Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Sinice

NápovědaFórum » Řasy » Sinice 

Přejít na předchozí stránku 33 Přejít na další stránku   1  
Sinice
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2012 22:00 Muž Vašek [56]
Jsem zvědavej jak se ti bude vyvíjet koncentrace NO3. Já před 10 dny vyměnil to dno a ob den měním 30% vody. Vstupní voda je dle dodavatele 5mg/l což by dle Tetra testu mělo sedět a v akváriu mám pořád cca 25mg/l.

Obávám se, že dokud se nerozjedou kytky, tak si nebudu moci dovolit odkalovat a měnit část vody jen 1x týdně. Myslím, že NO3 by mi vylítlo nad 50. Za těch 10 dní mi pěkně rozrostlo Limnobium, tak jsem zvědav jestli to začne klesat. Ryb si myslím, že moc nemám. Aktálně po dnešku už jen 3 skaláry, 4 čichavce, 2 mřenky, 4 pancéřníčky, cca 20 neonek a 2 otíky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2012 20:58 Adolf
No uvidím co udělaj ty Molly ale snad pomohou,myslíte že jich mám přidat?A checkovat budu,to se neboj.......
Jinak všem dík za rady.Jsem moc rád že jsme se aspoň trochu dostali k jádru věci.
Snad se to vyřeší a bude hej.Mějte se
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2012 20:47 Muž tajfun1 [222] Re: Adolf
ty molly ti to pěkně pohnojej :-D tak se ti NO3 lehce zvedne, pak to chce checkovat jestli to bude stacit nebo budes muset jeste trochu pridat palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2012 20:43 R Muž romant [28001] Re: Adolf
No, tak se to začíná vyjasňovat, to už je opravdu málo, chtělo by to někde kolem 10 mg/l na vstupu, když se kytkám daří, tak to vysosnou velmi rychle a nulový hodnoty, to je vždycky vošajstlich.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2012 20:41 Adolf
Takže podle jejich int.stránek by měla být koncentrace z 2.10. 2mg NO3 na litr
Na ty okružáky jsem zapomněl,chtěl jsem je koupit taky ale nějak mi to vypadlo.
Asi se pro ně ještě zítra stavím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2012 20:30 R Muž romant [28001] Re: Adolf
Zkus na to "pojídání" šneky Okružáky. Sinice je sice toxická, ale je jich nespočet druhů a jsou na to dva názory, že někomu po pozření sinice Okružáci nevydrželi a někomu zase v pohodě žijí dál, jsem ten druhý případ.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2012 20:27 Adolf
Jojo,to by taky šlo,kouknu na to.Jinak ty Black Molly ozobavaj rostliny jak tasemnice,co jsem je donesl ještě se nezastavily a to je prý před tím jak jsem je koupil krmili :-)
Kurnik KÉŽ BY ZOBALY TU ZATRACENOU SINICI.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2012 20:17 R Muž romant [28001] Re: Adolf
A co takhle se mrknout na stránky dodavatele a zkusit jim věřit a zjistit, jaký že to hodnoty vody dodavatel deklatuje a počítat s tím, že právě to leješ do akvária. Tedy jestli máš veřejnej vodovod, ne studnu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2012 20:13 Adolf
Ja si to Vašku četl,jenže jak už jsem psal u nás v akvaristice krom těch dvou nic jiného nemaj.Budu muset asi objednat něco kvalitnějšího.Ale jak jsem zkoušel měřit dajanou ten roztok od Rataje s 50.mg.NO3 tak to docela sedělo.PS rataj test ukazoval fakt minimální koncentraci i u tohoto roztoku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2012 19:35 Muž tajfun1 [222] Re: Adolf
ja osobne moc testu od Rataje, Dajany apodobným levnejsim moc neverim, vyjímkou je aquar, který dela vcelku solidni a cenove dostupne testy. Ale konkretne na NO3 co od nej mam je naprd, tak se chystam na seru, az budou v budoucnu penizky
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2012 19:29 Muž Vašek [56]
Škoda, že sis to nepřečetl 2-3 stránky zpět.

Změřil jsem Ratajovo testem NO3 a množství neměřitelné. Pak jsem změřit ten kontrolní 50mg/l vzorek a ten také ukázal minimální hodnotu. Tak jsem šel a koupil test od Dajany. Ten také ukazval minimum a tak už jsem na rady nakoupil KNO3.

Spolu s ním ještě test od Tetry a šok. Bylo tam mezi 50-100mg/l a vodovodní vodu změřil správně cca 5mg/l.

1. zkusil jsi změřit ten kontrolní vzorek u Ratajova testu?
2. Oba testy vem a vyhoď, jako jsem udělal já před týdnem. Máš to hezky kousek zpět, mohl si ušetřit.

