Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Sinice

NápovědaFórum » Řasy » Sinice 

Přejít na předchozí stránku 62 Přejít na další stránku   1  
Sinice
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2009 22:22 Muž filipsi [1297] – Re: Moucha
Odpoved je jednoducha, ale tvoje zavery tak uplne spravne nejsou.
"proste sinice sezere vsechen dusik, udrzuje bublinky kysliku pod vodou, takze CO2 co nesezere tak vytesni, tim se snizi alkalita na cca 1-1,5°dKH a pH splha..."
"proto zkousim CO2, ktere snizi pH a zvysi alkalitu.."
"tim se dostanu na pH, kdy uz muze fungovat CO2..."
Mas tam hodne svetla, myslim, ze bez soustavneho pridavani co2 se dlouhodobe neobejdes.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2009 22:15 zeck
Moucha napsal:
voda kterou mam z vodovodu ma jen 3-4°dKH, 7,8-8 pH, 8-10°dGH, 25mg/l NO3

NO3 25mg/l, co je na tom divného? Nízko mi to nepřipadá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2009 22:07 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetky – Re: filipsi
odpoved je jednoducha... premnozenim zroutu dusicnanu se rozhodila rovnovaha a ja hlupak jsem na to kaslal i kdyz se objevila sinice, prisla do toho dovolena a ja pak huz hasil pruser....
voda kterou mam z vodovodu ma jen 3-4°dKH, 7,8-8 pH, 8-10°dGH, 25mg/l NO3
proste sinice sezere vsechen dusik, udrzuje bublinky kysliku pod vodou, takze CO2 co nesezere tak vytesni, tim se snizi alkalita na cca 1-1,5°dKH a pH splha

takze, kdybych chtel zvysit alkalitu pomoci jedly sody tak mi poroste pH, proto zkousim CO2, ktere snizi pH a zvysi alkalitu, bohuzel neni moc stabilni, ale podporuje rust kytek a jak to vypada tak sinici moc neprospiva (zacina stagnovat) a jak jsem odpoledne pozoroval tak se do ni posti i okruzaci

takze jsem udelal kuru.. rano odsaju a ocistim kytky od sinice, pinzetou vyzenu co nejvic bublinek, doleju okyselenou (raselinym vyluhem na cca 7- 7,2 pH) odstatou vodou z vodovodu, tim se dostanu na pH, kdy uz muze fungovat CO2 a naplnim zvon a trosku ho probublam a asi v poledne je pH nekde kolem 7,4; odpoledne kytky zacnou bublinkovat; no a rano zase premerim pH a zacnu na novo... zatim byl posun z 9pH v utery, na cca 8,5pH dneska rano... ,bohuzel o vikendu se k akvarku proste nedostanu, takze pocitam se zhorsenim.... co nadelam ZNC
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2009 16:58 Muž filipsi [1297]
Moucha napsal:... Aby to tahle nelitalo a nebylo potreba CO2?...

Nejdrive si poloz otazku, proc to takhle "lita", a proc vlastne chces, aby nelitalo. Pomoci k odpovedi ti muze tohle: rybicky.net/forum/6106
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2009 16:46 Muž Sid [6685] - Rostliny – Re: Moucha
Jak snizit pH o cca 0,8 (ze 7,8 na cca 7) a zaroven zvysit alkalitu o cca 3°dKH (ze 2 na 5)???? Aby to tahle nelitalo a nebylo potreba CO2?
To půjde docela těžko... :-O :)
Pokud byste zvedl alkalitu např. jedlou sodou, pak budete potřebovat něco, čím snížíte pH...
A když to nemá být CO2, pak asi nějakou kyselinou. hmm
To mně přijde ten CO2 vhodnější... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2009 13:32 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetky – Re: Mrakoplash
tak jsem se prepsal.... raselinym vyluhem se prece neda zvedat pH, no dneska rano bylo Ph cca 8,5 takze znovu vyluh, odsati sinice z listu (huz ji bylo o neco min), vymena 10L vody a CO2 + jsem zabalil do platynka pul hrsti granulovany raseliny a strcil to rovnou do akva....

