Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Betta splendens - chov

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Druhy ryb - chov 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 60 Přejít na další stránku   1  
Betta splendens - chov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2009 13:52 callito Re: Madu
Bojovnice jsou osobnosti,každá jiná.Proto se může v jednom případě ze sta stát že se ani dva samečci betty nedobijou.Ale radši bych na takový věci bejt tebou nesázela,no už je to stejně jedno,jenom pro příště.Pokud je chceš vytřít,je nutný je na to připravit.Dá samičku do komína a počkat až si samec pěkně nabublá a samička se napruhuje,a ani po tom to jejich 'milovaní' neni zrovna něžný.Sameček jí musí správně obejmout a vypudit z ní jikry,oplodnit je a zatim co je smaička 'paralizovaná' vyflusat do hnízda.Neumim to vysvětlit,sama sem betty odchovala jenom jendou.Víc na www.splendenspower.cz
jinak asi budou muset bejt odděleně...
P.S. Parmičky by asi ocenily kamarády ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2009 13:39 Žena Madu [5] – agresivní samice betty
Ahoj, chtěla bych se zeptat na radu. Mám akva 60 litrů, v něm 2 parmičky, 4 pancéřníčky a samce betty. Původně jsem měla samce betty dva, překvapivě se snášeli, vše ok, pak sem přikoupila samičku. Samička povyrostla a dobila mi modrého smace betty - prostě na něj útočila, okusovala, pak zůstával jen u dna, no a další den byl mrtvej. Myslela jsem, že to dělá druhej samec, ale ten se začal najednou taky schovávat a byl okousanej... takže jsem odlovila samičku do menší nádrže. No a teď nevím, co s nima - když ji dám do velkého akva, tak se bojím, že zas půjde po samci... Ve velkém akva samec hnízdo nestavěl (ale možná to bylo tím, že samička byla docela malá). Takže dát je k sobě asi už nemůžu, co? ani vytřít, protože to by se asi dobili... jinak jde o uričtě o samce a samici (má bílou "tečku"). Máte nějakou radu nebo je musím mít už na furt odděleně?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.07.2009 11:11 Joecz Re: Pařízek
samice si jednouduše brání svoje teritorium, to je běžné... za pár dní si to vyříkají...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.07.2009 10:58 BUBO Re: Pařízek
Ja chovám betty už dlho a v mojom chove sa toto správanie tiež vyskytlo .Skus samicu od samca odobrat a nechaj samca nech sa trochu zabýva a neskor k nemu pust aj samicu .Moze to byt vyvolané aj velkostou ked je samica vecsia zvykne samca napádat ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.07.2009 10:40 Muž Plastick [9] Re: Pařízek
Chybí základní parametr, a tím je velikost nádrže. Byl jsem v podobné situaci kdy ve 40 Litrech se neustále napadali. Jednou samec když stavěl hnízdo, jindy zase samice když na něj neměla náladu mu totálně rozdrbala ploutve. Po přemístění do 96L je naprostej klid. Každej má svůj koutek a tam si v případě že ho ten druhý nějak nahání zaleze a je klid. Jinak si spolu spokojeně plavou a sem tam ukážou límec.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.07.2009 10:14 Pařízek – samice bojuje se samcem(bojovnice pestrá)
Dobrý den,mám takový problém...delčí dobu mám samici bety a před týdnem jsem si koupil samce a samici ale stará samice bojovala se samcem tak jsem jí dal do jiné nádržě..po týdnu s polu pořád bojují :-( ...co mám dělat?dík za rady ;-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2009 16:33 Muž Semtex [1197] - LabyrintkyRe: nickolka
Bojovnici určitě tam dát můžeš.
