Sinice
Já bych zkusil následující - alespoň něco z toho:
Zrušil bych vodičky typu Blue Exit.
Osvětlení: Z fotek se mi zdá, že se té potvoře nejlíp daří na nejlíp osvětlených místech v nádrži. Nebo je to špatný dojem? Taky mám z parametrů v prezentaci pocit, že na nádrž bez CO2 tam máš docela hojně světla. Ubral bych dočasně jednu trubici, jestli to jde. I za cenu, že rostliny náročnější na osvětlení budou dočasně strádat. Jak dlouho denně svítíš? Jestli dlouho pro potěšení oka, dočasně bych to zkrátil jen na tolik, kolik rostliny opravdu potřebují.
Plovoucí rostliny: Vedeš nějaké? Jestli ano, prosperují alespoň ty? Jestli Ti nějaký okřehek nebo něco takového poroste, ukáže Ti to, jestli máš ve vodě dostatek dusíku a zároveň tím můžeš řídit intenzitu osvětlení.
Rychle rostoucí rostliny: Nevidím z prezentace, jestli máš taky nějaké stonkovky s rychlým růstem. Stávající rostliny nějak prosperují i navzdory tomu povlaku nebo strádají? Dočasně bych bez ohledu na dizajn nádrže přidal co nejvíc základních rostlin, kam se jen vejdou. Limnophila, Hygrophila, Rotala, možná Egeria Densa. Uvidíš, co z toho Ti poroste, to posílit. Prostě aby tam byl dostatek zeleně, který Ti podrží proměnu látek, kdyby to Tvé současné rostliny dočasně nezvládaly.
Údržba: Zkusit změnit intervaly výměny vody a podívat se, co zabírá. Zkusit jednu větší výměnu za týden a k tomu 1-2 menší výměny. Zkusit to po dobu dvou týdnů a podívat se, jak nádrž reaguje. Dočasně omezit krmení, pořádně povysávat dno odkalovacím zvonem.
Hnojení: Jsi si jistý, že je v nádrži dostatek dusíku? Zkusil bych vynechat ten Plantamin a pořádně měnit vodu, častěji, jak jsem napsal výš. Jestli si nejsi jistý hladinou dusíku, zkusil bych jednorázově doplnit čistým KNO3 a podívat se na reakci.
Proudění: Není ta sinice víc lokalizovaná v místech s horším prouděním vody? Kdyby byla, možná by stálo za pokus dát tam dočasně dodatečné proudové čerapdlo a podívat se na účinek.
Tohle jsou věci, které se v minulosti osvědčily mně. Některé mají svůj jasný důvod, jiné jsou takovou šamaninou, o které jsem měl pocit, že zabírá, ač zcela nevím, jak funguje. S jistotou vím jen to, že cesta k dlouhodobému řešení nevede přes vodičky, ale přes rozumné změny v nádrži a trpělivé pokusy. Tak si z toho zkus něco vybrat a zkoušej. Možná někdo zkušenější poradí něco jednoduššího, za mě tohle. Tak hodně zdaru a pevné nervy.
Díky! Zkusím tedy Acriflavin.
Starší reakce
Podle toho co jsem přečetl a vidím v akváriu, tak si také myslím, že mám nedostatek fosforu. Některé lístky rostlin světlají do žluta, některé se špatně rozvíjí, asi to fakt vypadá na ten fosfor, skusím ho koupit a přidat.
Tref napsal: vzniká při nedostatku NO3Spíš poměr N:P, řekl bych. Mně (několikrát) zabralo přidání P. Od oka, nejdřív míň, když to nezabralo, zvýšil jsem dávku. K tomu jsem odsál hadičkou tolik sinice, kolik šlo... Ale co jsem tu tak četl, je to dost individuální boj a každýmu zabere něco jinýho..
