Přihlásit se RYBICKY.NET »

Terčovec - chov

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Druhy ryb - chov 

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Terčovec - chov
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Rybar Re: skypi
Viš očem je vůbec řeč ? Jak jsem psal ty diskuse jsem měl před 30 léty . A nebyli to jediné ryby z té oblasti . Dnes mám z té oblasti jiné ryby ,tak je můžu kdykoliv vyměnit za ty diskuse a nebude problém . Tedy on dal instrukce ,jak vybrat diskuse . Na to, aby si je choval bez problémů . Ten základ si dostal . Co dál potřebuješ k té nádrži? Filtrace ,tak to vybereš podle dna on má klasické vzduchovaní na dně říční písek . Co dál, rostliny ? Napiš tedy jaké rostliny v té oblasti rostou ? S dostupných informací a videí tam nic ve vodě neroste pouze na břehu . Tedy jak chceš udělat okrasné akvárium když se v řece válejí maximálně spadlé stromy ? A on tam má v nádrži to microsorium nebo anubiasy. Tedy, to jsou rostliny úplně odjinud ,ale zvládnou v celku fungovat s těmi diskusi . Tedy máš tam vše dno, rostliny, filtraci a osvětlení . Co ti ještě chybí ?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - skypi Re: Rybar
Apropo a ty máš ve své nádrži terčovce? Nikde je nevidím...
:-)
Ale já myslel okrasnou nádrž postavenou podle rad z videí podle "p. Pejši", který jsou teda Tobě "úplně jasný", ne podle "Rybar". Tys tam třeba u něj ve videích u terčovců někde zahlídl "půdní filtr" ?
Tak to se omlouvám ,já myslel že akvaristice rozumíš a když to takhle někdo vysvětlí, tak to není problém . Tak kup párek diskusů k tomu rostliny echinodorusy od velikosti akvária filtr ,aby nebyl velký průtok . Ve 300 litrech mám pouze bublifuk a půdní filtr . V kaskádě, která měla ,taky nějakých 300 litrů jsem měl tehdy venkovní fulval 103 ,390l/h . Takhle to bude fungovat dlouho proč by ti to mělo způsobovat problémy ? V kaskádě jsem proprál jednou za měsíc filtr a dolel 10 litrů vody . V klasickém akvárium se tolik vody neodpařuje jednou za čas vyperu molitany pokud je potřeba vyčistím půdní filtr maximálně 5 litrů a ty doleju . Taky tu údržbu můžeš dělat tak ,jak to dělá on . Vypustí část vody a dolije novou tu vodu nechá ohřát, aby nebyla studená . A není nikde problém .
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jozef Re: Lada50 - jako offtopic označil Anthrax
Offtopic
OT V prvom rade nechápe pravidlá diskusie. Že ak niečo odporúča/napíše, je na ňom, aby doplnil vysvetlenie (argument, že to robí ten a ten nestačí - zvlášť, keď je to len jeden krok z x). Aj keby náhodou nemalo byť správne.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Lada50 Re: skypi
Zase miliarda příspěvků o ničem,a nedozvěděl jsem se nic.Rybar tu zase řeší kvadraturu kruhu. tone
Tak jinak.
Tak ten vzorovej, bezproblémovej "set-up" na tu okrasnou, dlouhodobě funkční nádrž tak, aby ji šlo dlouhodobě prakticky provozovat tak, aby se minimalizovaly provozní problémy a minimalizovaly ztráty ryb, nadefinuj, z toho co ses dozvěděl z videi p. Pejši -a je Ti to tímpádem zcela jasný :-) - Ty.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jozef Re: Rybar
Ja nič nespochybňujem - prečo klameš? On to zdôvodniť vie, čo tým myslí (aj keď to nepovedal). Ja svoju teóriu (prečo nie len u neho to môže/má význam) nebudem rozvádzať, nemám všetky informácie. A samozrejme sa môžem aj mýliť. Ale ty asi nevieš zdôvodniť, prečo to považuješ za hlavnú príčinu úspešného chovu a ostatné ako keby neexistovalo. Tak máš zrazu problém, že som upozornil na to, že to nie je hlavná ani nutná podmienka. Nie všetci úspešný chovatelia to takto robia (resp. máloktorý) - pripravujú vodu v druhom akváriu. Tá diskusia je zas o tom istom - nevieš zniesť reakcie. Miesto toho, aby si to vysvetlil a normálne diskutoval (keď sa tváriš, že je to jednoznačné) , urážaš sa a napadáš. Z toho začínam nadobúdať pocit, že to nevieš a chytil si sa toho z úplne iného iného dôvodu. Moja voda s tým nič nemá.
V čem ? Napsal si, že nedal žádnou radu rad tam bylo dost . Pokud tedy někdo ty rady zpochybňuje ,tak ať to podloží . Pokud tedy moje otázka nedává smysl . Jak to máš tedy vymyšlené ? Jak to chceš řešit ? Jak jsem psal , neni to jednoduché . Tedy ten Pejša ví o čem mluví . Tak buď si to dal jen tak do diskuze ,aby bylo o čem diskutovat anebo tě to doopravdy zajímá ?
 Reagovat na tento příspěvek -1  - Rybar Re: Jozef
Tak já vám mám povídat, jakou máš odstátou vodu na výměnu vody v akváriu ? To nedává smysl . Tak když neumíš odpovědět na jednoduchou otázku proč diskutuješ? Tak se zapoj ,ale k věci . Tu radu ,jak se to dělat dal Josef Pejša . A ty ty rady zpochybňuješ?
Vyzkoušejte
Ta tvoje "jednoduchá otázka" je leda tak nesmysl... :)
A ja som ti povedal, že o tom polemizovať ani hádať nebudem. To nám povedz ty, keď dávaš niekomu radu aby to praktikoval a tváriš sa (tým že nehovoríš o tom zbytku), že je to tá najpodstatnejšia vec pre úspešný chov/odchov terčovcov.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Rybar Re: Jozef
Já ti položil jednoduchou otázku ,jaký je rozdíl mezi čerstvou natočenou vodou z kohoutku a tou vodou co máš nachysanou na pravidelnou výměnu ,tedy odstátou, kde máš pouze ty rostliny ?
To sa pýtaj jeho. Mňa môže napadnúť niekoľko vecí, ale nebudem o tom polemizovať ani hádať čo tým myslel. Ani hádať či to má súvis s jeho studničnou vodou (obsah prvkov mimo samotnej tvrdosti, alebo nedostatok...). Ani či tým myslel, že je to vhodné či nutné pre toho s vodovodnou vodou, k úspešnému chovu (resp. odchovu) terčovcov.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Rybar Re: Jozef
