Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Sinice

NápovědaFórum » Řasy » Sinice 

Přejít na předchozí stránku 19 Přejít na další stránku   1  
Sinice
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2016 21:06 R Muž romant [28001] Re: konrad
NO3 zvyš na 10-15mg/l. To pro zčátek a bude se vidět.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2016 21:05 Muž konrad [45] Re: romant
Naposledy som meral cca 3 týždne dozadu(testy mam v práci) a no3 aj po4 boli vpodstate na nule resp. niečo nad nulou. No3 cca do 2mg a po4 ani po 10 min. nejavilo sfarbenie
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2016 20:52 R Muž romant [28001] Re: konrad
Máš přehled, alespoň rámcově, jaku hodnotu NO3 máš v akváriu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2016 20:37 Muž konrad [45]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Prosím o pomoc s 'kalamitou'. 112l akva, vpredu popri celej stene asi 5cm, po kryptokorynach parva, pogostemonoch a prosperanciach sa cca 6 týždňov dozadu vytvorila sinica. Rastliny zabalila ako povučina a ani z nich ani zo štrku ju nešlo odsať. Štrk je zlepený ňou tak že sa tam nedá ani odkaľovať. Keďže nič nepomáhalo(časté vymeny vody, stlmenie svetla...) som pristúpil na zatemnenie.

Po 7 dňoch tmy zmizli všetky riasy, polovica druhov rastlín stratila väčšinu listov, druhá polovica narástla asi o 15cm(To je ako možné?!!!). Bohužiaľ sinica nevyzerá byť nejak oslabená. Štrk je zlepený ňou tak, že ani piskorky sa nevedia cezeň vyhrabať.

Je ešte niečo iné čo môžem urobiť?

Foto: prvé dve je pred, ostatné po odkrytí

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   27.01.2016 09:05 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: aviater
To byla asi jen náhoda, protože z barvou světla to nemá co společného. Taky svítím 830 a sinici jsem také měl. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2016 09:03 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: achyles73
jseš si jistej, že testem to není? NO3 totiž spolehlivě změří jen drahé testy sera nebo jbl. Rataj ani Dajana ti NO3 nezměří i když se tak tváří.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2016 09:00 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: achyles73
Kolik máš KNO3, jestli jen 6g tak to asi nic nenaměříš. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2016 08:55 aviater Re: konrad
svítit teplými zdroji, měl jsem stejný problém. Odkalit (sinici odstranit) a změnit zdroj světla. 3000 k.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   27.01.2016 08:54 Muž Horác [3942] Re: achyles73
(Nitrifikační) bakterie ve filtru dusičnany nespotřebovávají, ale naopak vyrábějí (oxidace amonných iontů a dusitanů). Dusičnany dokáží odbourat (až na dusík) denitrifikační bakterie, ale k tomu jsou zapotřebí anaerobní zóny (tj. bez přístupu kyslíku).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2016 08:30 Muž achyles73 [12] - Živorodky
Měl bych dotaz, můžou bakterie ve filtru spotřebovat všechno no3 ? Rostliny mi zlikvidovala sinice, takže tam uz skoro žadne nemam a i když denne přidavam 6 ml kno3 proste nic nenaměřim. Jo a testem to rozhodně není. :-(
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2016 20:38 Muž Mislow [305] Re: konrad
O tom je tu pulka fora. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2016 20:27 Muž konrad [45] Re: Mislow
jj bunky sinic

Karloss - môže byť, to by bolo najjednoduchšie na vyriešenie. Od dnes som zdvojnásobil prídel no3. Vďaka Romantovi, o no3 som vo vzťahu so sinicami nič nečítal, takže niečo také by ma samého nenapadlo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   26.01.2016 19:55 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: konrad
stejně to nakonec bude nízkým NO3
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2016 19:50 Muž Mislow [305] Re: konrad
Njn, bunky. Pokud se jedna o bunky rostlin, tak jaky to ma vliv na sinici? :-) Jenak ta se netvori pouze na rostlinach a i kdyz, tak se pres steny rostlin nedostane, aby tento zdroj fosforu vyuzila. :-) PS: Pokud myslis bunky sinic, tak i tyto rezervy nevydrzi vecne ... Mozna proto to chvili trva, nez ustoupi, pokud se nepouzije razantni metoda, jako tma ... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2016 19:17 Muž konrad [45] Re: Mislow
Ohľadom toho fosforu som bral z časopisu akvarium č.1
"Bunky obsahujú
veľa polyfosfátových zrniek (volutínové zrnká), ktoré sú
pravdepodobne zasa fosfátovou rezervou. Dusíkaté a
fosfátové rezervy umožňujú siniciam masový rozvoj aj vo
vodách, kde sa nitráty a fosfáty už odčerpali vegetáciou rias
alebo iných rastlín."
+ veľmi silné svetlo

