Sinice
To je 25 g roztoku, nikoliv 25 g akriflavinu.
Kapušany pri Prešove, to je práve AQUA EXOTIC, čo som spomínal (inak
sk-sk.facebook.com/…) - fotka roztoku:
www.akvariumonline.sk/…
Inak v spomínanom časopise na strane 58 je fotka "Roztok 1 g acriflavinu ve 2 dcl vody", určite stojí za pozretie, lebo mne pripadá ako taký slabší čaj a nie to, čo opisujete. Takže.... niekde je chyba, kde?
EDIT: Obsahuje ho inak aj Sera Bactopur, konkrétne 209,7 mg v 100 ml, ale obsahuje aj iné zložky.
pH5: vaaclav to nemyslel tak, že 25 g prášku Acriflavin, ale 25 g toho roztoku, ktorého koncentráciu som chcel vedieť
A áno, vraj toto balenie vystačí na 250 - 300 l vody.
Já se tu s tebou nebudu hádat kdo to vyráběl nebo ne a jaké je dávkování tady máš originál letáčku.
Jo, acriflavin je dobrý, jak píšeš. Ale účinkuje na všechno, takže v akváriu s rybama, rostlinama, užitečnýma bakteriema atd. je jeho použití na zvážení. Jikry chrání právě tím, že zabíjí houby a bakterie.
Edit: A ano, JRD Kapušany, to bylo napsáno na vícero akvaristických výrobcích! Ach, připomnělo mi to mládí...
To družstvo to určitě nevyrábělo, možná tak balilo do lahviček
A 25 g akriflavinu na 250 litrů vody je nesmysl, správné dávkování je ve Frankovi, nemám ho po ruce.
A používá se dodnes, je to výborný prostředek proti zaplísnění jiker a obsahuje ho určitě spousta komerčních léčiv s různými názvy.
Tenhle článek se moc nepovedl. Arciflavin se dříve (nevím jak dnes) používal na léčení ryb a pro rostliny je škodlivý. Ještě ten letáček mám, jinak výrobcem bylo Jednotné rolnícké družstvo 29. augusta 082 12 Kapušany pri Přešove. Jedna lahvička obsahovala 25g = 25ml a je na 250 - 300 litrů akváriovej vody.
1 12.10.2017 20:25 ragus – Re: zervan
No jo, no.
Mně tehdy (cca 1975) ten starý zkušený akvarista z té flaštičky s nápisem "trypaflavin" dal kapku do mojí flaštičky, ta se stala zcela neprůhlednou, a z té jsem pak kapal do svého akvárka "slabě do žluta". Vystačilo mi to na roky.
Tak si teď říkám, že to asi byla nějaká jiná verze, a teď už to je všechno asi nějak jinak.
Hm, no 1 % zo 100 ml (= 100 g) je 1 g, to je práve to množstvo vraj na 50 l akvárium. Fotka v časopise nevyzerá nejako zvlášť zafarbená...
Já jsem kdysi viděl deci jednoprocentního trypaflavinu (originál Bayer, acriflavin je generikum), a to byla tekutina se kterou bys obarvil do žluta rybník.
Kdoví jestli to existuje jako prášek, ale prodávané koncentrace jsou nabeton velmi velmi nízké.
Acriflavin bohužel škodí všem rostlinám a asi i bakteriím. Nevím jestli se to dá dávkovat tak, abys zabil jenom sinice a nic z toho, co chceš v akváriu mít.
V najnovšom čísle časopipsu Akvárium (č. 37:
e-akvarium.cz/…) je článok o sinici a autorovi nakoniec zabral Acriflavin. Vraj 1 g prášku na 50 l. Pozeral som, kde sa dá kúpiť, no našiel som len roztok, napr.
AQUA EXOTIC Acriflavin 25ml. Vie niekto, aké množstvo práškovej formy je rozpustené v tých 25 ml? Nikde som to nenašiel ani pre
Dajana Acriflavin. Obávam sa, že to nebude ani na krabičke / v letáku, skôr len dávkovanie pre liečebné účely.
larix: Tie slimáky vyzerajú zaujímavo, možno sa raz ozvem
V prípade neúspechu, ak budeš mať záujem a nezačne mrznúť, môžem ti poštou poslať vzorku tých mojich, aj keď myslím, že nijako zvláštni nebudú...
Hned to jdu zkoušet.
Jak jsem psal onehdy, ve dvou mladých, malých pokusných akvárkách mi bují sinice. Okružáci tam jsou, ale ve slabém počtu, jen co jsem zavlekl s rostlinami, a ještě se nenamnožili.
