Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Betta splendens - nemoc

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Betta splendens - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2024 12:12 Žena Starka [204] Re: Týna5589
Tak to je jasné, že želva potřebuje víc čistit akva. Mimochodem soužití se dá vyřešit, nedávno tu psal uživatel "pepino", jak to vyřešil a je to moc pěkné. Tak to jen tak pro inspiraci.
rybicky.net/forum/15455…

Ten filtr je jeden z těch nejlepších do takového akva. Malý, účinný a dle recenzí i zde diskutujících splní účel za dobré peníze. Pokud filtr vyloženě nevíří hladinu, tak je to pro betu v pohodě.

Nyní zkus uzdravit tu bettu, věřím, že když bude sama v tom akva s teplou vodou, mohla by se z toho dostat. Tvé myšlenky od samého začátku chápu, takže by byla škoda se toho vzdát. Akva vypadá moc pěkně.

Ta razbora ranongskq by asi do toho akva i šla. Jenže pořád mám strach, že to bude přerybněné. Protože píšeš 2o l akvarko. Hrubého nebo čistého objemu? Pokud jsi to koupila, jako 2o l, tak čistý objem bude tak 15 l, ne-li méně. Což je opravdu na jednu bettu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2024 10:48 Žena Týna5589 [0] Re: Starka
Já už mám jedno větší akvárium 100l ale s malou vodní želvou a protože želvičky jsou trošku prasátka tak jsem byla zvyklá čistit filtr hodně často a s ní být rybky rozhodně nemůžou protože by byly spíš jako oběd. Tak jsem chtěla jedno menší kde mohu dát hodně vodních rostlinek a pár rybek. Filtr mám FAN Mini Plus od značky aquael. Nejsem si jistá jestli je pro rybky ten správný ale zatím jsem s ním byla spokojená. Nastavila jsem ho aby "foukal" tak středně a namířila jsem ho proti sklu. Nevím jestli to má nějaký vliv na jeho funkčnost ale nedělá to teď žádný velký proud na rybky což je pro bettu ideální. (doufám)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   05.01.2024 08:38 Žena Starka [204] Re: Týna5589
Nevím, odkud jsi informace čerpala. Každopádně ani bych se nedivila, kdyby to bylo z nějakého webu zverimexu nebo z diskuze. Tam berou, že neonky jsou malé, tak jsou do malého akvarka. Bohužel už neřeší, že to jsou rybky, které jsou sice tělem malé, ale jsou náročné na prostor. Předpokládám, že v tom akvarku Ti moc neplavou. Však jak je budeš dávat sestře, tak se můžeš podívat, jak se jejich chování ve velkém akvarku změní.

Posílala jsem Ti odkaz na zdejší atlas o bettách, tady jsou ty informace správné. Doporučuji koupit topítko s nastavitelnou teplotou a teplotu zvýšovat postupně. Aby to pro bettu nebyl šok. Další podmínka pro bettu je mít kryt, protože se Betty nadechují nad hladinou. A kdyby se nadechly studeného vzduchu, mohou se nachladit. Ale kryt naštěstí máš.

Do Tvého akvárka jak jsem již psala jedna betta ideální. Buďto se uzdraví a budeš ji moct mít, pokud by to nedala nebo bys ji někomu udala a chtěla jiné rybky, tak razborky, které dovedou být v malém akvárku. Sice se hůř shání, ale beru, že zvířata chceš chovat a dát jim nejlepší podmínky.
rybicky.net/atlasryb/razbora_ranongska
rybicky.net/atlasryb/razborka_bornejska

Každopádně dohromady bych bettu s dalšími rybkami nedávala. Tvé akvarko je dost malé. Už tak je na údržbu náročné, oproti většímu akva. A víc ryb = víc péče a taky možné problémy.

