Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Sinice

NápovědaFórum » Řasy » Sinice 

Přejít na předchozí stránku 61 Přejít na další stránku   1  
Sinice
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2009 13:56 Muž kortezhugo [983] – Re: zeck
...tiez som na to myslel... :-) - tak ich pridat samostatne...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2009 13:39 zeck – Re: kortezhugo
Co třeba Mo, Mn? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2009 13:31 Muž kortezhugo [983] – Re: Sid
...tak uz len zistit ktora zo zloziek Brutusu to sposobi :-) verim ze to nebude az take jednoduche ale verim aj tomu ze niekomu to "zabere"
...niekomu pomohla vymena trubic - mne pridanie NO3 - niekomu casta vymena vody - niekomu ten Butus...
...uz si len "staci" vybrat.... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2009 12:32 Muž Sid [6685] - Rostliny – Re: mirlun
...opravdu jsem uvedl svůj postup...
Václavova metoda. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2009 10:57 Muž mirlun [48] - Rostliny – Re: Sanka
opravdu jsem uvedl svůj postup.
a opravdu jsem se inspiroval zde na fórech. Pán Bůh zaplať za ně.
:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2009 10:38 Muž Sanka [10] – Re: mirlun
No,to je dobrá historka,rád se s vámi o ní podělím.. :) Chtěl jsem už na začátku týdne dojet do akvaristiky pro rostliny a věci na výrobu co2,ale mám to po cestě do práce,tak si říkám,že se tam stavím,až mi vyjde čas..A včera když jsem tam konečně jel,tak na křižovatce stála policie a prováděla kontrolu,já jelikož jsem musel odbočit k akvaristice,tak jsem je asi vyprovokoval a museli mě zastavit..Co kdyby jsem vezl mrtvolu? :) No a pak jsem dostal pokutu,takže bylo po co2,jen tak tak mi zbylo na rostlinky.. smich Ale příště si vezmu víc peněz a snad zbyde i na akvárko!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2009 09:50 Muž Sid [6685] - Rostliny – Re: mirlun
...a tak jsem vyzkoušel, po jedné pravidelné údržbě (odstranil jsem sinic kolik jsem byl schopen), přidat do vody odhadem vyšší dávku Brutusu. a v dalších dnech sinice zmizela!...
Jinými slovy - použil jste tzv. "Václavovu metodu"... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2009 07:19 Muž mirlun [48] - Rostliny – rostliny a Brutus a šneky a zajetý filtr
sinice jsem odstranil v 54 l a 20 l akva postupně a ke konci to bylo skoro ze dne na den. :-)
je to zvláštní, ale vyměňoval jsem vodu(část) asi každý týden, filtr už byl zajetý(ostatní řasy už nebyly), vývod filtru čeřil hladinu, aby se netvořil film, šneci už rejdili v akva, rostliny rostly pomalu, světla bylo dost, jen ta sinice otravovala. a tak jsem vyzkoušel, po jedné pravidelné údržbě (odstranil jsem sinic kolik jsem byl schopen), přidat do vody odhadem vyšší dávku Brutusu. a v dalších dnech sinice zmizela! stejnou proceduru jsem provedl později u menšího akva, se stejným úspěchem.
hop
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2009 23:47 Muž Sid [6685] - Rostliny – Re: ustavprochore
Správná připomínka! :-)
Z prezentace se člověk o akva nic nedoví a na hledání v diskusi už je poněkud pozdní doba... spim ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2009 23:43 Žena ustavprochore [567] – Re: Sanka
Já se omlouvám, že se vám pletu do debaty se Sidem, ale už jste zprovoznil ten "burčák"?
Snížení pH by se taky sinici líbit nemuselo a kytkám jo. ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2009 23:42 Muž Sid [6685] - Rostliny – Re: Sanka
Trpělivost jistě taky, ale to neznamená nečinnost! :-)
Je potřeba něco s tím udělat. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2009 23:40 Muž Sanka [10] – Re: Sid
Jinak mi asi můžete doporučit jen trpělivost a tolikrát již zde řečené rady.. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2009 23:23 Muž Sid [6685] - Rostliny – Re: Sanka