Druhou rybku už bycg tam nedával.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2009 16:31 nickolka – nic_kolka
Můžu dát bojovnici do 16ti litrového akva? Můžu k ní dát ještě nějakou rybičku nebo jen tu bojovnici?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2009 17:12 Žena Snowy [24] Re: Kisssi
Ahoj, můžeš, 12 litrů je pro jednoho bojovníka dostatečné. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2009 16:48 Kisssi – betta
Ahoj, chtěla bych se zeptat, jestli si můžu pořídit jednu bettu do 12l akva, jestli to pro ni neni málo, abych ji nijak neumučila. Předem díky za odpovědi
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2009 21:07 Muž jajaapaja [174] Re: Signum
No pokud je tá samička agresivní tak je to možné.I to se někdy stává.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2009 21:03 Signum Re: Imii
Fotka k příspěvku Neviem. Precital som si ten odkaz , ale nič z toho co je tam popisane sa u mna nestalo. Žiadne nove ryby, krmivo je stale to iste (dokonca od začiatku ešte som nemusel kupovať nove). Jedine co ma napne je že sa pobil zo samičkou. Už par dni ho nahaňala v akvarku a pozrel som aj obrazky na webe. A toto je skor odrenina alebo odkusnute.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2009 20:43 Muž jajaapaja [174] Re: Imii
Taky bych to tak odhadl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2009 20:08 Žena Imii [45] Re: Signum
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2009 17:30 Signum
Fotka k příspěvku Cawte. Pomožte mi prosim. Mojmu bettakovi sa nieco stalo. Nemam tusenie co to moze byt ale ma hlave medzi ocami ma nieco zvlastne. Ako keby si rozbil hlavu.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2009 12:48 Piky Re: Fliper
Flipře kolik má stupňů voda ve kterej je? Pokud má pod 24°C tak může být takový nesmělý, protože mu je zima, to jsou pak zpomalení a nic moc nedělají, leží na jednom místě občas se nadechnou. Jinak bych zkusila taky to zrcátko, ale ne že mu ho tam necháš, jen na chvíli.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2009 12:31 Muž Yirka [9118] Re: Fliper
Zalezi take na tom v jakych podminkach je chovan. Zkus mu pro oziveni na chvili prilozit zrcatko.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2009 11:57 Fliper – Pomoc
Prosim Vas, moj samec bojovnice je taky nesmely, boji sa a stale je na hladine. Co mu moze byt prosim Vas? Co mam robit? sad

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2009 18:40 maluch Re: Joecz
Děkuji za pěkný návod. :-) Tak podle toho co tam píšou, mám opravdu 3 samice :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.06.2009 18:17 Joecz Re: maluch
Tady je to celkem pěkně popsáno www.betta.wz.cz/…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.06.2009 18:15 Joecz Re: Imii
Není moc vhodné chovat takovou skupinu samic a samce pohromadě. Samice samotné bez problémů, ale jakmile se přidá samec začnou problémy, okousané ploutve, boj o teritorium, boj o to, která se bude se samcem třít a ty slabší samice v tomhle prostředí moc neprosperují...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2009 18:11 maluch Re: Piky
Děkuji všem za rady, ohledně samiček... To, že prodavač nepozná samce vs samičku je mi divné. Akorát mi huhlal něco o tom, že samice mají na bříšku 2 podélné černé čáry, ale jak na ně koukám tak ty čáry mají všechny. Vůbec nevím co si o tom myslet, nenapsal byste někdo pro opravdového lajka jak se rozeznají od sebe? Protože bych nechtěl aby po koupi opravdového samce v akvu bojovalo...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2009 16:48 Muž Semtex [1197] - Labyrintky – a ještě jednou
Plno lidí se ptá, proč sameček staví hnízdo, když nemá samičku, proč bojovnice nežerou co jim dáme, ale jsou vybíravé, a co vše jim dávak na krmení. Tak tu jsem to trošku sepsal:

S Bojovnicema, vlastně samečkama je to tak: v přírodě, kde žijí volně, jim nikdo nepodstrkuje samičky. Bojovnice nežijí v páru, nebo nějak v houfech, ale každá samostatně ve svém malém teritoriu.
