Sinice
Každá chemická látka je nebezpečná - záleží jen na koncentraci.
Vámi zmíněné přídatné látky jsou konzervanty. Netuším, jestli a proč by měly být pro vaši potřebu nutné(?).
Běžná koncentrace peroxidu vodíku je 3%. K dostání např. v lékárnách. S koncentrovanějšími roztoky je potřeba pracovat "v rukavičkách" a vědět, co dělám...
Doporučuje se tady Peroxid vodíku. Ve složení je uvedeno: Pomocné látky jsou stabilizační přísady kyselina benzoová a difosforečnan sodný.
Jsou to bezpečné látky? Nebo je nějaký Peroxid vodíku i bez těch pomocných látek?
Starší reakce
Jsem téhož názoru, že kyselina salicylová má pozitivní vliv na rostliny. Proto ji používám jako prostředek (stresový hormon) proti patogenům u terestrických rostlin.
Možná by stálo za to, pohrát si s touto látkou i v akváriích?
Hnidopíchanec akceptován
Jasne, v MSDS je uvedena "Salicylsäure" a vzhledem k tomu, ze dle Franka kys. acetalsalicylova zastavuje rust drkalek, jsem si to zbrkle spojil. Kazdopadne i ta kys. salicylova jde koupit za hubicku. A asi bude i lepsi vzhledem k prospesnosti rostlinam.
...Dalsim "zjistenim" autora studie bylo, ze druhy zatimco druhy testovany pripravek byl na bazi salicylatu, u Blue Exitu se slozeni nepodarilo zjistit. To podnitilo moji zvedavost a zapatral jsem po bezpecnostnim listu (MSDS) Blue Exitu a jake prekvapeni - 99 procent voda, necele procento kyselina salicylova (acylpirin) a maly zbytecek astaxanthin (na obarveni)...
Jako správný hnidopich upozorňuji, že Acylpyrin se nevyrábí z kyseliny salicylové, ale jejího derivátu - kyseliny acetylsalicylové (analgetikum). Ta první jmenovaná se používá např. v kožním lékařství díky svému keratoplastickému efektu, v mém případě pak jako zajímavý hormonální stimulant při pěstování rostlin.
Ale když ten Acylpyrin tak dobře zafungoval, to ostatní kolem je vedlejší.
2 19.04.2023 20:22 Tico – Blue Exit slozeni
Pratele, sinice me potrapila za celou moji akvaristickou historii az ted po vycisteni zanedbaneho akvarka. Zvazoval jsem aplikaci Blue Exitu a trochu jsem googlil na tohle tema. V jedne studii vlivu pripravku proti sinicim na Danio rerio me zaujalo, ze Blue Exit udajne neuskodil daniim ani v desetinasobne prekrocene koncentraci (dokonce snad ani 100-nasobek nebyl nikterak fatalni). Dalsim "zjistenim" autora studie bylo, ze druhy zatimco druhy testovany pripravek byl na bazi salicylatu, u Blue Exitu se slozeni nepodarilo zjistit. To podnitilo moji zvedavost a zapatral jsem po bezpecnostnim listu (MSDS) Blue Exitu a jake prekvapeni - 99 procent voda, necele procento kyselina salicylova (acylpirin) a maly zbytecek astaxanthin (na obarveni). Takze jako pravy kolenovrt jsem rozdrtil dve tablety aspirinu (davkovani dle Franka), zastinil nadrz, zprovoznil vzduchovani a dej se vule Pane
Uz po par hodinach je videt, ze to te potvore vubec nesmakuje a opousti dobyta uzemi. Dodavam, ze vyrobce Blue Exitu rozdeluje davku do 5 dnu, ale pri davkovani dle Franka se aplikuje ekvivalentni davka jednorazove.
