Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Ryby do akvária 51 - 150 l (střední akvárium)

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Výběr ryb / Hodí se tyto rybky k sobě? 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 34 Přejít na další stránku   1  
Ryby do akvária 51 - 150 l (střední akvárium)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   16.10.2017 14:20 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: Stagr
Měl jsem ve 112 l Čichavce modrého/zlatého a nedoporučuju. Samec může být dost agresivní a prohánět vše živé v akva. Barevné párové rybky jsou zejména mezi cichlidkami, ale pozor, řada z nich je také náročných na stravu, prostředí a kvalitu vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2017 14:14 Stagr Re: NHKG
Díky za odpověď. Od Betty mi postačí klidně jen samec a ancistruse nahradím lorikárií. Pokud mnou vybraní čichavci nejsou vhodní pro začátečníka, bylo by možné je nahradit párem čichavců modrých a šedých, případně nějaký tip na barevné párové ryby? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   15.10.2017 20:39 R Muž ctibum [6926] Re: baruska
Protivná nejsi, je dobře, že se ptáš, ale přijde mi, že se ptáš pořád na stejný věci, na který ti už někdo odpovídal. Je jasný, že můžeš být zmatená, že je toho moc, ale tak si prostě dělej poznámky na papír nebo do počítače... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.10.2017 18:45 Maq Re: baruska
Máš-li na mysli svoje akvárium v prezentaci, tak tam už máš mollyny, pro které je to docela malé. A málo rostlin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2017 18:20 Žena baravidlakova [-1] - Miniakvária,střední akva – Moje ryby
Ahoj, já vím, že jsem už protivná ale chci se zeptat když v mém akva budu mít několik Gupek atak tam můžu mít i jiné ryby?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.10.2017 16:16 Muž Jifi [675] – Ancistrus
No, já jsem měl 3 kusy Ancistrus multispinnis před asi 30 roky.
Samec měřil kolem 12 cm. Ryby to byly hezké, kytky mně nežraly. Možná proto, že jsem je denně krmil spařenou kostkou mraženého špenátového protlaku.
Ale s čím jsem měl problém, tak bylo bagrování ve dně. I když jsem měl štěrk o zrnitosti cca 1 cm, tak jakmile začal samec bagrovat ve dně, tak se nedala zasadit nová rostlina. Do rána plavala na hladině.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   14.10.2017 15:42 R Muž romant [27987]
Tak tahle je to napsáno v atlase: "Všežravec, v mládí upřednostňuje rostlinou stravu, dobrý řasožrout. Odrostlé ryby lépe rostou na masité stravě". Podle mě ať tam bude napsáno cokoliv, bude to stále velmi oblíbená ryba a to nejen u začátečníků a docela dost záleží právě na tom, jak si kdo načte informace ještě před zakoupením daného druhu a to včetně diskusních fór, kde se tato ryba velmi často diskutuje. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   14.10.2017 15:32 Žena lenkalor [580]
Pokud mohu přidat moji zkušenost, tak jsem měla 2 přibližně stejně staré samice ve dvou akváriích s podobným vybavením a rostlinami. Obě ve věku kolem jednoho roku začaly okusovat rostliny. Hlavně kryptokoryny a echinodorus. Když jsem jim začala přidávat krmení s větším podílem spiruliny, tak jedna přestala rostliny okusovat, ale druhá ne. Té druhé jsem se musela zbavit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2017 15:17 Muž Tudy [330] - Krevetky
Asi máte pravdu pánové, pokud je opravdu tak rostlinožravý, chtělo by to upravit atlas. U me tedy neokusovali nikdy nic, ani Krytpokoryny, ani Echináče, asi jsem měl vždy štěstí na kusy...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.10.2017 14:33 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Tudy
Tudy napsal: Takže omezit výběr druhů ryb kvůli rostlinám je v pořádku ale obráceně je to špatně. Zajímavý náhled na akvaristiku ... hmm
Nebudu kvůli jednomu druhu ryby omezovat výběr rostlin na polovinu.