Samečci se snaží být připraveni třít kdykoli je k tomu příležitost a tak mají hnízdo nabublaný skoro pořád a jen jej vylepšují. No a když pak plave kolem třenichtivá samička, je vše nachystaný ke tření.
Ono kdyby to mělo být obráceně, že by samička připlula a pak sameček začal stavět hnízdo, no tak to by se asi pěkně načekala.

K tomu krmení: já mám celkem hoooodně bojovnic a je pravda, že jsou potvůrky pěkně vybíravé. Myslím ty nově koupené. Vlastní jsou zvyklé na pestrou stravu a nikdy dva dny po sobě nemají to stejné krmivo. Ty něvě koupený to musím učit. Ale hlad je vždy naučí.
A nítěnky, to ty moje moc neznají, není to dobrý na jejich zažívání. To Grindal, ten mají častěji. Jinak patentky, SAK55, komáří larvy, jak bilé tak černé, cyclops, jak mrařený tak žívé, patentky, no to je něco pro ně, sušený to běžný, vločky. hovězí srdce, to taky pěkně baští.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2009 10:35 Piky Re: maluch
Ahoj, no já z vlastní zkušenosti nedoporučuju víc jak 4 samičky. A to ještě nesmí být agresivní jak se tady zmiňuje kolegyně. A proč ne víc jak 4 holky? Záleží na povaze samce, ale většinou se snaží nějakou samičku "uhnat" a když je jich moc, sice rozdělí pozornost a neužene samici k smrti, ale pro změnu pak nestíhá on a může se stát, že na holky přestane prostě reagovat - nebude si jich všímat. Takže jestli to chceš pak na chov, nepořizuj jich zbytečně moc, řekla bych že ideální jsou 2-4 samičky. Ale může se ti stát, že se holky domluví a upraví samci vzhled, jak říkám každá betta je jiná, záleží jakou mají ty tvoje povahu. A prosím tě, jak je možné že nepozná prodavač nebo ty samce od samičky? Pokud si zrovna nekupoval PK samce tak to jasně poznáš podle ploutví holky je mají krátké. U těch Pk je to horší ale urogenitální bradavka pomůže.
Edit: Aha až teď sem si všimla, že to byly mladé betty, no ale i tak, to je mají v akvaristice TAK mladé, že se nepozná samec? No je to možný. Jinak s těma barvama je to naprosto jedno, pokud se nevěnuješ chovu a nechceš super potěr.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2009 20:54 Muž jajaapaja [174] Re: maluch
Co do barvy to je taky jedno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2009 19:15 Žena Imii [45] Re: maluch
Kolik samic? Je to jedno, pokud je akvárium dostatečně velké (jako pro jakoukoliv jinou rybu do 5cm délky) a pokud nemáš samice agresivní.
Jestli záleží na barvě? Ne, je to úplně jedno.
A ještě k počtu samic. 2kusy jsou uváděny jako minimum. Čili samiček můžeš mít klidně 20 pokud na ně máš místo a pokud nejsou nijak agresivní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2009 18:36 maluch
Zdravím všechny. Nedávno jsem si založil společenské akva a zamozřejmě bettka nesmí chybět. Tak jsem zaběhnul do akvaristiky a koukám že mají jen nějaké malé. Říkám si nevadí, ony dorostou. Tak jsem řekl prodavači, že bych chtěl párek. Dostal jsem instrukce jak se od sebe rozeznají samec a samička. Asi po týdnu koukám že mám v akvariu 2 samičky. Tak jdu znova do akvaristiky a že chci samce betty, bylo mi vyhověno. No a teď koukám, že mi v akvu plavou zřejmě 3 samice. :-O Tak bych se chtěl zeptat jestli můžou být 3 samice a 1 samec. Popřípadě když jsou samice modré, tak jestli samec musí být taky modrý nebo k nim můžu dát jinak barevného? Děkuji za odpověď.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   31.05.2009 16:41 Joecz Re: Britunka10
Tak dodej nějaký podrobnější popis a foto, zrovna jsem věšteckou kouli půjčil kámošovi, takže ti bez nápovědy neporadím.
