Betta splendens - chov
Tak kvalita prostředí je základ
Aha takže je vše na prostředí a na kvalitě říkáš
Ještě je možné, že za to může světlo. Úhel nasvícení, intenzita světla apod. Samozřejmě to prostředí udělá své.
A co chceš vlastně slyšet? Dvakrát denně rybu přelovíš a divíš se že nemá původní barvy.
Původní otázka zněla jak zvýšit barevnost. Chceš tedy vědět zda jsou změny barvy u bett normální? Ano lehké v podobných tónech ano a hodně to závisí na prostředí, ve kterém je ryba chována, na kondici a zdraví ryby. Př. kolegyně mi donesla šedobílou bettu na hlídání ve 4 litrech s bílým dnem bez rostlin a krycího skla s hnusnou neměněnou vodu. Dno jsem vzala, vyhodila a dala tam černé, zasázela jsem rostliny, přidala plovoucí a denně měnila 1/2 vody a hle z šedobílé, nevýrazné betty najednou byla zelenokarminová kráska.
Vím že to není chameleon ale už mi po 2 změnila barvu, když jsem ho koupila byl fialový a dnes je modrý... tak nevím.
Ryba není chameleon. Přírodu takovou chemií neopiješ. Má jistý genový základ a tohle jsou jen podpůrné přípravky pro zvýraznění současného zbarvení. Z modrý rybičky červenou neuděláš a když má geneticky zakódovanou barvu šupin takovou jakou má tak ji můžeš furtrovat čím chceš a bude vypadat více méně stejně. Je to stejný jako u lidí, když se narodíš s hnědými vlasy, můžeš jíst karmínovýho barviva kolik chceš a stejně ty vlasy budou hnědé a ne rudé.
Něco podobného mám také a moc to nefunguje
Jsou pořád stejný.
Například proti tmavému pozadí a dnu se má ryba větší tendenci vybarvit, vyniknout. Ryba může také blednout se stresem či nevhodnými podmínkami nebo chorobou. Pro podpoření sytého vybarvení to chce tmavší dno, zarostlou nádrž a někteří výrobci dělají krmiva, které údajně rybám/krevetkám zvýší sytost barev např. Tetra Rubin nebo Dajana Color.
0 21.06.2014 15:49 Lenka – Betta
Nevíte jak zvýšit u Betty barevnost? Ten muj má hlavičku takovou tmavě šedou a zbytek modrý a už po 2 změnil barvu...
Fajn tak tam toho Beťáka dávat nebudu. Teď jsem to zkusila (opatřena síťkou) a porvali by se (s pavím očkem). Ale to očko není tak nápadné
Právě že to paví očko mám v těch 25l, jen samičku a samce. Beťáka mám v jiném akva. Tak že bych je dala spolu. Navíc teď mám samičku březí, takže tam budou jen samci
Milá zlatá, na tohle všechno jsme ti již odpovídali! Ale zkusím to znova (!) shrnout. Pokud nemáš zájem, schopnosti a ambice betty odchovávat tak to nedělej! Je pravidlem, že se chová 1 samec a 2 samice v jedné nádrži, aby samec rozdělil svoji pozornost mezi dvě, je důležité, aby nádrž byla velmi zarostlá (což ta tvoje 25 není) aby na sebe ryby pořád neviděly a ideálně objem okolo 40 l pro tyhle 3 betty. Betty jsou teritoriální ryby a vnitrodruhově agresivní, pokud nemají dost prostoru sami pro sebe a nebo když není samice samci po vůli je dost pravděpodobné, že se potlučou a není výjimkou, že to končí smrtí. Soužití pavích oček a bett, na to říkám jedno velké NE! Samci pavích ok mohou svými dlouhými ploutvemi bettám připomínat jedince svého druhu, být k nim agresivní a rybu zabít. Další faktor je ten, že paví očka jsou živorodky, svým metabolismem produkují hodně odpadu což se nelíbí bettám, které vyžadují vodu čistou. Navíc ve 25 l buď měj samce a 2 samice pavího očka, když vychytáš dobrou údržbu bude se jim dařit a nebo jenom jednoho samce betty bez samic.
