Betta splendens - chov
No dycky sem myslel ze betty žábrama nedýchají tedy.
Uz jsem dloouho nezabijel, ale delal jsem to tak, ze jsem proste rybku vytah a "rozbil" ji hlavu. vezmu toaletak, strcim do nej rybku, do male rybku silne cvrnknu prstem do hlavy, vetsinou zhlavy moc nezbude, u vetsich rybek jsem pouzival topurko z kladivka. Kdyz ma clovek vsechno nachystane, tak to ma rybka zasebou za 10sec +-5 po vytazeni z akvaria. Proste silna rana do hlavy a jelikoz to nikdo nebude jist jako vanocniho kapra, tak at se ta hlava klidne rozdrti, aspon je jistota, ze neni ryba jen omracena.
Žádný záchody, žádná sodovka
Švihnout s ní o zem a hotovo, vůbec si to neuvědomí(samozřejmě o tvrdou zem, ne o koberec).
Řekl bych, že v názorech na způsob usmrcování nemocných rybek se asi všichni neshodneme. O tom svědčí i některá fóra, např.
rybicky.net/forum/1644… . Myslím, že když se s ní pořádně mrskne, tak to snad (doufám) velké týrání nebude. Těžko ale říct co ta rybka vlastně cítí. Je to živý tvor. Jsou i případy, kdy někdo rybku spláchne do záchodu bez usmrcení. To absolutně nechápu. Takoví by zasloužili nakopat někam....
Sodovku u bettyny? Něco mi uniklo?
Ja stim problém nemam. Ale když jsem minule napsal, aby sní mrskli do zachodu a tim ji usmrtili, vyčetli mi od krutostí až po obvinění z podpory invaznich druhu v naší přírodě. Ryb jsem zabil hodně, ale žadnou jsem ještě nemrazil.
Vytáhnout z akva a švihnout s ní o zem. Nic rychlejšího a šetrnějšího není.
To co zde popisuješ a chceš udelat, je týraní zvířat. Viš jak se na o Vánocích zabíjeji kapři? Tak takhle to udělej. Je to nejrychlejši pro tebe i rybku.
Je to hnusny ale jako anestetikum jde pouzit i sodovku (voda nasycena co2) a pro rychle usmrceni ulozit omamenou rybku do igelitovyho sacku a dupnout. Proste rozdrtit nohou. Rybka se zbytecne netrapi, jen je na to treba mit zaludek.
Tohle je smutné téma. Ryby jsou studenokrevné, takže by je studená voda skutečně měla omámit... Ale nejsem ryba a co ryby cítí ve skutečnosti si jistý nejsem.
0 17.10.2009 09:13 Denis – Usmrcení Betty
Dobrý den,potřeboval bych znát váš názor, jak nejlépe zbavit bettu bolesti, usmrcením. Zní to morbidně, ale muj beťák chytil plíseň, na tlamce, přidávám mu už týden acriflavin, plíseň se mu nelepší. Už mu sežrala půlku tlamky, a nevypadá že by byla na ústupu.
Jaký máte názor na zamrezení v pytlíku? Je to skutečně tak, že se mu budou zpomalovat reakce, až jakoby usne a umře? Děkuji
Starší reakce
V dorosteneckým AQ je dokonce několik samečků a plno samiček a nic si nedělají. Jsou sice do 3 cm ale sem tam na sebe udělají bu bu bu a tím to končí.
To že píše minimálně 2 samičky na samce je blbost.
Samičky nejsou zlé, jen si každá hlída své. On kdyby tam byl nějaký dominantnější sameček, tak si tam dokáže udělat pořádek, aniž by někomu ublížil.
Horní hranice samiček není stanovena, jen podle velikosti AQ.
