Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Betta splendens - chov

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Druhy ryb - chov 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 26 Přejít na další stránku   1  
Betta splendens - chov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2014 10:44 Žena Turbínka [2558] Re: michalt
Pokud jsou pruhy podélné, tak to jsou stresové pruhy, které se většinou do pár dnů ztratí, co se odstraní stres, do týdne by měly určitě. Nejsou tam žádní predátoři, takže stres bude pravděpodobně z přepravy a nového prostředí. Jestli je to tahle nádrž rybicky.net/nadrze/19492 přidala bych jim plovoucí rostliny, nejspíš asi budeš časem přidávat samce, tak určitě se neztratí při stavbě hnízda a schovávání samiček. A pokud ho přidávat budeš bylo by lepší dát tam nejagresivnější rybu jako první, ale pozdě bycha honit...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2014 10:38 Muž michalt [737] - Miniakvária – Nová samička
Ahoj, včera odpoledne jsem do nového akvária (128 litrů) koupil dvě samičky betty. Všechno se zdá být relativně v pořádaku, jen jedna z nich má po sobě pořád pruhy. Vzhledem k okolnostem předpokládám, že je to projev stresu. Jestli je tomu tak, za jak dlouho se to asi může spravit? Trvá to řádově dny nebo tak? Jestli to bude trvat příliš dlouho, asi by to byl projev nějakého problému v nádrži. Jen nevím, co znamená "příliš dlouho."

Samičky si jedna druhé vůbec nevšímá, plavou po celé nádrži, něco si taky každou chvíli zobnou, ale na pokus o krmení dnes ještě nereagovaly. Jiné rybky s nimi v nádrži nejsou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2014 19:21 Žena klaudiee [0] - LabyrintkyRe: misan26
Já bych tam dala určitě kryt, protože i betta může vyskočit. Já mám zkušenosti zatím jen se samičkami (vždycky když otevřu kryt a krmím je). To je myslím hlavní důvod :-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2014 17:21 Žena Turbínka [2558] Re: misan26
Rozhodně zakrýt, z důvodů, které zde již byly popsány - nachlazení (stačí v místnosti v zimě vyvětrat a je malér na světě), skákání z akvária ven, ale i jiných, do nádrže se tolik nepráší, neodpařuje se tolik vody, atd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2014 17:15 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: misan26
To závisí od teploty vzduchu v místnosti. Jestli je podobná jako teplota v nádrži (nebo jen o 2-3 stupně nižší), můžeš to nechat otevřené. Jestli je však teplota v okolí (i jen část dne) třeba o pět stupňů nižší, bude lepší něčím to přikrýt. Aby rybička nenastydla.

