Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Sinice

NápovědaFórum » Řasy » Sinice 

Přejít na předchozí stránku 13 Přejít na další stránku   1  
Sinice
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2018 18:43 Muž MaraG [8] Re: pavliina
Ani bych neřekl že na silnici pomáhá tma ,spíš naopak . smich
;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2018 18:36 Muž Kubaa [718] Re: ctibum
Totálně určitě ne, řasy a bakterie jsou všude, myslím, že snaha akvárium nenakazit/sterilizovat je jen iluze :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2018 18:27 R Muž ctibum [7090] Re: pavliina
Řekl bych, že tma vyřeší následek, ale ne příčinu... I když... Jesti to totálně vyhubí bakterii... hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2018 17:28 Žena pavliina [50] Re: Jarry
Tak jsem měřila hodnotu NO3 testem Tetra a naměřila jsem tak cca 15 mg/l. Tipla bych to na nepoměr mezi dusičnany a fosforem. Test na fosfor nemám... Vím, že na silnici pomáhá tma ale do toho se mi nechce, když mám v akva teď nové kytky :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.01.2018 15:47 Muž Jarry [1440] Re: ctibum
Je to mrcha a mám dojem, že jak se jednou objeví, tak už jenom čeká na zaváhání:-) U mě jednoznačně vždy zabere snížení intenzity osvětlení, dokonce mám dojem, že existuje poměrně tenká hranice, kdy se ještě rozrůstá a kdy už mizí. Také proto už nikdy nechci světlo bez plynulé regulace, protože se světlem bez regulace se mi nedaří se jí zbavit:-( Teď trochu experimentuju s poměry NO3 a PO4, zkoušel jsem dlouho držet tzv. "Redfield ratio" a sinice rostla jako blázen - myslím, že jako vždy tam vstupuje mnoho dalších proměnných a že si vhodné ratio musí každý zjistit experimentálně. Trochu mě mrzí, že jsem dříve nenarazil na tuhle metodu (nebo možná narazil, ale přišlo mi to tenkrát moc složité), mám dojem, že by to mohla být cesta, jak se dopátrat vhodných koncentrací pro konkrétní akvárium: www.rostlinna-akvaria.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   18.01.2018 11:54 R Muž ctibum [7090] Re: pavliina
Nejsem ani trochu odborník na sinici, ale není to řasa, ale bakterie. Tak nevím, jestli není možné, aby přežila v tom, co jsi nechala (voda, filtr) a jelikož má dobré podmínky k životu, tak jede dál. I když tak se nejspíš chovají i spory řas.
Když se mi začala dělat u hladiny na vrcholcích rostlin, tak jsem tu chvíli mudroval a jelikož se mi nechtělo zkoušet ty procesy se zatměním, tak jsem obral (opláchnul pod vodovodem) z rostlin co šlo, co nešlo jsem odstřihnul, asi o 20 % stáhnul světlo a zkusil lehce přidat fosfor (aniž bych ho předtím měřil). A už se nevrátila... Možná jsem měl jen štěstí, ale zabralo to...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2018 11:17 Žena pavliina [50] Re: Driv3r
Světlo už jsem ubrala, svítím na 50 %. Snažila jsem se nechat polovinu vody a filtr neprat a dodat co nejvíce rostlin a ještě je posílit CO2. Vodu měním 2x týdně 1/3. Zkusím schválně ještě změřit to NO3 :-) Moc děkuji za rady!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.01.2018 11:00 Muž Driv3r [236] Re: pavliina
Ubral bych na tom světle.zarivky byli nejspíše starší a oproti led s čtvrtinovou účinnosti.
U nově založené jo akvária je příliš světla špatně rostlinky sice bublat budou ale ještě nebudou ve 100,% kondici.
Hlavně bych se vystříhal jakéhokoliv hnojení. Ze začátku bude stačit výměna vody tu bych zintenzívnil.az bude pořádně zaběhlé a stabilní tak začít přihnojovat a více svítit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2018 09:55 Žena pavliina [50] Re: Pjotr
Díky za tip, už jsem to tu četla, že testy od Rataje nic moc... zkusím sehnat buď Aquar nebo tedy dražší Seru ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   18.01.2018 09:41 Muž Pjotr [5] Re: pavliina
Doporučuji nekupovat test NO3 či PO4 od Rataje, ten mi ukázal vždy 0. Používám teď testy od Sery a konečně to něco ukazuje..

