Sinice
vypada to na sinici, je treba mit dost prosperujicich kytek (zkus E. tennelus, me pomohl), kazdy den odsavat co nejvic toho povlaku, pomahaji puiskorky, ktere hejbou se dnem coz sinice nenavidi, a pak na 5dni zatemnit (to ji dorazi)
jeste bych zkontroloval obsah fosforu, pak taky sviceni (nesviti nonstop?)
na odsavani je dobra vzduchovaci hadicka se spojkou (jako uzka hadice u vysavace), min to poskozuje listy
0 17.05.2010 14:01 runner Ještě celkový pohled.
0 17.05.2010 14:00 runner Ahoj taky poprosím o radu. Nemůžu se zbavit toho zelenýho sajrajtu. Akvo je založené cca 6 měsíců. Objem 290l, osvětlení celkem 149W, teplota vody 29. Doba svícení 12 hod. NO2-0, NO3- 20, PH- 6,8 ráno a večer při přidávání CO2 je PH 6,5. Čištění 1x týdně výměna 50l. Neví někdo jak se tedy zbavit té sinice a řasy? Děkuju
Zkuste tu řasu promnout mezi prsty. Pokud bude lehce "drhnout", půjde nejspíš o rozsivky.
0 17.05.2010 13:00 masek – Re: masek
a ještě jedna
0 17.05.2010 12:57 masek – Re: Moucha
ne ne vnitřní a mám fotky sice nic moc ,ale něco je i vidět.
co mas za filtr? nejaky externi?
0 17.05.2010 11:36 masek – Re: Moucha
fotky nějak udělám hodnoty změřím,nepřekrmuji
údržba je cca.1x za týden plus mínus odsávání výměna filtru(1díl)čištění skla,cca 1měsíčně vyčištění filtru(2díl) poslední díl jen tak 2x do roka ,ale to bez vypraní dílu 2.Množství vody cca.1/3. fungovalo to ,ale něco se ... .Denně dávám pár kapek PMDD(základní) to je vše vodu nechávám odstát min.den +přípravek na vodu. Teplota vody cca.24-25C. Zítra změřím a vyfotím .
proste zamezis pristupu jakehokoliv svetla a zavedes vzduchovani, vypnes CO2 a prestanes hnojit, jinak se nic nemeni,krmis (no mozna min - rybi trosku vytravi), filtrujes, pripadne pritopis
po odtmeni provedes udrzbu, pripadne vycistis filtru (v odpustene vode z akvarka), s hnojenim opatrne, co2 podle potreby... jak se zacnou vzpamatovavat kytky
neco jako zatemeni se deje i v prirode.. treba kdyz nekolik dni je poradne zatazeno a leje
1) dej sem fotky toho co te trapi, prezentace je jeste lepsi
2) zmer obsah fosforu a NO3, pripadne ostatni hodnoty, neprekrmujes?
3) jak delas udrzbu (cetnost, postupy, objemy vymeneny vody)
4) zkontroluj jestli nahodou nesvitis nonstop (napr. preple spinaci hodiny)
0 17.05.2010 07:22 masek – pomocc
Zdravím všechny, kdo mi pomůže. Mám 120 akvárium svítím 3X 18W 840 860 70(cca.12hod. denně) přidávám CO2 a PMDD rostlin je dostatek do nedávna prospívaly, ale začala se mi tvořit asi řasa nebo co která se drží u dna na rostlinách atd. jde poměrně snadno odstranit stačí udělat trochu proud vody a je dole, dělá černohnědý chuchvalce,připadá mi že i trochu bublinky, při výměně vody téměř všechnu odstraním a za 2-3dny je zpátky. Rostliny začínají chřadnout ztrácejí barvu žloutnou.Nevíte co dělám špatně.
No musím říct,že teď snad poprvé se mi daří nad tou sinicí vyhrát..
Takže by jsem opravdu měl na 5 dní zatemnit?To třeba přikrýt dekou a vůbec nesvítit,nekrmit,nic?
piskorka vezvita by se ti hodila, je to takovy uklizec dna, jinak kypri dno a sinice nema rada pohyb, sinici bych kazdy den odsaval, rozhodne bych pridal vic rychleji rostoucich kytek a kdyz bude sinice na ustupu tak bych tak na 5dni zatemnil
taky bych premeril obsah fosforu a dusiku
Tak jsem na na rychlo vložil fotku,nádrž vypadá už trochu jinak,ale aby jste měli alespoň nějakou představu..Tak prosím o rady..