Starší reakce
ja som mal tiež dočinenie so sinicou. nevedel som sa jej zgabať možno aj dva roky. zatemnil som akvarium na 10dni.poctivo,absolutna tma.sinica síce zmizla ale do týždňa bola speť. skúšal som peroxid, blue exit. nič na ňu nezabralo. skúšal som malo dusika veľa dusika, malo fosforu veľa fosforu,vybral som substrat vypiekol ho v trúbe a nič. ta špina bola speť. nakoniec som vyskúšal ten pomer dusik fosfor a čuduj sa svete do týždňa bola preč. sama od seba. a už sa nevrátila. dva roky som bez nej, aj bez rias. dusik držím na 10-15mg/l a fosfor na 1-1,5mg/l.
Děkuji moc. Četl jsem že pomáhá zatemění akvaria dekou na par dní
Sinic je velké množství druhů.
Jdeto stáhnout z listů někdy celý kus.Jen mně mate že jeto hnědé
Pokud to jde lehce setřít a je to mazlavé, bude to sinice.
0 06.10.2022 17:48 79 tomasDv
Starší reakce
Peníze obětujte za pořádný rozbor zdrojové vody. To vám v začátku dá víc než všemožné měřáky na úplně všechno!
Kalibruje se jednou za čas
Ten elektrický se myslím kalibruje? Bude třeba ho pořád kalibrovat.
Takto začíná mnoho příběhů o high tech...
Je dost možné že ten test je úplně na.... Je to ten nejlevnější takže koupim ten elektrický a test na UT a napíšu vám sem update.
Áno, čo sa týka hodnoty. Ale nemali by ísť po stupnici opačným smerom (ešte som sa s tým nestretol).
Buď je ten test úplne na...., alebo mu to ph niečo zvyšuje.
Testy jsou velmi nepřesné
Jsou také kolem 300Kč. Na UT kapkový jsou laciné.
Väčšina testov (ph, NO3, PO4...) môže byť veľmi zavádzajúca (od akéhokoľvek výrobcu), preto je dobré poznať hodnoty od dodávateľa. Potom sa dá sledovať nejaký +- trend (resp. nebudú až tak potrebné). Preto ťa zervajs nabádal na rozbor - vodu pijete. Alebo sa popýtať susedov či nerobili. Poznať vodu je asi základ. Nevieš ani či je tvrdá/mäkká?
Testy na uhličitanovú tvrdosť sú +- presné (neukazujú extrémne bludy) - výrobcu by som neriešil. Tam by som začal. Ak nerozpustíš CO2 (kH>10), bez RO sa nezaobídeš.
pH ani nepotrebuješ vedieť presne (CO2 meriaš pomocou dropu). Ale, nemalo by ti v tom akva stúpať bez dôvodu - dole som vypísal dôvody prečo by malo klesať. Preto sa na to pýtam.
Takže tvoje kohoutková voda je kyselá a když jí naleješ do akvária tak pH o hodně stoupne?
No a ještě nějaký na tu tvrdost atd?
Nevím jak se ti to ukázalo ale prostě oranžová je vstupní voda a tmave zelená z akva
Test PH bych koupil elektronický. Stojí něco kolem 4 stovek.
Nemáš fotky 2 a 3 přehozené?
Dobře tak tedy přikládám i foto a zároveň vím že testuji tím nejhorším testem kterým asi mužu . Ohledně těch testů tak mi prosím doporučte nějaké testy včetně testu na ph a ty další důležité co jste říkal ale v nějaké rozumné cenové kategorii už jsem do toho docela nasypal a nechtěl bych dále vyhazovat peníze.
test:
www.rostlinna-akvaria.cz/…
1) fotka voda v akva
2) fotka voda vstupova
Antibiotika co neničí bakterie?
(Sinice je i všude uznávaná spirulina
)
Ano, nejsem si vědom že ničí bakterie. Ten kdo to použil tak nic takového nepozoroval. Zničil sinici a akvárium jelo v pohodě dál. Tímto přípravkem jsme likvidovali sinici u několika akvárií a nepozorovali jsme žádnou újmu. Tyto akvária máme napojeny na centrál vodu a filtry proto se sinice dostala téměř všude.
