Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Sinice

 

NápovědaFórum » Řasy » Sinice 

Přejít na předchozí stránku 6 Přejít na další stránku   1  
Sinice
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2019 22:17 Muž KIV [7] Re: Jarden Sk
Ahoj, díky za tip a názor. Svítím teď 8h denně 2x 36W. Kromě KH2PO4 při dávám i KNO3. Filtr jsem čistil nedávno, komplet včetně molitanů a keramiky ve vodě z vodovodu. Pokud opatření nezaberou, zkusím radikálnější řešení se zatemněním jako doporučuješ. Trochu se tedy bojím kombinace masivní výměna vody + čištění filtru. Sinici se snažím mechanicky odstraňovat, ale nedaří se to úplně (hlavně ne ze stonků) a taky se při odstraňování uvolňuje do vody a vše se zachytit nedaří... Množí se teď výrazně pomaleji, ale množí se...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2019 20:51 Muž Lampal [6] Re: KIV
Mi pomohlo zatemnit na 4dny, obalil jsem igelitem, a pak vymenil pulku vody. Zatim ok, ale mi sinice vznikla po vycisteni skla a filtru ve stare vode. Kazdemu neco jineho pomohlo...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2019 18:01 Jarden Sk Re: KIV
Čau, ako to tu čítam by som to riešil trochu radikálnejšie. V prvom rade vymeň polovicu vody a zatemni to na 2-3 dni a odkal dno. Kryptošky to zvládnu v pohode a vyčisti filter hlavne vatu a prepláchni média/ruducha na starých listoch-tie odstrihni/.Objednaj si miesto Plantaminu hnojivo aj s dusičnanmi a fosforečnanmi a hnoj trochu menej ako odporúčajú.Bez testovania kvalitnejšími testami tam liať KH2PO4 je nanič potrebuješ aj dusík.Preto napr.Profiplants complete plus príp. podobné hlavne aj s NO3aPO4.Ak po zatemnení ešte nejaká sinica bude, vymeň zase polovicu vody- deň môžeš svietiť na polovicu a znovu zatemni.Sinicu samozrejme čo najviac mechanicky odstrániť.Ako dlho svietiš?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2019 11:13 Muž KIV [7] Re: michalt
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Díky moc za vysvětlení a radu jak dál. Zkusím to podle toho nějakou dobu dělat bez dalších změn (zároveň krmím méně).
Připadá mi, že se však více začalo dařit řase na listech a to ty nejvíce napadené trhám.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.12.2019 09:05 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: KIV
V tom případě pokračuj tak, že budeš denně přidávat 5ml/100l KNO3 roztoku. Po výměně vody v tom pokračuj a k tomu přidej 1ml/100l KH2PO4, taky denně. Zatím zředění výměnou vody nijak nekompenzuj, uvidíš, jak to půjde. Když jsi začal podle mé rady (jen s rozdílnou dávkou KH2PO4), tak se toho chvíli konzistentně drž a jestli to nebude fungovat, tak zkus zase něco jiného.

Poměry N:P (a jiné) vycházejí z toho, že když je ve vodě výrazná převaha jednoho prvku, tenhle blokuje přijímání jiného prvku. Případně, některé sloučeniny z hnojiv spolu zreagují dřív než je rostliny absorbují, na něco, co už rostliny absorbovat neumí. To stanovuje jisté mantinely na koncentrace, kterými se řídí některé filozofie přihnojování. To ovšem znamená, že znáš a máš pod kontrolou koncentraci všeho ve vodě (pač všechno se vším souvisí). Jenže fosfor se účinně doplňuje krmením ryb, dusík filtrací rybích výkalů (proto se u sinic taky někdy radí krmit méně), jenže těžko se měří, kolik se čeho doplnilo a kolik spotřebovalo. Proto všechny rady, které tady zaznívají, jsou spíš takovými kuchyňskými recepty bez záruky, protože se z toho komplexního problému snaží vytěžit jednoduchý užitečný návod.