Taky jsem se dočetl, že betty rády skáčou z nádrže. Já jsem to zatím nezažil, ale každá betta může být trochu odlišná. Toto riziko je reálné, když se cítí být v dlouhodobém stresu (přerybněná malá nádrž, špatná kvalita vody). Pak je zakrytí tluměním příznaků místo řešení problému.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.01.2014 17:13 Žena ivaha [2730] - Krevetky, ráčci, drobné rybky, rostlinyRe: misan26
Lépe je mít k bettě krycí sklo. Ovšem pokud máš v pokoji přibližně stejnou teplotu jako voda v nádrži, tak by se nachladit nemusela.
Nicméně nádrž bez krycích skel si u sebe představit nedovedu, měla jsem dočasně a hladina byla věčně zanesená od prachu, ale bylo to v létě, kdy se hodně větralo a zvenka nalítalo dost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2014 17:09 Muž misan26 [2]
Ahoj mám takovou otázku nechtěl jsem zakládat nové téma. udělal jsem menší akva pro bettu je potřeba mít zaklopeny vršek nebo to mohu nechat jak to mám doposud děkuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   29.01.2014 13:51 Žena Turbínka [2558] Re: Zuzľa
V akvaristice řeknou všechno, jenom proto, aby sis od ně ty ryby koupila. A nejspíš ta akvaristika nebude moc kvalitní, když zmiňuješ, že si bettu koupila z lítosti díky oškubaným ploutvím. Bohužel je to tak. Je lepší si něco o rybách přečíst než je půjdeš koupit, pozdě bycha honit... Závojnatky a betty k sobě nepatří!!! Závojnatka je prasátko, které patří na léto do jezírka, navíc se neshodují jejich vodní nároky, betta ráda vodu teplou a čistou závojnatka ji špiní a snáší i mnohem menší teploty i o 10° C! Navíc je závojnatka ryba hejnová a Ty máš jen jednu. Pominu-li nadále fakt, že zdravý samec betty většinou všechny dlouhoploutvé ryby (paví očka, závojnatky) považuje za členy vlastního druhu a útočí na ně.
Dále z popisu ryb si neumím moc představit co máš na mysli. Těmi přísavníky asi myslíš ancistruse var. albín, další dva kousky špiniče vody, nehodné k bettám. Dva žraločky? Také nevím co by to mohlo být, napadá mě sumeček žraločí což je pangas, kterého si koupíš zmrzlého v obchoďáku, který má v dospělosti přes metr! A co se týče těch stříbrno černých rybek tipla bych to na krunýřovce jednopruhého a to už je absolutní katastrofa vzhledem k obyvatelům. Můžu se mýlit určením druhů, ale i tak vím jednu věc, osádka je absolutně nevhodná. Minimálně soužití betta-závojnatka. Zkus ty ryby nafotit a dát na fórum v příslušném vlákně, aby se vědělo co tam všechno máš a potom by se s tím něco dalo dělat.
Dále bych radila, místo zkoušení odchovu bett, který je velice náročný (!) zjistit co plave v tom velkém a dát do do pořádku!
Odchov bett je poměrně složitá věc, od třecí nádrže kde po vytření odlovíš samici, poté před vylíhnutím odlovíš samce, bys měla mít mnoho minimálně 50 malých zaběhnutých nádrží pro samce a vodu o teplotě alespoň 26°C. Denně měnit vodu, držet teplotu, najít místo pro ryby...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   29.01.2014 13:49 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: Zuzľa
Na vytírání druhou samičku shánět nemusíš. Ale když chceš betty vytírat, musíš k samečkovi přidat samičku připravenou na tření, jinak ti ji ve snaze se třít zabije. Jak poznáš samičku připravenou ke tření se dočteš v místním atlase nebo ve vláknu o vytírání bett.
Žraločky do tvého akvária nepatří. Jsou to ryby, které dorůstají až 1,5m a hodí se do akvárií nad 10.000 litrů. Strieborno-čierne pruhované ryby si myslím, že budou nějací péřovci, kteří taky do takto malého akvárka nepatří, stejně jako tam nepatří ani závojnatka a prísavníci. To, co ti tvrdili v akvaristice, byla jen sprostá lež, kterou říkají každému, aby mu prodali rybky. To, že se rybky brzy v akvárku pozabíjejí je jim vhod. Až se to stane a ty přijdeš do akvaristiky, tak ti řeknou, že je to špatnou filtrací, osvětlením, topením, a prodají ti nové topítko, světlo a filtr a ty samé nebo jiné stejně nevhodné ryby a situace se bude opakovat.
Do akvaristiky musíš jít připravena, něco si o rybách a rostlinách předem zjistit a kupovat to, o čem víš, že se hodí. Podavače nemůžeš poslouchat, obvykle o rybkách nic neví a pokud ano, stejně ti prodají nevhodné ryby, jen aby měli tržbu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2014 13:35 Zuzľa Re: Turbínka
áno, pochopila si to správne. Veľké akvárium má 100l a žije tam jedna samička bojovnice, jedna závojnatka, dva žraločky, dva sumčeky prísavníky- také zlatisté a štyri strieborno-čierne pruhované ryby, ktoré behajú po dne a čistia ho a v noci spia zalezené v koreni. Neviem názvy rybičiek. V akvaristike mi tvrdili, že sa všetky spolu znesú a potrebujú zhruba rovnaké prostredie.
Chcem sa ešte spýtať, či teda na krátku dobu než samička nakladie ikry do hniezda, môžu byť sami dvaja samec a samica v jednom akváriu alebo musím zohnať aj druhú samičku.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2014 13:29 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Zuzľa
Aha. Takže chceš betty rozmnožovat? To ovšem mění situaci. Jestli je chceš rozmnožovat, radši si nejdřív promysli, jestli jsi na to připravena. Nároky, které by k tomu měla vytíračka splňovat, si přečti třeba tady v atlasu (ale možná s nimi už jsi obeznámena).

Samotné tření je tím menším problémem, o to se rodiče asi nějak postarají. Když bude potěr, máš pro něj vhodnou stravu v prvních dnech? A až se potěr rozplave, máš vhodné nádržky, do kterých rozdělíš nově narozené samečky, jak se budou postupně odlišovat od samiček a útočit na sebe? Ty nádržky taky musí mít vhodnou teplotu, i když nemusí být velké.

Kromě toho, jestli opravdu chceš tyto nádherné rybky rozmnožovat, počkal bych, až bude sameček opravdu 100 procentně fit (všechny ploutvičky zcela dorostlé, aktivní, atd). To, že dokázal postavit hnízdo, ještě neznamená, že je v kondici na to, aby se úspěšně postaral o jikry.