Se sinicí jsem bojoval taky, naopak já málo NO3 mám, ale i když jsem přidal tak efekt nebyl žádný. Ale jak jsem se dočetl, sinice nemá ráda náhlé změny, tak jsem v jeden den zkrátil osvětlení na 7h, stáhnul na minimum stmívačem a měnil 50% vody, odstraňoval jsem ručně z kytek co se dalo, a během několika dnů se začala dávat na ústup až zmizela úplně, oak se nevrátila
Díky, dle popisu mi to na ni sedělo nejvíce. Všude ale píší, že vzniká při nedostatku NO3, toho jsem nikdy nenaměřil méně jak 40mg/l... Mám o něco stáhnout osvětlení, nebo ji jen odstranit a počkat co dál?
Tak jsem dnes v akváriu objevil řasu nebo sinici.Poradí prosím někdo jaká to může být a jak na ni? Je hlavně na pár místech na mechu. Díky moc.
Starší reakce
Přijde ti to správně bude tam nějaká houba pravděpodobně rozsivky, možná zelená vláknitá, a bůh ví co ještě. Větší část toho je nachytaný bordel z odumírajících kytek případně výkaly.
Díky.Tam jsem byl a nějak jsem si nevybral.Mně to přijde jako kombinace všeho možného včetně nějaké plísně. Ale chtěl jsem vědět i názor povolanějsích.
0 13.05.2019 11:54 kmichal7 – Je to sinice?
Zdravím.
Je toto sinice nebo spíše nejaká řasa? Je to slizké, ale nesmrdí. Je to nové akva, 3 týdny staré. Objevilo se to minulý týden. Díky.
Starší reakce
No ja prave teď po vyplate chci koupit vnejsi filtraci sunsun HW-702B protože ta co mám mi přijde že nestiha tak uvidim jestli pomuze I to
Přeji úspěšný boj. Mě pomohla po vyzkoušení všeho možného i nemožného až UV lampa.
Kazdopadne moc děkuju za Rady
a snad se ji uspesne zbavim
Ale nevím jestli tvým problém je nízká hladina fosforu. Většina akvárií kde je dost ryb, problém s nedostatekem fosforu nemívá. Krmeni ho obsahuje docela dost.
Vyzkoušej, uvidíš. Těch možností, jak bojovat proti sinicí je docela dost, ale žádný není stoprocentní.
Dekuju
Vyhledej si KH
2PO
4.
Čauky, pokud máš v tom AQ filtr Asap 500, tak nebude stíhat. Mám ten samej set a možná i proto, že mám moc rybiček, tak totálně nestíhal. A nemám kam dát a ani nechci venkovní, nahradil jsem ho Eheim Aquaball 180 a je v poho.
A
to P to je ve formě nejaky vodicky?
Jo to potrebuju ale myslím si že udělat všechno najednou je nesmysl ne?
z toho ani pak ne zjistim co pomohl ne? Začal jsem menit casteji vodu vytáhnul jsem toho budhu a dal místo něj kytku tak budu dělat další krok
Já myslel, že to potřebuješ řešit hned, když se sinice vrací
Jak říkám pockam až zaroste akvarko a uvidim jak Lita ten No3 a podle toho pojedu dal.
No mně přišlo nejjednoduší zkusit ten poměr N:P. A trefa hned na první dobrou (ve "200"). Když jsem to pak ve "26" zkusil naopak a přidal Sanytr, protože tam bylo fakt hodně plovouček, tak se Sinice zhoršila... Tak jsem přidal po údržbě zase P a bylo po sinici...
Jo tak uvidim pojedu pekne postupne. Teď budu merit to No3 jestli nekolisa hodne a uvidim co dal potom ☺️
Kupovat kvůli tomu set fakt není nutno, to si radši vyrob
Někomu zabírá zatmění akvárka... Projdi téma a vyber si...
