Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Sinice

 

NápovědaFórum » Řasy » Sinice 

Přejít na předchozí stránku 31 Přejít na další stránku   1  
Sinice
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.10.2012 12:29 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: Vašek
Vašek napsal: Ta trocha sinice, co se za ty necelé 3 týdny od výměny dna a prostříhání kytek objevila mě už nemusí vůbec trápit. Otíci ji budou likvidovat 10x rychleji, než se tvoří.
Hmmm takže příčina s určitou pravděpodobností neodstraněna, ale nejsou viditelné následky takže vše v pořádku .... Někomu takové řešení stačí ....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.10.2012 11:42 Muž Vašek [56] Re: romant
romant napsal:ono to dno je "mladý", takže nebude tolik bohaté na nitrifikační bakterie, tak proto se tam více objevuje ten detrit, ale jakmile se více zajede, tak by se po 14 dnech nemělo objevovat nic, leda by jsi brutálně překrmoval.

Opět pozoruju na nejvyším místě cca 20x20cm takovej bordýlek. Není to vyslověně detrit. Spíše to vypadá jako shluky hnědých bakterií ve filtru. Zajímalo by mě, to se časem srovná a upraví? Nebo to budu muset každý týden lehce stahávat. Jen jsem zvědavej, dlouhodobě doufám, že dno pro kytky vidět nebude ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2012 22:49 Muž Čapíno [32] Re: romant
Přesně tak, vydrž Vašku! Taky s ní trochu bojuju, chce to jen najít správnou rovnováhu v akváriu, což může trvat i měsíce. Výsledek je ale vždycky uspokojující ano ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2012 22:19 R Muž romant [27987] Re: Vašek
Tvůj komentář je konečně v optimistickém duchu a to je dobře, jen tak dál, vydržet a nepovolit. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.10.2012 22:14 Muž Vašek [56] Re: romant
To že jsem měl ráno šok ještě není vše. Celej den jsem byl mimo a večer koukám, že i zbytek listů je úplně vypucovanej. 2 dny se Otíci rozoukávali a dnes to vypucovali komplet. Chuděry Netriny lezou při dně a vyhryzávají zbytky řas těsně u dna. Ta trocha sinice, co se za ty necelé 3 týdny od výměny dna a prostříhání kytek objevila mě už nemusí vůbec trápit. Otíci ji budou likvidovat 10x rychleji, než se tvoří.

Já snad začnu trochu hnojit, aby se se trochu rozjela zelená řasa, aby měli co žrát (pokus o vtip).

Jinak Echynodory nasazujou silnější a větší listy. V nádrži je zbytek rostlin co jsem chtěl a už si to v hlavě sumíruju jak to poskládám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.10.2012 21:22 R Muž romant [27987] Re: Vašek
Ne každá sinice je toxická a instinkt ryb bych nepodceňoval. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2012 10:00 Muž Vašek [56]
Dnes mě po rozsvécení čekalo překvapení.

Na staršich listech se pořád objevuje sinice, ikdyž obden měním 1/3 vody. Vzhledem k tomu, že mimo sinici mě trochu zlobí i běžná zelená řasa, tak jsem koupil Otíky. Nejprve jsem měl jen 2 a jelikož mají být v hejnu, přikoupil jsem jich 8.

No a ráno koukám, že jeden list na kterém byla sinice, je úplně vypucovaný.

