Betta splendens - chov
1 22.01.2008 12:14 kikijan – kolikkolik
Kolik bet na 15l akva?
Možná to taky není nejlepší nápad. Samci dáš vetřelce do jeho teritoria. To se mu asi nebude moc líbit a budou se prohánět jako vzteklé.
Dam iba samca a ked to dost zarastie a kupim rastlinky ktore plavu na hladine + dalsie ukryty, tak mozno dodam samicky a v obdoby parenia odlovim bud samca alebo samicku.. A ked sa v ziadnom priklade neznesu tak tu samicku niekomu darujem.
Samci jsou hodne agresivni i na samice hlavne v obdobi treni, pred a po. Mimo je vcelku nechavaji v klidu, az na vyjimky. Ale v tomhle obdobi je to nekdy fakt velky boj. Takze se stava, ze je nekdo poridi, libuje si, jak to fajn jde ... ale jen do treni.
1 21.01.2008 13:50 rolandmynar –
Re: Sid Věděl jsem, že jsou vnitrodruhově agresivní, ale ne že i samec se samicema.
Myslel jsem, že je to jako u většiny cichlid nebo Tlamovců, že samci brání a samice jsou v klidu. (až na některé vyjímky samozřejmě -> pro rýpaly)
54 litrů by v případě, že bude nádrž hustě zarostlá, zejména na hladině, měla stačit. Pokud bude samec bojovnice "dlouhoploutvý" a bude mít třeba dvě samičky, nebude problém.
... proč by měl být v AQ stres?
Bojovnice jsou rybky vnitrodruhově agresivní. Jak už tu napsali jiní - míra agresivity se může lišit, ale já jsem přesvědčený, že 54 l akva je příliš malé na to, aby poskytlo případným slabším jedincům dostatečný únikový prostor. Proto ten stres...
Před pár hodinami jsem Dunymu na jeho dotaz v SZ doporučil pořídit si betu jen jednu, nejspíš samce. S ostatními rybkami by měl beťák vyjít, některé by mohl mít i moc rád...
Třeba samečky pavích ok s velkými ocasními ploutvemi a především - čerstvě narozená paví oka.
Ale jak píše Anonym - Duny byl rozhodnutý koupit víc bet ještě dřív, než tu o nich začal psát...
Kdyby byly tyhle ryby spolu šťastné, tak nejsou mezi sebou tak agresivní. Ani v přírodě spolu nežijou ale každá má svý úzmí.
Jestli trváš na 2 kusech, je nejlepší si je vzít od chovatele. Četla jsem, že bojovnice, které jsou na sebe zvyklé od malička, nemusí (podotýkám NEMUSÍ, ne NEBUDOU) být vůči sobě v dospělosti tak agresivní.
Někdy se bojovnice snesou i v 12 litrech, někdy jim může být 60litrová nádrž malá. U těhle rybek je to kus od kusu. Každý může být jiný.
To ja viem ze moze byt aj sam. Ale by som chcel vediet ci sa tam este zmesti samicka. Este tam nemam ziadne rybky, pridam viac ukrytov zato. Predsa len by bol spokojnejsie, ale ked im to je malo tak si kupim iba samceka.
Jenže ty předem prostě NEMŮŽEŠ vědět, jestli trefíš na dva jakš-takš tolerantní jedince, chápeš? Navíc samec betty MŮŽE žít sám, není to hejnová ryba... kup si jednoho samečka, a kdyby sis časem pořídil větš
I akvárko, můžeš mu dokoupit i samičku.
Budem mat pekneho samca bez frajerky?
Podla mna ked im to bude dost miesta..a to neviem ci bude..takby boli asi spokojnejsi a som cital ze jednemu pariku staci 30l v krajnej situacii
Proč si prostě nekoupíš jednoho samečka?? Měl bys tím veškerý problémy vyřešený.
Nebude. Ale delej si co chces.
Tak ich kupim a ked budu agresivne, tak jednu prelozim do karanteny. A ked sa nespameta, tak tam ostane! Aj ked neviem ci to bude dobry sposob.
A jak bys to, prosímtě, na té jedné bettě poznal? Agresivita, tou je tady míněno agresivitu vůči ostatním rybám stejného druhu. A né, že je agresivní, protože okusuje rostlinky/umělýho potapěče.
No najskor by som kupil 1 samca dal do karanteny s pozoroval ci je agresivny. A podla toho by som dokupil/nedokupil samicku/samicky.
Treba ja tam mel chvili jednoho + 2. Z prosteho duvodu, ta jedna nejak vyrostla, po treni, sama (dcera). I dokud bylo 1+1, pri kazdem treni skoncily pekne potrhane.
Jen co pohlavne dospela dcera, je opet 1+1, matka to neprezila.
Jeden + 1, pri slusne zarostlem 50l akva kde je kam se schovat, je tak akorat.