On má k dispozici studniční vodu . Ty asi kohoutkovou . Tedy jaký máš rozdíl mezi natočenou čerstvou vodou a vodou z akvária ,kde máš microsorium ? Tedy uloženou vodu odstátou k výměně ? Však pravidelnou výměnu dělá s odstátou vodou ,kde má rostliny .
Povedal, že ju používa k príprave vody, kde mieša tvrdú vodu z mäkkou a často ju mení. Potom, že tie rastliny ju čiastočne upravujú tiež. O tom sa dá polemizovať v akom zmysle. Ale to je úplne iný kontext ako, upravuje ju vďaka rastlinám. Hlavne keď vynecháš ten zbytok (primárnu úpravu vody miešaním na parametre).
Co se týče té nádrže s tím microsoriem ,tak řekl, že ji již spravoval proto tam neriskuje žádné drahé ryby, ale využívá ji k úpravě vody díky rostlinám a tu používá potom do těch vytírací nádrží . To byla jeho rada ,jak to dělá ,tedy záleží v jaké fázi chceš začít ? Podle toho co jsi napsal by si chtěl jen ten výsledek . Ale nenapsal si,jak to chceš udělat . A dobré rady jsou podle tebe ničemu. Před 30 léty jsem měl terčovce skoro v holé nádrži , protože zde nebyly k mání takové rostliny, aby v té vodě vydržely . V dnešní době se rostliny dováží z celého světa a tak možnosti je více, jak to jde udělat . Tedy nemusíš tam mít jen to microsorium .
Rybar napsal:Pokud tedy chceš chovat něco takového, tak z té nádrže vedle sebe bere upravenou vodu těmi rostlinami. Podstatná časť úpravy tej vody je miešanie tvrdej s mäkkou a jej pravidelná/častá výmena. V úplnom inom kontexte ako to myslíš ty. Poznámka, že rastliny ju upravujú trochu tiež, môže byť v úplne inom zmysle ako tvoja predstava.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R ctibum Re: Rybar - jako offtopic označil ctibum
Offtopic
Název vlákna je "Terčovec - chov", ne "Skalára - chov"... Cokoliv dalšího mimo téma ti už budu rovnou mazat...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Rybar Re: Lada50 - jako offtopic označil ctibum
Offtopic
Na začátku jsem měl taky 7 skalárů a byli v pohodě . Dnes mám pouze jeden pár co se množí a další není možný . Tedy když si napsal ,že ti to funguje a jak ti to roste ,tak jsem chtěl vědět to pH co máš v akváriu . To je totiž rozhodující pro zdárný chov ryb.
To ale nemusíš , v tom videu je že to co chceš ,tak nefunguje . A musíš začat od začátku . A tak musíš vědět co chceš . Čili koupit několik terčovců v akvaristice je nesmysl . A to přesně řekl v tom videu . Tedy nepotřebují několik nádrží stačí jedna a tu musiš budovat od začátku . To přesně dělal i on ,ale to nelze přeskočit . To by si musel udělat tak ,že by si dojel k němu a koupil by sis u něho několik diskusů z jednoho vrhu . Toby šlo a byl bysi o trochu dál. Co tedy chceš ? Akvárium a jeden pár diskusů nebo nějaké hejno , které bude fungovat?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Lada50 Re: skypi - jako offtopic označil ctibum
Offtopic
OT: Holt rybar je učiněná studnice moudrosti :-D
 Reagovat na tento příspěvek 1  - skypi Re: Rybar
Takže... podle tebe je to "čemu nerozumím a je to tam vysvětleno"- že si mám pořídit nějakou odhadem cca 1000 l nádrž s kořenem a Microsoriem, abych mohl provozovat holou skleněnou ratejnu s terčovci a tu si dát do obýváku (?!) (výslovně jsem psal okrasnou nádrž - ne tu ochovnou -hygienickou !). Seš normální?!
Ignorace toho, co jsem napsal a ten Tvůj povýšeneckej "přemoudřelej" tón mi začíná silně vadit, není to první případ. Jak s tím naloží moderátoři, nechám na nich, ale já to vidím tak, že jsi pro nějakou konstruktivní diskusi škůdce!
Proč si mimo? Však ten chlap ti vysvětlí, jak to dělá a ty to nechápeš ? V těch dalších dílech toho moc neřekl snad jen to krmení to je též důležité . Taky jsem létal se síťkou na plankton . A chci to znovu obnovit .je to supr potrava pro mladé ryby . Pokud jich chceš odchovat víc. Pokud tedy chceš chovat něco takového, tak z té nádrže vedle sebe bere upravenou vodu těmi rostlinami. Tak postav jednu nádrž s těmi rostlinami a vyskoušej to. On tu vodu lije těm párům co se třou . V těch ostatních nádržích má normální vodu . Jinak by tam nebyli ty hejna ryb .
Co máš na myslí konkrétně že "v tom 3 dílu to je, ale vysvětlené a dost jasně" ? :-) Jsem z Tebe zase nějak mimo...
V tom 3 dílu to je, ale vysvětlené a dost jasně . Podle toho by to mělo fungovat . Přesně popsal proč to ,tak dělá. Pokud bude čas shlédnu ty další . Ten druhý sem jen tak v rychlosti. Shlédnu a dám vědět .
No.. a já viděl všechny 3 ty videa hmm
Já viděl jen to jedno video a je tam toho dost ,jak by měla vypadat ta nádrž , aby fungovala . Tak si to pusti ještě jednou a pozorně sleduj. A pokud to funguje jemu ,tak proč by to nemělo fungovat dalšímu? Tak tu nádrž postav podle toho videa . Ale nešel bych pod 300l s jedním párem těch ryb dva páry by bylo riziko .
 Reagovat na tento příspěvek 1  - RAP Re: skypi
konkrétní doporučení od opravdových odborníků-dlouholetých praktiků,
Tahle věta mi přišla jako, že Pejšu nepovažuješ za zkušeného chovatele. ;-)
Pořád platí, že co funguje u jednoho, nemusí fungovat u druhého. Proto ti rozumný chovatel nenutí svou verzi. Pouze řekne, co funguje u něj, zbytek je na druhém.
 Reagovat na tento příspěvek 6  - Jar-oslaw Re: skypi
Fotka k příspěvku HDFotka k příspěvku HD Už pár let je chovám v okrasné nádrži!