Ono se to nakonec povede, jen je potřeba zkoušet, co funguje a co ne. Zatím to u Tebe vypadá (předběžně, možná se to ukáže jinak), že pomáhá ubrat osvětlení a častěji měnit vodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   07.12.2019 22:27 R Muž ctibum [6907] Re: KIV
Neumím ti odpovědět. Objevila se mi sinice, tedy jsem hledal, co dělat. Poměr N:P byl zmíněn jako jedna z možných příčin. Zatmění akvárka atp. se mi nechtělo. N jsem přidával Sanytrem. Takže jsem si vybral cestu nejmenšího odporu, odsál, co šlo, přestal dávat Sanytr a přidal P. Sinice se už neobjevila...
Sedlácké, ale u mě účinné... hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.12.2019 20:49 Muž KIV [7] Re: michalt
Popsal jsem to níže + do deníku. Bohužel jsem na začátku dal KH2PO4 větší dávku, pak jsem zkusil přidat KNO3 už dle Tvé rady. Nevím jestli tedy mohu přidávat i KH2PO4 každý den. Do toho přišel tip, že přidávat jen jedno. Vidím, že názory se různí, to je běžné i v jiných oborech. Zde ale nemám ambici si nastudovat problematiku. Nerozumím proč má význam poměr N:P pro vývoj sinic, takže se blbě ptám co dělat dál.

Testy jsou papírky. Takže nic moc přesnost a test na P/PO4 tam není vůbec. stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.12.2019 19:01 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: KIV
U rostlin se změna může projevit někdy až za několik týdnů. Z toho, že se růst zatím nezlepšil, bych ještě nic nevyvozoval.

Že se sinice zpomalila, je dobře. Že z domácího testu žádná změna NO3 nevyšla, z toho bych zatím taky zatím nic nevyvozoval. Mimochodem, jsou to kapkové testy nebo papírky?

Odznělo tady několik nápadů. Jak jsi tedy dávkoval doposud a kterou jsi následoval? Když se růst sinice zpomalil, pokračoval bych v tom, cos dělal doposud. Moje doporučení bylo dávkovat NO3 a KH2PO4 každý den, i bez výměny. U výměny vody bych zas nic nepřidával, dokud se to neukáže být nezbytné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.12.2019 16:07 Muž KIV [7] Re: ctibum
OK. Mám tedy, prosím, něco z těch dvou přidávat nebo ne? Například když vyměním 50-70l vody přidat KNO3? Nebo zkoušet přidávat i bez výměny?

Stav co vidím: sinice viditelně zpomalila růst, nejvíce se obnovuje na kořeni nejdál od vyústění z filtru. Rostliny se drží, ale nijak ani po provedeném přihnojení moc nebují. Otázka zda to není jen díky tomu, že mají méně světla. Dle domácího testu se hodnota NO3 viditelně nezvýšila.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.12.2019 21:47 R Muž romant [27987] Re: KIV
Obvykle na to jdu z té jednoduší strany, tedy začnu zvyšovat a to někdy vcelku brutálně dávky NO3. Já tedy nic neměřím a snažím se věřit očím a tomu co vidím v nádrži.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   05.12.2019 21:45 R Muž ctibum [6907] Re: KIV
No řekl bych, že jestli chceš ladit poměr N:P, tak bys neměl přidávat obojí... Vybral bych jedno, přidal, raději méně než více a počkal, co to udělá...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2019 21:37 Muž KIV [7] Re: michalt
Díky za tip. Zkusil jsem tedy namíchat ještě KNO3 a přidat dnes 15ml. Nevím úplně jak naložit s tím, že jsem tam už dal tu větší dávku KH2PO4 (ještě k tomu roztok 5g/600ml). Počítám, že min. do další výměny vody KH2PO4 už přidávat nebudu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   05.12.2019 12:00 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: KIV
Já to v těchhle případech dělal tak, že jsem vzal 18g KNO3, rozdělal je v 500 ml vody a přidával denně 5 ml na 100 l vody. U KH2PO4 1g v 500 ml, začal jsem taky s dávkováním 5 ml na 100 litrů vody denně a sledoval jsem, jak na to reagují rostliny a jak sinice. Většinou pak bylo potřeba přidávat denně víc z roztoku s fosforem. Někdy až 10 ml na 100 litrů. Čím méně krmíš, tím víc máš prostoru pro přidávání fosforu z hnojiva.

Zdůrazňuji, že tohle je jen počáteční tip, který je potřeba opravdu přizpůsobit reakci všeho v nádrži. Už sám musíš vypozorovat, jestli za každou výměnu vody dát dávku navíc nebo, naopak,dávku dusíku snížit.

