Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Sinice

 

NápovědaFórum » Řasy » Sinice 

Přejít na předchozí stránku 37 Přejít na další stránku   1  
Sinice
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2012 21:50 R Muž romant [27982] Re: Gordon
O to akvárko se někdo po dobu Tvojí nepřítomnosti musel starat, učinil bych lehký šetření, jak že to probíhalo a zkusil si to dát do souvislostí, jaký změny oproti tomu, jak jsi pečoval Ty mohli proběhnout a třeba i najdeš odpověď na otázku proč se zase objevila. I když zatemnění nepovažuji za konečnou metodu, přeci jenom je to od jara už nějakej měsíc a obvykle se po zatemnění sinice do několika dnů, či týdnů objevují znovu. Rada asi nic moc, ale co když?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2012 21:43 Muž Gordon [22]
Někdy na jaře jsem měl problém se sinicí. Celkem dobře ho vyřešilo týdenní úplné zatemnění akvária. Sinice byla pryč, ani stopa.

Teď jsem se po měsíci vrátil z brigády a koukám, že se tam ta mrcha zase objevila. Mám to zase na ten týden zakrýt, nebo je nějaká lepší varianta?

Rostlin tam moc není (trošku jsem to přecenil a nasadil náročnější druhy, které se nechytly a ty co vypadaly nadějně byly vyrvány japonicami a šneky) a dneska jsem se po dlouhé době dokopal k tomu, že jsem zase začal dodávat CO2. Mám v plánu tam zase udělat džungli z nějakých méně náročných kytek a pak nasadit malé krevetky....asi cherryny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2012 16:24 Žena Laduschka [120] Re: yenya
dík moc ;-) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2012 16:22 yenya Re: Laduschka
Za boj se sinicí si zasloužíš minimálně paleček palec . A za fotky "před" a "po" další palec . Hlavně to udržet, držím palce a nejen ty co jsem ti dal ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2012 15:37 R Muž Silent [5949] Re: Laduschka
Účinnost Blue Exitu na sinice můžu potvrdit. I když to samozřejmě samospasitelné není je to vynikající prostředek na jejich likvidaci. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.08.2012 15:36 Žena Laduschka [120] Re: Tomas Enderson
Tu fotku jsem tam dala, protože se mi ji na profil akvária nechce (z doufám pochopitelných důvodů) umisťovat, a nerada bych, aby se tu vynořily nějaké pochybnosti, že jsem si sinici vymyslela ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2012 15:35 Žena Laduschka [120] Re: Laduschka
jinak lepší fotky ze začátku měsíce jsou v mý prezentaci "germanárko". Od skutečnýho ukončení léčby už je to opravdu déle, znovu připomínám, že po dobu cca 1 měsíce jsem lila do aq pouze "preventivní dávku" (dávkování dle návodu na obalu) jednou týdně. Nyní jsem přijela po dvoutýdenní dovče zpět, čili se aq obešlo bez "dopingu", a vše díkybohu ok :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2012 15:34 Muž Tomas Enderson [697] - TetryRe: Laduschka
Ne nehledám problém kde není. Na tý fotce je fakt vidět, že teď je vše v pořádku. Jen mne fakt zarazilo jak jste krásně popsala jak vše zabralo a pak přijde fotka jak z hororu. :-D potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   22.08.2012 15:30 Žena Laduschka [120] Re: Laduschka
Fotka k příspěvku dnešní ledabylý foto. upozorňuju, že rotala vlevo byla předevčírem celkem brutálně protrhaná, takže nehledat problém tam, kde není :) jinak holt světelný podmínky nejsou na focení ty nejlepší a uznávám, že na normoš focení aq si dávám víc záležet, tohle je opravdu jen pro představu. K tomuhle účelu to podle mě stačí - je jasně vidět zelenej hustej eleocharis a prospívající rotalu, ani náznak sinice X-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.08.2012 15:26 Žena Laduschka [120] Re: Tomas Enderson
Foto je samozřejmě před léčbou. Když mi dáte chvilku, pořídim aktuální ;-) je mi jasný, že můj závěr je poněkud předčasnej, ale začínám bejt toho přesvědčení, že příčinou sinice může bejt prostě její zavlečení rostlinama, což se v mým případě asi opravdu stalo. Vím, že to byla moje blbost, zvlášť roztahat si to do 2 akvárií, ale nic jinýho opravdu nepomáhalo. Zvyšování NO3 prostřednictvím KNO3, snížení světelný intenzity, zvýšení světelný intenzity, úprava světelnýho režimu, dvouhodinová přestávka ve svícení, změna filtračních médií, dávkování filtračních bakterií do filtru ... nenapadá mě, co jsem vlastně nevyzkoušela :-O
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2012 15:17 Muž Tomas Enderson [697] - TetryRe: Laduschka
To je foto po léčbě nebo před? coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2012 15:16 Muž Tomas Enderson [697] - TetryRe: Laduschka
Dva týdny po poslední dávce se mi zdá dost brzo dělat definitivní závěry, když to bude i po pul roce, tak to pomohlo. Jinak je to stále všechno řešení bez hledání příčiny proč se sinice objevila a to se pak člověk nemůže divit, že se jednoho dne vráti a znova udeří. ahoj