Četl jsem, že je jedovatá, neublíží jim? Je běžné, že Otíci sinici požírají?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   17.10.2012 16:27 Muž fido16 [631]
Sinice je pěkná s.... :-) Taky jsem s ní bojoval 3 měsíce a nakonec ji porazil a od té doby akva v pohodě. Každé akva chce něco jiného
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.10.2012 10:17 R Muž romant [27987] Re: lhajek
Vrať se trošku tímto vláknem několik dní nazpět a uvidíš co vlastně všechno tazatel s tím akváriem dělal a jistě pochopíš, proč teď jenom ty výměny vody. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.10.2012 10:14 Muž lhajek [1870] - Rostliny
Vycházím pouze z vlastní zkušenosti. Když jsem s akvaristikou začínal tak mě žádná rostlina nevydržela déle jak půl roku. (Valisnérky, Echináče, Kryptokoryny, atd.) Měnil jsem tenkrát vodu týdně, pak na nějaké rady od zkušeného akvaristy (rybičkáře) jsem měnil vodu obden a výsledek pořád stejný. Internet byl tehdy v plenkách a takovém portálu jako je tento jsem si mohl nechat zdát. Žádný přísun informací až pod nos.
Nakonec jsem vlastním uvažováním došel k závěru že rostliny prostě nemají živiny a musím přihnojit (tak jako se to musí na polích pokud chtějí slušnou úrodu) a překvapivě se pro akva rostliny dalo hnojivo bez problémů pořídit. Zkusil jsem to a najednou rostliny jely jako nikdy. Protože jsem si pořídil toho hnojiva jen málo a po pár týdnech bylo pryč tak jsem si řekl že zase hnojit nebudu a co to udělá. Rostliny chvíli ještě jely, ale pak opět začaly chřadnout. Od té doby se o hnojení zajímám a už jsem si nedovolil akva s rostlinami provozovat bez hnojení.

Ale to už je daleko od problému se sinicemi takže OT...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.10.2012 09:18 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: lhajek
...Já si myslím že výměna vody "hnojí" asi tak jako když na hektar brambor budu chodit na vekou místo abych si nechal dovézt pořádnou hromadu hnoje. Výměna vody je podle mě z 99% právě na odstranění nežádoucích přebytků některých živin či odstranění naprosto nežádoucích sloučenin (čpavek, dusitany apod.) ale jen tak z 1% "hnojí" rep. dodává do akva něco rozumného.
Do tohoto akvária nepřišel za 2,5 roku kromě cca 15 kuliček MATKULu k echinodorům ani gram hnojiva. Veškeré makro a mikroprvky jsou dodávány skoro zanedbatelným krmením malého "objemu" rybek a nezanedbatelnou výměnou části vody - týdně cca 30%.
rybicky.net/fotogalerie.php…
(Foto je staršího data, v reálu je nádrž o něco více zarostlá.)
...Beru to ve vztahu k Vaškovu akváriu a tam zase až tak málo rostlin není. Tedy jen podle fotek které má v prezentaci což není moc aktuální. Když vezmu že se to za ty měsíce namnožilo tak si myslím že jen výměny vody nedodají dostatek živin...
Nemyslím si, že by Vaškovo akva zarostlo zase tak silně, ale i kdyby - vy víte o jeho vstupní vodě, jaké má parametry? A víte i to, že Vašek "hezky důkladně" vyhnojil dno Osmocote?
Nevíte? Tak se kroťte se závěry. ;-) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   17.10.2012 09:09 R Muž romant [27987] Re: lhajek
Každej k tomu přistupujeme trošku jinak. Moje doporučení, hnojit jen výměnou vody, mě ještě nikdy nezklamalo a považuji ho za takovou univerzální radu, kterou se toho nedá moc pohnojit. Pokud je člověk více vzdělán v procesech fungování akvária a je zdatnější v chemii, tak prosím, nechť se do toho ponoří a namodeluje si dle svých parametrů vstupní vody ten svůj recept. Prostě to beru tak, že méně je někdy více, ale jak píšu kdo se na to cejtí a ví co dělá, tak má bezpočet možností jak to realizovat. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.10.2012 08:54 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: souky
Tak o tom ani neuvažuju.
Beru to ve vztahu k Vaškovu akváriu a tam zase až tak málo rostlin není. Tedy jen podle fotek které má v prezentaci což není moc aktuální. Když vezmu že se to za ty měsíce namnožilo tak si myslím že jen výměny vody nedodají dostatek živin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   17.10.2012 08:11 Muž souky [592] - RostlinyRe: lhajek
ono jde o to, že často lidi co chtějí hnojit protože to je in, tak nemají co hnojit..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2012 22:54 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: romant
To je zajímavý, někdo tu v diskusi k hnojení kritizoval komerční přípravky jako ProFito apod. že obsahují málo živin počínaje K s Fe a konče mikroprvky atd. A ono zatím stačí měnit vodu. Ale je mě divný že když se podívám na rozbory vody co poskytují vodárny tak tam je v podstatě stopový množství makroprvků a o mikro se ani snad nedá mluvit.

