Sinice
To tedy nevím co čteš za články, ale k pravidelné údržbě akva patří pravidelná výměna vody v rozsahu od čtvrtiny až k polovině objemu jednou týdně maximálně jednou za čtrnáct dní. Je jedno jestli je akva v záběhu nebo není.
Nepatřím ani zdaleka k těm "radikálům" co by po založení měnily denně vodu, ale prostě aspoň jednou týdně to chce.
jako že bych měla třeba 5 ?
)) no ale to musí někdo řikat dřív než to zakládám, ne až potom
Tak zítra si zkrátím hadici a budu odkalovat nějak tak, ty kýble mě nebaví...
Nemohu jinak než kolegu podpořit. Taky patřím k těm jenž v nově založených nádržích mění vodu, pokud možno denně a to po dobu prvního měsíce a potom trochu slevím a vyměknu na klasiku jednou týdně alespoň 1/3. To je zabíhání s tzv. protiřasovou prevencí a mě se to tak osvědčilo. Nástup nitrifikace je velmi pozvolný a v akváriu tak nedochází ke skokovým reakcím, nebo alespoň jsou velmi zdatně potlačovány, právě tou inetenzivní výměnou vody. Ovšem nikomu nic nenutím a nevnucuji.
Edit: Vidím že nás přibývá.
Prostě špatný ven, dobrý dovnitř, tak se to dá taky napsat.
však se všude píše, že před přidáním ryb, vyměnte vodu. Nikoliv vyměnujte pravidelně. Však zajíždění, ne? jestli to tak není, tak je chyba lávky ve všech článcích.
uf, nevsimol som si ze je to Tanganika, tak v tom ti ja neporadim
3 týdny založené akva a ani jedna výměna vody?
Proč by jsi nemohla zatemnit? Jako že by to vadilo rybám?
Rostlin tam asi stejně mnoho mít nebudeš při tom plánovaném biotopu, takže i ty dvě by bez problémů zatemnění mohli vydržet.
Ve tvém případě bych ale hlavně měnil vodu, je to čerstvé akva takže nic víc podle mě není třeba.
vypnutie svetla do nedele nijak nepomoze, musela by si to dokladne zatemnit na cca 6dni. Takze teraz ti nezostava nic ine ako sinicu pravidelne a co najdokladnejsie odsavat, pridaj co najviac rastlin a budes dufat ze podmmienky v akva sa zmenia tak ze sinice ustupia.
Považuju to za hroznou drzost, že mám sinici v nově (3 týdny) založeném akváriu
Mám dvě zářivky, 830 vzadu, 860 vepředu. Na písku a kamenech se mi tvoří zelenhohnědý povlak ( pouze v zadní části), takže by skoro člověk řekl, že je to tou zářivkou. Sinice se taky tvoří pouze vzadu. Svítím 8:00-12:00, 16:00-22:00
Ještě jsem neměnila vodu, což předpokládám docela pomůže. NO2 je pořád 0,1mg/l a před týdnem jsem zasadila dvě kytky. V neděli večer dorazí ryby, takže zatemnění není v úvahu, ale vypnu asi do neděle světlo, vyměním vodu a budu doufat, že to pomůže? Pokud ne, můžu tam dočasně přesunout buď Neritinu, nebo okružáka z vedlejšího akvária
Asi jsem to prostě přepískla se světlem, mám 2x39W na 360l, ale jen dvě kytky. Uvidíme, ale jsem trochu uražená
Sinice se dá řešit v řádu týdnu a na tak krátkou dobu mě přijde zbytečné shánět nějaké požírače.
V mezidobí je lepší odstraňovat sinici mechanicky. Odsávat se dá velmi snadno.
Hlavně se zaměřit na zjištění příčin a nasadit co nejrychleji odpovídající nápravné kroky.
Je zajímavé, že od doby co mám aktuálně 7 otíků (bylo 10) tak mě sinice na rostlinách takřka netrápí. Jen trochu zlobí na konečcích lístků Ludwigy a Egerie.