Je dobře, že filtr má taky biomolitan. Ale stejně by ničemu neublížilo (a prospělo), kdyby se to uhlí nahradilo jiným médiem, jestli není specifický důvod použít právě to uhlí. Po několika dnech ve vodě se jeho specifické vlastnosti stejně ztrácí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2014 13:18 Žena Turbínka [2558] Re: Zuzľa
Nevím jestli tomu dobře rozumím, máš 2 akvárka tohle malé - karanténu a velké. Závojnatku odlovíš do toho velkého? A bude zase žít s bettami nebo tou samičkou? Trochu se bojím zeptat jaká je litráž toho velkého a kdo všechno tam žije. Jinak pokud máš samce i samice betty a nechceš je odchovávat jsou z toho zbytečné problémy, 25 l pro 2 terirotální ryby max na tření rozhodně ne na dlouhodobý pobyt.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2014 13:14 Zuzľa Re: michalt
Ale ja ho tam mám iba kvôli tomu, že nebol úplne zdravý- bol skoro bez plutiev. Myslela som, že až mu úplne dorastú, tak ho dám do veľkého akvária k ostatným rybkám. Aj tá závojnatka je tam preto, lebo bola čudne fľakatá. Tie fľaky jej už medzičasom zmizli a tak som dnes nemala problém ju odloviť. A pretože je tam teraz sám, tak z toho malého akvária urobím dočasne trecie akvárium, keď už ten malý ohrizenec stavia hniezdo. Mám však len jednu samičku a tak neviem či to nebude problém.
Nikdy som ryby nerozmnožovala.
Ďakujem za radu ohľadom filtra. On má aj penu a aj uhlíky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2014 12:46 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Zuzľa
Asi se dostáváme trochu off-topic, ale stejně: Na rozmnožování 15 litrů stačí, protože v té nádrži dlouhodobě nežijí. Jsou tam jen kvůli tření, pak se odloví do něčeho prostornějšího. Tak je to myšleno.

Filtr s uhlíky? Myslíš aktivní uhlí? Jestli ano, tak to není zrovna nejvhodnější filtrační médium. Používá se hlavně na odstranění jistých specifických látek (typicky léčiv) z vody, ale na obecnou dlouhodobou filtraci velmi účinný není. Nahradil bych ho biomolitanem, nějakými filtračními keramickými kroužky, siporaxem nebo něčím podobným. Ale postupně, ne z jednoho dne na druhý.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2014 12:40 Zuzľa Re: michalt
Áno, mám tam filter s uhlíkami a dno som odsala, je tam aj ohrievač a rastliniek som tam teraz dala toľko, že neviem nájsť toho samčeka.
Niekde na nete som čítala, že na ich množenie stačí 15l akvárium :-( Už mám v tom chaos.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2014 12:37 Zuzľa Re: romant
Jeho som kúpila ako samičku :-D bol hrozne ohrizený a tak vyzeral ako samička. Som si všimla až doma, že je to samec. A preto je v karanténnom akváriu, lebo ešte nemá úplne dorastené plutvičky, ale už je teraz jasne rozoznať, že je to samček. Ešte aspoň mesiac mu bude dorastať tá veľká spodná plutva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.01.2014 12:35 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Zuzľa
Ne ne, do 25 litrů bych už dvě ani tři betty nekombinoval. Jeden sameček sám nebo jen samička bez samečka. Jestli tam nebudou mít dostatek úkrytů (které rybičky samy uznají za vhodné), můžou se opravdu překvapivě uštvat. Objem je na spolužití příliš malý. Funguje tam filtrace? Je tam voda bez znečištění tou závojnatkou?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2014 12:32 R Muž romant [27982] Re: Zuzľa
Nech ho samotnýho až budeš mít další samičku, tak je teprve dej dohromady, ale těch 25 litrů je hodně hrana.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2014 12:30 Zuzľa Re: michalt
Vyčistila som to malé 25l akvárium, vymenila vodu, kúpila a zasadila ďalšie rastliny a vylovila závojnatku. Skúsim mu tam dať tú samičku. Druhú samičku som nikde nezohnala.
Ďakujem za rady.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   29.01.2014 12:15 R Muž romant [27982] Re: Zuzľa
Odlovit tu závojnatku.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   29.01.2014 12:14 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Zuzľa
Nejdřív k dotazu: Závojnatka možná samečkovi svými ploutvičkami začala připomínat jiného betího samečka, a tak je agresivní. Bojovnice pestrá pro své jméno dobrý důvod. Možná mu to připomněla předchozí přítomnost samičky.