Ta sinice bude velmi pravděpodobně filtr (filtren) porůstat. Nevyhazoval bych ho, ale sinici bych z něj odstraňoval vždy, když by se objevila.
Jestli pouhým vymačkáním ve vodě z akva nebo v odstáté vodovodní vodě nebo dokonce vypráním v horké vodě, to bych se rozhodoval na základě úvahy, zda si to mohu s ohledem na nitrifikaci dovolit. Jakousi "jistotou", i když méně účinnou vůči sinicím, je to vyprání v odpuštěné vodě z akva, případně v odstáté vodovodní.
...Mám jinak 2 krunýřovce jednopruhé a jednu neritinku...
Na sinice se mi osvědčili okružáci a zejména ampulárie. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2009 23:06 Muž Sanka [10] – Re: Sid
:-D :-D :-D A jak je to prosím s tím filtrem,nemusím ho vyhodit,že ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2009 23:03 Muž Sid [6685] - Rostliny – Re: zeck
:-) ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2009 22:54 zeck – Re: Sid
A tááák, špatně jsem si to přečetl. Už to chápu, díky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2009 22:51 Muž Sid [6685] - Rostliny – Re: zeck
...když se sinice může tvořit z nízké koncentrace NO3...
Tohle máte odkud?! :-)
Redfielt Ratio, (resp. Buddy Ratio), hovoří cosi o tendencích bujení sinic, (resp. zelených řas), v souvislosti s poměrem N a P, (resp. NO3 a PO4). Zapomenout bychom něměli ani na C...
...A proč se tvoří sinice když je nízká koncentrace NO3? Proč jí to vyhovuje?...
Viz předchozí věta a viz předchozí můj příspěvek. :-) Nemyslím si, že je tomu tak, jak píšete; že se sinice tvoří, když je nízká koncentrace NO3. :-)
Ano - i já doporučuji, aby se akva napadené sinicemi přihnojovalo NO3, ale jen v tom případě, kdy je koncentrace NO3 v akva "nízká", a to proto, aby se "rozhodil" poměr N:P. Další možností je např. odčerpat z vody PO4... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2009 22:41 Muž Sanka [10] – Re: zeck
No že se sinice objevuje někdy i trochu na molitanu,tak jestli to je odumřelá sinice,co se přefiltrovala,nebo mi porůstá i molitan?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2009 22:37 zeck – Re: Sanka
S jakým filtrem?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2009 22:29 Muž Sanka [10] – Re: zeck
A to s tím filtrem,jak to tedy je?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2009 22:28 zeck – Re: Sid
Ale pořád nechápu když se sinice může tvořit z nízké koncentrace NO3 a vy přidáte do akvárka ještě víc stonovek, které NO3 ještě víc odeberou, tak co tím docílíte?
A proč se tvoří sinice když je nízká koncentrace NO3? Proč jí to vyhovuje?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2009 22:20 Muž Sid [6685] - Rostliny – Re: zeck
Když se většinou sinice tvoří z nízkého NO3...Proč se sinice tvoří když klesne NO3 pod 5mg/l (údajně)?
S těmito výroky mám problém. hmm (To "údajně" registruji! :-))
Nemyslím si, že by se sinice většinou tvořily z nízkého NO3; často lze v nádržích se sinicemi naměřit nízké koncentrace NO3, ale to není totéž...
EDIT: Kromě toho - olomoucká vodovodní voda obsahuje (jak je výrobcem deklarováno) cca 15mg NO3/l. A to je docela "akorát", ne? ;-) Pravidelnou výměnou části vody (té naší olomoucké) jde taky "hnojit".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2009 22:08 Muž Sanka [10] – Re: zeck
Doufám,že u mě si už taky neškrtne.. :) Mám jinak 2 krunýřovce jednopruhé a jednu neritinku,tak to jsou taky pomocníci..Jsem rád,že mě žádná jiná řasa netrápí,tak na to nahlížím pozitivně.. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2009 22:04 zeck – Re: Sid
Když se většinou sinice tvoří z nízkého NO3 a vy přidáte do akvária ještě víc stonovek, které NO3 odebírají ve velkém, tak sinici spíš podpoříte, né? Jak to tedy je?
Proč se sinice tvoří když klesne NO3 pod 5mg/l (údajně)? Rostliny nemají z čeho růst, tak se začne objevovat sinice? Proč právě ona?