...toto mas trochu "horsie"
...malo rastlin+diskusy
To jsi musel přitáhnout s nějakým kořenem nebo rostlinou.Já nemám rostlinstvo žádný, svítím jen jednou 40W zářivkou od 19.00 do 24.00 a řasu nemám žádnou.Jelikož nemáš žádnou džungli, tak bych to asi vyřešil kompletním předěláním akvária.
0 15.05.2010 17:53 michal111 A ještě jednu
0 15.05.2010 17:52 michal111 Tohle mám já a nemohu se toho zbavit
Pokusím se teda založit prezentaci,nevím,jak budu stíhat..
Ked uz nic ine, tak aspon by pomohla prezentacia nadrze. Pripadne by mohli stacit aj hodnoty vody - pH, NO3, PO4, ... Takto je to ako vestenie z kavy
Tak vím,že to je sinice,myslím,že to je po tom,že mám nádrž založenou tak před měsícem a řekl by jsem,nechci to zakřiknout,že se to zlepšuje,jak se snad už nějak vytváří ta rovnováha..Ale nějakého pomocníka by to chtělo..
0 12.05.2010 23:42 krucyp – Re: Sanka
Jsem jeste vetsi ucho nez kolega, ale spis bych patral po tom, co sinici zpusobuje. Zbavit se ji nebude az takovej problem, ale po tydnu tam bude zas. Co ti muzu poradit je vygooglit "sinice v akváriu" a navodu tam najdes habadej
A je to určitě sinice? Já jsem akvaristické ucho, ale zkušenější by asi uvítali fotečku toho nadělení, předpokládám
Ahoj,chtěl by jsem poprosit o radu,jakého živočicha by jsem si mě pořídit do nádrže,aby mi pomohla se zbavit sinice,tvoří se mi u předního skla,vždy tak po týdnu..Není to nijak moc,ale mě to děsně rozčiluje..Přemýšlel jsem o Ampulárii,ale tady čtu,že je s ní spíše problém,než aby pomáhala,Neritinu jsem zkoušel,ale tam mi zase vadí,že všude kladla ty bílá vajíčka a vypadá to dost ošklivě..Tak nevím,co vyzkoušet,nemáte prosím někdo ještě nějaký tip?Nádrž je 50l..Děkuji moc za rady..
Starší reakce
0 09.05.2010 16:40 Lea [1] No u mě taky výměna vody, denní až obdenní odsávání sinic nepomáhá, spíš jenom, že se na to už nemůžu dívat, tak to trochu vyčistim. Když člověk naměřil ty hodnoty, tak zjistil, že vlastně v množství látek není rozdíl mezi vodou akvarijní nebo dolévanou čistou. No dala jsem 5ml, vcelku mám 126 litrů, ale beru v ohled dno, nezalití po okraj, takže cca 100l. Takže i potom (po zbavení se sinic)jsi nadále dávkoval denně, né větší množství na týden, jak je v návodu?
...zato som pisal ze jedina vec co klesla bol fosfor...
...teda u mna toto zabralo
mozno bi to slo aj rychlejsie trebars
www.akvaland.sk/…
ale to je "teoria" - neskusal som
...no ako som pisal mne nepomohla ani casta vymena vody...
teda som isiel na to tak 5ml/100L vody denne svietil normalne 12hodin a trvalo to cca 2 tyzdne - vodu som nemenil...akurat som sinice "rozrusoval" cca 1-2 krat za den...
...asi po tyzdni sa rast "zastavil" a zacala sa rozpadat doslova zo dna na den...
potom som presiel na normalnu vymenu vody - teda 20-30 percent kazdych 7-10 dni...
...a na "tomto" mnozstve Biofloru alebo Brutusu - podla toho co som kupil som frcal viac ako rok...na PMDD som presiel iba nedavno a len pre "cenu"...
A to jenom přidáváním 5ml Biofloru denně? Za jak dlouho se Ti toho podařilo zbavit? Kolik hodin jsi svítil denně?
...no takto ak to meras "Ratajom" tak to pravdepodobne viem poradit...
...hodnoty som mal skoro take iste...a jedno co viem tak pokles P z 0.5 na skoro nemeratelne hodnoty problem vyriesil....
PS:tiez som meral Ratajom....
NO3:P? Jde o "lehký překlep".
Jak už jsem napsal - správně má být N:P, případně NO3:PO4.
Mrkněte se se strýčkem Gúglem na Redfield ratio, resp. Buddy (Buddendorf) ratio. Věřím, že až si tyto záležitosti prostudujete, že si pak dokážete poradit i s tím mým překlepem - NO3:P...
Celé to mám pročetlé a furt se mluvilo o poměru P a NO3. Tak na co jsem kupovala test na P? Ve finále sem k ničemu nedošla? Tyhle příspěvky jsou spíš na luštění, než pochopení....
...je to test na P...