Závojnatka a betta do společné nádrži nepatří, zvlášť jestli je ta nádrž malá (cokoliv to už znamená). Závojnatky vodu kazí a potřebují hodně prostoru, betty si potrpí na čistou vodu. To si říká o problém. Do malé nádrže nepatří ani sameček betty a jedna samička. Jestli je nádrž dostatečně velká a jestli je zarostlá, může se zkombinovat jeden sameček a dvě samičky. Právě proto, aby jedinou samičku neuhnal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2014 11:58 Zuzľa – Bojovnice
Mám dve akvária. Jedno veľké a jedno malé- karanténne. V tom malom mám samca bojovnice a malú závojnatku. Samec cca pred týždňom začal robiť bublinky na hladine. Má už asi 1cm hrubú vrstvu a závojnatka mu to, samozrejme, veselo pojedá. Zo srandy som vylovila jednu samičku bojovnice a dala som ju do toho malého akvária k samcovi. Bol na ňu agresívny- celý sa zväčšil a naháňal ju. Nechcela som aby ju uštval a tak som ju po hodine vylovila. Lenže samec bojovnice zostal agresívny. Stavia viac a viac bubliniek a naháňa malú závojnatku. Než som tam dala tú samicu, tak bol pokojné zlatíčko. Čo mám robiť aby sa ukľudnil?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   29.01.2014 01:01 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: helena
Co se týká toho plavání samečka kolem skla, horkým kandidátem na příčinu by mohla být kvalita vody.

Zkus obden měnit půlku objemu vody v nádrži a uvidíš, jestli se náhodou neuklidní. Tím se nic nepokazí, ale může se něčemu pomoct.

Voda by měla být odstátá několik hodin nebo alespoň napuštěná přes sprchu a měla by mít přibližně stejnou teplotu jako voda v akváriu. Psala jsi, že přidáváš Torben, to je teď vhodné.

Na kvalitu filtrace bych se teď zcela nespoléhal, i když je dobře, že tam filtr alespoň hýbe s vodou. Pořád tam kadí ten ancák. Taky není zcela jasné, proč včera uhynula samička, tak tou vodoléčbou se nic nepokazí.

EDIT: Mimochodem, je akvárium zakryté nebo otevřené? Jestli je sameček ve stresu, může mít tendenci vyskočit z nádrže, až by jej případně to plavání kolem skla přestalo bavit. Nemělo by být zcela neprodyšně zakryté, protože betta dýchá vzduch nad hladinou, ale v této situaci bych snad nádrž z větší části zakryl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2014 22:44 Žena Turbínka [2558] Re: helena
Molitan poháněný vzduchovacím motorkem, vypadá asi takhle www.akarazoo.cz/… + nějaký ten motorek k tomu. Ale pozor, většina motorků je hlučnější.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2014 22:42 Žena Turbínka [2558] Re: Helena
Je to věda, ale máš tady dostatek materiálu tak čti. Bylo by fajn kdyby sis zřídila prezentaci, pak by tyhle výslechy nemusely probíhat a možná dle fotek a podpisu by ještě někdo doporučil pár zlepšováků :-)
Ten vápník se dá u šneků (nejen ampulárií) vyřešit snadno, v každé nádrži mám kousek sépiové kosti pro ptáky, když mají plži nebo krevetky nedostatek vápníku, ví kam jít. Neboj se šněků hermafroditů, pokud nepřekrmuješ (a to bys neměla ani tak kvůli čistotě vody), nemají šanci se brutálně rozmnožit. Navíc já osobně mnou tři zmíněné druhy považuji v akváriu za nepostradatelné pomocníky ano A pokud se přeci jenom vyskytně populační exploze (zatím naštěstí ne), mám v záloze plže Clea Helena, který se živí ostatními plži. Helenka je zatím malinkatá, zvládá 20 l odšnekovat skvěle, občas jí tam hodím pár okružáků a levatek, aby měla co baštit ;-)
To pendlování kolem skla může mít hodně důvodů, může se snažit utéct, může jít za světlem, může to dělat z nevhodně malého objemu a velkého ,množství obyvatel nebo jen tak, to vážně nevím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2014 22:40 helena Re: malyLibor
Co je obycejny bublifuk? mam tento www.akva-exo.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2014 22:35 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: Helena
Doporučuji ti založit si tu profil a pak i prezentaci akvária. Když se pak koukneme, co to máš za filtr, pravděpodobně ti hned vysvětlíme, proč ti nefunguje. Aniž bych ho viděl, troufnu si tvrdit, že je to jeden z těch zázraků, co jsou naprosto jedinečné a bezchybné a nejlepší... a k ničemu. Do takhle malého akva je nejlepší obyčejný bublifuk.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2014 22:20 Helena Re: Turbínka
Zdravim, dekuji za vycerpavajici odpovedi.
Takze sumecka daruji do 60l akva, zatim zustava, nemam ho kam dat...za 2 dny pujde...vim, ze odlovit ho do nejake nadobky ho muze zabit, zase nejsem uplny debilek :o)) Fakt se ucim a chapu, ze nektere dotazy Vam muzou prijit jako od paka, ale kdo se nepta, nic se nedovi, radeji ze zeptam konkretne.
Ampularie je skutecne cune, mela jsem drive neritky, ale porad se mi obracely na zada, padaly ze skla a udusily se...ty se mi libily moc, ale umrtnost vysoka. Taky se nemnozi,tak mi vyhovovaly, jsou male, pekne,cistotne. Mozna umiraly i z jineho duvodu..udelala jsem urcite spoustu chyba ucim se. Kazdopadne i Ampularie pujde do 60l, odvapnovat uz se mi zacala,mam tam jiz tabletu a pujde ze sumeckem do vetsiho. Kouknu na ty ostatni sneky, ale hermafrodity urcite nechci, pri me smule se mi to premnozi a to nechci. Tudiz musim vybrat pouze nemnozici se.
S tim sameckem nevim, mozna je dobre,ze je mene dominantni, pze samice ho skvele zastoupi, v betarku plave jeste jeden, ktereho mam, ted je dominantnejsi,ale jak pises, dominantni samice i samec muze byt peklo, takze ho dam nevim kam...:o( V 3l ho trapit nebudu. Mam kontakt na nejake chovatele, tak ho tam vratim...
Jedna vec me ale jeste trapi, proc ten muj samecek, ktereho mam v akva spolu se samickama, at byl sam nebo ne, porad pendluje kolem skla??? Toz je normalni??
Samo, ze mam sve rybky rada...uz zhruba vim, jak ma betarko vypadat, teplota,svetlo, rostliny apod...posledniho samecka jsem fakt obrecela,byl to krason!!!
S zadnymi dalsimi cleny uz radeji nebudu experimentovat, potrebuji uz jen nejakeho cistice ras a tot vse...
Filtr jsem dostala primo k akvarku, je na 30l, ja mam akva 25l,ale zanasi se porad, co par dni, coz nechapu, dnes v noci mi uplne prestal jit a ta hadicka,co je venku natahla vodu a byla vsude po nabytku,kaluze, na mrtvici, netusim, cim se to tak zanasi, akvarko mam pekne, ciste, bez ras...toz jdu cist informace,chjo,. je to veda ta akvaristika...