Takže dobrá, posbírám nějaké okružáky z jiných akvárek a zkusím; o výsledku poreferuji.
A děkuji za radu.
Samozrejme, memyslel som žiadny zázrak ale práve tie kotúľky Planorbella sp. V dostatočnom množstve (treba im urobiť aj podmienky - kvalita vody, zníženie konkurencie iných druhov slimákov, dočasné cielené prikrmovanie...) dokážu sinicu (otestovanú mám klasickú zelenomodrú vláknitú, čiernu vatovitú a fialovú) postupne zredukovať a následne brániť jej návratu. Kým preváži ich likvidačná schopnosť nad produkčnou schopnosťou sinice, treba tomu trochu pomôcť aj mechanickým odstraňovaním sinice.
Roky som zápasil aj s výskytom BBA, tú dokážu postupne zlikvidovať tiež. Okrem toho aj niekoľko ďalších druhov rias.
V našich akváriách sa ale určite vyskytuje viac druhov uvedeného rodu, je možné, že nie všetky sú rovnako úspešné v likvidácii rias a siníc. V každom prípade, ja kotúľky rodu Planorbella považujem za perfektných pomocníkov pri udržiavaní rovnováhy a estetiky akvárka. Žiadne iné slimáky nedosahujú ich výkonnosť a univerzálnosť.
Svítí, v podvečer. Mám nastaveno, že tou dobou se mi vypne světlo. Ale teď na podzim už je to skoro pasé, nesvítí sem nic.
Tady je taková spousta funkcí, o kterých nemám ani páru! Ale evidentně ani zkušenější nenašli... A okružáky mám, že by nějak extra řádili na místech výskytu..?
Světlo mám, co mám a stále si nemohu dovolit jiné/druhé.
Dobrý den, má nečekaně problém :o) v akvarium
rybicky.net/nadrze/27219 se mě neustále vyskytuje sinice a teď něco jako hněda rozsivka a už si nevím moc rady. Chtěl bych poprosit zkušené o radu. Moc děkuji.
4 11.10.2017 09:51 Maq – Re: ctibum, , Morticia, pH5, larix
To jsem udělal a nenašel jsem. Leda ty okružáky. To larixovi rád věřím, ale jak sám píše, invazivní situaci taky nezvládnou.
Nuže, sbírám podpisy pod petici:
Larixi, jak je to s tou sinicí?
Dej si dohromady konečně to světlo ať to začne svítit. Rostliny začnou prosperovat a budeš řešit polovinu problémů.
Možná blbý dotaz, ale nesvítí někdy během dne Slunce přímo do akvária?
30 stránek dozadu jsem prošla a spolehlivou radu od tebe jaxinenašla...možeš to sem ctrl c+crtl v,prosím?
Mám za sebou dlouhé stínění s dávkami Sanytru, špilkováním z rostlin - pomohlo dočasně a odnesl to Beťák. Měla jsem to na rostlinách a to dost, míííírně v jednom místě na skle a trochu na molitanu od filtru.
Teď se to nenápadně vrací. Je to trochu na rostlinách, skle, ale i dně - to před tím nebylo. Stínění pouze 1 den - a i to odnesl nový Stolístek
, odkalování, špilkování případně koupel zeleně, Sanytr... Zatím to na kytkách není tak moc, ale rozrůstá se... Odkaluju, nějaký bordýlek se najde, ale žádný extrém, ale teda mohu častěji,když doporučuješ. Ale stejně se nedostanu všude. Testy nemám a teď nemám ani na ně. Dajana mi byla také vyčtěna, dokoupila jsem Tetru a střídám to (nechce se mi to zase vyhazovat).Seru nemám-ta je taky "špatná"?
ja som mal sinicu asi rok na rozhrani piesku, skla a vody. Par krat som ju odkalil a aj okolity piesok ale vzdy sa tam znova objavila. Aktivne som s nou nebojoval a vacsinou pri udrzbe som ju nechal tak. To miesto nebolo nicim vynimocne oproti zvysku akva (prudenie, osvetlenie). Potom samovolne zmizla. Neskor som si kupil test na fosfor (JBL) a permanentne som meral cez 3mg/l a ani dnes tie hodnoty nebudu nizke.
No prostě ti příroda jednou za čas ukáže, kdo je tady šéf, aby tě zas nechala myslet si, že to máš pod kontrolou...