Podívej se na moje hlavní akvárium, pro mě jsou ryby to hlavní. Ale i tak pár druhů ryb vyškrtávám ze seznamu kvůli rostlinám. Například by se mi líbili Uaru amphiacanthoides (Cichlidy klínoskvrnné). Ti by k mé osádce šli přidat, ale sežrali by mi všechny plovoučky. No a bez plovouček neudržím takovou kvalitu vody jakou mám, takže by to mohly odnést ryby co už mám.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.10.2017 14:05 Maq Re: Tudy
Trošku démonizace potřebuje. Skoro není vidět začátečník, který by ji nedal na svůj seznam. V mylném domnění, že tím řeší řasy.
Když se vrátí mezi ryby chované jen těmi, kteří vědí proč ji chtějí, bude to akorát.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2017 14:01 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: NHKG
Takže omezit výběr druhů ryb kvůli rostlinám je v pořádku ale obráceně je to špatně. Zajímavý náhled na akvaristiku ... hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   14.10.2017 13:55 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Tudy
Nechápu, proč bych měl chovat jeden konkrétní druh ryby, který omezí mé možnosti rostlin v akváriu na cca polovinu druhů. Ancistrus fakt není neobvyklá ryba. Krunýřovců jsou dostupné stovky druhů a velká část z nich má podobný tvar těla a atraktivnější zbarvení. Jasně, před 30 lety jsem ancistruse taky měl, ale v té době jsem neuměl sehnat jiné krunýřovce ani jiné podobné ryby.

Dobrou možností je třeba: rybicky.net/atlasryb/krunyrovka_sp_L187b Celkem nenáročná, akorát proti ancistrusům chce trochu víc kyslíku ve vodě, takže čeření hladiny nebo vzduchování je nutné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2017 13:49 Muž Tudy [330] - Krevetky – Ancistrus
Nejen tady se opětovně setkávám s tím, jak se tato ryba téměř démonizuje. Přitom ji stačí vytvořit vhodné podminky, je to pěkná a tvarem těla neobvyklá rybka. Když nechci aby mi žrala rostliny, tak si pořídím takové, na jaké se nedostane, nejlépe stonkovky s drobnými nebo úzkými listy, na kterých se neudrží. Se slušnou filtrací a dobrou péči jsou OK. Chovám je léta a bez problémů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   14.10.2017 11:19 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Stagr
No moc dobře jsi si nevybral:
- párek Bett - Betty se moc do společenského akvária nehodí a s párem můžou být problémy, když už, tak bych dal jen samce
- párek Cichavcu zakrslych a cichavcu medovych - je problém sehnat kvalitní malé čichavce a jsou dost citliví. Nedoporučuju, pokud začínáš s akvaristikou.
- hejno neonek červených (cca 15) - OK, tady není problém
- 1 ancistrus - nebrat. Je velká šance, že bude okusovat rostliny a dost znečišťuje akvárium. Doporučuju rybicky.net/atlasryb/lorikarie_kopinata , žere řasy a nebývá s ní problém. Pokud chceš něco podobného tvaru jako je ancistrus, tak dá se sehnat, ale většinou to budou buď kytkožrouti, moc velké ryby, moc citlivé ryby nebo ryby co nežerou řasy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2017 11:06 Stagr – Vhodná osadka
Zdravim, již delší dobu tu studuju materiály a postupně zakládám své první akvárium. Plánují nádrž hustě osazet a vybírám již dopředu nějaké vhodné ryby. Aktuálně jsem rozhodnutý pro párek Bett, párek Cichavcu zakrslych a cichavcu medovych. To bych rad doplnil hejnem neonek červených (cca 15) případně ještě 1 ancistrus. Je to reálné nebo bych měl něco z toho vypustit, případně nahradit? Dekuji za pomoc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   14.10.2017 06:43 Muž LiborSprysl [9015] Re: Maq
Maq napsal: Existuje skupina ryb, které ničí či poškozují rostliny. ... coze no Co je to pro Bůh za terminus???