Martin Honzejk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2012 15:16 Žena Laduschka [120] Re: Laduschka
Fotka k příspěvku Pro ilustraci přidávám foto ...
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2012 15:11 Žena Laduschka [120]
nechci vyznít "reklamovitě", ale mě osobně se podařilo zbavit sinice díky Blue Exitu od EasyLife. Bojovala jsem se sinicí ve 2 akváriích, v jednom dýl jak půl roku, ve druhým v podstatě od začátku. Zkoušela jsem leccos, Ratio index (málo dusičnanů ve vstupní vodě - navyšování růst sinice záhadně jen podporovalo), hýbání s pH, výsledek nulovej, povlaky mi dál likvidovaly rostliny. Po vyčištění nejdéle do 3 dnů komplet akva potažený slizem. Zkoušela jsem zatemnění - sinice vymizela opět na pár dní (tentokrát cca na týden), ale rostliny (hlavně eleocharis) byly naprosto zdecimovaný. Nasadila jsem Blue Exit (údajně obsahuje jakýsi bakterie, který sinici prostě požerou), a to podle návodu - musim říct, že to nějak nezabíralo. Jela jsem podle návodu, víc jak 14 dní do akva vůbec nešahala, jen tam poctivě dávkovala tuhle vodičku. Po asi 16 dnech jsem se naštvala a sinici odsála. V dávkování jsem ale pokračovala, ale podle návodu "pro prevenci". Nevim, jakto, ale od tý doby (musim zaťukat) se sinice ani v jednom aq neobjevila. Je to už víc jak 2 měsíce. Blue Exit jsem přestala dávkovat před 2 týdny (i tu preventivní, jednotýdenní dávku), a v aq vládne krutá pohoda. Dokonalá úleva po tak dlouhým boji. Nejsem příznivce zázračných vodiček, ale pozitivní zkušenost se 2 akvama už přeci jen za něco stojí, proto se tu o ní dělím ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2012 14:51 R Muž Silent [5949] Re: george422
Pokud máš u té vnější Tetry papírový výkon 600 l/h tak se jedná o model Tetra EX 600 a ten je určen pouze do 120 litrových nádrží. Ty bys do své 300 litrové potřeboval TetraTec EX 1200. Roman má recht ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2012 14:40 R Muž romant [27982] Re: george422
Na první čtení, slabá filtrace, cirkulace vody bude nic moc, ten filtr je na poloviční objem akvária(cirkulaci vody sinice nemívají moc rády), tudíž bych skusil tu vodu více rozhejbat, třeba přidáním čerpací hlavy s kostkou biomolitanu jako vnitřního filtru, čímž si polepšíš jak s tou cirkulací(lepší distribuce živin po akváriu), tak objemem filtrační hmoty, kde se usídlí nitrifikační bakterie, to bych udělal já jako první opatření a uvidíš co Ti k tomu napíše někdo další. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2012 14:28 george422 Re: romant
No takže průtok 600l. Nějako nemůžu najít to k filtru tak je to z netu
Filtrace Spodní tác: keramické kroužky Tetratec - biologicky filtrují nečistoty a současně rozvádějí vodu do řady směrů a tak zajišťují, aby voda procházela filtrem rovnoměrně (je třeba je vyměnit v okamžiku, kdy nečistoty z povrchu již nelze smýt), a nahoru biologická filtrační pěna - jemný houbovitý povrch umožňuje vývoj užitečných bakterií, které rozkládají částice nečistot a biologicky nečistoty filtrují (doporučená výměna každých 6 měsíců).
Druhý tác: biologické filtrační kuličky Tetratec - užitečné bakterie rostou v malých prostorách kuliček, nečistoty jsou poté biologicky rozděleny a neutralizovány (kuličky lze používat opakovaně, pokud lze nečistoty na jejich povrchu smýt).
Třetí tác: biologické filtrační médium Tetratec.
Čtvrtý tác: biologická filtrační pěna Tetratec, poté uhlíkové filtrační médium - aktivovaný filtrační uhlík chemicky odstaňuje látky jako jsou pesticidy a prostředky z vody a absorbuje pachy a látky, které způsobují zabahnění a žloutnutí vody. Lze jej používat krátkodobě v případě potřeby (doporučuje se jeho vyjmutí z filtru po 5 - 10 dnech), nakonec hedvábná filtrační podložka Tetratec - jemný materiál vlnité podložky zachycuje jemné nečistoty, které nebyly zachyceny ostatními filtračními médii (výměna se doporučuje jednou za měsíc).