Na dně mě ale trápí stále.
Okružáci, levatky, ampulárky, ty jsem sem tam sinici si zobnout viděl.
Jaký živočich požírá sinice? Potřeboval bych je trochu přibrzdit nez přijdu na přičinu jejich vzniku. Nekdo tu psal, ze je zerou otici, ale mne prijde, ze je sinice moc nebere, to same mladi ancistrusove a SAE. Jeste bych na ne mohl zkusit nasadit z meho vetsho akvaria neritiny, ale prijde mi,ze sinice proste nikomu nechutnaji :(
Starší reakce
No píšou zde, že by neměl být problém je rozmnožit. "Ancistrusky" mi kladly jikry snad ob měsíc. Pokud jsem jikry nevylovil, tak je většinou sami sežrali nebo zbytek ryb pokud se rozplavali. Je jednou jsem je vylovil a odchoval. Do akvaristiky jsem nesl přesně 100 mrňat. U matky v druhé nádrži jsou jen Endlerky a krevetky, takže tam bude potencionálně pro malé Otíky bezpečno.
...Zkusím potom totiž všechny Otíky přemístit do druhé 70l nádrže co mám u matky jestli se rozmnoží. Ancistrusi se mi tam množili až nechutně...
Určitě se nezapomeňte pochlubit, jak se s "otíky" zadařilo.
Stále bych nepodléhal trudomyslnosti a byl trpělivý.
Přesně tak, odstraněn následek. Příčina se doufám odstraní sama až se rozjedou kytky. Díky sinici žádnej list nevydržel déle jak měsíc tak asi díky tomu úplně zašly. Teď díky čistícímu komandu budou snad už jen sílit.
Pak se uvidí. Zkusím potom totiž všechny Otíky přemístit do druhé 70l nádrže co mám u matky jestli se rozmnoží. Ancistrusi se mi tam množili až nechutně. Schválně pak uvidím, jestli se znovu při absenci otíků sinice objeví.
Vašek napsal: Ta trocha sinice, co se za ty necelé 3 týdny od výměny dna a prostříhání kytek objevila mě už nemusí vůbec trápit. Otíci ji budou likvidovat 10x rychleji, než se tvoří.
Hmmm takže příčina s určitou pravděpodobností neodstraněna, ale nejsou viditelné následky takže vše v pořádku .... Někomu takové řešení stačí ....
romant napsal:ono to dno je "mladý", takže nebude tolik bohaté na nitrifikační bakterie, tak proto se tam více objevuje ten detrit, ale jakmile se více zajede, tak by se po 14 dnech nemělo objevovat nic, leda by jsi brutálně překrmoval.
Opět pozoruju na nejvyším místě cca 20x20cm takovej bordýlek. Není to vyslověně detrit. Spíše to vypadá jako shluky hnědých bakterií ve filtru. Zajímalo by mě, to se časem srovná a upraví? Nebo to budu muset každý týden lehce stahávat. Jen jsem zvědavej, dlouhodobě doufám, že dno pro kytky vidět nebude
Přesně tak, vydrž Vašku! Taky s ní trochu bojuju, chce to jen najít správnou rovnováhu v akváriu, což může trvat i měsíce. Výsledek je ale vždycky uspokojující
Tvůj komentář je konečně v optimistickém duchu a to je dobře, jen tak dál, vydržet a nepovolit.
To že jsem měl ráno šok ještě není vše. Celej den jsem byl mimo a večer koukám, že i zbytek listů je úplně vypucovanej. 2 dny se Otíci rozoukávali a dnes to vypucovali komplet. Chuděry Netriny lezou při dně a vyhryzávají zbytky řas těsně u dna. Ta trocha sinice, co se za ty necelé 3 týdny od výměny dna a prostříhání kytek objevila mě už nemusí vůbec trápit. Otíci ji budou likvidovat 10x rychleji, než se tvoří.
Já snad začnu trochu hnojit, aby se se trochu rozjela zelená řasa, aby měli co žrát (pokus o vtip).
