítat, ale nemám žádnou vlastí praxi.
Je podle Vás možné takovou skleněnou nádobu využít - nebo - dalo by se to časem použít jako vytíračka ? Už v tom den stojí voda a zatím neteče, ale protože nevím, jaký tam byl použit silikon, mám to pro jistotu ještě jednou obtáhnout akvarijním silikonem ?
Druhá část dotazu, jestli byste mi doporučili nějaký nenáročný druh jikernatých sladkovodních rybek, které bych mohl i jako začátečník zkusit vytřít a odchovat. Nemám moc rád dovoz ryb z ciziny/přírody, když to není nutné. Předpokládám, že bude lepší začít s jednodruhovým akváriem, abych si to nekomplikoval slaďováním potřeb jednotlivých druhů na teplotu, tvrdost vody atd.
Rodičům se ve velkém, společenském akváriu spontánně množí tetry císařské, mě se líbí spíše menší druhy typu parmičky duhové (
rybicky.net/atlasryb/parmicka_duhova ) - rodiče jich také měli několik párů, samice byly očividně plné jiker, ale v akváriu s tolika žravými druhy okolo se nikdy úspěšně nerozmnožili.
Jak velké akvárium byste doporučili pro skupinku, případně jaké druhy ještě přichází v úvahu? Případně které druhy se mohou vytřít i v akváriu s rodiči (když použiju rošt, síťovinu a pod.) ? Vím že v tom případě bude probírka mláďat velká, ale to je příroda (
) .
Předem děkuji za odpověď.
Starší reakce
Nejlepší je vychytat někoho z okolí, kdo to daruje, stačí hlídat vlákno o Darování přebytků.
Otravný nejsi, dám to tam hned jak to půjde. Díky!
Já vím že jsem otravný ale za mne více rychle rostoucích rostlin. Růžkatec, Egeria a pod. Ty to požerou
0 10.06.2022 09:00 Tlapa –
Re: Tak jsem to včera trochu poladil, akvárium jsem trochu předělal a přidal 4 rostlinky. Dal jsem tam novej filtr společně se starým. Až mě překvapuje, že ta změna na fotkách není moc vidět...
Chce to zkusit osázet a až to pořádně naroste, tak párkrát dusičnany změřit, aby se vidělo. Když tam bude pořád hodně dusičnanů, pak je na zvážení RO. Ale s tím bych fakt několik měsíců počkal, až se to zaběhne.
Světlo bych doporučil připlatit aspoň za Sinkor, svíti mnohem líp než Aquastel, ideálně bych doporučil Twinstar 60B, ale ten už je citelně dražší.
Dnes večer budu akvárko předělávat, tak pak pošlu foto. S těma dusičnama je to fakt mazec. Jo v okolí máme pastviny a pole, takže původ dusičnanů je jasný. Uvažovali jsme o filtru Dionela (
www.dionela.cz), ale průtok toho filtru je 1 litr za hodinu, což je na nic, když potřebujete víc vody najednou. K tomu se taky musí pravidelně regenerovat. Jinak co se týká toho hightech akvária, tam jsem limitovanej prachama. Do budoucna o tom zauvažuju, ale teď to nejde. Ještě možná zainvestuju do světla, protože aktuálně tam mám jen ledkovou žárovku. Dám tam asi tohle:
www.rostlinna-akvaria.cz/…
Nacpu to kytkama, rozjedu novej filtr, počkám a uvidím. S rybama rozhodně pospíchat nebudu. Mám tam v plánu dát neonky obecný, neonky černý, MOŽNÁ k tomu tetry žhavé, pancéřníčky a nějakýho šneka. Nechci to přerybnit, tak to tam budu dávat s rozumem. Živorodky nemám v plánu. Díky chlapi za vaší ochotu poradit! Trpělivosti ZDAR!
To akvárium si říká o hightech akvárium jak píše Lojza007. Ale trochu více práce, pomalu denně.
U těch plovouček doporučuju tohle:
rybicky.net/atlasrostlin/limnobium_laevigatum
Roste to pomaleji než salvinia natans a hlavně se s tím dobře pracuje a udržuje. Taky má hezky dlouhý kořeny, což se líbí spoustě ryb i krevetek a vypadá to hezky.
