Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Sinice

NápovědaFórum » Řasy » Sinice 

Přejít na předchozí stránku 22 Přejít na další stránku   1  
Sinice
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   15.11.2014 07:57 Marcel G Re: Kamilstrom
Kamilstrom napsal: Tim pomerem PO4 ku NO3 to taky muze byt,uvadel se 1:16 ted jsem cetl,ze je 1:10.Jedná se tzv. Redfieldův poměr, který udává, že ve fytoplanktonu a v hlubokých oceánech je atomový poměr mezi uhlíkem, dusíkem a fosforem zhruba 106:16:1. Jedná se ale o atomový (molární) poměr. Převedeme-li to na hmotnostní poměr, dostaneme C:N:P = 41:7:1. To je ale pořád poměr mezi C:N:P, nikoli CO2:NO3:PO4. Takže pokud to převedeme na CO2:NO3:PO4, dostaneme 50:10:1. Takže neplést atomový poměr N:P = 16:1, hmotnostní poměr N:P = 7:1, a hmotnostní poměr NO3:PO4 = 10:1. Nás samozřejmě zajímá ten poslední poměr (10:1). Jedná se ale o průměrný poměr, který se může u různých druhů rostlin lišit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2014 23:20 Muž Mislow [305] Re: Kamilstrom
Ahoj, taky mam zazite 1:16, kazdopadne to bude tam nekde, zrejme je jeste vic dalsich faktoru. Treba ted svitim jen 6 hodin denne, driv jsem rozsvitil akvo, kdyz jsem sel do prace a jelo tak 18 hodin denne, ted je rozsvecuji az po praci (mam nenarocne rostlinky, takze to neni problem, anubias, microsorium apod. ). Zkratka, vsechno souvisi se vsim a vzdy je urcita hranice, kdy jeji presahnuti treba neco nastartuje, nekdy staci jen malo a srovna se to, nekdy je problem zavaznejsi a clovek musi trochu popatrat a vyzkouset, kde se neco prestrelilo nebo nedocenilo. Kazde akvarko je jine a ne vsechny rady jsou univerzalni. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2014 23:13 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: Mislow
No,2 mg/l urcite vysoka hladina Po4 neni,lidi maji i 5 mg/l a vice a Sinice se nekona.Tim pomerem PO4 ku NO3 to taky muze byt,uvadel se 1:16 ted jsem cetl,ze je 1:10. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2014 20:47 Muž Mislow [305] Re: vaaclav
Jj, v krmivu a potazmo asi take vykalech ryb a zelenine ze kseftu, ja mel problem se sinici v malym akvarku, hodne vysoka hladina fosforu (asi 2 mg/l) a dusicnany skoro na nule. Jako, vyresil jsem to hnojenim KNO3, ale odesla mi althernanthera, nevim jestli to byla opravdu ta pricina, treba moc drasliku, fakt nevim. I tak sinice mela tendenci se zas objevovat. Kdyz jsem se rozhodl, ze je akvarko pro otiky male (39 l hruby objem) a presunul je do velkeho, tak uz ani moc nehnojim a od sinice mam pokoj. Vysvetluji si to tim, ze i kdyz tam mam ted mene dusicnanu, tak taky mene fosforu, jelikoz otici, stejne jako ostatni krunyrovci, nejsou zrovna ryby, ktere by se daly nazvat cistotnymi a navic, kdyz jim tam pridavas okurku nebo neco jineho, tak je dost pravdepodobne, ze je taky dost narvana fosforem pri zpusobech zemedelske vyroby. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2014 19:28 Muž Aquasky [35]
fosfor je vlastně ze všeho zetlelého a mrtvého, odumřelých ryb a hlavně dřeva, ale většinou ho rostliny zpracují pokud jsou zdravé zde je akvarijni-hnojivo.cz/… vidět kolik každého prvku rostlina přibližně potřeb je vidět že dusíku je třeba 7,5 x více než fosforu...