Zrovna dnes mi v emailu přistálo nezávislé srovnání testů Tetra/Sera/JBL/Rataj od allfa.cz a výsledky jsou docela zajímavé, potvrzuji že Rataj nic moc nenameri..
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2018 09:34 Žena pavliina [50] Re: Anthrax
Hmm, tak dle tabulek 17,6 mg/l , musím sehnat ten test a přeměřit to... A potom případně zkusit PMDD, z čehož mám teda respekt...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2018 09:28 R Muž Anthrax [4934] Re: pavliina
Těžko říct, jestli (a kolik) doplníš NO3 pomocí výměny vody, když nevíme jakou vodu používáš. Koukni se na stránky vodáren. Já například mám ve vstupní vodě v LBC 1 mg/l. Tím moc nepohnojíš. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2018 08:36 Žena pavliina [50]
Prosím mohli byste mi zkušenější poradit? Mám 63 l akva, u kterého jsem změnila osvětlení z 2x 15 W trubic 830 a 840 na Chihiros A501, svítila jsem zřejmě moc a po čase se mi v akva rozjela sinice, nebyl čas a sinice byla fakt všude. Minulý týden jsem celá akva předělala, včetně výměny dna (filtr jsem neprala, nechala ho běžet v polovině odpouštěné vody z akva, kterou jsou poté do akvária vrátila). Zasadila jsem nové rostliny, začala dávkovat CO2 a modlila se, aby se sinice nevrátila... jenže po cca 4 dnech se sinice zřejmě vrací - opravdu maličko, zatím.... Nové rostlinky rostou, bublají... Zatím test na NO3 nemám ale mohlo by to být tím, že jak jsem přidala osvětlení, nakoplo to kytky k růstu a ty spotřebovaly NO3 a teď ho tam mám málo? A nepoměr fosfor x dusičnany spustilo sinici? Doplním NO3 častější výměnou vody? Test dokoupím ale jde mi o to jestli jdou mé myšlenkové pochody správně :-D a dřív než vyrazím pro test jestli bych neměla přeměřit ještě nějaké hodnoty... Moc Děkuji!

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.10.2017 18:05 Muž Pepan [5045] - RostlinyRe: Morticia
U mě je pracovní postup následující. Nahrubo to stáhnu hadičkou, zbytek dodělají japoniky. Mám odzkoušeno že mi jedou nejen po vláknité řase, ale i po sinici. A poslední poznatek - některé řasy vynechávají. Donesl jsem si řasu Charra corallina, která byla načnutá vláknitou. Normálně v Korálovém stagnovala a zarůstala vláknitou řasou. Tak jsem ji dal do akvárka s více japonikami. Je nádherně vyčištěná a začíná hezky přirůstat. Holt není řasa jako řasa. hop
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2017 17:45 Žena Morticia [118] Re: Pepan
Já musím pořídit tenkou hadičku,mám jen dost širokou a ta mi trhá listy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2017 10:51 Muž Jarry [1440]
Já mám teď za sebou krátký a úspěšný boj se sinicí v Malawi - po přidání rampy s XT-E čipy se cca za 2 týdny udělala sinice na nejvíce osvětlených částech písku. Stačilo odkalit, odstavit nové světlo (nechal jsem svítit původní LED pásky 12h denně) a co se mi nepovedlo odkalit, samo do 3 dnů kompletně zmizelo. U mě je zdá se jednoznačný spouštěč sinice intenzita osvětlení. Teď mě čeká podobný experiment u rostlinného, kde mě také zase začíná sinice trápit, opět jednoznačně kvůli světlu, když jsem svítil nad přední polovinou akvária 4h denně, sinice se netvořila, ale začala odumírat Blyxa. Tak jsem to vrátil na 6h, Blyxa už zase roste, ale i sinice. Na cestě mám slabší zářivky, tak jsem zvědav, jak to bude reagovat - chci docílit co nejdelší doby svícení, kvůli rybám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   30.10.2017 07:57 Muž Pepan [5045] - RostlinyRe: Morticia
Povlaky sinice se dají opatrně odsávat hadičkou na vzduchování. I z jemnolistých rostlin. A jde to celkem rychle.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2017 07:43 Žena Morticia [118] Re: Maq
U mě je v přesile zatím sinica...včera jsemse s ňou prala do 1 v noci... spim ..nebo do 2? S tou změnou času kdo ví...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.10.2017 07:15 Maq Re: Maq
Doplním předchozí informaci: Okružáci tu sinici vypulírovali dokonale. Zřejmě když jsou v přesile, tak to jde.
