Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Sinice

 

NápovědaFórum » Řasy » Sinice 

Přejít na předchozí stránku 3 Přejít na další stránku   1  
Sinice
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.11.2021 09:33 Muž lukasbc [50] – Sinice
Zdravím, předně díky za všechny příspěvky v tomto vlákně a na fóru. Čerpal jsem poznatky a chci se stručně podělit s mým bojem se sinicí.
Sinice se zničehonic vyskytla v mém 240 juwelu někdy v červenci. Po návratu z týdenní dovolené jsem akvárko nepoznal. Prostě zelený hnus.
Začalo čištění a různé postupy. Pomohlo totální zakrytí na 5 dní, pak výměna vody. Hooodně moc pomohl Bluexit. Už už to vypadalo, že bude vše ok, ale bohužel, neřád začal řádit po vysazení bluexitu.
No díky jednomu článku kdesi z mnoha prostudovaných jsem nabyl dojmu, že problém spíše tkví v tom, že rostlin je relativně hodně, a některé začaly strádat a začaly jim opadat listy. Takže něco jim chybělo, neprospívaly a sinice měla volné pole. Do té doby jsem bublal CO2 z kvasinek a přidával ještě tekutou formu a také sem tam profito. Začal jsem nyní přidávat na rady zdejších matadorů fosfor 1,5 - 2ml denně a cca 1 ml dusík.
NEchci ještě říkat HOP, ale po týdenní aplikaci je sinice evidentně na ústupu - drží se ještě v malém množství u Limnophil, ale je to úplně něco jiného, než před týdnem. A co více, rostliny začaly vypouštět nové výhonky a listy. Více posoudíte na posledních 3 fotkách u mě v prezentaci. Třeba to je blbost, ale třeba tento postup někomu pomůže ;-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2021 20:11 Aleš Re: Morticia
Málo světla ze začátku max. 8h počítám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2021 20:11 Žena Morticia [118]
Dneska odkryto a akva je čisté. Jen nevím, kdy a jak moc začít svítit..?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2021 13:30 Žena Morticia [118] Re: Sonic
Takže z toho mi vyplývá udělat teď ty testy, i když ty asi nebudou moc podrobné..
Nejsu vůbec chemik, takže mi to asi musí někdo nadiktovat. :-D stydim Na nabidku samo mrknu.
Ryby jsem nechtěla dokupovat právě, když řeším toto.
Edit: Jinak dneska 5.den Blue Exit, pak návod hlásá co týden udržovací dávku. Zároveň 14 dní nedoplňovat vodu, ale mohla bych mikro hadičkou odsát zbytky sinic z rostlin, nebo to nechat na chemce? a kdy odkrýt?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2021 09:16 Sonic Re: Morticia
Ahoj, myslím že problém sinice v tvojom akváriu je nevyvážené hnojenie a špatný rast rastlín a hlavne baktérii. Vzhľadom na malý počet rýb, nie je problém odpadu z rýb, ale zlá funkčnosť rastlín a baktérii a tak má sinica malú konkurenciu. V článku tu: jardenakvaristika.sk/… sa dočítaš, že fosfor je dôležitý pre činnosť a rast biofilmov a ak ho nemáš alebo je ho veľmi málo v akva a to je fakt, tak sinici sa bude dariť. Ďalším problémom je nepomer prvkov voči Ca, toho je veľa na vstupe 90+mg/l, takže Mg a K by som pridala na aspoň 15-20mg/l vo vode a to asi Profitom nepôjde aby si to neprehnala s mikrom /môže byť toxické pri veľkom dávkovaní/, takže by som pridávala K2SO4 a MgSo4 zvlášť a Profito podľa návodu no a samozrejme PO4 na aspoň 1mg/l.Tieto hnojivá nájdeš v ponuke predajcov ako K+,Mg+ alebo Fosfo. Dodáš po každej výmene vody, dusičnanov je dosť, tie problém nebudú. Použila by som aj Seachem Pristine podľa návodu, než sa sinica stratí, výmena 1/2 vody aj častejšie problém nie je, iba treba prihnojiť...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2021 20:55 Muž vlka [3453] Re: Morticia
