Betta splendens - chov
Myslím, že ne
Zvykne si a přestane reagovat.
1 07.02.2008 15:11 KAKTUS1010 –
Re: Edik Ak mas to zrkadlo stale, tak oni sa unavia a nebudu nic robit. Myslim ze uz je onaveny z toho robenia bubakov na zrkadlo.
Takhle těžko říct ... vyndáváš to zrcátko, nebo je tam furt?
1 06.02.2008 22:26 Edík – šíleně smutná Beta
Ahoj,potřebovala bych poradit.Dostala jsem Betu,je to tak 8měs.,byl(a) skvělá-pořád plavala,dorážela na zrcátko,vždy všechno snědla.Jo a hlavně nevíme jestli to je ON nebo ONA..... No a je to tak měsíc,kdy je úplně divná.Pořád je u dna,moc nejí,ani na zrcátko nereaguje,nereaguje vůbec na nic,jen se nadechne a jde zas ke dnu.Vypadá,že je smutná
a i barvu ztrácí.Můžete mi poradit co mám dělat?Díky za každou radu
Myslím, že ne.
Betty netouží být spolu.
Prosím o radu, dostala jsem samičku bety, nejdřív jsem jí chtěla pořídit samečka, ale jak tak pročítám různé zkušenosti se společným chovem, asi z toho nic nebude
Ale nevíte jestli nebude smutná, když je tam sama jen s parmičkama?
Může být problém i v různých velikostech bett? Růžová samička může mít tak 2,5 cm + oc. ploutev, červená která ji honila tak 3 cm + oc. ploutev a samec je oproti nim ohromný tělo tak 4 cm + 3 cm ocasní ploutev a je i v těle tak 3x vyšší, než ony. Ty koule dost zkreslují, nalevo on, napravo ona.
Nech ji tam. Betty nepotřebují okysličovat vod
Tak ta růžová honěná samice v salátové míse má sice velkou plochu na okysličení, ale nevidí ostatní 2. Tak jsem vymyslela, že bych ji přendala do hladké vázy vysoké 35 cm, bude tam mít víc vody a šířka-průměr hladiny bude cca 21 cm, takže nahoru bude zbývat 13 cm, to snad nepřeskočí. Nebude ale šokovaná z neustálých přesunů. Dnes by to byla u nás už třetí nádoba během 7 hodin.
Některé skáčou, jiné ne. Záleží na osobnosti, podmínkách a okolí. Většinou skáčou samičky za samcem.
Skáčou obě pohlaví? U našich v garáži mám jedno krycí sklo na malé akvárko, ale zbylé 2 nevím. Když je přikreju něčím tmavým, tak budou bez světla. Současná teplota vody je 23,5 st.
1 01.02.2008 16:51 rolandmynar –
Re: Naďa Nádhera. Kdybych byl stoupencem malých obydlí pro Betty, vypadalo by to asi takhle nějak. To je karanténa jedna báseň.
Hezke zatisi
. Jen aby ti nevyskocily ....
Takže obrázek zmoňované karantény, mohu to tak nechat?
Chápu pro odchov. Ale že bych z takového chovu měl radost? Ryba stojí na místě a čumí.
1 01.02.2008 16:09 KAKTUS1010 Ja mam 6 bojovnic 3 samci modry cerveny a bielo-cerveno-modry a 3 samice samci su v 2/5l flasach. Samice spolu v akva 20 litrovom. Je to sice male ale vydrzia aj v takom. Vacsie si nemozem dovolit a vecina akvaristov co chova betty v mnozstve napr. (10 ks) ich ma v takych flasach. Ja ich mam vo flasach uz pol roka a furt su zive a zdrave.
Bojovnice v přírodním prostředí žijí v bažinách močálech a v prostředí s kolísavou hladinou kde mnohdy musí delší dobu vydržet v objemu menším než jeden litr, samozřejmě že to by jsme nechtěli aby museli prožívat u nás ale naše chovné podmínky vycházejí z dlouholetých chovatelských zkušeností renomovanmých asijských chovatelů kteří bojovnice mnohdy chovají v plochých lahvích od alkoholu o objemu 0,7-1litr čili zase takové týrání to nebude a vzhledem k výměně vody v nádržích každý druhý až třetí den v oběmu 2/3-3/4 ani kvalita vody není nikterak ohrožena toto betty proživaji v prírode splendenspower.cz Měnit budu ob den, ale pár dní myslíš celou karanténu - třeba těch 14 dní?
Krátkodobě (pár dní) vydrží betta ve 3 litrech v pohodě. Jen ji co dva tři dny měň většinu vody.
Tak je v další skleněné salátové míse s pistiemi, okřehkem a asi 3 litry vody.
Lépe použít tu pidikouli, než je nechat v tak malém prostoru spolu.
Přinesli jsme si dnes domů 1 krásného červeného samce beťáka a 2 samice. Dali jsme se zatím do karantény, do 8 l koulí. Pak přijdou do společného 112 l akvárka. Samec je sám a ve druhé kouli jsou 2 samice (asi půl hodiny) a ta jedna tu druhou stále honí. Maj tam pistie a jávský mech. Mám strach, aby ji nezabila, ale třetí kouli (kromě pidi asi 2 l) nemám. Co dělat?
Moc pěkná samička, barevná varieta kambodža hádám. Chtělo by to ještě podobného samečka
Bojovnice pestrá, samička.
