Sinice
"v zabehnutom akváriu a nemôže sa jej zbaviť" - A keď sa jej zbaví v tom zabehnutom akváriu pomocou tohto (bez ďalších zásahov), tak sa nevráti (naozaj sa jej zbaví)... to hádam nie, či?
A keď niečo také odporúčaš, vieš dať aj návod na aplikáciu, overenú praxou - nenašiel som jedinú zmienku ohľadom rias/sinice v súvislosti s týmto veterinárnym prípravkom... teda ani o dopadoch na ostatné veci v akva.
Tak poslouchej. Jsou akvaristé kteří nemají trpělivost počkat až sinice odejde sama. Někdo má sinici třeba i v zaběhlém akváriu a nemůže se jí zbavit je spousta příčin pro. A já nikomu neříkám aby takto likvidoval sinici. Pouze jsem napsal co na ni spolehlivě platí. Nejsem si ani vědom že Enrobioflox 10% ničí spolehlivě nitrační (prospěšné) bakterie. Určitě ne všechny. Jak jsem psal Sinice je v nově založených akvárií běžná. Sama zmizí. Jestliže se jí chceš rychle zbavit použij Enrobio flox 10%
Proč by měl používat v rostlinné nádrži na sinici silné veterinární antibiotikum, které mu ostatni (prospěšné) mikrobální osídlení spolehlivě zlikviduje a stejně neřeší příčiny vzniku sinice, si nechám s dovolením vysvětlit...
Mohlo by to začít dobře růst, podmínky k tomu máš
Píšeš že rostlinky rostou a již jsi zastříhával takže za mne snad dobře. Přidej rostlinky ty ti pomohou nastolit rovnováhu. Hlavně rychle rostoucí. Sinice by měla zmizet sama. Odsaj co půjde a sleduj akvárium. Zářivku můžeš regulovat přistíněním plovouček takhle to dělám v Laguně
Myslíš bomba jako dobře nebo jako ironicky?
Tyhle parametry nemám jak změřit ale rostlinky jakmile podávám hnojivo tak rostou dost už jsem jednou i zastrihaval. Intenzitu světla moc nevím jak změnit když je to obyčejná zářivka která prostě svítí furt stejně.
Podle fotky máš v akva málo CO2. Alespoň Drop checker je tmavý. Jak je voda ze studny tvrdá? CT tvrdost a UT tvrdost? Hlavně ta UT je podstatná na PH. Rostlinky rostou? Na záběh málo rychle rostoucích rostlin. Nehnoj fosfátama a dusíkem, alespoň teď. Na Sinici uber trochu intenzitu světla a sleduj akva jak se chová.
Na high-tech má velmi málo rostlin a Drop checker alespoň podle fotky tmavý. S kombinací s hnojivem a silným světlem to bude bomba.
Drop checker má v miníčku
Ps:Jakože "obdivuju" lidi co dokáží do 20 litrů vody sypat hnojiva, pouštět co2, a zkoušet high-tech.
Budu sledovat.
Co2 bych nikdy nevypínal přečti si něco o příjmu uhlíku vodními rostlinami.
maniakva.sweb.cz/… Můj "tip", je přehnojení.
CO2 netřeba vypínat,jen je třeba vědět kolik ho tam je...
Jak jsem psal Sinice je v nově založených akvárií běžná. Sama zmizí. Jestliže se jí chceš rychle zbavit použij Enrobioflox 10%
Starší reakce
je malé, okrem rastliniek a slimákov len 3 malé guppy.. takže priestor na experimentovanie mám... ale zatiaľ dúfam, že sa to podarilo...
To je fajn
Důležité je, aby se sinice nevrátila. Za mě je aplikování takového přípravku pouze prvním krokem, který řeší dočasně následek. Pokud se však nic nezmění je velmi pravděpodobné že se vrátí.