Asi bych jako první prubnul změnit teplotu v akváriu. Určitě jsi přečetla kde co o Sinicích, ale vzpomněl jsem si na zlaty dobry ,,Horácovo akvárium,, tam určitě najdeš pomoc...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2021 19:57 Žena Morticia [118] Re: vlka
Na 2.stránce teto diskuze je rozepsáno dle deníku, jak se sinice objevovala a mizela. Akva mělo i bezsinicová období.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2021 18:56 Muž vlka [3453] Re: Morticia
Snažím se nějak dopídit příčiny vzniku té Sinice. Pokud se stále objevuje, bude to chtít nějakou radikální změnu prostředí...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2021 18:33 Žena Morticia [118] Re: vlka
Octovým testem prošel, je to doporučovanej Flexi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2021 14:11 Muž vlka [3453] Re: Morticia
A nemůže být problém v tom štěrku co máš ve dně ?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2021 12:52 Žena Morticia [118] Re: vlka
Pistie jsem měla několikrát. Zničí je sinice..měla jsem i růžkatec, ale když vyleze a plave na hladině je to pro změnu ... sinicový ráj. Když sinice nebyly, růzkatec byl hezký (chci zase sehnat), ale Pistie přijdou o kořeny a zajdou mi. Ale měla jsem je několikrat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2021 12:41 Muž vlka [3453] Re: Morticia
20W na 50 cm výšky mi nepřijde nijak moc. Zkoušela jsi zakrýt hladinu plovoučkama ? Nasadil bych rozstřikovací rampu a ,,hnal,, vodu nádrží...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2021 12:34 Žena Morticia [118] Re: PetrO a vlka
No,nenapadlo mě, jak jinak snížit intenzitu svícení. Každopádně můj plán je po Blue Exit natestovat vodu, nechat udělat nebo koupit test, to ještě nevim. A podle výsledků upravit/změnit hnojení.
A chemii jsem dala proto, že se problém opakuje - viz níž zde v diskuzi - a to se běžná údržba protáhne na takovou dobu, že mě to pak neba. Odstraňovat něco mechanicky v 200litrech je fakt na dlouho..
Ani testy, ani chemii jsem nikdy dávat nechtěla, ale jestli tu sinici neudržím aspoň v nějaké normální mezi, tak s tím vším snad seknu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2021 11:29 Muž vlka [3453] Re: Morticia
Sinice jsou prevít a hlavně na nic nečekají. Mně se dvakrát objevily na jednom místě u čelního skla ve dně, pokaždé se mi je podařilo několikerým odsátím odkalovačem postupně odstranit a od té doby mám klid. Sinice jsou asi důsledkem prostředí v němž se objeví. Myslím si, že nejlepší je postupné odstraňování - mechanicky, odkalovačem, setřním, aj. - až postupně zmizí. Je to boj na delší čas, ale jakmile takhle postupně ,,samy,, zmizí, je velká pravděpodobnost, že se neobjeví. A co se chemie týče, snad jejich výskyt podporuje nedostatek dusičnanů, ale chemii bych rozhodně nedával. Raději ty rybičky - větší počet - a jejich krmení. Ale je to jen můj subjektivní amatérský názor na Sinice...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2021 11:10 Muž PetrO [752] Re: Morticia
No, nějak mi to hlava nebere, proč s takovým světlem vypojovat jednotlivé kabely.
Myslím, že to nic moc neřeší.
Jestli jsem se díval na správná světla v nabídce různých eshopů, tak všude doporučují tenhle kontrolér - stmívač