Nebo to klidně zkus tak, jak Ti radí Vrzy a sleduj, jestli to pomůže (jen to předpokládá, že lze věřit hodnotám těch testů, co see zcela neshoduje s mým světonázorem :-) ). Prostě, jestli jedno z toho nevyjde, tak udělej masivnější výměnu vody a zkus to nakombinovat jinak. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2019 21:14 Muž KIV [7] Re: Vrzy
Díky za tip. Zkusil jsem naslepo přidat 60 ml roztoku KH2PO4, což by mělo zvednout PO4 o cca 1 mg/l, jestli jsem to správně spočítal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   04.12.2019 17:48 Muž Vrzy [23]
sinice je hlavně o poměru N:P. Pokud máš N někde kolem 20, tak fosforu drž 1.5 - 2mg/l. Samozřejmě tomu pomoct odsáváním sinice a výměnama vody. Já abych nemusel pořád měnit vodu kvůli hnojivu, tak jsem sinici odsával do kbelíku přes jemnou síťku a vodu z kbelíku tam potom nalil zpět. Chvíli trvalo než se to srovnalo a sinice přestala růst, ale pomohlo to..vyzkoušeno ve dvou akváriích.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2019 20:07 Muž KIV [7] Re: michalt
KIV napsal: Údržba: OK, zkusím. Co se týče odkalování zvonem, tak bohužel zelený tím jde ze dna dostávat velmi těžko, je těžký a přilepuje se na štěrk. Odebírám proto většinu povlaků sinic ručně.
michalt napsal
To si umím představit. Směřoval jsem spíš k tomu, abys tím zvonem ze dna průběžně (často a důkladně) odstraňoval organické nečistoty, které se tam rády hromadí. Když to bude pravidelné, stačí z povrchu, hloubkově odkalovat pokaždé nemusíš. Sinici samostatně mechanicky. Hlavně by mě zajímalo, jak a jestli pomohou ty častější a masivnější výměny vody.

Ahoj, při čištění obden to skoro vypadá, že sinice přestává stíhat obnovu. Já na tom ale nejsem o moc líp :-D
KIV napsal: Hnojení: nemám nic na měření hodnot vody. Plantamin už jsem dlouho nedával. Zkusím tedy KNO3. Jestli je nějaká sada testů, které bych měl udělat, budu rád za tip.
michalt napsal
Já toho měřím málo a jen pro zajímavost a poučení, k domácím testům jsem zdrženlivý. Spíš sleduji rostliny. Jiní Ti asi poradí líp. Možná by bylo chtělo kromě dusíku znát taky fosfor. Jenže abys věděl, jestli to budou rostliny umět přijmout z hnojiva, chtělo by to znát taky pH a tvrdosti. Jestli jsi doposud neměřil a neplánuješ s tím začít dlouhodoběji, možná bych jednorázově odnesl vodu do laboratoře a nechal si to změřit přesně tam.

Alternativně bys mohl "naslepo" zkusit jednorázově přihnojit tím KNO3, možná opatrně taky KH2PO4 a dívat se, jak nádrž zareaguje. Případný přebytek se dá vždycky vyřešit masivnější výměnou vody.

Laboratoř jsem nestihl řešit, tak alespoň pokus s tím testem 6v1.
Podle toho cca:
NO3- 20 mg/l
NO2- 0 mg/l
Cl 0 mg/l
Tvrdost 8,4 °dH
KH 4,4 °dH
pH 8,0

Mám KNO3 a KH2PO4 v baleních po 50g.
U KNO3 návod říká rozpustit balení v 600ml vody. Dávkování 1ml na 50l dodá 1mg/l NO3 a 0,6 mg/l K. Doporučeno držet rozsah 10-30 mg/l.
U KH2PO4 dávkování říká dát 5g (čajová lžička) na 600 ml vody, pak 1ml přidá 0,1mg/l PO4 a držet se má 0,2 - 2 mg/l. Na PO4 test nemám žádný.

Kolik čeho byste doporučili zkusit dát, když je čistý objem cca 280l?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.11.2019 22:03 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: KIV
To už pak není podstatné, kde je. Musí se něčeho přichytit tak jako tak.
Já to vnímám, jako poměr objemu vody a objemu rostlinné hmoty. Když není rostlinné hmoty dostatek, ve vodě zůstanou látky, které sinice zužitkují.

P.S. Tvé akvárium je pěkné. Akorát, že s tímhle volným prostorem je riziko polízanice prostě vždy větší. Stačí ťuknout, aby se rovnováha vychýlila.
Jak se zbavit sinice se mě neptej, já ji zásadně odsával vždy jen mechanicky, oslaboval výměnami vody a současně se snažil, aby rostliny co nejvíc rostly. Měl/mám jsem ji výrazněji dvakrát, jednou nepříjemně něco přes půl roku, podruhé v malém množstvi, sem tam, ale chronicky asi dva roky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2019 21:03 Muž KIV [7] Re: JirkaŠčobák
JirkaŠčobák napsal: 1) Tvé akvárium je bohužel toho druhu, kde, pokud nastoupí sinice, drží se často dlouho. Máš tam spoustu volného místa. Kdyby byly rostliny, tak, jak je máš, v menším akváriu, přesně, do kterého by se v stávající podobě vešly, sinice by tolik nehrozila. Nebylo by pro ni místo. Sinice se drží tam, kde je místo. Využívá místo. Prostor, který nezaplňuje masa rostlin.
To máš asi pravdu, ale je tam určitě i jiný problém. Sinice se velmi intenzivně šíří na vrcholcích rostlin a kořenů.