Díky za odpověď
Sameček byl takovej ušláplej, tak to bylo asi taky tím. Hned mě napadla další otázka: všude se píše, že semeček by měl žít minimálně se 2 samičky, ale nikdy se nepíše kolik by mělo být maximum. Když jsem teď viděla, jak i samičky dokážou být zlé, Tak mě napadlo kdyby tam byl betťák s deseti betťačkama, tak by ho spíš ony uhonily k smrti ne? Máš s tímto nějaké zkušenosti?
Jo podle fotky si vzpominam, no bettaka je mi líto, ale to někdy samice jsou schopný udělat.
Pokud jej naháněla, tak pravděpodobně se chtěla třít a sameček asi neměl zájem. Ony ty samičky jsou celekm otravný a potřebují k sobě někoho zdatnýho.
Navíc bojovnice jsou teritorialní ryby, hlavně samci, ale to platí pro samičky. Pokud samička vycítila že ten bettak je nějaky slabší, tak jen chtěla zabrat jeho území, což by byla druhá možnost.
Ony nejsou tlusté, jen jsou plne jiker.
Ale nezoufej, pokud si do příští burzy nekoupíš jinýho, tak bych tam měl prodávat znovu a dopředu si můžeš vybrat nějakého mého samečka.
Ty jsou snad všichni v dokonalé kondici a jen tak něco je nevyleká.
Aoj, asi mám od tebe dvě betty z burzy v Brně.
Dala jsem je do 67l AQ, kde mají spolubydlící dvě parmičky duhové a ancíka. A ještě jsem jim tam dala mého krásného betťáka, pro kterýho jsem je koupila. Betťák je moc neobtěžoval, jen ze začátku, a pak se z něj stala hrozně unuděná ryba. Byl pořát na jednom místě a taky ho otravovala tlustá betťačka. A asi ho zabila nebo co. Pořád ho pošťuchovala a zníčila mu jeho krásný závoj. Až jsem jednoho dne přišla a betťák ležel břichem nahoru.
Ještě jsem nezažila, že by samička takhle obtěžovala samce. Čím to? Nebo to mohlo být něčím jiným? Ještě tady mám jednoho modrýho betťáka z léčení co je ještě takovej slabounkej a škaredej. Tak nevím jestly to má vůbec cenu ho tam někdy dávat.
Jinak jestly jsou ty betty od tebe, tak moc děkuji takový krasavice nemají všude.
No když už biotop, tak bych se poohlédl po divkoých splendeskách a ne po šlechtěných, co se běžně dají sehnat v petshopech. Navíc biotop b. splendens není zrovna moc atraktivní místo (pro vytvoření v akváriu). Něco jako rýžoviště nebo zaplavená louka/mokřad.
Kdyby to měl být biotop, asi bych volil nějaké větší akvárko. Bojovnice 1 samec a 2 samice. K nim, no nějaké spíš Mírnější rybky v podobný velikosti, nebo jen o něco větší.
Já je mám třeba i s čichavci modrý/zlatý ale to jedině ve velkém AQ, a spíš bych volil rybky co nejsou labyrintní, aby si u hladiny moc nekonkurovaly.
jinak hledat v atlase.
0 23.09.2009 17:03 Bára – biotop
Chtěla bych si založit akvárko s biotopem Asie a v něm alespoň 3 betty. Poraďe mi, jaké ryby a rostliny a všechno ostatní pls.
Na přechodnou dobu se to dá, ale ne na trvalo. Udržet toto nic v čistotě tě bude stát celkem dost úsilí. Deně měnit část vody i s odkalením. O řase nemluvě, ta z toho plastu jde dolů dost blbě aniž by jsi to poškrábala.
Raději jí pořiď AQ tak 20 litrů menší topítko a třeba vnější filtr, aby nezabíral místo v nádrži.
Větší je rozhodně lepší
0 23.09.2009 11:20 rakosnicek – neni to male
Dobrý den, přítel mi koupil akvarium marina betta kit 2 litrové a do toho 1 malou betta rybicku, cca. 3 cm. Není to pro ní moc malé akvárium? Výrobce uvádí že je toto akvárium přímo pro betta rybicky, ale nechci ji nijak trápit a klidně jim koupim větší. Proto vás prosím o radu je to dostatečné akvárium?