to kamilstrom...pokud to máš tak vyzkoušené, věřím tomu, mě navedl níže zmíněný článek protože všchna systémové opatření selhala, a odešel mi jávskej mech a monosoleum křehké které bylo tak 5 cm daleko od aplikace, a to sem dával 3 ml na 4 místa do 50 l akva :( je vidět že vždy se to chová jinak no :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2014 16:11 R Muž vaclav [15066] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: volvik
Příčina je v nepoměru NO3 a PO4. když mám dusičnany nízké začíná se objevovat když je NO3 v pořádku a PO4 vzroste až moc tak je to to samé. PO4 sice možná nepřidáváš ale v krmivu je ho velké množství.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2014 15:20 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: Aquasky
Ja teda uzivam H2O2 (3%) na travnicky i mechy proti Ruduse BBA lokalni(strikackou za vypnutych filtrech,skimmerech ci pumpach,na 20 minut)a nikdy jsem zadny problem nezaznamenal,ma to stejny efekt(na rasy a sinice)jako glutaraldehyd akurat je to o hodne levnejsi a i bezpecnejsi.Je jasne,ze jde o pouze lokalni aplikaci cca 2.5 ml na 10 litru. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2014 11:16 Muž Aquasky [35]
tjo já mám nějaký líný šneky :( mám tam tak dvacet kružníků čínských a do sinic se jim ubec nechtělo :-D ale kvůli řase bych si dal do akva max neritinu, to je výbornej čistič, horší je že na "oplátku" vám po celým akva klade bílá vajíčka :( nebo krevetka japonská je ideální na všechny tydle neřády at sinice i snad na všechny druhy řas krom ruduchy :-D jinak zde ječlánek o peroxidu maniakva.cz/… a jsou tam popsány postupy i ztráty živočichů..takže taky myslím že je to zbytečné :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2014 09:53 Muž volvik [21] Re: harpunar
Okrazaky jsem tam ted hodil z meho vetsiho akvaria :) tak uvidime :)

Jinak H2O2 pouzivat urcite nebudu :)

Ohledne sinice a ras je mi to vic nez jasne ze pokud budou mit podminky k rustu tak se ji nikdy nezbavim.
Proto to tady resim a snazim se zjistit kde by mohla byt pricina

Diky vsem za rady
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2014 08:43 Muž Aquasky [35]
u mě se sinice objeví nárazově..za dobu co mám akva 2x za celou dobu, vždy stačilo akva zatemnit a dát tak prostor rostlinám aby se postarali o zbytek, ale pokud si pamatuji tak vodní květ tedy sinici způsobuje nadbytek fosforečnanů (z prac. práškú) kdy N je limitním prvkem růstu rostlin, tím, že se tedy přidá NO3- rostliny začnou růst odčerpají P z vody a sinice zmizí, teda tak mě to aspon učili v biologii :-D bylo by dobré upozornit že aplikace peroxidu vodíku se používá lokálně v malém množství protože na oxidaci je citlivá většina rostlin čim drobnolistější tím hůře takže pokud máte trávníček a v něm sinici jako já a nechcete si ho zničit na H2O2 ani nemyslete. H2O2 ničí také řasu vláknitou i ruduchy..ale pozor na krevetky a citlivější organismy, aplikaci je vzdy dobré provádět stříkačkou lokálně při vypnutém filtru a cca 10 min po aplikaci vyměnit část akvarijní vody, pozor H2O2 dokáže kompletně zničit jakýkoliv mech/játrovku ale pokud máte anubias s ruduchou můžete ho vyndat z akvária pokapat kysličníkem opláchnout a řasu po chvilce oškubat..ale všechny tyto metody způsobí že se řasa vrátí pokud se neprovede nějaké sys. opatření :(
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2014 08:39 harpunar – Marný boj?
Já také vyzkoušel vše možné-pak mi poradila kamarádka Raviolka-hoď tam hrst okružáků! Měla pravdu předsedo.......... Žádnou drahou chemii,zatemňování,omezování průtoku,anóbrž téměř všemi zatracovaný šnek mi pomohl,hajzlík!!! hop
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2014 06:53 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: volvik
Rasy a Sinici tam budes mit porad(sorry),je jenom na tobe jakou sanci jim das,pokud bude(Sinice) mit stejne(vyhodne)podminky jako mela prijde zpet,to si bud jisty. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2014 06:41 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: Aquasky
Fosfor to teda nevim,ale svetla(nadmira)urcite a mozna i malo NO3,sinice nesnasi lokalni aplikaci H2O2 (3%),par hodin a je po ni. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2014 21:17 Muž Aquasky [35]
teďka sem to také řešil sinice dva dny pod deku a je po sinici dál sem změnil tok filtru byl od zadní k přední straně tedka je sprcha otočená od levé k pravé kde je sání filtru a sinice zatím v poho a možná to je tím že je voda víc okysličena vodou ze sprchy protože jsem jí zvedl více ke hladině :-D nicméně sinici způsobuje hlavně fosfor ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2014 19:16 Muž nigelxx [4] Re: volvik
Co2 vypni,kytky ho ve tmě nepotrebuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2014 18:49 Muž volvik [21] Re: romant
Fotka k příspěvku tak zatemneno :-D