JirkaŠčobák napsal
2) Nezdají se mi listy tvých kryptokoryn tím, jak se ohýbají, až rolují. Vím, že toto je schopná udělat Flamingo, když má moc světla, ale na C. pontederiifolia jsem to ještě nikdy takto neviděl. Že by měla moc světla? Považuji to za pravděpodobné. Netvrdím, že to je přímá příčina sinice, ale i bez sinice bych ti radil snížit světelnou intenzitu. Ne délku svícení. Intenzitu. Přikládám aktuální fotku svých C. pontederiifolia v akváriu, do kterého se řasa nevejde.

Snížil jsem teď obojí. Jedou jen dvě zářivky a doba svícení jen 8 hodin. Tak uvidíme. Každopádně sinice se objevuje i na trvale zastíněných místech. Teď zrovna druhý den po čištění vyrostla i pod rostlinami.

Budu teď zapisovat provedená opatření do deníčku :-).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2019 13:48 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: KIV
Fotka k příspěvku 1) Tvé akvárium je bohužel toho druhu, kde, pokud nastoupí sinice, drží se často dlouho. Máš tam spoustu volného místa. Kdyby byly rostliny, tak, jak je máš, v menším akváriu, přesně, do kterého by se v stávající podobě vešly, sinice by tolik nehrozila. Nebylo by pro ni místo. Sinice se drží tam, kde je místo. Využívá místo. Prostor, který nezaplňuje masa rostlin.

2) Nezdají se mi listy tvých kryptokoryn tím, jak se ohýbají, až rolují. Vím, že toto je schopná udělat Flamingo, když má moc světla, ale na C. pontederiifolia jsem to ještě nikdy takto neviděl. Že by měla moc světla? Považuji to za pravděpodobné. Netvrdím, že to je přímá příčina sinice, ale i bez sinice bych ti radil snížit světelnou intenzitu. Ne délku svícení. Intenzitu. Přikládám aktuální fotku svých C. pontederiifolia v akváriu, do kterého se řasa nevejde.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.11.2019 12:32 R Muž ctibum [6907] Re: KIV
Mně zabralo odsátí co nejvíc sinice hadičkou a přidání fosforu :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.11.2019 09:02 Muž Roger [1873] Re: KIV
Když jsem bojoval se sinicí já, šel jsem na to logicky, sinice nemá ráda velký proud, zvýšil jsem ho, vybral si kytku kterou ještě nezlikvidovala celou a měla snahu růst (u mě sessiliflora) na světlo jsem nesahal, chtěl jsem aby kytky dostali šanci, denně měnil skoro 50% vody asi po dobu několika dní (tuším 4 už nevím) odstraňoval sinici z kytek a odsál ji, během několika dní začala ustupovat, krom jiného jsem to poznal na sessiliflora která ji začala shazovat na dno, jak se probrala sessiliflora k životu nechal jsem to na ní, je to úžasná kytka která se dokáže rychle oklepat a začít růst, množství no3 na ní poznám vždy :-) pak už to šlo rychle, od té doby se nevrátila. Samozřejmě jsem koupil Sanytr a doplnil tak dusičnany. Šel jsem na to tak že jsem se snažil ji znepříjemnit život a dělat vše co nemá ráda.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.11.2019 00:26 Muž Lada50 [165] - RostlinyRe: Kiv
Měl jsem před nějakou dobou stejný problém se sinicí jako ty.Pomohlo mě hloubkově odkalit dno s výměnou cca 1/2vody a úplné zatemnění na týden.Bez krmení,jen běžely filtry.Po týdnu jsem zatemnění sundal a vyměnil asi 1/3 vody,vyčistil filtry a od té doby mám od sinice pokoj.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   28.11.2019 23:19 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: KIV
KIV napsal: Osvětlení:
Spínacími hodinami zapínám zářivky takto:
2 zářivky: 9:15 - 11:15 + 14:00 - 20:15
+ další 2 zářivky: 10:45 - 20:00
Ubrat byste doporučili o kolik / na kolik?