Starší reakce
Není to tím, že se v ní třeba vidí?
0 13.09.2009 17:18 Peeeta A ještě jeden dotaz. Pořáde se naparuje a to mu do akvária nedávám zrcátko, je možné, že se mu nelíbí něco mimo akvárium? Třeba barva zdi? Dělá to pouze proti jedné stěně akvária a pochybuji, že se v ní vidí, protože většinou když to dělá, tak plave kolmo na tu stěnu(nemám žádné pozadí).
Starší reakce
Při 23°C už se docela trápí, takže 17°C ani náhodou. To co píší už přede mnou - proč kupovat za více peněz menší prostor? Beťákovi stačí 10 litrů, topítko a krycí sklo. Pokud nebudeš překrmovat, tak stačí měnit polovinu vody jednou za týden, což je tak na půl hodiny práce. Dorost betek můžeš mít dočasně i v decovkách a měnit jim vodu dvakrát týdně, ale rozhodně to není moc pěkné.
Mám zkušenost, že nechat si udělat nádrž "na míru" nepřijde nijak dráže než standardní nabízené rozměry v obchodě. Takže si klidně vymysli svůj návrh a do 14-ti dnů ti to udělají.
Těch 17 stupňů je opravdu málo. Taky se přimlouvám za větší akvárko. Jednak do tohohle nedáš topítko, které bude v zimě třeba,taky filtřík by byl fajn - čím méně vody, tím se rychleji "kazí". Musel bys ji v tomhle pidiakváriu co 2 dny měnit skoro celou a ta změna parametrů by byla skoková. Když koupíš 12 litrvé a k tomu bublifuk, topítko a krycí sklo (kvůli těm zimním 17 stupňům), bude to fajn.
Ahoj. Těch 26 by šlo. Ale 17? Betta má ráda teplo. Myslím že tady to píšou jasně
rybicky.net/atlasryb/bojovnice_pestra
A jinak doufám že nechceš jí chovat v tej krabičce od sirek co je na tom obrázku?
0 03.09.2009 20:47 Zaki – Betta
Snese betta teplotu v zimě pod 17°C a v létě kolem 26°C?
www.mall.cz/… No vida, problém je teď jasný. Je to ve velikosti akvárka a v jeho prázdnotě na skrýše. 30l je na společný chov málo, ale tak max. na tření.
Bojovnice se rády schovávají a to nejen před sami sebou ale i jen tak. Rády šmejdí a prozkoumávají kde se dá zalézt. Moje bojovnice chované ve spol. AQ rády polehávají v kokosech, nebo zalízají ze zvědavosti ancikům do trubek.
Tohle se mi stavalo taky.Nakonec jsem zjistil ze ,,samicce´´ je samec
Je to asi 30 litrů, mám ho půjčené na zkoušku, co nejdřív chci pořídit ještě větší. Rostliny tam mám dvě + plovoucí skoro po celé hladině. Jo a samečka jsem na 2 dny odstavila, pak ho vrátila zpátky a od tý doby je to v pohodě, občas některou samičku prožene, ale už na ně neútočí a ony se před ním nemusejí schovávat.
Dík za rady,koupila sem mražený patentky a moc si pochutnaly.Totiž ten můj bětták když jim dám Tetra Betta tak má bětták problémy,nemůže se potopit,prostě ho to nadnáší,takže třeba tři hodiny plave bokem na hladině a nemůže se potopit.Pak to přejde a je zas v pohodě.Po těch patentkách byl dobrej.Čím to může být?
Přesně tak, a bude to odnášet ta nejslabší samice, ale taky může nastat harmonie...
není problém chovat třeba 15 samic v zarostlých 45L. Problém je radit bez znalosti nádrže a proto hlavně je rada Snowy blbost.
