Sinice
Sinice že se nedá zbavit? Objevuje se jen v případě nadbytku světla a živin, takže stačí tak na týden zatemnit akva, a je fuč. Na houmrovém obrázku to sinice ale možná není...
sneky nepomahaju.A ryby sa maju dat az sa vytvor rovnovaha
Takže teť sem s tim předěláváním hotov. Vyndal jsem ryby, kytky. písek sem párkrát propral. Vypral kytky zas zasadil nalil tam vodu a vypada skvele zatim ryby tam dám až na večer. Tak mě napadlo třeba dneska večer tam dát polovinu ryb a treba zejtra vecer druhou polovinu abych zjistil treba jestli jich tam fakt neni moc. Mno pak jak ste to mysleli s tou fialovou do květináče? To není vodní rostlina? Mno a mám tedy častěji mnit vodu, nebo míň? A co třeba skusit šneka třeba by tu sinici vyžral ne? Mno forum sem prochzel, ale vetšině nerozumim... :( pak mám ještě dotaz napadlo mě místo normální oy upravenou SERA AQUATANem tam dát čistou vodu přesněji SERA.... z kauflandu něco kolem 3Kč co vy na to? A kdyby tak perlivou nebo neperlivou? Perlivá obsahuje CO2 to by znamenalo, že by mi rostlinky rychlejš rostly ne?
necistit filter a nemenit vodu.Odporucaju nemenit vodu,koli tomu aby sa nenarusila rovnovaha,aby si tym poradil filter.Ryby nekrmit a ako bolo zmienene kupit rychlorastuce rastliny...
Ale pak se znova objeví. Já bych zkusil koupení rychle rostoucích rostlin (Egeria densa, Ceratophyllum nebo nějakou větší plovoučku jako Pistia nebo Ceratopteris), častěji a víc měnit vodu (pokud jí nemáte moc tvrdou). A prošel si tu forum ohledně sinice nebo řas celkově. Je toho tady hafo
.
EDIT: Tu fialovou kytku dej do květináče.
Mně se nechce to rušit a znovu zakladat... :( No nic dneska to znovu pročistim a to a popřípadě vyskouším šneka a po vánocích zahalit do tmy treba zmizne....
Jsem rád, že se zadařilo, ale s přidáním další zářivky opatrně! Sledujte, jak zareaguje sinice a kdyby něco, tak ji raději uberte.
Vydržte a stále pokračujte v důsledném mechanickém odstraňování případných ložisek sinic. A hlídejte si CO2! Pokud ho vyrábíte kvašením cukru, (předpokládám, že tlakovou láhev jste ještě nepořídil), dbejte, ať vám "nedojde". Hlídejte si pH - pokud by se zvyšovalo, mohlo by to pomáhat sinicím "se oklepat".
Až dorazí KNO3, zkuste ho použít k rozhození poměru N:P. Ale aplikujte ho s citem. (Kdybyste potřeboval v této záležitosti zorientovat, dejte vědět.)
je to sinica,tej sa len tak lahko nezbavis.Tiez odporucam znova zalozit ale poriadne.Viem co je to mat sinicu.Zabijalo mi rastliny a nemohol som sa toho zbavit.Pomoze zatienenie AQ,ale vidno ze jej je velmi vela tak dokym by zmyzla,by zmyzli aj rastliny...
Zrušit, znovuzaložit s pomocí literatury...
Další foto zde:
imgup.eu/…
imgup.eu/…
imgup.eu/…
imgup.eu/…
Protože tento servr nějak blbul při uploudu fotek..
Mno měl jsem dve samice betty a jednoho samce ten pak ale tu jednu uhnal a zemrela tak jsem ho vytahnul a dal ho do 5litrovyho akva taky s piskem a tak a je to v poho. nechal jsem tam tu jednu bettu k tomu jsem dal 3 prisavky aby mi to zeleny sezrali ale moc to nezerou spis vubec mno pak jsem tam dal neonky 4 a 4 black molly a 1 prisavku thajskou doufal jsem ze aspon ta mi neco sezere taky nic. A to černý jak vy říkate neni černý to je všechno zelený ale jak se to nabaluje na sebe tak je to černy.... nebo tmavy ale muj fotak to moc dobre nezaostril. A tak to vypada jako černý...
Tohle není výsledek světla. 28 litru akva v tom straašný mix ryb. To dno taky není nejvhodnější pro začátečníka.Chemie ti nepomůže, vyměň vodu, zbav se gubek.To černé bych tipoval na nejakou černou řasu a zeleny povlak je sinice. To znamená= moc živin=moc ryb. Co můžeš odsaj. Nejlepší by bylo začít znovu. Koupit normální štěrk,něco si přečíst o akvaristice. Darovat ryby. Vytáhnout tu betu´, kterou chovás v kouli a udelat si beťárko.
jaké máš osvětlení? na chemii se vyprdni ....