Výborně. Takže jsem vám už napověděl - nemůžete kalkulovat s poměrem NO3:P, ale buďto s poměrem NO3:PO4 nebo N:P...
A nebo jinak - kalkulujte s čím chcete, protože relevantní výsledky beztak sotva naměříte, tak to vemte tak nějak "bajvoko".
...fakt a pH? -pises ze mas digitalny...
...ee Bioflor nedavaj podla navodu...
...davaj denne cca 4-5ml...
...nedokážu vyhodnotit poměr mezi NO3 a P...
Měřila jste P nebo PO4?
Vězte, že poměr mezi N a P, (resp. NO3 a PO4), informuje o možných tendencích - v žádném případě neříká nic o "nevyhnutelnosti"...
0 07.05.2010 18:35 Lea [1] Zdravim, mám po měření, prosím o radu. Jak uvedeno předtím, akvo 126l, fungující 4 měsíce, nehnojené, nedodávané CO2, 2 měsíce sinice. Testy od Rataje - NO2, NO3, P, Fe. NO2 akvarijní voda neměřitelné 0,0mg/l, NO3 akvarijní i vodovodní voda 20mg/l, Fe akvarijní i vodovodní voda 0,0mg/l, P akvarijní i vodovodní voda 0,5mg/l. Takže z toho usuzuju, že filtr funguje v pořádku (viz NO2), Fe je problém, tím pádem dodám Bioflor dle návodu, ale nedokážu vyhodnotit poměr mezi NO3 a P. Prosím o radu.
...niekto tu v minulosti pisal, ze Mo/Mn aj Cu su toxicke na sinice...
Buď jste špatně četl nebo se autor takového výroku spletl.
...Cely prispevok vsak bol stavany ako reakcia na to, ako minimalny obsah P sposobi odchod sinic...
Nevím, jestli
minimální obsah P způsobí odchod sinic, ale jak už jsem napsal - jsem přesvědčený, že minimalizace obsahu P je jedním z opatření, kterým bych v boji proti sinicím věřil.
(A už toho nechám...
)
Lea napsala: Zrovna jsem koukala po složení Tenso Coctailu a Biofloru, že prakticky až na látku Zn u Tensco Coctailu mají prvky stejné. ...
No, on ten Bioflor obsahuje taky hořčík a draslík.
K ve vodovodní vodě bude minimum a Mg ve vaší velmi měkké vodě asi taky moc ne...
Kompletní rozbor od vodáren máte? Třeba se tu pak najde nějaká dobrá duše, která vám poradí, co s tím...
...Cu je silne toxicka na vsetko - zalezi len na mnozstve...
...a skusal som aj Mo/Mn...
pmdd.mrp-cz.com/…
treba sa mrknut dole na tu tabulku...
"TC je nejvíce vyčítano hlavně téměř 9ti násobek mědi."
a je tam aj dost Mo/Mn oproti Fe...
za to sa nehadam ci to zabere...-proste Cu "musi" zabrat...
kortezhugo: Nemeral som NO2 ani nic ine, akva som nechal uplne na pokoji, takze netusim ci tam boli nejake nebezpecne koncentracie. Rybky sa spravali normalne, takze asi to bolo v poriadku
Sid: Tenso coctail som pouzil namiesto Biofloru (naozaj, Vaclav povodne pouzil Bioflor), pretoze sa mi ho nechcelo zhanat, a niekde som nasiel, ze maju velmi orientacne podobne zlozenie, tak som proste pouzil co som mal (a niekto tu v minulosti pisal, ze Mo/Mn aj Cu su toxicke na sinice, co davalo nadej). Aj ked to sice bolo dost radikalne riesenie, ale hlavne je ze zabralo (a snad to niekomu pomoze aj v buducnosti). Ale je pravda, ze kazde akva je unikatne. Popisal som len moj postup, pretoze v akvariu bolo zufalo nizke mnozstvo zivin, a v tomto pripade fakt pomaha asi len "Vaclavova metoda"... Fosfor (a vacsinu inych zivin) vo vodovode mame uplne minimum (PO4 pod 0.1mg/l), preto nie je problem vacsinu pruserov riesit vymenami vody
Ked ma niekto horsiu vodu, tak asi bude musiet pouzivat RO s iontomenicom, kazdopadne bude tazsie riesit podobne problemy... Cely prispevok vsak bol stavany ako reakcia na to, ako minimalny obsah P sposobi odchod sinic
Este k tomu CO2 - pomohlo mi po vymene osvetlenia, aj ked nie proti siniciam. Predtym som mal pH 7.0, po zvyseni osvetlenia 7.8 (v priebehu par dni), a az po nasadeni CO2 kleslo na nieco medzi 6.8-7.0. Takze mozno to pomohlo pre vyuzitelnost zivin pre rastliny (a proti BO), ale ako samostatne opatrenie proti siniciam velmi nie...