kytky zacali vic rust, sinice vypada ze zacina stagnovat, je to pekna mrcha, akvarko vedle, kde neni sinice, je v naprosty pohode

otazka do plena: Jak snizit pH o cca 0,8 (ze 7,8 na cca 7) a zaroven zvysit alkalitu o cca 3°dKH (ze 2 na 5)???? Aby to tahle nelitalo a nebylo potreba CO2?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2009 13:01 Mrakoplash
Moucha napsal: .....to je sila rano mel ph nekde okolo 9!! ....., pak jsem zvednul pH vyluhem a pridal trosku CO2 jen pomoci zvonu.

ty jsi měl PH okolo 9ti a ještě si zvedal ? coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2009 12:26 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetky – Re: Moucha
tak male akvarko bez sinice se drzi... zato antostres to je sila rano mel ph nekde okolo 9!! vic jak hodinu jsem odstranoval sinici a vymenil jsem 1/3 vody, pak jsem zvednul pH vyluhem a pridal trosku CO2 jen pomoci zvonu

jen se divim jak to ty moje rybky perfektne zvladaj

jo a zajimavy je ze se sinice vyhejba microsoriu a filtru (ze zacatku byl trosku pokrytej, ale po poslednim cisteni nix, jen na nem furt hodujou krevetky), ty jsou cisty

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2009 12:24 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetky – Re: mirlun
taky souperim se sinici, potvora se mi zacala delat o prazdninach a to ja blahovy jsem se radoval ze mi okrehek a salvinie hezky snizujou dusik... snizili ho tak se se objevila sinice, pekne bublinkovala, alkalita klesla a pH vylitlo z beznejch 7,2-7,4 na 8! takze jsem "vyluxoval" napadeny kytky, vemenil vodu a tim pridal NO3 na 25mg/l, jo a odstranil veskerej okrehek a salvinii (byly slepeny sinici tak to slo dobre)

zajimavy je ze fosfor, zelezo i dusik byly nemeritelny (color testy rataj/sera) a sinice bublinkovala...
asi umi lip vyuzivat ziviny nez zbyli kytky..... potvora jedna....

sinice zacala rust u filtru... to jsem mnel svuj bublifuk obalenej javskym mechem, musel jsem to sundat a tedka je huz filtr bez sinice, ale zase se mi natahla na kytky, dela takovej vlaknito slizovitej povlak

uvidime jak se to bude dal vyvijet

vedle mam jeste mensi akvarko a ma taky pH 8 ale bzatim bez sinice.... skoro pulku objemu zabira javskej mech takze ten asi zamezuje sinici.... taky jsem odstranil "zrouty" dusiku z hladiny, vymenil vodu a srazil pH na 7,8
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2009 11:34 Muž mirlun [48] - Rostliny – povlak
může to být sinice, někdy se povlak tvoří díky CO2 z kvasnic, pokud to nečistíte přes vodu(další pet láhev).
také je dobré hladinu čeřit(upravit přítok z filtru, aby čeřil hladinu), pak už se povlak netvoří. někdo také sbírá povlak položením papíru(třeba toaletního) na hladinu a opatrným odebráním papíru. doporučuji čeřit hladinu.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2009 11:22 pavelka – zelený povlak-sinice??
mám na hladině zelený povlak (něco jako slepá hladina ale je to zelené)- hnojím CO a zkusil jsem dát PMDD (je už celkem dlouho namíchané - snad to nevadí).Je to sinice?stačí když odpustím cca 1/4 vody a dodám čerstvou?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2009 10:49 Muž mirlun [48] - Rostliny – přečtěte si můj deník
doporučuji přečíst výtězný boj s řasou(nebylo to hned) v mém deníku "mirek 3" akvárium.
(jsou tam rostliny, filtr(big), šneci, brutus...) palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2009 09:32 Muž trodat [11] – Re: klavzam
Já to psal všeobecně a Vás jsem si vybral, protože jste byl nejblíže.Dobré je mít pro boj s řasou rychlerostoucí rostliny (většinou stonkovky), dostatečné osvětlení a kvalitní filtraci(především objem filtrační hmoty a průtok filtru je důležitý).Můžete přidat ještě 1 vnitřní filtr(čerpadlo s molitanem) navíc,než řasa ustoupí(tady je nutno počítam se 4 týdny než začne plnit svoji funkci) a potom ho schovat na horší časy. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2009 09:06 klavzam – Re: trodat
dikes za povzbudenie, ja este len zakladam (akvisko ma nieco cez tyzden), tak to snad nie je az take kriticke, ale uz zbieram "rozumy", keby sa to nahodou zvrhlo :-P