Larixova metoda likvidace sinice budiž zapsána na seznam povolených metod. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2017 21:35 Muž paulo [58]
Fotka k příspěvku Mám tam chybu, nekrmil jsem chtěl napsat, no teď akvárium predelavam tak ty fotky nejsou nic moc ale mám fotku sinice

Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.10.2017 21:12 R Muž ctibum [7090] Re: paulo
Anebo si přečíst tohle vlákno a zkoušet a doufat... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2017 21:06 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: paulo
Bez více informací ti těžko někdo poradí. Chce to prezentaci, vše vyplnit/popsat a přidat fotky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2017 21:01 Muž paulo [58]
Zdravím, potřeboval bych poradit, mám v akváriu sinici na Monte Carlu, tmavě zelenou, na čtyři dny jsem v akváriu vypnul světlo,zatemnil, nakrmil, vypnul co2, a doufal jsem, že odtemnim a sinice bude pryc. Nicméně není. Změřil jsem nh-3 a bylo vysoké, to přisuzuje neprobihajici fotosynteze...muzete mi poradit co dál?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2017 20:09 Žena Morticia [118] Re: quasimodo
No vidíš. Mě se okružáci i kružníci drží (nevadí mi), růžkatec mi sice taky opadává, ale roste jako blázen a to opadané vyhazuju, nechávám jen pěkné vrcholy, Pistia mi odešla úplně - teď mám pokus číslo 2. Toto vše ve velkém akva, kde mám sinici.
Pak mám 5 l kouli a tam sinice ani jiné pohromy nemám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   24.10.2017 19:39 Muž quasimodo [368] – Pokusy se sinicemi
V malinkém akvárku (cca 5l), kde jsem si chtěl trochu pohrát s rostlinkama ze semínek, se mi na jaře objevila sinice. Teď po asi půl roce jsem se jí zbavil. Zkusím tady popsat co jsem zkoušel a třeba z toho někdo dokáže načerpat něco užitečného.
Zelený, fotosyntetizující hnus převážně u hladiny. Po pár dnech neřešení začalo akvárko vypadat dost hnusně. Začal jsem zkoušet nějaké metody záchrany, které jsem se různě dočetl. První co jsme udělal byla opakovaná výměna vody. Ne že by to moc pomáhalo. Ta potvora se strašně rychle vracela.
Pak jsem zkusil přidání rychle roztoucích rostlin. Přihodil jsem tedy do akvárka růžkatec. K mému přkvapení bylo do tří dnů po něm. Shodil jehličky a zašel. Spolu s ním to vzdaly i moje pokusné rostlinky (ví bůh co to bylo, zásilka "semen akvarijních rostlin" z Číny za necelý dolar, na pytlík možná v náhlém záchvatu pravdomluvnosti kdosi napsal grass seed). Chvilku jsem si říkal, že akvárko zlikviduju, ale pak jsem to začal brát jako zajímavý pokus, jestli se mi je nějak podaří zlikvidovat něčím, co by neuškodilo ani rybám, ani rostlinkám, kdyby se mi sinice objevily v jiných nádržích.
* okružáci a piskořky - po čase zmizeli beze stopy
* v sousedním akvárku se mi objevil žabí vlas v množství, které se mi nelíbilo. Namotával jsem ho denně na špejli a házel sem, mohla toho být celkem asi tak polévková lžíce - sinice vyhrála, řasa se k mému překvapení rozpadla na hnědavé cosi na dně
* přidal jsem vzduchování. Žádné troškaření, jen ať se voda pořádně míchá - První úspěch. Ne že by sinice zmizela úplně, ale dost ji to zredukovalo. Zkoušel jsem různě intenzivní bublání a nakonec není zapotřebí nijak zvlášť silné. Ale k úplnému vymizení nedošlo.
