Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Sinice

NápovědaFórum » Řasy » Sinice 

Přejít na předchozí stránku 49 Přejít na další stránku   1  
Sinice
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2011 16:12 Muž Vašek [56] – Re: Vašek
Fotka k příspěvku A pohled na celou nádrž

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2011 16:12 Muž Vašek [56] – Re: Vašek
Fotka k příspěvku Další fotka

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.03.2011 16:09 Muž Vašek [56] – Je toto sinice nebo něco jiného?
Fotka k příspěvku Akvárium mám založené přibližně rok a z počátku se objevila ruducha. Nyní poslední dva měsíce se už nová neobjevuje, tak myslím, že nad ní jsem vyhrál (klep, klep), ale snad půl roku se mi objevuje zelenej sajrat na fotkách. Dříve jsem měl rychle rostoucí stonovku a tu to vždy celou obalilo a dokonce mi to slejzalo až na dno. Nyní se to drží jen na kořenech a listech plovoucích rostlin, které to obalí a zadržuje to vvzduchové bublinky. Plovoučky se množí velmi rychle, takže skoro každy týden ty nejvíce zasažené vyhazuji. Vodu odkaluji 1x tydně cca 30%.

Nejvíce mě mrzí, že dříve jsem měl v 70 litrech kolem 30 mečovek, k tomu jen dva Echinodory, slabou filtraci, 20W osvětlení a vodu jsem měnil jednou měsíčně. Nyní mám velkou nádrž s relativně malým počtem rybek, kvalitní filtraci a více než dostatečným osvětlením a řasy by teoreticky měli mít ve staré nádrži ráj a v nové by se jim dařit nemělo.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2011 19:02 guramiguru – Re: romant
Nějaký interní Eheim. Proud minimalizuji rozptylem o stěnu, můžu to na pár dní změnit, uvidíme.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2011 18:49 R Muž romant [28001] – Re: guramiguru
Jaký je v tom akváriu filtr? Zkusil bych dát jeho výkon na maximum, pokud už tak neběží. Sinice se moc nekamarádí s prouděním vody. Zatemnění akvária na několik dní je také možné, ale k tomu bych se uchýlil, až v případě, že by se situace nějak výrazně zhoršovala, přeci jenom je to čerstvě založený akvárium a tam je možný se setkat s různými nepravostmi, který odezní společně s tím, jak to akvárium začne fungovat, tak jak má. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2011 18:36 guramiguru – Re: romant
Netuším, neboť je nemám jak měřit. Ale velmi pravděpodobně taková, jako v pražské vodovodní vodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2011 18:32 R Muž romant [28001] – Re: guramiguru
A co nepoměr prvků N a P? Jak vysoká je hodnota fosforečnanů?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2011 18:29 guramiguru – Re: romant
To se nemůže u takto nového akvária s pravidelnou výměnou vody a nově zasazenými rostlinami projevit, takové akvárium by naopak dusíku mělo mít více než vodovodní voda, pokud by v něm byl běžný počet ryb. Každopádně to nijak nesouvisí s problémem, 30 mg dusičnanů mi nikde žádný růst sinice nezpůsobuje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2011 17:52 R Muž romant [28001] – Re: guramiguru
Tak pokud by ten dusík ty rostliny spotřebovávali, tak bych se domníval, že by ta hodnota před výměnou vody měla být nižší oproti vstupním parametrům.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2011 17:47 guramiguru – Re: romant
Ta hodnota je před výměnou i po výměně, je to hodnota vodovodbní vody a v akváriu se nemění (ani nemá příliš z čeho). Limnophila je rychlerostoucí a její objem se již dobře zdvojnásobil. V dusíku to nebude,zvlášť když si ho sinice umí fixovat sama.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2011 17:43 R Muž romant [28001] – Re: guramiguru
O.K. Přidal bych tam nějaký rychlerostoucí rostliny, aby se ty dusičnany trochu snížily. Takhle tam jsou samý pomalurostoucí kytky a je třeba to akva trochu nastartovat do růstu. To že Cryptokoryny ztrácí listy je při přesazení téhle kytky normální, teď bude kořenit a pak by měla začít posílat nahoru i nový listy. Ještě si ujasněme ty susičnany. Ta hodnota je před výměnou vody?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2011 17:34 guramiguru – Re: romant
6 litrů 2x týdně
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2011 12:45 R Muž romant [28001] – Re: guramiguru
Jak často a kolik vody je měněno?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.02.2011 12:22 guramiguru – Sinice - proč a jak se jí zbavit?
Akvárium založené tři týdny, minimum ryb (5x3cm na 54 litrů hrubého objemu, minimum krmení), osvětlení 18W + u okna, dusitany nula, dusičnany, na úrovni vstupní vody (cca 30 mg/l), viditelné přírůstky většiny rostlin (Limnophila, jávský mech, Microsorium), kryptokoryny zatím po přesazení stagnují a částečně ztrácí listy. Do dna přidán Florapol, filtrace přes rašelinu.

