Terčovec - chov

Nevím jak ostatní,ale já začínám přikrmovat artémií sedmý den po rozplavání potěru.Snažím se je přikrmovat 4 až 5x denně a až začnou sbírat a hledat potravu ze dna(zhruba po třech týdnech),tak jim rozdrtím granule.Je důležité udržovat akvárium čisté a hlídat množství dusíkatých látek jinak hrozí většinou přemnožení žábrohlístů a tím i pořádný průšvih protože tak malé ryby bez léčby uhynou.Mladé odlovuju když už rodiče sekret nemají,nebo začnou být agresivní.Takhle odchovávám já,je možné že někdo dělá něco jinak,ale mám to ověřené v praxi.

Především Kerstenova pojednání na téma disků jsou v Čechách zdrojem informací pro většinu chovatelů těchto ryb. Možná bys pro zpestření mohl Romane někde najít metodiku odchovu mladých, (dá se to použít pro umělý odchov i při dokrmování), poté co rodiče již (nebo vůbec) nemají sekret - na šablonu ve tvaru rodičů. Také už nejsi nejmladší

, ale přece jen nevím, jestli tu dobu pamatuješ jako aktivní akvarista...Já jako nediskusář jsem s tím experimentoval docela úspěšně někdy na začátku osmdesátých let. Na šablonu se nanášel potěr, jehož základem byla játra, většinou kuřecí a pak samozřejmě směsky vitamínů. Do nádrže se to vkládalo až po zaschnutí. Nutno říci, že to docela fungovalo a jak jsem zjistil z vyprávění pamětníků, nejen u mne. Asi to bylo někde publikováno...

0 30.06.2012 22:13 KamilM Jo a ještě k tomu h.srdíčku musím potvrdit že po něm fakt rybky rostou doslova před očima,co máme ryby od 3měsíce letošního roku doma tak tomu ani nemohu uvěřit když se koukám na fotky jak byli malincí když jsme je první den co byli doma fotili..
Dnes jsou to macci. Krmnou směs si děláme sami a odhaduji že tak 70% obsahuje h.srdíčko určitě,krmíme min 4krát denně ale kombinujem směs srdíčka s granulema a artémkou .Snad nás vámi zmiňované trable nepotkají.Přeji hodně zdaru všem začínajícím jako jsme my a nebojte se toho!

Starší reakce
0 26.06.2012 16:54 threat – hledám chovatele
Nechová někdo terčovce v okolí Uherského Brodu-Zlínský Kraj,ozvěte se,sháním tak 5-10 kousků.Díky.
Starší reakce
Za rok a půl jsem žádné problémy neměl a mám je v okrasném akvárku,jak jsi tu kdysi nedoporučoval a krmím jak krmím

Slíbil jsem Ti,že Ti příští rok pošlu fotky mých terčovců.NEBOJ,NEZAPOMĚL JSEM

Řešíš tady krmení srdcem už poněkolikáté, ale stále se jen držíš toho svého, ani tebou uvedené články nedoporučují stálé krmení h.srdcem

A pokud někdo s terčovci začíná, a má je jen na dívání v okrasném akváriu, tak jak správně napsal RAP, je naprosto zbytečné krmit h.srdcem, spíš než radost z ryb si koleduje o problémy

Stačí si jen pročíst fóra o terčovcích, hlavné nemoci

Starší reakce
"To si na omylu, moje ego v tom roli nehraje."
Mne jsi nepřesvědčil.
No,někdo mi tu napsal,že terčovci v okrasném akvárium nevydrží,že tam nepatří.Odpověděl jsem,že za rok budu své terčovce tu prezentovat.Asi to nebude potřeba,prezentuji svá akvárka průběně celý rok
Určitě jsi ten článek čet,já také,ještě dříve,než jsem si terčovce pořizoval a nejen ten.Ale Tvé slovo "OBČAS" jsem v článcích nikde nenašel.Nemíním se s Tebou více dohadovat,krmím "gulášem" každý den,terčovci mi pěkně vyrostli,jiným také(krmí také "masem") a žádné problémy nemám a oni možná také ne.
Začni raději napřed radit jak udržovat akvárka aby byly OK,PROTOŽE I V AKV.KDE NEJSOU ROSTLINY MŮŽE PROBLÉM VZNIKNOUT.Tím některým začínajícím hodně pomůžeš