* zkusil jsem obden vyměňovat vodu - sinice se vždycky za chvíli zase namnožily
* opět pokus s růžkatcem - totéž co napoprvé, nevím co jsem vlastně čekal, ale zase dost rychle zašel.
* přihodil jsem pár živých vodních blech (ani nevím co to přesně je, cosi co se objevilo u krevetek) - jsou tam dodnes, namnožily se z cca deseti na pár stovek kousků, ale nemyslím, že by nějak významně působily na sinice
* pistia která ve vedlejším akva už moc stínila, ale zároveň mi jí bylo líto jen tak vyhodit. Šup tam s ní, zakryla asi polovinu hladiny - sinice opustily hladinu a postupně se usadily všude, ale především na kořínkách pistie. Pistii to nejspíš nijak nevadilo a dost rychle se začala množit. Usoudil jsem, že by třeba mohla vytahat z vody živiny a tak tu sinici vyhladovět. Nechal jsem tedy akvárko v tomto stavu delší dobu - zhruba od půlky září jsem s ním už nic nedělal. A zdá se, že to zabralo. Ze sinice zbylo jen pár šedavých hrudek, které se pořád drží na kořínkách pistií, které dokonale pokryly hladinu. Popravdě největší z prvních rostlinek už zašla, ale zanechala spoustu malinkých potomků, které na hladině vytvořily vrstvu, po které by snad mohla přeběhnout i myš.
Vyměnil jsem vodu, oklepal hnus z kořinků pistií a odkalil.
Zdá se, že je po sinicích. Jestli tam nějaká živá je (a to zase nejspíš jo), tak není ve viditelném množství. Zato se začala objevovat na skle zelená řasa.
Takže nakonec v tomhle malinkém akva bez rybek asi zvítězila plovoučka.
Ale těžko říct, jestli opravdu došlo k vyhladovění sinic (papírek ukazuje, že tem ještě nějaké dusičnany mám), nebo ta potvora něco pouští do vody. Nevím jestli je důležité, že jsem nechal zapnuté vzduchování, nebo že tam jsou ty vodní blechy, které žerou neznámo co - nijak je nekrmím. Význam mohl mít pokles teploty -přes léto se občas teplota dostala skoro na třicet, teď je tam stabilních 24 plus mínus stupeň.
Nebo něco co jsem vůbec nepostřehl. Taky nemůžu říct, jestli by to zabralo ve větším akvárku nebo s rybama, které, pokud přežijí, budou "hnojit". Prostě nevím toho strašně moc. Ale i tak mi připadalo zajímavé se podělit o zkušenost.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2017 06:01 Muž Jifi [675] Re: Morticia
Japonské krevety jsou nenáročné. Co se tvrdosti vody týká - nevím. My moc tvrdou nemáme.
Hnojím Rataj Colouur Fe+ a ProfiPlants Complete.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2017 23:10 Žena Morticia [118] Re: Jifi
Tuto rostlinu nemám. Plovoučky už taky nemám. Mě rostliny moc před očima nerostou-spíš naopak, až na nějaké světlé výjimky. Japonské krevetky už mi kdosi doporučoval, ale nevím, zda bych jejich chov zvládla, taky ta zdejší tvrdo-voda.
Čím s hnojil?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.10.2017 21:23 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Jifi
Chtělo by to změřit. Třeba vyčerpává prvky jinak.