Diky H.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2014 09:52 Žena Turbínka [2558] Re: helena
Prosím, máš-li své rybky ráda, řiď se tím co je od nás psáno, projdi si pořádně (!!!) všechny dokazy jak má akvárium vypadat, co v něm má plavat, nároky jednotlivých živočichů zde v atlase. K filtru a sumečkovi bylo řečeno snad vše, já jen okomentuji toho šneka.
Ampulárie nebo měchýřovka není vhodný čistič do takové nádrže ne Je to plž, který má v dospělosti ulitu velkou až 7 cm, jeho trávení je velice neefektivní, má ve svém trávicím traktu mnoho bakterií a narozdíl od ostatních plžů produkuje enormní množství výkalů, ostatní plži mají jenom hodně výkalů :-D Chci říct, že hodně zatěžuje vodu a pokud má dostatek jiné potravy (zbytky od ryb, rybí tablety) řasy si ani nevšimne a navíc je dobré je krmit rostlinnou potravou (okurka, listový salát, špenát, atd.) a přidávat vápník kvůli stavbě ulity (při nedostatku vápník má v ulitě dírky a rozkládá se zevnitř). Na jednu dospělou ampulárii je minimum 30 l, osobně bych na dospělce toto číslo zdvojnásobila. Dále pominu to, že betty mají rády vodu čištou a ampulárie je prasátko, když jsem měla dočasně malou ampulárii u betty denně jsem ty výkaly odsávala a ob den měnila vodu. Jedinou výhodu má ampulárie v tom, že se nerozmnoží, jsou to gonochoristé nikoliv hermafrodité jako většina plžů.
Poohlídla bych se po nějaké alternativě, protože ta ampulárka bude vážně zlobit s kvalitou vody. Pokud máš jemné dno (1-3 mm hrubost) tak klidně piskořka věžovitá, provzdušňuje dno, je velice vzhledově atraktivní a na skla a rostliny bych se poohlídla po levatce ostré nebo okružákovi. Jsou to šnečci, které si zavlečeš domů s rostlinkama a téměř každý kdo má akvárium jich může pár poskytnout. Jsou to sice hermafrodité, ale pokud nebudeš překrmovat ryby, nerozmnoží se nějak extrémně, budou zachovávat svůj počet a akvárium vyčiští mnohem lépe než jedna obrovská, bordelářská ampulárie :-)
Ještě by mě zajímalo jak si odlovila toho sumečka? Kam si ho dala? Sumeček není labyrintka jako betta a přechodně nevydrží v nádrži s žádným objemem, bez filtru popřípadě vzduchování.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   28.01.2014 00:47 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: helena
Proč by se "musely srovnat?" Jestli sameček cítí dominanci samiček, tohle může být prostě reakce na stres a v tom akváriu spolu přežít prostě nemusí. Nebylo by to poprvé.

Člověk může mít zmáknuté co chce a jak chce, pokud nesplní přirozené nároky ryb, fungovat to nebude.

Filtr se čistí, jen když mu podstatně klesne průtok v důsledku zanesení biologickým odpadem. Jestli se to děje častěji než jednou za několik měsíců, signalizuje to nedostatečnou kapacitu filtrační hmoty a takový filtr není zcela vhodný pro danou velikost akvária.