Asi pred 3 týždňami sa mi v najmenšom akváriu objavila sinica a intenzívne sa rozrastala... najskôr egeria a ceratophyllum (tie som skoro celé vyhodil, veď dorastú), obalila korene na hladinovej salvinii... všetko zelený povlak, plný bubliniek... potom to však prešlo už aj na anubias, sagittariu a filter i jeden z kameňov... keď som čítal články o takmer vždy neúspešnom alebo veľmi dlhom a náročnom boji s týmto problémom, bol som dosť zúfalý... ale v novších príspevkoch na tomto fóre to začalo byť optimistickejšie...
Objednal som Blue Exit od Easy life a začal dávkovať, držal som sa na dolnej hranici predpísaného množstva a už po 3 dňoch bolo vidieť, že postup sinice sa zastavil a ďalší deň už bola na ústupe. Po 5 dňoch som prestal s liečbou, 6-7 dní od začiatku aplikácie už žiadna v akváriu viditeľná nebola, ale podľa návodu som počkal s výmenou aj dopĺňaním vody. Zdá sa, že liečba bola úspešná.
Starší reakce
Tak jsem zkusil Blue Exit kůru. Vyměnil jsem polovinu vody a přidával 5dní po 5ml na 40l vody. Za pět dní po ukončení přidávání Blue Exitu došlo k mírnému zhoršení a rozrůstání sinice. Všim jsem si, že jí svědčí výměna vody. Takže to zhoršení mohla způsobit ta výměna poloviny vody. Přidal jsem i ten BioExit blue, který má být na podporu baktérií dna a taky nic. Tak to už jsem nevěděl co s tím. Změřil jsem NO3 a bylo na 1mg/l…! Tak znovu. Vyměnil jsem teda čtvrtinu vody (ač nerad) přidal Bio Exit Blue a NO3 zvednul na 20mg/l. PO4 jsem se snažil držet na 2mg/l.. Sinicový kobereček začal tmavnout. Po odstranění ztmavlé sinice písek sice trochu zezelenal, ale na sinici už to nevypadá. Spíš nějaká jiná řasa. Sinice trochu ještě roste na vrcholcích stonovek, ale vypadá to dobře. Nevím jestli pomohlo množství dusičnanů a fosforečnanů, nebo BioExit Blue, nebo obojí, každopádně si myslím, že proti sinici pomáhá neměnit vodu.
K jídlu zalívám jen bio hnojivama. Ale okrasky a pokojovky vodou z akva, ale s Blue Exitem jsem si nebyla jistá.
To mě ani nenapadlo, lil jsem do nádrže Tetra AntiAlgae nebo tak nějak se to jmenovalo a s tou vodou se pak normálně zalívalo. Všemu se doteď daří, ale cokoliv na jídlo bych tím radši nezalíval.
Ještě jeden dotaz na Blue Exit, jestli někdo bude vědět. Používám ho, ale jde pak použít vodu na zálivku květin? Zalívala jsem před tím vodou z akva a teď si nejsu jistá.
Starší reakce
Co se krevetkám nelíbilo, netuším. Já je teď nemám a ve velkém ani nikdy nebyly. Ale byla jsem se ptát ve SkloRexu a Blue Exit likviduje opravdu jen sinice a jiné řasy ne. Když jsem to kupovala, protala jsem se jen na šneky a ryby a pro ně bezpečné.
Tak jsem našel svlečku a i tu poslední krevetku. Už vypadá klidně, tak jsem ji tam nechal. Že bych se trefil do období kdy ta jedna krevetka byla zrovna svlečená a ten Bio-Exit Blue jí neudělal dobře? Vhledem k tomu, že někdy nezapůsobí na sinici ani ten Blue exit a na zelené řasy mají jiný Exit, tak zeleným řasám by neměl vadit, ne?
