Betta splendens - chov
No mně se to stalo také jen jednou. Prostě měli ti beťáci malí smůlu, že hloupě žrali asi ve stadiu larev. A je též možné, že tam byly nějaké jiné potfůrky - což ale nic nemění na tom, aby při podávání komářích larev byl akvarista opatrný. A o to snad v této diskuze jde - ne o dokazování kolik kdo přečetl chytrých knih?
No nevím. Komáří larvy zkrmuju už pěknou řáááádku let, ale tohle jsem fakt nezaznamenal.
komáre sú každému dobře známy dvojkrídly hmyz, kterého vývoj prebieha vo vodě, kde sa i zakukluje a až jako dospelý komár vylietava von. Živia sa krvou živočíchov. Citace z AKVARIOVÉ RYBY - Andodo-Frank OBZOR Bratislava 1969 ...
Je zřejmé, že pokud pozře rybka kuklu těsně před vylíhnutím, tak se to může stát osudným - ten komár se dostane ven kusadlami.
Žerou všechno potvory... Kdysi jsem je odchovával, měli asi tak 20mm - nachytal jsem jim komáří larvy ze sudu - a oni sežrali někteří i larvy opravdu už hodně velké, ale nekousali - spolkli je. No a larvy se jim pak prokousaly břichem ven. Chvíli mi tehdy trvalo, než jsem na to přišel.
Nikdy před a nikdy po neměly mladí beťáci pět minut po nakrmení díravá bříška - poprvé dva, další den tři a ještě jednou - pak mi to docvaklo ...
Takže pořídím "hodnýho" beťáka, který bude mít svýho papáníčka nahoře dost, a z někoho vymámím velký kreveťule, úkryty tam jsou - a bude vyřešeno
Tak ono to má i docela logiku v tom co kolega píše. Proč by se beťák namáhal někam ke dnu pro příkrm(krevetky), když mu plave přímo u huby(perloočky). No a ve tvém příspěvku spatřuji taky jednu velkou pravdu, že není ryba jako ryba, takže nezbyde než to vyzkoušet. Dostatek pestrý potravy a hodně možností se schovat, asi tak bych to viděl.
Saši, co se mu vejde do huby, to sežere. Dospělou krevetku spíš ne, ale mladé/malé ano. I když už jsem tu četla barvitý popis, jak betta zdecimovala krevetky bez ohledu na velikost. Já mám s beťákem jednoho dospělého kreveťáka a pořád tam je. Ani se neschovává, beťák o něj nejeví zájem.
Takže už krevetky nechává být? Asi je to ale jak u kterýho, že? Pořizovat k beťákovi krevetky by byl risk, že je posvačí? Jen se ptám, protože zrovna zakládám beťákovi miníčko a tam by se mi ty kreveťule líbily ... Několikrát jsem tu ale četla, že se to nedoporučuje.
U mě Beťák na začátku taky startoval na krevetky a jiné ryby, ale asi po dvou dnech se na to vykašlal a startuje tak na perloočky.
Ještě mám jednoho: měchýřovku východní, je dost veliký a když byl Betta samec v ráži, tak do šneka startoval. Fakt jsem si myslel, že mu ublíží, další den už si ho nevšímal.
Děkuji oběma za reakci! Když jsem neritinu viděla, připadalo mi to také jako nesmysl. Vypadá trochu jako malý tank. Nedovedu si představit, že by jí Betta mohla nějak ublížit. To už bych se víc bála o malé okružáky. Nic dalšího mne nenapadlo.
Nevidím důvod proč by spolu v dostatečně velké nádrži být nemohli
Do menších bettárií (do 30 l) je neritina nevhodná kvůli tomu, že si dlouhodobě nenajde dostatek potravy, což se na fóru párkrát objevilo, to je jediné zavádějící, co mne napadá.
Tak to by mě taky zajímalo... Já mám jednoho u třech bojovnic a nezaznamenal jsem, že to nějak vadí.
Zdravím, někde na fóru jsem četla, že Neritina a Betta nejdou dohromady. Povíte mi proč?
Starší reakce
No více méně si taky myslím, že asi jikry má, protože opravdu vypadá zdravě, ale zvětšený hrdelní vak není poznat, ale to bude asi tím, jak si napsal, že se opravdu jedná o mladé ryby, takže těch jiker bude asi pomálu. Každopádně o odchovy ani moc nestojím, sice se jedná o krásné ryby, ale v záplavě barevných bojovnic o ně není takový zájem, takže nevím co bych s nimi dělal.