www.rataj-spk.cz/…

Možná by šlo použít i něco úplně obyčejného, muselo by se ale zjistit, jestli by to pasovalo

www.led-tech.cz/…

Taky nevím, možná se teď po zatemnění a přeléčení silnice zbavíte, nicméně si říkám, že jestli začnete zase naplno svítit, tak ji za chvíli budete řešit zase.
Ale třeba může být příčina i někde jinde, já osobně měl problém s nadměrným svícením
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2021 00:12 Žena Morticia [118] Re: vlka
Nádrž je znovu založena (stěhování) a po vpuštění první osádky se vyskytly sinice, vše viz deníček. Chci vyřešit sinice a pak buse pokračovat osádka. V nádrži plavalo přes 50 ryb svého času..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2021 12:07 Muž vlka [3453] Re: Morticia
10 rybiček na tak velké akvárium mi přijde docela dost málo. Voda - světlo - rostlinky - rybičky by podle mě mělo být tak nějak ,,v rovnováze,,...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2021 11:12 Žena Morticia [118] Re: PetrO
Ano, mám led světla. Stmívač nemám, ale přes týden jsem měla vypojená bílá světla a svítila jen barevnými. Je to na 2 rozdělené kabely, tak můžu jeden vypojit. Sinice rozjetá všude.
Od včera je tam každopádně Blue Exit a zakryto.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2021 12:19 Muž PetrO [752] Re: Morticia
Aha. Nemyslel jsem ani tak délku/dobu svícení, ale spíš intenzitu.
Jestli svítíte LED světlem (podle prezentace asi ano), tak zkusit ubrat na síle. Pokud tedy máte led kontroler/ stmívač - většinou k světlu dodávají aspoň ten zakladní, manuální pri koupi.

Prostě, když jsem založil velké akvárium a dal první fotky do prezentace, tak mi tam někdo hned v prvních reakcích napsal, že pokud tam budu prát tak moc světla, tak si přímo žádám o to, aby se mě pořádně rozjela řasa a nebo i sinice..že ať radši uberu na síle světla. Dotyčný měl tehdy pravdu.
Nejdřív jsem používal manuální stmívač, teď TC 420. Ani u jednoho akvária ale nemám nastavena světla na 100%
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2021 10:56 Žena Morticia [118] Re: PetrO
O parametry vody jsem si psala do vodáren, viz 2.stranka diskuze nebo prezentace. Ale někdo z Brna tu psal, že mám tu chybí třeba fosfor. Proto mě napadly testy.

Akva nyní je ve světlém pokoji, odpoledne se otočí slunko a svítí tam. Když su doma, stáhnu žaluzky. Svícení poštelováno hodinama tak, ze je pauza, když se slunko otočí. Doba byla dohromady 8 hod, na doporučení kamošky ze Sķorexu zkrátím na 6 hod.
Minulý byt nebyl tak světlý, ale odpoledne mi tam svítilo taky.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2021 01:13 Muž PetrO [752] Re: Morticia
Zdravím.
Jen se zeptám, kde je akvárium umístěné? Není na přímém světle? A kolik akváriu svítíte? Naplno nebo je osvětlení nějak částečně stažené?
Totiž, u mě se začala sinice dělat při rozjezdu akvária, kdy jsem měl málo kytek. Tehdy ale zabralo dodání více kytek, snížení intenzity osvětlení a mechanické odstranění s výměnami vody. Potom se objevila ještě jednou, když jsem zase přidal na svícení, ale zpět jsem ubral a vrátilo se vše do normálu. Od té doby mám pokoj.

Jinak, základní parametry vody v Brně se dají zjistit na dané adrese přímo tady v mapě:

mapy.bvk.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2021 23:19 Žena Morticia [118]
Tak jsem si dala tu práci a pročetla deníček a zhruba takto to šlo:
19.1.17 založeno
12.5.17 první hnojení (Profito)
17.6.17 první zmínka o sinicích
19.7.17 zateměno a začátek hnojení Sanytrem
24.9.17 opět trocha sinice v rostlinách+1 den zakrytí
1.10.17 trocha sinice na skle
Pak nebyla a objevuje se až 5.8.18, zároveň s mega vedry až 30°C., ale ustoupila.
Pak se objevuje v cca v pol.roku 21, což bylo především velmi špatnou ne/údržbou před stěhováním.
Po znovuzaložení nádrže 1.8. se sinice objevila už 26.9.
Problém se tedy opakuje, ale zároveň byly dlouhé bezsinicové periody, tak prostě nevím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2021 22:25 Žena Morticia [118] Re: vlka
Zakoupen zde konzultováný Flexi, octovým testem prošel.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   14.10.2021 21:17 Muž vlka [3453] Re: Morticia
Černý písek ani štěrk neexistuje. Je to všechno barvené a může to v kombinaci třeba s hnojivem dělat neplechu. Pokud je to s tou sinicí tak zlé, začal bych kompletní výměnou dna.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2021 19:25 Žena Morticia [118] Re: RoFr
A máte nějakou radu ohledně sinic, které řeším už dost dlouho a opakovaně. Testy jsem nikdy nedělala, ale už mě nebaví řešit sinice, které mi v mžiku přerostou celé akva. Hodně lidí mi řekne testy ať vím co chybí či přebývá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2021 10:16 Žena Morticia [118] Re: kus
Taková ta tvrdá řasa na skle? Dělá hrubej povlak a když to nechám zazelená. Na Anubiasech mám černý tvrdý povlak, taky nic moc pěkného.
Každopádně testy by mi řekli jakýkoliv nedostatek, proto se na to ptám.
Edit: V prezentaci je i foto.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2021 07:44 Muž kus [200] - RostlinyRe: Morticia
No ale sinice není problém nedostatku fosforu, ale spíše nedostatek dusíku. Nedostatek fosforu se projevuje nejdříve prachovou řasou a následně zelenými tečkami na skle a anubisech apod. To lze docela rychle potlačit blue-exitem a pak dávkováním fosforu.
Edit: Můj subjektivní dojem je, že ač nejsem zastánce velkých filtrů a zvláště těch biomolitanových, tak u Vás nestíhá filtr. A je moc amoniaku. Možná by stálo za to zvážit koupit větší kostku. Koupil bych ten Blue Exit, fakt stačí to nejmenší balení, a třikrát zopakoval doporučený dávkování. A začal hnojit bezfosfátovým hnojivem bez dusičnanů.Těch vám v Brně teče z kohoutku dost, skoro jak za minulého režimu. Mně se osvědčilo advance free s tím, že obden střídám navíc ještě P nebo Fe.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2021 17:27 Žena Morticia [118] Re: Anthrax, permonici
Ano, teď po stěhování mám kytek málo. Právě jsem dostala prostřih, tak jde do akva. Růžkatec nemám, hodil by se.
Ale v původním byl, i více stonkovek a stejně i sinice. Já jsem teď promazala seznamy na aktuální stav.
Ale byl tak růžkatec, rotala, ludvigia, najas, hydrocoryle, utricilaria řasovky...ale padlo to postupně za oběť sinici. I růžkatec, když byl na hladině, byl jedna kupa sinice. Musím vše držet pod hladinou. To stejné pistie nebo nepukalka.
Co tam bylo , dle všech nenáročné a vůbec nešlo, byla egerka, hydrophily dif. i corymbosa, valisnerie, cabomba, echinodorus, miriophylum, limnobium....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2021 15:28 Žena permonici [316] Re: Morticia
Taky bych tam nacpala co nejvíce růžkatce na záběh. Kdybys měla málo, ráda Ti dám. Když jsem viděla ty fotky, tak byl růžkatec první, co mě napadlo.
Děkuji za parametry vody, tak podrobné jsem neměla a budou se hodit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2021 14:57 R Muž Anthrax [4787] Re: Morticia
Já tedy bojoval se sinicí jen jednou a při úplně jiné vodě, než je v Brně... Ale zkoušela jsi ve větší míře nasadit rychlerostoucí rostliny? Aniž bych musel řešit nějakou chemii, tak mně to zabralo (odsávat a nacpat akva růžkatcem). U tebe vidím jen kytky, co rostou pomalu.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2021 14:14 Žena Morticia [118] Re: attilaracz
Problém u mě je, že se to opakuje. Zatemňovala jsem. Přidávala jsem i roztok z čehosi na konzervování, už si to nepamatuju ani. A teď po stěhování se se rozjíždí znova.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.10.2021 14:05 Žena Morticia [118] Re: ctibum, permonici
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Hmmm, zajímavá informace. Já jsem id vodáren (Brno) zjistila toto: pH 7,41, Celková tvrdost 3,09 mmol/l (=17,3°dH)
Amonné ionty < 0,01 mg/l, Dusičnany 36,70 mg/l, Dusitany < 0,00 mg/l, Chloridy 19,58 mg/l, TOC 2,23 mg/l, Volný chlor 0,05 mg/l