Reagovat na tento příspěvek 0  - skypi Re: RAP
A někde píšu, že není? ;-) Ale doporučení na ten mnou zmíněný "konkrétní set-up" pro okrasnou nádrž jsem tam tedy nikde nepostřehl. Ze zkušenosti, terčovce jsem viděl v nádržích u 3 známých, ani v jednom případě to "nedopadlo dobře". Aby to bylo úplně jasné - holou, hygienickou nádrž s jednoduchým filtrem, tu nemyslím.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - RAP Re: skypi
Tak zrovna Pejša patří k odborníkům a dlouholetým praktikům. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - skypi
Reportáže - Josef Pejša - super.
Nicméně bych uvítal a nejspíš nejen já :-),konkrétní doporučení od opravdových odborníků-dlouholetých praktiků, jak by taková "vzorová" okrasná nádrž pro terčovce měla vlastně vypadat - takový návrh konkrétní "set-up" - a hlavně, jak ji dlouhodobě prakticky provozovat tak, aby se minimalizovaly provozní problémy, čeho se vyvarovat a tak minimalizovat ztráty těchto krásných ryb.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Tojsouvěci Re: jjheckel1840
Pokračování reportáže u Josefa Pejši:
Autor videa Linda Vlachová www.foraquarist.com, fotoarchiv Kesten Opitz discus.cz
youtu.be/…
 Reagovat na tento příspěvek 2  - jjheckel1840 – Josef Pejša: Celoživotní vášeň pro terčovce v seriálu Hovory nad hladinou
Na Discus.cz jsem umístil článek se všemi díly rozhovoru s Josefem Pejšou který byl vytvořen a publikován týmem ForAquarist.com
Doporucuji všem si to poslechnout.
discus.cz/…

