Betta splendens - chov
1 09.03.2008 13:40 deeniska – potrhaná bojovnice
Samec bojovnice má potrhané a okousané všechny ploutve. Kdo za to může? Samice? A co s tím dělat?
Uplně všechny informace dostaneš na
www.splendenspower.cz od tamtud mám i svou první Betta samičku

Ale jestli chces radu jestli hranate akva nebo koule přikláním se spíš k tomu akváriu, vzhledem k tomu že máš jen jednoho, koule ale jako provizorní řešení bohatě postačí. Já jim tam štěrk nedávám težko se to čistí, ale rostlinku tam klidne soupni

Takže myslíš, že ho v té kouli můžu klidně nechat? A mám mu tam jen nechat tu čistou vodu a nebo mu tam třeba ještě přidat nějaké kamínky a živou rostlinku? A kdybych jich chtěla chovat víc, myslím tím Bet, třeba i na chov, můžeš mi poradit co a jak a nebo kde bych informace sehnala? Díky.
Betty se v kulatých nádržích běžně chovají a přiznám se, že samce takhle chovam taky. Stačí každý den vyměnit část vody, a rybka je happy. Chovám je ve sklenicích či lahvích podle velikosti (do 3,5cm) je mám v pet lahvích a od 3,5cm v okurkových lahvích nebo v bettáriích. To podle toho jestli s nima budu jeste neco delat, nebo pojedou do zverimexu.

To že se 2 samičky nemají rády je celkem normální, říká se tomu vnitrodruhová nesnášenlivost... Me se perou i samičky když na sebe narazí

Koule rybky stresuje, lepčejší by bylo normální akvárko a před nákupem živýho tvora se PŘEDEM informovat.
Standartním vybavením by měl být filtřík a světlo-to se do koule nevejde. Prodavačům se nedá věřit, jen někde. Musíš to vyzkoušet kde radí a kde jen prodávají.
Starší reakce
Jako v přírodě. Tam si musí potravu aktivně shánět. V akva jí má pod nosem. Půst jen prospěje.

Ryby v péči člověka přijímají kaloricky vydatnou stravu a mají jen minimální výdej. Proto půst aby se tělo vyprázdnilo a neukládali se ve vnitřních orgánech tuky.
JJ tak díky...Ale nechápu ten "půst"-proč?
Krmím jednou, nebo dvakrát denně (podle toho, jak jsem doma) a jeden den v týdnu má půst. Dávám jí sušené a mraženky. Musíš odhadnout množství...
1 02.03.2008 15:17 jirkacichlid –
Re: Ryba Bojovnici jsem dával vločky, patentky, malé živorodky.
1 02.03.2008 14:49 Ryba Jak často se má (moje jedna) bojovnice často krmit? Ta moje se přežírá a já mám strach aby mi na to neumřela... Krmím jí vločkama, ale nevim kolik a jak často.
Já si myslím,že betty razborce neublíží(mám s betama razborky klínoskvrné a je to v pohodě).Spíš bych měla starost jestli to razborky zvládnou bez filtru.

ked sa betty budu chcieť trieť tak prelovým všetky ostatné ryby a samičku betty dám do komína..
To Alofok: ja som myslel nejakých 4-5
Kdyby se ale betty chtěly třít, tak si asi razborky moc nezaplavou.
No, jedna se stejně bude trápit. Jsou hejnový.
1×za týždeň minimálne odkalím vodu.
A mal by som ešte jednu otázku.. Či by podľa vás betty nepožrali razborku Boraras maculatus? Je dosť malá tak si nie som istý.
Když jdou dobře kytky a jednou týdně odkalíš kýbl vody, tak není myslím problém. Něco takového s rájovci máme u nás doma, ale jen 20 litrů.