Sinice nejprve v jednom místě na dně, přes víkend silný růst na "kořenech" Microsoria.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2011 16:33 Žena Laduschka [120] – Test PO4
Zdravím X-) zajímalo by mě, jestli má někdo ozkoušený test na PO4 od sery..? www.akvarista.cz/…

Dík X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2011 20:32 Muž kortezhugo [983]
ak budete mat "poruke" lepsi test na PO4 -schvalne si "zmerajte" aj ostatne krmiva X-) :-)
mozno na tom budu lepsie :-)
...osobne nemozem povedat ze SAK 55 je krmivo zle...-len ho netreba casto pouzivat...resp.ovela castejsie menit vodu

ale skvor som za to co som pisal nizsie -nahradit krmiva h.srdcom

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2011 19:36 Muž kortezhugo [983] – Re: rekin
sak 55? X-) :)

07.01.2011 09:15 v tomto vlakne

som o tom pisal.... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2011 17:14 rekin – Re: Roby
díky,já se nehádám změřím ještě ten fosfor a budu vědět jak na tom jsem,díky za rady
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.02.2011 16:56 Muž Roby [17] – Re: rekin
Já netvrdím, že mám pravdu na 100%. Podělil jsem se s tebou o moje zkušenosti s bojem se sinicí. Je fakt, že každé akva je jedinečný ekosystém a v každém to může fungovat trochu jinak. Já mám Limnophilu sessilifloru a tu jsem taky každé dva týdny stříhal i když se mi po ní a po dně rozlézala sinice. Je možné, že máš opravdu hladinu fosfátů vysokou a v tom případě udělej kroky k jejímu snížení na rozumnou mez. Sinici se daří v akva když máš živin ve vodě hodně a nebo tam něco chybí. Držím ti palce, abys ten boj vítězně dobojoval. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2011 16:11 rekin – Re: Moucha
dobrá vyzkouším tedy nekrmit sak 55
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2011 16:06 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetky – Re: rekin
zkus vyradit sak55, uz z nekolika zdroju jsem na nej slysel dost nadavat, misto neho si sezen NRD (holanske profi krmivo, cena za 150ml cca 80kc)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2011 16:00 rekin – Re: Moucha
sera tubifex,dajana colour,tetramin,sak 55.voda je z vodovodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2011 15:47 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetky – Re: rekin
voda z vodovodu? bohuzel se ve vodovodni vode nesleduje uroven fosforu (a jeho sloucenin), jak se jmenuje to krmivo kterym krmis?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2011 15:39 rekin – Re: j0hny
po tom co nastoupila sinice,ale ne hned mám ho tam asi měsíc.Moc to ale nezabírá sinice je pořád stejně rozbujelá.Udělal jsem testy vody UT-3,pPH-6,6,CT-6,NO2-0,NO3-30mg/l,Fe-0,3mg/l(dokoupeno v akvaristice),ještě mě chybí PO4 od JBL.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2011 14:18 Muž j0hny [86]
Phosex je vo filtri od zaciatku? Alebo boll pridany po tom co nastupila sinica ? Nejak stracam prehlad.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2011 13:52 rekin – Re: Roby
co je ideální růst rostlin,já je co 14 dní zkracuju na polovinu ,aby mě nestínily rostlinám v popředí.Koupím ještě test na železo,jinak osádku početnou nemám je tady níže i napsaná.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.02.2011 13:33 Muž Roby [17] – Re: rekin
Než dáš do filtru zeolit, zkontroluj, kolik máš vlastně v akva živin. Jednoduše zjistíš PO4, Fe a NO3. Zeolit na sebe z vody váže všechny přebytečné, podle mého názoru potřebné živiny pro rostliny. Jak jsem psal dříve, čím jsem měl nižší hladinu PO4, tím více se dařilo sinici na dnu. Psal jsi, že máš ve dnu nějaké hnojivo (kuličky), které pravděpodobně udržuje rostliny v nějakém růstu, ne však v ideálním. Já jsem při zakládání akva použil Complete supstrate od Tetry a kytky z počátku (asi 4 měsíce) taky nějak tak rostly. Potom se asi vyčerpaly některé prvky z dodaného hnojiva ve dnu a průser. Samotné PMDD mi moc nepomohlo, chce to do PMDD doplněk KH2PO4, nebo mě se osvědčil MAKRON, který ty rostliny nakopnul neuvěřitelným způsobem už po první aplikaci - 15ml na 100l vody. Za dva dny hladina PO4 klesla z nějakých 0,7 na 0,05 ml/l to zn. že ty kytky byly úplně vyhladovělé. Další dávkování budeš muset vyladit systematickým měřením. Pamatuj, nejprve raději dvakrát denně míň, něž jednou hodně. Nezapomeň také poctivě odkalovat, pokud máš početnou rybí osádku. Někdo to tu napsal, že sinici se v tom bordýlku u dna nejlépe daří.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2011 12:03 Muž j0hny [86]