0 20.12.2008 13:03 Houmr94 – Co to mám s akva?
Pomoc pomoc.... Někdy v řijnu sem zakládal akva ani ne po tejdnu se mi tam začal dělat jakejsi zelenj povlak a s tim bojuju furt vyměnoval sem vodu seškrabával povlak davám tam SERA Aquatan a potom sem šel do zverimexu ze zoufalství a oni mi dali SERA Algovec proti řasám ani to nepomohlo co mám dělat? Mám aqua 28L. Povlak viz foto.
Zdá se že boj se sinicí pomalu vyhrávám díky vašim radám, místo tří 30W zářivek jsem rozsvítil pouze jednu a to lumilux 830, Co2 jsem do akva pouštěl i přes noc (PH tak bylo okolo 6,5) a dobu svícení jsem zkrátil na 10 hodin, koupil jsem šněky (bohužel si nejsem jistý jestli to jsou ampulárie) ale zdá se že jim sinice zachutnala, přesto jsem ji každý den vysával a oďoubával pinzetou, a vypadá to, že je pomalu na ústupu, dnes jsem zapojil druhou trubici, uvidíme co se bude dít... kytky vypadají sice v pohodě, rostou, ale čápnou a táhnou se k hladině (asi kvůli tomu nedostatečnému světlu) NO3 jsem nijak "uměle" nezvyšoval, buhužel nebylo jak, KNO3 se mi nekdě loudá
Starší reakce
0 16.12.2008 18:39 pesoun – sinice
tak tri tejdny nesvitit vubec
Me to jako nijak agresivni zpusob neprijde, naopak. Tak at je od ni naveky pokoj.
Dobrý den, nepatřím rozhodně mezi tak zkušené akvaristy, jako vám tu radí, ale mohu posloužit velmi čerstvou zkušeností právě se sinicí. Bojoval jsem s ní poslední 2 měsíce v mém malém akva 30L a boj vyhrál (alespoň prozatím). Takže v bodech:
1. silně filtrovat
2. omezit krmení
3. co nejvíce osázet a pokud možno zredukovat počet ryb na minimum
4. zatemnit na cca 4-6 dnů
5. nasadit nějaké likvidátory, v mém případě ampulárii
6. při zatemnění propírat filtr tak, aby stále mohl pohlcovat plovoucí mrtvou řasu, řádně a častěji odkalovat a měnit vodu
Berte to jako čistě praktickou zkušenost nepodloženou žádným velkým množstvím teoretických informací. Bod 3 se vás samozřejmě netýká, pokud tam ryby nemáte. Hodně štěstí s likvidací.
EDIT: jen pro doplnění, toto jsem udělal po těch mnoha dnech snažení odstranit sinici méně agresivním způsobem, beru to jako poslední možnost.
Zatím počkejte jak se zatemněním, tak s acylpirinem.
Hnojení PMDD není nejlepší způsob, jak zvýšit koncentraci NO3... (Ale to víte sám.)
Co bych na vašem místě udělal, to jsem už napsal. Včetně úpravy osvětlení...
Když to nepomůže, zkusíme postoupit dál. Ale ne hned!
A co se týče zatemnění, pokud na ně dojde, pak počítejte minimálně s 5 dny, raději 7; 2-3 dny nic neřeší! Ale na to je čas...
děkuji vám všem za rady
NO3 jsem se snažil zvýšit namíchaným PMDD s KNO3 ale když sem tam ráno nalil cca 2ml tak odpoledne bylo sinice jako nikdy :( a bohužel čistý KNO3 teď nemám a nevím jak ho tam nějakou cestou dopravit :( ty ampularky bych mohl zkusi zítra pořídit... v akvu nebyly ryby ale zkusil sem tam hodit parmičky černopruhý a doufal sem že tu sinici budou regulovat ale nějak ji nepapaj
CO2 tedy budu aplikovat i v noci... Mám akva zatemnit alespoň na 2-3 dny? už sem připravil deky nebo by to bylo kontraproduktivní???
Rataj možná uvádí 20-40mg NO3/l, ale např. Dennerle a některé "kytkařské akvastránky" 5-10mg/l...
Vyšší hodnoty pak uvádějí u specifikací jednotlivých druhů rostlin, např. (z těch, co mě zajímají) Shinnersia rivularis...
Nechci se přít
, ale naopak - vyšší koncentrace NO3 a zejména PO4 se považují za hlavní "viníky" eutrofizace vod, jež mívá za následek nástup řas, resp. sinic.
Na druhou stranu - jak N tak P jsou biogenní prvky, bez nichž rostlina nemůže existovat.
