Betta splendens - chov
18:13 - Teraz mi zomrela
Neviem co som spravil zle. V starej 3litrovej si plava tak smutne a vzdy sa drzala pri hladine. Kupil som novu 20litrovu, vody som nalial asi 17litrov. Zapol filter a pockal asi 10minut. Potom som si doniesol sacok, zobral donho vodu (zo stareho akvarka) a preniesol som do sacku rybu. Sacok som ponoril do noveho akvarka, po 3minutach som jej dolial trochu vody z noveho akvarka. Po dalsich 3minutach som dal dolial dalsich a uz si to tam tak obzerala. Potom som ju pustil do toho noveho akvarka. Plavala celkom dobre, zivsie... Potom zrazu iba si zaplavala hore a tam si chvilu plavala. Isiel dom zaniest na spodne poskochodie veci aby som nemal spinavo v izbe. Ked som sa vratil iba som videl rybku ako je na dne pri skalach a lezi bokom. Rychlo som utekal zobrat sietku. Nalial som vodu do stareho akvarka (vodu som bral z noveho) a prelozil som ju tam. Uz sa neprebrala. Teraz tam iba tak lezi na dne. Ani neviem kde ju mam pochovat a pod. Planoval som, ze jej dokupim ine rybky nech tam nieje sam ale teraz ma presla chut. Co ak aj tie zabijem.
Bojovnicím je většinou nějaký kámen ukradený. Ale co ocení nejvíc jsou plovoucí rostlinky jako je Pistia, Riccia, Řečánka, Růžkatec.
Přesně tak jak píše katterinecka. Dle mých zkušeností je sice betta ... bojovnice, ale ne mezidruhově. Alespoň ty mé nebyly. Při nevhodném složení může být napadána. U mně se příliš nemusela s rájovci a parmičkami čtyřpruhými. Byla neustále zalezlá v houští. Ani přílišný proud jí nedělá moc dobře, hledá si klidnější místo v akva a pak neviniknou její přednosti a krásy.
Samozřejmě se také uvádí, že může napadat jiné menší druhy rybek, ale jak říkám, já jsem se s tím nesetkal.
Výška hladiny není problém, ale záleží samozřejmě i na zařízení nádrže a dalších obyvatelých.
Betty v přirozeném prostředí žijí i v hlubších vodách. Viděl jsem na vlastní oči. Problém je kdyby jsi chtěla odchovat malé. Ti potřebují větší mělčinu, aby dokázali vyplavat k hladině v prvních dnech života zpět do hnízda, když je nenajde taťka.
0 04.04.2011 10:06 lucie – prosim o radu
Dobry den,mám otázku,mám akva vysoké 60 cm,můžu v tak vysoké nadrží chovat bety?dočetla jsem se tady že to příliš vhoné není, děkuji za rady.
Ok,dakujem.Uz take 2 hodinky pozorujem Bettu a stale si iba tak ku vrchu plava,nastastie zije.Vodu som mu menil dneska rano a dolieval som trochu prevarenej vody.Ked slabsie poklepem po skle tak iba sa trosku pohybe vsetko to skoncilo...myslite,ze je unaveny alebo sa mu chce spat? Alebo zomiera?
Poradte co mam teraz spravit. Dakujem
JJ to jsou Betta shity.... Pro jednoho samce by měla mít nádrž minimálně 12l.
Akvárko si raději založ sám. Uděláš si jej podle sebe. Ze začátku je důležitý topítko, voda by měla být tak 26°C, potom filtr a důležitý je to mít dobře zakrytý. Světlo stačí slabší. Klidně i později. Nej bude s teplotou barvy 6000 K a víc. To nejlíp vyniknou barvy Bojovnic.
Pokud tam budeš deně/obden měnit polovinu vody, tak jej tam můžeš dát i po týdnu.