EDIT je to na straně 30 a 31
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2012 18:08 Adolf
Tak jsem koupil test od dajany (u nás maj jen rataje a dajanu :-( ) a ten mi taky nic neukázal.Předpokládám že oba dva by kecat neměly.Jinak jsem koupil 4 Black molly ať hlodaj.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2012 16:54 Muž Tomas Enderson [697] - TetryRe: Adolf
Hlavně kup test od jiného výrobce. Osvědčila se mi Sera nebo JBL.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2012 16:54 Muž tajfun1 [222] Re: Adolf
jo takhle, ja pochopil, neměřitelná jako, že jich je moc, bo s tim je problem nejcasteji :-D

btw. kdyz vezmes v lahvicce vodu do akvaristiky, tak ti to treba i zmereji oni (nekde i zdarma), ze by si nemusel testy kupovat a podle vysledku u nich (ne)koupit hnojivo ci jiny test... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2012 16:49 Adolf
Právě že hodnota NO3 byla nulová a v tom by mohl být problém. Už fičím pro jiný testr a zkusím to přeměřit znovu. Koupím i dusičnany, pokavaď zas naměřím nulu, přidám je tam.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2012 16:36 Muž tajfun1 [222] Re: Adolf
ideálně by to chtělo přeměřit i nějakým jiným testem, bo Ratajovy testy nejsou jedny z nejspolehlivějších a často z důvodu špatného skladování nefungují...dalšíi otazkou je jakou cestou se tam ty dusičnany dostali, pokud je naměřená hodnota správná? jestli používáš hnojivo s NO3 ? vodovodní voda má hyg. limit do 50, takže by měla pomoct výměna vody. Horší to ale je se studniční vodou, která může byt NO3 dosti zamořena.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   10.10.2012 15:55 Adolf
Ahoj tak jsem na to asi kápnul......Dnes po měření dusičnanů jsem byl celkem v šoku když mi test od rataje ukázal neměřitelnou hodnotu NO3.Test jsem dělal 3x se stejným vysledkem takže to bude 100% ono.Doufám že se ji ztřepu a už ji nikdy v životě neuvidím.Dík všem za rady a odkazy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2012 11:57 Muž lhajek [1870] - Rostliny
Jo sinice to je pěkný kousek do sbírky :-)
Zrovna teď několik dnů již pozoruji jak se mě rozrůstá v práci na stole v malém akva. Asi budu muset nějak zasáhnout, třeba po asi dvou letech provozu bych mohl odkalit hmm nebo tak něco. Ale zatím se mě tam líbí, je jen na dně, ale za chvíli už asi poleze po valisnérce nahoru a to už se mě líbit nebude :-|
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   10.10.2012 11:49 Muž Čapíno [32] Re: Adolf
Třeba ti to pomůže: www.rostlinna-akvaria.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2012 11:32 Muž Vašek [56]
Ta je jak z učebnice. Taková zelená se mi udělala také krátce po založení akvária. Během chvíle obalila všechny Egeria densa a musel jsem je dát pryč, protože po nih pomalu lezla až na dno. Byly celé obalené a pod nima se držely jen bublinky vzduchu. Po čase jsem ji udržel na uzdě, ale po čase mě začala zlobit taková až černá sinice na listech rostlin při dně. Je to boj.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2012 21:51 Adolf
JJ s tuou výměnou vody to je jasná páka,toto jsem jen zapomněl napsat.Samo že je na tom spousta pravdy ,,ALE".
No teď ani neusnu !!!Už raději jdu :-D
Jinak dík za rady,bb zítra
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2012 21:44 Adolf
To už jsem udělal ale z nějakeho důvodu tam vzniknout musela,tudiž si nemyslím že by sama jen tak ustoupila.Nerad bych aby to bylo ještě horší....ach jo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   09.10.2012 21:41 R Muž romant [28001] Re: Adolf
Nebuď tak hrr. Trošku trpělivosti o tom a o souvislostech je akvaristika především. Ono na těch radách, jedna babka povídala, je spousty pravdy a jak jsi správně poznamenal, každýmu bude fungovat tak trošku něco jinýho, to jsou ty souvislosti. Jinak to vysazení nějakejch startovacích ryb, to mě příjde jako dobrej nápad ve tvé situaci a taky častější než častý výměny vody, to bych viděl jako takovej nezbytnej základ.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2012 21:40 Muž Johan [4950] - RostlinyRe: Adolf
Já bych ještě nepanikařil a prostě odsál ji tam kde je.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2012 21:32 Adolf
NJN,teď 4 dny tmu,když to aspoň trochu pomůže vysadím několik rybek jestli se nějak nezmění biologiie v nádrži.Pokud se bude stále šířit vjedu na chemii a není boha..........