Na+ (4,39 mg/l), Mg2+ (2,93 mg/l), Ca2+ (93,3 mg/l), SO42- (46,0 mg/l), Cl- (19,4 mg/l) , Fe (0,03 mg/l), B (<0,01 mg/l), Cu (<0,005 mg/l), Mn (<0,01 mg/l). Zmínku o fosforu tedy ne. Odstraňuju to hadičkou tenkou, jde to, ale je to otrava, hrozně nadlouho vždy. Kameny a sklo beru houbičkou.
Teď pročítám fosfor. Treba zde www.rostlinna-akvaria.cz/… Píšou, že se snadno předávkuje a hrozí pro změnu řasy. Testy nedělám, tak nevím, jak to korigovat.
Edit: tak dusičnan draselný, alias sanytr ještě že mám deníček.
Jo a k zatemění a proč to nechci udělat: vždy mi po tom odešly ryby. Nejhorší to bylo pro betty (od té doby nemám).
Edit2: Přidám foto. A k tomu se mi dělá i povlak na hladině. 2x jsem ho krásně stáhla z povrchu a o zbytek se postaralo vzduchování, ale teď se to nějak nevede. sad
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2021 10:27 Žena permonici [316] Re: ctibum, Morticia
Zrovna v pátek jsem ve vodárně zjistila, že brněnská voda neobsahuje prakticky žádné fosforečnany.
U nás byla sinice jednou, je to asi 3 roky, někdy od zimy do léta, potom sama zmizela. Pravidelně jsem ji odsávala slánkou nasazenou na tenkou akvahadičku (např. od vzduch. motorku k bublifuku), šlo to dobře, ale byla to nekonečná činnost. Jestli něco nesnáším, tak tyhle slizovité modrozelené potvory.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2021 00:29 R Muž ctibum [6926] Re: Morticia
Já zkusil řešit poměr N:P (přidáním P). Už jsem to tu několikrát psal. Zabírá mi to pokaždé, když se objeví...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2021 19:34 0000
Pridám aj moju osobnú skúsenosť. Mne v boji so sinicou pomohol Blue exit od Easy-Life. Dávkovanie som dával podľa návodu. Potom ešte preventívne raz za týždeň po výmene vody som Blue exit pridával asi mesiac. Odvtedy sinica zmizla a už sa nevrátia - je tomu cca 1 rok. Nič iné som nemenil ani osvetlenie ani žiadne iné parametre vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2021 12:30 Muž Joe [9] Re: Morticia
mne v malej nadrzi pomohla lokalna aplikacia 3% H2O2, sinica zmizla do dvoch dni a zatial sa neobjavila. Je to uz dva ci tri mesiace.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.10.2021 12:04 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Morticia
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2021 11:50 Žena Morticia [118] Re: Lojza007
Aha, tak to nemám a neznám. To se svítí uv spolu s normal světlem nebo místo něj?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2021 10:31 Muž Lojza007 [1204] Re: Morticia
Zkus UV lampu, ta by mohla proti sinicím pomoct. Může být zapnutá třeba dva nebo tři dny v týdnu a držet sinice v rozumných mezích.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2021 23:00 Žena Morticia [118] Re: vaclav
Zkušenost je taková, že odkreju a za chvilu je zpět. Tedy ve starém bytě. Teď bydlím chvilu jinde, ale furt Brno, takže voda stejná.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2021 22:46 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Morticia
Je to potvora ale 4-5 dní pod dekou to nedá ale chce to najít, jak na ní protože se může lehce vrátit. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2021 22:41 Žena Morticia [118]
Sinice u mě ve velkém opět. Po stěhování a poměrně rychle. Vyřeší něco zakrytí? Nemám s tím bůhví jak dobré zkušenosti..