Dakujem uz som si daco nastudoval z toho co si mi poslala.Co by si mi odporucala viacj? Kupit zariadene akvarium alebo si ho zariadit sam? Moc sa do toho nevyznam,ani neviem ci tam je ta "lampa" potrebna :(
Nasiel som akvarko ktore teraz mam
im9.cz/… .Je celkom male :/
Jak už jsem psala "Zařízení akvária je stejné jako pro jiné ryby, článků je tu o tom hodně i ve foru toho hodně najdeš, jen si všechno dopředu dost nastuduj"
V akvaristice je uspěchanost a nedočkavost tím nejhorším. Radši nech bettu ještě 3 týdny v téhle nádobce (při časté výměně vody jak už jsem psala) a mezitím nechtej zaběhnout vybavené akvárium se vším všudy.
A ještě jednou: na netu nebo tady na webu je článků a témat ve foru habaděj, stačí se jen kouknout.
Tady máš hned několik návodů:
rybicky.net/clanky/536-zaciname-s-akvaristikou--zakladani-akvaria
rybicky.net/clanky/452-zalozeni-akvaria
rybicky.net/clanky/451-zakladame-akvarium-krok-za-krokem
jak sám zjistíš, každý se trochu liší, a všechny věci nemůžeš brát jako dogma, kdybys chtěl něco konkrétního, třeba osvětlení, filtr, dno, tak doporučuju zadat do vyhledávání ve foru, tam bude názorů jistě hned několik
A ještě něco co určitě stojí za přečtení
horacovoakvarium.cz/… Nikdy se nemění vsechna voda. Stačí tak půlka. Ale v dobře prosperující nádrži i miň třeba třetina. Když se nepřekrmuje tak u Bojovnic není problém. Moc svinčíku nenadělají.
Vidim to tak,ze asi kupim 20-25L akvarko,to ked si menila vodu tak si musela cele akvarko vyprazdnit? A ako to je s tym filtrom?
Má 20 litrů, už je zrušené. Měnila se tam voda jednou týdně ale i to bylo docela málo. Větší je lepší.
To krmení co pro ní máš vyhoď (lupínky) to žrát moc nebude. Už teď je hladavá, tak se nediv že smutně kouká.
Kup jak tu už padlo mražený krmivo. Nej jsou patentky, pak Artémie. Krm každý den stačí kousek a vyjde tě to levněji než ty sušený vločky.
Aha,to akvarko co si poslala ma kolko litrov? A tam sa voda musi menit celkom tazko,ako casto ju tam menis?
Dik
Zatím než jí zařídíš nové akvárko, tak jí měň vodu nejlíp každý nebo každý druhý den. Půlka by měla stačit. Nemusí být převařená, nalij si ji třeba do pet flašky a nech ji do druhého dne odstát, můžeš si ji nalít prímo po výměně vody a nechat dostát do dalšího čištění (není to přímo nutnost ale je to lepší).
Koukni se v obchodě po mraženém žrádle, například černé komáří larvy, patentky, artemie. Nepohrdla by i živými patentkami a nitěnkami.
Takhle jsem zařizovala akvárko pro bettu známým
rybicky.net/nadrze/7690 není zrovna ideální. Pro příště bych zvolila větší akvárko, aspoň tak 30 litrů, v tom už se dá udělat docela rovnováha. Tam už jí můžeš přidat nějaké rybí spolubidlící, třeba pancéřníčky na dno nebo nějaké hejno.
