Sinice
Jakých "algae"?

Chcel by som sa opýtať, či pri likvidácii, resp. zabraňovaniu návratu sinice nenapomáhajú aj ryby dna (konkrétne Pancierničky), ktoré svojim pohybom po dne "nedovolia" sinici opäť vytvoriť spojité štruktúry?
Takže kolik by měl být poměr N:P když mám krásný zdroj algae v nádrži kde je skoro nula fosforu a cca 20 mg dusičnanů při pH 7,5? ( Ptám se orientačně, nevím zda vůbec rušit takový skvělý zdroj krmiva pro krevetky

)
To neustálé "rozrýpávání" a mechanické odstraňování je dobrá připomínka

a platí nejen pro sinice...
0 24.02.2010 19:58 Jiří A nechcete to přeci jen zkusit - "rozhodit" poměr N:P? Pokud dostatečně svítíte, máte nízký obsah N-látek a "dobré" pH, (lehce kyselou vodu), za pokus by to stálo.
SID má pravdu. Mě toto po dlouhém marném boji opravdu pomohlo. Ještě v kombinaci se vytrvalím odsáváním a narušováním povlaku. Prostě nenechat sinici chvíli v klidu.
A nechcete to přeci jen zkusit - "rozhodit" poměr N:P? Pokud dostatečně svítíte, máte nízký obsah N-látek a "dobré" pH, (lehce kyselou vodu), za pokus by to stálo.

Pouze tato kombinace bez dalšího zásahu? V jakých dávkách? Za jak dlouho?
0 24.02.2010 07:24 pe25tr Sid napsal: ...můžete pořídit hrst okružáků... Tito šneci podle mých zkušeností sinici požírají.
Kdyby mi někdo chtěl věnovat hrst okružáků (Praha, Kolín), byl bych vděčný. Moji vymřeli a sinici nikdo nežere... Vodu měním co to jde, ale přidat dusík se zdráhám...
...no ja zas ked to berem "tak" - kto a ako rozlisi druh???
...sinice - vseobecne maju - niektore liecive - a niektore toxicke ucinky....
...ono je tiez "otazne" napr. BOTOX...

No konečně tu máme definitivní řešení sinice
Jinak k těm toxinům - ampulárky po vělkém množství odumírající sinice odcházejí spolehlivě. Bohužel.
V akváriích se zase tolik druhů sinic neobjevuje. Nic bych nedal za to, že jen jeden druh...

...podla mna "mohlo" - ako pise Sid...ked este zobereme ze ich je niekolko 1000 druhov...
...urcite bude pri takom mnozstve rozdiel aj v "sile toxinov"...
Když sinice odumírají, mohou se do vody dostat jejich toxiny. Jestli by dokázaly usmrtit rybky, toť otázka...

0 23.02.2010 16:04 Redvoo – Nepoznám
Na rostlinách mám slizovitou jakoby pavučinu. Nevím jak poznat sinici nebo jinou řasu. Uhynuli mi tři rybky. Má to spojitost?
Starší reakce
Kdyby sinice jen tak po třech dnech nesvícení zmizela, to by bylo radosti na světě.

Rekl bych ze je to nejaka sinice, vynechal bych tak 3 dny svícení a myslím že zmizí, krevetky to nežerou

0 16.01.2010 10:25 Paul a krevety??
Co to je, to nevím ... ale pokud je to jedlé, okružáci tě toho určitě zbaví :o) ...
0 15.01.2010 22:56 Pavol – Povlak
ahojjjjj
ja mam to iste
yacalo sa mi to robit neviete niekto naisto povedat co to je?
a ako sa toho zbavit?
Starší reakce
Spíš to vypadá jako nějaký druh plísně.Mě se něco podobného občas lokálně objeví na listech u předního skla,ale za pár hodin to zmizí,šnečci to sežerou.Jinak si myslím,že chřadnutí rostlinek s tím bílým prevítem přímo souviset nebude.
1 27.12.2009 22:36
gupka [2] - Chovám tři thorakáty, jednoho peřovce a dva Trnovce Egemanovy
1 27.12.2009 20:43 zuzik19 – bila pěna na rostlinach

prosim o radu akvarium mám asi 4 měsíce a posledni dobou se mi začaly všechny rostliny potahovat jakoby bilou pěnou není to takový ten sliz co je popisován v jiných příspěvcích, ze začátku sem myslela ze jsou to nějaké vajícka ale začalo to být postupně na všech rostlinách na ničem jiném se to netvoří. Posílám i fotky ale z nich to není moc dobře poznat nevíte co by to mohlo být zdá se mi totiž ze ty rostlinky zacaly chřadnout.
Starší reakce
hledej "václavova metoda" (větší dávka brutusu do akva, ale jen pokud nemáš jiné řasy, než sinice)
jj

daakym drievkom - to je jedno...

rozrusovaním mysliš napríklad stetečkom alebo nejak podobne. fakt sa pytam ako bl.. ale mam to prvýkrát
...zatial ti staci ich rozrusovat...predsa len mas to novo zalozene...ak to prerastie do "problemu" daj vediet...

a este ako tomu zabránit a odstránit?

