Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Sinice

 

NápovědaFórum » Řasy » Sinice 

Přejít na předchozí stránku 13 Přejít na další stránku   1  
Sinice
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2017 21:35 Muž paulo [58]
Fotka k příspěvku Mám tam chybu, nekrmil jsem chtěl napsat, no teď akvárium predelavam tak ty fotky nejsou nic moc ale mám fotku sinice
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.10.2017 21:12 R Muž ctibum [6926] Re: paulo
Anebo si přečíst tohle vlákno a zkoušet a doufat... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2017 21:06 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: paulo
Bez více informací ti těžko někdo poradí. Chce to prezentaci, vše vyplnit/popsat a přidat fotky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2017 21:01 Muž paulo [58]
Zdravím, potřeboval bych poradit, mám v akváriu sinici na Monte Carlu, tmavě zelenou, na čtyři dny jsem v akváriu vypnul světlo,zatemnil, nakrmil, vypnul co2, a doufal jsem, že odtemnim a sinice bude pryc. Nicméně není. Změřil jsem nh-3 a bylo vysoké, to přisuzuje neprobihajici fotosynteze...muzete mi poradit co dál?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2017 20:09 Žena Morticia [118] Re: quasimodo
No vidíš. Mě se okružáci i kružníci drží (nevadí mi), růžkatec mi sice taky opadává, ale roste jako blázen a to opadané vyhazuju, nechávám jen pěkné vrcholy, Pistia mi odešla úplně - teď mám pokus číslo 2. Toto vše ve velkém akva, kde mám sinici.
Pak mám 5 l kouli a tam sinice ani jiné pohromy nemám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   24.10.2017 19:39 Muž quasimodo [368] – Pokusy se sinicemi
V malinkém akvárku (cca 5l), kde jsem si chtěl trochu pohrát s rostlinkama ze semínek, se mi na jaře objevila sinice. Teď po asi půl roce jsem se jí zbavil. Zkusím tady popsat co jsem zkoušel a třeba z toho někdo dokáže načerpat něco užitečného.
Zelený, fotosyntetizující hnus převážně u hladiny. Po pár dnech neřešení začalo akvárko vypadat dost hnusně. Začal jsem zkoušet nějaké metody záchrany, které jsem se různě dočetl. První co jsme udělal byla opakovaná výměna vody. Ne že by to moc pomáhalo. Ta potvora se strašně rychle vracela.
Pak jsem zkusil přidání rychle roztoucích rostlin. Přihodil jsem tedy do akvárka růžkatec. K mému přkvapení bylo do tří dnů po něm. Shodil jehličky a zašel. Spolu s ním to vzdaly i moje pokusné rostlinky (ví bůh co to bylo, zásilka "semen akvarijních rostlin" z Číny za necelý dolar, na pytlík možná v náhlém záchvatu pravdomluvnosti kdosi napsal grass seed). Chvilku jsem si říkal, že akvárko zlikviduju, ale pak jsem to začal brát jako zajímavý pokus, jestli se mi je nějak podaří zlikvidovat něčím, co by neuškodilo ani rybám, ani rostlinkám, kdyby se mi sinice objevily v jiných nádržích.
* okružáci a piskořky - po čase zmizeli beze stopy
* v sousedním akvárku se mi objevil žabí vlas v množství, které se mi nelíbilo. Namotával jsem ho denně na špejli a házel sem, mohla toho být celkem asi tak polévková lžíce - sinice vyhrála, řasa se k mému překvapení rozpadla na hnědavé cosi na dně
* přidal jsem vzduchování. Žádné troškaření, jen ať se voda pořádně míchá - První úspěch. Ne že by sinice zmizela úplně, ale dost ji to zredukovalo. Zkoušel jsem různě intenzivní bublání a nakonec není zapotřebí nijak zvlášť silné. Ale k úplnému vymizení nedošlo.
* zkusil jsem obden vyměňovat vodu - sinice se vždycky za chvíli zase namnožily
* opět pokus s růžkatcem - totéž co napoprvé, nevím co jsem vlastně čekal, ale zase dost rychle zašel.
* přihodil jsem pár živých vodních blech (ani nevím co to přesně je, cosi co se objevilo u krevetek) - jsou tam dodnes, namnožily se z cca deseti na pár stovek kousků, ale nemyslím, že by nějak významně působily na sinice