Já bych nechal jen dvě zářivky těch 8 hodín, třeba s tou pauzou. Možná bych ranní fázi o hodinu prodloužil a odpolední o hodinu zkrátil, ale nevím, jestli to bude hrát roli. A sledovat, jestli sinice bude ubývat a jestli toho bude k odstraňovaní méně. S trochou štěstí bys mohl efekt vidět dřív než se nedostatek světla podepíše na rostlinách.

KIV napsal: Plovoucí rostliny: nemám žádné, voda je díky filtru dost v pohybu. Zastínění supluje řasa na krycích sklech.
Zkus kytku Egeria densa. Nech ji plavat u hladiny, případně ji nech "zaklíněnou" o listy nějaké jiné rostliny. Napoví Ti, jak jsi na tom se živinami, něco z vody odčerpá a měla by dobře růst i při slabším osvětlení. Jestli bude toho světla pořád hodně, tak to zas trochu zastíní (i nad rámec řas na krycím skle).

KIV napsal: Rychle rostoucí rostliny: mám tam Hygrophilu, nedaří se jí moc dobře, porůstá ji ta sinice. Začal silně dominovat Echinodorus (nevím přesně), má tendenci prorůst všude. Řekl bych, že skoro není kam něco přidat - musel bych osázet volné plochy u skla, kde se snažím výhonky likvidovat, směřovat tam krmení a čistit dno.
Ten echináč bych teď nechal růst, jak se mu jen bude líbit. Až se vyřeší sinice, pak se vždycky dá zredukovat. Právě to volné dno ve předu bych teď nechal něčím zarůst. Jestli tam něco vyhání, nechal bych to vyhánět. Dnu kořeny prospějí, nebude tam taková plocha, na kterou jen "praží" světlo a bude tam další prostor, na kterém se můžou kytky vzmáhat. Až bude sinice na ústupu, můžeš to zase hezky vyčistit. Ryby si žrádlo nějak v rostlinách najdou a odkalovat tam nějak hloubkově snad nebude potřeba. Zkrátka a dobře, čím víc budou prosperovat rostliny, tím méně bude prosperovat sinice. Pokud mají nějaké stávající rostliny problémy, nechal bych "divoce" vyrůst ostatní, co to jde.

KIV napsal: Údržba: OK, zkusím. Co se týče odkalování zvonem, tak bohužel zelený tím jde ze dna dostávat velmi těžko, je těžký a přilepuje se na štěrk. Odebírám proto většinu povlaků sinic ručně.
To si umím představit. Směřoval jsem spíš k tomu, abys tím zvonem ze dna průběžně (často a důkladně) odstraňoval organické nečistoty, které se tam rády hromadí. Když to bude pravidelné, stačí z povrchu, hloubkově odkalovat pokaždé nemusíš. Sinici samostatně mechanicky. Hlavně by mě zajímalo, jak a jestli pomohou ty častější a masivnější výměny vody.

KIV napsal: Hnojení: nemám nic na měření hodnot vody. Plantamin už jsem dlouho nedával. Zkusím tedy KNO3. Jestli je nějaká sada testů, které bych měl udělat, budu rád za tip.
Já toho měřím málo a jen pro zajímavost a poučení, k domácím testům jsem zdrženlivý. Spíš sleduji rostliny. Jiní Ti asi poradí líp. Možná by bylo chtělo kromě dusíku znát taky fosfor. Jenže abys věděl, jestli to budou rostliny umět přijmout z hnojiva, chtělo by to znát taky pH a tvrdosti. Jestli jsi doposud neměřil a neplánuješ s tím začít dlouhodoběji, možná bych jednorázově odnesl vodu do laboratoře a nechal si to změřit přesně tam.

Alternativně bys mohl "naslepo" zkusit jednorázově přihnojit tím KNO3, možná opatrně taky KH2PO4 a dívat se, jak nádrž zareaguje. Případný přebytek se dá vždycky vyřešit masivnější výměnou vody.

KIV napsal: Spíš kde je nejvíc světla, tam bují nejvíce.
Tak tady někde bude možná odpověď. Možná ještě v kombinaci s nějakým dusíkem. Zkus něco z toho, o čem tady debatujeme a ona se cesta ven ukáže.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2019 22:31 Muž KIV [7] Re: michalt
Ahoj,
díky moc (všem) za rady.

Vodičky: Blue Exit nezabral, zkoušel jsem ještě Easy Carbo a také bez efektu. Takže už nepoužívám.

Osvětlení:
Spínacími hodinami zapínám zářivky takto:
2 zářivky: 9:15 - 11:15 + 14:00 - 20:15
+ další 2 zářivky: 10:45 - 20:00
Ubrat byste doporučili o kolik / na kolik?