Staci to nastudovat, a potom dat dotaz... pmdd.mrp-cz.com/…
Jednoducho a rychle vam to nikto nevysvetli :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2011 11:44 rekin – Re: Sid
jj pochopil jsem roby to taky vzpomínal jako variantu 1 ale začal mít problémy s hnědou řasou,tak šel do varianty 2 a začal přihnojovat.Jen by mě zajímalo kolik toho pmmd mám dávat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2011 11:14 Muž Sid [6685] - Rostliny – Re: rekin
...ve dně mám akorát kuličky jílu a pár rezavejch hřebíku, zkusím tedy koupit to pmmd a začít přihnojovat...
Včera jsem vám napsal: "...při svícení všemi 6 trubicemi to tipuji na vyšší potřebu CO2 a živin. Pokud je rostlinám neposkytnete, jejich konkurenti mají šanci...
Chcete-li jít do varianty "intenzivní osvětlení", pak bude třeba živiny dodávat. (Nezapomeňte i na dostatečný přísun CO2 - živinu "Numero 1" :))
Pak je tu ta možnost "slevit" na osvětlení a s tím související menší potřeba akva "dopovat". :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2011 09:45 Muž Johan [4950] - Rostliny
V uhlí (hnědé) mě to rostlo dobře, ale je problém, když se v akváriu objeví zelená řasa. Uhlí je hodně, ale hodně lehký substrát a řasa k němu ráda přirůstá. To se pak ven s řasou tahá kus dna. :-O
Zvláště limnophilám se uhlí moc líbilo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2011 09:04 Muž kortezhugo [983]
rekin napsal: zatím mě vždy všechno rostlo bez pomocí umělých hnojiv.
...vsak ono to ide aj bez nich
"len" tieto krmiva co momentalne pouzivas pravdepodobne dodavaju do akva "nevhodny" pomer N:P
a urcite obsahuju vela P
preto ich bud zmen alebo pomer vyrovnas napr.PMDD
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2011 08:54 rekin – Re: j0hny
chystám se ho vytáhnout jakmile dojde zeolit,tak ho vyměním,ten test jsem objednal tak uvidím výsledek,kolik bych toho pmmd měl dávat,nemám s přihnojováním akvária žádné zkušenosti,zatím mě vždy všechno rostlo bez pomocí umělých hnojiv.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2011 08:49 Muž j0hny [86]
Som zvedavy na vysledok testu.... ked sa potvrdi Robyho teoria tak na zaciatok by snad pomohlo vybrat ten Phosex ci co to je z filtru :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2011 08:48 Muž kortezhugo [983] – Re: rekin
ten Ratajov test P je na ho..o X-)
hlavne pri rieseni tohoto problemu sa z neho nedozvies absolutne nic...
skus JBL PO4
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2011 08:37 rekin – Re: Roby
ve dně mám akorát kuličky jílu a pár rezavejch hřebíku,zkusím tedy koupit to pmmd a začít přihnojovat,test na po4 už nemám (měl jsem od rataje)poněvadž jsem furt měřil,vycházelo to +- kolem 0,5,ale zdálo se mě to nepřesvědčivé.Zkusím koupit ten od JBL, železo jsem nikdy neměřil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.02.2011 08:28 Muž Roby [17] – Re: rekin
Osobně také typuji na nedostatek živin ve vodě. Měřil jsi obsah PO4? Použil jsi výživný podkladový substrát do dna při zakládání akva? Měl jsem stejný problém a řešil jsem to podobně bez výsledků. První cesta je snížení itenzity osvětlení a druhá cesta je vyvážené dodávání živin potřebných pro optimální růst rostlin. Když jsem ubral zářivku, objevila se mi hnědá řasa, šel jsem tedy druhou cestou. Sežeň si test na PO4 sensitive od JBL, dá se s ním měřit nižší hodnoty a udržuj hladinu PO4 mezi 0,4-0,5 mg/l. Hodnotu Fe udržuj okolo 0,25 mg/l a uvidíš, že jak se pořádně rozjedou rostliny, sinice zmizí sama a bez zatemňování. Ještě typ na hnojiva : Do čistých 210l vody dávám každý den 3ml MAKRONU od Rataje a 7ml Rosíkova PMDD a mám skoro dva měsíce pokoj. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2011 07:45 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetky – Re: Sid
zvlaste severoceske ma v sobe dost pyritu... a navic i trochu toho smolince.... takze popilek z toho uhli prekracuje normy na raioaktivitu, jen se o tom nemluvi.... jednou byl pruvih s popilkocementovejma tvarnicema (popilek byl ze severoceskejch hnedouhelnejch elektraren), ale pak to zase utichlo... hezky v tichosti se vsechen popilek co zachtej pri odsireni i ta sadra co pouzivaj na odsireni hezky uklada na skladky nebezpecnyho odpadu pac to pekne "sviti"....