Měl jsem tu Bio-Exit Blue, tak jsem protřepal a použil. 10ml na 40l podle návodu. Okamžitě začaly krevetky bláznit a lítat po akvárku. Měl jsem 4 Japoniky. Po hodině to asi jedna už narozplave, i když jsem je přemístil a jednu nemůžu najít. Dania Perlová prozatím v pohodě.
Nevím, kam dát dotaz, tak snad sem, Blue exit nemá své vlákno... Přípravek Blue Exit - používám, funguje, akva je krásně čisté, sinica nikde. Ale..jak působí? Jen na sinice? Mám v akva Neritinu pulligeru a vždy vylézala v noci. Teď mi příjde, že hobluje už odpoledne...Neničí to třeba veškeré řasy? Aby Neritině zbyl gáblík... A to jsem chtěla ještě šneky dokupovat...???
Na flaštičce psáno: působí proti sinicím, neboli modrozeleným řasám/cyanophyta...
Starší reakce
Já použil EnviFish a zabral.
Zdravím, předně díky za všechny příspěvky v tomto vlákně a na fóru. Čerpal jsem poznatky a chci se stručně podělit s mým bojem se sinicí.
Sinice se zničehonic vyskytla v mém 240 juwelu někdy v červenci. Po návratu z týdenní dovolené jsem akvárko nepoznal. Prostě zelený hnus.
Začalo čištění a různé postupy. Pomohlo totální zakrytí na 5 dní, pak výměna vody. Hooodně moc pomohl Bluexit. Už už to vypadalo, že bude vše ok, ale bohužel, neřád začal řádit po vysazení bluexitu.
No díky jednomu článku kdesi z mnoha prostudovaných jsem nabyl dojmu, že problém spíše tkví v tom, že rostlin je relativně hodně, a některé začaly strádat a začaly jim opadat listy. Takže něco jim chybělo, neprospívaly a sinice měla volné pole. Do té doby jsem bublal CO2 z kvasinek a přidával ještě tekutou formu a také sem tam profito. Začal jsem nyní přidávat na rady zdejších matadorů fosfor 1,5 - 2ml denně a cca 1 ml dusík.
NEchci ještě říkat HOP, ale po týdenní aplikaci je sinice evidentně na ústupu - drží se ještě v malém množství u Limnophil, ale je to úplně něco jiného, než před týdnem. A co více, rostliny začaly vypouštět nové výhonky a listy. Více posoudíte na posledních 3 fotkách u mě v prezentaci. Třeba to je blbost, ale třeba tento postup někomu pomůže
Starší reakce
Málo světla ze začátku max. 8h počítám.
Dneska odkryto a akva je čisté. Jen nevím, kdy a jak moc začít svítit..?
Takže z toho mi vyplývá udělat teď ty testy, i když ty asi nebudou moc podrobné..
Nejsu vůbec chemik, takže mi to asi musí někdo nadiktovat.
Na nabidku samo mrknu.
Ryby jsem nechtěla dokupovat právě, když řeším toto.
Edit: Jinak dneska 5.den Blue Exit, pak návod hlásá co týden udržovací dávku. Zároveň 14 dní nedoplňovat vodu, ale mohla bych mikro hadičkou odsát zbytky sinic z rostlin, nebo to nechat na chemce? a kdy odkrýt?
Ahoj, myslím že problém sinice v tvojom akváriu je nevyvážené hnojenie a špatný rast rastlín a hlavne baktérii. Vzhľadom na malý počet rýb, nie je problém odpadu z rýb, ale zlá funkčnosť rastlín a baktérii a tak má sinica malú konkurenciu. V článku tu:
jardenakvaristika.sk/… sa dočítaš, že fosfor je dôležitý pre činnosť a rast biofilmov a ak ho nemáš alebo je ho veľmi málo v akva a to je fakt, tak sinici sa bude dariť. Ďalším problémom je nepomer prvkov voči Ca, toho je veľa na vstupe 90+mg/l, takže Mg a K by som pridala na aspoň 15-20mg/l vo vode a to asi Profitom nepôjde aby si to neprehnala s mikrom /môže byť toxické pri veľkom dávkovaní/, takže by som pridávala K2SO4 a MgSo4 zvlášť a Profito podľa návodu no a samozrejme PO4 na aspoň 1mg/l.Tieto hnojivá nájdeš v ponuke predajcov ako K+,Mg+ alebo Fosfo. Dodáš po každej výmene vody, dusičnanov je dosť, tie problém nebudú. Použila by som aj Seachem Pristine podľa návodu, než sa sinica stratí, výmena 1/2 vody aj častejšie problém nie je, iba treba prihnojiť...