Pokud bys chtěla přeci jen akvarium a akvaristice se věnovat a máš na to místo a nějakou tu tisícovku navíc, doporučuji pořídit aspoň 60 litrové akvarko. Do tohoto akva se už dá navymýšlet ryb a hlavně není tak náročné na údržbu. Takové akvárko s nějakou základní technikou se dá sehnat i z bazaru, při trpělivosti a hledání klidně i za 500 se základní technikou. Někdy dokonce i zajeté akvárium s rybkami za děkuji.
Ale platí, že čím větší akva, tím lepší, obzvlášť pro začátečníka. Kdybych dneska vybírala své první akva, nebála bych se jít do 1oo litrového akvárka.

Snad se Ti podaří bettu zachránit. Jinak když nad tím tak uvažuji, tak Betty nejsou náročné na vodu, v přírodě žijí myslím v odpadních vodách (možná jsem si to blbě zapamatovala), každopádně v hnus vodě. Tím nechci říct, že máš na údržbu kašlat, ale spíš to píšu proto, že není třeba čistit filtr pokud normálně funguje. Jakmile by se silně zanesl, tak poté až bych o údržbě uvažovala. Nyní, jelikož je betta ve stavu v jakém je, tak bych na filtr nesahala, ale tu vodu měnila v týdenním intervalu. Jinak pak bych to viděla klidně i jen co 14 dní. Záleží, jak akva a rostlinky budou prospívat.
A z hlediska spotřeby elektřiny, nevím, jestli je nutné mít vzduchování. Podle mě ne. Betta vzduch ve vodě nepotřebuje a rostliny dovedou být i bez vzduchování.

Ještě se zeptám, co máš za filtr? Betta ráda klidnou vodu. Takže pokud máš filtr, který tzv. honí vodu, taky nebude betta šťastná.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2024 07:50 Žena Týna5589 [0] Re: Starka
Netusila jsem ze neonky rady plavou ve vetsim.
Ja si hledala co mohu dat do 20l akavrka a byly tam napsane tetry nebo betta. Ale ted kdyz hledam zvlast v cem chovat neonky tak fakt to je vetsi. Dam je teda sestre ktera ma mnohem vetsi akvarko tak snad tam ma jen rybky ktere s nimi budou v pohode. Zkusim teda teplotu zvetsit na 28° takze dneska zabehnu koupit topitko protoze tohle je celkem naprt nejde zvetsit teplota a automaticky to hreje jen na 25°. Doufam ze to pomuze. Dekuju moc ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2024 18:57 Žena Starka [204] Re: Týna5589
Je škoda, že Betty Ti bylo líto, ale není Ti líto neonek. Je to na ně totálně malé. Vyloženě je trápíš. Nejen, že neonky potřebují akvárko minimálně 80 cm na délku, ale i tak mít 9 neonek ani ne ve 2o litrech je doslova extrém. Navíc jim topíš (předpokládám) a neonky mají rády chladnější vodu oproti bettě. Ale zdroj všech problémů je přerybnění. Neonky někomu daruj. Tvé akvarko je ideální na jednu bettu, šnečky a nebo i krevety.

Filtr bych osobně nečistila, tím můžeš ničit prospěšné baktérie a tím si opět zadělávat na problémy.

Jinak Ti ráda vysvětlím jednu věc. Neonky jsou aktivní rybky a potřebují prostor pro plavání.
Že betty jsou v kelímku je zcela normální. Betty bývají agresivní a proto je lepší je oddělovat. Obzvlášť, když jdou na prodej. Opravdu nikdo nechce prodávat potrhané a pokousané ryby. A jelikož z jednoho vrhu bývá 100 ryb, ne-li více, tak ne každý má prostor na to mít např. sto dvoulitrových akvárií pro každou bettu zvlášť. Proto se Betty dávají do kelímků. Ony tam vydrží a prodejci ví, že tento stav je dočasný. Navíc Betty jsou líní plavci. Takže to, co betta naplave za týden, tak to neonka naplave za den.

Jde vidět, že sis vůbec nic nenastudovala. Což je škoda. Akvarko vypadá pěkně. Akorát by to chtělo zvolit lepší osádku. Protože momentálně ty neonky se trápí víc než ta betta v kelímku.