0 10.10.2017 17:32 Deepinpeat –
Re: Maq No ona ta obecně dobrá rada nemusí fungovat ani na některé řasy, určité druhy řas rostou bez problémů i při velmi malé koncentraci živin a při nízkém přísunu fotonů. Jen je asi "štěstí", že je v těch nádržích mechanický filtr, který nedovolí rozvoj jednobuněčných řas ve vodním sloupci, jinak by tam něco bujelo mnohem častěji. Při kultivaci spiruliny růst limituje dostupnost železa, je tam vysoké pH klidně přes 10 a musejí se používat cheláty stabilní při vysokém pH, takže i podmínky, které jí vyhovují, vlastně limitují vlastní růst. Obecně myslím, že je řasy mnohem zábavnější kultivovat, než se jich snažit zbavit
Ja som tu niekde vo fóre spomínal niekoľkokrát overenú a spoľahlivú metódu proti všetkým druhom siníc (miestny matadori ju samozrejme spochybnili, ako inak..), opakovať sa nebudem, kto chce, nájde si to.
Okrem toho si niekde spomenul dopyt na info o výskyte siníc v mäkkej a kyslej vode - kyslú síce nemám (pH 7,3-7,5) ale v mäkkej a nízkouhličitanovej (pozri info o vode pri mojich prezentáciách) sa sinica veselo vyskytovala, možno ti to v niečom pomôže.
V tomto podľa mňa ale kľúč k jej inhibícii nebude...Podobne som uvažoval v súvislosti s BBA ale nemal som priestor to ďalej študovať. No v mäkkej a oligotrofnej vode (okrem iného, súvislosť je aj so železom a hlavne molybdénom,---) sa BBA vyskytuje podstatne častejšie.
Antibiotika jsem používal a na sinici fungovaly ale rostliny hlavně echinodor vykazovaly menší nebo i větší růstové poruchy. Už si ale nepamatuji název.
Veď sme tu dostali tip na:
www.ventura-venkov.cz/… (správa: zpravy.aktualne.cz/ekonomika/ceska-ekonomika/je-tu-lek-na-sinice-stat-o-nej-nestoji/r~i:article:111810/)
Neviem, či niekto skúšal v akváriu. Nemám až toľko sinice, že by som to nejako špeciálne riešil, ale občas aplikujem peroxid vodíka na potrebné miesta - sinica do rána zmizne, rastliny sú bez ujmy.
Nezbývá než ten závěr, že nám v akvárkách řádí vícero druhů sinic, které většinou neumíme rozpoznat. Každá z nich dává přednost jiným podmínkám, a tedy
i když vypadá vždycky stejně, na každou z nich platí jiné metody.
Je to dost neveselý závěr, protože ani obecně dobrá rada proti zeleným řasám - zlepšit poměry v akváriu - na některé sinice nemusí fungovat; může potrápit i tam, kde je akvárium vedené dobře.
Asi jedinou nadějí na jasné a jednoduché řešení by bylo objevení nějakého činidla (na způsob antibiotika, nebo tak něco), které specificky funguje proti sinicím. Možná něco takového existuje (sinice jsou ekologický problém), a my o tom nevíme...
Pokud by se to mělo opakovat, udělám to klidně znovu
Ještě dodám, že jsem vyndala kořen a dvě Nerity, keré se*ou kudy lezou
Taky možnost, založit akvárko znova...
Já bojovala se sinicí v létě asi měsíc, nejdřív nedůsledně - přistínění, KNO3, odkalení a nic, byla pořád. Po dovče jsem se na to vrhla, změřila PO4 bylo vysoké nad 1,5 NO3 10-20. Nejdřív jsem obrala sinici do čista, vyčistila filtr, vytahala všechny kytky a poškozené vyházela. Zasadila nové. Každý den jsem měnila 1/2 vody s hloubkovým odkalením až po pár dnech tekla jen čistá voda a přidávala KNO3 a bakterie do filtru. PO4 se postupně snížilo a NO3 mám stále mezi 10-20. Ještě mi bylo doporučeno nekrmit Dajanou a Serou. Sinice odešla a už se nevrátila, jen jednou jsem našla flíček na kytce, tak jsem hned důkladně odkalila, vyměnila 1/2 vody a přidala KNO3, to bylo jednorázově. Teď je klid. Ryby to daly všechny
Mě byl doporučen ten Sanytr, tak zkouším. Vím, že to může být boj na dlouho a když mi poprvé zmizla, zakazovala jsem si velkou radost a je to tu!
Já testy nemám žádné. Dávka mi byla spočítána Brňákem, co má stejnou vstupní vodu.