Když už je nutné filtr vyčistit (mluvíme o malých akváriích a filtrech, kde je biologická rovnováha spíš na dobré slovo), zásadně se vymáchá pouze v odpuštěné akvarijní vodě, nikdy ne pod vodou z vodovodu. (Nejen) chlor totiž eliminuje nitrifikační bakterie, které jsou ve filtračním materiálu nejdůležitější. Právě tyto bakterie zbavují vodu rozpuštěných toxických látek, které ryby jinak ohrožují. Mechanická filtrace je v udržovaném malém akváriu až druhořadá.

Tak by snad bylo dobré podívat se na tomto webu do sekce "Články" a tam si přečíst o začátcích s akvaristikou. Bylo by fajn věnovat zvláštní pozornost částem o filtrech a jejich údržbě.
rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou
rybicky.net/clanky/1196-nitrifikace
rybicky.net/clanky/578-vhodna-temata-pro-zacatecniky
www.horacovoakvarium.cz/…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2014 00:11 helena Re: michalt
No kazdopadne sumecka teda odlovim a daruji,snek snad nevadi a zustat muze,at mam alespon jednoho cistice... Ty dve holky beti se tam proste budou muset srovnat a udivim, co samecek, pendluje z jedne strany kolem steny akva na druhou... Pritom ho mam pres mesic a mohl by si uz zvyknout..clovek se faktuci za provozu a vzhledem k tomu, ze muj prvni betacek vydrzel tak dlouho, rikala jsem si, ze o mam zmaknuty... A nemam coze
Jeste mam dotaz - vycistit filtr je prece normalni, vymyju ho vzdy pod vodou, ale jen nejhrubsi necistoty a dam zpet. Je pravda,ze se mi co 2-3 dny tak trochu zanese a ubere z vykonu.. Cim to?
A jaky je rozdil mezi mrazenou nitenkou ci patentkou, tam infekce nemuze byt? diky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2014 00:01 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: helena
Tak to akvárium je, zdá se, pro betty technicky zařízeno vhodně. To, jestli filtr opravdu filtruje a jestli nezabírá třetinu objemu nádrže, nechme bokem. Snad je to v pořádku.

O sumečcích nic nevím, ale jestli je tam kromě zmíněné osádky bett ještě nějaká další ryba, pomalu, ale jistě se tím zadělává na biologický problém. Dřív nebo později se nestihne odkalit, nebo se vyčistí filtr, nebo se betta někde odře na dekoraci a jednoduché zranění nebo onemocnění může v takových přerybněných podmínkách hodně lehce přerůst v těžko zvládnutelný problém. Jde o to, že co funguje dneska (nebo poslední rok) nemusí fungovat už příští pátek. A to mluvíme jen o biologické stabilitě, ke které se přičítá ještě chování ryb vůči sobě. To už tady bylo zmíněno. Nějak negativně se to projeví, jen není jasné, za jak dlouho.

Kdyby tam nebyla ta další ryba, dalo by se uvažovat o nějakých možnostech, jak by tam alespoň část té betí rodinky mohla zůstat (za jistých docela přísných podmínek). Ale takto, s další rybou nejasného druhu, velikosti a nároků nic takového doporučit nelze. Ryby můžou spolu nějaký čas přežít, ale spokojenost tam nebude.

Mimochodem, ta pestrá strava je taky moc fajn, ale jestli jsou ty nitěnky mražené, může se nimi do nádrže dostat nějaká infekce. Je tady o tom celé vlákno. Myslím, že náhrada ve formě mražených patentek by ničemu neuškodila.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2014 23:46 Muž Legioix [574] Re: helena
To je ryba co vyžaduje nádrž minimálně 60 litrů a více.
rybicky.net/atlasryb/krunyrovec_sp_obycejny

Podle mě je i těch 60 litrů málo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2014 23:44 helena Re: Legioix
Ancistrus.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2014 23:42 Muž Legioix [574] Re: Helena
Ono je těch krunýřovců spousta druhů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2014 23:32 Helena Re: Turbínka
Snek zluta ampularie...sumecek krunyrovec...proc by tam nemeli byt, opet zabiraji misto, ze..? Kdo mi bude cistit rasy? :o(( rostlinky samozrejme zive .o))
Edit: Tak se to vyresilo, samicku jsem ted vylovila mrtvou..z niceho nic..byla uplne ok, jedla, plavala...nedala to tam...zalezla si pod filtr a konec.. sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2014 23:15 Žena Turbínka [2558] Re: helena
Jaký sumeček? Ono je to skoro jedno jaký, ten by tam také neměl být. Jaký šnek? Jinak za filtr, topítko, světlo chválím ano a doufám, že rostlinami míníš živé :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2014 23:10 helena Re: michalt
Je tam filtr, topitko na 26C, osvetleni, uprostred mam koren a rostliny take, klasicke betarium, maji tam ukryty...menim 1/3 vody kazdy tyden, chemii nedavam, pouze torben, krmim granulemi pro betty, vlockami, nitenkami, stridam to, krmim 2krat denne aby vse snedli...je tam jeste sumecek na rasy a snek...ti dostanou pul tablety ras...rasy se mi netvori, vse vycisti...desim se vasich odpovedi :o((
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2014 22:58 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: helena
Jak je to akvárium zarostlé? Jsou tam nějaké dekorace? Plovoucí rostliny? Osvětlení? Jaký je filtr? Jak často se osazenstvu mění voda? U tak malého akvária hodně závisí na každém detailu. Od toho se pak odvíjí i snášenlivost ryb.

