Sinice
Ja teda uzivam H2O2 (3%) na travnicky i mechy proti Ruduse BBA lokalni(strikackou za vypnutych filtrech,skimmerech ci pumpach,na 20 minut)a nikdy jsem zadny problem nezaznamenal,ma to stejny efekt(na rasy a sinice)jako glutaraldehyd akurat je to o hodne levnejsi a i bezpecnejsi.Je jasne,ze jde o pouze lokalni aplikaci cca 2.5 ml na 10 litru.
tjo já mám nějaký líný šneky :( mám tam tak dvacet kružníků čínských a do sinic se jim ubec nechtělo
ale kvůli řase bych si dal do akva max neritinu, to je výbornej čistič, horší je že na "oplátku" vám po celým akva klade bílá vajíčka :( nebo krevetka japonská je ideální na všechny tydle neřády at sinice i snad na všechny druhy řas krom ruduchy
jinak zde ječlánek o peroxidu
maniakva.cz/… a jsou tam popsány postupy i ztráty živočichů..takže taky myslím že je to zbytečné
Okrazaky jsem tam ted hodil z meho vetsiho akvaria
tak uvidime
Jinak H2O2 pouzivat urcite nebudu
Ohledne sinice a ras je mi to vic nez jasne ze pokud budou mit podminky k rustu tak se ji nikdy nezbavim.
Proto to tady resim a snazim se zjistit kde by mohla byt pricina
Diky vsem za rady
u mě se sinice objeví nárazově..za dobu co mám akva 2x za celou dobu, vždy stačilo akva zatemnit a dát tak prostor rostlinám aby se postarali o zbytek, ale pokud si pamatuji tak vodní květ tedy sinici způsobuje nadbytek fosforečnanů (z prac. práškú) kdy N je limitním prvkem růstu rostlin, tím, že se tedy přidá NO3- rostliny začnou růst odčerpají P z vody a sinice zmizí, teda tak mě to aspon učili v biologii
bylo by dobré upozornit že aplikace peroxidu vodíku se používá lokálně v malém množství protože na oxidaci je citlivá většina rostlin čim drobnolistější tím hůře takže pokud máte trávníček a v něm sinici jako já a nechcete si ho zničit na H2O2 ani nemyslete. H2O2 ničí také řasu vláknitou i ruduchy..ale pozor na krevetky a citlivější organismy, aplikaci je vzdy dobré provádět stříkačkou lokálně při vypnutém filtru a cca 10 min po aplikaci vyměnit část akvarijní vody, pozor H2O2 dokáže kompletně zničit jakýkoliv mech/játrovku ale pokud máte anubias s ruduchou můžete ho vyndat z akvária pokapat kysličníkem opláchnout a řasu po chvilce oškubat..ale všechny tyto metody způsobí že se řasa vrátí pokud se neprovede nějaké sys. opatření :(
0 14.11.2014 08:39 harpunar – Marný boj?
Já také vyzkoušel vše možné-pak mi poradila kamarádka Raviolka-hoď tam hrst okružáků! Měla pravdu předsedo.......... Žádnou drahou chemii,zatemňování,omezování průtoku,anóbrž téměř všemi zatracovaný šnek mi pomohl,hajzlík!!!
Rasy a Sinici tam budes mit porad(sorry),je jenom na tobe jakou sanci jim das,pokud bude(Sinice) mit stejne(vyhodne)podminky jako mela prijde zpet,to si bud jisty.
Fosfor to teda nevim,ale svetla(nadmira)urcite a mozna i malo NO3,sinice nesnasi lokalni aplikaci H2O2 (3%),par hodin a je po ni.
teďka sem to také řešil sinice dva dny pod deku a je po sinici dál sem změnil tok filtru byl od zadní k přední straně tedka je sprcha otočená od levé k pravé kde je sání filtru a sinice zatím v poho a možná to je tím že je voda víc okysličena vodou ze sprchy protože jsem jí zvedl více ke hladině
nicméně sinici způsobuje hlavně fosfor ne?
Co2 vypni,kytky ho ve tmě nepotrebuji.
tak zatemneno
Jinak doufam ze se mi budeou cim jak nejvice rasy vyhybat no uvidime ale urcite mi je jasne ze nejake ty rasy casem budou jako v kazdem akvariu
Ach ták, tak to bude stačit to zatemování dekou a bude se vidět, CO2 mě příjde zbytečný, ale nemám moc zelený ruce, ono ti to rostlináři rozeberou, já se snažím dávat sedláckej pohled na věc, kterej snad i funguje, tedy u mě jo.
Tak až příjdou ryby, bude se situace měnit v tom, že začne toho NO3 přibývat tzv. z vnitřních zdrojů a to dosypávání už třeba ani nebude potřeba, le to bude taky záviset na světle, no to se doladí, žádnou trudomyslnost, příjdou jiný řasy.
Jasne a jeste se zeptam co to CO2
Jinak rybky tam zatim nemam
Nezapoměň na přísun kyslíku, takže přidat vzduchování to je jistější postup.