Zařízení akvária je stejné jako pro jiné ryby, článků je tu o tom hodně i ve foru toho hodně najdeš, jen si všechno dopředu dost nastuduj a když si nebudeš jistej tak se zeptej. U akvárka pro betu je důležitý oproti jiným akvárkům aby měly krycí sklo a jsou pro ně vhodné i plovoucí rostliny
Samozřejmě jestli bys měl možnost většího akvária tak je to lepší
0 02.04.2011 21:06 Mito – Cc
Zdravim,mam Bettu,samceka.Dostal som ho na meniny a uz ho mam cca 2/3 tyzdne.Zije v akvariu 12x12x12 a vodu mu naplnam do tych 9-10cm.V akvariu ma tri vacsia kamene a vela malich.Vodu menim kazdy tyzdne,prevretu z kanvice a vzdy menim polovicu vody(polka starej vody ostava a polka starej vody ide prec a nahradi sa novou).Papanie mu davam kazdy druhy/treti den,Nuttrifin Max(lupienky) a plus ku tomu mam aj Nuttrifin Plus (nejake vitaminy do vody)... Moja Betta je taka "smutna" len tak pozera a poplavava si.Rad by som jej dal to co jej treba,myslim tym nove akvarko,rastilnky,filtre a pod.Teraz tam nema ziadny filter ani rastiliny,iba tie kamienky.Tymto by som vas chcel poporist,ci by ste mi nevedeli povedat,co by som mal spravit,myslim tym,ze ake velke akvarium by malo byt pre jedinca,kolko rastlin aky filter,ci tam mam dat aj teplomer,ako casto menit vodu a pod. Uz v pondelok to idem vsetko nakupit a dufam,ze ma to vijde do tych 25€.Dakujem za odpovede
Môže samička betty staviať hniezdo?
Starší reakce
já krmím svého samce jednou denně, večer. a to množství, no, já to beru z hromádky rozmražených patentek v sítku pinzetou, a to naberu cca 8 larviček? Těžko říct nikdy jsem je nepočítala
Obecně je lepší krmit po menších dávkách vícekrát denně, ale mě to nevyhovuje časově. Zkus to třeba udělat tak, že co do minuty nesežere, odsaj, aby se to ve vodě nerozkládalo. Takhle to párkrát uděláš a pak to množství dostaneš do oka
0 20.03.2011 20:19 Pipet – Kolik krmení?
Tak i já mám Bettu=) samečka, mladý kluk. Kolik by tak měla být "optimální" krmná dávka?
Zatím žere jen mražené patentky, mám i Hikari granulky, ale vezme ji do pusy a zas vyplivne.
Krmit kolikrát denně?
Vedle v akvárku jsou krevety, ty nekrmím skoro vůbec a paví očka, ty žerou všecko hned, tak jim dávám trochu vloček, sušené nějaké potvory a i ty mražené, jednou denně, za týden bych řekla, že to bude cca zarovnaná kávová lžička, spíš méně.
Tak si nevím rady, kolik dát tomu beťákovi
abych nepřekrmovala zbytečně, ale zas ať nemá hlad a hezky vyroste=)
Díky moc za nějaké polopatické názorné zkušenosti nejlépe
Starší reakce
Z té fotky to fakt nejde poznat, je to jenom rozmazaná modrá šmouha. Zkuste ji vyfotit před nastaveným zrcátkem a ještě se na pc podívat jestli je na té fotce vůbec něco vidět.
.
Ahojte. Chcem sa spýtať, či má moja Betta bakt.rozpad plutví? Lebo nevšimla som si,že by do nej nejaká ryba hrýzla. Občas Botia lohachata. Ale vážne len občas. Žiadne útočné ryby tam nemám, viz prezentácia.
Fotka je nekvalitná, ale budem vďačná za vaše názory.
Jasně, předpokládám, že to bude jeden samec beťák a už tam s ním žádný jiný rybky nebudou. Za předpokladu, že mu budeš teď po dobu než se akvárko ještě dostatečně zaběhne, častěji měnit vodu(radši každý den 20_30%)a velmi pomálu krmit, tak bych si to dovedl představit.
Je to 12 litrivka: kytky nejake, skrys, kameny na dne a filtr.
A jak to akva vypadá? Velikost, technika atd.