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.10.2017 23:10 Maq Re: Eman07
Existuje skupina ryb, které ničí či poškozují rostliny. Ty můžeme ponechat stranou.
Pak je hodně ryb, které vesměs žijí u dna a mají rády různé schovávačky; z kořenů, kokosů apod. I kdyby tam takové nebyly, kořeny nevadí, jsou pěkné, akvárium tím jen získá.
Pak je skupina ryb, která si ráda zaplave přes celé akvárko. Většinou ve střední nebo vyšší vrstvě vody. To nás taky nijak neomezuje, protože vpředu budeme mít tak jako tak nižší rostliny, aby bylo vidět dozadu.
Shrnu to: Vynecháme-li ryby ničící rostliny, pak všem rybám bude vyhovovat nějaký ten kořen či pár kamenů a jinak celá plocha hustě osázená rostlinami, vepředu nízkými (vč. tzv. kobercovek), a směrem dozadu vyššími.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2017 22:47 Eman07
Tak já vím že rybičky až na konec,ale musím přeci vědět jaké a podle toho akvárium zařídit.Ještě ho právě nemám koupené.Ani nevím jaké rostliny nebo rybkám je to jedno?150l by asi bylo max, možná i 200l ale víc ne.V jakém rozměru by jste akvárium doporučili? Děkuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.10.2017 09:01 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Maq
Maq napsal: Rostliny dělají akvárium - ne esteticky, ale funkčně. Dokud není dost rostlin a nerostou, není to akvárium, nýbrž pouhá nádrž s vodou.
Tleskám za zformování myšlenky!
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   13.10.2017 08:35 Maq Re: Eman07
Vážně si nechejte ryby až na konec, jako třešničku na dortu.
Napřed promyslete a prodiskutujte akvárium jako takové, jeho správné založení a vybavení technikou. A hlavně rostliny. Rostliny dělají akvárium - ne esteticky, ale funkčně. Dokud není dost rostlin a nerostou, není to akvárium, nýbrž pouhá nádrž s vodou.
Souběžně s tím si tady udělejte prezentaci, pěkně tam všechno vypište a dodejte fotky. Získáte díky tomu spoustu užitečných rad včas, ještě předtím, než případné chyby způsobí neúspěch.
A potom, až to bude řádně fungovat, můžete smysluplně uvažovat a na tomto místě diskutovat o rybích obyvatelích.

RBeil: Začátečník a ramirézky? ne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2017 06:18 Muž RBeil [174] Re: Eman07
Pokud budete chtít rostlinné akva tak určitě bych nebral akva pod 40cm v hloubce. Mám 36cm a je to strašně otravné protože nejde udělat žádné popředí ani pozadí z rostlin. A jestli máte mez 100-150l tak jděte do toho maxima co můžete. Čím větší tím lepší. Pokud chcete více druhů ryb tak bych volil hejno neonek cca 50ks, na dno panceřníčky a páreček cichlidi ramirezovy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2017 03:42 Eman07
Tak já nevím pro co se rozhodnout.Líbí se nám větší barevnější rybky jako jsou tlamovci,ale ti potřebují větší akvárium a jsou i agresivní vůči jiným rybám.Jako problém to není koupit,ale zda je to pro začátečníka vhodné.