CO2 10mg/l taková světle modrá. ph 6,6 v pohodě. No dejme tomu že asi 15 ryb. světlo mám 2*40w a myslím že barva bíla taková ta fialová. Krmení tetrarubin dříve to byly i takové ty mražené už nevím co to bylo. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   22.08.2012 13:59 R Muž romant [27982] Re: george422
Pozor na to, jednoduchá řešení ano, ale ne jenom jedno. Bude to vyžadovat opravdu trošku hlubšího studia daný nádrže, pochopení základních pochodů a potom to půjde snáze. Začal bych tou vodou, jaký jsou alespoň základní parametry(možno dohledat na stránkách dodavatele), jaká je filtrace, cirkulace vody, CO2, světlo, počty ryb, krmení atd. Je to na tu prezentaci. ;-)
Edit: Mrkni do inzerce, nabídka přebytků je tam bohatá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2012 13:55 george422
A tedy mohli by jste mi poradit jaké pořídit rychlorostoucí rostliny dříve jsme měli takové co měli listy až na hladinu ale od té doby co je to zničilo tak sem je nemohl nikde sehnat. ? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2012 13:48 R Muž romant [27982] Re: RadioactiWe
Se zvyšováním čehokoliv bez alespoň rámcové znalosti hodnot vody v daný nádrži bych byl opatrný. Jinak se stonkovkama souhlas.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   22.08.2012 13:45 R Muž romant [27982] Re: george422
Hluboce se mýlíš. To, že jsem Ti doporučil si to vlákno přečíst, tak tím Tě chci v daný problematice vzdělat, protože jak píšeš s algicidama jsi tu už bezvýsledně zkusil, tak je na čase se do toho ponořit, začátečník nezačátečník a začít používat hlavu a selskej rozum a uvidíš, že tě to začas začne i bavit. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2012 13:45 Muž RadioactiWe [192] - Labyrintky
Predchvílou som vo svojej prezentácií písal do denníka príspevok ohladne sinice.
Takže poradil by som ti zvýšiť hodnoty dusíka a nasadiť rýchlo rastúce rastlinky.
Nech ma niekto opraví ak radím zle.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2012 13:38 george422 Re: romant
Jak jsem psal jsem začátečník. Takže nevím co všechno je potřeba napsat aby to stačilo :) No zkusím to ale i tak jak jsem psal 300l sladkovodní akvárium zaběhnuté asi 5 let.
3roku fungovalo bez problémů , pak se začly objevovat tyhle problémy. Nevím jestli to není způsobené že je v ní málo rostlin ale bohužel z důvodu znovuobnovy akvária- sem musel vše nasadit nové (rostliny, ryby). Filtr mám Tetra pro 300l akvárium vnější. Nevím co ještě ph vody je optimální pro růst plodin. Víc nevím co napsat už mě nenapadá. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2012 13:32 george422 – Rada
Fotka k příspěvku Zdravím všechny mohl by mi někdo poradit co mám dělat už půl roku s nimi bojuji a nevím co dělat. 300l sladkovodní akvárium, zkoušel jsem všechno změna režimu světla častější čistění ikdyž mám vnější filtr přesně pro 300l Akvárium. I kompletně jsem pročistil propral vyhodil všechny rostliny a koupil nové všechno od znova ale i poté se znova tvoří. Přikládám foto akvária prosím o radu co udělat aby akvárium bylo hezčí :) díky
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.06.2012 17:11 minifish – sinice a UV lampy
Co de UV lampy týče, ne každý si ji může přidat ke svému filtru a také je poměrně drahá.Nám u 200l aqária stačilo vypnout vzduchování a použít tetra ALGOSTOP DEPOT a problémy byly fuč. hop hop hop
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2012 10:35 Veveruska Re: Roubiii
Se sinicí občas bojuji a to většinou v době, kdy mám v akvárku menší počet ryb a nejspíš tedy převáží obsah fosforu, resp. dojde k nedostatku dusíku. Asi budu muset vyzkoušet přihnojování, či vypnout polovinu světel a přestat s CO-čkem :-). Mně na sinice fungovalo úplné zatemnění dekou na pět dní, při současném vzduchování, přičemž po cca jednom dnu zatemnění jsem si rovněž všiml zákalu vody a tak jsem k výtoku z filtru, přidal UV lampu, přičemž za pět dní, bylo po problému. Ryby, krevety i piskořky to v pohodě přežily. Pak jsem normálně odkalil, vyměnil část vody a pohoda.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2012 10:10 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Moucha
Co se akvária týká, tak zatím znám pouze dva rody vytvářející takovéto porosty.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2012 10:01 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: Ivoš
no vono tech sinic je pomerne dost druhu....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2012 09:27 Muž Ivoš [1061] - CichlidyRe: Moucha
Když jsem ještě míval sinici na skle, tak v ní byly krásně vidět vyžrané cestičky od šneků (neritiny, okružáci) aniž bych zaregistroval jejich úhyn, takže mí šneci to zvládli:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.06.2012 08:41 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: Ivoš
akorad ze sinice miva v sobe neurotoxin a aspon me spousta tech okruzaku zemrela (temer vsichni), jedini kdo to prezily byly piskorky
ze sinice povyrostla je normalni, tech 5dni trva nez ji dojdou zasoby a odporouci se, pro vyssi rostliny to nejni nic neobvykleho... v tropech je taky obcas spatny pocasi trvajici nekolik dni, kdy podminky pod vodou se blizi uplnemu zatemneni, nemej strach