0 19.02.2011 11:00 Kocajs – betta
Zdravim. Muzu dnes koupit bojovnici do 2 dnu odstateho akva? Diky
Možnost regulace není, trysky jsou na jendé kratší straně a "odsávání" na dělsí straně akva na jheo druhé straně.Máme to nasměrované proti sklu těsně u hladiny, ještě teda možná otoči po haldině. vyzkouším.
To čerpadlo by mělo mít nějakou možnost regulace. Pokud tomu tak není, tak se snažte ten proud vody jakoby pouštět po hladině, čímž se bude ta hladina čeřit. Ten vývod z filtru bych umístil na kratší stěnu akvárka a vodu posílal přes celou délku. Jako další možnost je ten proud nasměrovat proti sklu, zase těsně u hladiny.
Dík, pouvažujeme, asi se to bdeu hodit. Jen fakt nechápu, proč má to akvárko zabudované to světlo na den a na noc. Jeslti jen pro nás, když se budeme chtít dívat.
K řízení svícení slouiží časový spínač, který sepne automaticky, cena 80 až 250 CZK.
Filtr asi molitanový a do vody triská voda asi 10 triskama na 1 trubičce, která se dá natáčet, ale ať ji natočíme jak chceme, pořád nám to přijde jako velký proud - i když se nezdá,že by to byvatelům vadilo, přijde mi divný, že ty kamínky putujou.
Akvárko ej to prostě tohle:
www.zoo-market.cz/…
Co je ten filtr zač? Svítit je dobrá tak těch 10-12 hodin denně, přes noc mají i rybky noc. Nemusíš si dělat halvu s krmením v době něpřítomnosti. Zdravá ryba v pohodě vydrží 14 dní i více bez krmení.
Snaříme se vše dělat podle rad.Nakonec se ukázalo, že akvárko nemá 20l, ale 28...ně krsbici to nidek nebylo, až na netu Jsem to zjistila a paní dnes v akvaristice mi to potvrdila-měli to samé.Musela sjem dokoupit ještě odkalovací zvon a teploměr....uf...co ještě bude chybět, to jsem zvědavá...
Beťák i se šnekem už se teď vesele prohání akvárkem - řekla, bych, že jsou spokojení, šnek dokoncce ještě když byl ve sklenici sežral trochu rybího krmení.Jen jelsti nemáte někdo zkušenosti se šnekama - máme dojem,že jeho ulita je podivná - jak sjem někde četla, může se odvápňovat a ne vždy fungují nějaké tabletky - co s tím? Dala bych foto,ale nevím jak...
Jiank další verze, že si klidně k beťákovi můžeme pořídit i 2 samice nebo párek jiných malých rybek, tak asi jedině jiné rybky - sice všude pochybujou, že by se v těchto podmínkách rozmnožily, ale riskovat to nebudu.
A ještě dotaz ohledně filtrace - i když ji nastavíme, aby to bublalo a proudilo co nejmíň, přijde nám, že je to dost velký proud - dokonce mi to pořád posouvá ty svítící kamínky...nevadí ten proud?
A taky světlo-je tma denní a noční - to se tam musí opravdu pořád svítit?A co když pojedeme na dovolenou - krmit mi někdo přijde třebas každý 3. den,ale světlo mi ráno a večer přepínat nikdo nebude...
Hlavně nic neuspěchat, akvaristika je hlavně o trpělivosti a dá se na ní hlavně dětem spoustu věcí nenásilnou formou demonstrovat.
Tak zaritujeme akvarko na 20l,vetsi sem opravdu nenacpeme.V kouli ceka k betakovy jeste 1 snek - aby mela dcerka radost, sama si ho vybrala a alespon pomuze procistit akvarko.Nakonec jsme koupili asi za 1400 komplet, jen nám došlo, že nemáme teploměr a doma máme dost chladno, takže to asi ještě pořešíme. Pán v obchodu byl moc ochotný a na vše odpovídal,jen mi vrtí hlavou, že jsem většinou četla, aby akvárko běželo alepsoń třebas několik dní s filtrem a on říkal, že stačí 2-3 hodiny a pak tam beťáka dát - když jde o bettu, že to nevadí. A pak tam přidat šneka a dokupit nějaké pidi rybky - zapomněla jsem název, co budou akvárko čistit - nevíte název? Bylo to na p...jako aprmice nebo tak nějak...