Ostatní řeší malé akvárko, protože nehodné podmínky jsou spouštěč skoro všech problémů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2009 12:11 Britunka10 Re: Imii
Já netvrdím že betty nemohou být v normálním akvárku a že musej bejt jenom v bettárkách.Prosím můžeme se vrátit k tématu:Flíček na beťákoví hlavě? Já se vás ptala na ten flek. coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2009 11:28 Žena kikuška [24] - Raci, krabi, krevetkyRe: Britunka10
Já viděla v akvaristice v Nuslích v Praze 4 15 litrový akvárko za 225 Kč, po 5 litrech se ta cena zvedala asi o 50Kč. A pak zařizovat si akvárko je zábavné - všechny ty kytičky a kamínky a kořínky a sledovat, jak se to zabíhá ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2009 19:03 Žena datura [104] Re: Britunka10
Neřešitelnej problém? hmm Tak si prostě kup obyčejný malý akvárko. Na tý skleněný věci nemusí bejt napsaný, že je to určený přímo pro bettu - jí to bude ukradený. Příklad - já jsem sehnala 9l nádrž za necelý dvě stovky.
Edit: Hele a dělá to tý rybě vůbec nějaký problémy? Zhoršuje se to? protože jestli ne, tak to snad ani neřeš. Betty se kolikrát dobarvujou až do dospělosti. Na nějaký diskuzi někdo dokonce řešil to, že jeho beťákovi se vybarvila celá hlava do černa.
Zdá se mi, že spíš hledáš problém tam, kde není.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2009 13:34 Muž jajaapaja [174] Re: Britunka10
Pro pána, vždyť se to nemusí jmenovat betárium! Určitě mají akvárka různých velikostí. hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2009 13:25 Britunka10 Re: Jrk
Ve zverimexech ale jiná větší bettárka nemají. Marina betta kit stojí 205. Za tu cenu jsem ho koupila já.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2009 08:58 Muž Jrk [143] Re: Imii
Marine Betta Kit, je vyroben, jestli se nepletu z plastu. To nemůže v žádném případě být srovnáváno se skleněným akváriem. Ať už z hlediska údržby, tak i trvanlivosti. Cena srovnatelná a kvalita je někde úplně jinde. Ještě by mohly vyrábět Bettárka z PolyEthylenTerefterátu - PET.
Stejně jako Vy si myslím, že chov rybek by měl být o tom, že se jim snažíme vytvořit co nejlepší životní podmínky, aby se cítily co nejlépe, byly spokojené. Mě osobně se nelíbí, když jsou rybky chovány v malých stísněných podmínkách, bez rostlin a dekorací, přeci jen, jsou to živí tvorové a jako takoví zcela určitě vnímají i své okolí...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2009 08:06 Žena Imii [45] Re: Jrk
No Marina betta kit = 315,- (myslím, někde jsem to tak viděla) a 40 x 20 x 20 stojí i s podložkou nějakých 273,- (Sklorex e-shop).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2009 07:44 Muž Jrk [143] Re: Imii
Předpokládám: 16l akvárko stojí míň, jak Marina Betta Kit. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2009 22:20 Žena Imii [45] Re: Britunka10
Chceš radu? Pro samce tedy minimálně 9l. 16l a více je ideální. Hustě osázet. Samičky, pokud nejsou konfliktní můžeš mít i 5kusů v 30l opět hustě osázeno. Todle ale snad v té literatuře máš. palec

A pokud vám nabízejí Betta Kit, tak řekněte "NE! Já nejsem tak blbá jako ostatní zákazníci, já chci aby se betta cítila lépe, dejte mi 16l akvárko".