NIKO napsal:....Já vím,je to o Tvém EGU,musel bys přiznat,že Tvá rada není až tak dobrá.....
To si na omylu, moje ego v tom roli nehraje. Svou chybu uznat umím, ti co mě znají ti to potvrdí.
Ten článek jsem četl už dříve a několikrát, nevyvrátil můj názor.
Tento text mi unikl a rozhodně je velmi zajímavý svým popíráním neschopnosti terčovců, a já myslím, že to bude i u jiných cichlid, trávit hovězi srdce. Pokud je správně připravené...Autor není evidentně tak mimo, jako právě ti jiní popírači...

RAP napsal: NIKO napsal: Já jsem pro,ale přece si nemohu nepovšimnout a nereagovat na takovou radu.Mi je celkem jedno co kdo zastává,ale když něco chci někomu poradit,tak napíši vše,nebo neradím.
U jiných kritizuješ a sám se toho nedržíš!
Omylem jsem Ti dal plusový palec,tak si ho "užij"
Nemohu nekritizovat Tvoje rady a než někomu vtloukat hloupost do hlavy,tak je lepší neradit!!!

Ryby třeba "nepůjdou" jak by si po Tvých radách představoval,tak opět poradíš nějaký blud a budeš KRÁL,protože všechno víš

Když si každý začínající projde nádrže a zjistí si,že někdo má terčovce,projede si jeho prezentaci,uvidí v ní jak je akv.zařízené a jak mu funguje.Pak se může pokusit třeba podobné akv. udělat si sám.Na různých stránkách najde víc informací a některé jsou hodně kvalitní!!!Že jsi nezačal vyvracet tenhle článek co poslal romant?

Nebo ho napsal hlupák???
® romant [2708]
www.discus.cz/…
Já vím,je to o Tvém EGU,musel bys přiznat,že Tvá rada není až tak dobrá.

RAP napsal: LiborSprysl napsal:...Já vím, že kdo krmí srdcem, tak na Žižkově musí mlčet a kdo proti němu bojuje, tak je in.....
To je suprovej blud!
Myslel jsem že na Žižkově frčí hlavně gely...

NIKO napsal: Já jsem pro,ale přece si nemohu nepovšimnout a nereagovat na takovou radu.Mi je celkem jedno co kdo zastává,ale když něco chci někomu poradit,tak napíši vše,nebo neradím.
U jiných kritizuješ a sám se toho nedržíš!

LiborSprysl napsal:...Já vím, že kdo krmí srdcem, tak na Žižkově musí mlčet a kdo proti němu bojuje, tak je in.....
To je suprovej blud!

Vím,že jsi mi dal plusový palec,ale to jsem psal všeobecně pro ostatní.Promiň,že jsem to napsal jako odpověď Tobě.Když někdo s terčovci začíná(nejen s nimi),měl by mít rozum a sehnat si nejdříve co nejvíce informací.Třeba narazí i natuhle debatu a "popřemýšlí".Možná si Tvoje i moje doporučení "vezme"(nejen naše) k srdci a další začínající akvarista bude mít radost,že se mu daří.

No já ty směsi přirovnávám k již zde zmiňovaným gulášům, každej ho vaří trošku jinak a originálně a stejně je to i s těma směsma. Prostě si to každej kdo chce, může odzkoušet a zaexperimentovat. Receptů je možno dohledat nepřeberné množství, tak mletí zdar a ingrediencím zvlášť.

Ale vždyť ten váš spor komentuji od začátku po palcích pro tebe. My v tuto chvíli nemáme žádný nesoulad a to ostatní jsem již vyjádřil.
Já jsem pro,ale přece si nemohu nepovšimnout a nereagovat na takovou radu.Mi je celkem jedno co kdo zastává,ale když něco chci někomu poradit,tak napíši vše,nebo neradím."ZANEŘÁDIT" si akvárium může někdo i granulemi,takže rozdíl v granulích a směsích se srdcem žádný nevidím.ZÁKLAD je,starat se o "čistotu" dna,výměnu vody atd.Nebudu nikoho přesvědčovat,že moji terčovci mi v podstatě za rok vyrostli o 10 cm a teď měří bez ocasní ploutve asi 15cm.Tak kde se stala chyba při krmení v mém "dekoračním" akváriu kde takovou směsí krmím?Každý máme jiné zkušenosti,ale když se mi nedaří udržet akvárko tak jak má alespoň trošku být - nesvádím to na krmení a neodrazuji od toho druhé!