- vzhladom na to ze mas pomerne svetli ten strk tak maju pomerne dost svetla - a mozu...
...za to su "lepsie" tmavsie substraty...
može sa to tvorit aj pod pieskom? myslim sinice?
...sinice-skus to stiahnut rukou - ak sa to da stiahnut - nedrzi to na strku tak su to sinice

uvidíme. prerobil som vytok filtru a zacal som tocit hladinu. samozrejme nie kolotoč. ale pekne sa rozbija povlak na hladine a stratilo sa aj par toho plavajúceho slizu.
este to zelene čo som pridal s fotkou to čo može byt
...CO2 mozes pustit - zatial mensie mnozstvo - a casom pridas...
...este k tim siniciam - "neviem" aku rychlost naberu zatial ich len rozrusuj nech niesu suvisle povlaky...
...sinice

Starší reakce
To pH by bylo fajn stáhnout trochu pod 7.
Plíseň mechanicky odstraňovat a zbytky nechat na šnečcích.
Světýlko zkuste nějak vymyslet, některý rampy jsou i na pověšení, nebo jdou "bez pacek" položit na krycí skla.
Přípravek proti řasám rozhodně nebude pro kytky to pravé.

Ještě jsem přemýšlela nad výměnou dna...myslíte, že by pomohlo, kdybych při měnění postižené kytky dala tak n 3 dny vedle, ztemnila, přidala prostředek proti řasám a teprve potom je vrátila zpět do akva?
Ph 7 KH 8
a co s tou "plísní"?
jinak děkuji za radu
ustav: děkuji za odkaz

bohužel se mi další taková rampa už nad akvárko nevejde, má za rozích takové plastové "chrániče" a na 2 tam tedy není místo.
Jinka difuzér funguje dobře, bublinka se zmenšuje a zmenšuje a na konci je úplně malá.
Už nepřidávám žádné hnojení, pouze to CO2, bojím se o krevetky
...zaujimavy clanok - tak ze Med a Mangan...
...oxidy medi su vysoko toxicke vseobecne...

...ja tipujem na Mo...
...aka je koncentracia to neviem - mam to od RATAJA...
Letak:
Mangan+ aplikujeme 1 x za tyzden 10ml na 20l vody....
Molybden+ aplikujeme 1 x za tyzden 10ml na 20l vody...
Brutus - tak isto
Ja som v podstate len "rozlozil" tyzdennu davku...na dennu...
som pisal Ratajovy - chcel som vediet o kolko Brutus zvysi Fe vo vode abi som to nemusel merat a odpoved som dostal..."plná dávka Brutusu 100ml/200 l vody Vám na 1l vody pridá asi 0,3 - 0,35 mg Fe"
Teraz ked je to bez sinic uz pridavam "len" Brutus...cca 5ml denne...
Škoda, že takto dohromady, teď nevíte, co to má na svědomí.
Můžu se zeptat na koncentraci těch roztoků Mn a Mo? (Klidně do vzkazů.

) Mi to totiž přijde jako "koňská dávka", třeba podle
vydavatelstvi.vscht.cz/… by měly sinicím vadit už velmi nízké koncentrace. Taky bych měla strach, že nadbytek Mn a Mo poškodí kytky...
...tak uz som to vyskusal v jednom aqua - Mo, Mn a Brutus...
aqua cca 100litrov a pridaval som denne 5ml Mo + 5ml Mn + 5ml Brutusu
...sinicu to najprv "seklo" a za par dni sa stratila...
...ziadna casta vymena vody sa nekonala...
...ale tazko povedat o co presne "ide" - lebo rastliny to pohlo pekne dopredu a fosfor klesol na 0...
a NO3 kleslo z 25mg/L na 10...
...ale funguje to

Ta fotka je pro mě tedy nečitelná...
Ale napíšu, co bych na vašem místě zkusila já.

Vyměnila bych tu zářivku neznámé kvality za třípásmovou. Taky bych zvážila posílení osvětlení, co vám radí Sid. Třeba dokoupit ještě jednu rampu (namátkově např.
www.levnaakvaristika.cz/…) nebo jestli si troufnete na domácí výrobu (přítel, kamarád)?
Vynechala bych to hnojení "Plant Gro" a spíš praktikovala častější výměny vody (menší množtví vícekrát týdně). Při nich se snažit řasu/sinici odstraňovat. Sera Nitrivec přidáváte stále? Pokud ano, proč? Ten váš difuzor rozpouští CO2 kvalitně? (Viděla jsem něco podobného, ale tam bublinka jen procestovala "labyrintem" a nerozpouštěla se.

)
Bylo by fajn taky znát nějaké parametry vody, jaké je pH, kolik je N, P, a případně si zkusit pohrát i s nimi...
Dočasně bych do akva nacpala nějaké stonkovky, až se situace stabilizuje, postupně bych je odstraňovala. Ten trávníček taky bude potřebovat určitou péči.
EDIT.: Pomalu píšu, no co, aspoň to máte 2x.

Ta zářivka mi přijde trochu podezřelá.
A to pH a KH?
NO3 taky známe?
Každý den bych odsával sinici a při té příležitosti vyměnil cca 7 litrů vody. Krevetkám to jen prospěje. Dobře, pokud je to moc často, stačí jednou za 2 dny.

a ještě plísen (?). na difuzéru je jí nejvíce, občas se objeví i na kytkách.
Přidat reakci
1 ...... [60] ...... 74
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 82296x