* pistia která ve vedlejším akva už moc stínila, ale zároveň mi jí bylo líto jen tak vyhodit. Šup tam s ní, zakryla asi polovinu hladiny - sinice opustily hladinu a postupně se usadily všude, ale především na kořínkách pistie. Pistii to nejspíš nijak nevadilo a dost rychle se začala množit. Usoudil jsem, že by třeba mohla vytahat z vody živiny a tak tu sinici vyhladovět. Nechal jsem tedy akvárko v tomto stavu delší dobu - zhruba od půlky září jsem s ním už nic nedělal. A zdá se, že to zabralo. Ze sinice zbylo jen pár šedavých hrudek, které se pořád drží na kořínkách pistií, které dokonale pokryly hladinu. Popravdě největší z prvních rostlinek už zašla, ale zanechala spoustu malinkých potomků, které na hladině vytvořily vrstvu, po které by snad mohla přeběhnout i myš.
Vyměnil jsem vodu, oklepal hnus z kořinků pistií a odkalil.
Zdá se, že je po sinicích. Jestli tam nějaká živá je (a to zase nejspíš jo), tak není ve viditelném množství. Zato se začala objevovat na skle zelená řasa.
Takže nakonec v tomhle malinkém akva bez rybek asi zvítězila plovoučka.
Ale těžko říct, jestli opravdu došlo k vyhladovění sinic (papírek ukazuje, že tem ještě nějaké dusičnany mám), nebo ta potvora něco pouští do vody. Nevím jestli je důležité, že jsem nechal zapnuté vzduchování, nebo že tam jsou ty vodní blechy, které žerou neznámo co - nijak je nekrmím. Význam mohl mít pokles teploty -přes léto se občas teplota dostala skoro na třicet, teď je tam stabilních 24 plus mínus stupeň.
Nebo něco co jsem vůbec nepostřehl. Taky nemůžu říct, jestli by to zabralo ve větším akvárku nebo s rybama, které, pokud přežijí, budou "hnojit". Prostě nevím toho strašně moc. Ale i tak mi připadalo zajímavé se podělit o zkušenost.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2017 06:01 Muž Jifi [675] Re: Morticia
Japonské krevety jsou nenáročné. Co se tvrdosti vody týká - nevím. My moc tvrdou nemáme.
Hnojím Rataj Colouur Fe+ a ProfiPlants Complete.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2017 23:10 Žena Morticia [118] Re: Jifi
Tuto rostlinu nemám. Plovoučky už taky nemám. Mě rostliny moc před očima nerostou-spíš naopak, až na nějaké světlé výjimky. Japonské krevetky už mi kdosi doporučoval, ale nevím, zda bych jejich chov zvládla, taky ta zdejší tvrdo-voda.
Čím s hnojil?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.10.2017 21:23 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Jifi
Chtělo by to změřit. Třeba vyčerpává prvky jinak.
Já mám hodně plovouček, takže spotřeba dusíku velká. Pravda většinou i dost krmím, ale měl jsem i období prakticky bez ryb, takže s minimem krmení. Navíc teď do některých akvárií přidávám H3PO4, což je moc fosforu. A sinici jsem neviděl už hodně dlouho...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.10.2017 21:06 Muž Jifi [675] Re: Maq
Já jsem brzy po založení současného akvárka taky bojoval se sinicí. Jednu dobu to vypadalo skoro beznadějně. Potom jsem našel tento článek:
buddendo.home.xs4all.nl/…
Mně to v akvárku fungovalo. Zvýšil jsem intenzitu hnojení (což na první pohled nedává smysl) a sinice fofrem zmizela. Když jsem přehnojil, sinici nahradila zelená řasa. Tu sežraly japonské krevety :-D
Kdysi jsem tu psal, že jsem doslova invazi sinic zažil v době, kdy mně krásně rostla kapradina rybicky.net/atlasrostlin/ceratopteris_thalictroides
Ta kapradina mně rychle zarostla půlku akvárka a šíleně se rozrůstala. A pak přišla invaze sinic. Začal jsem hnojit pořádně a sinice ustoupila. Známému jsem dal taky pár rostlin kapradiny po koupi, protože v košíčku bylo těch kytek víc. Taky mu začala růst jako blázen a po pár týdnech mu začaly růst sinice - ale v 500litrovém akvárku.
To už je trochu moc na shodu náhod.
Tak si říkám, že tím ultrarychlým růstem kapradina vyčerpala hodně dusíku, čímže se asi změnil poměr fosfátů k dusičnanům, což by odpovídalo tomu výše citovanému článku.
