Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Štětičková řasa a její konzumenti

 

NápovědaFórum » Řasy » Ruduchy 

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Štětičková řasa a její konzumenti
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2016 19:45 Muž larix [1420] Re: lacewings
0 napsal: ... Podíl na tom stavu mají jiní zásadní činitelé,...
Dotaz Prosím, uveďte menovite tie zásadné činitele.
Poznámka: Znečistenie organickým látkami, oxidačno-redukčný potenciál, obsah železa, obsah kyslíka, prúdenie vody, obsah a kolísanie obsahu CO2, intenzita osvetlenia ani obsah kyslíka to nebude. Všetko som skúšal a (samostatne) nezabralo na Audouinella nič. Ani biologický boj s výnimkou kotúliek, ako som písal v prvom príspevku tohoto vlákna po 4,5 roku (29.09.2016 22:20).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   02.10.2016 13:01 0 Re: lacewings
Tento příklad se nedá srovnávat s běžnými pokojovými nádržemi a vyzdvihovaný význam je zavádějící. Podíl na tom stavu mají jiní zásadní činitelé, které tu nemíním za "lacewingse" vysvětlovat. Takový letitý zkušený přírodomil, by to mněl snadno vypozorovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   02.10.2016 09:08 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: JirkaŠčobák
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku -pouze doplním,aby to tvořilo trochu větší náhled ,než pouhé konstatování ,,I takle to jde,, ;-)
-voda,jedná se o studniční vodu z oblasti se zvýšeným výskytem podílu jílu v půdě,na kameném podloží,jedná se o celoročně otevřenou studnu,která slouží k napájení zvířat v chovu.Je tedy patrný zvýšený obsah řas,mikroorganismů a živočichů,jednoduše živá voda.
-akvárium mělo sloužit jako zdroj živého krmení,v podstatě jsem si chtěl ověřit možnost dlouhodobějšího přísunu živé potravy,bez rizika přivlečení nežádoucích organismů.
Složení-Daphnia manga,Daphnia pulex a Daphnia longisspina,Cyclops landei a Moina macrocopa.
rybicky.net/atlasostatnich/okruzak_kanadsky se dostal do akva s první rostlinou která byla zasažena ruduchou.Během týdne jsem zpozoroval značný úbytek této řasy a tady žačal impuls se tím obšírněji zabývat.Studií k okružákúm lze nalézt na netu dostatek,tak nebyl problem si vše najít a porovnat s doposud získanými poznatky.
-rostliny,tak tady plavu čubičku :-D ,proto pojmenování bude spíše slengové ;-)
První byla ta uprostřed na kořínku s kamenem co má proužky,rostlina zasažená ruduchou a řasou.Asi po čtrnácti dnech přidáno 5ks červené Ludwigie a jedna zelená,zdravé rostliny ,bez zařasení.Postupně se populace okružáků rozrostla a bylo potřeba další květenu-potravu.Akvarijní mrkev-super kytka zastínila vodní plochu a přesto se tam dostanou sluneční paprsky.Pak už to šlo jak na drátkách.Stálým doplnováním zařasených kytek,sinic se vytvořil biotop,který mě samotného překvapil.Naposled jse přidal ten trs toho zeleného úzkolistého ,,špenátu,,-asi Trident.který byl silně zasažen sinicemi.už po týdnu bylo vidět zlepšení,dnes je možné ho dát v klidu do akva.No a to krmivo,taky super.kousek v rohu lévé části akva u čelního skla,jsem vysypal trochou písku ,tam odsávám živou a nejde mi to se zbykovým kalovým sedimentem.Výměnu vody jsem již uvedl.
-tak ještě několik fotek ,nebylo počítáno s presentací,tak pouze mobil Nokia 6300,taky už veterán. ;-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.10.2016 05:36 Muž LiborSprysl [9015]
A co teprve taková marisa... :-) Dokud je řasa, tak je také dobře. Navíc má jistou výhodu, že to není hermafrodit, vejce se dají vyhodit a má větší hubu... ;-) ... jen je potřeba ji včas vyndat, než se začne pást na kytkách... ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2016 22:30 Muž larix [1420] Re: dieu
Osobne to mám overené v konkrétnych podmienkach mojich dvoch nádrží s konkrétnou mikropopuláciou kotúliek. Či takto fungujú všeobecne spoľahlivo potvrdiť neviem, keďže doteraz som sa nestretol s tým, že by niekto ako spoľahlivého likvidátora čiernej štetiny odporúčal práve kotúľky. Aj z toho dôvodu som vyzýval, aby to vyskúšal niekto, kto túto nechcenú ozdobu akvárka vlastní. Predpokladám, že to fungovať bude.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2016 10:02 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: lacewings
Palec nahoru! Super!