Jinak poraďte mi, já tu bettu na fotce nemůžu najít. Kde je? :-D

Edit: Aha, ja neviděla tu úplně první fotku.
Čtu, že betta je ve 25°C. Tak to ji může být i zima. Betta má ráda mnohem teplejší vodu, klidně 28°C. Bettu bych dala rozhodně do takto teplé vody a netrapila ji při 25°C, to je celkem málo.
I dle atlasu má být voda minimálně 26°C. Což je za mě i tak málo.

rybicky.net/atlasryb/bojovnice_pestra
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2024 18:05 Muž vlka [3426] Re: Týna5589
Filtr bych čistil, až by začal ztrácet výkon a vyplnil bych si tady podrobně prezentaci tvého akvária. To kvůli údajům, ze kterých zkušení dovedou poradit...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2024 17:51 Žena Týna5589 [0] Re: ctibum
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Akvarko je novejsi cca 3 mesice. Ma jenom 20 litru. Prvni jsem tam dala jen par vodnich snecku a po dvou tydnech jsem tam pridala 10 neonek. Jedna mi bohuzel umrela (tusila jsem to kdyz jsem si ji prinesla domu tak byla mnohem mensi nez ostatni drzela se od nich dal a narazela do sten a hned druhy den rano uz byla mrtva). Po asi mesici jsem sla do obchodu pro novou vodni rostlinku a videla jsem tam tuhle bettu jak ji maji v takove nadobe o asi 200ml bez niceho a bylo mi ji lito tak jsem si rekla ze ji vezmu. Kdyz jsem ji tam pridala vypadala mnohem šťastnější a byla v pohode i s neonkami az do ted. Bohuzel netusim jak je stara ja ji mam jen 2 mesice. Filtr cistim jednou tydne a vymenim asi 5l vody. Do nove vody pridavam AquaSafe od znacky Tetra.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2024 15:42 R Muž ctibum [6838] Re: Týna5589
Pomohlo by víc informací o nádrži, kde ryba žije - kdy byla založená, kdy tam šly první ryby, údržba, krycí sklo, fotka atd. atd. Založená a pořádně vyplň prezentaci ;-)
Jak je betta stará?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2024 11:37 Žena Týna5589 [0] – Potřebovala bych pomoc s bettou
Fotka k příspěvku Dobrý denm všimla jsem si že mi betta leží u dna a má to okolo pusinky ted takove svetlejsi. A vubec nevim o co jde a jak ji pomoct. sad Dala jsem ji pro jistotu zvlast. normalne ji chovam v akvariu s filtraci, topitkem, vzduchovodem, rostlinkami a neonkami kde ma 25°. Tedka kdyz je zvlast tak se spise drzi u hladiny na jednom miste. Nevite co ji je a jak bych ji mohla pomoct?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   12.12.2023 18:27 Muž Sha [500] Re: Lucia17
Přidejte foto celého akvária. Každé tři týdny čistíte. Jak probíhá čištění? Lehce odkalit a na filtr nesahat? Nebo to berete "z gruntu"? Tyto ryby se dožívají cca tří let, možná přišel její čas.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.12.2023 17:31 Žena Lucia17 [0] – Pomoc
Fotka k příspěvku Dobrý deň mohli by ste mi prosím vás pomôcť čo mám robiť s mojou rybičkou? Dávam jej do vody Baktopur Sera ale v návode je napísane že 1. deň sa to má dať do vody 2. deň prestávka a 3. deň sa to ma dať zase do vody ale neviem čo mám robiť ďalej. Ďakujem za pomoc, akvárium idem čistiť akurát,čistím ho každé cca 3týždne rybičku mám 2roky a toto sa jej deje poslený mesiac cca.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   29.09.2023 12:18 Muž Tojsouvěci [3581] - Kytky s čudlamaRe: Starka
Ano,asijské labyrintky pocházejí s oblastí s měkkou mírně kyselou vodou.Celý povrch těla je pokryt ochranným slizem,v nevhodném složení vody může dojít k poruše tvorby kožního sekretu a následné bakteriální infekci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2023 10:42 Žena Starka [204] Re: Tojsouvěci
Ty věci, které píšeš v odstavci o měkké vodě atd., to jsou ideální podmínky pro Betty nebo jen pro léčbu? Díky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2023 00:31 Muž Tojsouvěci [3581] - Kytky s čudlamaRe: lucouš