Jinak by se nám líbilo barevnější společenské akvárium s rybičkami u dna,ve středu i u hladiny,ale nevím jak to vybrat.Akvárium může být mezi 100-150l.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2017 00:17 Žena FishWoman [7] - Amerika
Úkryt z kokosu tam mám, vlevo v rohu. Není moc vidět.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.10.2017 20:38 Muž Jifi [675] Re: Tudy
Spíš než úkryt bych doporučil pořádnou džungli. Protože s holým akvárkem by ty ryby byly často v úkrytu. V džungli se schovají a budou všude :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2017 20:27 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: Amatértom
Pravda, nějaký úkryt třeba z kokosových skořápek by se hodil, jinak ono to zaroste, možná ještě nějakou plovoucí rostlinu na hladinu a pak už by tomu nemělo nic chybět.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.10.2017 16:02 Muž Amatértom [514] - CichlidyRe: Maq
No pestřenec je dost huba nenažraná. Obával bych se, že by malým tetrám dost zatápěl. Mně nádrž přijde málo členitá a taková příliš otevřená pro chov cichlidek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2017 15:35 Žena FishWoman [7] - Amerika
Ten sameček Akarky zelené je fakt pěkný. Takže je rozhodnuto. Děkuji za radu love Až bude v Plzni IRIS (4.11.) tak je tam koupím, jeden páreček. hop
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2017 13:32 Maq Re: FishWoman
Akarka zelená se chová stejně, ale netrvá na živém krmení a je tolerantnější ke kvalitě vody.
Někteří ještě říkají že dobré jsou Pelvicachromis pulcher (pestřenec), ale ty jsem nikdy neměl, tak nevím. Tam je rozdíl v tom, že o jikry a potěr se starají oba rodiče.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2017 13:24 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: FishWoman
Ale vždyť Maq Ti poradil dobře. Pokud máš obavy, že to nezvládneš, zkus Akarku zelenou. Chichlidy jsou moc zajímavé ryby, budeš to mít jako kontrast k těm hejnovým rybkám co už tam máš.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2017 12:54 Žena FishWoman [7] - Amerika
Tak mi poraďte nějaké jiné větší rybky, prosím stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   12.10.2017 10:19 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: Maq, FishWoman
Souhlas, bude to starost a ještě bych přidal rašelinný výluh. FishWoman je na Tobě, jak moc po nich toužíš, ale při dobré péči by to mělo být OK. Prostředí pro ně máš vhodně připravené.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2017 10:06 Maq Re: Tudy, FishWoman
Dobrá. I když pominu otázku kvality vody (v Plasech teče pH=8.0, atd.), ty cichlidky vyžadují kvalitní a pestrou stravu, převážně živou, nanejvýš prostřídat kvalitní mraženou. A nitěnky jsou často rychlá cesta do hrobu. Takže koretry a grindal.
Nemá cenu dělat si naděje, že tyhle ryby vezmou něco méně kvalitního. Nevezmou, spíš chcípnou.
Krmení bude starost (a náklady). S tím ať FishWoman počítá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.10.2017 09:39 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: Maq
Není pro nezodpovědné začátečníky. Dle její prezentace vše udělala svědomitě, s trpělivostí a její přístup mi přijde zodpovědný. Není začátečník jako začátečník. Akarka zelená je ovšem také v pohodě a je pravda že není tak citlivá na znečistění. Nebo Akara zlatá (svého času jsem je také choval), ta má zajímavou barvozměnu a je dlouhověká. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2017 09:26 Maq Re: FishWoman
Moje rada je negativní. Není to ryba pro začátečníky, z mnoha důvodů. Je náročná na kvalitu vody, krmení, vhodnou teplotu, může způsobit problematické vztahy v akváriu. Skoro určitě by Ti apistogrammy radost neudělaly.