jen pocitej stim ze pokud nebudes mit dostetek prosperujicich rostlin, sinice se vrati
nikdy ji uplne nevymitis, vzdycky tam nekde bude schovana a pripravena na invazy jakmile ji to podminky dovoli....

ony vyssi rostliny s temi nizsimi (sinice, rasy) vedou urcitou chemickou valku, takze na listech v dobre kondici nikdy neuvidis sinici nebo rasu
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   31.05.2012 23:27 Muž Ivoš [1061] - CichlidyRe: Roubiii
Akvárko by mělo zůstat pod dekou aspoň 5 dní. Večer jenom pro jistotu přepočítat ryby a zase přikrýt. RYBY NEKRMIT!!! Těch pár dní o hladu jim jen prospěje a nemusíš mít strach, že by se rozkládaly zbytky potravy a kalila se voda.
Pro jistotu zintenzivni vzduchování.
Taky jsou skvělí pomocníci v boji se sinicí okružáci -čím víc jich v nádrži bude, tím lépe, do 200 l nádrže bych jich nasypal pár desítek (50-100 kousků). Nejenomže se popasou na sinici během tohoto zákroku ale počítej s tím, že sinice se i potom bude chtít vracet ale právě okružáci tomu dokáží zabránit. (A navíc jsou skvělí konzumenti řas.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2012 22:20 Roubiii – Šoková terapie proti sinicím - HELP!!
Zdravím všechny,

na 2 měsíce staré 200 l akvárko udělaly útok sinice - modro-zelený povlak potáhl téměř všechno. Tady na stránkách jsem načetla jak na světelnou šokovou terapii. Akvárko jsem hodně pečlivě vyčistila a odstranila co nejvíc sinic ručně. Připojila jsem vzduchovací motorek, zhasla a celé ho přikryla dekou (zatemnila ;) ). Dnes večer jsem přišla z práce. Ryby zatím žijí, nevypadaly že by těžce dýchaly. Nicméně neměly se ke krmění, schovávaly se u dna (asi leknutí z náhlého rosvícení?). Akorát hokejky se mi vůbec nelíbily. Jedna ztěžka plave, zdá se, že jí ocas táhne ke dnu, takže požád "pumpuje". Ostatní se schovávají mezi rostlinami, ale zatím plavou normálně. Sinice se trochu namnožila - objevila se na kytkách, které jsem včera celé vypucovala, ale nárůst není až tak masívní. Voda mi přijde malinko mléčně zakalená.

