Betta splendens - chov
Pokud se podíváš na fotku tak vidíš, že tam jsou květináče i plovoucí rostliny. Jsou tam pistie. On za ní plaval pořád, takže se ani neměla šanci schovat
Dej tam nějaké schovávačky a plovoucí rostliny. Ať se ma samička kam ukrývat.
Já mám dvě samice v karanténě v 16l akvárku a samce ve 30l. Akvária jsou vedle sebe, takže na sebe vidí, furt jsou u skla a čumí na sebe. Samec už má hnízdo přes půl hladiny. Myslím, že stačí dát samici do vedlejší nádrže.
0 23.04.2010 11:52 boaconstrictor – samička betty ze dne na den zlenivěla

Ahoj, mám dotaz. Chtěl jsem nechat vytřít bojovnice, tak jsem dal samečka do vytíračky a potom k němu přidal samičku. Zběsile ji honil, tak jsem ji dal do plexi porodničky, aby plnila funkci komínu. Dorážel na ni přes sklo, ale hnízdo ne a ne stavět. Už v tuto chvíli jsem zpozoroval, že se samičkou není něco v pořádku. Polehávala na dně a občas se vyplavala na dechnout. Jindy je čilá a aktivní, pořád u hladiny. Tak jsem ji vrátil do společného akva, ale situace je stejná. Schovává se za rostliny a válí se u dna. Nemá ani zájem o žrádlo, jindy se o něj mohla přetrhnout. Voda je ve vytíračce i společným stejná. Mám ještě jednu samičku, tak bych to zkusil s ní. Myslíte, že jí mám dát zase do komínu nebo jí nechat volně u samečka? Jak zhruba dlouho by měla být popřípadě v komínu, než sameček začne stavět hnízdo? Bojím se ale, že by ji sameček mohl utlouct, kdyby byla volně. Fotku vytíračky přikládám. Nejvíc mám ale starost o samičku, protože se úplně změnila (od tý doby co jsem jí dal do vytíračky) O chovu bojovnic jsem pročetl všechno a už je asi dvakrát úspěšně odchoval. Děkuju za rady.

Já bych to zkusila v té třicítce, samičky se ale musí většinou po vytření odlovit.Stránky o bettkách jsou Splendenspower.cz fórum.Jsou tam informace jen o Bettách.Ona je opravdu každá jiná.Asijské importy se chovají jinak a ryby od místních chovatelů taky.Já je mám jen na koukání,10 samiček a samečka ve společenském a 4samce v děleném.To společenské má200l,tak jsou tam všichni v poho,ale sameček na nějaké hnízdo naprosto kašle.
Tak to přitlumím - můj Betťák je fakt krasavec - ploutve má až na dno...
A ještě jeden dotaz. Koupila jsem Betťákovi dvě samičky. Zatím jsou v karanténě, Betťák je v nádrži 30l. Kdybych si chtěla zkusit tření, mám dát samce a jednu samici zvlášť nebo můžu vypustit obě samice do třicítky a on si vybere ? Jak je to ?
Sehnala jsem raději ještě jednu 12 l nádržku, tak asi bych tam šoupla filtraci, topítko, holé dno, kokosový ořech a na hladinu plovoucí Egerii a tam přemístila samce a jednu samici - je to správně ?

Semtex - a vadí jim to proudění nebo je jim to jedno ? Mám v nádrži s Bojovnicemi špatně regulovatelnou filtraci - buď je moc silná nebo sotva jede, tak nevím, jestli ji přitlumit nebo nechat proudit ?!
Je to blbost, žádný proud. Uvaha je správná.
Ale zas na druhou stranu, některé moje bojovnice záměrně plují k výpusti z filtru a nechávají se proudem strhávat.... proč to nevím.....
Starší reakce
Teploty by pro bettu ideální nebyla, ale je schopná v tomhle žít. Ale bude se ti nejspíš honit a okusovat s očkama(bere je jako samce svého druhu) a asi určitě ti bude i dlabat malý od oček. Takže betta asi neni nelsepší nápad...
Jo s těmi neonkami máš pravdu já to vím taky. A s těmi mečovkami mi to přijde škoda se jich zbavit ony jsou hrozne pekne.
Co se neonek tyce... Jsou to hejnove rybky (a to je teda vseobecne zname, to vim odmalicka jako decko) a tri kusy opravdu nejsou hejnem. Ja mam ve 112l neonek 25. Jednak je to moc krasna podivana, kdyz plavou pospolu (i kdyz dost casto jsou rozplavane po cele nadrzi)a jednak se rybky citi bezpecneji.
Zbavila bych se tech mečovek. Byl bys na tom pak líp. Jsou velký a prasátka

Jedna taková mečovka toho vyprodukuje snad tolik jak deset neonek.
Vysvětlím veřejně:
Ano, to je reakce na nechutně přeplácané akvárium.
Ta nádržka je malá pro chov dvou šedých čichavců - kolik jich tam máte vy?
Pro mne - hrůzinec.
Tvojí odpověď nechápu. To byla reakce na moje video?
To je neštěstí!