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 1  - lypif Re: jjheckel1840
Krásný den Vám přeji,
chtěl jsem Vám poskytnout nestranný názor návštěvníka (akvaristy), který nehledá žádnou konkrétní informaci, ale pouze náhodou zabrouzdá na tyto stránky. Vidím, že jste za ta léta zkusil s webem už ledasco a zejména v poslední době bez valné odezvy. Musí to být opravdu hodně frustrující a chápu, že už nemáte chuť v tom pokračovat.
Jinak máte pravdu, že návštěvnost webových stránek s akvaristickou tématikou je úplně jinde, než třeba před dvaceti lety. Já se třeba k akvaristce vrátil po cca 18 letech a první, co jsem zaznamenal po návštěvě mých oblíbených stránek akvarko.cz bylo, že je to tam jak po vymření. Nevím, jestli se ti uživatelé přesunuli na sociální sítě nebo sledují raději nějaké streamovací platformy... těžko říct.
 Reagovat na tento příspěvek 3  - jjheckel1840 Re: lypif
Zdravim,
zkusim ty vase 3 body okomentovat:
- zajem lidi spolupracovat ci jen treba poslat nejake sve zkusenosti a vlastni fotografie, je skoro nulovy. Az na par vyjimek pred 15 jsou vsechno me texty a fotografie z akci ktere jsem byl. Nebo jsme pozadal kamerada z Francie, abych mohl prelozit a publikovat jeho reportaz o jeho navsteve sampionatu v Recku. Od listopadu do dneska si to prohledlo jen 64 lidi a to byly odkazy v diskuzich na FB.
- vzhled jsme volil minimalisticky. Jde o obsah a podle toho vetsina lide vyhledavalo. A tohle neni bulvar jako a pocet novych clanku je minimalni, takze nejaka domovksa stranka s mnohymi prvky, ktere se nemeni, jako na bulvaru, taky neni lakava.
Problememje, ze lide nechteji cist a pokud toma vice nez jednu vetu a kriklavy bulvarni titulek, tak je to enzajima.
muzete to videt i zde. Kdyz se tento web zakládal, byly tu desitky neli stovky prispevku ve foru denne. A ted?
- odkaz je veci administratoru webu. Ja je na to uz pred mnohymi lety upozornoval.