Já si myslím že výměna vody "hnojí" asi tak jako když na hektar brambor budu chodit na vekou místo abych si nechal dovézt pořádnou hromadu hnoje. Výměna vody je podle mě z 99% právě na odstranění nežádoucích přebytků některých živin či odstranění naprosto nežádoucích sloučenin (čpavek, dusitany apod.) ale jen tak z 1% "hnojí" rep. dodává do akva něco rozumného.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   16.10.2012 20:31 R Muž romant [27987] Re: Vašek
Měníš, tak hnojíš, špatný věci pryč a dobrý dovnitř, vydržať. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2012 20:26 Muž Vašek [56]
Jsem se koukal v googlu a hovínka to nebyly, ale když jsem k tomu připsal akvárium, tak to tak píše spousta lidí, tak jsem to chybně přejal. Ale zase jsem o něco moudřejší.

Takže nepolevovat a pořád obden 1/3 a až budou na dně více bakterie rozkládat bordýlek, tak budu moci zkoušet trochu polevit? NO3 se drží na stabilních 25mg/l Ještě chci koupit test na PO4. Zítra se konečně dočkám zase pár dalších kytek, tak snad to už začne trochu zarůstat a nebudu muset měnit vodu obden.

A k hnojení? O tom začít uvažovat až se zelenina rozroste a bude klesat NO3 i přez 1 týdení výměnu 1/3 vody? Zatím se totiž musím NO3 zbavovat obněnou vody. Na to si ale pravděpodobně několik měsíců počkám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2012 20:13 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: romant
Ještě bych Vaškovi doporučil, ať si zjistí, co to je "dendrit". Třeba se pousměje. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2012 20:08 R Muž romant [27987] Re: Vašek
Je to detrit, ne dendrit, ale to neva, rozumíme si. ;-) ono to dno je "mladý", takže nebude tolik bohaté na nitrifikační bakterie, tak proto se tam více objevuje ten detrit, ale jakmile se více zajede, tak by se po 14 dnech nemělo objevovat nic, leda by jsi brutálně překrmoval. Ve výměnách vody bych nepolevoval a jel ve stejným tempu.
Edit: To lehký odkalení dna, stažení toho viditelného bordýlku je dobrej postup.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2012 20:02 Muž Vašek [56]
Po výměně dna už 16 dní. Obden měním 50l vody (cca 1/3). Dnes jsem musel už odkalit, bylo už v jedné části vidět dendrit.

Sinice jsem se zatím nezbavil. V jeden den se najednou začala spolu s zelenou řasou objevovat na starších listech rostlin. Měl jsem na polovině hladiny Limnobium a zdálo se mi, že trochu zpomalily Echynodory. Hned jsem Limnobium zredukoval, to bylo krásně světle zelené, takže živin by mělo být v akva dost. Každopádně se objevené ostrůvky sinice už nerozrůstaly a mám pocit, že spíše lehce ustupuje. Také Echynodory najednou zrychlily. Nevím čím to, ale asi budu držet Limnobium max na 1/4 hladiny.