Momentálne som vo fáze stabilizovania hnojenia a stlmenia svetla. Ak v piatok budu sinice masívnejšie prítomné tak zatemním. (musí to byť víkend nech nemusím pacientom vysvetlovať čo sa tam deje)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.01.2016 16:28 R Muž romant [28001] Re: konrad
Jenom k těm zakrývacím radám. Nezapomeň na vzduchování a to zatemnění opravdu na fest, to pro případ, že se pro tento způsob rozhodneš. Den předem vyměnit vodu, už nekrmit, stejně tak jako v době temna. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2016 15:33 Muž Mislow [305] Re: konrad
Tak pochybuji, ze by jsi mel fosfor uplne na nule a taky ze by to bylo pricinou tvorby sinice. Nicmene sinice dokaze byt potvora a jak se jednou rozmuze, tak se ji nechce pryc, i kdyz si das pomery zivin do poradku, tak to jeste neznamena, ze zmizi. Zkusil jsi zatemeni akvarka? Klidne se muze stat, ze ji tim odrovnas a pak uz se neobjevi. Rostlinky by to mely na nejaky 3 dny vydrzet a ryby taky. Tedy pokud tam nemas nejakou kombinaci na hrane, treba skalary & neonky, tam bych se zakryvani akvarka na par dnu bez krmeni i bal. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2016 15:11 Muž konrad [45] Re: Mislow
Jo sorry za mystifikáciu. Fosfor je 0,5mg/l

Ale ani 2,5 mi nepríde až tak veľa, keďže podľa Estim. Indexu by sa malo týždenne pridať 3mg/l

Mne sinice nabehli práve z nedostatku fosforu, kedy mi vypadlo hnojenie na týždeň. NO3 sa udržiavalo na cca 5mg/l ale fosfor bol dlhodobo na nule a už to šlo... A až do toho masívneho nahnojenia rastliny spotrebovali dennú dávku hnojiva za 4 hodiny. Takže momentálne sa radšej snažím mať všetkého viac ako menej
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2016 23:38 Muž Mislow [305] Re: konrad
Ahoj, sinice je potvora a nekdy to chvili trva, nez zmizi nadobro, pak se uz ale treba vubec neobjevi. :-D Pokud testy nelzou, tak fosforu je moc. Vysadil bych na chvili hnojiva obsahujici fosfor, treba jen pouzivat KNO3 po nejakou dobu. Nezanedbavat odkalovani a svetlo dat treba jen na 6 hodin denne. Jednorazove to muzes nakopnout prikrytim akva na par dnu, dobre odkalit a pokracovat ve zminenym rezimu. Kazdopadne hodne stesti. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2016 23:15 - Re: konrad
Sinicu som mal v Tanganyike riadnu a nijako zvláštne som ju neriešil.Zo svetlom som vôbec nebabral a po čase sa sama stratila.Skúšal som na radu pridať KNO3,no to sa mi sinica roztoto ešte viac.
Momentálne som meral PO4 - 0,2mg/l a NO3 - 10mg/l.Sinica už na 99% nie je ,no zato ma staraší zelená riasa.
Mám akvárka bez rias a mám zase tú Tanganyiku kde som to ešte nevychytal. :-(
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2016 20:36 Muž konrad [45] Re: Jifi
Meral som to aj 4x za deň (ráno pred hnojením, po hnojení, po 4 hod, po zhasnutí svetiel) koncentrácia zo začiatku kolísala, minulý týždeň som radikálne nahnojil jednorázovo (10-20 násobok dennej dávky) , odvtedy sa drží cca na doleuvedených hodnotách.

Testy po4 je sera, no3 salifert

Nečakal som zázraky ale aspoň útlm tvorby po zastabilizovaní

Skúsim teda naliať viac no3
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2016 20:17 R Muž romant [28001] Re: konrad
Tak, jsem to myslel.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2016 20:17 Muž lemming46 [356] Re: zervan
Když se zadaří, tak je z akvárka zelenej brčálník. Stačí v létě přijít k nějaké vyhřáté stojaté vodě, abys získal představu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2016 20:15 Muž Jifi [675] Re: konrad
konrad napsal: Ja mám NO3 okolo 25mg/l, PO4 2,5mg/l, všetkeho dostatok, Dostatok CO2, prúdenie na max tak aby nevíril substrát, svetlo som skúšal naplno, a aj len polovične (náročné rastliny spomalili rast) svietil som najprv 10 hod, teraz necelých 8 a sinica vôbec nie je na ústupe... Ani blue exit nezabral :)

Niekedy je to asi zložitejšie...