Omlouvám se,že mi uniknul původní dotaz z 25.9.,poškození Otonciclusy se téměř vylučuje.
Zásadní problém bude v nádrži,nevhodný hrubý substrát,chybí data parametrů vody (tvrdost,pH,NO2,NO3,teplota,stav biologické rovnováhy a použivaná krmiva).
Rozpad ploutevního lemu bude pravděpodobně způsoben bakteriemi (bakterie jsou pouhým okem neviditelné),přesnější určení by bylo možné s odebraného stěru,nebo vzorku ploutve a jeho kultivace v laboratorních podmínkách ichtyologického zaměření,následně zvolit vhodné léčivo.
Ale v reálu si přečti celý odkaz: www.nanofish.cz/… ,jestli na to nemáš čas,tak zajisti Bettě měkkou,max. polotvrdou vodu a mírnš kyselé prostředí,přidej mandloňovníkové listy,nebo olšové šištice,případně huminový přípravek k potlačení bakterií a podpoření imunitního systému ryb. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.09.2023 10:00 Žena lucouš [0] Re: Tojsouvěci
Fotka k příspěvku V akváriu mám spolu s beťákem pouze dva krunýřovce jednopruhé. Vodu v nádrži měním 1x týdně spolu s odkalováním dna (akvárium máme asi půl roku). V akváriu mám topítko, filtr, teploměr, rostliny a lávový kámen. A dále nevím, co víc byste potřeboval vědět. Přikládám i foto. Poničenou má pouze ocasní ploutev. Hřbetní je stále stejná. Beťák v pořádku plave, jí, nemá žádné další přiznaky na bakteriální infekci, krom poničené ploutve.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.09.2023 09:31 Muž Tojsouvěci [3581] - Kytky s čudlamaRe: lucouš
Nedodala jsi žádné info o nádrži,podle viditelně polámaných měkkých paprsků,pouze v ocasní a hřbetní ploutvi,tipuji okus od spoluobyvatelů v nádrži,případně počáteční bakteriání infekci.
www.nanofish.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.09.2023 09:01 Žena lucouš [0] Re: Felix
Fotka k příspěvku A myslíte, že se to může každým dnem ještě zhoršovat? Pořád se chová stejně, jako by nic s ploutvičkou neměl, ale třepí se mu pořád dál a dál. Ráda bych tomu nějak zamezila. Kapky tam preventivně dávám, aby se mu tam nezačala tvořit plíseň, ale nevím co víc pro to udělat.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   26.09.2023 22:10 Muž Felix [242] - Středoamerické cichlidy, rod Parachromis je srdečníRe: lucouš
Vypadá to na běžné potrhání z napínání ploutví na zastrašovaného "vetřelce". Žádné zaplísnění nebo patologické změny. Nabušený sameček prostě zatnul svaly, ploutevní paprsky se prudce roztáhly, jemné tkáně mezi nimi ruply... a to je celé. Za týden dva se mu to zacelí ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2023 18:27 Žena lucouš [0] Re: Lojza007
Myslíte? Žádné jiné příznaky nevidím. Chová se úplně normálně, plave, neschovává se, papá. Nevím… dnes jsem radši koupila eSHu 2000 a uvidíme. Doufám, že mu ploutvička brzy doroste.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2023 11:44 Muž Lojza007 [1175] Re: lucouš
Bakteriální rozpad ploutví?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2023 11:14 Žena lucouš [0] Re: Starka
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ta zadní ploutvička. Jako by se mu třepila. Přidávám fotku před a po.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2023 10:54 Žena Starka [204] Re: lucouš
Vidím normální zdravou rybu. Nebo jsem slepá? Nevím, co máš na mysli za anomálii.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2023 10:44 Žena lucouš [0]
Fotka k příspěvku Dobrý den,

Nevíte, co se mohlo přihodit? Jestli je to nějaká začínající nemoc či se ploutvičkou jen někde otřel? V akvárku mám rostliny, filtr, topítko a lávový kámen a je pouze s dvěmi krunýřovci jednopruhými. Plave a jí normálně, nikde se neschovává ani nic podobného. Vodu měním každý týden cca 1/3 akvária.

