Zkoušel jsem ten postup s tou podpůrnou pomocí přípravku na vyčištění vody ve skleníkových i venkovních nádržích.
A co se stalo ?
No voda byla průhledná, jenže následně začaly mohutně bujet vláknité řasy, úplně obsah nádrží vyplňovaly a musel jsem je ručním vytahováním odstraňovat, což bylo pro mne neúnosné a na likvidaci této řasy jsem po dřívějších ověřených zkušenostech nasadil snůšky vajíček od nočních žab s českým názvem blatnice skvrnitá.
Vylíhlí a odrůstající pulci porosty řas opravdu zkonzumovali, žrali i do vody splývající listy okolo okrajů vysazených brukví, takže jsem je mohl přemisťovat i tam, kde to zrovna bylo zapotřebí.
www.youtube.com/…
Po vyžrání řas voda zčernala, tak jsem posílil početnost zooplanktonu - dafnií a voda se vyčistila. Dafnie posloužily za potravu rybám. Po vyčištění vody se opět objevily chumáče a nárosty vláknité řasy, takže jsem opět použil ty pulce, z nichž se ještě nestaly žabky, což je jen dočasné řešení.
Mám plže marisy, jenže ony zrovna tyto řasy moc netlumí, na to by snad pomohly žravé argentinské ampulárie, které je zakázáno šířit, pak mám i ryby jordanely, které si vláknitými řasami doplňují jídelníček, ale nepodařilo se mi je dostatečně početně namnožit, měl jsem gamarusy a očekával jejich účast v potírání řas, žel totálně vymizeli, asi i predací ryb, vysazené krevetky se v řase schovávají a živí jinými organizmy, takže se spoléhám na hladinové rostliny, které z vody odeberou živiny a omezí nasvícení vodního sloupce, čímž řase zbyde míň světla - viz foto.
Uvedl jsem svá pozorování, jak to probíhá a na sebe navazuje všechny ty děje. Není to jednoduché a jednoznačné, každé to doporučené řešení.
Jsou dostupné vědecké poznatky s tématy - Způsob odstraňování cyanobakterií ve stojatých vodách a zařízení pro jeho realizaci. Zařízení má plavební strukturu, na kterou jsou pod vodní hladinou namontovány dva typy bipolárních elektrod ( 1 a 6 ), propojené a napájené elektrickým stejnosměrným proudem přes alternátor ......., odkaz
www.google.ch/… ;
www.google.com/… . Kdo má zájem, může studovat detaily.
Jinak si počkejte, až Raviolka zveřejní další číslo elektr. vydávaného časopisu akvárium, konkrétně č.37, kde má být zaručený ! recept, jak problém se sinicí vyřešit -
www.facebook.com/…, takže se máte na co koncem měsíce těšit
.