Omlouvám se, ale trochu jsem se ztratil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2009 21:57 Muž Sid [6685] - Rostliny – Re: Sanka
Fotka k příspěvku ...bojuju s řasou,tedy konkrétně se sinicí... Dnes jsem přikoupil 4 rostlinky,tak snad se to zlepší...
Asi před 5-6 týdny jsem se taky pustil do boje se sinicí v cca 200 lt akva. Základem toho mého boje bylo (kromě co nejdůkladnějšího odstranění sinice) také doplnění rostlin - Rotaly rotundifolie jsem dosadil okolo 300 stonků a kromě ní jsem do akva přidal ještě "pár" dalších kytek. :)
Pro představu... :-)
EDIT: Ještě bych měl dodat, že po vysázení kytek (+ nějakých dalších opatřeních) si už sinice "neškrtla". :-)

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2009 21:53 Muž Sanka [10] – Re: mirlun
Ale u jaké nádrže,když jich máte tolik? :) Mě to zase tak netrápí,vím že to chce trpělivost..Jen doma už na mě všichni volají Chocholouška,že se pořád hrabu v tom akvárku.. smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2009 21:48 Muž mirlun [48] - Rostliny – Re: Sanka
přečti si můj deník, mirek3 akvárium. měj trpělivost. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2009 21:46 Muž Sanka [10] – Re: Martin
Ahoj,bojuju s řasou,tedy konkrétně se sinicí..Měním často vodu,sbírám jí a vše co jsem vyčetl na internetu..Teď se ale opět nějak vrací,přitom pečuju o akvárium pořád stejně..Dnes jsem přikoupil 4 rostlinky,tak snad se to zlepší,ale nejvíc mě trápí,že se sinice dělá za sklem u dna,hned jak končí dno,tak na skle se tvoří sinice,pořád to odstraňuju houbičkou,ale nepomáhá to.. :( Akva je založené už asi od poloviny srpna..A ještě bych se chtěl zeptat,někdy se mi utvoří i trocha sinice na molitanu,to je odumřená řasa,co se normálně přefiltrovala,nebo to takhle porůstá i filtr?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2009 09:54 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetky – Re: filipsi
tak dneska rano bylo pH na cca 6,6... musim poradne sestelovat bublani, zasobnik vcelku funguje, jen to musim vyladit... je to prototyp....
a kolega mne upozornil na dalsi zavaznou vec.... nejakej kolega ci uklizecka prepli hodiny od sviceni, takze to svitilo furt.... chudaci kytky a ryby..... mozna dalsi pricina sinice
musim to casteji kontrolovat....

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2009 21:13 Muž filipsi [1297]
Moucha napsal: musish pricist i vysku hladiny v zasobniku...
Jsem zvedavy. Puvodne jsem si myslel, ze to nejde, ale koukam znovu na hadicky ... No, jsem zvedavy. Ale stejne mi to prijde krkolomne, kdyz se micha s malym mnozstvim kvasnic, aby bublalo cca 3 tydny, prijdou mi jakekoli ventily a vymysly zbytecne.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2009 20:56 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetky – Re: filipsi
musish pricist i vysku hladiny v zasobniku, hloubka kaminku je schematicka... ale jinak je to cely v meritku! a kdyz se naplni zasobnik CO2 tak ma kanyst vetsi sloupec nez akvarko, ale testovat to budu moct az po vykendu az vytvrdne lepidlo...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2009 19:35 filipsi – Re: Moucha
V kanystru musi byt vyssi hladina nez v akva (ne vys, ale vetsi hloubka vzhledem k hloubce ponoreni kaminku v akva) minimalne o odpor kaminku, aby to fungovalo. Odhadem metr a vic vody. Ale proc ne ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2009 15:33 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetky – Re: Moucha
Fotka k příspěvku pokus o nakres meho reseni, mozna by chtelo jeste pridat zpetnej ventil nad kvasnice