no moc lidi nema pristup k dozimetru....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2011 07:25 Muž Sid [6685] - Rostliny – Re: filipsi
U hnědého by mě lehce "znervozňovala" možnost zvýšeného obsahu síry.
AU jako součást substrátu drží dobře na dně?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2011 07:20 rekin – Re: j0hny
se sinicí bojuju už 7 měsíc a z toho 3 krát zatemněno po bezvýsledném boji,kdy jsem vyzkoušel skoro všechno.Pár dobrých rad jsem dostal i zde,zeolit jsem právě objednal,jak říkáte tonoucí se stébla chytá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2011 07:10 Muž j0hny [86]
Ou, to sa uz po treti krat po tyzdnovom odstranovani sinice vratila ? :-(
Ja by som skusil aj zeolit... "topiaci sa aj slamky chyta" :-( PhosEx nechat vo filtri tiez.
Pripadne oslovit nejakeho morskeho akvaristu ti bojuju zo sinicou skoro pri kazdom zakladani akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2011 07:00 rekin – Re: j0hny
filtr už jede na maximum(rada od sida),zatemněno mám už potřetí a kromě toho zeolitu vše ostatní jsem vyzkoušel(bez efektu).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2011 06:57 rekin – Re: j0hny
to ne mají rok,když jsem kupoval tohle akvárium.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2011 06:56 Muž j0hny [86]
Ja navrhujem:
Zatemnit, silne vzduchovat-odstavit CO2, nekrmit (pripadne minimum lahkej potravy obden), pridat do filtru zeolit, trochu zasolit, filter na 800l/h, pripadne zapojit UV a filter na maximum.
Snad som to nedomotal, ked tak ma opravte stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2011 06:39 Muž j0hny [86]
nemaju nahodou aj tie trubice 8 let ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2011 06:18 rekin – Re: Sid
ano šlapou bez problému a oproti minulému aq jsou tam jenom stonkovky(heteranthera,limnophila,ludwigie,rotala)do popředí e.tenellus hustota je zhruba stejná.Zkusím tedy ubrat osvětlení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2011 21:55 Muž filipsi [1297] – Re: Sid
... hnede taky. Drevene bych take z nejake zavratne skodlivosti nepodeziral, v mem akva nic spatneho neprovadi. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2011 21:46 Muž Sid [6685] - Rostliny – Re: kortezhugo
No, to nevím, jak by drželo ve dně... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2011 21:35 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetky – Re: kortezhugo
z jakeho dreva... ale ty dehtove latky ma v sobe taky.... vyrabi se suchou destilaci... si ho muzes vyrobit doma....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2011 21:31 Muž kortezhugo [983] – Re: Sid
a drevene?

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [49] ...... 73 74

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 81425x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4641?od=2401