Máte s tím zkušenosti? Nedělám něco strašně špatně? Mám pokračovat? Prosím o rychlou radu a nějaké názory, mám strach, abych si se sinicí nezahubila i rybičky...

Předem moc díky za odpovědi!

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2012 22:29 Muž dravec [72] - RostlinyRe: romant
Sinicu som od čelneho skla vyhnal, rozrusil som ju uhladzovakom, aj za cenu že som "vyzul" mlady Eleocharis zo substratu. Dufam, ze to nebude pre tuto rastlinku problem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   25.05.2012 19:31 R Muž romant [27982] Re: dravec
Začni jí rozrušovat, třeba odkalovačem a odsávej jí z akvária. Jako další možnost je přečíst si metody boje s tímto prevítem, který jsou v tomto vlákně nespočetkrát popsaný. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.05.2012 19:29 Muž dravec [72] - Rostliny
Zdravim na prednom profile substratu(pri celnom skle) sa mi robi sinica a pomaly to vystupuje aj na povrch. Co sa s tym da robit?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2012 09:56 Muž LojzaaLiza [2]
Zdravím opět po delší odmlce. Přidám teď svůj nový tip na vymícení nižších rostlin :)

V únoru jsem tu popisoval své patálie se sinicema a řasama, kdy žádné opatření, které jsem vytvořil, nebylo účinné. V té době (asi přelom únor/březen) jsem akvárium vyčistil naposled, potom jsem kvůli svým různým restům měl málo času a ani se mi v tom nimrat nechtělo, páč jsem viděl, že to nemá žádný efekt. A stala se zajímavá věc: v prvních asi dvou týdnech celá nádrž krásně prorostla dlouhými vlákny řas, přičemž sinice úplně zmizely. Ač to vypadalo hnusně, nic jsem s tím nedělal, pouze občas nakrmil rybky. Pak najednou všechny řasy začaly stagnovat, přičemž přírůstky rostlin byly patrné, tudíž o nedostatek živin nešlo. Zhruba o měsíc později už bylo vidno, že většina řas odumřela, některé plápolaly mezi valisneriemi, některé šly ke dnu, kde je postupně žrali okružáci. Včera jsem to po dvou a půl měsících celé vyčistil a poprvé v historii mé akvaristiky mám teď pěkné, čisté a rostlinkami hezky prorostlé akvárium.

Co je mi ale záhadou je fakt, že tento scénář se v mém podání děl už poněkolikáté (myšleno to zanedbání údržby), vždy mi pak ale trvalo aspoň půl dne, než sem všechny ty zdravé a bujné řasy odstranil. A to bylo i za stavu, kdy jsem měl v nádrži podstatně více rostlin než teď a stejný počet ryb (ještě v tehdejší společenské nádrži). Ještě větší záhadou je ale kvalita vody - moc nechápu, jak mi v té močce něco mohlo přežít :-D Celé dno bylo krásně pokryté nánosy hovínek, hojně toho bylo i v řasových chuchvalcích, plavala tam spousta odumřelých a rozkládajících se částí valisnerií i některých anubiasů, koncentrace dusičnanů je kolem 50 mg/l, pH skoro toxické (8,8). Přesto je evidentní, že nádrž najednou funguje.

Čím to? Že by se nade mnou najednou pánbíček slitoval? :-D Spíš si říkám, že je mé akvárium jako Dům v růžích a žije si vlastním životem a pořád se mi vysmívá :-D Teď jsem zvědavý, co se bude po očistě dít :)