Plovoucí rostliny: nemám žádné, voda je díky filtru dost v pohybu. Zastínění supluje řasa na krycích sklech stydim

Rychle rostoucí rostliny: mám tam Hygrophilu, nedaří se jí moc dobře, porůstá ji ta sinice. Začal silně dominovat Echinodorus (nevím přesně), má tendenci prorůst všude. Řekl bych, že skoro není kam něco přidat - musel bych osázet volné plochy u skla, kde se snažím výhonky likvidovat, směřovat tam krmení a čistit dno.

Údržba: OK, zkusím. Co se týče odkalování zvonem, tak bohužel zelený tím jde ze dna dostávat velmi těžko, je těžký a přilepuje se na štěrk. Odebírám proto většinu povlaků sinic ručně.

Hnojení: nemám nic na měření hodnot vody stydim. Plantamin už jsem dlouho nedával. Zkusím tedy KNO3. Jestli je nějaká sada testů, které bych měl udělat, budu rád za tip. Uvažuji o pořízení Easy Life test 6v1, případně konkrétní testy Aquar, jestli stačí 1-2.

Proudění: myslím, že je dost intenzivní, sinice se dělá hodně i na místech s velmi intenzivním proudem. Spíš kde je nejvíc světla, tam bují nejvíce.

Další vlivy: množí se mi tam ancistrusi. Nedaří se mi je moc odchytávat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2019 14:58 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: RX007
Sežeň si fosfor Dihydrogenfosforečnan draselný (KH2PO4). :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2019 14:26 Muž RX007 [3] Re: kokos1
UV lampu nemám a myslím, že by to mělo jít i bez ní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2019 14:16 Muž kokos1 [3] Re: RX007
Zkoušel bych občas pustit UV lampu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2019 14:12 Muž RX007 [3] – Sinice nebo vláknitá
Delší dobu bojuji s řasou, která se tváří jako sinice nebo zelená vláknitá. Upravil jsem hnojení, pravidelně zatemňuji. Po víkendovém zatemnění je situace lepší, ale ve vodě jsou vidět plovoucí kousky řasy - krátká vlákna. Pravidelně měním vodu, odkaluji, hnojím, dávkuji CO2, prostě vše jak má být. Přesto se objevuje pořád. Jinak vše prosperuje pěkně. Vlákna jsem pročetl, fosfor nedávkuji, dávkování KNO3 je myslím dostačující. Testy vody jsem nedělal.
V mém profilu je to nádrž šedesátka - přidal jsem tam pár fotek řas.
Nějaké tipy co dál vyzkoušet?
Děkuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2019 12:36 Muž ZDRI [1415] Re: KIV
Koukám na Tvou druhou fotku - sinice na kořenu. Podezdřele se to podobá mé "lakové" zelené řasy/sinici, která se mi nedávno objevila v této nádrži rybicky.net/nadrze/30705
viz foto v deníčku. U mě to nebyla klasická měkká slizká sinice, ale spíš tuhý lakový povlak. Je extrémně invazivní, když z kamene kus utrhnu, během hodiny byla mezera zacelená. Když se chytla na molitanový filtr, během krátké doby ho komplet potáhla souvislým povlakem. Měla svůj výrazný, docela nepříjemný zápach. Nemá ráda stín, nejvíc rostla na nasvícených plochách, pod svým povlakem intenzivně vytváří velké bubliny. Pokud je to totéž co u Tebe, mě pomohlo:
- přestal jsem přidávat hnojení pro zelené řasy (Seachem Flourish), potřebuji zde řasy jako krmení pro krevetky
- pravidelné výměny vody (každý druhý den cca 30%), při kterých jsme se snažil tenkou hadičkou odstát co nejvíce řasy/sinice, jde to snadno odtrhává se v souvislých plátech
- potažený molitan bylo nutné pravidelně vyprat
Poměrně rychle se mi toho podařilo zbavit, jen upozorňuji, že šnekům ani krevetám nechutná.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2019 11:20 Žena vero-ni [134] Re: KIV
Ahoj, já jsem se sinicí potýkala dvakrát, ale hlavně poprvé to byl boj. Objevila se mi po přestěhování, kdy se všechno rozvířilo, promíchal se substrát, no katastrofa... Co mám vysledované, že pomohlo mě: odstranit všechny uhnívající, rozpadající se části rostlin, pokud jsou, doplnit rychle rostoucí a plovoučky (růžkatec a limnobium, salvinia) a odkalit dno. Potom ji odstraňovat mechanicky, ale to bylo na zblbnutí... Přidat krom týdenní výměny vody ještě jednu až dvě menší krom toho. Potom ještě přidání fosforu a zbytky zlikvidovali okružáci- přidala jsem jich dost, kolem 30, a viditelně se tou sinicí živili. Teď podruhé se mi objevila po rozpadu kryptokoryn a opět stačily častější výměny, fosfor a okružáci. Zkus, třeba pomůže i tobě. Ale u sinice to bývá, že u každého zabírá něco jiného :) hodně štěstí!
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.11.2019 09:00 Muž Jarry [1437] Re: KIV
Byl bych opatrný s vodičkama, zvlášť s blue exitem mám hodně špatné zkušenosti. Změřil bych to NO3, možná to dělá fotka, ale přijdou mi ty rostliny trochu do žluta. Potom bych pravidelně (kde to jde) odkalil dno až na sklo. A co mi na sinici vždy a spolehlivě zabralo, jsou piskořky ve dně. Nevím, jestli jí přímo konzumují, nebo jestli stačí, když jí narušují pohybem po dně a pod povrchem, ale měl jsem se sinicí problémů dost a dost a po nasazení piskořek zmizela ze všech akvárií, takže to snad nebude náhoda:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   28.11.2019 01:45 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: KIV
Já bych zkusil následující - alespoň něco z toho:

Zrušil bych vodičky typu Blue Exit.

Osvětlení: Z fotek se mi zdá, že se té potvoře nejlíp daří na nejlíp osvětlených místech v nádrži. Nebo je to špatný dojem? Taky mám z parametrů v prezentaci pocit, že na nádrž bez CO2 tam máš docela hojně světla. Ubral bych dočasně jednu trubici, jestli to jde. I za cenu, že rostliny náročnější na osvětlení budou dočasně strádat. Jak dlouho denně svítíš? Jestli dlouho pro potěšení oka, dočasně bych to zkrátil jen na tolik, kolik rostliny opravdu potřebují.

Plovoucí rostliny: Vedeš nějaké? Jestli ano, prosperují alespoň ty? Jestli Ti nějaký okřehek nebo něco takového poroste, ukáže Ti to, jestli máš ve vodě dostatek dusíku a zároveň tím můžeš řídit intenzitu osvětlení.

Rychle rostoucí rostliny: Nevidím z prezentace, jestli máš taky nějaké stonkovky s rychlým růstem. Stávající rostliny nějak prosperují i navzdory tomu povlaku nebo strádají? Dočasně bych bez ohledu na dizajn nádrže přidal co nejvíc základních rostlin, kam se jen vejdou. Limnophila, Hygrophila, Rotala, možná Egeria Densa. Uvidíš, co z toho Ti poroste, to posílit. Prostě aby tam byl dostatek zeleně, který Ti podrží proměnu látek, kdyby to Tvé současné rostliny dočasně nezvládaly.

Údržba: Zkusit změnit intervaly výměny vody a podívat se, co zabírá. Zkusit jednu větší výměnu za týden a k tomu 1-2 menší výměny. Zkusit to po dobu dvou týdnů a podívat se, jak nádrž reaguje. Dočasně omezit krmení, pořádně povysávat dno odkalovacím zvonem.

Hnojení: Jsi si jistý, že je v nádrži dostatek dusíku? Zkusil bych vynechat ten Plantamin a pořádně měnit vodu, častěji, jak jsem napsal výš. Jestli si nejsi jistý hladinou dusíku, zkusil bych jednorázově doplnit čistým KNO3 a podívat se na reakci.

Proudění: Není ta sinice víc lokalizovaná v místech s horším prouděním vody? Kdyby byla, možná by stálo za pokus dát tam dočasně dodatečné proudové čerapdlo a podívat se na účinek.