Poprosila bych o radu, co s tím mám dělat, ať mu ploutvička zase co nejdřív sroste.
Předem děkuji za každou radu.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2023 14:16 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Majka_dm
...keď sme prišli v nedeľu nakŕmila som ako vždy to čo zje do cca 3-4min. Všetko zjedol, nič som si nevšimla a večer už sa len tak oprieral nepláva len sa schováva a všimla som si taku guľu pri tých predných maličkých plutvach že sa mu vytvorila...
Asi je překrmený. Představa, že se tahle ryba láduje 3-4 minuty, je lehce děsivá! :)
Nechte ho vytrávit a pak jej krmte jen "decentně" - špetičkou krmiva, kterou zkonzumuje během pár vteřin. A stačí jen jednou denně, ne desetkrát. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.09.2023 22:38 Majka_dm – Opuchnutý krk
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý deň, prosim o radu, som celkom začiatočník v akvaristike ale predtým než som šla kupovať rybku som si veľa naštudovala. Máme novo založené akvárium asi 30.8 nechala som ho zabehnut asi týždeň a až tak sme kúpili Bettu, máme ho osadené nenáročnými rastlinkami kamienkové dno, filter ohrievač teplomer. Teplota vody 26 stupňov, čistom raz za týždeň cca štvrť vody odkalovačom akvárium 25L. Asi v stredu sme kúpili 2x slimáka neritina, vyčistila som akvárium v piatok a na víkend sme šli preč, bolo odvtedy zhasnuté, keď sme prišli v nedeľu nakŕmila som ako vždy to čo zje do cca 3-4min. Všetko zjedol, nič som si nevšimla a večer už sa len tak oprieral nepláva len sa schováva a všimla som si taku guľu pri tých predných maličkých plutvach že sa mu vytvorila prosim, čo mám robiť máme ho fakt asi 10dni a poctivo sa starám o všetko dokonca si teraz za víkend vytvoril prvý krát veľké penové hniezdo, neviem či som niečo pokazila prikladám fotky. Veľmi pekne ďakujem.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2023 12:09 Muž Freedlo [179] Re: Bianka
ahoj. Nejsem odborník na Betty, ale dle mého je Akvárku velmi velmi čerstvé na jakoukoliv rybku. Ideální doba zajetí jsou týdny a ne dny. Hádám, že se tam rybičce moc líbit nebude. Nejsem si jist, zda-li to způsobilo tu bouličku, ale rozhodně ji to nepomůže.

Jaké jsou paramentry vody? Amoniak, dusitany, dusičnany, - nasazovala si bakterie ro rychlejší zaběhnutí a rozjetí akvária? Určitě bych přidal na rostlinách a tím "barevným pískem" si také nejsem moc jist. Za mě ideálně kvalitní substrát do kterého se dají rychlerostoucí rostlinky. Určitě by to i lépe vypadalo;)

Co čtu, mohl by to být i náběh na bakteriální infekci popsanou níže. Špatné podmínky v nádrži, stres při exportu..ale to jen spekuluji. Určitě tu budou zkušenější chovatelé;)

Bakteriální rozpad ploutví
Projevem této běžné bakteriální infekce je vytvoření bílých míst nejen na ploutvích, ale i v místech tlamičky a šupin. Ploutve se začnou třepit a rozpadají se (od toho název nemoci). Bakterie, které způsobují toto onemocnění se v podstatě nacházejí ve všech akváriích, ale ohrožují jen ty ryby, které žijí ve špatných chovných podmínkách a tím mají oslabený imunitní systém. Příčinou však může být také stres, ať již z přepravy nebo ze samotné manipulace.