Zatím je tam propraný koupený písek, 1 kytka - prý nenáročná, název si opět nepamatuju (bylo to dnes moc info
) a barevný svítící kamínky...to na přání dcerky, tak prý s ejich ryba lekat nebude, když je jich pát a jinak jsme ji ukecali do obyč. barvy písku.Pak tam přendám s beťákem i ty 2 mechový koule, co má zatím v betárku a i kameny odtamtud. Tak nám držte palce, ať se mu tam líbí. V betárku se prohání už docela spokojeně, jen ted nežere.Dnes má totiž novou dekoraci - místo příšerný umělý kytky tam má vyvařený kameny a z nich úkryt, tak snad se mi to povede podobně přendat i do akvárka.
A at se naparuje. Obcas mu dam treba na 10 min zrcadko aby plouve byly pekne. Ale ne zase dlouho mohl by se vycerpat a pak i zemrit na to pozor!
Zas taková hrůza jak to vypadá to nebude. Oceňuju to že vám samotné došlo že 3l asi to pravé ořechové nebude. Nikam nespěchejte, všechno zvažte (i variantu větší nádrže
), pročtěte si články pro začátečníky (všechny jsou napsány hezky čtivě) abyste získala všeobecné povědomí, beťákovi měňte vodu a dobře ho krmte, co nesežere odsajte, on to těch pár týdnů snad zkousne
ty rady jsou tu zejména pro to, aby nedocházelo k "nehodám" ale takové otravy a podobně to se týká spíš jiných akvárií kde se třeba hodně překrmí či přerybní. Kdyby nevypadal dobře, divně plaval, nebo se mu na tělě objevilo něco divného, první pomoc je vyměnit vodu, pak se kdyžtak ozvěte.
No jak to čtu, asi se budu držet všech zásad a rad, aby beťák vydržel. A do doby, než to nějak vymyslíme, musí vydržet v těch 3 litrech a já budu lítat a měnit vodu atd...
Všem opravdu díky! Určitě sem budu nakukovat a chodit se radit.
Jo ale o tom přesně mluvím
(tím bezúdržbové jsem měla na mysli i bez techniky, bohužel to ale zůstalo jen v mé hlavě a do prstů se to nedostalo) akvárium, které je v rovnováze, kde to jde bez filtru, kde hnojí živočichové a "filtrují" rostliny. je dle mého to nejlepší (a v takovéto litráži s rybama i pěkný kumšt). Je to už o něčem jiném, člověk o tom zkrátka musí něco vědět. Ne, ne jenom něco, hodně toho musí vědět. A sama říkáš - jednou jsi vyměnila o trochu víc vody než obvykle a už se děly věci.
Proto je pro začátečníka v takovémto akva lepší filtr, a dodržovat do puntíku ty základy.
(o možnosti většího akva nemluvě. čili vím že to jde i jinak ale bavme se o tomto konkrétním případě.)
Pozri neviem čo je na tom vtipne ale ked mam niekolko akvarii a v nich bojovnice a potrebujem ich presunut tak dam uplne nový filter napustim vodu a nestaram sa iba krmim a ryby rastu a všetko je oka raz za týžden vymenim asi tak polovicu vody a je to v pohode... všetky filtre mam penove... a ked davam triet tak tam filter nesmie bežat aby mi neumlatil mlade a tak ked ho tam dam novy a pustim tak všetko v poriadku...
Kajko, já mívala povětšinou jen miniakvária (max do 15ti litrů). Fascinovalo mě právě to, že při správném a hlavně uvážlivém výběru kytek a osazenstva (i ryb) je opravdu i tak malé akvárko schopné fungovat bez techniky - pouze s osvětlením.