Je to všechno jedna babka povídala a nic není 100%,každému pohlo něco jiného tak se uvidí.Ale asi mě trefí........týden založené akva sad sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2012 20:52 R Muž romant [28001] Re: Adolf
Jo, jo s humorem to je vždycky lepší. ;-) Neposmívám se, vím že to člověka žere, ale když se něco nastuduje, tak to půjde, chce to trpělivost a nepovolit. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2012 20:47 Adolf
No to bude ještě sranda sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   09.10.2012 20:38 R Muž romant [28001] Re: Adolf
Léčíš následky, ale příčiny Ti tam zůstanou. rybicky.net/forum/4641
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2012 20:35 Adolf
Dík,už jsem ho raději vyhodil,mam jich tam ještě dost.Ale všiml jsem si že se to dělá skoro všude,hlavně teda ještě na javskem mechu......to vše ven a oplachnout?.Jinak už jsem uplně zatemnil nadrž,pomůže to? sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2012 20:08 Muž Johan [4950] - RostlinyRe: Adolf
Vytáhněte ten rohatec do "umyvadla", propláchněte kořeny, a zase ho vraťte zpět.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2012 20:01 Adolf
do prde.e nééééééééééé sad sad sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2012 19:57 Muž Johan [4950] - RostlinyRe: Adolf
sinice
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2012 19:54 Adolf
Fotka k příspěvku Ahoj,nevíte někdo co je toto,dnes ráno se mi to oběvilo v akva....ráno jsem myslel že odplavalo kousek mechu ale doted se to pěkně rozrostlo sad sad sad

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.10.2012 09:44 Muž Hanzy [31] Re: Sid
Mně se na žraní sinice osvedčil tenhle malí pomocníček: Gyraulus parvus.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2012 21:41 Muž Johan [4950] - RostlinyRe: kortezhugo
Pro naše užití bych to zase tak nepřeháněl. Pochybuji, že se v akváriu vyskytuje více jak 10 druhů sinic, jejichž povlaky můžeme pozorovat pouhým okem. Osobně sem zatím pozoroval pouze dva roky (plus samozřejmě spousty druhů, které mi ještě nikdy neudělaly větší kolonie, takže byly vidět pouze pod mikroskopem)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2012 21:27 R Muž romant [28001] Re: Moucha
Čekal jsem, že se někdo ozve a ono to docela dobře koresponduje s tím co napsal kortezhugo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2012 21:25 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: romant
no v souvislosti se sinici jsem mel velky uhyn okruzaku! asi jsem mel smulu

to sid: ano prenos vzduchem je mozny, nevyvracel jsem to, stejne tak jsem nepisal o desinfekci naradi (pinzety, sitky, odkalovace, nadoby .....)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2012 21:23 Muž kortezhugo [983] Re: romant
A mozno aj preto je likvidacia zdlhava a velakrat komplikovana -kedze ich je tolko.Teda to co je na prvy pohlad rovnake - pod mikroskopom bude rozdielne a v podstate iny druh moze mat aj ine naroky.
Len teoretizujem. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2012 21:07 R Muž romant [28001] Re: kortezhugo
Jasně, napsal jsem to proto, že ona toxická pověst je zhusta šířena a dávána do souvislosti ve větách typu: "šneky Ti sinice zabije".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2012 21:05 Muž kortezhugo [983] Re: romant
Asi aj preto ze -"Je známych minimálne 200 rodov a niekoľko tisíc druhov."
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2012 20:59 R Muž romant [28001] Re: Sid
A jak se o sinici ví, je toxická, ale nikdy se mě nestalo, že by po konzumaci sinic okružáci nějak výrazně snižovaly svoje stavy, oni zřejmě znají svojí míru. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2012 20:49 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: čudlinka
...sinici nežere skoro nic...
Otestujte okružáky a ampulárie. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2012 20:47 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: Moucha
...je to uzavreny ekosystem, takze pokud si tam nedas neco kontaminovanyho (voda, rostliny, substrat, dekorace, spinave ruce atd.), tak tam ten organismus nejni...
Skutečně jste zapomněl na přenos vzduchem, jak správně uvedla Čudllinka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   05.10.2012 17:00 Žena čudlinka [25] - ParmičkyRe: lhajek
Je mi jasné, že různé mikroorganismy a zárodky všeho možného (z rostlinné i živočišné říše) se ve vodě objeví jakoby z ničeho nic, to zná každý, kdo nechal někde vodu bez ryb, za chvíli se tím dá krmit potěr :). Jsou ze vzduchu nebo i ze vstupní vody a záleží na podmínkách, jaké naleznou. Stejně tak se určitě dají zanést z jiné nádrže. V tom naprosto souhlasím s Mouchou.
Ale myslím, že konkrétně sinice se nemusí objevit "samy od sebe" vždycky, ale přenést je můžu, podle mě, snadno. A když už překopávám nádrž, tak chci vnos sinic eliminovat co nejvíce. (Jsem ráda, že mi postihly jen malé akvárko, takže to šlo lépe.)
Řasy, to je něco jiného, ty jsou koneckonců dost důležitou složkou potravy spousty ryb a šneků, zatímco sinici nežere skoro nic. Dřív jsem si myslela, že jsou sinice druhem řas, ale nejsou. Nejsou to vůbec rostliny, jsou to bakterie. Navíc produkují, nebo minimálně mohou produkovat, toxické látky, což je pro kvalitu vody zásadní, a když je sinice přemnožená, tak je to podle mě fakt průser. A jestě k tomu smrdí. ne Prostě na rozdíl od řas (některé můžou být i velmi krásné) jsou pro mě sinice nepřítel.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2012 16:24 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: lhajek
ale je to uzavreny ekosystem, takze pokud si tam nedas neco kontaminovanyho (voda, rostliny, substrat, dekorace, spinave ruce atd.), tak tam ten organismus nejni..... samoplozeni je zkratka blud....