Děti, nedívejte se tam!

Z toho co jsem četl by mohl paví očka ohrožovat, protože samci mají závojovou ploutev.
Já jsem ho kdysi ve společném akváriu měl a nebyl s ním jediný problém.
Měl jsem tam běžné rybky, asi jako ty... a pavích oček jsem tam měl poměrně dost.
Možná byl hodný proto, že jsem ho čas od času zabavil zrcátkem abych se mohl podívat na jeho krásu
Já mám taky 30 litrů a mám tam řekl bych více ryb a daří se jim skvěle - video z krmení
www.youtube.com/…
(má tvar krychle, přední sklo je lehce vypouklé)
Edit: Já bych tam páreček Bett klidně dal, ale hlídej, jestli sameček nenapadá paví očka.
Jo, děkuji. Já mám 30 litrové ale v něm jsou mečovky (3) neonky (3) a paví (2) očka a už těď je to asi prerybnené, takze ho tam cpat nechci. Bylo by to zbytecne.
Hmm, v prodejnách se běžně Betty prodávají v malých nádržkách. Jednou jsem je viděl i v těch asi 5cm vysokých krabičkách na salát. U nás to v akvaristice řešej tak, že šoupnou do každého akvárka jednoho samečka.
Já bych ho v 6ti litrech nechoval sice mu to "stačí", ale ty by jsi taky nerad žil v jedné místnosti.
Raději bych ho dal do většího akvária k dalším rybkám. Pozor na závojové formy, mohl by je napadat!
Určitě bych něměl to srdce dát mu míň jak 20 litrů...

Sice to bojovnice přežije, i když s čistotou vody to takhle moc nepůjde, ale podle mě to je týrání zvířat, ju takhle mít celej její život

0 12.04.2010 21:31 Bejb – Bojovnice pestrá a její potřeby
Dobrý den,
Nikde jsem nemohl najít jestli by mohla bojovnice pestrá žít v 6 litrovém akvárku a jak hustě osazeném. A také jestli potřebuje filtr nebo jen častěji měnit vodu, protože v e zverimexes je mají v malých nádžích s jednou kytkou a bez filtru.
Prosím poradtě předem děkuji za vaše příspěvky.
Když jsem je měl, byl to pravej opak B. spl.... Klidná až bojácná, ke žrádlu opatrná......
ono asi půjde o to, jestli opravdu dotyční měli pravou B. imbelis, nebo jen krátkoploutvé variety B. splendens
A dobry? Co jsem cetl byl nejaky exces (pripadne nepravda)?
Semtex napsal: ... šel bych asi do B. imbelis...
Mel si je nekdy? Ja ne, premyslel jsem o nich, pak je jednou videl ve vivarku, ale zrovna nebylo misto ... Nektere zdroje ale uvadely, ze jmeno v tomto pripade klame, ze bojovne jsou azaz.
na vytření stačí 12l...
ono by mohlo být 1+2,3,4 bojovnice v 30l, ale tam pak záleží na každým jedinci jakou má povahu.
pokud se ryby vytřou, odloví se samička, ale později by se měl odlovit i sameček, ale kam potom sním?
Dál jak malé porostou, je potřeba je třídit podle velikosti a později i podle pohlaví....
Já bych možná pokud bych chtěl v takovém AQ mít bojovnice, šel bych asi do B. imbelis, jsou hodně podobne B. splendens (pravděpodobně B. splendens jak je známe je kříženec B. splendens a B. imbelis). Jen nejsou tak barevně a tvarově (ploutve variabilní jako B. splendens).
V té šedesátce, co mám teď, je ryb tak akorát, takže bych musela koupit novou. To by problém nebyl, ale nemám zkušenost, co dát k Bettám dál za ryby. Složení stávajícího akvárka jsem našla na webu (bylo několik seznamů, co dát do šedesátky pro začátečníky), ale co dalšího dát k Bettám do šedesátky pro velmi mírně pokročilé ?
Ještě mě napadá - kdybych koupila třicítku a po vytření oddělila samice ?