Asi bych jako první prubnul změnit teplotu v akváriu. Určitě jsi přečetla kde co o Sinicích, ale vzpomněl jsem si na zlaty dobry ,,Horácovo akvárium,, tam určitě najdeš pomoc...
Na 2.stránce teto diskuze je rozepsáno dle deníku, jak se sinice objevovala a mizela. Akva mělo i bezsinicová období.
Snažím se nějak dopídit příčiny vzniku té Sinice. Pokud se stále objevuje, bude to chtít nějakou radikální změnu prostředí...
Octovým testem prošel, je to doporučovanej Flexi.
A nemůže být problém v tom štěrku co máš ve dně ?
Pistie jsem měla několikrát. Zničí je sinice..měla jsem i růžkatec, ale když vyleze a plave na hladině je to pro změnu ... sinicový ráj. Když sinice nebyly, růzkatec byl hezký (chci zase sehnat), ale Pistie přijdou o kořeny a zajdou mi. Ale měla jsem je několikrat.
20W na 50 cm výšky mi nepřijde nijak moc. Zkoušela jsi zakrýt hladinu plovoučkama ? Nasadil bych rozstřikovací rampu a ,,hnal,, vodu nádrží...
No,nenapadlo mě, jak jinak snížit intenzitu svícení. Každopádně můj plán je po Blue Exit natestovat vodu, nechat udělat nebo koupit test, to ještě nevim. A podle výsledků upravit/změnit hnojení.
A chemii jsem dala proto, že se problém opakuje - viz níž zde v diskuzi - a to se běžná údržba protáhne na takovou dobu, že mě to pak neba. Odstraňovat něco mechanicky v 200litrech je fakt na dlouho..
Ani testy, ani chemii jsem nikdy dávat nechtěla, ale jestli tu sinici neudržím aspoň v nějaké normální mezi, tak s tím vším snad seknu.
Sinice jsou prevít a hlavně na nic nečekají. Mně se dvakrát objevily na jednom místě u čelního skla ve dně, pokaždé se mi je podařilo několikerým odsátím odkalovačem postupně odstranit a od té doby mám klid. Sinice jsou asi důsledkem prostředí v němž se objeví. Myslím si, že nejlepší je postupné odstraňování - mechanicky, odkalovačem, setřním, aj. - až postupně zmizí. Je to boj na delší čas, ale jakmile takhle postupně ,,samy,, zmizí, je velká pravděpodobnost, že se neobjeví. A co se chemie týče, snad jejich výskyt podporuje nedostatek dusičnanů, ale chemii bych rozhodně nedával. Raději ty rybičky - větší počet - a jejich krmení. Ale je to jen můj subjektivní amatérský názor na Sinice...
No, nějak mi to hlava nebere, proč s takovým světlem vypojovat jednotlivé kabely.
Myslím, že to nic moc neřeší.
Jestli jsem se díval na správná světla v nabídce různých eshopů, tak všude doporučují tenhle kontrolér - stmívač
www.rataj-spk.cz/…
Možná by šlo použít i něco úplně obyčejného, muselo by se ale zjistit, jestli by to pasovalo
www.led-tech.cz/…
Taky nevím, možná se teď po zatemnění a přeléčení silnice zbavíte, nicméně si říkám, že jestli začnete zase naplno svítit, tak ji za chvíli budete řešit zase.