Jak bych měl nejlépe postupovat? Můžu zkusit výměny 1/3 vody 1x za 3 dny místo 2dní? A odkalovat pouze pokud se začně objevovat dendrit? To je tak 1x během cca 14 dní.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2012 14:40 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: kortezhugo
Jasne,kazde akva funguje jinak,hlavni je,ze funguje a vse je ok!! :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2012 08:57 Muž kortezhugo [983] Re: Kamilstrom
Inac mozno to bude zniet cudne - ale ja kusok sinice vyuzivam prave na kontrolu toho pomeru.To je v podstate taky "dropchecker". :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2012 08:37 Muž kortezhugo [983] Re: Kamilstrom
Jasne.Je mozne ze on problem s pomerom 3:1 nema.
Ale ako som pisal spusta ludi ho mat bude.
Napr. ja udrzujem PO4 1-max.1.5mg/l a to plne postacuje - dalsie zvysovanie nemalo zmysel.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2012 23:34 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: kortezhugo
Ja myslim,ze on ma i vice toho PO4,sam pise ze malo PO4 = problem pri zpracovani CO2,je to kolikrat zvlastni,ale jeho nadrze hovori za vse. Jeste tu zkopiruji pokracovani textu k tomu predchzejicimu :
"Algae do not care, the plants do however. As long as those levels are not allowed to bottom out or become to overwhelming limiting........then you are okay, I dose about 15 ppm NO3 during/after treatment at least 2x a week.
And of course make sure good cleaning, trimming, dosing is followed up.

Algae is a sign you are doing something wrong for the plants.
It's extremely difficult to add too many nutrients.
CO2? Yes, pretty easy to kill the fish, but not the plants, light/ Easy to add too much for many folks.

Tom Barr The BarrReport.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   15.10.2012 23:24 Muž ČaJan [44] - AmerikaRe: malyLibor
Z toho si nic nedělej, také jsem více než půl rok bojoval se sinicí v jedné nádrži přesto že měla stejnou péči jako tři ostatní. klasické kolečko. čištění,měření parametrů vody,výluhy, zatmavení akva, světla na různé časy, různé zářivky, dokonce drahá vodička od Esha, nakonec stačilo přidávat trochu rozpuštěného ledku. Jak píše Raviolka v časopise Akvárium maniakva.cz/… ,na sinice zaručený postup neexistuje. hlavně klid, pohodu a ať to plave hop
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   15.10.2012 22:17 Muž malyLibor [5371] - Asie
Chlapi, myslím, že bych vám víc rozumněl, kdybyste to psali čínsky... ALe to nic, jsem rád, že tomu nepotřebuju rozumět, že mi kytky rostou, rybky plavou, krevety a šneci lezou, všechno se má snad dobře a já jsem spokojen. Ovšem jestli to, o čem píšete, pochopí i bojovníci se sinicí, to nevím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2012 22:14 Muž kortezhugo [983] Re: Kamilstrom
No ja dam na to krk ze spusta ludi pri tomto pomere bude mat problem.Dalsia vec kolko ma v tom akva realne NO3 a PO4?
Ked 2mg/l PO4 je v akva vcelku dost - tak tam ma 6mg/l NO3? -toto je to preco sa to mne nezda.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2012 21:36 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: kortezhugo
Pomer v nadrzi,tady je kopie textu :
"I have a ratio of 3:1 for NO3: PO4.
Never have issues with BGA.
Plenty have had much much higher ratios, say 20: 0.2ppm, or 100:1 NO3:PO4, no issues as well.
The ratio stuff is manure and has been falsified for algae control issues.

Zdroj:Tom Barr-The BarrReport.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2012 21:26 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: Sid
Ale ja se mohu zeptat,za to nic nedam :-) ,ja myslim ze to PO4 meril pomoci kapkovych testu z kalibraci,nebo uzival testy LaMotte. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2012 17:42 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: kortezhugo
Mně by zase zajímalo, jak to (celkové?) PO4 změří, ale raději se neptám... :-D
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2012 17:08 Muž kortezhugo [983] Re: Kamilstrom
Kamilstrom napsal: ...on sam udrzuje pomer 3:1 NO3/PO4(ppm)a bez sinic! :-)