Ta kapradina měla viditelné přírůstky každý den. Rostla doslova před očima. A takový extra rychlý nárůst biomasy spotřebuje dost dusíku.
Tak si říkám, že na té teorii něco bude.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2017 20:42 Maq
Myslím že mohu (opatrně) podpořit larixovu metodu boje proti sinici. Jak jsem popisoval výše, ve dvou mladých akvárkách mám aktuálně invazi sinice. Podmínky (složení vody) tam bohužel nejsou stejné, ale sinice řádila v obou stejně.
V sobotu jsem do jednoho nasadil četu okružáků (asi 30 kusů, akvárko má 20 litrů) a sinice zřetelně ustupuje. Ve druhém akvárku je okružáků jen pár a sinice se drží.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2017 20:36 R Muž romant [27987] Re: Maq
Kluci šikovný, jaký mají estetický cítění. X-) :) ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2017 20:34 Maq Re: romant
Mám je v určitém podezření, že občas poškodí nejjemnější lístky Rotala wallichii nebo Proserpinaca palustris, i když té rostlině nic není. Roste dál, ale zůstane tam "rozcuchaný" kousek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2017 20:32 Muž Magic [879] - RostlinyRe: tonof
Mne rozhodne guayanku žiadny slimák neožiera, a že ich tam je...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2017 19:24 R Muž romant [27987] Re: tonof
Ptal jsem se proto, protože okružáci povětšinou konzumují pouze odumírající, či k odumření se připravující druhy rostlin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2017 19:19 Muž tonof [53] - RostlinyRe: romant
Už nie prešiel som na low tech akva, ale boli to Hygrophila siamensis,guyanensis a veľmi im chutila Alternanthera splendens.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2017 18:35 R Muž romant [27987] Re: tonof
A ty rostliny co se do nich dávala parta okružáků ještě v akváriu máš?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2017 18:25 Muž tonof [53] - RostlinyRe: larix
U mňa sa okružáci púšťali do mladých výhonkov rastlín aj keď mali riasy dosť, preto som si nechal iba levátky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2017 14:31 Žena Morticia [118] Re: Maq
Tak pak podej verdikt. Su zvě+dava. Mě většinu Levatek vyzobaly bojovnice, ale kružníků a okružáků se netkly, asi jim nejedou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.10.2017 14:02 Muž larix [1420] Re: Morticia
S tým peikrmovaním som to myslel len ako pomoc v ich množení. Keď ich je dostatok, je to naopak kontraproduktívne. U mňa dosť hladujú, krásne vyčitili aj korene, štrk na dne a listy Anubiasov.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2017 12:32 Maq Re: Morticia, larix
Já to zrovna zkouším. Včera jsem do těch 20 litrů naházel tak možná třicet okružáků, a připletly se mi do toho i nějaké levatky (mám už starší oči).
Nejsou tam ryby a tedy ničím nekrmím, tak by mohli nepohrdnout...
Na výsledky je samozřejmě ještě brzy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2017 12:31 Žena Morticia [118] Re: zervan
Článek pročtu, děkuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2017 12:30 Žena Morticia [118] Re: larix
Ohledně okružáků - v akva jich dle mého je poměrně dost a úspěšně se množí. Vstupní počet byl 6 kusů. Ale jak už jsme psala, že by nějak extra rejdili tam, kde je sinice, nepozoruju. Jsou tak nějak všude. Přikrmuju okurkou a spirulinou - ale tu většinou stihnou ryby dřív.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2017 16:24 R Muž romant [27987] Re: Beastie
Buď proprat filtr a nebo odkalit, nečiň obě dvě operace najednou. Jednu teď druhou za týden. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2017 15:01 Žena Beastie [320]
Tak sem se rozhodla zmerit NO3 svym testem od Rataje, a zjistila jsem, ze No2, No3 testy i destilovana voda, jsou jiz 5 let prosle.