Jediná údržba, kterou provádím, je tak 1x týden/14dní dolití odpařené vody a podle potřeby protrhání rostlinek. 2 týdny zpátky jsem udělala asi jedinou chybu za cca 5 let, co se věnuju akvaristice - vyměnila jsem najednou víc vody, než jsem měla, rozhodilo mi to hodnoty vody a nelíbilo se to krevetám, tak 2 vyskočily. Jinak chovám krevety a razborky trpasličí (dřív endlerky), nemám ani kryt (nikdy jsem neměla), a žádná katastrofa se nekonala. Musím zaťukat, že nemoci, nedostatek kyslíku / nadbytek CO2, řasy... to se mi zatím vyhlo. A jde to
Hm, jenomže čím menší akva máš tím pečlivěji musíš dbát na základní zásady akvaristiky.
Jasně, že je u tebe všechno v pohodě když ob den měníš vodu, výměna vody je totiž jediný způsob jak udržet ryby naživu když nemáš zajetý filtr nebo když je nedostatek rostlin na ten daný objem.
Čili, za standartní údržby jednou týdně se filtr dva týdny zaběhávat MUSÍ, jestli si člověk nechce zadělat na nějaký průšvih (který se v tomhle formátu dá vcelku jednoduše vyřešit, ale i tak) v podobě například přemnožených řas.
Samozřejmě můžeme vytvořit i bezúdržbové miniakvárium ale to by se tam pro samé kytky ta ryba ani nevešla resp. by si moc nezaplavala ( i když Betta sp. není moc velký plavec a džungli má velice ráda)
ale říct že bez zaběhnutýho filtru bude všechno ok a pak dodat že ob den mění vodu, to je hodně vtipný
Vzhledem k tomu, že tazatelka je naprostá začátečnice, tak bych se držel osvědčeného postupu se záběhem akvária v podobě těch 14 dní. Tím, že se tak často mění voda, tak se vlastně supluje ten proces odbourávání škodlivejch látek z akvarijní vody a proto se bojovnicím daří i bez filtru.
Filter nemusí zabiehavat 2 týždne. To ako nechapem. Viem že ide tam o tie nitrifikačne bakterie a podobne ale aj tak ked ja idem dat triet bojovnice dam ich do čerstvej prave napustenej vody. A do druheho dna su vytrete. O dva dni pustim filter a všetko funguje v poriadku.
A ešte vodu menim každe dva dni a všetko v poriadku bojovnice mam velke a zdrave a silnee.
Otázkou ovšem je kolik těch nitrifikačních bakterií v ně po transportu zůstane. Pokud ta doba bude delší než několik hodin, tak jich tam moc nezbyde.
Do těch 12l bych určitě už žádné další ryby nedávala. 12l akvárko mám, dokonce v něm mám i Beťáka, ale pouze jako provizorium. No budiž. Takže šneka maximálně. Doporučovala bych neritinu nebo ampulárii.
Jo a k tomu filtru - pokud si koupíš od parisse ten filtr, tak jej stejně budeš muset nechat dva týdny zajíždět, než tam tu rybu budeš moct dát. To že ho má zajetý je sice fajn, ale ty bakterky začínají po minutách bez okysličené vody chcípat, takže jestli ti to přijde poštou, považovala bych to za filtr nezajetý. Nehledě na to že ty bakterky nejsou jenom ve filtru, ale musí se vytvořit kolonie i v substrátu atd. Na takové miniakvárko bych zajíždění nechala dva týdna jako minimum.
Počítám tak 200 + pošta.Víc ani omylem.Jede od 26.prosince,takže nitrifikační bakterie v něm už jsou.Myslím,že bety může být klidně sám.Samozřejmě podle velikosti akva se mu nějaká společnost určitě vybere
Přidat reakci
1 ...... [50] ...... 79 80
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 68133x