V ideálním případě je u tlamovcových labyrintek stejně jako u cichlid vidět nějaké zvětšení toho hrdelního vaku, ale stejně jako u cichlid tlamovců třeba mladé ryby budou mít málo jiker a tím neznatelný vak a poznáš to právě jen tak, že nežere a většinu času tráví někde v bezpečí. Pokud je ryba aktivní a reaguje na dění kolem sebe, tak spíš nosí. Podle toho co popisuješ bych byl v klidu a co se týče odchovu bych byl taky v klidu, úspěšnost první výtěrů bude dost malá, asi to dřív nebo pozdějc spolkne.
0 05.01.2016 20:27 lemura Ahoj lidi, chtěl bych se zeptat, jestli má někdo zkušenosti s Bettou falx? Konkrétně se mi jedná o to, jestli se dá poznat, že má samec jikry v tlamce? Ten můj už totiž sedm dní nežere, což by tomu napovídalo. Navíc vypadá zdravě a k žrádlu vždycky plave, ale na poslední chvíli jako by si to rozmyslel. Ale chtěl bych si být jistý, nerad bych o něj přišel.
Starší reakce
Aha tak to by mě vůbec nenapadlo, mně vždycky přijdou spíš takové pomalé, než na něco zareaguji a zapomněla jsem, že v přírodě chytají i ten hmyz.
Betta bez krytu radši ne. Uvidí něco, co se jí zlíbí a vyskočí. Rájovci takto běžně skáčou za potravou (i do pixle s krmením). Betta je hodně podobná.
Betta samozřejmě stejně jako každá ryba z uzavřeného prostoru vyskakuje, pokud k tomu přijde nějaký impuls. V jejím případě stačí například proletující hmyz.
V případě stabilní teploty to bez krytu jde, pokud je tomu naopak, bude to nejspíš problém.
Vyzkoušený to samozřejmě nemám,protože si holky rozmazluju
, ale podle mě je to velký rozdíl. A ještě to ber tak, že se v kuchyni určitě větrá, tak tam bude teplota lítat. Nedoporučovala bych to.
Nad tím jsem taky přemýšlel. V akva by měla 25 a v kuchyni tak 20. Je to pro ní velký rozdíl?
Betta nevyskakuje, ale kryt potřebuje, protože dýchá kyslík,je to labyrintka, mohla by se nachladit
Starší reakce
A jéje, nečekaný dárek.
Bez krmení vydrží zdravá ryba vcelku dlouho, i třeba tři týdny, ale pozor na podmínky, tedy kvalitu vody. Teplotu vody držet na min. 25 stupních, ideál je kvo mít přikrytý, pokud není filtrace, tak obden měnit polovinu vody, pokud je tak měnit vodu jednou týdně, mít v akváriu živý rostliny, krmit střídmě, ale pestře, vločkový krmení, granule, mražený(patentky, koretry, artémie), nepřekrmovat, krmit jenom tolik co ryba do 20 vteřin dokáže skonzumovat, spíš než rybě dopřát, aby neměla hlad, je lepší jí nedat nic, čímž narážím na takovou tu péči v nepřítomnosti majitele.
0 26.12.2015 17:46 Mia – co jí betta
Ahoj, chtěla bych se zeptat. Dostala jsem k Vanocum bettu. Vubec jsem jí nečekala a tak nevim co jí dat k jidlu a zajimalo by mě jak dlouho vydrží bez jídla.
Starší reakce
Už to psala Belisana - ke tření 26-30, jinak ne pod 25°C
Ale nejvic na 30 stupnu ne?
Teplotu zvedat postupně, ne skokově.
Nema vodnatelnost ma jikry aj svisle pruhy a bettak ma velke hnizdo a psal sem 23 protoze mel sem stareho bettaka a tomu jsem dala 30stupnu a na druhy den umrel a nevim jestli to bylo starim nebo jestli jsem ho uskvaril
a samici mam uz od byvaleho samce ale je plna jiker snad ale ma zvetseny i mocopohlavni organ tu bilou tecku a cetla jsem o tom spousta
dwkuji za rady vazim si toho
Sice máš nick "betty miluji", ale četl jsi o nich vůbec něco? Tady nahoře je odkaz na článek,kde se leccos dozvíš. Kolik stupňů tam teď máš, když se ptáš, zda přitopit na 23 st.? Betty mají rády teplo, pod 25 st. bys tam mít neměl. A ke tření potřebují 26 až 30 st.