Salviniu mám v druhém akva. Roste, ale není moc hezká, taková hnědozelená. Limnobium jsem měla v druhém taky a nešlo vůbec. Ve velkém už nemám plovoučku žádnou, tedy krom Ceratophylla.
Měříš koncentraci NO3?
S těmi plovoučkami to je složité. Mám jinou vodu než ty, ale Pistia u mě prakticky neroste, Limnobium má problémy a Salvinia roste v jednom akváriu výborně a ve druhém jakž takž. Přitom voda i osvětlení jsou v obou nádržích hodně podobné.
Já se s ní trápil léta, až když jsem začal přidávat ke KNO3 i KH2PO4 tak zmizela. Důležitý je asi opravdu nějaký poměr než jen přidání NO3. Měl kdysi i černou sinici.
Sinice je zpět i zde.
A to i přes občasné přidávání Sanytru do vody. 1denní zatemnění jen zpomalilo růst...A o Limnobium a Pistie jsem přišla úplně, nedávno jsem vyhodila zubožené zbytečky.
1 09.10.2017 21:49 Deepinpeat –
Re: Maq jo jo, rostou i u rájovčíků. Měkčí a kyselejší vodu asi nenajdete
0 09.10.2017 16:23 Maq No a jak tak píšete svoje zkušenosti se sinicí, zavzpomínejte, prosím: měli jste ji někdy někdo ve vodě měkké a kyselé? Nebo ve vodě s nepatrným obsahem uhličitanů?
Mne sa robí aj na miestach silného prúdu (vrcholky rastlín, hlavne typu ako Cabomba), aj na miestach slabého (len občas, pri korienkoch) a to aj v prípadoch vyššieho obsahu dusičnanov. Sinica je mrcha prispôsobivá.
No mě taky přijde, že se dělá v místech, kde je proud spíše větší
Ne.
Ve všech čtyřech jsou stejné filtříky dělající stejný, poměrně vydatný proud. MgCO3+CaCO3 do čtyř stupňů, a z toho vyplývající vyšší pH, je opravdu jediný rozdíl.
Edit: Aha, myslel jsem že je to na mě. Oukej. Ale proud je poměrně vydatný, a sinice rostou, resp. nerostou.
Já mám trošku sinice na třech místech, na vrcholech rostlin, které jsou v proudu...
Sinice vo vseobecnosti nemaju radi prudenie vody, preto sa vyskutuju prevazne v jazerach/nadrziach. Je mozne, ze tie miesta kde sa vyskytuje s tym nejako suvisia?
Možná má ráda určitou tvrdost, když jsem měl vodu 15dGH, tak jsem nevědel, co to sinice je, teď s 5GH (pH 6,5) s ní pořád trochu bojuju. Přidání na NO3 mi jednou pomohlo, ale mohla to být náhoda, protože od té doby jsem to zkoušel 2x a už to nezabralo. Tvoří se jenom na určitých místech. Úroveň živin pro rostliny držím velice stabilní, stejně tak údržba je pravidelná a stále stejná. Někdy je sinice více, někdy méně, netroufám si dělat žádné závěry
Obecně mi přije, že si řasy dělají, co chtějí. Já už jsem rezignoval na experimentování s hnojením v souvislosti s řasami, kytky rostou a řasy trochu taky
Před časem se mi docela rozjela jakási hnědá řasa a aniž bych cokoliv měnil, tak zase začala mizet, teď už je skoro pryč.
Zrovna mám ve svých experimentálních akvárkách tohle:
- všude stejně živin (zejména NO3, ale i dalších)
- všude stejné rostliny, stejné světlo, filtrace, údržba, atd.
- ve vodě bez alkality, pH 5,7-6,5 - žádná sinice
- ve vodě 4°dGH, 4°dKH, pH 7,5-8,1 - sinice spousta
=
Sinic je hodně nerozeznatelných druhů, takže nijak netvrdím, že tohle je nějaké velké odhalení. Ale přinejmenším to ukazuje to, že výskyt sinice nemusí mít nic společného s obsahem dusíku či fosforu.
podivam, jestli doma NO3 test mam a kdyztak zmerim. Pokud ne, budu dal pokracovat metodou pokus omyl. Nejak to dopadne
Jeste musim vychytat to odkalovani, nejsem fakt spokojena s kombinaci pisku a klasickeho zvonu.
Ted jsem teda docetla ten clanek o sinicich v Akvaristovi a je to spis hodne nahodne, jak priciny, tak reseni.
Přidat reakci
1 ...... [14] ...... 73 74
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 81425x