OK jdu na to pak napisu jak jsem dopadl
Tak to je hodně málo, dávkoval bych 5ml denně a jak píše václav, bude jistější to praktikovat po tom totálním zastínění.
bylo to namichane 6g na 200ml destilovane vody
vaaclav : a je potreba vypnout i CO2???
A jaká je koncentrace toho KNO3 v tom 1mll? Jinak, to jestli to bude ta správná cesta, to se ukáže do několika dní, jak jsem psal, já s tím použitím na první dobrou mám ty nejlepší zkušenosti, ale to neznamená, že to bude 100% fungovat.
Jak rika vaacav,ja ji mel taky anepomoho nic nez akva obalit dekou,a nechat po tme 4 dny,jen bych tam hodil vzduchovani,sinice je toxicka a tenkrat to odnesly 2 ancici a nejaci sneci.
Jednoduší je na 3-4 dny zhasnout světlo a potom vyměnit větší část vody. Pak můžeš začít přihnojovat. Tak jak to chceš udělat tak to se ti potom může stát že se jí nezbavíš.
Jeste se zeptam zacal jsem pridavat KNO3 1ml na 31l vody denne a po jake dobe by mi mohla sinice odejit
Dekuji za odpoved
Starší reakce
Tam kde jsi kupoval PMDD si objednej jenom KNO3 a nebo se zastav v drogérii, nebo třeba řeznickejch potřebách a chtěj to samý, prodává se to pod názvem Sanytr, mrkni na nějakou kalkulačku hnojiva a drž dusičnany na 10 mg/l.
Edit:
www.rostlinna-akvaria.cz/… Po mereni jsem zjistil ze mam dusicnany 2mg/l
Tak je mam asu zacit pridavat ze??? A jeste se zeptam jak je mam pridat???
Diky
Sinice je docela dost o dusíku a světle, takže bych si ověřil ten dusík a jak bude nízko, méně než 5 mg/l řešil bych to. Nedělat skoky, typu, teď hnojím, teď přestanu a za několik dní zase začnu. To PMDD v základu dusičnanů obsahuje jenom velmi málo. Netvrdím, že to co jsem napsal je stopro ta správná cesta, ale já s tímto vždy začnu, když se se sinicí potkám.
0 10.11.2014 16:42 volvik [21] Potreboval bych radu jak bojovat se sinici v nove zalozenem akvariu se mi zacla tvorit sinice (bily vlajici povlak) na difuzoru CO2 a mam takovou jakoby mastnou hladinu.
Ubral jsem svetlo, pridal jsem vzduchovani, vymenil jsem 1/3 vody a prestal hnojit PMDD.
Hnojil jsem jen 3dny a najednou se dnes divam a videl jsem sinici tak me male omylo
Da se s tim nejak bojovat.
Dekuji moc za rady
Starší reakce
0 25.06.2014 19:09 nowy101 no právě
zítra koupím piskořky, odsaju co jen tý sinice půjde, odpojím světlo, přidám vzduchování a zakreju nějakou dekou...
ještě se zeptám, co s tím profitem?
Tak to už je docela rozjeté. Určitě zastiň nádrž na ty 4 dny(aspoň). Tím vyřešíš následky. Příčinu můžeš řešit potom, jak už ti tu radí.
Myslel jsem mereni N-P,ORP(redox)mam v kontrolerech,ale je treba prikoupit sondy $40-80+. Nicmene k mereni ORP se kdysi vyjadril T.Barr,ze merit ho ma vyznam jenom v sedimentu(nerikam,ze to musi byt pravda,ale byla k tomu i nejaka studie).
0 25.06.2014 18:18 nowy101 fotky v nádrži, složka sinice
profito přidávám 7 týdnů a stejnou dobu jsem najel na 9h svícení, sinice se začala objevovat před asi 4 týdny.
krmím jednou denně večer(sera vipagram-granulky), na dno dopadne minimum a to dojedou pancéřníčci.
Až dojedu večer domů, tak hodím fotku.
Navíc Redfield ratio hovoří jen o
tendencích...
Ukázala se poté co jsi začal přidávat, tedy za nějaký čas používání. Píšeš, že moc nekrmíš a čím tedy krmíš, když krmíš a co je to "moc nekrmím", jak jsou ty dávky velký a kolikrát denně?
pistie ze začátku začala žloutnout a odcházet, potom co jsem začal přidávat profito, tak zas jede pěkně (zelená, velký kořeny)
na filtru přidám výkon
Tak vířivky bych se nebál, ta hlava má výkon 300 l/h, což bude po zašpinění cca znamenat, že akvo otočí za hoďku tak jednou a to je tak, tak. Rozumný kompromis je někde na 2-3 násobku akvária za hodinu, tedy u nádrží kterým říkáme tzv. společenské, ovšem i tak jak to máš to nemusí být na škodu, originalita každé nádrže zde bude hrát svojí roli. Ještě k tomu dusíku. Ta pistie co tam máš prosperuje dobře? Tvoří nový rostliny? Má pškně zelený listy a nebo je to do žluta a nic moc, spíš přežívání? Moje otázky směřují k sedláckýmu odhadu toho dusíku, právě podle toho jak vypadá pistie(lze aplikovat na plovoučky obecně).