Při čtyřech samicích může nastat takový klid, že se ty samice začnou rvát aspoň mezi sebou. Hehe
Proč blbost? Než aby ty 2 uštval, tak pokud to místo dovolí, proč je nepřidat? Časem se to většinoiu zklidní, ale ve větším počtu samic bude mít samec víc práce a míra stresu jednotlivých samic se sníží. Přiznávám, že mě nenapadlo vzít v úvahu rostliny, i dobře zarostlá nádrž je řešením při stávajícím počtu ryb.
to co píše Snowy je blbost!
Jak je to větší akvárko velký a jak je zarostlé rostlinami? pokud není alespoň 50l, tak nic nepřikupuj........
Zřejmě más temperamnetnějšího samečka.
Že je prohání je normální, jen 2 samičky jsou málo. Pokud ti to velikost akvária dovolí, přikup mu další dvě. Takhle tu jeho agresivitu naředíš.
0 27.08.2009 10:55 croftlady – Bojovnice - sameček nesnáší samičky
Ahoj, prosím o radu - měla jsem nějakou dobu samečka betty samotného, nyní jsem pořídila větší akva a přidala k samečkovi 2 samičky betty, ale jemu se to nelíbí, pořád je honí, jedné ukousl kus ocásku - zvykne si, nebo nemá cenu je trápit a bude lepší, když samečka nechám samotného?
Mojemu bojovníkovi vůbec dafnie a patentky nechutnají. Ani většina sušeného.. krmím ho granulkama od Hikari, to jediné mu leze
Aquamaster taky doporučuju, já si kupuju jejich směsi KOMBO 4 a KOMBO 6. Cca za 30 korun několik druhů krmiva v jednom platíčku.
K těm dafniím - moje je moc rády nemají, jako stálé krmivo bych to neviděla - nejsou prý moc výživné.
Otázkou je, z jaké jiného důvodu rybka chřadne?
Ja som moje betty krmil mrazenými patentkami, koretrami a vločkovým krmivom.
0 26.08.2009 17:26 makky – betta
Zdravim.Dlouho jsem odmítala mít doma červy,larvy a podobnou havěť,ale můj bětták chřadne.Nevím si rady čím přesně krmit.Ale něco mraženého,volně dostupného a ne moc velkého.Co jsem přečetla tak se mi zamlouvaly Dafnie,ale nevím co bude nejlepší.A mám je tam jentak hodit nebo v krmítku?Díky
Starší reakce
Taky mám takovou mrchu - holt je zvlášť.
Imii má pravdu. Budeš se muset smířit s tím, že některé ryby spolu prostě nemohou být. Nic s tím nenaděláš. Řešením je prostě správná skladby rybí osádky. Hlavu vzhůru. Někteří přišli už o daleko více ryb.
Asi tě zklamu. "samičku" budeš muset nechat asi zvlášť. Některé kusy jsou prostě agresivní.
0 23.08.2009 11:12 tomat – beta-zabiják
Čaau. Nevím si rady se samicí bety. Měl jsem 2 samičky a jednoho samce. Všichni umřěli až na jednu samici. Tak jsem k ní dokoupil samce se samicí a ta stará samice bojovala se samcem a samici. Tak jsem jí dal do jiného akvária. Asi po měsíci sem jí dal zpět ale ona stále s nimi bojovala. Tak jsem jí dal znova pryč a nový samec se samici umřeli tak jsem samici dal zpět do starého akvárka, kde byl páreček pavích ok. Jenže samice bety zabila samici pavího oka a dnes kousek ploutve samci pavího oka. Tak nevím co mám s tou samicí dělat protože se bojím k ní koupit další rybky.
Starší reakce
Samice to občas dělají, není to úplně běžný, ale stává se to...
Přidat reakci
1 ...... [59] ...... 79 80
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 68133x