Pro paví očko bude ta nádrž malá.
Leda tu samičku popř. dvě. V 25ce už by to šlo.
A kdybych ho přendala do 25l akva a koupila samičku tak co by se stalo? V knížce jsem se dozvěděla že se snese i s ostatníma rybama ale ne s dalším Beťákem
Ale s Pavím oček nevím mužu to zkusit?
Ať si staví, on ví co dělá a určitě si tam nechá dostatek místa pro nadechnutí, to bych vůbec neřešil, oni ani ryby nejsou hlupáci a mají to z přírody natrénovaný.
Já jen aby se dostal na hladinu skrz to.
Ale je to zatím malé.
Do těch tvejch 5 l samici?
Neblázni. Nech mu ho tam, hnízdo ničemu nevadí
To je normální.
Časem se to rozpadne.
Samičku můžeš koupit(samozřejmě záleží na velikosti akva, osádce akvária...). Ale nutností to není.
Budeš očekávat odchov? Chceš mít mladé? Máš a víš kam pak s nimi? Tak kup i samici. Pokud ne, nekupuj ji.
0 21.06.2014 11:17 Lenka – Betta bojovnice
Proč mi samec dělá v akva nízdo bez samičky?
Muže to způsobit, že jsem mu vyměnila vodu?
Máma to odstranit? Mám mu koupit samičku?
Holka si prostě odsypala, to je normální, až bude sameček schopen, jistě se o něco společně pokusí.
Dej tomu čas, učíte se všichni.
Sameček je evidentně mladej a nezkušenej,on do toho doroste...a nezáleží jestli jsou crown...nebo ne,vždyť se takhle betky šlechtí
Tak 1-3 x denně 5-10 minut. Nebo spíš když nezapomenu mu ho sebrat
0 20.06.2014 20:03 ŠárkaTob Ahoj, jak často necháváte zrcátko své bettě?
Starší reakce
A vzhledem k tomu, že máš očka i bettu v jedné nádrži okolo 20 litrů s minimem úkrytů tak je to pravděpodobné. Navíc bettě může hrábnout a může zabít i dospělého samce gupky.
Nelyso, Lenko a Aniko, kolik je ti let? Já jen jestli si z nás děláš srandu a zda mám být trpělivá nebo ne.
Starší reakce
1 den nekrm vůbec. A pak to zkus, jestli to veme. Taky si vyber nějaký místo na který budeš krmit vždycky.
Mne Betky vzdycky dobre braly tohle, a jsou a byly z ruznych zdroju, takze buhvi cim krmene nez jsem si je donesl:
www.hikari.info/…
Nevim odkud jsi, v Praze bych Ti mohl darovat krabicku s Grindalem (mam jich nekolik pripraveno k darovani). Kdyz se to Betkam da, koukaji na to divne, protoze dokud je to jeste volne ve vode (jde to ke dnu dost pomalu), nejak jim to nesedi. Ale jak to dopadne na list rostliny a nebo na dno, to jsou schopne hledat i toho posledniho zapomenuteho cervicka
.
Děkuju moc. Před chvílí si opatrně zobnul, pak to všechno vyplival. Tak se budu snažit dál a pak na tu artemku.
Jak píše Aforte.Nebo kup mražený(klidně hovězí srdce) a zkus mu kousíček dát.Ale ten stres tam může hrát svojí roli,takže bych ještě pár dní vydržel,než si zvykne na nový prostředí a až pak to řešil
Můžeš to občas zkusit, ale nedávám tomu naděje.
Můžeš zkusit koupit vajíčka artemie. Dáš do PET láhve se vzduchovacím kamínkem.
Není to drahé a máš živé krmení, které beťákovi bude chutnat. Daphnie jsou taky dobrá volba. Koretru mi neberou
Takže snažit se mu sypat suché krmivo už nemám?