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2021 22:50 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Richo
Jestliže máš neměřitelný fosfor tak ho také přidávej. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2021 18:27 Muž Richo [11] Re: Jarry
A nevadí piskořky rostlinám? Ve dně chci mít "viditelný" klid. Jednou jsem měl nějaké pijavičky (možná pro ryky neškodné) a nelíbilo se mi, jak "prohmatávají" dno. Zase bakterie jsou ve dně asi dost čilé, ale nejsou vidět, tak mi nevadí. Sinice vlastně úplně nevymizela. NO3 jsem se snažil udržovat na hodnotách kolem 20mg/l, Fosforu ve vodě bylo minimum i neměřitelně (testy JBL) a sinice na povrchu písku byla. Možná jsem měl moc světla (1800 - 2000lm 13cm nad hladinou). Na týden jsem zatemnil, po týdnu tam pořád byla, ale tmavší. Světlo jsem stáhnul na 855lm, Hnojivo přidávám týdenní doporučenou dávku rozdělenou na čtvrtiny a hodnota NO3 je někde na 5mg/l. Na substrátu u skla sinice roste pořád. sice níň, ale je tam.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.07.2021 11:11 Muž Jarry [1437] Re: Richo
Já na ty poměry moc nevěřím, věřím, že určitý poměr N:P může pro sinici vytvářet lepší podmínky, ale zároveň mám dojem (i z vlastních pokusů během boje se sinicí), že je to ve srovnání s dalšími vlivy možná až zanedbatelné. Organické nečistoty jsou podle mě to, se jí líbí nejvíc. Když se pak přidá nedostatek konkurence v podobě strádajících rostlin, tak se rozjede. Můj recept na sinice je úklid a piskořky, od doby, co jsem měl v každém akváriu piskořky, jsem tam už nikdy neměl sinice (a že jsem si s nimi užil).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.06.2021 15:36 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Sid
...Další postup dle průběžného výsledku...
Majitel se od toho 12.6. neozval, takže dnes "přepadovka", výsledek OK, čili - pohoda, klídek a dlouhej kouř. :)
(Než se zase něco vyvrbí... smich )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.06.2021 18:32 Muž Richo [11] Re: Sid
Tak sinice ještě úplě nezmizela. Ale... Poměr 16:1 po vyluxování nezabral. Druhý den se sinice začla rozlézat. Zvednul jsem poměr na 10:1 N:P. Žádná změna. Sinice rostla dál. Při pravidelném sobotním "úklidu" jsem zvednul poměr na 31:1 N:P, ale nesystémově jsem ještě přidal Dvojnásobnou doporučenou dávku Easy Life Profito, jako mikroprvky a přidal na intenzitě světla. Led osvětlení mi teď vychází na nějakých 19W 1580lumenů na 34l. jestli jsem to dobře spočítal. No, druhý den dělala sinice na koncích listů takové cancourky, na dně se objevila zase, ale v daleko menší míře. Tady v příspěvcích jsem se dočet, že mele z posledního a bylo by dobré na týden zatemnit. to se mi nechtělo. Při další výměně vody jsem zvednul poměr na 55:1 a ubral světlo na 15W. Žádná výrazná změna. pořád cancourky na koncích listů a na skle už to nevypadá na modrou sinici, ale čistě zelenou řasu. Dokonce i neritiny už se do ní zahryzly. Pořídil jsem EasyLife Bio exit Blue (taky rada zdejších přispěvatelů), poprvé aplikoval a uvidíme. Zatím žádná výrazná změna. Ale sinic je míň než bylo. Takže prozatím jsem spokojen. Jen asi trochu snížím ten poměr, aby se pro změnu nerozbujela zelená řasa.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   13.06.2021 15:31 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Richo
...Když to nezabere půjdu na ten poměr 10:1...
No a já bych šel spíš cestou zvýšení tohoto poměru, :-) protože "čím vyšší poměr, tím nižší riziko sinic". Ale není to jen o poměru N:P... Včera jsem byl "povolán" k akváriu, kde se "znenadání" objevily sinice. První opatření - co nejdůkladnější odstranění sinice a organického odpadu (včetně "zapadlé" uhynulé "objemné" ryby), spojené s výměnou ~ poloviny objemu vody. Další postup dle průběžného výsledku. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2021 14:23 Muž Richo [11] Re: Sid
Jo a podařilo se mi to domíchat až tento týden (přišly mi kapkové testy na NO3, dřív jsem měl jenom papírky), takže týden, dva ty hodnoty chci udržet a pak se uvidí. Jaká je realita by mě ani nemuselo zajímat. Když po přidání stejného množství hnojiva testy vyjdou stejně, poměr bude stejný. Když to nezabere půjdu na ten poměr 10:1.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2021 14:10 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Richo
Pokud byste měl skutečně "jasných" 20 mg/l NO3 a 2 mg/l PO4, pak byste byl "v normě". Teď ještě - jaká je realita...?

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [3] ...... 73 74

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 80714x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4641?od=101