Chceš-li malé cichlidy, lepší šance budeš mít s Akarkou zelenou (Nannacara anomala).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   12.10.2017 08:43 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: FishWoman
Odpověď zní ano, klidně 1 samce a 2-3 samice. Máš to obsazené dobře palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2017 08:40 Žena FishWoman [7] - Amerika
Ahoj, chci se zeptat jestli je do mého AQ vhodná cichlidka kakadu, pár. Rostlin tam bude více, měla jsem v plánu je koupit minulou sobotu, ale nevyšlo to, takže až 21.10.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   12.10.2017 07:54 Muž Wanderer [2102] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: domco528
Neonek klidně 50, ale ty skaláry rostou rychle. Za 3 měsíce už jim to akvárium bude malé, to už abys sháněl, kam je dáš. A počítej, že minimum je pro ně půlmetrová hloubka vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2017 22:13 domco528 Re: afc1886
skalare su este mladucke, ked budu starsie, resp. vyrastu tak ich posuniem dalej. A teda vhodny pocet neoniek?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   11.10.2017 21:35 R Muž afc1886 [14704] Re: domco528
Neonky jsou v pohodě, ale ty skaláry nebudou spokojené, to akvárium je pro ně malé.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2017 21:30 domco528 – Ake rybky dolozit k skalarom
Caute, chcel by som sa poradiť. Mám 112-ku v prevádzke cca 1,5roka. Choval som najprv gupky,neonky a mecune spolu, neskor len gupky. Momentalne som sa rozhodol pre zmenu osadky a zohnal som 2 malych skalarov mramorovych (vyska tela bez plutie cca 3-4cm). Nadrž osidluju aj 3-ja prisavnici dlzky do 4cm. Uvažujem nad hejnom neoniek k skalarom. Ake mnozstvo by ste odporucili? 30,40,50? ďakujem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.10.2017 15:58 R Muž ctibum [6926] Re: baruska
Děvče zlatý, dva dny zpátky ses ptala na to samý a dostala jsi odpovědi...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2017 15:53 Žena baravidlakova [-1] - Miniakvária,střední akva – kolik ryb
mohu se zepat! mám akva 54 litrů chci tam za ryby Paví Očka a Ancitruse! kolik jich tam můžu mít? hlavně těch Pavích Oček
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2017 14:18 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: tomasice
Cca 30-40 ks, s kvalitní filtrací, zdravými rostlinami a dobrou péčí. Pokud tedy primárně cílíš na ryby.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2017 14:16 Žena tomasice [0] Re: Tudy
Děkuji moc :-) Poslední otázečka . Jaké optimalní množství rybiček nakonec v AQ můžu mít (tetry a pancernicky) ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.10.2017 13:47 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: tomasice
Tetra krvavá je hezčí a podle atlasu plave i nahoře:). Kup si 6 ks, za dalších 14 dní bych to rozšířil o dalších 6 ks, za měsíc pak přidal Pancíky. Ale žádná volba co jsi navrhla není špatná ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2017 13:34 Žena tomasice [0] Re: Maq
jj určitě chci počkat až se rostlinky rozrostou a zabehnou. Chci neco jeste dosadit (čekam co mi přežije a podle toho rozsadim další :) .
Takže nejdřív jako první koupím pár teter a uvidím :) Asi rozdíl mezi tetrou a razborou bude v tom co se mi více zalíbí, že?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   10.10.2017 13:22 Maq Re: tomasice
Radil bych pomalu. Ty sagittarie vypadají, že mají starosti samy se sebou. Rostlin by vůbec mělo být asi o dost víc.
Pancéřníčci jsou žravější než tetry a možná by mohli vytáhnout ze dna ty kobercovky; potřebují čas, aby pevněji zakořenily.
Takže pár kousků teter, ať to čekání není tak nudné, ale dál bych nepospíchal, ještě se musí rozjet rostliny!
Celkově to není špatné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2017 12:27 Žena tomasice [0]
Konce příštího týdne chci koupit rybičky do nove založeného AQ. Chci mít pancernicky panda nebo skvrnité a teď se rozhoduju mezi tetrama krvavyma či červene nebo razbory :) Vaše zkušenosti? V jaké množství nebo jak postupne kupovat? Je mi jasné že nekoupim hned všechny najednou ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2017 13:21 R Muž ctibum [6926] Re: baruska
Asi myslíš ancistruse. Nedával bych. Je to bordelář, může žrát kytky a beztak je to na něj malé...

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [34] ...... 184

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 199015x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/120-ryby-do-stredniho-akvaria-51-150-l?od=1651