Je pre mňa prekvapujúce, že pri takomto projekte "odmietaš"/si sa nezameral na parametre vody (podľa komentov v prez.). Studničnú vodu máš síce bez chlóru (ako píšeš), ale čo zvyšok. Napr. uhličitanová tvrdosť - dokážeš rozpustiť dosť CO2? Nemusíš mať ani "prehnojené", ale "vyskočený" jeden prvok, ak je ho veľa na vstupe. A iné...
Už sa ťa na tie hodnoty pýtali/snažili naviesť, ale to ph zaujíma aj mňa (čím sú namerané/určené hodnoty). Na vstupe 5,5
- korene znižujú ph
- aplikácia CO2 znižuje ph
- zasobný substrát Tropiky znizuje ph (ak nemáš iba ílový - neutrálny)
- dekorácie ovplyvňujúce ph nemáš, ani o inom nepíšeš
Ako môžeš mať potom v akva ph +/- 7,0?
Ale radu k sinici ti nedám, jedine počkať čo povie zmena filtra na bublifuk (niekde si to spomínal, že bol iný filter)
- nebude kontraproduktívny ohľadom rozpúšťania CO2?
No jo když já už jí jaksi nevím kam dát
Je to o tomto (citace): "Nejsem si ani vědom že Enrobioflox 10% ničí spolehlivě nitrační (prospěšné) bakterie" - doporučuješ něco, o čem nemáš hlubší znalosti, jak to funguje a co to způsobí-resp. jaká jsou rizika při použití. Proto jsem psal to o použití amatéry.
Jak jsem psal sinice odejde sama tyhle Enrobioflox 10% je pro nedočkavce.
- o tom píše právě Václav
- nejen, že se sinice po čase vrátila (nastolení stabilního prostředí v Akváriu), kdy bakteriální poměr je vyvážený
- navíc se projeví růstové problémy u rostlin, dokonce může dojít i k sterilitě u některých druhů ryb, dle druhu použitých antibiotik
- ano, aplikace peroxidem je rovněž účinná
No právě.
, navíc rezidua antibiotik, vázaná na organickou hmotu, tam budou bůhví jak dlouho. Sinici jsem řešil 3x u sebe 1x. Spolehlivě zabralo dávkováni peroxidu vodíku v kombinaci s důsledným zatemněním nádrže na 4 dny a následné pečlivé odkalení a výměna vody, společně s úpravou poměru dusíku a fosforu.
- přesně tak
- stačí se podívat na pěstirny v Asii, tam jsou antibiotika lehce dostupná, ryby z importů jsou tak vesměs nelécitelné, nejvíce jsem se stím setkal u Diskusů šlechtěných forem
- jinak tedy k těm antibiotikum co byla zde zmiňována Enrobioflox 10%, tak ten spolehlivě, v řádu 20-40 min, zničí veškerý Aerobní organismus v akvariu, k Anaerobnímu organismu jsou netečná
- tím vzniká velký bakteriální nepoměr, stav podstatně horší, než při zakládání akvaria
- k odstranění sinice se používá šetrnější Acriflavin, kdy se injekční stříkačkou aplikuje na postižená místa
- pokud se vyskytuje sinice pouze v horní části akvária, dostačující by mělo být snížení teploty a světla, většinou bývá právě světlo příčinou vzniku,
- v případě výskytu sinice v dolní části akvária, tak zde skutečně můžeme mluvit o tom prehnojeni, malá akvária jsou na to zvláště náchylná, zde opět platí lehce snížit teplotu a redukce aplikace hnojiv, častější výměny vody
Antibiotika jsem před lety zkoušel a sinice se stejně zase vrátila a ještě k tomu mě to poškodilo echinodorus začaly mu růst divné listy. Pomohlo mě až přihnojovat fosforem.