1 01.02.2008 08:30 Barunecka Lidičky, potřebuju pomoct, nejsem si toiž úplně jistá. Koupila jsem samici bojovnice, která je ze zahraničí, její tělo je zářivě oranžové a ploutve jasně červené, oči má světle modré... vůbec nevím k jakému druhu ji zařadit...
Ne, aspoň jsem to nikdy na mojí nepozoroval. dýchají kyslík i ze vzduchu. A třeba při větrání, nebo když vznikne průvan může být rozdíl teplot voda-vzduch větší a rybka si může nachladit labyrint.
Určitě jim zajistit teplotu kolem 25 stupňů, pokud máte v bytě teplo, tak by se to obešlo bez topítka. Nějaké rostlinky a pokud možno filtr. Pokud nebude, tak hlícat kvalitu vody a často měnit. A krycí sklo.
Chtěla bych si dokoupit do společenské nádrže 112 l (viz. prezentace) bettu. Zatím jsem karanténu nepoužívala, ale kdybych ji chtěla jen pro bettu použít (8 litrů - bohužel koule, ale opravdu jen dočasně), co musí obsahovat a jak dlouho ji tam nechat. Když bych chtěla samce i samičku, tak každého zvlášť, předpokládám. Koule mám, s technikou by to bylo horší.
Betty mi šneky baští, hlavně samice (Beťáka jsem šneky baštit neviděla). Doporučuji dát do akvárka všechny 3 najednou (1+2), tak nebude žádná ve výhodě znalosti prostředí a zmírní se agresivita. Mně osobně si Beťák nevšímá žádných ryb (ani samečků pavích oček), jen občas prožene "své" samice. Každý Beťák je jiný, ale myslím, že při zarostlém akvárku by problém být neměl.
A nebude beťákovi vadit jeden můj plaťák s delším ocáskem? Ostatní jsou platy, black molly, neonky, sae, panceřníčci a ancistrus.
Osobně bych je tam dal najednou. A 1+2.
Postupně (abychom se měli stále na co těšit), nebo najednou 1+2 nebo 1+1.
Krmím 1x denně, sežerou za 2 minuty, čistím. Prosila jsem o jiné rady. Nepíšu, že mám kalamitu. Prostě se nám líbí 2 zcela různé ryby parmička nádherná - nebyla doporučena a synovi, kterému je 6 se líbí betta. Nechci ji na likvidaci šneků, jen se ptám, zda si s nimi obohacuje jídelníček.
Jestli máš problém se šneky, tak ten lze řešit mnohem jednodušeji. Stačí nepřekrmovat a pravidelně čistit akvárium. Potom ti budou šneci jen prospěšní.
V diskusi jsem se někde dočetla, že betty si zpestří jídelníček malými šneky. Je to pravda? A je lepší dát rovnou samečka a 1až 2 samičky do 112 l k ostatním rybám, nebo je můžem kupovat postupně. Chtěla jsem mřenky nádherné, ale mám prý malé aq.
Taky mám 112l a s nikým nemají problém. Akorát mezi sebou se prohánějí, ale to je normální. Ani pavího očka si nevšímají
Ještě mě napadlo, že ten můj sameček je docela mladý takže možná není ještě tolik průbojný.
Noooo oni su vedšino v poho ked maš dost velke akva.
Ostatní ryby jsou v poho, ale všichni píšou že bojonice+ paví oka= pohoda.
No určite by si mala vybrat bojovnice, oni su dost agresivne
voči inym rybkam sice tu je to napisane inak!!! A skontroluj aj ostatne ryby
1 29.01.2008 14:29 Klááááár – Ou
Ahoj, mám paví očka, pancíky araguajské, aníky a tetry žhavé, vše v pohodě, ale když jsem koupila betty, za 2 dny zmizel samec pavího oka, a jeho kolega má ukouslý ocas.
Myslíte, že to tak mám nechat a počkat ještě, nebo mám někoho vyndat z akva?
Poraďte prosím
Klárka
Starší reakce
Samec, nic víc. Nebo dvě samičky bez samce...
No tak to je pravda
Asi fakt štěstí. Teď jsem mluvil s kámošem , je to takový malý bettolog, tak fakt na ten objem maximálně samce. Jinak 1+2 bez potíží tak 100 litrů a hodně členitá.
Myslím že se včera psalo že záleží na jednotlivých bettách. Pokud budeš mít samce kreténa tak bůh pomoz těm samicím. Jenže nikde není záruka, jestli ten samec bude kretén nebo ne.....měl jsi štěstí.
Dva roky fungovalo bez třenic 1+2 v 18 litrech. Tedy u mě doma. Nevím jak jiným.
Tak to jsem asi spadla na hlavu. Včera tuším, se tady probíralo podobné téma, s tím rozdílem, že se NEDOPORUČOVALY 3 BETTY DO 54L akvárka. A dneska do 15l je to v pohodě?
Kikijan: jestli si je tam dáš 3, tak mi pak napiš, jak dlouho ti všechny 3 vydržely. Řekla bych, že to nemůže dopadnout dobře
Připravila bych si zásobu samic, protože ten samec je zlikviduje.
Pokud tam budou jen Betty a dostatek rostlin tak v tom problém nevidím ovšem pouze na chov, ne na odchov.
Na 15 litrů 3 betty! To snad ne?
Přidat reakci
1 ...... [73] ...... 79 80
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 68133x