Jinak doufam ze se mi budeou cim jak nejvice rasy vyhybat no uvidime ale urcite mi je jasne ze nejake ty rasy casem budou jako v kazdem akvariu

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2014 18:36 R Muž romant [28001] Re: volvik
Ach ták, tak to bude stačit to zatemování dekou a bude se vidět, CO2 mě příjde zbytečný, ale nemám moc zelený ruce, ono ti to rostlináři rozeberou, já se snažím dávat sedláckej pohled na věc, kterej snad i funguje, tedy u mě jo. ;-) Tak až příjdou ryby, bude se situace měnit v tom, že začne toho NO3 přibývat tzv. z vnitřních zdrojů a to dosypávání už třeba ani nebude potřeba, le to bude taky záviset na světle, no to se doladí, žádnou trudomyslnost, příjdou jiný řasy. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2014 18:30 Muž volvik [21] Re: romant
Jasne a jeste se zeptam co to CO2

Jinak rybky tam zatim nemam
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2014 18:27 R Muž romant [28001] Re: volvik
Nezapoměň na přísun kyslíku, takže přidat vzduchování to je jistější postup.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2014 18:25 Muž volvik [21] Re: romant
OK jdu na to pak napisu jak jsem dopadl
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2014 18:19 R Muž romant [28001] Re: volvik
Tak to je hodně málo, dávkoval bych 5ml denně a jak píše václav, bude jistější to praktikovat po tom totálním zastínění.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2014 18:13 Muž volvik [21] Re: romant
bylo to namichane 6g na 200ml destilovane vody

vaaclav : a je potreba vypnout i CO2???
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2014 18:02 R Muž romant [28001] Re: volvik
A jaká je koncentrace toho KNO3 v tom 1mll? Jinak, to jestli to bude ta správná cesta, to se ukáže do několika dní, jak jsem psal, já s tím použitím na první dobrou mám ty nejlepší zkušenosti, ale to neznamená, že to bude 100% fungovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2014 17:57 Muž LANOUR [55] Re: vaaclav
Jak rika vaacav,ja ji mel taky anepomoho nic nez akva obalit dekou,a nechat po tme 4 dny,jen bych tam hodil vzduchovani,sinice je toxicka a tenkrat to odnesly 2 ancici a nejaci sneci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2014 17:51 R Muž vaclav [15066] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: volvik
Jednoduší je na 3-4 dny zhasnout světlo a potom vyměnit větší část vody. Pak můžeš začít přihnojovat. Tak jak to chceš udělat tak to se ti potom může stát že se jí nezbavíš. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2014 17:41 Muž volvik [21] Re: romant
Jeste se zeptam zacal jsem pridavat KNO3 1ml na 31l vody denne a po jake dobe by mi mohla sinice odejit

Dekuji za odpoved ;-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2014 17:15 R Muž romant [28001] Re: volvik
Tam kde jsi kupoval PMDD si objednej jenom KNO3 a nebo se zastav v drogérii, nebo třeba řeznickejch potřebách a chtěj to samý, prodává se to pod názvem Sanytr, mrkni na nějakou kalkulačku hnojiva a drž dusičnany na 10 mg/l.
Edit: www.rostlinna-akvaria.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2014 17:11 Muž volvik [21] Re: romant
Po mereni jsem zjistil ze mam dusicnany 2mg/l
Tak je mam asu zacit pridavat ze??? A jeste se zeptam jak je mam pridat???