Nevím, jak spolehlivé ty testy jsou.
Napadá mě otázka: Kdy měříš ty hodnoty? Ráno? Večer? Těsně před hnojením? Jak často?
Fosforu bych řekl, že máš celkem dost.
Pokud dost svítíš a dáváš CO2, nemůže ti klesnout koncentrace dusičnanů? Že by pak už byl nepříznivý poměr fosfátů : dusičnanů?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2016 20:07 Muž konrad [45] Re: romant
NO3 v zmysle, že tých mojích 25mg/l je málo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2016 20:01 Muž zervan [1123] - Rostliny – zápach sinice
Otázka mimo práve rozoberaný problém: Viackrát som tu čítal, že sinica dosť zapácha. Mohol by niekto nejako priblížiť, čomu sa to podobá? Lebo čo som mal ja sinicu, tak nejaký zápach nemala, resp. bola cítiť tak nejako asi ako zelená kôra melónu alebo blízko uhorke :) Určite je viacero druhov sinice, tak sú aj nejaké smradľavé?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2016 19:41 R Muž romant [28001] Re: konrad
Jak jsem již psal, testy nemám(odhaduji z toho co vidím), ale jako první v drtivý většině řeším to NO3 a to mnohdy pro někoho až brutálním zvýšením(podle toho co mě osádka dovolí).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2016 19:38 Muž konrad [45]
Ja mám NO3 okolo 25mg/l, PO4 2,5mg/l, všetkeho dostatok, Dostatok CO2, prúdenie na max tak aby nevíril substrát, svetlo som skúšal naplno, a aj len polovične (náročné rastliny spomalili rast) svietil som najprv 10 hod, teraz necelých 8 a sinica vôbec nie je na ústupe... Ani blue exit nezabral :)

Niekedy je to asi zložitejšie...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.01.2016 19:12 R Muž romant [28001] Re: pepisanek
Ne neznám, já testy nemám(svoje vlastní) a nepoužívám. :) Ano, přitlačil bych někde k 30mg/l. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2016 19:03 Žena pepisanek [5] Re: romant
Kolem 20.Mám strach,aby nebylo moc.Mám přidávat i to?A co ten fosfor?
Znáš návod na ten test?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   25.01.2016 17:22 R Muž romant [28001] Re: pepisanek
A proč bez KNO3, to máš dusíků tolik, že to nepotřebuješ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2016 17:19 Žena pepisanek [5] Re: romant
Pásky tam jsou od začátku,objevila se asi po měsíci,teď asi týden zkouším pmdd bez KNO3.Nic se nemění,chci změřit to PO4,ale nemám návod k testu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2016 17:12 R Muž romant [28001] Re: pepisanek
Kdy se ukázala? Po tom přidání led pásků? Nehnojíš ničím jiným než tím osmocote ve dně?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2016 17:09 Žena pepisanek [5] Re: RBeil
Fotka k příspěvku Mám jen mobil,tak snad.
Ten návod náhodou nevíš?

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2016 16:55 Muž RBeil [174] Re: pepisanek
Aktuální fotka by nebyla ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2016 15:49 Žena pepisanek [5] – Jbl PO4 sensitive
Ahoj všem,bojuju se sinicí a začínám být zoufalá.Koupila jsem si výše uvedený test,ale není na něm návod.Ví někdo jak?
Jinak jedna se o Betti hotel rybicky.net/nadrze/23796 ,NO3 je kolem 20.Zvýšila jsem průtok,snížila osvětlení,ale pořád se dělá u předního skla.Z okna nesvítí,zaluzie zatazeny.
Odkaluji každý týden,s tím,že ji odsaju.pomoc pls.
Děkuji všem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.01.2016 22:32 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: JozefM
v nejvíce případech je sinice při nízkém NO3 a vyšším P.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2016 22:22 Muž JozefM [34] - Kryptokoryny...Re: KarlosS
Používam dažďovú vodu v tom problém nevidím, ale čo sa týka hnojiva netuším aké sú hodnoti. Používam Wuxal Super a dohnojujem vodu na 350-400 uS.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2016 20:56 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: JozefM
změř obsah NO3, většinou je potřeba přidat.
podle starších knih se navíc sinici více daří ve tvrdé vodě ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2016 20:55 Muž NASREDDIN [1384]
JozefM napsal:

A mimochodom; Ako bojujete so Sinicou? ja som jej mal pomerne dosť a pred pár týždnami som ju pracne odstraňoval z každého kochlíka. Je mi jasne, že sa časom zasa ukáže a už sa aj začína, ale aspoň som ju trochu pribrzdil. Kde sa dalo som nasadil HM-ko ktoré mám, aby zarástlo povrch kochlíka. Je to husto rastúca rastlinka a kde ju mám nemám Sinicu, kedže tá potrebuje svetlo pre vznik. No toto sa nedá aplikovať všade. Možno nechať povrch zarásť na husto machom, rašeliníkom, alebo niečím podobným. Alebo máte aj ine skúsenosti s hubením tejto pliagy? :)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2015 19:43 Muž RBeil [174] Re: konrad
Mi sínice rostla naopak z nedostatku P...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2015 19:36 Muž konrad [45] Re: ludvik
Kúpim kvalitnejší test NO3 a uvidim. Ale ak sa sinice vyskytujú hlavne pri nedostatku dusičnanov a prebytku P a fosfor je nemerateľný tak možno fakt všetko spotrebovali :)
Som zvedavý zajtra
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2015 12:33 Muž ludvik [1082] Re: konrad
Tím prvním asi myslíš NO2. To je fakt dobře, že máš nulu.
Ale mít nulové i dusičňany (NO3) je špatně. A především prakticky nemožné. Možná i teoreticky.

Já měřím P také nulu. Ale nula je také nepravděpodobná. A sinice se občas někde objeví. Pokud to chci vyzkoušet, trochu fosforečňanů přidám extra, stačí mi homeopatické množství (0.02mg/l) a druhý den ji mám viditelnou.
Dusičňanů měřím okolo 40mg/l
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2015 15:59 Muž konrad [45] – Poučenie
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Tak chcem sa s vami podeliť o skúsenosť, čo sa stane, keď pri silnom svetle sa 2 dni nehnojí..
Dnešná kontrola akva skončila šokom. NO3- 0mg(to je pozitívne), NO3- 0mg, P- 0mg, Fe- 0,3mg. A tak sa celé akva mohlo pekne zazeleno-hnedo-modrať.
Takže som neplnovane odsal koľko sa dalo a skúsil som nahnojiť dvojitú dávku, keďže zajtra pri akva opäť nebudem.

----------------
NO3 bolo merané rataj testom, ktorý nie je presný. Ale myslím, že aj u neho zaručene znamená číra voda žiadne dusičnany

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2015 15:43 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: O.Tom
Ratajovy testy jsou dobré na NO2, pH a podobně. NO3 změříš věrohodně jen s testy sera nebo JBL.
A právě, pokud se ti NO3 nehlo, je něco špatně ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2015 15:23 Muž O.Tom [439] Re: KarlosS
Osádka se chová normálně a NO3 netuším, jak jsem psal, Rataj NO3 test ukazuje pořád stejně od doby před aplikací sanytru, v průběhu i po.
Stále lehounce narůžovělá barva testu odpovídající +-15 mg NO3/litr.
Sanytr jsem dával co dva dny malou lžičku, aby to nebyl takový šok a sledoval jestli právě nenastane nějaký problém.

S akvárkama si hraju snad už 20 let a sinici jsem potkal teprve minulý rok začátkem léta a po zatemnění zmizela.
Letos se drží i když léto skončilo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2015 15:01 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: Jifi
to bych neřekl že to má výrazný vliv. Podle starých knih má i krom NO3 a fosforu značný vliv tvrdá voda ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2015 14:59 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: O.Tom
to je dost, ne? Jak jsi na tom byl s osádkou, potažmo s NO3?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2015 09:38 Muž Jifi [675] Re: larix
Anebo taky v nadbytku amoniaku, který se normálně vyskytuje v akvárku v zanedbatelném množství. Třeba po přehnaném vyčistění filtru + odkalení dna se snadno objeví sinice kvůli narušené nitrifikaci.
Asi by bylo prospěšné, kdyby tazatel napsal, co dělal s akvárkem pár týdnů před tím, než se mu sinice objevily a jak předtím akvárko vypadalo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   20.10.2015 22:07 Muž larix [1420] Re: O.Tom
Niekedy nie je problém v nedostatku dusičnanov ale v nadbytku fosforečnanov.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [19] ...... 73 74

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 81425x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4641?od=901