Toť vše

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2012 02:06 Muž hawok [64] - Čtverzubci
To byly nadrze kde jsem sinici resil. U akvarek ve sklepe jsem se setkavam spise jen se rasou. U klapavky ve vedlejsi mistnosti nemam problem s nicim. Rekl bych, ze hraje vyznamnou roli v mem pripade i umisteni mistnosti v nejchladnejsim/nejteeplejsim miste v dome, kde se to lisi podle rocniho obdobi. V zime je tam chladno, v lete se to brutalne nahriva diky strese a ze na steny zvenku sviti slunce prevaznou cast dne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.05.2012 01:41 Muž hawok [64] - ČtverzubciRe: savan
tady jsou ty zivorodky: img155.imageshack.us/…
Ma to 15l, osvetleni usporna bodovka e14, puvodne krevetarko, vsude byl potah sinice a kytky umirali a krevetky taky. Pak jsem tam nechal porodit samici zivorodky a pak uz to neodlovoval. Menim tydne 50% vody bez odkaleni, krmeni je mrazene a sak.
Odchovnicka, dno lehka vrstva pisku, bez osvetleni, casta vymen vody, krmeni sak mrazene, vlocky. na horni strane u hladiny je vzdy pasek sinice: img802.imageshack.us/…
tady nechavam trit ryby a pak je necham vodit prcky, rostliny jsou pozustatky puvodniho slozeni. Predtim parek cichlidek a zivorodky, dva p. maccus. Rostliny rostly pomalu, ale pekne bez ras. Krmeni bylo vlocky, mrazene, sak, bez problemu. Vyter C. sajica, zlikvidovali co rostlo, zacla se tvorit v tmavsich mistech hneda rasa, ve svetlejsich sinice. Po roplavani prcku zacal byt rozvoj rasy atd. Ikdyz co 2 dny odkalovani, by problem udrzet stav na uzde. Krmilo se opravdu hodne a navic mi pri odkalovani lezli prcci k hadici. Osvetleni cca 0,2w/litr.Kytky co prezili radeni samice, pomalu chciply: img31.imageshack.us/…
Pracovni nadrz. tady jeste nevim jak poradne zaridit. Neni dodelana a ftka starsi. Spolecenska osadka bez sinice, krmeni jak vyse. Potom par mensich ctverzubcu, krmeni moucni cervy(bohate na P tusim), obcas sneci, mini cvrcci, mrazene sklenene krevetky, patentky. ROzvoj sinice, nejprve na plovouckach, prakticka likvidace riccie. Javsky mech vypadal jako rasokoule jak byl obaleny. Na fotce by mela byt bez osadky, rostliny vesmes jen polozene ve vode ze zastrihavani, zasazene jen valisnerky.
img192.imageshack.us/…
tady nadrz z prezentace, opet stara fotka, malo ryb, katastrofa, Pridavani hnojiva na vyvazeni. Rostliny nerostly. Krmeni klasika. Svetlo 0,5w/l. Protiopatreni, pridani vice ryb, ampularky. Sinice ustoupila, kytky zacli rust. Momentalni stav je, ze je vsude ludwigia a cryptosky, sagittarie odesly, neco se chytlo a roste pekne, neco zmizlo(musim aktualizovat, ale posledni dobou nestiham). Sinice je spise drzena na uzde, nastup rasy neni nebo jen v omezene mire. Krunyrovci se zacli kazdy mesic trit. Nevyhoda, po pridai plovoucek se sinice v nich objevuje, celkem malo, ale je tam. img191.imageshack.us/…
Veskere fotky jsou tusim druhy mesic, pak mi odesla pametovka a byl jsem liny to vyrizovat. Fotky co jsou 4. mesic jsem uz ji mel:-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2012 23:02 Vája – Re. Gordon
Nevím, jestli je příčinou vzduchovací kámen, ale jinak mám podobnou zkušenost. Když už jsem byl zoufalý a smířený s tím, že akva budu muset předělat, přestal jsem rozsvěcet. Ne proto, že bych ji chtěl zničit, jen jsem se už na to nemohl dívat. Také jsem přestal přidávat CO2, protože jeho zvyšování sinici "šmakovalo". Rozsvítil jsem - sinice nikde. Samozřejmě jsem čekal, že se vrátí, ale přesto jsem najel na normální režim před výskytem, pomalu začal přidávat CO2 - a paráda. Přece jen to jsou také fotosyntetizující organismy, kterých je navíc spousta druhů a soupeří s rostlinami o stejné zdroje, byť možná v jiných poměrech. Přesvědčil jsem se, že překotné přidávání všeho možného / včetně CO2/ a střídání metod boje může situaci zhoršit. A určitě platí - co zabírá jednomu, nemusí fungovat u druhého.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2012 20:28 R Muž romant [27982] Re: Gordon
No, proč ne. Uvidíš co ukáže čas, jestli jsi tím tu příčinu odstranil dlouhodobě, či nikoliv. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2012 20:26 Muž Gordon [22] Re: romant
Tak trochu si myslím, že příčina u mě byl vzduchovací kámen přehozený z akvária, které bylo úplně plné sinice. Začala se totiž tvořit kolem něj a jen v jeho blízkém okolí.
Takže šel pryč a místo něj je tam jiný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2012 20:04 Muž kortezhugo [983] Re: savan
Tak ono to chce zmerat v prvom rade vstupnu vodu.A podla toho sa zariadit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2012 18:15 R Muž romant [27982] Re: Gordon
Ano, zatemněním se to dá řešit taktéž, ale je otázka jak dlouho ten stav bez sinic vydrží, neb tato metoda je léčba následků, ale příčiny v nádrži bez jiných změn zůstávají, ale třeba budeš mít kliku a už se neukáže. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2012 18:09 Muž Gordon [22]
Měl jsem v akvárku sinici, na vaše rady jsem ho na pět dní zhasl a přikryl.
Po pěti dnech ani stopa po sinici. Teď jede týden svůj klasický režim a pořád dobrý :))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   11.05.2012 14:57 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: savan
pokud mas ve zdrojovy vode 15-35mg/L NO3 a nizky obsah fosforu tak doporucuji vodolecbu