Diky ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2014 16:50 R Muž romant [28001] Re: volvik
Sinice je docela dost o dusíku a světle, takže bych si ověřil ten dusík a jak bude nízko, méně než 5 mg/l řešil bych to. Nedělat skoky, typu, teď hnojím, teď přestanu a za několik dní zase začnu. To PMDD v základu dusičnanů obsahuje jenom velmi málo. Netvrdím, že to co jsem napsal je stopro ta správná cesta, ale já s tímto vždy začnu, když se se sinicí potkám. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2014 16:42 Muž volvik [21]
Potreboval bych radu jak bojovat se sinici v nove zalozenem akvariu se mi zacla tvorit sinice (bily vlajici povlak) na difuzoru CO2 a mam takovou jakoby mastnou hladinu.
Ubral jsem svetlo, pridal jsem vzduchovani, vymenil jsem 1/3 vody a prestal hnojit PMDD.
Hnojil jsem jen 3dny a najednou se dnes divam a videl jsem sinici tak me male omylo :-(

Da se s tim nejak bojovat.

Dekuji moc za rady ;-)
Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2014 19:09 nowy101
no právě :-(
zítra koupím piskořky, odsaju co jen tý sinice půjde, odpojím světlo, přidám vzduchování a zakreju nějakou dekou...