Mne sa toto daako nezda. :)
To je pomer v akvariu? alebo pomer namiesaneho hnojiva?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2012 16:06 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: Kamilstrom
Někdy to sice chvilku trvá, ale kdo si počká, ten se dočká. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2012 13:36 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: Sid
Jasne,my si rozumime vzdy!! palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.10.2012 12:26 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: Kamilstrom
...kdyz tam zadam hodnoty 30 NO3 4 PO4 tak to ukazuje "Blue algae risk...
No a jám vycházím z toho, že "optmální" RR je v toleranci 10-20, a výpočtem jsem došel k číslu (cca) 11,5... :)
(Tak hlavně, že si rozumíme. ;-) :-))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2012 12:12 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: Sid
No,ja kdyz tam zadam hodnoty 30 NO3 4 PO4 tak to ukazuje "Blue algae risk. Phosphate concentration is too high. Please change water. " (Zkuste pockat,po zadani hodnot,kolem 20 sekund nez to nacte) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2012 07:58 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: Kamilstrom
...ja jsem hledal na buddendo.home.xs4all.nl/… a tam pri 30:4 je riziko BGA...
Nemohu si pomoci, já tam vidím "Little change of algae"... :-)
(A jednoduchý výpočet RR mi potvrzuje, co vidím v té tabulce - číslo 11,5)
Ale jak správně píšete - s ohledem na přesnost měření jde jen o princip, nikoli o přesný výsledek.
...Tom psal o tom, ze ty tabulky jsou v podstate nesmysly, on sam udrzuje pomer 3:1 NO3/PO4(ppm) a bez sinic!
Jsem rád, že nám to potvrzuje taková kapacita! ;-) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2012 23:46 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: Sid
Spravne pomer to je,ja jsem hledal na buddendo.home.xs4all.nl/… a tam pri 30:4 je riziko BGA,ale ja se tim neridim,ono uz to jenom presne zmerit je problem,ja vim ze to neberete jako zakonitost,mysleno to bylo vseobecne. :-) A 40:1.5 ppm jsem tam uvedl nestastne spolu s tim prvnim udajem,melo tam byt hned na zacatku uveden vztah k zelenym rasam. :-O Minuly tyden jsem to lehce probral na BarrReport a Tom psal o tom,ze ty tabulky jsou v podstate nesmysly,on sam udrzuje pomer 3:1 NO3/PO4(ppm)a bez sinic! :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   14.10.2012 22:11 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: Kamilstrom
...jen chci naznacit,ze se tem tabulkam(teorie a praxe)neda tolik duverovat! :-)
Při každé příležitosti připomínám, že jde jen o tendence, nikoli zákonitost. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2012 22:10 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: Kamilstrom
...po zadani do tabulek je 30:4 riziko pro vznik sinice (a neni tam zadna)...
Asi hledáme každý v jiných tabulkách. Mně vychází RR 11, což je v toleranci.
...a pri 40:1.5 maji byt zelene rasy (a nejsou)...
Původně jste ale napsal toto: ...ja sam mam pomery u nadrzi NO3/PO4 30/4 nebo 40/1.5 (ppm)a sinice nemam...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2012 21:17 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: Sid
Optimalni je a teoreticky by to tak melo byt,ale po zadani do tabulek,je 30:4 riziko pro vznik sinice(a neni tam zadna) a pri 40:1.5 maji byt zelene rasy(a nejsou),jen chci naznacit,ze se tem tabulkam(teorie a praxe)neda tolik duverovat! :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2012 20:14 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: milosak
Jo tak to je jiná :-) pak už nic nenamítám ....

vaaclav napsal: Když někdo přidává roztok KNO3 (nikoliv NO3) tak je tam poměrně i dost draslíku. :-)
To záleží na úhlu pohledu, někde se uvádí týdenní dávka kolem 10mg/L a jinde (EI) dokonce 30mg/L. Ale ano K je v KNO3 slušně zastoupeno a v některých případech to stačí a na to jsem při psaní předchozího postu zapomněl.

Ale to už jsem tedy výrazně OT
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2012 19:18 Muž milosak [66] - RostlinyRe: lhajek
:-D
Zapomněl jsem říct, že nyní jedu v obou nádržích MCI.