Ono to 16l akvárko stojí snad stejně jako Marina Betta Kit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2009 20:23 Britunka10 Re: Danja, Imii
Myslím si že jsem si toho přečetla už dost. A ve zverimexu jiný akvátko na betty nemaj. Pořád nám strkaj tohle.
Samice bet jsou u mých rybyček a už nejsou s beťákem. A mimochodem přečetla jsem si na internetu a i v jedné knížce. Tam jsou taky základy akvaristyky. rozzureny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2009 17:46 R Muž Mrakoplash [1776] Re: Imii
Úplně nejlepší je nepsat v jakých podmínkách je odchovávají "profíci", ale napsat rovnou doporučení na větší akvárium. On se k těm minimálním cifrám každej časem dopracuje. Rozhodně nic pro začínající akvaristy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2009 17:28 Žena Imii [45] Re: danja
Pokud bych začala odchovávat betty ve velkém, pak nemůžu mít třeba 20samců v 15l nádržích. To je hloupist přeci!
Jak by to dělali ti Asiati?! Pokud je betta v akva pouze na koukání, pak by bylo lepší pořídit objem 9l a více. Nicméně pro chovné samce stačí 3l. Ale to je zbytečné zde vypisovat, že jo. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2009 17:05 danja Re: Imii
Asi jako ty ;-) ... rybicky.net/forum/11070…

Koneckonců. Pokud čtu dobře pak bys dávala betty do 5 litrů. Žít v tom může, ale že by to bylo nejvhodnější? www.splendenspower.cz/… ;-) hmm

Možná bys měla začít první u sebe.
Re: Britunka10: Co si něco přečíst a základech akvaristiky?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2009 16:28 Žena Imii [45] Re: Britunka10
To se máš opravdu čím chlubit palec Plastová je na nic.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2009 16:27 Muž poltergeist [3] Re: Britunka10
Tak jestli jsi mu do těch 2 l přihodila. 2 samice tak se ani nedivim že se porvali. Opravdu kup akvárko aspoň 30 l, osázej nenáročnejma kytkama a bude to paráda. Tohle je hroznej moderní výmysl. hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2009 15:16 Britunka10 Re: Imii
Já tam ale umělou kytku mám. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2009 14:12 Žena Imii [45] Re: kikuška
Tak něco na dno tam nasypat můžeš (dokonce dodávají i barvenou drť - růžová, černá, bílá) a aji kytičku umělou dostaneš (jen u jednoho setu, u jinýho máš zase šutr).
Není problém tam ale nasypat obyčejný písek a dát nějakou kytku co nepotřebuje moc světla ... na rybu to ale opravdu nejni vhodný hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2009 13:06 Žena Imii [45] Re: Britunka10
No vhodné... Přežije tam, to jo. Ale že by to bylo nějak vhodné, to zrovna ne. Betty nejsou moc velcí plavci. Raději jim kup nějaké akvárium 40 x 20 x 20 cm. Já v tom mám toho svého a nevypadá, že by mu něco vadilo. =)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2009 12:50 Britunka10 Re: kikuška
Já myslela že je to pro beťáka vhodné bettárko. sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2009 12:50 Žena kikuška [24] - Raci, krabi, krevetkyRe: Britunka10
To se jen tak tváří :-O jako vhodné - nemá to filtr, ani dno ani kytičky ... Určitě mu bude lépe v něčem větším filtrovaném a zarostlém, uvidíš
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2009 11:36 Žena kikuška [24] - Raci, krabi, krevetkyRe: Imii
No koukla jsem se na internet, a je to ta hrůza, o které se tu už diskutovalo rozzureny rozbalený jsem to nepoznala.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2009 16:46 Žena Imii [45] Re: kikuška
Už podle toho pozadí požnáš, že se jedná o Marina betta kit, který má 2litry ;-)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [60] ...... 79

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 67622x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/1221-betta-splendens-chov-odchov?od=2951