Jako první bychom měli nemocnou rybu odchytit a umístit do karantény, jelikož tato nemoc je vysoce nakažlivá. Následuje výměna akvarijní vody v nádrži, kde se nemoc vyskytla. Dno akvária musíme udržovat v čistotě (odsávání dna se zbytky potravy). Dále musíme zkontrolovat pH a teplotu vody. K léčbě použijeme léčiva od ověřeného výrobce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2023 01:29 Žena Bianka [0]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý deň, chcela by som sa informať, pretože akvárium mám takmer 4dni a dnes som si všimla na bete, že má taku bielu bodku na hlave a po pozeraní videí som si všimla ešte jednu ako keby pod žiabrami . Skúšala som nájsť na internete, čo by to mohlo byť no neviem či to je krupička pretože tie bodky sú len 2 a čítala som, že sa robia na hlave až v poslednom štádiu. Neviem vôbec čo to môže byť a budem rada ak mi niekto poradíte????
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   19.07.2023 14:36 R Muž Anthrax [4730] Re: Karolinaa
Ahoj. Není to vyloženě nemoc.. Je to znak nefungující nádrže. Problém je, že nádrž není zařazena tak, aby týdenní výměny vody plnily to, co mají. Prostředí ve vašem akváriu je zkratka příliš nestabilní, aby vznikla dlouhodobá rovnováha.
Pro inspiraci:
rybicky.net/nadrze/27262-hotel-u-rudika
rybicky.net/nadrze/26432
rybicky.net/nadrze/28596-prvni-mensi-valcino-akvarium
Zařiďte rybce něco podobného a takové povlaky vás trápit nebudou. Všimněte si hlavně rostlin (živých).
Vaše ryba to zatím celkem dává, ale je možné že ji tohle dříve či později prostředí skolí.
Zatím nezbude než měnit vodu denně. Kolik vody měníte?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   19.07.2023 13:20 Muž Lojza007 [1175] Re: Karolinaa
Doporučuju napřed přečíst tohle:
rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2023 12:19 Karolinaa – Čím to je?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravim, pořídila jsem diteti ke třetím narozeninám betu. Na internetu se píše ze stačí měnit 1x týdně ale ja musím měnit co druhy den protože se tam dela neustále povlak viz fotky. Čím to muže být a jak se toho zbavit? Rybku máme od 7.7
 