no to ORP se měří celkem snadno a levně, vetšinou je to v kombinaci s pH kontrolerem sehnatelné za nějaký 2 tisíce. No ale ovlivnit to lze tím co sujem napsal nebo ozonem, případně UV-C, ale bez obalu nad hladinou, jde zase o vytváření ozonu a kontaktu s vodou, klasická průtočná lampa to neovlivní, testoval sjem to a maximálně tak jsem ověřil jak staršně rychle to degraduje mikroprvky.
tak zatím ho mám na půl výkonu a protéká voda pěkně molitan 10x10x24 starej cca 4 měsíce, moc zanesenej není. zkusím ho dát na plno, ale zas abych tam neměl vířivku
Tak tak,Redfiel Ratio je v podstate nemozne udrzet,uz jen jak to presne zmerit,je to onicem.
Tak krom toho studia a doporučovaného měření té či oné veličiny bych se mrknul na praktickou stránku a tou je filtr, tedy jeho výkon(ten sám o sobě není žádná hitparáda, výkonově) a jakmile bude voda pomalu vytékat, určitě provést očistu promačkáním biomolitanu v akva vodě, čímž se vylepší cirkulace vody(některý druhy sinic to nemají moc rády) a zároveň se obnoví kvalita nitrifikačních bakterií a v nádrži nebude zůstávat již nespotřebovaný elent. Jako další věc bych se v úvaze při porovnávání rovnice světlo x živiny zamyslel nad reflektory, který onen světelný výkon můžou zajímavě vylepšovat. Ještě může svojí roli sehrát taktéž v jaké výšce je to osvětlení umístěno.
no na poměr P:N 1:16 bych nespoléhal. Zkus si k tomu přidat ještě ORP, sinice na něj reaguje velmi negativně pokud ho zvedneš (prvky Ca, Mg a K hlavně). Takto jsme po skoro roční válce sinici odrovnal do 14 dní bez změny režimu a že jsem se nasnažil s tím poměrem P:N.
svítím od 12:00 do 21:00 tj. 9hod 43W
viz. profil nádrže Amazonka ala Myšák
s Profitom to suvis mat nebude, v prvom rade by som skusil zatemnenie (odsat sinice, dokladne zatemnit na 4dni + pridat vzduchovanie, potom velka vymena vody) ak by sa sinice vratila prikupil by som hnojivo s pobsahom N a zacal pridavat do akva. Ak ani to nepomoze bude treba hladat pricinu dalej. Inako ako dlho svietis?
Tak to nemusí být jen krevetkami. mohly tam být dobré podmínky. "Vyrovnané" hnojení, CO2, světlo.
To by byla drahá zábava, no
to já taky
co sem měl aq-krevetkárnu, tak tam nebyl ani náznak řasy
ale sem do velkýho mi to přijde jako pěkně drahý krmení pro skaláry
Já mám dobrou zkušenost s krevetkami.
0 25.06.2014 13:52 nowy101 Dík moc za rychlou reakci
Přidávám denně 1.5 ml profita, mám přestat nebo pokračovat?
zkusím na týden zatemnit a přidám hrst piskořek, třeba to požerou
Hodnoty bohužel nemám čím měřit.
I to může vyřešit příčinu. Mně se jednu dobu objevila. Zastínil jsem. Poté jsem odtemnil a sinice zmizela. Podmínky zůstaly stejné.
Nedávno jsem také řešila sinici. Začala jsem přidávat hnojivo (hlavně kvůli dusíkatým složkám), lehce se to zlepšilo, ale potom sinice stále stagnovala i za stálého manuálního čištění, do pár dnů tam byla zas. Vyřešilo se to "samo" až když jsem vyndala kořeny, které tam původně byly a po sinici už není ani památka. A chce to také omezit krmení.
Sinice se vyskytuje kvůli nesprávnému poměru dusíku a fosforu. Doporučuji co nejvíce sinice fyzicky odstranit, na několik dní zatemnit akvárium a častěji měnit vodu. Tímto ale řešíš následek a ne příčinu. Aby se ti sinice nevyskytovala později je potřeba najít příčinu, kterou může být např. nevhodné krmení.
Více můžeš najít zde -
rybicky.net/clanky/625-rasy-a-podobne-organismy-v-akvariu
Edit: Tak vidím, že ostatní jsou čím dál rychlejší.
Jak doporučuje Roman, změř NO3. Možností, jak zabránit dalšímu výskytu sinice, může být přidávání KNO3 do vody.
Zkontroloval bych hodnotu NO3.
0 25.06.2014 12:46 nowy101 Ahoj,
potřeboval bych poradit proč se mi dělá sinice a jak jí zlikvidovat (podle fotek co jsou tady by to odpovídalo na sinici) - lehko odstranitelný zelený povlak.
Často se píše, že je to způsobený přemírou světla, ale na 128 litrů 43W mi přijde spíš málo...
Mám tím olezlou celou sagittarii subulatu, boční sklo (seškrabávám při čištění), a kořeny od pistie.
Za každou radu i připomínku budu rád.
Přidat reakci
1 ...... [22] ...... 73 74
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 81425x