Za mě: Betty chovat pouze v lichém počtu a tři je už moc.
Najdeš tady lidi, kteří to nějak umí a měli štěstí na výběr, ti chovají i v nevelkých objemech chovné páry, které spolu žijí bez problémů nebo trojice (2x samička + sameček). Já mám zatím pocit, že je to kombinace obou: Je potřeba umět to a mít trochu štěstí. Taky se mi zdá, od kamarádů a z jiných fór, že přírodní betty jsou na to spolužití méně háklivé než vyšlechtěné formy, které běžně najdeme v akvaristikách.
Podle mé zkušenosti to o objemu zcela není (když zapomeneme na zcela nevyhovující malé objemy). Já měl dvě samičky a samečka ve 128 litrové nádrži, hustě osázené a nefungovalo to. Nerozdělily si teritoria, mohl jsem to akvárium přeskládat, jak jsem chtěl, prostě to skončilo tragicky.
Myslím si (můžu se plést, rád se nechám vyvést z omylu), že když je problém najít místo na víc než 40 litrů, bude problém s místem i v případě úspěšného odchovu. To je potřeba někam odlovit samičku, po rozplavání potěru a při nějaké velikosti malých rybek oddělit samečky, každého do samostatné nádrže, které je potřeba samostatně udržovat. Chce to vhodné krmení, jestli mluvíme o živém, zase to chce nějaké místo, kde se bude líhnout artemie nebo něco podobného v přiměřených množstvích (seznam jako tady:
www.youtube.com/…

). A jestli se tohle všechno povede, tak je problém ty malé vypiplané rybky někde udat.
Možná budou mít zkušenější jiný názor, ale za mě, jestli to chceš dělat minimalisticky s minimem místa, minimem počtu nádrží a "na doraz," tak to za to nestojí a radost z toho tak zcela není. To si raději pořiď hezkou 40 litrovou nádrž, dej tam jednu bettu, udělej tam hodně rostlinek, ať je to luxusní a hezké, přidej tam hezkého šnečka vhodného do takové velikosti nádrže, možná ještě někdo něco poradí, co by se k tomu do takové nádrže hodilo.