Tím nechci říct, že bych "koketoval" s myšlenkou, že by tam čtyři betty dlouhodobě prosperovaly. Ale dá se z toho usoudit, jestli se tam dvě samičky mají šanci dlouhodobě snést a nebo jestli je to jen pro samečka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2014 22:50 Žena Turbínka [2558] Re: helena
I na hlavě má šupiny ;-) Fakt, věř mi nebo se jdi na tu rybu podívat. Všude radí přidat samice, mince mají dvě strany. Sice samec občas ožije, to je pravda, ale nejdříve je nutné vědět, zda se tam ty samice vůbec vejdou, o tom je dobré poradit se s někým, kdo od tebe neočekává peníze, za to, že si ty samičky u něj koupíš. Nechala bych tam dvě mírumilovné samice, i když je tu šance, že jednou jednu trkne, že je teritoriální ryba a mohou se prát.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2014 22:43 helena Re: Turbínka
Na hlavicce ma kuzi :o)) nepitvejme se ve slovickareni...jde o ryby a o to, ze se chci poradit...mela jsem samce, byl jak chciplinka..vsude radi pridat samicky -to jsem udelala...zase spatne..clovek se uci za provozu a holt kazda ryba je jina a ma jinou povahu..uz i u nich to vnimam..tohle akvarko je strop a vetsi fakt porizovat nechci, zacala jsemu 3 l, ale behem 2 dnu jsem pochopila, ze to je trapeni, tak jsem zvetsovala az na 25 l..ted chci najit to, co v nem bude nejvhodnejsi, at se to netrapi..jednu samicku tedy odlovim...chjo, ta nejdominantnejsi je nejhezci a kdyz tam necham i tu druhou, tak mi do ni porad pojede...tak se jeji pozornost rozptylila...a kdyz ji tamnecham samotnou, tak je to zas malo..:o(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   27.01.2014 22:34 Žena Turbínka [2558] Re: helena
Na trzích se ryby prodávají to je od slova prodat ne dobře poradit tone , většina z nich jsou překupníci nikoliv vlastní chovatelé. Máš-li bettu v bettáriu se 3 l vody nemusím rovněž opakovat, že je to nevhodné. Navíc pokud si začátečník a nemáš ambice betty odchovávat zaděláváš si nap roblém když máš obě pohlaví. Ve 25 l bych měla max. 2 mírumilovné samičky které se snesou nebo jenom samce.
Že se do bytu větší akvárium nevejde? Ono stačí přidat pár cm na délku/šířku a když to nejde tak na výšku to většinou jde, hned je o pár litrů více a o pár starostí méně ;-)
Ještě drobnost, ryby mají šupiny ne kůži ;-)
Edit: Ještě k tomu ozáření. Čím??? Proč??? To musel podotknout nějaký génius. Napadá mě, že by mohly být ozářené UV zářením, což je naprosto normální a není to třeba zmiňovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2014 22:28 helena Re: Turbínka
No, byl v betarku sam bez samic a reagoval uplne stejne - nijak. Predtim jsem mela samotneho betacka rok a pul a byl uzasny, kontaktni, reagoval na me, jen kdyz jsem se priblizila, krmila ho z ruky,reagoval na zrcatko, stavel penova hnizdecka...a byl uz pak stary..tento je mlady, ma i takovou cistou a jemnou kuzi, takze bude mladsi, akorat je vetsi..to mi rekli chovatele na trzich, ze ti zverimexovi se vozi z asie a byvaji ozáření, ano, taky jsem cumela jak puk...
2 samice jsou tam s nim uz mesic a ploutve maji bez poraneni, jen ta dominantni si hlida prostor...ta posledni, co jsem pridala ted je z nich nejvetsi, ale uz si taky haji sve..spis se to zklidnuje, nez aby to bylo horsi, ok, vetsi akvarko se mi do bytu nevejde, takze samec bez samicek , nebo kolik jich tam v 25 litrech mit? Mam ty dve slabsi odlovit a nechat si jen jednu dominantnisamici a jednoho samce nebo jak teda? dekuji za radu, jsem zacatecnik, na trzich mi zase chovatele tvrdili, ze vklidu muzu mit 1 samce a max 3 samicky v takovem akvarku...tak ja uz nevim...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2014 22:25 R Muž romant [27982] Re: cezarmilan
Já bych spíš řekl, že se ponúkajú ryby importovaný a i teplotně zhejčkný, z čehož velmi často začnou pramenit problémy. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2014 22:21 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: Turbinka
Presne tak a obyčajne v obchode ponúkajú tie odchovom unavené, po našom vyšťavené sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   27.01.2014 22:17 Žena Turbínka [2558] Re: helena
Ve 25 l máš 4 betty? To je absolutně nevhodná litráž. Na tuhle osádku min. 54 l. A to, že se nanaparuje a neprohání samice buď ráda, je méně agresivní nebo starý což je dobře, průměrný beťák by udělal z tak malého akvária paseku! A mám pocit, že i díky nové samičce ta paseka nastane. Nemají žádný životní prostor, jsou to teritoriální ryby a nový vetřelec v garsonce. Samice se mohou uhnat navzájem a nebo mohou uhnat samce a poté bojovat mezi sebou. Navíc jak píšeš, že je velký a ze zverimexu může to znamenat, že je starý, starší ryba nemá takové mladické naparující se ambice a musí být z těch samic unavený. Tvůj problém není málo se naparující sameček, ale nevhodná nádrž pro 4 teritoriální ryby a za chvilku bude problém proč se betty perou a mají oškubané ploutve. Doufám, že se mýlím, ale pravděpodobnost a povaha těhle ryb tomu nenasvědčuje.
Co myslíš tím "ozareny"? Bez interpunkce se to luští těžko a má-li to být ozářený tak by mne velice zajímalo, co tím básník myslel.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2014 22:03 helena – samec a samicky
Ahoj, mam nove asi mesic betaka ze zverimexu a je divny - v tom smyslu, ze ho nic nezajima,je velky,zdravy, zere, plave hodne kolem skel, tam a zpet..a nereaguje ani na zrcatko ani na samicky - mam 3 spolu s nim ve 25 l akvarku...dostala jsem dalsiho betaka a v sacku ho dala do akvaria, abych videla reakci a konecne ten muj zacal zurit a odhalil svou krasu, takze uplne plonkovni neni...kdyz jsem toho meho navic odlovila do betarka 3l a dala zrcatko, taky dobre reagoval...takze jen ve svem vetsim akvarku moc nereaguje, je to normalni? Jinak samicky se stale honi, jedna je dominantni a stavi tam vsechny do late, ale ze samce ma respekt..byly dve, koupila jsem treti, aby se pozornost rozptylila ted se nahaneji navzajem, vsechny zdrave a pekne, silne..prosim o radu - je samecek ok? slysela jsem i nazor, ze je ozareny...a upravi se to mezi samickami? Proste musi :o)) dekuji