je tu vela roznych nazorov, ale dufam, ze robim dobre, ked to teraz necham tak a pockam.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2009 08:59 Muž trodat [11] – Re: klavzam
boj s řasama je běh na dlouhou trať.Chce to trpělivost nepřidávat žádnou chemii,hnojivo,co2 ani neprokysličovat vodu,nepřerybňovat.Každý den odstraňovat řasu s napadených míst a 2 krát týdně měnit 1/3 vody za odstátou a stejné teploty jako v aq.Řasa ustoupí někomu do měsíce ,někomu déle,ale ustoupí jde o to jen to nevzdávat i když si myslíme ,že se jí nezbavíme.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2009 07:38 klavzam – slama
este by som sa vratil k tej slame. To ako normalnu slamu (bez nejakej sterilizacie) date do filtra? kolko asi? a nebude lahsie (co so si cital tu hadku o tej plesni na predchazajucich 3 stranach) tam rovno prdnut ten penicilin? ;-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2009 21:32 Muž Sid [6685] - Rostliny – Re: ustavprochore
Pročpak? Že neberu v úvahu ten zbytek, co je napsán pod tím?
Naopak - že jsi nepřehlédla tento (podle mne!) zajímavý detail. ;-)
...jestli ti to přijde jako zbytečné nebo dokonce hloupé chtít testovat sinice mikroprvkama, tak to napiš...
To v žádném případě! Jinak bych to nezmiňoval. Víc ve vzkazech. Až bude trocha času... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2009 20:42 Žena ustavprochore [567] – Re: Sid
Pročpak? Že neberu v úvahu ten zbytek, co je napsán pod tím? Hmmm... řekněme selektivní slepota? :-D
Ne vážně, jestli ti to přijde jako zbytečné nebo dokonce hloupé chtít testovat sinice mikroprvkama, tak to napiš. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2009 20:34 Muž Sid [6685] - Rostliny – Re: ustavprochore
Jste docela pozorná čtenářka! :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2009 20:14 Žena ustavprochore [567] – Jak na ní?
Dovolím si oživit jedno starší téma. :-)
Zaujala mě myšlenka: Sid napsal: Sinice nemají rády mangan (a měď). :), a protože tu mám na okně ve sklenici už pár týdnů se držící exemplář sinice, ráda bych si zaexperimentovala a zkusila jí tím manganem trochu pozlobit. K dispozici mám Plantex nebo Tenso coctail, jen bych potřebovala poradit nějakou rozumnou koncentraci, která už by jí mohla vadit...
Sinice je skoro černá, při bližším pohledu tvoří jakoby "vlákénka", je v cca půllitrové sklenici s vodou, se zbytky zeminy a Hemianthusu, který napadla. Opakované výměny vody zdárně přežila, hodnoty dusičnanů ani fosforečnanů nezkoumány.

Předem díky za případné návrhy. :-)
Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.07.2009 16:44 Žena pavliina [50] – Re: victor
Ano, je to sinice. Zkus tu prohledat fórum, mnohokrát se tady takové téma řešilo.
Nebo www.akva.sk/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.07.2009 16:14 Muž victor [84] – potvrzení
Fotka k příspěvku ahoj potřebuju jistotu že je to sinice:

je to po celym aqua,zapáchá to.

jak to mám sundat z kytek?

32 L,11 W světlo, 4 ryby,filtr molitan,

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.06.2009 03:04 Muž kortezhugo [983] – Re: Nedory
ani nevrav..... sad mne sa uz zda ze pestujem vsetko ine okrem rastlin... tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.06.2009 23:28 Muž Nedory [15] - Sumci
Je možné mít sinice, ruduchu a zelenou řasu najednou?