No... Můj soukromý názor je, že podobné přípravky amatérům do rukou nepatří,
, notabene, když vidím, co jsou lidi schopní do akvaria bezhlavě lejt a jak. Navíc, při podobném "použití" existuje šance,že si v nádrži člověk vypěstuje "superpatogen", před lety mne na to při rozhovoru upozorňoval i RNDr. Frank.
A již několik nedočkavých akvaristů to použilo a téměř nic se nestalo. Jenom chci takovou zkušenost Než jsem se nadál šoupli to do akvária s krevetami a také nic.
OK vďaka. Tam je o dopadoch napísané dosť (je nutné sa chovať ako k novej nádrži)- okrem dopadu na živočíchy... ako aj varovanie, že ide o posledné riešenie... Osobne by som niečo také neodporučil bez varovania.
Antibiotika se používala na sinici...jako poslední "záchrana"...
Tady bych spíše doporučil :
www.marine-aquatics.eu/…
Ale to neřeší příčinu. ( Já příčinu vidím v přehnojení ( a to už možná od zdroje)
Odkaz na Enrobioflox 10%
akvarista.cz/…=
Akvárium dobře zaběhlé to krásně zvládne a nezaběhlé se vlastně zabíhá
"v zabehnutom akváriu a nemôže sa jej zbaviť" - A keď sa jej zbaví v tom zabehnutom akváriu pomocou tohto (bez ďalších zásahov), tak sa nevráti (naozaj sa jej zbaví)... to hádam nie, či?
A keď niečo také odporúčaš, vieš dať aj návod na aplikáciu, overenú praxou - nenašiel som jedinú zmienku ohľadom rias/sinice v súvislosti s týmto veterinárnym prípravkom... teda ani o dopadoch na ostatné veci v akva.
Tak poslouchej. Jsou akvaristé kteří nemají trpělivost počkat až sinice odejde sama. Někdo má sinici třeba i v zaběhlém akváriu a nemůže se jí zbavit je spousta příčin pro. A já nikomu neříkám aby takto likvidoval sinici. Pouze jsem napsal co na ni spolehlivě platí. Nejsem si ani vědom že Enrobioflox 10% ničí spolehlivě nitrační (prospěšné) bakterie. Určitě ne všechny. Jak jsem psal Sinice je v nově založených akvárií běžná. Sama zmizí. Jestliže se jí chceš rychle zbavit použij Enrobio flox 10%
Proč by měl používat v rostlinné nádrži na sinici silné veterinární antibiotikum, které mu ostatni (prospěšné) mikrobální osídlení spolehlivě zlikviduje a stejně neřeší příčiny vzniku sinice, si nechám s dovolením vysvětlit...
Mohlo by to začít dobře růst, podmínky k tomu máš
Píšeš že rostlinky rostou a již jsi zastříhával takže za mne snad dobře. Přidej rostlinky ty ti pomohou nastolit rovnováhu. Hlavně rychle rostoucí. Sinice by měla zmizet sama. Odsaj co půjde a sleduj akvárium. Zářivku můžeš regulovat přistíněním plovouček takhle to dělám v Laguně
Myslíš bomba jako dobře nebo jako ironicky?
Tyhle parametry nemám jak změřit ale rostlinky jakmile podávám hnojivo tak rostou dost už jsem jednou i zastrihaval. Intenzitu světla moc nevím jak změnit když je to obyčejná zářivka která prostě svítí furt stejně.
Podle fotky máš v akva málo CO2. Alespoň Drop checker je tmavý. Jak je voda ze studny tvrdá? CT tvrdost a UT tvrdost? Hlavně ta UT je podstatná na PH. Rostlinky rostou? Na záběh málo rychle rostoucích rostlin. Nehnoj fosfátama a dusíkem, alespoň teď. Na Sinici uber trochu intenzitu světla a sleduj akva jak se chová.
Na high-tech má velmi málo rostlin a Drop checker alespoň podle fotky tmavý. S kombinací s hnojivem a silným světlem to bude bomba.
Přidat reakci
1 ...... [2] ...... 73 74
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 81425x