Tohle jsou věci, které se v minulosti osvědčily mně. Některé mají svůj jasný důvod, jiné jsou takovou šamaninou, o které jsem měl pocit, že zabírá, ač zcela nevím, jak funguje. S jistotou vím jen to, že cesta k dlouhodobému řešení nevede přes vodičky, ale přes rozumné změny v nádrži a trpělivé pokusy. Tak si z toho zkus něco vybrat a zkoušej. Možná někdo zkušenější poradí něco jednoduššího, za mě tohle. Tak hodně zdaru a pevné nervy. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.11.2019 01:33 Muž KIV [7] Re: JirkaŠčobák
Díky! Zkusím tedy Acriflavin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.11.2019 01:15 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: KIV
Od strany 51 e-akvarium.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2019 00:02 Muž KIV [7] – Zelené zoufalství :-(
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, prosím o radu, nedaří se mi zbavit zelených povlaků (sinice?), které se objevily poprvé před několika měsíci po zanedbání údržby :-(. Vyzkoušel jsem opakovaně Easy Life Blue Exit, vyměnil jsem zářivky, protože se méně dařilo některým rostlinám. Snažím se ten zelený hnus odstraňovat každý týden tone , ale v podstatě hned druhý den viditelně vyráží znovu :-( . Po týdnu už jsou zelené povlaky na písku, kořenech i rostlinách viz foto. Nevím co s tím sad . Zkusil jsem teď ještě vyčistit filtr, aby měl maximální výkon. Díky moc...
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.06.2019 17:19 Muž Tref [20] Re: ctibum
Podle toho co jsem přečetl a vidím v akváriu, tak si také myslím, že mám nedostatek fosforu. Některé lístky rostlin světlají do žluta, některé se špatně rozvíjí, asi to fakt vypadá na ten fosfor, skusím ho koupit a přidat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.06.2019 16:18 R Muž ctibum [6907] Re: Tref
Tref napsal: vzniká při nedostatku NO3Spíš poměr N:P, řekl bych. Mně (několikrát) zabralo přidání P. Od oka, nejdřív míň, když to nezabralo, zvýšil jsem dávku. K tomu jsem odsál hadičkou tolik sinice, kolik šlo... Ale co jsem tu tak četl, je to dost individuální boj a každýmu zabere něco jinýho..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.06.2019 11:01 Muž Roger [1873] Re: Tref
Se sinicí jsem bojoval taky, naopak já málo NO3 mám, ale i když jsem přidal tak efekt nebyl žádný. Ale jak jsem se dočetl, sinice nemá ráda náhlé změny, tak jsem v jeden den zkrátil osvětlení na 7h, stáhnul na minimum stmívačem a měnil 50% vody, odstraňoval jsem ručně z kytek co se dalo, a během několika dnů se začala dávat na ústup až zmizela úplně, oak se nevrátila
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.06.2019 10:14 Muž Tref [20] Re: afc1886
Díky, dle popisu mi to na ni sedělo nejvíce. Všude ale píší, že vzniká při nedostatku NO3, toho jsem nikdy nenaměřil méně jak 40mg/l... Mám o něco stáhnout osvětlení, nebo ji jen odstranit a počkat co dál?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.06.2019 06:07 R Muž afc1886 [14681] Re: Tref
Sinice
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.06.2019 22:42 Muž Tref [20] – Jaká řasa?
Fotka k příspěvku Tak jsem dnes v akváriu objevil řasu nebo sinici.Poradí prosím někdo jaká to může být a jak na ni? Je hlavně na pár místech na mechu. Díky moc.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2019 14:28 Muž Smetany [1226] Re: kmichal7
Přijde ti to správně bude tam nějaká houba pravděpodobně rozsivky, možná zelená vláknitá, a bůh ví co ještě. Větší část toho je nachytaný bordel z odumírajících kytek případně výkaly.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2019 14:25 kmichal7 Re: Mrakoplash
Díky.Tam jsem byl a nějak jsem si nevybral.Mně to přijde jako kombinace všeho možného včetně nějaké plísně. Ale chtěl jsem vědět i názor povolanějsích.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2019 14:03 R Muž Mrakoplash [1776] Re: kmichal7
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2019 11:54 kmichal7 – Je to sinice?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím.
Je toto sinice nebo spíše nejaká řasa? Je to slizké, ale nesmrdí. Je to nové akva, 3 týdny staré. Objevilo se to minulý týden. Díky.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.05.2019 14:55 Muž bici10 [24] - TetryRe: vaclav
No ja prave teď po vyplate chci koupit vnejsi filtraci sunsun HW-702B protože ta co mám mi přijde že nestiha tak uvidim jestli pomuze I to :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.05.2019 14:52 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: bici10
Přeji úspěšný boj. Mě pomohla po vyzkoušení všeho možného i nemožného až UV lampa. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.05.2019 14:19 Muž bici10 [24] - TetryRe: Anthrax
Kazdopadne moc děkuju za Rady :-) a snad se ji uspesne zbavim :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.05.2019 08:04 R Muž Anthrax [4762] Re: bici10
Ale nevím jestli tvým problém je nízká hladina fosforu. Většina akvárií kde je dost ryb, problém s nedostatekem fosforu nemívá. Krmeni ho obsahuje docela dost.
Vyzkoušej, uvidíš. Těch možností, jak bojovat proti sinicí je docela dost, ale žádný není stoprocentní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.05.2019 06:09 Muž bici10 [24] - TetryRe: Anthrax
Dekuju :-)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [6] ...... 73 74

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 80711x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4641?od=251