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   06.07.2023 19:01 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Andrea855
Darujte raději obě. Labeo nepatří do tak malé nádrže.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.07.2023 12:25 Andrea855 Re: Felix
Děkuji, myslela jsem si to. Ve zverimexu mi prodali dvě jako mírumilovný ryby. Později jsem se dočetla, že jsou agresivní a měly by se chovat po jednom. Nejspíš mají na svědomí i 2 pancéřníčky panda.Zkusím jednu někomu darovat
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.07.2023 19:21 Muž Felix [242] - Středoamerické cichlidy, rod Parachromis je srdečníRe: Andrea855
Mohu se mýlit, ale připadá mi, že jej pokousalo to labeo. Ona jsou docela nevrlá a pokud je někdo vyprovokuje (beťák snažící se udělat dojem na samičku může konflikt vyvolat snadno a rychle), dokáží opravdu ošklivě ublížit. Ostatní rybičky vypadají zdravě, pravděpodobně by tedy mohlo jít právě o pořádný hryzanec. Samozřejmě se do toho obratem dá nějaká druhotná infekce, určitě by byla vhodná nějaká protiplísňová opatření, rybičku důsledně sledovat a případné změny neprodleně řešit konzultacemi :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.07.2023 13:46 Andrea855 – Betta
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den, poradíte mi někdo? Ze dne na den se bettě udělalo tohle. Je to nemoc, nebo je zraněná? Plave, ale potravu moc nepřijímá. Mám akvárium 60l, vodu měním každý týden a filtr 2x do měsíce. Děkuji
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2023 08:09 Johnny Re: Rybar
Jedu teď ráno koupit tu sul, tak uvidím po aplikaci. Ještě jednou děkuji za radu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2023 04:54 Muž Rybar [-29] Re: Johnny
Když se chce jde všechno ! Pokud si psal, tak už týden je v karanténě . Tak akorát strácíš čas. Pokud někdo chce radu a dostane ji musí jednat . Pokud je to vážně ,tak to ne musí vyjít . Položil si otázku já odpověděl . Pokud začnou problémy je třeba hned jednat ,tady většinou lidí chtějí radu ,až je někdy pozdě . Pokud máš obavu z té soli můžeš být v klidu .Taky jsem sněma začínal v sladkovodní vodě . Když betákovi opuchlo oko a začal mít vředy ,zašel jsem do akvaristiky koupil mořskou sůl a od té doby je klid .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   21.06.2023 22:12 R Muž ctibum [6838] Re: Johnny
No než to osolíš, bylo by opravdu vhodné vložit tu fotku ryby, pokud možno detailní a přidat informace o nádrži, nejlépe založit prezentaci. Třeba ti někdo fundovaně poradí, co a proč té rybě je a pomůže ti odstranit i příčinu, ne jen následek...
Vložit fotka ti nejde proč?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2023 21:22 Johnny Re: Rybar
Škoda, že mi nejde vložit foto, tam je to krásné vidět. Tak budu věřit, že to pomůže. V akvarium centrum-Invital mi podle foto radili tu modř, ale vůbec nezabrala. A ostatní léčiva, nevím jaká, když přesně nevím co to je. Každopádně díky za radu, zkusím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2023 20:30 Muž Rybar [-29] Re: Johnny
Pokud není pozdě . Tak to bude fungovat ,mám je takto trvale i s rostlinami.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2023 18:11 Johnny Re: Rybar
Děkuji za radu , zkusím jestli zabere. Je v karantene týden..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2023 17:58 Muž Rybar [-29] Re: Johnny
Mořská sůl přesně na vážená 0,5g/l a k tomu 25 stupnů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2023 17:47 Johnny – Prosím o radu
Zdravím, prosím o pomoc co by to mohlo být za nemoc. Samicka betta- plave normálně, možná méně žere, zhubla,že začátku se otirala o předměty, teď už ne..na těle jakoby malé nitky, po preleceni Esha 2000 , jich je méně, ale přijde mi jakoby se ji udělal vřed a panem malinké dvě dírky na hlave. Bylo mi doporučeno přeložit metgyl.modri, nic se zatím nezlepsuje, co s tím? Děkuji.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2023 19:09 Muž Rybar [-29] Re: Baytiri
Barva u samců se může měnit během života .Je to výsledek barevnosti předků .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2023 11:19 Žena Baytiri [0] – Betta - barva
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Prosím o radu/názor, zda mám v případě, kdy se mojí rybce začíná pomalu ztrácet barva /viz. foto/, začít podávat nějaká léčiva nebo ještě počkat. Začalo to pár dní poté co jsem udělala klasickou údržbu. Hodnoty vody OK, teplota vody byla teda nižší, tak jsem přitopila (třeba to pomůže?). Jinak je aktivní, jí. Nebo podávat pestřejší stravu pro Betty? Moc díky!
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2023 13:52 Muž Rovano [228] - RostlinyRe: Tereza17
Odpovím jen na jednodušší otázky.

Otírat se rybky mohou z více příčin. Vždy to je ale nějaký vnější parazit. Bílé tečky nemusí indikovat jen "krupičku", ale i jiné parazity. Krupička může probíhat skrytě i viditelně-proto to otírání i u zdravé ryby.
Léčbu s Esha nedokážu posoudit, nikdy jsem to nepoužil. Pokud uvádí i na krupičku, pak ok. Většinou se doporučuje u léčby zrychlit vývoj cyst zvýšením teploty vody.
Léčba krupičky je snadná. Je to lehce kontrolovatelná nemoc.

Lymphocystis je virus (nekontrolovaný růst buněk) a co jsem našel zde, tak se ryby usmrcují. Otázkou je, zda je to skutečně on.