(edit - jiste se nekdy najdou mene temperamentni ryby, ktere spolu v tom objemu budou 1+2 zit dobre, a take agresivnejsi, kde cokoli vic nez 1 v 50l je prilis. Bohuzel to predem nepoznas.)
1 20.01.2008 19:48 rolandmynar –
Re: Sid Tady se chci zeptat: proč by měl být v AQ stres? Bojovnice jsem nikdy nechoval, tak se rád přiučím. Všude čtu, že je to k ostatním rybám mírumilovná rybka, Gupka určitě taky a Pancéřníci jsou úplně v pohodě ne?
1 20.01.2008 19:26 rolandmynar –
Re: Duny Na procentuální hodnocení nádrží se nemůžeš ohlížet, protože tady je málo objektivních. Většinou to lidé hodnotí tak, aby jim to daný hodnocený nemohl nijak škaredě vrátit, tak to většinou pod 90 ani nejde. Je to velice neobjektivní. Spíše čti komentáře!
Aspon toho 1 betaka? Som cital ze 1 samec 1 samica neni dobre. Takze kebyze aspon 1 samec alebo 1 samec 2 samice bude tiez vela vsak?
Som kukal aj ine akvarka ktore su aj mnesie ako moje a maly tam 1samca a 2samicky a mali hodnotenie asi 99,....
No 200 litrů by to bejt nemuselo, ale jinak naprostej souhlas Side
Ani náhodou. Tuhle sestavu tak do 200 l dobře zarostlého akva. Jinak je to o permanentním stresu a nahánění.
1 19.01.2008 20:09 rolandmynar –
Re: Duny Klidně si tam dej Beťáka se třemi samicemi.
1 19.01.2008 20:04 Duny – beťák
Ahojte,
Uz som sa tu raz pytal na rybky ze ake by sa mi hodili mam 54l akva a poradili ste mi takto:
3×gupka (1 samec, 2 samice)
5-6×panciernicek panda
1×ancistrus
Alee ja by som strasne chcel betaka, mozno aj parik len by som sa takto bal ci by neokusaval gupka plutvy. Alebo ci by to nebolo prerybnene. Alebo ci sa to neda nejak vyriesit ale nie tak ze si spravim iba bettarium.. Prosim poradte. Dakujem za vsetky odpovede.
Jak máš pro ni velké akvárko?Zrcátko ji můžeš dát,ale jen občas.Zbytečně se vysiluje.
Starší reakce
Imho je lepsi mit samce uplne samotny.
Nejdriv mu zarid poradny ubytovani (tj spousta zivych rostlinek) to mu udela urcite dobre.
Taky se obcas dava na par minut zrcatko.
Samicka muze otrhat i samecka nemusi to vyhrat vzdy samec.
Ale hned po nich ti jí samec potrhá
Ovšem v lepším případě
Navíc bojovnice si staví pěnové hnízdo a to musí být stabilní. Takže nějaké rostliny na hladině.. Ale to stačí i položit nějaké umělé- vytrhat to z toho držáku kterej se sází do písku a rozprostřít po hladině. Měly by to být nějaké stonkové. ALe zas pokud možno tak rovnou koupit nové.
No tak když mi vymřela první várka, tak šli samci jako první. Takže zase zas tak odolní nejsou
Nu a o orgie moc nestojím,ale počítám s tím, že jednou přijdou
Samoce je prostě samice a jako každá ženská něco snese ne?
Sameček to přežije zcela určitě ale o tu samici bych měl strach.
Ikdyž nevím jestli jsi to chtěla,ale i ty orgie budou, ovšem v době než se zblíží a než jí uhoní k smrti.
Andynka napsala:.....Jsem udělala asi nějakou začátečnickou chybu nu.....
Tech chyb bylo more, a stale trvaji, jak se ti snazi rici lide v komentarich u tveho akva, i ja tady. Pokud se nepoucis, tve ryby opet dlouho zit nebudou. Tim, jestli ma akva o litr vic ci min to fakt neni.
Pokud te zajima, a chces se o ryby dobre starat, precti si rady o zakladani akva, o zabihani akva, o optimalnim zarybneni, o rostlinach. Pokud mas akva jako dekoraci, po nekolika pokusech prijdes na to, ze obrazek na stene je taky fajn.
No dobře no tak něco kolem 15 - 16l ... vyleju tam vždy 3x5l a kousek . tak to nevím přesně.Nu ty minulý mi chytily krupičku a já jsem na to přišla strašně pozdě.Pochcípalo mi 9 rybiček.Jsem udělala asi nějakou začátečnickou chybu nu.Ted tam teda krupičku mám taky,ale rybičky jsou už yléčený.Dnes jsem jim dávala poslední dávku kapek
Fakt? 3cm okraj horni bez vody, 2cm dno, par deci kytky a filtr ... 3.5*2*2=14
A copak se s temi minulymi stalo?