Už když jsem četla, že je samička nafouklá jak balon, tak jsem si říkala, jestli je to vůbec jikrama. Mohla bys sem dát fotku? Přijde mi spíš, jestli nejde o infekční vodnatelnost, ale takto jen z popisu se toho moc nepozná.
Dekuji vse udelam a na kolik mam zatopit do 20l akva... mam napustenych 16-17 l tak mam zatopit na 23?
Jesté se chci zeptat co znamena kdyz samicka od betty odpociva na zemi a vuvec se ji nechce plavat co to je za nemoc nebo co mam podniknou?? Prosim poradte ale neni otocena je normalne na brisku polozena cim to je?
Zkus krmit živou potravou, hezky jim zatop, dopřej jim klid (rostliny, skrýše), kvalitní vodu a čas. Když budou ryby v kondici a v dobrém prostředí, mohlo by to jít
Pod videom asi ešte nečítal, ale na fb som mu písal, že toto vhodné rozhodné nie je a že nech sa ozve, že poradím. Lebo takých ako on je veľa. Vidia, že ryba je v obchode v maličkej nádobe a myslia si, že ju tak majú mať aj celý jej život doma. Napísal mi: "už som mal bojovnicu cca 4 roky tak že easy , ona je z čelade ktoré si vedia zabezpečiť kyslík zo vzduchu, lebo žijú v močiaroch, tak že niekedy je chyba tam že sa one až moc ludia starajú...", predpokladám, že vtedy ju mal zhodou náhod v lepších podmienkach alebo bojovnica ozaj bojovala a mal viac šťastia ako rozumu. V skratke som mu ešte napísal, nech ju dá do akvária min. 10litrov (ideálne 2-3x viac) a nech aj zmení umiestnenie terária v izbe. Na to ešte zatiaľ neodpísal.
Panejo, co je to za exota?
Chudák beťák .. a ještě to dává na youtube, aby ho lidi následovali?
Odepsal ti něco?
0 13.12.2015 22:44 Pasyok – Čo na to poviete?
Čaute,
odbehol som z teráriek na minútku sem, lebo som narazil na video, kde si chalan, youtuber, zaobstaral bojovnicu a ...No veď si to sami pozrite a napíšte svoj názor. Už som mu písal, takže snaď tie podmienky zlepší. Verím tomu, lebo ho sleduje veľa detí, takže by nebolo najlepšie, keby si z toho vzali príklad.
Stači pozrieť 0:50-1:20 a potom 3:50-4:10.
www.youtube.com/…Starší reakce
Velikost nádrže, kvalita vody, telota, tedy věci spolu související, takže i bez znalosti nádrže bych radil častější výměnu vody a samozřejmě tu prezentaci.
Není moc normální, že se ryby stále schovávají, otázkou je proč - malé akvárium, nedostatek úkrytů, silná agresivita samce. Důvodů může být hned několik, více by napověděla prezentace.
0 26.09.2015 13:37 danie – chování betty
Mám jednoho samce a dvě samice. Jsou to dva dny, co se schovávají do keře. Jedou se nadýchnout a up zpátky. Je to normální?
Starší reakce
Máš nějaký opravdu vážný důvod nepořídit alespoň o něco málo větší akvárium? Např 15-20l aspoň? Nepořizuješ si plastovou rybu ale živého tvora...
Stačí, ideál bude rostlinstvo živé pokud nebude filtrace(možno bublifuk), tak měnit vodu klidně obden, tedy min. 1/3 objemu akvária.
Ano zkousela. Ji jenom ty granule. Ale mate pravdu alespon neco
Buď ráda, že žere aspoň ty granule
Zkoušela jsi i něco živého?
Baští to co jí chutná
0 26.08.2015 10:15 Adéla – otazka
Dobry den nevite proc moje betta nechce jist vlocky? ale jenom granule?
Starší reakce
Starší reakce
Denně měň min. 1/3 objemu vody jinak bude zle. N látky rostou a bude problém.
Přidat reakci
1 ...... [17] ...... 79 80
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 68133x