Předem uznávám případný argument, že rostliny mohou dobře prosperovat i v akviškách s vysokými hodnotami NO3, ve kterých můžeme mít problém řasy najít...
EDIT: Málem bych zapomněl - v tomto případě bych se ale přiklonil k názoru Václava, že by to chtělo zkusit zvýšit NO3 na nějakých cca 20mg/l...
Odsávejte tu sinici, kdykoli a kdekoli ji uvidíte. I kdyby to mělo být i s tím H.c. - časem můžete pořídit nový. Taky můžete pořídit hrst okružáků nebo - máte-li obavu (podle mne zbytečnou) z jejich případného přemnožení - hrst ampulárií. Tito šneci podle mých zkušeností sinici požírají. Zkuste ubrat jednu zářivku a zkrátit osvětlení na 9-10 hodin.
CO2 aplikujte i nadále a samozřejmě - nepřetržitě. Pochopil jsem správně, že v akvišku ještě nejsou rybky?
0 15.12.2008 20:13 Usine – Re: tweety1
Nesdílím tvůj názor že 10mg/l NO3 je dobrý. Rataj uvádí že optimum je 20 až 40 mg/l. Hodně lidí s nízkým No3 si stěžuje na sinici.
Zoufalstvi nech napozdeji.... Se sinici jsem bojoval asi 5mesicu a vyhral jsem. Zkus castejsi vymenu vody.
co sní (už sem přečetl kde co ale nic mě moc nenadchlo)
P 0,5g/l a No3 10mg/l mám dobrý tak proč tam kurna je
PH je cca 6,8 svítím 12 hod. deně, 3x30W trubice osram lumilux 827/830/840. Je to asi týden založené akva... na stole už ze zoufalosti mám připravenej Acylpyrin ale nechce se mi ho tam házet
Co2 pouštím pravidejně
Jak víno!
a poslední pro přesnost
a ještě jedna fotka
zdravim všechny, muže tě mě prosím potvrdit jestli je tohle sinice??? Předem Vám všem děkuji
Starší reakce
0 24.11.2008 18:18 Usine – Re: cefallu
Odkaz mě nějak nefunguje ale zkusil bych slámu, četl jsem o tom už vícekrát ale myslím že na
www.akva.sk to někdo úspěšně vyzkoušel a je to i z fotografiemi.
...takova ta vallisneria spirallis ktera ji vlastne neni, ale je to neco uplne jineho ackoliv ma listy do spiraly (pardon zatim mi nikdo nevysvetlil co to vlastne mam)...
V. spiralis se nejmenuje podle spirálovitých listů, (ty má rovné, jak když střelí
), ale podle spirálovitě stočeného květního stvolu.
Spirálovitě stočené listy má např. V. americana.
0 24.11.2008 16:06 cefallu – zelený povlak
tož mé akvarium je taky majitelem zeleneho povlaku - na dně a částečně na některých rostlinách... zkusím sem zítra hodit foto... nevím jak se toho zbavit, řasa (či co to je) se objevila potom co jsem přihnojil - biogulky a brutus... gulky tam mam kvuli echinodorum... a brutus (dal jsem nepatrnou davku) jsem dal proto ze mi prestala rust limnophilla a takova ta vallisneria spirallis ktera ji vlastne neni, ale je to neco uplne jineho ackoliv ma listy do spiraly
(pardon zatim mi nikdo nevysvetlil co to vlastne mam)
takze s tim s vami souhlasim, ale mel jsem i burčák a to vprovozu neustale (bez regulace, snazil jsem se omezit bourlive kvaseni) na noc jsem to poustel mimo akva... a ten jsem z obav z mozneho rozsireni rasy vyndal... domnivam se ze Ph tehdy bylo pomerne
nizke... pravdou je ze mam v akva pouze 7 mensich ryb (70l) takze toho C02 tam ted uz muze byt mene..
inu chtel bych se zeptat jestli tedy pomuze vymena vody ci staci pouze vypnout svetlo.. diky .)
jéje, na sinici radši nevzpomínám, ale pomohli mi od ní šneci. V 50 l akvárku 1 ampulárie, ve zkušební jednolitrovce 1 malý okružák.
A taky v prostředí s nízkým obsahem CO2 atd.
Našlo by se těch podmínek víc...
Škoda, že to nefunguje tak jednoduše... Kdyby stačilo upravit pH pod 7 a sinice zmizely, jak by se nám žilo...
Ja jsem se sinici bojovala take a prisla jsem na jednu vec, ze sinici se velmi dari pri vyssim PH
Nejdrive jsem akva na 4 dny zatemnila, abych se ji zbavila a pak jsem se snazila udrzet PH do 7 a od te doby se sinice uz nevratila
Nejsem sice odborník na řasy, ale s Vaším názorem, že to nadbytkem dusíkatých látek nebude souhlasím. Jestli nějaký nadbytek tak spíše fosforečnanů a možná nevhodné složení světla.