Já ale nemám 15l ... a ta minulá samička se uměla schovat i v tom chaboučkým umělém rostlinstvu co tam mám ted
V 15l ji po treni teda prozene poradne, az bych si tipnul, ze to nevydrzi. Natrvalo bych par nedal, natozpak 1+2
Nn .. než jsem tam rybičky dala voda stála asi 3 dny a dnes tam jsou 3 týden.No to akvárko je malé, takže to pouštění je vidět hned a myslím, že by se tam rybky moc nepohnuly kdyby tam byly nějak extra skrýše z velkých kamenů.No a já doufám, že samičky už budou mít ... jsem jí u nás sháněla a zatim nebyly.No zz první zkušenosti vím, že jí prohánět bude.Ale jen chvilku ... i on se musí nějak utahat ne
Já tam mám taky kořen a dřív pouštěl strašně ale teď to stíhám měnit. No tak až tam dáš ty nové rostlinky (živé) a uděláš pár skrýší (např větší kameny opřené o sebe apod.) tak bys mohla koupit samičku-ta ho rozveselí
Ikdyž si nejsem jistej když bude jedna jestli jí nebude prohánět,kdyby byly dvě tak sice taky,ale aspoň si může jedna oddychnout
Hele a nemáš to akvárko nově udělané?Víš,že možná ještě není pořádně odstátá voda apod...
No živé rostlinky jdu koupit zítra a nějaká ta skrýš se vymyslí.Mám takovou pěknou kládu ale ta ke spíš do terárka a hlavně pořád pouští.
Máš umělé rostliny a celkově málo skříší. Samička by možná pomohla,ale v tvém akvárku by jí nejspíš hodně proháněl a ona by se neměla kde ukrýt. Nevím no..
1 09.01.2008 20:15 Andynka – Smutná bojovnice?
Ahoj.Mám samce bojovnice pestré. Je pořád zalezlej v rohu pod filtrem.Je možné, že mu chybí samička? Jeho předchudce byl do té doby,než jsem dokoupila samičku taky takovej. Děkuji za rady
Dokup ještě alespon jednu samicku a dej na akvarko krycí sklo. Tím zabráníš vyskočení.
Zkus přidat samice. Pak by se měla agrese samce zmírnit.
Ahoj, bety mi začaly zlobit. Když jsem zjistila, že jedna samička je vlastně taky sameček a založila mu samostatné akvárium (16L), tak jedna samička ze zbylého akva vyskočila. Nevím, jestli náhoda nebo se jí stýskalo. Akvárium mám od července, stejné osazenstvo a nikdy žádná nevyskočila. No a ve větším akva zbyl z bet už jen jeden sameček a jedna samička a ten sameček holku strašně prohání, je pořád někde zalezlá. Tak nevím, jestli to mám vyřešit koupí nové samičky (nebo dvou), abych se dostala na původní počet nebo jestli mám dát zbylou samičku do malého akvárka k bolševikovi, kde by to mohlo být ještě horší (mnohem míň úkrytů). Prohání jí vážně moc, předtím se to tak nějak rozdělilo, teď už jí skoro nevidím, jen při krmení a to musím zaťukat na slo, aby připlavala
Co myslíte?
Starší reakce
Tak vyřešeno, právě jsem dozaložila nové 16L akva jen pro bolševika, má to tam vcelku hezké, ještě koupím pořádný kořen, dorostou rostlinky a bude....
Akva mu tady založím brzy
Tohle se mi už taky stalo. Vypadala uplne stejně. Koupil sem si jí na burze jako samici. A zezačatku když mel asi 2 cm na nej utočili všechny samice. Když vyrost začal útočit on na ne. Když se chtel třít zabil ho muj 2 lety samec. Když sem se na nej podival pozorne, zjistil sem podle tlamy že je to samec ale bylo pozde.
Jste mi dali a v akvaristice taky.
Je pravda, že vždycky byla až podezřele hezká. Ale vážně v tomto složení až doteď nebyly sebemenší potíže, možná, že mu trvalo si uvědomit, že je kluk, když jsem ho vychovávala jako holčičku
Každopádně jsou kluci oddělený, nechám si dlouhoploutvýho a bolševika bych chtěla darovat někomu, kdo ho bude mít rád tak jako já. Vím, že je to jen jedna ryba, ale pro mě hodně znamená. Moc vám děkuji za rady, samotný by mi to nejspíš nedocvaklo a nemusela bych volit, ale zbyl by mi ten silnější
Takhle růžovo červených short tail samců jsem zatím moc neviděl (vlastně asi žádného), to je pravda, ale ten dlouhoploutvý samec taky nebyl k zahození. Docela těžká volba.
Přidat reakci
1 ...... [74] ...... 79 80
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 68133x