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2009 13:52 kaote – Re: Moucha
Já myslím, že jako regulace CO2 z kvasnic stačí prostě přebytek vypouštět mimo akvárium - kysličníkem se plní nádobka v akváriu, pokud ho je víc, vybublá ven (nebo lépe je odveden hadičkou mimo prostor pod krycím sklem). Rychlost rozpouštění se reguluje rychlostí vody protékající nádobkou s kysličníkem. Pokud v nádobce hladina stopá, je třeba vyměnit kulturu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2009 12:57 Muž NASREDDIN [1384]
Bránit by tomu měl tlak příchozího Co2, ovšem moc se mi to nezdá. V momentě kdy burčák dokvasí, tak voda zalije asi vše.
Nebo tomu asi nerozumím. Chtělo by to aspoň nákres.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2009 12:44 Muž filipsi [1297] – Re: Moucha
Jeste nechapu, co te vode z kanystru zabrani natect privodem co2 do akva, a vzit sebou cukr, kvasnice ,,,
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2009 12:20 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetky – Re: filipsi
reagoval jsem na zecka... (dusicnany)

to filipsi:
spojene nadoby (samospad) -> rozdil hladin -> hydrostaticky tlak
tim jak vysoko umistim kanistr nad zasobnik tim reguluju tlak
zasobnik - PET lahev do ktere vedou dve hadicky - kratka, tesne pod vicko, a dlouha sahajici, az na dno
do "kratke" vedu CO2 a "dlouha" je spojena s kanystrem plnem vody... nejdriv necham samospadem naplnit zasobnik vodou z kanystru a pak pripojim burcak s odbockou pro bublani v akvarku... prebytecky CO2 vytlacuje vodu ze zasobniku, kdyz poklesne tlak CO2 voda ho zase vytlaci ze zasobniku; podminkou je naprosta tesnost celeho systemu jinak hrozi mala povoden
snad jsem to popsal tak aby jste pochopily princip
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2009 11:56 Muž filipsi [1297]
Moucha napsal: 25mg/l NO3 mame ve vode z vodovodu...
... kandacku, tlak se bude regulovat hydrostaticky...
..to nemam zadny velky tlaky.. asi 1metr vodniho sloupce....

Vsak prave, pokud dramaticky N zere sinice a rostliny, castejsi vymena pomuze sezrane doplnit, bez nutnosti hnojit N jinak (coz u zarostleho s tvym osvetlenim a co2 by jinak potreba asi bylo)

Tomu nerozumim, nevim co je kandacek a tu hydrostatickou regulaci tlaku si nedokazu predstavit.