romant napsal: Na tom co jsi napsal něco je. Prostě není nad osobní zkušenost ať již je dobrá či špatná.
No víš co...mně taky hrozně štve to brutální odblaňování, vybírání všeho co tam nepatří, tak to dělám fakt jen když jsou potřebné kytky v plném květu. Semelu kdeco a nemohu si to vynachválit, já ani ryby. A to si pamatuji pana výživáře, jak se v Hradci na výstavě ošíval nad tím, že tam míchám česnek, páč je pro ryby taky fuj...no jak je mým zvykem, nepřesvědčil mne.

Tak proč se přesvědčovat navzájem?
Na tom co jsi napsal něco je. Prostě není nad osobní zkušenost ať již je dobrá či špatná.

NIKO napsal: V článku o krmení piraň jsem slůvko občas nenašel.No,vidím,že jsem ranil ego odborníka 
Nehledal jsem místo na rýpání,ale nenašel jsem Tvé vysvětlení napsaného,tak jsem se ptal PROČ!!!Krmení "masem" v okrasném akvárku není špatně!!!
Ty tvoje knedlíky jsem pochopil,ale Tobě se do hlavy nějak nedostalo,že těch osum knedlíků je mnou udělaná směs s hovězím srdcem, dávaná terčovcům víc jak Tvoje OBČAS!Za to nemohu.Tak se měj a když chceš někomu radit,tak mu řekni vše(MOŽNÁ NECHCEŠ
)
Tož děcka...oba děláte ryby dlouho, tak proč přesvědčujete jeden druhého? Stejně to ten novonadšenec číst nebude, protože si s tím hašteřním neví rady...Srdce nesrdce. Já vím, že kdo krmí srdcem, tak na Žižkově musí mlčet a kdo proti němu bojuje, tak je in. Ono to stejné je i na Moravě...tak si nechme své pravdy a třeba zvídavý čtenář zkusí srdce umlet a přidá se na jednu či druhou stranu...

V článku o krmení piraň jsem slůvko občas nenašel.No,vidím,že jsem ranil ego odborníka

Nehledal jsem místo na rýpání,ale nenašel jsem Tvé vysvětlení napsaného,tak jsem se ptal PROČ!!!Krmení "masem" v okrasném akvárku není špatně!!!
Ty tvoje knedlíky jsem pochopil,ale Tobě se do hlavy nějak nedostalo,že těch osum knedlíků je mnou udělaná směs s hovězím srdcem, dávaná terčovcům víc jak Tvoje OBČAS!Za to nemohu.Tak se měj a když chceš někomu radit,tak mu řekni vše(MOŽNÁ NECHCEŠ

)
Pořádně nečteš dávat hovězí maso maximálně piraním a to jen občas důležité slovíčko OBČAS
Dát do krmné směsi rybí maso, ani nepípnu. Prostě hledáš místa pro rejpání, místo rozumné debaty, která přinese výsledky. Moje chyba, že jsem se do toho nechal zatáhnout. Tím debatu s tebou končím!
A jestli si nepochopil nadsázku s těmi knedlíky, tvoje chyba!
Ještě malý dodatek pro Tebe,jak je to s krmením piraň!
VÝTAŽEK Z ČLÁNKU-http://hobby.idnes.cz/video-masozrave-pirane-v-obyvaku-nejsou-problem-jen-pozor-na-prsty-1p0-/rybareni.aspx?c=A090611_121737_hobby-mazlicci_mce
U mladých rybek při krmení vystačíte s živými nítěnkami či škrabaným masem, později se piraně krmí kousky masa, nejlépe rybího. Ale nepohrdnou ani hovězím srdcem, občas se jim zavděčíte i vločkami.
RAP napsal: NIKO napsal: Místo abys jim vysvětlil a zdůraznil že základ je - "starat" se o dno,tak raději DOPORUČÍŠ-nekrmit srdcem.....
A že si to nevysvětlil ty hned na začátku, když si takový zastánce?
Osobně jsem toho názoru, dávat hovězí maso maximálně piraním a to jen občas. Dát do krmné směsi rybí maso, ani nepípnu.
Vidím,že jsi chytřejší,vysvětlovat jsi to tu začal Ty,ale polovičatě!Jak jsi mi doporučil krmit gulášem se šesti,udělal jsem chybu-dával jsem jim osum,je to na nich vidět(a jsou v okrasném)! Myslím,že nikdo terčovce nekrmí jen hovězím masem,ale udělanými nebo koupenými směsmi.