K tomu snížení dusičnanů je k zvážení reverzní osmóza, dokonce byste si tak mohli dělat pitnou vodu i domů, ale to by musela být mnohem výkonnější, než ta pro akvaristy. Ale myslím si, že se s tím dá pracovat i bez RO. Filtr bych nacpal zeolitem a pravidelně regenerovat nebo měnit, stojí pár kaček. Doporučení rychlerostoucích rostlin už tady je. Pak to bude chtít změřit draslík a fosfor, aby nedošlo k velké nevyváženosti. Ale osobně si myslím, že obojí bude taky vysoko, tipuju to na důsledek hnojení polí v okolí. Celkově si to říká o hightech akvárium, hodně světla, přidávat CO2, aby ty rostliny spotřebovali maximum dusíku, ale nevím, jestli to je možné a jestli do toho bude chuť a peníze.
Osazenstvo bych pak vybíral tak, aby hnojilo co nejméně - tetry, neonky a podobně. Určitě bych se vyhnul živorodkám, ancistrusům.
Jak říkal správně ajajak...rychlerostoucí rostlinstvo...dá se to i vyselektovat tady v atlase v pokročilém hledání je to parametr "Růst":
rybicky.net/atlasrostlin/hledat/
Růžkatec je super, vytáhne hodně dusičnanů a dá se jednoduše krátit. Dále třeba podobná Egerie nebo plovoucí rostliny čerpají jen z vodního sloupce
Vstupní hodnoty dusitanů jsou vysoké ale časem se stáhnou a dusčnany to je pecka. I to se porovná. Dej hodně rychle rostoucích rostlin Růžkatec a podobně. Udělej prezentaci a foto. Na stránkách Profiplants je dobré video o hnojení, pán to docela dobře popisuje to prohlídni a písni.
Jo, vodu díky dusičnanům doma nemáme pitnou. Ok, zkusím to tedy naředit. Jakou kytku byste tedy doporučovali na rozjezd akvária? Díky!
Ahoj,
tak mít NO3=65mg/L na vstupu je docela masakr a to jsem zvyklý na brněnskou vodu, která má téměř 40mg/L. Norma pro pitnou vodu je tuším 50mg/L.
Toto se dá řešit ředěním s reverzní vodou, ale to tak 1 díl kohoutkové na 2 díly RO, aby ses dostal na maximální hodnoty do 25mg/L (ideálně se udává kolem 15mg/L).
NO2 má být rovno nule, ale samozřejmě při zajíždění to není hned.
Papírkové testy bych bral s velkou rezervou, těch 250mg/L se mi nezdá reálné.
Nejlepší hnojivo do mini akvária jsou "živočichové".
Rybky a šneci
Radu ?
Zakládám akvária po staru,bez urychlovačů.
Ono si to "sedne", a nebo taky ne,a pak to chce čas na delší rozjezd.
Pokud tam máš anubias a šáchor , není to ( dle mého názoru) šťastné na rozjezd.
Přidal bych více "stonovek" a dal tomu čas ( mnoho zeleně ani v tvrdé vodě nechce růst).
Řasa bývá jako bonus k rostlinám, buď nám ji dá prodejce,nebo kamarád "zadara"...
Děkuju moc za rady a doporučení, pánové! Aktuálně v akváriu ničím nehnojím, pouze tedy ten výživový substrát pod pískem. Měli byste doporučení na nějaké konkrétní hnojivo? Dusičnany v naší vodě z vrtu jsou 65mg/l, Dusitany 0,10 mg/l, PH 6,9, Ca+Mg 4,77 mmol/l, Fe 0,06 mg/l
Dělal jsem v akvárku TetraTest 6 v 1 a tam to vyšlo takhle: Dusičnany 250, Dusitany 5, GH 8, KH 3, PH 7,2 CL 0
Rozhodně by to chtělo nějaké údaje. Co znamená hodně dusitanů, dusičnanů. Určitě ste někdy dělali rozbor toho vrtu.
Souhlasím s tebou ale prvně bych přidal rostliny kterých je tam žalostně málo a přihnojoval bych bez fosvátů a dusičňanů.