Tak uvidim to kdyztak pak taky vyzkousim
No já žádné parametry neměřím, takže ti neřeknu jak moc nízké pH jsem měl, ale sinice se mi objevila najednou ani nevím co jsem udělal, že se objevila. Sestavil jsem si "CO2 set" z kyseliny citronové krystacické a jedlé sody, zaleju vodou. V akva se tvoří kyselina uhličitá a
ta má nízké pH. Po čtyřech dnech bylo po většině sinice už zbývaly jen nějaké nepodstatné zbytky. Dále se nezjevila.
Jo to mám v plánu jen musím vydrzet nez akvarko poradne zase zaroste a uz vím že to takhle všechno neostriham. Akvárko dostalo poradnej sok
Šel bych na to od lesa.
Zkusil bych na hladinu plovoucí rostliny, což považuji za nenásilnou formu, jak si udělat rámcový přehled zvláštěpak o dusíku, světlo se lehce rozbije, akvo se jakoby zklidní.
A to se dělá jak?
Mně pomohlo snížení pH na celkem kyselou hodnotu, ale nevím, jestli si to můžeš dovolit.
To právě nevím jestli to mám stabilne. Dneska jsem si pořídil novej test tak to budu merit teď denne a uvidim jestli bude kolisat nebo ne. Ale v Patek jsem měnil 1/3 vody a mám ho takhle vysoky
30 mg/l máš stabilně, nebo se to mění? Mně zabíralo řešit poměr N:P přidáním P. Tedy pravděopodobně, neměřím hodnoty...
Starší reakce
Myslím, že jsi to napsal naprosto přesně.Nezbývá než souhlasit, mám naprosto stejný zkušenosti. Jediný co fungovalo vždy bylo zatemnění, ale to se moc často nehodí.
7 18.03.2019 21:29 Maq Ze všeho, co jsem se sinicí zažil a vyzkoušel, a co o ní píší ostatní, mi dost jasně vychází to, že sinice jsou různé, i když vypadají podobně, a na každou z nich zabírá něco jiného.
Poměr N:P je jen jedním z faktorů. Zrovna před rokem jsem se trápil se sinicí, která na velké změny v poměru N:P vůbec nereagovala. Ale měl jsem předtím i takové, na které to fungovalo.
Když, jsem válčil se sinicí tak jsem nejdřív zkoušel podle různých rad navýšit No3. Po marných pokusech jsem ho snižil někam mezi 10 až 20 mg/l a začal přidávat Fosfor. Rovnou jsem přidával po 1 mg/l a asi po třetím přidání začla mizet. Nevím kolik opravdu bylo v akváriu a kolik pohltil substrát a vysráželo se. Nemám test na fosfor. Mizela potom hodně rychle.
To asi těžko bude někdo psát a dělat si takovou statistiku, zvlášť když v AQ má vše setrvačnost a ještě se většinou dělá více zásahů najednou pokud je nějaký problém/kalamita (jiné výměny vody, svícení, hnojení, osádka atd.)
Já měl trochu sinice na substrátu po založení, žádná kalamita.
Pak zmizela a mám ji už 3 roky na jednom místě pod substrátem, někdy trochu víc, někdy méně.
NO3 jsem měl v rozmězí 5-30mg/l a PO4 od 0,1 až po více jak 2mg/l dle testů JBL.
Dle mně ti nezbyde nic jiného než zkoušet a pozorovat a najít si tu svou finální cestu sama.
No, sinici pořád mám. Minulý týden vesele bublala a byla hnusná, tenhle týden zatím nebublá, ale je teprv pondělí, čistilo a hnojilo se v pátek, tak se situace může ještě mockrát změnit. Mám NO3 20mg/l a PO4 1mg/l.