Ano to určitě je. Moje byly schované a po pár dnech se mi vytřely. 4. den už mám jikry v pěnovém hnízdečku. Na to jak vypadaly první den
Pravděpodobně byl krmen pouze živým,nebo granulema.Beťák,jakmile se naučí na živé,těžko se přechovává na suché.Tohle mám již několikanásobně ověřené(i když vyjímka se vždycky najde).
Tak jsem si dneska koupil červeno-růžového VT samečka z akvaristiky (jediný, který vypadal zdravě). Nepřijímá vločkové krmivo, ale je zdravý, imponuje, když mu dám zrcádko. Je možné, že je to stresem z nového prostředí?
Starší reakce
Asi tak nejak to vidi nase Betky doma svyma ocima:
rybicky.net/fotogalerie.php…
Myslim ze ta ctvrta na tehle fotce neni, nakonec je to jen cast 54l akvaria, ale najdes tam ty 3? A ony se taky jen tak navzajem nenajdou, takze kdyz uz nekterou ty ostatni nebavi...
Sice tyhle rostliny v tom akvariu vyrostly, ale muzes mit uplne stejnou jungli (i bohatsi) jen z toho co Ti nekdo da. Na takovehle "zapleveleni" i nekolika akvarek Tve velikosti se vali rostliny po stole na kazdem prazskem setkani akvaristu. Staci si nekomu v okoli o ne rict, clovek casto ani netusi, ze za stenou bytu kde bydli stoji sousedovi bedna vody, ze ktere kazdy tyden vyhazuje kybl rostlin
.
Souhlasím, čistota vody a kvalitní biofiltrace je základ rovnováhy. Tohle by mělo být základem u jakéhokoli akvária. Já spíše rozebíral podmínky soužití ryb
Jestli je to dostačující nebo ne, je silně individuální. Je to dostatečné pro ryby, aby měly kde plavat. Ono magické "záleží na podmínkách" je správný, ale zcela obecný argument.
Jak to zatím chápu já, jde v tomto případě o dvě věci: Dostatečně zarostlá nádrž, aby si ryby nebyly pořád na očích. To už tady bylo rozebrané.
Druhá věc je biologická stabilita nádrže. U akvárií menších než těch 30 litrů vzniká problém s filtrací. Ta je buď nedostatečná a funguje jen na dobré slovo nebo ryba nemá kde plavat, protože kvalitní filtr zabere v nádrži hodně místa. Ta potom taky vypadá méně vzhledně. Jistě, rostliny s kvalitou vody pomůžou, ale něco by tam mělo opravdu zaručeně nitrifikovat, protože ve 30ti litrech na chemii vody poznat i to, když pohnete s dekorací na dně (otestované). Tím hlavním filtrem může být klidně i dno, ale pak musí být zaručené vhodné proudění vody. Čili, je už potřeba vědět, co a proč člověk dělá a tou magickou vhodnou podmínkou je dostatečně čistá voda a stabilní biologická filtrace.
Když majitel do malé nádrže, která nefunguje opravdu jako hodinky, zkombinuje víc bett, stanou se dvě věci: Mírně (betta je čistotná rybka) se zvýší množství biologického odpadu. Klidně to může dobře fungovat poměrně dlouho.
Betty se do sebe jednou za čas nějak mírně pustí, i když jsou spokojené. Nádrž musí být taková, aby případné mírné následky dobře ustála a aby to nespustilo spirálu problémů. Jednou se rybky někde budou honit, jedna si poraní ploutvičku a už to jede: Plísně, bakterky, točí se léčiva, "dobré slovo" na filtraci už nezabere, nervozita v nádrži začne narůstat a z "dostačujících 30 litrů" je vodní hospic. Jestli je tam jen jedna betta, tohle riziko je menší.
Zarostlá nádrž, stabilně zaručeně čistá voda. Z dostupných filtrů na trhu si spočítat, jaký potřebuji průtok, jaký povrch a objem filtrační hmoty a nějak to zkombinovat a vylepšovat, aby to fungovalo a abych se nebál odcestovat na dovolenou a jednou nevyměnit vodu, neodkalit. Jestli se tohle povede ve třiceti litrech, klidně tam podle mne můžou být tři betty.