0 04.05.2010 12:26 smik Sid napsal:
Pokud neuděláte další opatření, abyste povzbudil vyšší rostliny
A to je oč tu běží. Proto jsem přesvědčen že tak jako o fosforu se v souvislosti se sinicemi můžeme bavit v podstatě o každém prvku.
...pokud bych snížil fosfor na minimum tak se zbavím sinice?...
Já pevně věřím tomu, že je to jedno z velmi účinných opatření.
...Když pak hodnoty zvýším tak je velké riziko, že se objeví?...
Pokud neuděláte další opatření, abyste povzbudil vyšší rostliny, (nebo opatření, abyste přibrzdil sinice, což spolu úzce souvisí), pak je riziko jejich návratu vysoké.
...Sinici ve svém akva nemám, ale klidně ji od někoho přijmu třeba na rostlině ať to můžeme vyzkoušet. Monetálně do svého akva dodávám 15mg/L PO4 týdně...
Zdaleka neplatí, že "spouštěcím mechanismem" sinic v akváriu je pouze vysoká koncentrace fosforu - přeci jen je rozdíl mezi akváriem a přírodní nádrží. V akváriu platí poněkud jiné "zákony", proto je často nejen možné, ale dokonce nutné fosfor přidávat, aby ke "kalamitám" nedocházelo. (Je to o intenzitě růstu vyšších rostlin.)
...este k tomu Biofloru alebo Brutusu...pouzival som ho pekne dlho a k plnej spokojnosti...na PMDD som presiel "iba" kvoli cene...iny dvovod som "nemal"...
...kolko coho presne obsahuje to neviem - ale pisal som mail kolko obsahuje Fe nech clovek vie kolko aspon prida ked uz nemera jeho obsah vo vode...
"plná dávka Brutusu 100ml/200 l vody Vám na 1l vody pridá asi 0,3 - 0,35 mg Fe"
smik - ako som pisal ja mam vo vodovode P dost preto ho nepotrebujem "dodavat" - staci co menim vodu ale mam 2x18w na 160L vody...toto je to co pise aj Sid...-ak tam trebars "slahnem" 100W trubic zmeni sa celkova spotreba a davkovanie vsetkeho a urcite bi mi nestacil fosfor vo vodovode...
0 04.05.2010 10:36 smik No nevím moc mi ta varianta s neměřitelným fosforem nesedí. Podle všeho pokud bych snížil fosfor na minimum tak se zbavím sinice? Když pak hodnoty zvýším tak je velké riziko, že se objeví? Jak píše Sid tak jednoduché to nejspíš nebude. Sinici ve svém akva nemám, ale klidně ji od někoho přijmu třeba na rostlině ať to můžeme vyzkoušet. Monetálně do svého akva dodávám 15mg/L PO4 týdně.
Bohužel nemám, to jsem test neměla. Nebyl nějak důvod no.
Kortezhugo: ...jedno co je iste je ze ak fosfor klesne na ledva meratenle hodnoty sinice sa stratia...
Protein007: ...Ani to nie je iste. Keby to tak bolo, sinica by sa dala znicit niekolkymi vymenami vody...
Ani velké výměny vody vám nezaručí, že koncentrace fosforu klesne na sotva měřitelné hodnoty. Např. tehdy, když ho vstupní voda obsahuje "v množství větším, než malém".
Souhlasím s Kortezhugem, že zabránit sinicím v přístupu k fosforu, by se těmto vůbec nelíbilo.
Jenže - jak toho dosáhnout? Problém je, že sinice jsou velmi "vynalézavé" při jeho získávání např. ze substrátu. A nejsem si jistý, jestli je v lidských silách jednoduchou cestou fosfáty ze substrátu odstranit... (Napadají mě sice jistá "krkolomná" řešení, ta si ale nedovolím publikovat.
)
Nedivte se, že ve vašem případě selhala řada "ověřených postupů likvidace sinic", která se běžně na podobných stránkách objevují - každé akva je skutečně "jiné", jak správně podotýká Kortezhugo.
Takže zatímco v jednom případě stačí snížit pH (nejlépe zvýšením koncentrace CO2), v jiném toto opatření nevyvolá žádnou zaznamenatelnou změnu, co se sinic týče.
Kdyby existovala "kuchařka" o 3, 4 nebo třeba 10 krocích, jejichž splněním byste dosáhl 100% výsledku, pak by nebylo tohle téma (sinice a řasy) tak "stále zelené".
Přidat reakci
1 ...... [56] ...... 73 74
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 81425x