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   22.01.2014 09:24 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: JosefVavra
Fotka k příspěvku Takhle ma vypadat Betarko, pokud jde o domaciho milacka, a ne chov mnoha kusu. Absolutni low-tech akvarium, svetla jen tesne tak, aby jeste nenastaly problemy, hnojeni decentni, bez CO2, slusna filtrace, nenarocne rostliny, a trocha pece (staci i jednou za 14 dni). Myslim, ze na tohle se da koukat lepe, nez na nejake "ozdoby". A samec pak muze mit i 2 samice, protoze kdyz je to prestane bavit, proste nekam zalezou. Fotek dam vic do prezentace, poridil jsem je rano a jeste nemel cas je zpracovat, tak aspon jednu, jak si ja predstavuji Betarium. Tohle muze uplne kazdy, nic nedostupneho/draheho/tezkeho na tom neni ;-) .
Zive rostliny maji dvou funkci, platove ne. To neni o vkusu akvaristy, to je fakt.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2014 17:06 JosefVavra Re: Sasanka1999
Já tak zlej nebudu a napíšu ti, co by jsi měla udělat. Kup si topátko do malého bettárka, 7w stačí. Vyhoď kamínky, vylouhuj si doma olšové šištičky a listí z mandlovníku, nebo kup originál aquahum pro betty . Vodu měň tak jednou za dva týdny a přidej k beťákovi pár šnečků, obden vysaj dno do čista a nepřekrmuj To je vše, co ti mohu poradit. Pokud máš opravdu zájem stát se chovatelem bett podívej se na splendenspower.cz a můžeš listovat ve foru do aleluja a inspirovat se od jiných chovatelů anebo se podívej na videa z Thailandu a nebo Malaisie kde se také můžeš poučit youtube je toho plný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2014 20:55 R Muž romant [27982] Re: JosefVavra
Blbinec, neblbinec, to je to poslední, ty akvárka jsou čerstváčky, svítí novotou, to je to čeho bych se obával. ;-)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [26] ...... 79

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 67622x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/1221-betta-splendens-chov-odchov?od=1251