Ale je to uz jedno. Letos konci hosting a ja ho jiz nebudu prodluzovat.

Takze jak je ted moderni, ctete a sdilejte nez to zmazou!
 Reagovat na tento příspěvek 1  - skypi Re: jjheckel1840
Za mne-výborné stránky s informační hodnotou. palec
 Reagovat na tento příspěvek 1  - lypif Re: jjheckel1840
Zdravím Vás,
přiznám se, že o Vašich stránkách jsem doposud nevěděl a nevěděl bych i nadále nebýt tohoto diskuzního fóra. O terčovcích aktivně žádné informace nevyhledávám, (přestože jsou to nádherné ryby), protože vím, že si je pro jejich specifické nároky pravděpodobně nikdy nepořídím. Stačí mi je obdivovat v prezentacích jiných akvaristů :-)
To mě, pokud dovolíte, přivádí k prvnímu tipu na vylepšení stránek, které jsem si dnes párkrát v rychlosti prošel. Je tam jistě spousta zajímavých informací pro milovníky terčovců, ale chybí mi tam také nějaké fotografie, nebo ještě líp, galerie nádrží chovatelů. Kde by se akvaristé mohli vzájemně inspirovat. Nemuselo by to být hned formou vymakaného redakčního systému jako tady, ale třeba jen zaslání fotky na Váš e-mail.
Další věc a neurazte se, prosím, stránky dle mého názoru nejsou moc vizualně atraktivní. Možná by i změna designu mohla podpořit větší návštěvnost.
Poslední věc je už jen takový detail, ale při použití odkazu na stránky v záhlaví tohoto vlákna se zobrazí "404 - Stránka nenalezena".
Jinak klobouk dolů před Vaší prací a přeji, ať se Vám daří.
 Reagovat na tento příspěvek 3  - jjheckel1840 – Quo vadis Discus.cz?
Vážení přátelé,

tento provozuji už přes 25 let. Celou tu dobu ho dělám čisto z lásky k těmto nádherným rybám – bez reklam, sponzoringu nebo jakéhokoli komerčního záměru. Prostě jsem chtěl sdílet informace hlavně ze zahraničí, když zde nebyla, není a nebude žádná literatura zabývající se terčovci.