Myslím, že by i ostatní lidé hledající rady na tomto fóru uvítali, kdybyste sem vy, co už jste nad sinicí slavně zvítězili, napsali, jaké jsme měli NO3 a PO4, případně další parametry, když se sinice odstěhovala, a taky jak dlouho od nastavení těch parametrů to trvalo, než se odstěhovala. Já vím, že každé akvárko je jiné, ale aspoň to jsou nějaké konkrétní údaje, které napoví, čemu se zkusit přiblížit (a jak dlouho vydržet s nervama než to zabere
)
Starší reakce
Mně se přidání fosforu (
www.profiplants.cz/…) osvědčilo ve "200" i teď ve "26". Začal jsem na poloviční doporučené dávce v kombinaci s mechanickým odstraněním maxima sinice. Když se vrátila, dávku jsem zvýšil a zase odstranil sinici. Až zmizela a už se nevrátila...
Díky za rady. To vypadá, že se pojede nakupovat něco doplňující fosfor... Můžete kdyžtak poradit co. Železo a draslík by tam měly bejt, aspoň ten plantamin a easy-life-nitro by je měly dodávat, ale neměřila jsem je. Dno jsem pohnojila před týdnem.
Můžu se ještě zeptat co se míní tím "bublifuk pořádně nenaběhl"? Co si pod tím mám představit, jak to poznám, co s tím můžu dělat a tak.
Co se týče příčiny toho fatálního nedostatku NO3, myslíte, že je to prostě tím, že rybičky a šneci málo kaděj?
Někdo mi radil přihodit ryby.
Jinak krmí se málo, pancéřníčci žerou půl granule a neonky na špičku čajové lžičky. To víte, všechny začátečníky varují před překrmováním... Světlo nevím, je to akva od Doležala a prostě tam bylo nalepené. Kamenujte mě za to ignorantství.
Že si nenamerala PO4 ešte neznamená, že ho nemáš v organickej forme resp. v substráte. Pri krmive hikari by ma nadbytok PO4 neprekvapil. Možno ti ten bublifuk ešte poriadne nenabehol. Pridanie malého množstva anorganického PO4 môže pomôcť.
Tej sinice by som si nevšímal, maximálne ju občas odsať. Až sa ti okružiaci namnožia, tak ju spasú.
Rieš rastliny. Podľa tých spodkov sessiliflory to vyzerá na málo NO3 - otázka je, koľko kŕmiš a aké máš silné svetlo - to sú neznáme.
To dno podľa saggitarie vyzerá chudobne, kúp si výživné tyčinky pre vodné rastliny napr v OBI. Trošku železa tiež neuškodí, ak ho nemáš vo vstupnej vode. Draslík 10 mg/l by som tiež preventívne prihnojil, s tým nič nepokazíš ako si ho doteraz nedávala.
Mě se osvědčilo držet fosfor na vyšších hodnotách, držím ho okolo 1,5 mg/l. Dokonce jsem ho měl delší dobu i na 2 mg/l. Pokud je všech ostatních živin dostatek, tak se fosforu opravdu bát nemusíš. Dokonce si troufám tvrdit, že vyšší obsah fosforu všemu jenom prospívá.
Při zakládání jsem měl akorát problém fosfor zvednout na takovou hodnotu, ale někde (už nevím kde) jsem se dočetl, že je to dnem. Je to jako jeho proces rozbíhání a fosfor se tam "hromadí". Denně jsem doslova lil hromady fosforu a pár dní jsem absolutně nic nenaměřil. Až později se začaly hodnoty ve vodním sloupci zvedat.
Pokud máš ale nízké dusičnany, tak nemá smysl experimentovat s ostatními prvky. Zvedni NO3 na 15-20 mg/l. Pak máš jistotu, že živin je dost a už jenom reguluješ ostatní prvky. Sinice není až tak hrozná na odstranění, stačí odsát, a většinou sama postupem času zmizí. Aspoň u mě to tak vždy bylo, když jsem ji kdysi v předchozích akváriích řešil.
Já jsem se také fosforu bál a nedával jsem ho když ho zvedneš na 0,5mg/l nic se nestane naopak.
Přidat reakci
1 ...... [7] ...... 73 74
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 81425x