1 29.02.2008 21:49 Duny – Akva s bettami bez filtru
Nazdar,
chcel by som si založiť akvárium podľa tohto článku
www.akvarista.cz/… len s väčším objemom (38l) a chcel by som sa spýtať či by nevadilo kebyže tam nebudem mať filter? ak dobre viem tak bojovnice majú radi stojaté vody..len či nebude problém s baktériami aj ked by som tam dal SERA NITRIVEC a chcel by som tam aj rastliny ktoré tiež nemajú radi ked sa voda hýbe (pistia)..prosím poradťe.Dakujem za odpovede.

Starší reakce
Tak rybka bohužel zemřela

Ve zverimexu jsme se ptali a bylo nám řečeno,že to mohlo být kvůli tomu,že mu byla zima. Přitom voda měla pokojovou teplotu (21stupňů). Jsou prý zvyklý na 26-30stupňů

Tak hodně štěstí v chovu vám všem a díky za rady

Starší reakce
Myslím, že ne

Zvykne si a přestane reagovat.
1 07.02.2008 15:11 KAKTUS1010 –
Re: Edik Ak mas to zrkadlo stale, tak oni sa unavia a nebudu nic robit. Myslim ze uz je onaveny z toho robenia bubakov na zrkadlo.
Takhle těžko říct ... vyndáváš to zrcátko, nebo je tam furt?
1 06.02.2008 22:26 Edík – šíleně smutná Beta
Ahoj,potřebovala bych poradit.Dostala jsem Betu,je to tak 8měs.,byl(a) skvělá-pořád plavala,dorážela na zrcátko,vždy všechno snědla.Jo a hlavně nevíme jestli to je ON nebo ONA..... No a je to tak měsíc,kdy je úplně divná.Pořád je u dna,moc nejí,ani na zrcátko nereaguje,nereaguje vůbec na nic,jen se nadechne a jde zas ke dnu.Vypadá,že je smutná

a i barvu ztrácí.Můžete mi poradit co mám dělat?Díky za každou radu

Myslím, že ne.

Betty netouží být spolu.
Prosím o radu, dostala jsem samičku bety, nejdřív jsem jí chtěla pořídit samečka, ale jak tak pročítám různé zkušenosti se společným chovem, asi z toho nic nebude

Ale nevíte jestli nebude smutná, když je tam sama jen s parmičkama?

Může být problém i v různých velikostech bett? Růžová samička může mít tak 2,5 cm + oc. ploutev, červená která ji honila tak 3 cm + oc. ploutev a samec je oproti nim ohromný tělo tak 4 cm + 3 cm ocasní ploutev a je i v těle tak 3x vyšší, než ony. Ty koule dost zkreslují, nalevo on, napravo ona.
Nech ji tam. Betty nepotřebují okysličovat vod

Tak ta růžová honěná samice v salátové míse má sice velkou plochu na okysličení, ale nevidí ostatní 2. Tak jsem vymyslela, že bych ji přendala do hladké vázy vysoké 35 cm, bude tam mít víc vody a šířka-průměr hladiny bude cca 21 cm, takže nahoru bude zbývat 13 cm, to snad nepřeskočí. Nebude ale šokovaná z neustálých přesunů. Dnes by to byla u nás už třetí nádoba během 7 hodin.
Některé skáčou, jiné ne. Záleží na osobnosti, podmínkách a okolí. Většinou skáčou samičky za samcem.
Skáčou obě pohlaví? U našich v garáži mám jedno krycí sklo na malé akvárko, ale zbylé 2 nevím. Když je přikreju něčím tmavým, tak budou bez světla. Současná teplota vody je 23,5 st.
1 01.02.2008 16:51 rolandmynar –
Re: Naďa Nádhera. Kdybych byl stoupencem malých obydlí pro Betty, vypadalo by to asi takhle nějak. To je karanténa jedna báseň.

Hezke zatisi

. Jen aby ti nevyskocily ....