Ale třeba může být příčina i někde jinde, já osobně měl problém s nadměrným svícením
Nádrž je znovu založena (stěhování) a po vpuštění první osádky se vyskytly sinice, vše viz deníček. Chci vyřešit sinice a pak buse pokračovat osádka. V nádrži plavalo přes 50 ryb svého času..
10 rybiček na tak velké akvárium mi přijde docela dost málo. Voda - světlo - rostlinky - rybičky by podle mě mělo být tak nějak ,,v rovnováze,,...
Ano, mám led světla. Stmívač nemám, ale přes týden jsem měla vypojená bílá světla a svítila jen barevnými. Je to na 2 rozdělené kabely, tak můžu jeden vypojit. Sinice rozjetá všude.
Od včera je tam každopádně Blue Exit a zakryto.
Starší reakce
Aha. Nemyslel jsem ani tak délku/dobu svícení, ale spíš intenzitu.
Jestli svítíte LED světlem (podle prezentace asi ano), tak zkusit ubrat na síle. Pokud tedy máte led kontroler/ stmívač - většinou k světlu dodávají aspoň ten zakladní, manuální pri koupi.
Prostě, když jsem založil velké akvárium a dal první fotky do prezentace, tak mi tam někdo hned v prvních reakcích napsal, že pokud tam budu prát tak moc světla, tak si přímo žádám o to, aby se mě pořádně rozjela řasa a nebo i sinice..že ať radši uberu na síle světla. Dotyčný měl tehdy pravdu.
Nejdřív jsem používal manuální stmívač, teď TC 420. Ani u jednoho akvária ale nemám nastavena světla na 100%
O parametry vody jsem si psala do vodáren, viz 2.stranka diskuze nebo prezentace. Ale někdo z Brna tu psal, že mám tu chybí třeba fosfor. Proto mě napadly testy.
Akva nyní je ve světlém pokoji, odpoledne se otočí slunko a svítí tam. Když su doma, stáhnu žaluzky. Svícení poštelováno hodinama tak, ze je pauza, když se slunko otočí. Doba byla dohromady 8 hod, na doporučení kamošky ze Sķorexu zkrátím na 6 hod.
Minulý byt nebyl tak světlý, ale odpoledne mi tam svítilo taky.
Zdravím.
Jen se zeptám, kde je akvárium umístěné? Není na přímém světle? A kolik akváriu svítíte? Naplno nebo je osvětlení nějak částečně stažené?
Totiž, u mě se začala sinice dělat při rozjezdu akvária, kdy jsem měl málo kytek. Tehdy ale zabralo dodání více kytek, snížení intenzity osvětlení a mechanické odstranění s výměnami vody. Potom se objevila ještě jednou, když jsem zase přidal na svícení, ale zpět jsem ubral a vrátilo se vše do normálu. Od té doby mám pokoj.
Jinak, základní parametry vody v Brně se dají zjistit na dané adrese přímo tady v mapě:
mapy.bvk.cz/… Tak jsem si dala tu práci a pročetla deníček a zhruba takto to šlo:
19.1.17 založeno
12.5.17 první hnojení (Profito)
17.6.17 první zmínka o sinicích
19.7.17 zateměno a začátek hnojení Sanytrem
24.9.17 opět trocha sinice v rostlinách+1 den zakrytí
1.10.17 trocha sinice na skle
Pak nebyla a objevuje se až 5.8.18, zároveň s mega vedry až 30°C., ale ustoupila.
Pak se objevuje v cca v pol.roku 21, což bylo především velmi špatnou ne/údržbou před stěhováním.
Po znovuzaložení nádrže 1.8. se sinice objevila už 26.9.
Problém se tedy opakuje, ale zároveň byly dlouhé bezsinicové periody, tak prostě nevím.
Zakoupen zde konzultováný Flexi, octovým testem prošel.
Přidat reakci
1 ...... 73 74
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 81425x