ještě se zeptám, co s tím profitem?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2014 19:05 Muž Aforte [629] Re: nowy101
Tak to už je docela rozjeté. Určitě zastiň nádrž na ty 4 dny(aspoň). Tím vyřešíš následky. Příčinu můžeš řešit potom, jak už ti tu radí. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2014 18:31 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: matlala
Myslel jsem mereni N-P,ORP(redox)mam v kontrolerech,ale je treba prikoupit sondy $40-80+. Nicmene k mereni ORP se kdysi vyjadril T.Barr,ze merit ho ma vyznam jenom v sedimentu(nerikam,ze to musi byt pravda,ale byla k tomu i nejaka studie). :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2014 18:18 nowy101
fotky v nádrži, složka sinice
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2014 17:31 nowy101 Re: romant
profito přidávám 7 týdnů a stejnou dobu jsem najel na 9h svícení, sinice se začala objevovat před asi 4 týdny.
krmím jednou denně večer(sera vipagram-granulky), na dno dopadne minimum a to dojedou pancéřníčci.
Až dojedu večer domů, tak hodím fotku.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2014 17:26 Muž Sid [6764] - RostlinyRe: Kamilstrom
Navíc Redfield ratio hovoří jen o tendencích... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2014 17:14 R Muž romant [28001] Re: nowy101
Ukázala se poté co jsi začal přidávat, tedy za nějaký čas používání. Píšeš, že moc nekrmíš a čím tedy krmíš, když krmíš a co je to "moc nekrmím", jak jsou ty dávky velký a kolikrát denně?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2014 17:12 nowy101 Re: romant
pistie ze začátku začala žloutnout a odcházet, potom co jsem začal přidávat profito, tak zas jede pěkně (zelená, velký kořeny)
na filtru přidám výkon :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2014 17:07 R Muž romant [28001] Re: nowy101
Tak vířivky bych se nebál, ta hlava má výkon 300 l/h, což bude po zašpinění cca znamenat, že akvo otočí za hoďku tak jednou a to je tak, tak. Rozumný kompromis je někde na 2-3 násobku akvária za hodinu, tedy u nádrží kterým říkáme tzv. společenské, ovšem i tak jak to máš to nemusí být na škodu, originalita každé nádrže zde bude hrát svojí roli. Ještě k tomu dusíku. Ta pistie co tam máš prosperuje dobře? Tvoří nový rostliny? Má pškně zelený listy a nebo je to do žluta a nic moc, spíš přežívání? Moje otázky směřují k sedláckýmu odhadu toho dusíku, právě podle toho jak vypadá pistie(lze aplikovat na plovoučky obecně).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2014 16:48 Muž matlala [798] - RostlinyRe: Kamilstrom
no to ORP se měří celkem snadno a levně, vetšinou je to v kombinaci s pH kontrolerem sehnatelné za nějaký 2 tisíce. No ale ovlivnit to lze tím co sujem napsal nebo ozonem, případně UV-C, ale bez obalu nad hladinou, jde zase o vytváření ozonu a kontaktu s vodou, klasická průtočná lampa to neovlivní, testoval sjem to a maximálně tak jsem ověřil jak staršně rychle to degraduje mikroprvky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2014 16:48 nowy101 Re: romant
tak zatím ho mám na půl výkonu a protéká voda pěkně molitan 10x10x24 starej cca 4 měsíce, moc zanesenej není. zkusím ho dát na plno, ale zas abych tam neměl vířivku :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2014 16:46 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: matlala
Tak tak,Redfiel Ratio je v podstate nemozne udrzet,uz jen jak to presne zmerit,je to onicem. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2014 16:21 R Muž romant [28001] Re: nowy101
Tak krom toho studia a doporučovaného měření té či oné veličiny bych se mrknul na praktickou stránku a tou je filtr, tedy jeho výkon(ten sám o sobě není žádná hitparáda, výkonově) a jakmile bude voda pomalu vytékat, určitě provést očistu promačkáním biomolitanu v akva vodě, čímž se vylepší cirkulace vody(některý druhy sinic to nemají moc rády) a zároveň se obnoví kvalita nitrifikačních bakterií a v nádrži nebude zůstávat již nespotřebovaný elent. Jako další věc bych se v úvaze při porovnávání rovnice světlo x živiny zamyslel nad reflektory, který onen světelný výkon můžou zajímavě vylepšovat. Ještě může svojí roli sehrát taktéž v jaké výšce je to osvětlení umístěno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   25.06.2014 16:07 Muž matlala [798] - RostlinyRe: MarekP
no na poměr P:N 1:16 bych nespoléhal. Zkus si k tomu přidat ještě ORP, sinice na něj reaguje velmi negativně pokud ho zvedneš (prvky Ca, Mg a K hlavně). Takto jsme po skoro roční válce sinici odrovnal do 14 dní bez změny režimu a že jsem se nasnažil s tím poměrem P:N.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2014 16:01 nowy101 Re: Miso
svítím od 12:00 do 21:00 tj. 9hod 43W
viz. profil nádrže Amazonka ala Myšák
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2014 15:41 Muž Miso [470] Re: nowy101
s Profitom to suvis mat nebude, v prvom rade by som skusil zatemnenie (odsat sinice, dokladne zatemnit na 4dni + pridat vzduchovanie, potom velka vymena vody) ak by sa sinice vratila prikupil by som hnojivo s pobsahom N a zacal pridavat do akva. Ak ani to nepomoze bude treba hladat pricinu dalej. Inako ako dlho svietis?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2014 13:59 Muž Aforte [629] Re: nowy101
Tak to nemusí být jen krevetkami. mohly tam být dobré podmínky. "Vyrovnané" hnojení, CO2, světlo. :-)

To by byla drahá zábava, no stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2014 13:57 nowy101 Re: Aforte
to já taky :-) co sem měl aq-krevetkárnu, tak tam nebyl ani náznak řasy :-)
ale sem do velkýho mi to přijde jako pěkně drahý krmení pro skaláry :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2014 13:54 Muž Aforte [629] Re: nowy101
Já mám dobrou zkušenost s krevetkami. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2014 13:52 nowy101
Dík moc za rychlou reakci :-)
Přidávám denně 1.5 ml profita, mám přestat nebo pokračovat?
zkusím na týden zatemnit a přidám hrst piskořek, třeba to požerou :-)
Hodnoty bohužel nemám čím měřit.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [22] ...... 74

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 81902x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4641?od=1051