Jestli někdo říká, že ne, tak ať se staví u mě doma...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.06.2009 21:45 Muž Kaplan007 [51] – Re: Sid
Budu se snažit ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.06.2009 21:16 Muž Sid [6685] - Rostliny – Re: Kaplan007
Tak hlavně, ať to tak vydrží! :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.06.2009 14:35 Muž Kaplan007 [51] – Re: Sid
Tak to vypadá, že je vystaráno. Včera jsem odstranil zbytky sinice a od včerejška se zatím nikde neobjevila. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.06.2009 20:10 Muž Sid [6685] - Rostliny
Mě tak ještě napadlo, jestli to nemůže být přehnojením PMDD, respektive Tenso Coctailem. Ale nemyslím si, že to je ten důvod...
Nedávno se v jednom akva objevily drkalky brzy poté, co do něj byl aplikován Tenso Cocktail.
Ovšem jistotu, že šlo o přímou souvislost, tu tedy nemám... :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.06.2009 19:39 Muž Kaplan007 [51] – Re: NIKO
Dneska jsem nejvíc napadené listy úplně odstranil (kupodivu sinice napadá pouze Cabombu Aquaticu a Echinodorus Macrophyllus. Také tedy šutry a kořen, ale né v takové míře. Vyměnil jsem asi 1/4 vody a uvidím. M2 tak ještě napadlo, jestli to němůže být přehnojením PMDD, respektive Tenso Coctailem. Ale nemyslím si, že to je ten důvod. Kdybych byl z vesnice, tak snad zkusím i tu slámu. Ale té v centru Plzně moc nenajdu :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.06.2009 17:56 Muž NIKO [527]
Kaplan007 napsal: Máte někdo nějaký tip?
Jeden tip bych měl: nespoléhejte na "ideální poměr NO3 a P" (nebo lépe: NO3:PO4 či N:P). :)
Redfield ratio, (resp. Buddy ratio) vyjadřují "pouze" tendence. Nikde není psáno, že při vysokém poměru NO3:PO4, (resp. N:P), nemohou sinice "fungovat". :-)
Zkuste měnit polovinu vody každý den. Přitom samozřejmě odsávat co nejvíc sinice. I nadále držet poměr N:P a pH jako dosud.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.06.2009 17:01 Muž Kaplan007 [51] – Opět sinice
Měl jsem dříve problémy se sinicí. Podařilo se mi jí téměř zbavit častou výměnou velkého množství vody a definitivně zmizela poté, co jsem začal hnojit PMDD. Hnojím stále a sinice se zase začala vyskytovat. Hodnoty vody: pH 6,9 ; KH 4 ; gH 7 ; P 0,3-0,5 ; Fe 0,3 ; NO3 15-20. Před pár dny jsem začal přidávat více KNO3. Sinice se, zdá se, tolik nerozrůstá, ale bublá o 106. I ostatní rostily pěkně bublají, z čehož usuzuju, že pohnojeno mám dobře. Ideální poměr NO3 a P u mě evidentně nefunguje. Podle hodnot naměřených testy od Rataje (NO3 a P jsem pro jistotu zopakoval a vyšel stejný výsledek) by se v mém akva měly rozrůstat spíše zelené řasy (po těch ani stopy). CO2 hnojím. Zkusil jsem výměnu poloviny vody a to také nepomohlo.
Máte někdo nějaký tip?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2009 03:42 Muž kortezhugo [983] – Re: Skanky
To mas este v poho...-chcel som to aj ja nafotit-...asi pred mesiacom vyprdol fotak.. sad ...ked to ide tak to ide sad
Ja dam na Sida - vymenim 1/3 vody a potom denne 20l.A vyhodim ten zeolit s filtra.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2009 22:35 Muž Sid [6685] - Rostliny – Re: Skanky
Je to trapas, ale už se v tom neorientuji...
Sesypalo se toho na mne tolik, že absolutně nestíhám reagovat...
Mrzí mě to a už se bojím něco slibovat... :-O
Snad se vás ujme nějaká dobrá duše, dokud se aspoň trochu nevzmátořím...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2009 22:30 Muž Skanky [26] – Re: Sid
kortez taky resi ruduchu jestli se nepletu. ja mam taky ten problem. v prezentaci mam pro vas i fotky jak jste o ne zadal ve vzkazu ;-)