Jinak Echynodory nasazujou silnější a větší listy. V nádrži je zbytek rostlin co jsem chtěl a už si to v hlavě sumíruju jak to poskládám.
Ne každá sinice je toxická a instinkt ryb bych nepodceňoval.
Vrať se trošku tímto vláknem několik dní nazpět a uvidíš co vlastně všechno tazatel s tím akváriem dělal a jistě pochopíš, proč teď jenom ty výměny vody.
...Já si myslím že výměna vody "hnojí" asi tak jako když na hektar brambor budu chodit na vekou místo abych si nechal dovézt pořádnou hromadu hnoje. Výměna vody je podle mě z 99% právě na odstranění nežádoucích přebytků některých živin či odstranění naprosto nežádoucích sloučenin (čpavek, dusitany apod.) ale jen tak z 1% "hnojí" rep. dodává do akva něco rozumného.
Do tohoto akvária nepřišel za 2,5 roku kromě cca 15 kuliček MATKULu k echinodorům ani gram hnojiva. Veškeré makro a mikroprvky jsou dodávány skoro zanedbatelným krmením malého "objemu" rybek a nezanedbatelnou výměnou části vody - týdně cca 30%.
rybicky.net/fotogalerie.php…
(Foto je staršího data, v reálu je nádrž o něco více zarostlá.)
...Beru to ve vztahu k Vaškovu akváriu a tam zase až tak málo rostlin není. Tedy jen podle fotek které má v prezentaci což není moc aktuální. Když vezmu že se to za ty měsíce namnožilo tak si myslím že jen výměny vody nedodají dostatek živin...
Nemyslím si, že by Vaškovo akva zarostlo zase tak silně, ale i kdyby - vy víte o jeho vstupní vodě, jaké má parametry? A víte i to, že Vašek "hezky důkladně" vyhnojil dno Osmocote?
Nevíte? Tak se kroťte se závěry.
Každej k tomu přistupujeme trošku jinak. Moje doporučení, hnojit jen výměnou vody, mě ještě nikdy nezklamalo a považuji ho za takovou univerzální radu, kterou se toho nedá moc pohnojit. Pokud je člověk více vzdělán v procesech fungování akvária a je zdatnější v chemii, tak prosím, nechť se do toho ponoří a namodeluje si dle svých parametrů vstupní vody ten svůj recept. Prostě to beru tak, že méně je někdy více, ale jak píšu kdo se na to cejtí a ví co dělá, tak má bezpočet možností jak to realizovat.
Tak o tom ani neuvažuju.
Beru to ve vztahu k Vaškovu akváriu a tam zase až tak málo rostlin není. Tedy jen podle fotek které má v prezentaci což není moc aktuální. Když vezmu že se to za ty měsíce namnožilo tak si myslím že jen výměny vody nedodají dostatek živin.
ono jde o to, že často lidi co chtějí hnojit protože to je in, tak nemají co hnojit..
To je zajímavý, někdo tu v diskusi k hnojení kritizoval komerční přípravky jako ProFito apod. že obsahují málo živin počínaje K s Fe a konče mikroprvky atd. A ono zatím stačí měnit vodu. Ale je mě divný že když se podívám na rozbory vody co poskytují vodárny tak tam je v podstatě stopový množství makroprvků a o mikro se ani snad nedá mluvit.
Já si myslím že výměna vody "hnojí" asi tak jako když na hektar brambor budu chodit na vekou místo abych si nechal dovézt pořádnou hromadu hnoje. Výměna vody je podle mě z 99% právě na odstranění nežádoucích přebytků některých živin či odstranění naprosto nežádoucích sloučenin (čpavek, dusitany apod.) ale jen tak z 1% "hnojí" rep. dodává do akva něco rozumného.
Měníš, tak hnojíš, špatný věci pryč a dobrý dovnitř, vydržať.
Ještě bych Vaškovi doporučil, ať si zjistí, co to je "dendrit". Třeba se pousměje.