Eheim Substrat Pro je pouze porézní materiál pro bakterie. Nebude mít nějakou výraznější funkci oproti jiným porézním materiálům nebo molitanu, prostě ho osídlí bakterie, které budou odbourávat dusitany. Pro snížení dusičnanů je třeba zeolit, který je aktivně váže.
Otázka je, co je hodně dusičnanů a dusitanů, možná bude stačit nehnojit makroprvky nebo jenom dodávat draslík a fosfor a občas přihnojit mikroprvky a rostliny dusík spotřebují. Ale bez znalosti hodnot je to jenom věštění z koule. Jednorázově je lepší nechat udělat laboratorní testy, při větším počtu testů je lepší koupit kvalitní testy.
Nemyslím si, že bude kdy potřeba tam lít ten nitrate minus, pokud tam bude dostatek rostlin a nebude přerybněno, dusík se spotřebuje. Ty bakterie na nastartování samozřejmě ničemu nevadí, urychlí to zaběhnutí akvária.
0 09.06.2022 09:40 Tlapa – Akvárium po 12 dnu od založení
Ahoj, chtěl bych vás poprosit o zhodnocení 54l akvária. Je 12 dní od založení, filtr tam je provizorní z druhé ruky, kdy nevím, jak dlouho byl na suchu, takže zřejmě bez bakterií. Pod pískem je výživový substrát pro rostliny. Vodu jsem zatím měnil dvakrát. Začala se objevovat řasa na rostlinkách a některým se moc nedaří. Co uhnívá, tak hned odstraním. Ve vodě mám velmi vysokou koncentraci dusičnanů i dusitanu, což je problém už z naší vody, kterou bereme z vrtu. Pořídil jsem novej filtr Aquael turbo 500 a do něj se chystám dát EHEIM Substrat pro, kterej by měl dusičnany trochu redukovat. Do filtru chci nasadit Tetra Filter Active, abych pomohl filtru v nastartování. Mám v plánu přidat ještě jednou tolik rostlin, aby dusičnany spotřebovávaly a pro jistotu jsem ještě pořídil Tetra nitrate minus, kdyby to nešlo jinak. Měli byste pro mě, prosím, nějakou radu? Dost jsem toho načetl, ale nějak teď nevím.... Díky moc!
Starší reakce
Dobrý den. Pokud by to pH bylo ve vstupní vodě opravdu 8, bude potřeba ho snížit. Být vámi zakoupím si kapkové testy na pH a tvrdost. Víc zatím nepotřebujete. Pokud máte hodně měkkou vodu, je to lepší varianta než hodně tvrdou. Přitvrdit vodu jde velice snadno.
Co se týče ryb, neonky s mečovkami mám také a úplně v pohodě. Jen bych dal více než dvě sice na jednoho samce. Co se týče ancáků, tak se jim v nové nádrži vyhněte. Místo toho dejte na dno hejno pancéřníčků.
Já bych Mečovky k Neonkám nedával, dovedou slušně ozobávat ploutve a jsou to ,,divočáci,, ale je to jen moje zkušenost...
Dobry den, mám dotaz před založením akva. Chci si pořídit akva 100-130l. Ráda bych hejno tater neonových, k nim cca 4 mečovky (1 samec a 3 samice) a dva krunýřovce (pár). Ale když jsem si našla na netu parametry vody z řadu v naší obci, tak má byt ph 8 a tvrdost 1,2. Tyto hodnoty nemám potvrzené testem, ale považuju je za pravdivé. Lze v takové vodě tyto ryby chovat aniž by trpěli? změní se ph a tvrdost v akvariu díky rostlinám? Popřípadě je mozné hodnoty upravit přídavkem nějaké chemie (které bych se raději vyhnula). Když jsem byla malá tak jsem akva měli, ale tyto věci šly mimo mě a nerada bych začala hned na začátku s nějakou "blbou" chybou, která by skončila úhynem ryb či rostlin.
Muzu jeste poprosit o odpoved? Premysleli jsme, jestli jsme nemeli poridit vzduchovani, ale nekdo pise, ze neni potreba a jini zase ze musi byt
Ahaaa, tak to jsem teda opravdu hodne podhodnotila???? Myslite, ze kuli tomu i umiraji ty rybky?
Myslím zhruba tolik, aby při pohledu zepředu nebyla skoro vidět zadní stěna.
Přidat reakci
1 ...... 144
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 145863x