Takže přidávám denně do podkroví_72 - 2 ml EL nitro a do druhé nádrže 3 ml

To je všechno.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2012 19:14 R Muž vaclav [14593] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: lhajek
Když někdo přidává roztok KNO3 (nikoliv NO3) tak je tam poměrně i dost draslíku. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2012 17:38 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: milosak
milosak napsal: Teď jedu ve svých nádržích pouze na dávkování NO3 (denně 2-3 ml)
Tento údaj je nám k ničemu protože nevíme jak koncentrovaný máš roztok.

milosak napsal: v pražské nádrži (bez sinice,ale s ruduchou) nastoupila GSA a růst se výrazně zpomalil, listy sturogyne ,blyxy, glosy začínají žloutnout.
V tuto chvíli jsem si při čtení řekl: jasný nedostatek P.

milosak napsal: Předpokládám, že začnu přidávat draslík+železo a opatrně fosfor.
Ale po přečtení této věty už bych si tak jistý nebyl. Ty jsi dosud nepřidával K? Záleží jakou máš vstupní vodu, ale nikdy ho příliš nebývá, takže ten bych přidával vždy ....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2012 16:51 Muž milosak [66] - RostlinyRe: Sid
Teď jedu ve svých nádržích pouze na dávkování NO3 (denně 2-3 ml)

V domácí nádrži třetí týden vše OK , veškeré rostlinstvo prosperuje a sinice
ustupuje.

v pražské nádrži (bez sinice,ale s ruduchou) nastoupila GSA a růst se výrazně
zpomalil, listy sturogyne ,blyxy, glosy začínají žloutnout.

Předpokládám, že začnu přidávat draslík+železo a opatrně fosfor.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2012 16:42 R Muž romant [27987] Re: lhajek
A proto je to vlákno tak dlouhý. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2012 16:41 Muž lhajek [1870] - Rostliny
A postupně se debata opět vrací k již určitě ne jednou napsanému: Všech živin tzn. mikro, N, P, K a CO2 musí být dostatek k množství světla a každé akvárium je individuální svým prostředím, takže jediný návod na stejně vypadající problém nebude nikdy existovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2012 16:16 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: Kamilstrom
...Pomer NO3 a PO4 (jako redfield ratio a jine...) muze trochu napovedet, ale ze neco vyresi, je mylna predstava...
Také si myslím, že "Redfield ratio" problém se sinicemi sám o sobě nevyřeší, ale úprava poměru NO3:PO4 jako součást opatření proti nim za pokus stojí. :-)
...ja sam mam pomery u nadrzi i NO3/PO4 30/4 nebo 40/1.5 (ppm)a sinice nemam, cetl jsem pripady 20/0.2 - 100/1 (ppm) taky bez sinic. Problem bude jinde...
Nebude problém v tom, že poměr NO3:PO4 30:4 je optimální, a poměry 40:1,5, resp. 20:0,2, neznamenají prostředí s tendencí pro rozvoj sinic, ale naopak - zelených řas? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2012 08:17 Muž milosak [66] - RostlinyRe: Kamilstrom
Určitě budou souvislosti v širší rovině.

Můj názor by měl platit, za předpokladu relativně ,,čisté,, nádrže(i se sinicí)
včetně větších výměn vody + větší osvětlení + stabilní CO2 + proud
Potom platí, že méně fosforu je určitě přínos, protože rostliny se snáze vyrovnají
s jeho nedostatkem oproti řasám.

Po našlápnutí rovnováhy se fosforu nebránim.
;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2012 00:20 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: milosak
Taky jsem psal o zvysovani PO4 v boji proti rasam(dodavam GSA a i GDA) ne sinicim.Myslel jsem to tak,ze vseobecne ubirani/snizovani PO4(pokud samozdrejme neni extremni)vede k dalsim problemum. Pomer NO3 a PO4 (jako redfield ratio a jine...)muze trochu napovedet ,ale ze neco vyresi je mylna predstava,ja sam mam pomery u nadrzi NO3/PO4 30/4 nebo 40/1.5 (ppm)a sinice nemam,cetl jsem pripady 20/0.2 - 100/1 (ppm) taky bez sinic.Problem bude jinde(jak pise Yirka)! :-)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [31] ...... 73 74

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 80711x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4641?od=1501