Metr vody je docela slusny tlak.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2009 11:28 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetky – Re: Sid
kazdej den zvon otocim aby odesly zbyle plyny a napustim co2 z kvasnic, rekl bych ze tam zustava smes ruznych plynu, ktere se nestacily rozpustit ve vode
planuji jiny aplikator... zkusim kaminek a nad nim necham ten zvon
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2009 11:24 Muž Sid [6685] - Rostliny – Re: Moucha
...u burcaku je jedna nevyhoda a to je nestalost kvaseni...
Pokud to nepřeženete s kvasnicemi a chvilku si počkáte, než se proces kvašení rozběhne, ona "nestálost" není nijak dramatická. :-)
Už víte, co máte v tom zvonu? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2009 10:45 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetky – Re: filipsi
25mg/l NO3 mame ve vode z vodovodu...
u burcaku je jedna nevyhoda a to je nestalost kvaseni, to chci obejit pomoci vyrovnavaciho zasobniku ze dvou pet a kandacku, tlak se bude regulovat hydrostaticky a kdyz se zasobnik naplni bude prebytecny co2 probublavat v kandaku... az to dodelam udelam fotodokumentaci...
prave delam tlakovou zkouzku a jeden spoj malinko prosakuje takze to budu muset opravit - pretesnit
navic jsem byl nemile prekvapen netesnosti kovoveho ventilu od hobby, proste tece a to nemam zadny velky tlaky.. asi 1metr vodniho sloupce....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2009 10:39 Muž Sid [6685] - Rostliny – Re: Moucha
...tak rani mereni: cca 8pH a ve zvonu zbylo jeste 10ml CO2...
Otázkou je, co vám to v tom "zvonu" zbylo... hmm Jste si jistý, že jde o CO2? :)
A z jakého zdroje to CO2 do zvonu vlastně dodáváte? (Nemám čas to dohledat. :-))
A myslíte si, že 20ml injekční stříkačka je dostatečně výkonný difuzor pro vaše akva?
Já si myslím, že ne. Pořiďte si ten PET-kvasnicovač a uvidíte, o čem je řeč. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2009 10:17 Muž Eff [417] - Rostliny – Re: filipsi
Snad by pomohla malá poznámka:
vyrobit burčákovadlo pro výrobu CO2 trvá cca 15 minut, náklady do 50 Kč.
Potřebujeme:
2l pet flašku např. od Coly
1l pet flašku
3 spojky na hadičky
vzduchovací hadičku (nejlépe silikonovou)
vteřinové lepidlo
žhavý hřebík o průměru spojky na hadičku, nebo pokud nevaříš na plynu, pak stejně silný vrták
jako difuzér je nejlevnější funkční řešení cigaretový filtr

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2009 10:05 Muž filipsi [1297] – Re: Moucha
Bud bych snizil osvetleni a hledal jak dal, nebo dodaval co2 soustavne z burcaku, a vice menil vodu, kdyz mas tech 25 ... jinak stejne jako ty
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2009 07:49 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetky – Re: Sid
tak rani mereni: cca 8pH a ve zvonu zbylo jeste 10ml CO2, sinice evidentne stagnuje a velmi zachutnala okruzakum, taky se mi svlekly dve krevetky, kura evidentne zabira no uvidime po vikendu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2009 23:18 Muž Sid [6685] - Rostliny – Re: Jrk
;-) :-) palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2009 22:44 Muž Jrk [143] – Re: Eff
Také se mi povedlo zbavit se sinice pomocí PET-CO2 Kvasinkovače... (Děkuji Side palec )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2009 22:40 Muž Eff [417] - Rostliny – Re: Moucha
Jen bych podotknul, že ať se ke svým závěrům Moucha dopracoval jakkoliv, způsob, jakým se sinice snaží zbavit, je v jeho podmínkách zcela správný. Jen vytrvat v každodenní rutině.
A to CO2 alespoň z kvasnic je opravdu na místě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2009 22:35 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetky – Re: filipsi
diky ze jsi mou domenku potvrdil... ve skrytu duse jsem to tusil ze se bez CO2 neobejdu.... dokonce jsem zacal s vyrodou zadobniku co2, abych zamezil vypadku, kdyz dojede kvasnicak
bude sranda seridit davkovani pro akvarko s 30L vody.... :-(

a muzesh mi popsat jak by jsi resil mou situaci ty? rad se poucim, jsem porad zacatecnik..... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2009 22:25 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetky – Re: zeck
jo ale okrehek a salvinia za kratkou dobu udela z 25mg/l nejakejch 10-0 mg/l NO3 (nemeritelne testama co mam), v akvarkach, kde nemam sinici, se po odstraneni okrehku a salvinie vse dostava pomalu, ale jiste do normalu

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [61] ...... 73 74

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 81425x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4641?od=3001