Je to detrit, ne dendrit, ale to neva, rozumíme si.
ono to dno je "mladý", takže nebude tolik bohaté na nitrifikační bakterie, tak proto se tam více objevuje ten detrit, ale jakmile se více zajede, tak by se po 14 dnech nemělo objevovat nic, leda by jsi brutálně překrmoval. Ve výměnách vody bych nepolevoval a jel ve stejným tempu.
Edit: To lehký odkalení dna, stažení toho viditelného bordýlku je dobrej postup.
Jasne,kazde akva funguje jinak,hlavni je,ze funguje a vse je ok!!
Inac mozno to bude zniet cudne - ale ja kusok sinice vyuzivam prave na kontrolu toho pomeru.To je v podstate taky "dropchecker".
Jasne.Je mozne ze on problem s pomerom 3:1 nema.
Ale ako som pisal spusta ludi ho mat bude.
Napr. ja udrzujem PO4 1-max.1.5mg/l a to plne postacuje - dalsie zvysovanie nemalo zmysel.
Ja myslim,ze on ma i vice toho PO4,sam pise ze malo PO4 = problem pri zpracovani CO2,je to kolikrat zvlastni,ale jeho nadrze hovori za vse. Jeste tu zkopiruji pokracovani textu k tomu predchzejicimu :
"Algae do not care, the plants do however. As long as those levels are not allowed to bottom out or become to overwhelming limiting........then you are okay, I dose about 15 ppm NO3 during/after treatment at least 2x a week.
And of course make sure good cleaning, trimming, dosing is followed up.
Algae is a sign you are doing something wrong for the plants.
It's extremely difficult to add too many nutrients.
CO2? Yes, pretty easy to kill the fish, but not the plants, light/ Easy to add too much for many folks.
Tom Barr The BarrReport.
Z toho si nic nedělej, také jsem více než půl rok bojoval se sinicí v jedné nádrži přesto že měla stejnou péči jako tři ostatní. klasické kolečko. čištění,měření parametrů vody,výluhy, zatmavení akva, světla na různé časy, různé zářivky, dokonce drahá vodička od Esha, nakonec stačilo přidávat trochu rozpuštěného ledku. Jak píše Raviolka v časopise Akvárium
maniakva.cz/… ,na sinice zaručený postup neexistuje. hlavně klid, pohodu a ať to plave
Chlapi, myslím, že bych vám víc rozumněl, kdybyste to psali čínsky... ALe to nic, jsem rád, že tomu nepotřebuju rozumět, že mi kytky rostou, rybky plavou, krevety a šneci lezou, všechno se má snad dobře a já jsem spokojen. Ovšem jestli to, o čem píšete, pochopí i bojovníci se sinicí, to nevím.
No ja dam na to krk ze spusta ludi pri tomto pomere bude mat problem.Dalsia vec kolko ma v tom akva realne NO3 a PO4?
Ked 2mg/l PO4 je v akva vcelku dost - tak tam ma 6mg/l NO3? -toto je to preco sa to mne nezda.
Pomer v nadrzi,tady je kopie textu :
"I have a ratio of 3:1 for NO3: PO4.
Never have issues with BGA.
Plenty have had much much higher ratios, say 20: 0.2ppm, or 100:1 NO3:PO4, no issues as well.
The ratio stuff is manure and has been falsified for algae control issues.
Zdroj:Tom Barr-The BarrReport.
Ale ja se mohu zeptat,za to nic nedam
,ja myslim ze to PO4 meril pomoci kapkovych testu z kalibraci,nebo uzival testy LaMotte.
Mně by zase zajímalo, jak to (celkové?) PO4 změří, ale raději se neptám...
Kamilstrom napsal: ...on sam udrzuje pomer 3:1 NO3/PO4(ppm)a bez sinic!
Mne sa toto daako nezda.
To je pomer v akvariu? alebo pomer namiesaneho hnojiva?
Přidat reakci
1 ...... [31] ...... 73 74
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 81425x