Prekvapive, nevyslo nic. Jdu teda znovu odkalit, proprat filtr, proprat javsky mech, a budu dal pozorovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2017 21:32 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: vaaclav
Vďaka, takže je tam dosť neistota: 1 - 10 mg/l môže byť i 1 mg, 10 mg alebo niečo medzi. Pri 10 mg/l by 10 ml kúpeného roztoku (určeného pre 100 l) obsahovalo 1 g prášku a to už mi príde ako reálnejšie. Šlo by len o 2-násobok uvedenej dávky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   12.10.2017 21:19 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: zervan
Akriflavin pro akvaristiku 10g Produktová řada: Akvaristika
Jiné ekvivalentní názvy: Acriflavin hydrochlorid; Trypaflavin; Chromoflavin; Neutroflavin; Xanthacridin; Acriflavon; Gonacrin; Panflavin; směs Euflavinu s Proflavinem; C.I.46000

Používá se jako žluté akridinové dezinfekční barvivo pro koupele okrasných a akvarijních ryb zejména proti protozoárním parazitům a povrchovým bakteriálním onemocněním. Používá se nejčastěji koupel o koncentraci 1-10mg/l při pH vyšším než 7 po dobu cca 10hodin. Lze použít i jako veterinární antiseptikum s bakteriostatickým účinkem i do hloubky (zejména proti grampozitivním kokům) a ke snížení sekrece ran a sliznic. Lze kombinovat s methylenovou modří nebo světelnými podmínkami.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2017 21:11 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Maq
Mne ten odkaz píše: "V tuto chvíli nejsou evidovány žádné produktové řady.", teda mi nenájde žiaden produkt s Acriflavin :-O Čo tam teda píšu?

EDIT: Aha, už som si všimol, že píšeš 1 mg/l.... Tak ak 25 ml balenie je pre 250 l, je v ňom 250 mg látky. Takže podľa článku by som do 50 l vody mal dať 4 fľašky? ne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2017 21:09 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: pH5
Ono to dávkovanie je rovnaké napr. aj pri Dajana Acriflavin (10 ml na 100 l), teda predpokladám, že asi všetky produkty s roztokom Acriflavin majú rovnakú koncentráciu, aká je obvyklá. No a mňa by zaujímalo, čo je to za koncentráciu, resp. koľko Acriflavinu ako látky (prášku) môžem počítať v 10 ml kúpeného roztoku. Pre výpočet by mi teda pomohlo vedieť zloženie hocijakého takéhoto roztoku.

A ďalšia vec - prečo nám to nejako nesedí s tým článkom o účinku proti sinici, to sa začína zdať ako dosť podstatné. Ten 1 mg prášku na 50 l vody sa javí ako šialene veľa.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2017 21:05 Maq Re: ragus
Pánové, ten odkaz co dal ragus je dobrý, a je tam údaj, který potřebujeme.
(A ani se to moc nepere s tou mojí pradávnou zkušeností. Pokud 1 mg/l je základní dávka, tož 1 gram je na tisíc litrů... to už je takový menší rybník... :) ).
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2017 21:02 pH5 Re: vaaclav
No já jen že údaj, jak dávkovat nějaký roztok z Kapušan, je obecně k ničemu. Podstatné je množství akriflavinu v akvarijní vodě. A to je v tom Frankovi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2017 20:56 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: pH5
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Tam píšou něco o tom že je to 25g arciflavinu? :-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2017 20:50 pH5 Re: vaaclav
To je 25 g roztoku, nikoliv 25 g akriflavinu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2017 20:47 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: vaaclav
Kapušany pri Prešove, to je práve AQUA EXOTIC, čo som spomínal (inak sk-sk.facebook.com/…) - fotka roztoku: www.akvariumonline.sk/…