Já mám hodně plovouček, takže spotřeba dusíku velká. Pravda většinou i dost krmím, ale měl jsem i období prakticky bez ryb, takže s minimem krmení. Navíc teď do některých akvárií přidávám H3PO4, což je moc fosforu. A sinici jsem neviděl už hodně dlouho...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.10.2017 21:06 Muž Jifi [675] Re: Maq
Já jsem brzy po založení současného akvárka taky bojoval se sinicí. Jednu dobu to vypadalo skoro beznadějně. Potom jsem našel tento článek:
buddendo.home.xs4all.nl/…
Mně to v akvárku fungovalo. Zvýšil jsem intenzitu hnojení (což na první pohled nedává smysl) a sinice fofrem zmizela. Když jsem přehnojil, sinici nahradila zelená řasa. Tu sežraly japonské krevety :-D
Kdysi jsem tu psal, že jsem doslova invazi sinic zažil v době, kdy mně krásně rostla kapradina rybicky.net/atlasrostlin/ceratopteris_thalictroides
Ta kapradina mně rychle zarostla půlku akvárka a šíleně se rozrůstala. A pak přišla invaze sinic. Začal jsem hnojit pořádně a sinice ustoupila. Známému jsem dal taky pár rostlin kapradiny po koupi, protože v košíčku bylo těch kytek víc. Taky mu začala růst jako blázen a po pár týdnech mu začaly růst sinice - ale v 500litrovém akvárku.
To už je trochu moc na shodu náhod.
Tak si říkám, že tím ultrarychlým růstem kapradina vyčerpala hodně dusíku, čímže se asi změnil poměr fosfátů k dusičnanům, což by odpovídalo tomu výše citovanému článku.
Ta kapradina měla viditelné přírůstky každý den. Rostla doslova před očima. A takový extra rychlý nárůst biomasy spotřebuje dost dusíku.
Tak si říkám, že na té teorii něco bude.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2017 20:42 Maq
Myslím že mohu (opatrně) podpořit larixovu metodu boje proti sinici. Jak jsem popisoval výše, ve dvou mladých akvárkách mám aktuálně invazi sinice. Podmínky (složení vody) tam bohužel nejsou stejné, ale sinice řádila v obou stejně.
V sobotu jsem do jednoho nasadil četu okružáků (asi 30 kusů, akvárko má 20 litrů) a sinice zřetelně ustupuje. Ve druhém akvárku je okružáků jen pár a sinice se drží.
Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2017 20:36 R Muž romant [28001] Re: Maq
Kluci šikovný, jaký mají estetický cítění. X-) :) ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2017 20:34 Maq Re: romant
Mám je v určitém podezření, že občas poškodí nejjemnější lístky Rotala wallichii nebo Proserpinaca palustris, i když té rostlině nic není. Roste dál, ale zůstane tam "rozcuchaný" kousek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2017 20:32 Muž Magic [879] - RostlinyRe: tonof
Mne rozhodne guayanku žiadny slimák neožiera, a že ich tam je...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2017 19:24 R Muž romant [28001] Re: tonof
Ptal jsem se proto, protože okružáci povětšinou konzumují pouze odumírající, či k odumření se připravující druhy rostlin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2017 19:19 Muž tonof [53] - RostlinyRe: romant
Už nie prešiel som na low tech akva, ale boli to Hygrophila siamensis,guyanensis a veľmi im chutila Alternanthera splendens.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2017 18:35 R Muž romant [28001] Re: tonof
A ty rostliny co se do nich dávala parta okružáků ještě v akváriu máš?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2017 18:25 Muž tonof [53] - RostlinyRe: larix
U mňa sa okružáci púšťali do mladých výhonkov rastlín aj keď mali riasy dosť, preto som si nechal iba levátky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2017 14:31 Žena Morticia [118] Re: Maq
Tak pak podej verdikt. Su zvě+dava. Mě většinu Levatek vyzobaly bojovnice, ale kružníků a okružáků se netkly, asi jim nejedou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.10.2017 14:02 Muž larix [1420] Re: Morticia
S tým peikrmovaním som to myslel len ako pomoc v ich množení. Keď ich je dostatok, je to naopak kontraproduktívne. U mňa dosť hladujú, krásne vyčitili aj korene, štrk na dne a listy Anubiasov.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2017 12:32 Maq Re: Morticia, larix
Já to zrovna zkouším. Včera jsem do těch 20 litrů naházel tak možná třicet okružáků, a připletly se mi do toho i nějaké levatky (mám už starší oči).
Nejsou tam ryby a tedy ničím nekrmím, tak by mohli nepohrdnout...