a kytky v gelu jsou sice pomerne novinka, ale huz se daj sehnat i na burzach ci internetu (fytosel, tropica atd.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2012 15:56 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: Moucha
Ano v tomto případě nemám pravdu, ale kolik běžných lidí s akváriem takto kupuje rostliny? A i kdyby tak akvárium takové prostředí nemá :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2012 14:16 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: lhajek
dovoluji si nesouhlasit a jako důkaz bych s dovolenim pouzil rostliny prodavane v zivnem gelu, uchovavaji se ve sterilnim prostredi, pokud je dodrzen spravny vyrobni postup, tak se ti v ty pixle neobjevi zasnou houba, plisen, sinice ci rasa....

ja jsem si treba do akva zavlekl pomerne dosti odolnou cladophoru (nikoliv rasokouli)
sinice se ve stopovem mnozstvi mohou objevit ve vodovodni vode, stejne tak i jine "patogeny"
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2012 13:47 Muž Vašek [56]
5 dní od výměny dna. Echynodory nasazují nové lístky a nebo již nasazené pěkně rostou. No2 neměřitelné a NO3 se drží kolem 20-25mg/l. Vodu jsem měnil 3x po 1/3. Ta relativně zvýšena hladina NO3 mě trochu znepokojuje. Ve vstupní vodě je jen 5mg/l a nádrž kontroluji a každej odpadlej lístek hned odstraňuju a krmím opatrně a nic na dně nezůstane. Pořád je málo kytek. Každopádně zatím je brzy na soudy i na sinici.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   05.10.2012 13:18 Muž lhajek [1870] - Rostliny
Řasy ani sinice si podle mě nemůžeme do akva ani nikam jinam zavléct tak jako že bychom je na něčem přenesli (respektive můžeme ale nebude to hlavní zdroj). To by tam nebyly kdybychom si dávali maximální pozor a přesto se objeví i tam kde jsme nic nedávali. Zkuste si vzít sklenici vody - před tím vymyjte klidně sklenici savem a jen s čistou vodou ji pak dejte na okno. Za pár dní uvidíte co se stane a přitom si tam nic nezavlečete.

Prostě řasy jsou všudypřítomné a to i ve vzduchu (v podobně nějakých svých spor, či něčeho podobného). Jde jen o to jestli dostanou optimální podmínky pro svůj razantní nástup. A to je podle mě další důvod proč zbytečně nečistit a nezakládat akva znova. Je prostě potřeba vyladit podmínky v akva pro růst rostlin a řasy jsou pak minimalizovány. Schválně píšu minimalizovány a ne vymýceny, protože vždycky tam budou. Jen jich nemusí být tolik, aby vadily.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2012 12:51 Muž Vašek [56] Re: čudlinka
Já do toho až tak drasticky nešel. Mám jednu skušenost s ruduchou.

U matky, kde jsem bydlel mám stále krásnou a funkční nadrž o kterou se stará nyní ona. Dříve tam byla sinice a já si pro zakládání té své nechal v té druhé zaběhnuté běžet 14dni filtr a použil jsem část staré vody a dna. někdo mě varoval, že si tím ruduchu zavleču i do nové. Toto se ale nekonalo.

Jinak mě Ratajův test a test od Dajany ukazoval také velmi nízké hodnoty NO3. Dokonce i u kontrolního ratajovo testu 50mg/l to ukazovalo velmi nízké množství. Tak jsem myslel, že sinice je kvůli jeho nedostatku a také kvůli tomu stagnují kytky. Jenže po zakoupení testu od Tetry následoval šok. Vstupní vodu změřil krásně kolem vodárnami uváděných 5mg/l a voda v akva přez 50mg/l. Ten test je parádní a i práce s ním.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [33] ...... 73 74

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 81425x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4641?od=1601