Takže obrázek zmoňované karantény, mohu to tak nechat?
Chápu pro odchov. Ale že bych z takového chovu měl radost? Ryba stojí na místě a čumí.
1 01.02.2008 16:09 KAKTUS1010 Ja mam 6 bojovnic 3 samci modry cerveny a bielo-cerveno-modry a 3 samice samci su v 2/5l flasach. Samice spolu v akva 20 litrovom. Je to sice male ale vydrzia aj v takom. Vacsie si nemozem dovolit a vecina akvaristov co chova betty v mnozstve napr. (10 ks) ich ma v takych flasach. Ja ich mam vo flasach uz pol roka a furt su zive a zdrave.
Bojovnice v přírodním prostředí žijí v bažinách močálech a v prostředí s kolísavou hladinou kde mnohdy musí delší dobu vydržet v objemu menším než jeden litr, samozřejmě že to by jsme nechtěli aby museli prožívat u nás ale naše chovné podmínky vycházejí z dlouholetých chovatelských zkušeností renomovanmých asijských chovatelů kteří bojovnice mnohdy chovají v plochých lahvích od alkoholu o objemu 0,7-1litr čili zase takové týrání to nebude a vzhledem k výměně vody v nádržích každý druhý až třetí den v oběmu 2/3-3/4 ani kvalita vody není nikterak ohrožena toto betty proživaji v prírode splendenspower.cz Měnit budu ob den, ale pár dní myslíš celou karanténu - třeba těch 14 dní?
Krátkodobě (pár dní) vydrží betta ve 3 litrech v pohodě. Jen ji co dva tři dny měň většinu vody.
Tak je v další skleněné salátové míse s pistiemi, okřehkem a asi 3 litry vody.
Lépe použít tu pidikouli, než je nechat v tak malém prostoru spolu.
Přinesli jsme si dnes domů 1 krásného červeného samce beťáka a 2 samice. Dali jsme se zatím do karantény, do 8 l koulí. Pak přijdou do společného 112 l akvárka. Samec je sám a ve druhé kouli jsou 2 samice (asi půl hodiny) a ta jedna tu druhou stále honí. Maj tam pistie a jávský mech. Mám strach, aby ji nezabila, ale třetí kouli (kromě pidi asi 2 l) nemám. Co dělat?
Moc pěkná samička, barevná varieta kambodža hádám. Chtělo by to ještě podobného samečka

Bojovnice pestrá, samička.
1 01.02.2008 08:30 Barunecka 
Lidičky, potřebuju pomoct, nejsem si toiž úplně jistá. Koupila jsem samici bojovnice, která je ze zahraničí, její tělo je zářivě oranžové a ploutve jasně červené, oči má světle modré... vůbec nevím k jakému druhu ji zařadit...
Ne, aspoň jsem to nikdy na mojí nepozoroval. dýchají kyslík i ze vzduchu. A třeba při větrání, nebo když vznikne průvan může být rozdíl teplot voda-vzduch větší a rybka si může nachladit labyrint.
Určitě jim zajistit teplotu kolem 25 stupňů, pokud máte v bytě teplo, tak by se to obešlo bez topítka. Nějaké rostlinky a pokud možno filtr. Pokud nebude, tak hlícat kvalitu vody a často měnit. A krycí sklo.
Chtěla bych si dokoupit do společenské nádrže 112 l (viz. prezentace) bettu. Zatím jsem karanténu nepoužívala, ale kdybych ji chtěla jen pro bettu použít (8 litrů - bohužel koule, ale opravdu jen dočasně), co musí obsahovat a jak dlouho ji tam nechat. Když bych chtěla samce i samičku, tak každého zvlášť, předpokládám. Koule mám, s technikou by to bylo horší.
Betty mi šneky baští, hlavně samice (Beťáka jsem šneky baštit neviděla). Doporučuji dát do akvárka všechny 3 najednou (1+2), tak nebude žádná ve výhodě znalosti prostředí a zmírní se agresivita. Mně osobně si Beťák nevšímá žádných ryb (ani samečků pavích oček), jen občas prožene "své" samice. Každý Beťák je jiný, ale myslím, že při zarostlém akvárku by problém být neměl.
Přidat reakci
1 ...... [73] ...... 80
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 68926x