osobne mam uz konecne stabilne pres 30mg/NO3, fosfor meneritelnej a lebedim si...
nejaky rasy se delaj hlavne na skle, ale s tim si poradi obyvatele akva, vlaknita rasa se ukaze jen na kytkach co prestanou prosperovat (vetsinou na pogostemnon erectus a blixe), povlak na hladine ukazuje ze poklesla uroven CO2 (je treba udrzba difuzoru, cigaretovej filt po case zacne poustet vetsi bubliny)

sinici mam furt, ale je jen ve filtru, tam mi nevadi, pres matraci jsem pretahl cernou folii takze se nerozlejza..... v podstate ji detekuji jen podle jejiho charakteristickyho pachu (neco jako mokra zemina)

jo a ruduchu mam jen na hrubym molitanu u filtru a v otvorech rozstrikovaci rampy...


timto chci vyjadrit ze honba za akvarkem bez ras a sinic je zbytecna, vzdycky tam budou, jen je, je treba dostat pod kontrolu,
nikdy neuvidite sinici nebo rasu na prosperujici rostline (maximalne na tech odumirajicich, starych listech)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2012 14:53 Muž savan [622] - ŽivorodkyRe: hawok
zaujimavý názor.neviem či by bolo dobré pridávať ku asi 100 živorodkám dalšie.a tý krunirovci majú od 10 do 25 cm!velmi by ma netešilo keby ešte nejak moc rostli
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2012 14:48 R Muž romant [27982] Re: Sid
Přesně, tak, než si hrát na chemika, tak jít cestou nejmenšího odporu a tou to "zaplevelení" akvária, tedy alespoň podle mě, je. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   11.05.2012 14:43 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: romant
...Příjde mě bezpečnější zvyšovat NO3 než P(PO4)...
Mně taky. :-)
Už tedy víme, že jde o hodnoty akvarijní vody, pak je tedy vhodné zjistit si i parametry vstupní vody, aby se dalo lépe "taktizovat" při snaze "narovnat" podmínky v nádrži.
Různých opatření se dá vymyslet hromada; to, které napadá mne při pohledu na Savanovo akva, (bez jakýchkoli hlubších informací o něm!), je osázení volné plochy dna rostlinami tak, aby dno při pohledu shora pokud možno "zmizelo". :) Použil bych k tomu nějaký "plevel", (např. Ludwigia repens, Lysimachia nummularis ap.), a jejich porost bych pravidelným přesazováním růstových vrcholů držel v "kobercové" výšce, (v tomto případě někde kolem 10-15cm). No a vidělo by se, kdo koho "sežere"... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2012 14:38 Muž savan [622] - ŽivorodkyRe: kortezhugo
akvariová voda
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2012 14:37 Muž savan [622] - ŽivorodkyRe: romant
zdravím,tak som sa konečne dostal k počitaču.vidim že tu už prebehla debata ohladne P-NO3.aký bude záver v mojom prípade?

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [37] ...... 73 74

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 80708x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4641?od=1801