...sinice se tvoří hlavně když v akváriu není rovnováha a je tam vyšší množství dusikatých látek...
Každá řasa se tvoří při jakési nerovnováze, (resp. při rovnováze vyhovující řasám nebo sinicím
), ovšem s tím nadbytkem dusíkatých látek mi to neštimuje - často je tomu právě naopak.
0 23.11.2008 23:52 irina no sinice...podle mě se sinice tvoří hlavně když v akváriu není rovnováha a je tam vyšší množství dusikatých látek,zrovna ji mám taky :( vždycky se oběví když delší dobu neodkaluju dno a neměním vodu,takže co poradím ...pravidelná udržba,ale taky zaleží jak dlouho akvarium máš založene a jak velké je...
Jo jo, sinice to bude.
Jestli je to krasne mazlave a lehce to jde dolu, tak bych si tipnul sinice
. A co foto nebylo by?
Poslední dobou mám problém s řasami v akváriu. Na rostlinách i dně se tvoří zelený povlak. Jejich útržky pak plavou i po akváriu. Některé rychlorostoucí rostliny (Egerie, Limnophila) neustále hážou další výhonky a rozrůstají se, ovšem např. pomaleji rostoucí Ludwigii vyloženě řasa zastavila. Svítím dostatečně, chemii nepřidávám, rostlin mám spousty... nemáte někdo nějaký dobrý tip na zbavení se zelené řasy? Nebo mám prostě smůlu a musím jen řasu seškrabávat do nekonečna? Děkuji za kteroukoli odpověď...
Starší reakce
0 09.08.2008 20:54 zabak – Re: Yana
Pravda. teď se mi na dně objevil 3x3cm povlak tak si říkám že bych mohl přikoupit 1,2 ryby který by to třeba žraly na okrasu. je fakt že takový malý ryby a navíc po mnoho generací odchovávaný by to asi nestrávily.. to leda nějací sumci nebo ty plži a tak
0 09.08.2008 17:14 Yana Rulid, antibiotika ma zbavili sinice raz a navzdy... Sinica ja vlastne bakteria a nijaky zivocich ju neskonzumuje do poslednej bunky a tak sa bude stale objavovat, mozno ze len v malom mnozstve ale bude, co by mi islo na nervy...
0 09.08.2008 16:17 zabak – Re: pavliina
ahoj všem a díky za odpovědi. PH nezkoumám a CO2 nehnojím a ani neplánuju.
o těch šnecích kdyžtak tedy popřemýšlím. ale myslel jsem na nějakou rybu sumečkovitou nebo živorodku bíložravou.
Dříve jsem taky bojovala se sinicí, hodně mi s ní pomohli šneci - v mém případě neritiny. Ale na vyšších rostlinkách neměli šanci. Začala jsem dávkovat CO2, tím pádem se mi snížilo PH a bylo po sinici
Zabak, kolik tobě ukazuje hodnota PH? V mém druhém malém akva, mám hodnotu PH přes 7 a sinice tam bují jak blázen ale tam se s dávkováním CO2 neodvažuji
O akvarijních rybkách požírajících sinice nevím, ale co vím, že je konzumují okružáci a ampulárie.
A jak píše Ustavprochore - je potřeba změnit podmínky v akva, jinak se budete sinic zbavovat těžko. Já bych to zkusil přes "likvidaci" fosfátů - kromě zmíněných rychle rostoucích rostlin, (těch dát "co se vleze"), bych kytkám poskytl co nejvíce světla a přidával bych CO2. Pokud nemůžete přidat další zdroj světla, tak alespoň vyměňte GLOGLO za třípásmové, např. kombinaci 840a 830. A také bych kontroloval koncentraci NO3 - pokud by byla nízká, pomocí KNO3 bych ji zvýšil na cca 5-15mg/l.
Taky bych řekla,že nejlepší prevencí je hodně rostlinek.Ale kdo my s ní hodně pomohl v chovném akva(ve kterém jsem s ní nedávno bojovala),je ampulárie.
Po přidání rostlinek a ampulárie mám za dva týdny po problému.
já bych řekla, že nejlepší prevencí sinic jsou fungující a dobře rostoucí rostliny. jestli je to to akvárko, co tu máte v prezentaci, určitě bych tam nacpala nějaké rychle rostoucí kytky - egérii, ceratophyllum, apod.
o rybě nevím
0 09.08.2008 13:25 zabak – Jaké ryby žerou sinici??
Ahoj, jaké ryby likvidují sinici?
Ancistruze mám ale pořád tam je a bojím se že se začne rozrůstat jako posledně.
Sinice:
images.google.cz/… Přidat reakci
1 ...... [69] ...... 74
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 81537x