Osobně filtr nechávám. Nemám v něm nic, co by odbourávalo léčiva(ale může se tam některé kumulovat mechanicky).

Nemoci nevznikají v zarostlém akváriu. Primární příčina je jinde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2023 13:33 Žena Tereza17 [0] – Postup při léčbě
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj,
uz to bude 2 týdny, co se ve vedlejším akváriu objevila na samicce betty nemoc. Po dlouhém hledání jsem usoudila, ze je to nejspíš Lymphocystis (na jedne straně hlavy se ji udelala velka boule a ježily se ji supiny, chvili i krvacelo, ale pak se z toho udelal vyrustek, ktery upadl. Nyni uz ma jen bouly a trochu najezene supiny) + druhotne napadeni plisnemi. Nasadila jsem esha 2000 a exit a uz kapu 12 dní. Je ve 12l akváriu, ma tam kamenity substrat, topitko a vzduchovani. Nepochopila jsem, jestli je dobré tam nechavat filtr, tak je zatim pryc. Je lepsi tam filtr nechat? Protoze je pryč, tak ted vymenuji pulku vody kazdy druhy den a kazdy ctvrty cistim cele akvarium i vyvarenim substratu a kompletní vymenou vody. Je to tak správně? Pokud nesouhlasíte, tak prosím o radu, jak byste postupovali vy.
Take se mi v hlavním akváriu na sameckovi betty objevuji tecky, ale to je podle me spis krupicka. Beťák se take uz nekolik dni hodne otírá (je to take krupickou?) + jedna mecovka ma na ocasku jednu tečku. Tady vymenuji 1/3 az 1/2 tydne a cca tyden kapu eshu 2000 a exit. Filtr tam je, vzduchovani není. Akva 60l.
Chtela bych se tedy zeptat na obe akvaria, jestli postupuji dobře, nebo prave naopak. Pište mi prosím rady. Akvarium uz mam přes rok. Nemoce vznikly dle mého příčinou plovoucích rostlin. Hodne se nam množily a kvůli tomu byla nejspíš stojata voda. Nic jiného me nenapada.
Moc děkuji.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   03.03.2023 14:31 R Muž Anthrax [4730] Re: aksile
Za mě je to i tak zbytečně častý zásah do akva. I ona hnědá řasa by tomu nasvědčovala, ta se většinou vyskytuje v ne úplně zaběhlých nádržích. Rostliny rovněž vypadají nově. Takže si stále myslím ze to bude nestabilitou prostředí/ nezajetým akváriem.

Červíci jsou co přesně? Ne vše je vhodné...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2023 13:46 Žena aksile [1] Re: Anthrax
Filtr čistíme 1x za 2-3 týdny. Krmení je to Betta bio-gold a občas mražené červíky, ale ty moc často nebyli.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.03.2023 12:26 R Muž Anthrax [4730] Re: aksile
Jestli to chápu správně, tak čistíš každý týden dno i filtr. Podle mě je to příliš. klidně to muže být příčina. Akvárko se pořádně nezaběhne, když se čistí příliš.
Nevím co v tom akváriu máš ale ta betta zase tolik odpadních látek nevyprodukuje, aby se muselo sahat tak často do filtru.
Edit: Co krmeni?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2023 12:18 Žena aksile [1] Re: Anthrax
Ahoj, právě že se nezhoršuje po údržbě a údržba probíhá odkalování (cca 1/3 vody), čištění filtru, čištění rostlinek. Vytvořila se nám v akváriu hnědá řasa a teď jsme začali do vody přidávat Flourish excel a začala se rozpadat a už se netvoří další. Určitě klamou fotky, protože zadní strana je taková nerezová od té řasy a kameny jsou také hnědé. Teplotu akvária jsme zvýšili na 27°. Akva velké 25l s krytem, osvětlením, filtrací a topítkem. Prezentace založena.
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.

+ Přidat reakci


Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] ...... 99

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 100191x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10015-betta-splendens-nemoc