Inak v spomínanom časopise na strane 58 je fotka "Roztok 1 g acriflavinu ve 2 dcl vody", určite stojí za pozretie, lebo mne pripadá ako taký slabší čaj a nie to, čo opisujete. Takže.... niekde je chyba, kde? :-O

EDIT: Obsahuje ho inak aj Sera Bactopur, konkrétne 209,7 mg v 100 ml, ale obsahuje aj iné zložky.

pH5: vaaclav to nemyslel tak, že 25 g prášku Acriflavin, ale 25 g toho roztoku, ktorého koncentráciu som chcel vedieť ;-) A áno, vraj toto balenie vystačí na 250 - 300 l vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.10.2017 20:45 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: pH5
Fotka k příspěvku Já se tu s tebou nebudu hádat kdo to vyráběl nebo ne a jaké je dávkování tady máš originál letáčku. :-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2017 20:42 Maq Re: pH5
Jo, acriflavin je dobrý, jak píšeš. Ale účinkuje na všechno, takže v akváriu s rybama, rostlinama, užitečnýma bakteriema atd. je jeho použití na zvážení. Jikry chrání právě tím, že zabíjí houby a bakterie.

Edit: A ano, JRD Kapušany, to bylo napsáno na vícero akvaristických výrobcích! Ach, připomnělo mi to mládí...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2017 20:32 pH5 Re: vaaclav
To družstvo to určitě nevyrábělo, možná tak balilo do lahviček :)

A 25 g akriflavinu na 250 litrů vody je nesmysl, správné dávkování je ve Frankovi, nemám ho po ruce.

A používá se dodnes, je to výborný prostředek proti zaplísnění jiker a obsahuje ho určitě spousta komerčních léčiv s různými názvy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2017 20:25 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: zervan
Tenhle článek se moc nepovedl. Arciflavin se dříve (nevím jak dnes) používal na léčení ryb a pro rostliny je škodlivý. Ještě ten letáček mám, jinak výrobcem bylo Jednotné rolnícké družstvo 29. augusta 082 12 Kapušany pri Přešove. Jedna lahvička obsahovala 25g = 25ml a je na 250 - 300 litrů akváriovej vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.10.2017 20:25 ragus – Re: zervan
Dobrý večer,
menší příspěvek k tématu: jpkchem.aspone.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2017 20:14 Maq Re: zervan
No jo, no.
Mně tehdy (cca 1975) ten starý zkušený akvarista z té flaštičky s nápisem "trypaflavin" dal kapku do mojí flaštičky, ta se stala zcela neprůhlednou, a z té jsem pak kapal do svého akvárka "slabě do žluta". Vystačilo mi to na roky.
Tak si teď říkám, že to asi byla nějaká jiná verze, a teď už to je všechno asi nějak jinak.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2017 20:05 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Maq
Hm, no 1 % zo 100 ml (= 100 g) je 1 g, to je práve to množstvo vraj na 50 l akvárium. Fotka v časopise nevyzerá nejako zvlášť zafarbená...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2017 19:59 Maq Re: zervan
Já jsem kdysi viděl deci jednoprocentního trypaflavinu (originál Bayer, acriflavin je generikum), a to byla tekutina se kterou bys obarvil do žluta rybník.
Kdoví jestli to existuje jako prášek, ale prodávané koncentrace jsou nabeton velmi velmi nízké.
Acriflavin bohužel škodí všem rostlinám a asi i bakteriím. Nevím jestli se to dá dávkovat tak, abys zabil jenom sinice a nic z toho, co chceš v akváriu mít. :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.10.2017 19:39 Muž zervan [1123] - Rostliny – Acriflavin
V najnovšom čísle časopipsu Akvárium (č. 37: e-akvarium.cz/…) je článok o sinici a autorovi nakoniec zabral Acriflavin. Vraj 1 g prášku na 50 l. Pozeral som, kde sa dá kúpiť, no našiel som len roztok, napr. AQUA EXOTIC Acriflavin 25ml. Vie niekto, aké množstvo práškovej formy je rozpustené v tých 25 ml? Nikde som to nenašiel ani pre Dajana Acriflavin. Obávam sa, že to nebude ani na krabičke / v letáku, skôr len dávkovanie pre liečebné účely.