akurat ze do vzkazu se vejde jen jedna tak jsem je dal do prezentace
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2009 22:27 Muž Sid [6685] - Rostliny – Re: Skanky
Skanky! Já ale odpovídal Kortezhugovi!
Vůbec netuším, co máte za problém s akva vy! hmm :-)
Pokud je to něco s ruduchou, výměna vody sama o sobě stačit nebude! Snad jen zázrakem... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2009 22:22 Muž Skanky [26] – Re: Sid
tak ja to teda zkusim. ted bych mohl mit na denni vymenu i cas.
muj druhy problem opisuju v teme povlak nahladine. ten mne taky dost trapi. zkuste se tam podivat.
diky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2009 22:18 Muž Sid [6685] - Rostliny – Re: kortezhugo
Napsal bych vám SZ, ale to dost dobře nejde, tak musím veřejně:
Zkusil jsem vám poradit 08.06.09 v 09:59:47. :-)
K té výměně vody: 20-30 l(?).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2009 22:08 kortezhugo – Re: Skanky
Co s tim - boha .... dufam ze SID poradi ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2009 14:07 Muž Skanky [26] – Re: kortezhugo
ja mam akva od februara. dloho dlho som to mal len na jedinom liste. az teraz asi posledny mesiac zacala rast po celom AQ
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2009 13:31 kortezhugo – Re: Sid
Sid - pises denne menit vodu .... kolko mam menit je tam 160l vody - 200l aqua.??? - 1/3???
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2009 13:28 kortezhugo – Re: Skanky
Boha ta ruducha to je pekne svinstvo. Sinice som zvladol a teraz toto. sad Uz som s toho .... sad
A to som pred rokom ani nevedel co to je.- a akva mam 30rokov.V tej vode musi daco bit...daaky sajrajt.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2009 13:18 Muž Skanky [26] – Re: kortezhugo
ja to mam už i na bridlici rozzureny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2009 13:14 kortezhugo – Re: Sid
Zatial iba na:
Hygrophila guyanensis a siamensis.Ale bojim sa aby to neslo dalej.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2009 10:55 Muž Sid [6685] - Rostliny – Re: kortezhugo
Ta ruducha se dělá na všech?
POZOR - ZMĚNA! Co dát do filtru slámu?! :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2009 10:40 kortezhugo
Este co tam je:
Hygrophila - polysperma var.
guyanensis
corymbosa
cherry leaf
siamensis
Rotala rotundifolia
Ludwigia repens
Echinodorus - Jan Harbich"cordifolius"

To su pomerne rychlo rastuce :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2009 10:30 kortezhugo – Re: Sid
V tomto akva nemam slamu.- tu mam v druhom a to je v pohode.
Ale vycistit ho mozem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2009 09:59 Muž Sid [6685] - Rostliny – Re: kortezhugo
Že by sláma ve filtru? :)
Vyndat slámu z filtru, ostříhat napadené listy, přidat rychle rostoucí kytky, přestat hnojit, "vypláchnout" akva (denně vyměnit část vody), zvýšit obsah volného CO2, k tomu "vyladit" světlo, (dostatečná intenzita a "kvalita"), vyčistit filtr.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2009 09:25 kortezhugo – Re: Sid
Fotka k příspěvku Sid - dalsi pruser-rozbehlo sa nieco taketo...porad daco.A na listoch to drzi ako hrom.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2009 21:31 Muž mnammnam [23]
tak tu slamu skusim tiez dufam ze momentalna situacia coskoro pominie palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2009 09:03 Žena Somali [98] – Re: Yirka
Jj, kdysi se sbíral, za nás už ne, ale pořád se dal najít.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [62] ...... 73 74

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 81425x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4641?od=3051