Asi ne. Ne že by byla malá, ale samec by se asi furt chtěl třít, to už raději tu 60-ku
Starší reakce
V takto malém akvárku je i jeden samec betty moc. Ale budiž. Samičku každopádně vrátit do zveráku.
Moc male akva na ne... Bude ti ju doovtedy nahanat, pokial ju nezabije.

A lepší je, aby měl alespoň dvě nebo tři samičky, aby nešel jen po té jedné. Měla jsem taky jednu a hned jsem kvůli tomu věžela i pro druhou a byl klid

Ale na to je zase potřeba větší nádrž.
Sprav ukryty ,pridaj rastlinky a samcovy daj zrkadielko, samicky si potom prestane vsimat

Dej jich na 14 dní od sebe. Mě každý mladý samec také utočil na samyčky. Když sem je rozdělil na dva týdny tak se pak uklidnil. U jednýho sem jich musel oddělit třikrát naž se uklidnil.

Me sem samce a samici bojovnice ale porad se okusovali, takze sem je oddelil.
12 litru, ma to tak stejně i kamarádka a ma taky samičku a samečka - a ti jsou v pohodě.
Edit: Prosim moc o radu. Ted jsem se na ně šla zase podívat... on na ni číhá, s roztaženým vějířem a šel do ní, úplně ji kousl a naštěstí uplavala samička... Jsem z toho špatná.
0 01.04.2010 15:49 megan – Bojovnice samec útočí
Dobry den, včera jsem pořidila samičku bojovnice a přidala ji do akvárka se samečkem bojovnice. Jenže on ju pořád pronásleduje, honí, a furt dělá krunýř. Samička se nechce ani najíst, je stale schovana. Co mam dělat prosim?
Starší reakce
Pozadí je 3D z polystyrenu. To nevím jestli je to problém že se vubec naparuje, tomi řekněte vy

Bude se v tom případě asi naparovat každý den od setmění do cca 23:00 kdy jdu spát. Pristě mě takový reakce na světlo a tmu zaskočila.
To že se naparuje je problém? Je to pro ně přirozený, tak ať si dělá co chce ne?
0 24.03.2010 18:53 Bart Simpson –
Re: Luke Jaký je pozadí?
Nn, žádné zrcátko nikde není. Jen sklo od akvária. Prostě zhasnu v pokoji a ona se hned nafoukne.
0 24.03.2010 18:48 Bart Simpson –
Re: Luke Zrcátko je tam pořád? Pokud ano, tak se nedivím. Zrcatko max na 2h denně.

0 24.03.2010 18:44 Luke – betta - když zhasnu tak se naparuje !
Ahoj, je známo, že když dám před bettu zrcátko tak se naparuje a rozevírá žábra protože si myslí že je tam s ní její sok! Ale me to dělá i když v pokoji zhasnu a nechám svítit jen akvárkko. Jakmile před ní nšco postavím nebo rozsvítím v pokoji tak se sklidní, ale jakmile zhasnu tak se celá nafoukne a vypadá teda hrůzostrašně

Nevíte čím to je? myslel jsem že se tam něják vidí když už je tma ale pořád mě nenapadá jak....
Starší reakce
Díky za instruktáž. Chystám se pořídit páreček, tak asi bude potřeba to přikrýt...

Ideální teplotu pro Betty najdeš všude v atlasech i na netu, já udržuju 25°C. Důležité ale je, aby teplota vzduchu nebyla výrazně nižší, než teplota vody. Třeba při 25°C vody je 20°C vzduchu špatná teplota. Rybky, jak určitě víš, dýchají vzdušný kyslík a mohly by se nachladit. V tomto jsou hodně náchylné hlavně mladé ryby. Co se týče vyskočení z akva, neměl by s tím být problém, pokud chováš jednoho samce nebo jen samice. Ale jestli máš párek společně, mohla by samička při úniku před samcem vyskočit. K úkrytu jen tolik, že mé 2 samice se rády schovávají do kořenů a pod listy, a to i když tam teď s nimi samec není. Jsou to prostě klidné rybky, které mají klid i rády. Občas nevidím betku třeba půl dne...
Přidat reakci
1 ...... [57] ...... 80
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 68926x