Na výsledky je samozřejmě ještě brzy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2017 12:31 Žena Morticia [118] Re: zervan
Článek pročtu, děkuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2017 12:30 Žena Morticia [118] Re: larix
Ohledně okružáků - v akva jich dle mého je poměrně dost a úspěšně se množí. Vstupní počet byl 6 kusů. Ale jak už jsme psala, že by nějak extra rejdili tam, kde je sinice, nepozoruju. Jsou tak nějak všude. Přikrmuju okurkou a spirulinou - ale tu většinou stihnou ryby dřív.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2017 16:24 R Muž romant [28001] Re: Beastie
Buď proprat filtr a nebo odkalit, nečiň obě dvě operace najednou. Jednu teď druhou za týden. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2017 15:01 Žena Beastie [338]
Tak sem se rozhodla zmerit NO3 svym testem od Rataje, a zjistila jsem, ze No2, No3 testy i destilovana voda, jsou jiz 5 let prosle.

Prekvapive, nevyslo nic. Jdu teda znovu odkalit, proprat filtr, proprat javsky mech, a budu dal pozorovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2017 21:32 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: vaaclav
Vďaka, takže je tam dosť neistota: 1 - 10 mg/l môže byť i 1 mg, 10 mg alebo niečo medzi. Pri 10 mg/l by 10 ml kúpeného roztoku (určeného pre 100 l) obsahovalo 1 g prášku a to už mi príde ako reálnejšie. Šlo by len o 2-násobok uvedenej dávky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   12.10.2017 21:19 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: zervan
Akriflavin pro akvaristiku 10g Produktová řada: Akvaristika
Jiné ekvivalentní názvy: Acriflavin hydrochlorid; Trypaflavin; Chromoflavin; Neutroflavin; Xanthacridin; Acriflavon; Gonacrin; Panflavin; směs Euflavinu s Proflavinem; C.I.46000

Používá se jako žluté akridinové dezinfekční barvivo pro koupele okrasných a akvarijních ryb zejména proti protozoárním parazitům a povrchovým bakteriálním onemocněním. Používá se nejčastěji koupel o koncentraci 1-10mg/l při pH vyšším než 7 po dobu cca 10hodin. Lze použít i jako veterinární antiseptikum s bakteriostatickým účinkem i do hloubky (zejména proti grampozitivním kokům) a ke snížení sekrece ran a sliznic. Lze kombinovat s methylenovou modří nebo světelnými podmínkami.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2017 21:11 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Maq
Mne ten odkaz píše: "V tuto chvíli nejsou evidovány žádné produktové řady.", teda mi nenájde žiaden produkt s Acriflavin :-O Čo tam teda píšu?

EDIT: Aha, už som si všimol, že píšeš 1 mg/l.... Tak ak 25 ml balenie je pre 250 l, je v ňom 250 mg látky. Takže podľa článku by som do 50 l vody mal dať 4 fľašky? ne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2017 21:09 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: pH5
Ono to dávkovanie je rovnaké napr. aj pri Dajana Acriflavin (10 ml na 100 l), teda predpokladám, že asi všetky produkty s roztokom Acriflavin majú rovnakú koncentráciu, aká je obvyklá. No a mňa by zaujímalo, čo je to za koncentráciu, resp. koľko Acriflavinu ako látky (prášku) môžem počítať v 10 ml kúpeného roztoku. Pre výpočet by mi teda pomohlo vedieť zloženie hocijakého takéhoto roztoku.

A ďalšia vec - prečo nám to nejako nesedí s tým článkom o účinku proti sinici, to sa začína zdať ako dosť podstatné. Ten 1 mg prášku na 50 l vody sa javí ako šialene veľa.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2017 21:05 Maq Re: ragus
Pánové, ten odkaz co dal ragus je dobrý, a je tam údaj, který potřebujeme.
(A ani se to moc nepere s tou mojí pradávnou zkušeností. Pokud 1 mg/l je základní dávka, tož 1 gram je na tisíc litrů... to už je takový menší rybník... :) ).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2017 21:02 pH5 Re: vaaclav
No já jen že údaj, jak dávkovat nějaký roztok z Kapušan, je obecně k ničemu. Podstatné je množství akriflavinu v akvarijní vodě. A to je v tom Frankovi.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [13] ...... 73 74

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 81425x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4641?od=601