larix: Tie slimáky vyzerajú zaujímavo, možno sa raz ozvem ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2017 14:33 Muž larix [1420] Re: Maq
V prípade neúspechu, ak budeš mať záujem a nezačne mrznúť, môžem ti poštou poslať vzorku tých mojich, aj keď myslím, že nijako zvláštni nebudú...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2017 13:11 Maq Re: larix
Hned to jdu zkoušet.
Jak jsem psal onehdy, ve dvou mladých, malých pokusných akvárkách mi bují sinice. Okružáci tam jsou, ale ve slabém počtu, jen co jsem zavlekl s rostlinami, a ještě se nenamnožili.
Takže dobrá, posbírám nějaké okružáky z jiných akvárek a zkusím; o výsledku poreferuji.
A děkuji za radu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   12.10.2017 11:17 Muž larix [1420] Re: Maq a ďalší...
Samozrejme, memyslel som žiadny zázrak ale práve tie kotúľky Planorbella sp. V dostatočnom množstve (treba im urobiť aj podmienky - kvalita vody, zníženie konkurencie iných druhov slimákov, dočasné cielené prikrmovanie...) dokážu sinicu (otestovanú mám klasickú zelenomodrú vláknitú, čiernu vatovitú a fialovú) postupne zredukovať a následne brániť jej návratu. Kým preváži ich likvidačná schopnosť nad produkčnou schopnosťou sinice, treba tomu trochu pomôcť aj mechanickým odstraňovaním sinice.
Roky som zápasil aj s výskytom BBA, tú dokážu postupne zlikvidovať tiež. Okrem toho aj niekoľko ďalších druhov rias.
V našich akváriách sa ale určite vyskytuje viac druhov uvedeného rodu, je možné, že nie všetky sú rovnako úspešné v likvidácii rias a siníc. V každom prípade, ja kotúľky rodu Planorbella považujem za perfektných pomocníkov pri udržiavaní rovnováhy a estetiky akvárka. Žiadne iné slimáky nedosahujú ich výkonnosť a univerzálnosť.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2017 19:56 Žena Morticia [118] Re: Tudy, ctibum, Wanderer
Svítí, v podvečer. Mám nastaveno, že tou dobou se mi vypne světlo. Ale teď na podzim už je to skoro pasé, nesvítí sem nic.
Tady je taková spousta funkcí, o kterých nemám ani páru! Ale evidentně ani zkušenější nenašli... A okružáky mám, že by nějak extra řádili na místech výskytu..?
Světlo mám, co mám a stále si nemohu dovolit jiné/druhé.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2017 10:41 Muž saint21 [11]
Dobrý den, má nečekaně problém :o) v akvarium rybicky.net/nadrze/27219 se mě neustále vyskytuje sinice a teď něco jako hněda rozsivka a už si nevím moc rady. Chtěl bych poprosit zkušené o radu. Moc děkuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   11.10.2017 09:51 Maq – Re: ctibum, , Morticia, pH5, larix
To jsem udělal a nenašel jsem. Leda ty okružáky. To larixovi rád věřím, ale jak sám píše, invazivní situaci taky nezvládnou.
Nuže, sbírám podpisy pod petici:
Larixi, jak je to s tou sinicí?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2017 08:17 Muž Wanderer [2102] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: Morticia
Dej si dohromady konečně to světlo ať to začne svítit. Rostliny začnou prosperovat a budeš řešit polovinu problémů. ;-)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [13] ...... 73 74

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 80716x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4641?od=601