Piraně jsem nechoval,tak s jejich krmením zkušenosti namám.Jestli se někdy do toho dám,informace si seženu,neboj!

0 15.06.2012 10:27 anonym172 – zajímavé...
NIKO napsal: Místo abys jim vysvětlil a zdůraznil že základ je - "starat" se o dno,tak raději DOPORUČÍŠ-nekrmit srdcem.....
A že si to nevysvětlil ty hned na začátku, když si takový zastánce?
Osobně jsem toho názoru, dávat hovězí maso maximálně piraním a to jen občas. Dát do krmné směsi rybí maso, ani nepípnu.
1 14.06.2012 16:42 halenar1984 – tercovce
ja som da sa povedat zaciatocnik a krmim tiez zmesou zo srdca a za mesiac od kupenia ryb mi narastli skoro o centak

ako hovori NIKO treba dbat na udrzbu akvaria hlavne je treba strazit N latky vo vode aby neboli vysoke aspon podla mna
Dávám jim guláš s osmi a pěkně mi vyrostli.Zvládnul jsem to,jsem šikovný!
Místo abys jim vysvětlil a zdůraznil že základ je - "starat" se o dno,tak raději DOPORUČÍŠ-nekrmit srdcem.

Jak jednoduché

No,snad do okrasného akvária nebudou sypat moc granulí,ty také nejsou moc vidět a zapadnou,vlastně,vždyť to není "maso",tak se nic nestane

A jsme tam, kde to minule skončilo. Prostě začátečníkům to nedoporučuji. Ty co už mají něco za sebou, mají svoje osvědčené postupy, od kterých neradi upouštějí.
Když to po technické stránce zvládneš, dávej jim třeba guláš se šesti.

Nepíšeš tu nic,co by každý akvarista nevěděl.Dávky snad kontroluje každý a ví kolik čeho rybám dává.Při určitých pravidlech udržování "čistoty" v akváriích nevzniká v podstatě žádný problém a jeden "zapadlý kousek" v 400l akváriu nebo i menším problém neudělá.I když někdo s terčovci začíná,tak to neznamená,že hov.srdcem nemá krmit.Zvýšená "údržba" dna,nejen u terčovů a výměna vody mi zaručuje,že mám akvárka OK.
NIKO napsal: .... já nevidím žádný rozdíl v tom,jestli krmím terčovce v okrasném akváriu,nebo v jiném.
Ale já ano. V odchovném akva čili sklo, voda a nějaká filtrace veškeré zbytky v pohodě odsaješ, nic ti nikam nezapadne. Navíc v něm lépe kontroluješ dávku.
V okrasném akváriu se dnem, rostlinami a dekoracemi můžeš zapadlý kousek dávky lehce přehlédnout a výsledek si můžeš domyslet...........
Navíc ivule čestně přiznala, že s terčovci začíná, proto jsem ji doporučil s hovězím nezačínat.
Měli by si to akvaristi chovající terčove přečíst a popřemýšlet