30l je pro tři bojovnice dostačujících. Samozřejmě čím větší, tím lépe, ale 30 litrů třem rybkám pro plnohodnotný život stačí. Záleží na podmínkách v akváriu.
Jak už zde bylo psáno, jsou to ryby vysoce teritoriální. Proto je důležité, aby akvárium nebylo holé, když chceš mít samice i samce pohromadě. Doporučuji dát do nádrže stonkové a plovoucí rostliny, které Ti za poměrně krátkou dobu udělají pěknou džungli. Rybky pak budou mít více možností úkrytu a pro samce bude těžší pronásledování ve spleti zeleně.
Chov samic pohromadě je bezproblémový, ale lépe je mít 3 a více kusů. Ve větším množství se případná agresivita rozloží, ony si udělají určitý "stromeček mocnosti" a budou vycházet bez obtíží. U těch dvou je to horší, protože se může stát, že jedna bude stále utlačována. To už je tu ale také psáno. Jiné je to, když spolu vyrůstají od mala.
Chvilku je nech a pozoruj je, uvidíš sama až budeš zhasínat zda je má cenu přendavat nebo ne
A pokud máš další akvárka, zkus jim tam hodit z nich nějakou přebytečnou zeleň (jestli máš) do sloupce vody.
Mám ještě volný jedno akvárko..nevim..ale na tý menší je vidět že má respekt..tak já jí radši vyndám
A kam bys tu další samičku dala? Možná si to srovnají, ale možná také ne. Mají tam málo úkrytů. Třeba by stálo za to popřemýšlet zda by nebylo lepší samičky zítra vrátit nebo je na předchodnou dobu oddělit (pokud se budou prát) a akvárium důkladně osázet rostlinkami, aby měly od sebe občas klid. Občas si ryby povahově nesednou, občas si to jen vyříkají a pak je klid, ale to ti nikdo neřekne jak to je v případě těhle rybek.
Tak samce jsem vyndala a ted pro změnu na tu menší útočí ta větší.. Tak já už fakt nevim.. Mám jednu z nich vyndat?
Samice, pokud jedna není výhradně a výrazně dominantní (nestává se to zas tak často) tak spolu mohou být, jsou klidnější. Ale určitě bych přikoupila nějaké rostlinky, aby taky od sebe měly ženský chvilku klid
A navíc zelená akvárka jsou veselejší
Děkuju moc, takže samičky spolu můžou zůstat?
Já bych asi samečka zatím vrátila do toho petilitrového a nechala tohle akvárko pořádně zarůst. Jakmile na sebe ty ryby v pohodě vidí, i když jsou každá v jiném rohu, můžou se navzájem uhnat a nemusí to skončit zrovna moc hezky.
Jedna kytka, jeden kořen a mušle (tu bych mimochodem vyndala kvůli tvrdosti vody) není akvárium vhodné pro tolik bett. Jsou to ryby teritoriální a když se samičky nemají před dominantnějším samcem (nebo dominantní samicí) kam schovat může dojít i k usmrcení ryb při boji o území. Více bett chce pořádně zarostlé akvárium, aby na sebe tolik neviděli a slabší rybky se mohly chovat. Takhle se s velkou pravděpodobností porvou. Osobně kdybych byla v takovéhle situaci bych určitě přikoupila a osázela akvárium (klidně i 80%) hodně plovouček a samce vrátila zpět do těch 5 l. Dvě samičky když si to mezi sebou ujasní v té 30 žít mohou, ale v mých očích je 30 l pro 3 betty málo. Možná se najde někdo s jiným názorem, tohle je můj. A pokud bych je chtěla mít spolu tak min do 54 l hodně zarostlého akvária.
No, je tam jeden kořen a jedna kytka která má dlouhý trsy.
Ta menší samička se furt schovává pod mušli na dno.. Takže ted nevim co mám dělat, jestli je mám oddělit nebo je nechat být.
Jak moc je to zarostlé, kolik tam mají úkrytů? V mých očích je 30 l pro 3 betty málo.
Přidat reakci
1 ...... [22] ...... 79 80
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 68133x