Ale teď se dostávám do situace, kdy mi trochu docházejí nápady, co tam dál publikovat. Návštěvnost není závratná a vidím, že většina sekcí (třeba literatura, knihy, články) se skoro nenavštěvuje. Ani z analytik webu není jasné, co by lidi opravdu zajímalo. Když přidám něco nového, tak sice vznikne krátkodobý zájem díky odkazům na FB nebo jinde, ale pak to zase opadne. Takový malý zájem je demotivující.

Tak se na vás obracím s otázkou: Má pro vás ten web vůbec nějaký přínos? Má smysl ho nadále provozovat, nebo by bylo lepší ho zrušit?

A pokud si myslíte, že by měl zůstat, jaká témata byste tam rádi viděli víc? Praktické návody, rozmnožování, choroby, krmení, zkušenosti s chovem, nebo něco úplně jiného?

Vítám jakýkoli názor, komentář, radu, doporučení nebo inspiraci, napište mi info @ discus.cz (bez mezer).
Díky moc

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - _ucx_ Re: fibi
Možná ano. Parazit bez hostitele zpravidla dlouho nevydrží. Jdeš na to v zásadě dobře, jen si promysli, jak budeš měnit vodu, chce to nějakou automatizaci.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - fibiRe: Kawasaki, _ucx_
Moc dík za rady. Topítko jsem vyřešil koupí digitálního termostatu , který hlídá teplotu s přesností až 0,2 °C. UV lampu nemám, Nestačilo by vyměňovat vodu třeba 14 dní? Filtr si vyrábím sám objemu 30 litrů kde bude asi 18 decimetrů biomolitanu. Do nádrže jsem plánoval 4-6 terčovců. Na nákup ryb nepospíchám chtěl bych to nechat až na jaro.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Kawasaki Re: fibi
Pokud i přes úpravu polohy topítka bude ten problém přetrvávat kup nové. Důkladně odkal dno a proveď ob den velkou výměnu vody. Kvalitní filtrace a kvalita vody je pro zdárný chov Terčovců nutná. Hodně zdaru.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - _ucx_ Re: fibi
Topítko dej našikmo v úhlu 45° nebo třeba i polož, hystereze se sníží.

Pusť UV lampu, vyměň co nejvíc vody a nech to týden. Do těch 350 litrů vody tak šest kusů.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - fibi
Dobrý den chtěl bych se zeptat zkušenějších. Chtěl bych začít s chovem terčovců. Mám akvárko o čistém objemu 350 litrů vody, které jsem založil v loni v létě a momentálně v něm je 10 skaláru a 10 neonek červených. Za jak dlouho po odlovení skaláru do něho mohu dát terčovce a ještě bych se chtěl zeptat na teplotu vody mám topítko které topí +- 3 °C Nastavím jej na 26 °C zapne na 25 °C a vypne na 28 °C. Nebude to pro terčovce moc velký rozdíl v teplotě vody?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 1  - coobosh Re: _ucx_
No o cenu mi vůbec nešlo. Jen jsem zkopíroval, co mi napsal. Vím, že to není nějaká brutální dumpingová cena. Jen mi jich bylo líto. Ale dám na vás. Brát je nebudu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Kawasaki Re: RAP
Pravdu máš. Taky mi to přijde jako zbytečný risk.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Kawasaki Re: coobosh
Měl sis je vyfotit a dát sem fotky ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 1  - _ucx_ Re: coobosh
Se podívej v prezentaci na mé dva red tyrkyse, co jsem koupil letos v lednu na burze na Pankráci, teď už se dokonce spárovali a v srpnu a v září se třeli, tehdy mohli mít kolem 8 cm a prodávající za ně chtěl 400 Kč/kus. Takže 300 není zase taková láce, to nemá vůbec daleko k tržní ceně.

Nemají nápadně velké oči v poměru k tělu?
 Reagovat na tento příspěvek 2  - RAP Re: coobosh
Záleží na tobě. Osobně bych do toho nešel.

+ Přidat reakci

Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] ...... 153

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 147238x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10902-tercovec-chov