1 14.06.2012 08:15 R
romant [28002] To nemusíš opakovat pro mne,ale pro ty,kteří teď začínají.Každý má jiné zkušenosti s krmením a já nevidím žádný rozdíl v tom,jestli krmím terčovce v okrasném akváriu,nebo v jiném.
LiborSprysl napsal: Protože nynější "velevědci" najednou točí zeměkoulí na druhou stranu. Já vím o co vám jde, leta to fungovalo a najednou je všechno špatně
Vždycky jsem byl proti krmení terčovců jakýmkoliv masem teplokrevných živočichů, což může potvrdit i Romy. Nejsem žádný velevědec, ale snažím se používat trochu selského rozumu.
kolik se například drží ryb u výpustí odpadních vod, a kolik se drželo ryb zvláště kolem jatek vím určitě já
Zapomněl si na trochu důležitý fakt, množství vody a možnost ryb od výpustě odplout do méně zatížených vod.
NIKO napsal: A proč ne?
Myslím, že my dva jsme na toto téma už diskutovali a nemám důvod to zbytečně opakovat.
Tys Romane střízliv vždy ve svých názorech a já s tebou souhlasím, avšak zkus mne přesvědčit o důvodu..."od této praxe krmení srdcem velmi upouští,hlavně v okrasných akváriích"...já ho prostě s ohledem na ryby nenašel. Předesílám, že nechci důvody typu, že ta ryba se v přírodě se srdcem z krávy také nepotká...Víme oba, kolik se například drží ryb u výpustí odpadních vod, a kolik se drželo ryb zvláště kolem jatek vím určitě já, nevím, jestli ty ses s tím potkal...Pravda je, že nestojím o důvody "technologicko-zpracovatelské", jako že se musí víc topit a že to ryba nestráví, nic jí to nedá a podobně...ty znám a nesouhlasím s nimi.
LiborSprysl napsal: Protože nynější "velevědci" najednou točí zeměkoulí na druhou stranu. Já vím o co vám jde, leta to fungovalo a najednou je všechno špatně
Libore,nedramatizuj to,...sám víš,že účel světí prostředky,a že srdcem krmil,nebo krmí každý z nás,nejvíce ti,kdo odchovávají...,proč,to už také ví celá akvaristická veřejnost,takže,proč ,,velevědoucí" a proč by mělo být všechno špatně......?
Nikdo netočí zeměkoulí nazpět,nicméně se od této praxe krmení srdcem velmi upouští,hlavně v okrasných akváriích,ale ve velkochovech to funguje,ale co bych Tobě povídal...

Nejsem žádný velevědec,ale řídím se radami rozumných a né "chytrých"

Myslím,že to terčovci v prezentaci dokazují.

Protože nynější "velevědci" najednou točí zeměkoulí na druhou stranu. Já vím o co vám jde, leta to fungovalo a najednou je všechno špatně

RAP napsal:
Nevím, co je to za módu v okrasných akváriích krmit terčovce masem.
A proč ne?
ivule napsal: Chtela bych zkusit mix krevet,musli krabiho masa a nejake zeleniny tak me zajima jaky na to mas popr.mate nazor?
H.srdce můžeš nahradit rybím masem, případně i tím co jsi napsala

Dělá se spoustu směsí, záleží na co je naučíš. Zkus si přečíst i tenhle článek
www.akvarista.cz/… RAP napsal: Pokud by si zkrmovala hovězí maso, musela by si mít teplotu +-29°C. Pokud ho vynecháš stačí teplota 26-28°C. Bohatě stačí běžně dostupné mražené(opatrně s patentkou) doplněné o granule a vločky.
Víš jak jásají krunýřovci na dně?

Pokud by si zkrmovala hovězí maso, musela by si mít teplotu +-29°C. Pokud ho vynecháš stačí teplota 26-28°C. Bohatě stačí běžně dostupné mražené(opatrně s patentkou) doplněné o granule a vločky.

0 12.06.2012 21:23 ivule teplomer mam nastaveny na 32,ale vyhriva to asi jen 28 cetla jsem,ze to trva ta adaptace zvlastve u vetsich,ale lepsi mit nazor nekoho kdo ma s tim praxi ja se jen obavam,zda tam nemam moc ryb na ne a mozna proto jsou zalezli dneska jsem zpozorovala,ze je ti mensi napadli a zase zahnali do rohu vetsinou agresivita ryb se pripisuje tomu,ze jich tam moc,ale vseobecne se o nich pise,ze jsou teritorialni ryby tak je mozne,ze si tam hajili sve misto no jsem zacatecnik,ale kazdopadne nechci u toho zustat dlouho

jinak bych se chtela zeptat co jsem cetla o strave zvlastne hovezi srdce chtela bych jim zkusit dat neco jineho,protoze jsem cetla,ze hodne chovatelu se muselo pak potykat s tasemnici nebo i s dalsimi problemy.Momentalne je ted tim krmim,ale to uz je dele nez 48 hod. zamrazene a navic je to z obchodu vlastni vyrobu bych asi s tim netroufla..Chtela bych zkusit mix krevet,musli krabiho masa a nejake zeleniny tak me zajima jaky na to mas popr.mate nazor?
Přidat reakci
1 ...... 152 153
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 146776x