K okružákům. Tohle by mě nenapadlo. Do jisté míry proto, protože jich asi nemám dost (přebytečné rozmačkávám jako krmivo) a taky, protože nemám dost černé štětičkové řasy (díky bohu).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 15   30.09.2016 21:55 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: romant
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku -venku na paletě mám 220 -tku na živou,není založeno dno-kytky drží šutry ,nasazena kanadská jízdní,pere na to slunce,nic zakrývám , celé léto do dnešního dne jsem na to nešáhl,dokonce tam dávám ruduchu a sinice,pouze měním cca 30-40l vody týdně,foto není kvalitní,jen mobil,přesto je v super bio rovnováze. I takle to jde ;-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   30.09.2016 21:06 R Muž romant [27982] Re: dieu
Ano, odzkoušeno, okružáci jsou velcí dříči. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2016 12:18 Žena dieu [18] - malawiRe: larix
Ty brďo, z okružáka bych měla docela vítr, jelikož je to hermafrodit :)
A je to opravdu vyzkoušené? občas se mi ta potvora vrací, ačkoliv každý týden měním a odkaluji :-|
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.09.2016 22:20 Muž larix [1420]
Zdravím. Neviem, či som iba nejakou zvláštnou náhodou doteraz na túto informáciu nenarazil a je to bežne známy fakt ale pre mňa je úplne novou skúsenosťou, že čiernu štetinu ( Audouinella sp. ) dokáže z nádrže spoľahlivo, dokonale, pomerne rýchlo (týždne až mesiace, podľa množstva) a zadarmo zlikvidovať toto: rybicky.net/atlasostatnich/okruzak_kanadsky Všetky SAE, japonské krevetky a iné bežne odporúčané potvory sa môžu schovať ano Odporúčam, skúste to :-)
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.02.2012 13:07 Žena Danila [4489] - Sumci
Konečně máme specialistu na ruduchu!!! Jmenuje se Garra gotyla a je to první ryba, kterou jsem kdy viděla doslova a do písmene požírat ruduchu plnými ústy. rybicky.net/atlasryb/gara_pakistanska
Testováno, doporučuji.
ZOO Braník Danila

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2012 10:24 Žena sivon [1694] - PlžiRe: aladár
Velmi zajímavé. Neexistuje možnost zavlečení nějakých problému (nemocí, atd.) do akvária?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.02.2012 23:04 aladár – napadlo ma
...po dvadsiatých rokoch som sa vrátil k akvaristike a čudujem sa kde sa v nádržiach súčasných akvaristov zobrala odporná čierna riasa (ruducha ) Ešte v osemdesiatých rokoch o tejto riase nebola o nej žiadna zmienka medzi akvaristami ani literatúra sa onej nezmieňovala . Pri tom trápení s "ruduchou " ma napadol jeden starý recept a síce skúsim na jar použiť na likvidáciu tejto riasy žubrienky (pulce) našich žiab ktoré boli za mojich mladých čias doporučené ako spoľahlivý prostriedok na ich likvidáciu .

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.07.2008 21:58 Muž filipsi [1295] Re: gigimasters
Ne, ani z 45-ti, leda kytky, ktere ti pak vyrostou nad hladinu a budou se zarivek dotykat (budou od nich kousicek). Ne svetlem, ale hlavne teplem.
30W je pro tebe skoro rozumne minimum na kterem zacit, a pak treba zkusit i 45. Budes pravdepodobne prijemne prekvapeny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.07.2008 21:52 Muž gigimasters [8] Re: dráteník
Ale ze 30W se nic připálit nemůže ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.07.2008 18:29 Muž ghostik [81] Re: dráteník
Ktere kytky pripaly ? Snad ne vodni mor ? I kdyby druhy den tam bude novy vyhon smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.07.2008 16:16 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: gigimasters
Nenechte se odradit od normálního svícení kytkám. Budete si moci dovolit zkusit pěstovat i jiné rostlinky, než jen ty, které se vinou tlaku konkurence dokázaly přizpůsobit nedostatku světla. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.07.2008 15:59 dráteník Re: ghostik
S tou watáží bych to zas tak nepřeháněl, protože když budeš mít moc silný světla, tak ti to kytky u hladiny bude docela slušně připalovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.07.2008 13:05 Muž gigimasters [8] Re:
Díky všem no s tím osvětlením to je problém horší jsou peníze no.. :) ale zase to není tak moc tak snad to bude co nejdříve. Jinak No3 a P to nevím kolik mám žádné testy nemám ale toho No3 by nemělo být moc ne když měním jednou týdně část vody..? :) a P tak to v těch hnojivách co mám není žádný. A ony ty rostliny nerostly moc ani před tím proto jsem se rozhodly hnojit řasa byla ale né tolik co ted po hnojení se to zlepšilo na minimum ale ted je to hrůza.. a jinak voda je městská. A ted nevím jestli přejít k radikálnímu řšení že bych otrhal všecky listy s řasou nebo ne. ale to by toho tam moc nezbylo...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.07.2008 12:48 Muž ghostik [81] Re: gigimasters
Zvetsi osvetleni na 30-45W a prestan chvili hnojit
Kolik mas NO3 a P ? Jestli tam toho nemas vic nez je zdravo kdyz ti ty rostlinky tak nejdou. Kdyz hnojis tak by jsi mnel kazdy tyden vyhodit nejake rostliny. Mne kdyz se dari tak tydne mam ctvrt az pul kyble rostlin z protrhani ve 200L ( ted mi to tez trochu stagnuje ). Pokud ti nerostou tak ti nic nespotrebovava hnojeni a pak se na nem zivy rasa :o(
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.07.2008 12:44 Muž romi [7] Re: gigimasters
gigimasters napsal: přihnojuji brutusem a dávám bioaktiv občas přidám i antistres a pořád se tam něco tvoří přitom když to hnojím tak by měly ty rostliny růst více než řasa a není to tak. zrejme si si odpovedal sam...
svoju kratku skusenost som tu uz raz pisal - dal som na rady skusenejsich a prekonal nutkanie radikalnych chemickych naletov...
odkaloval, menil vodu, rychle rastliny, parmicky, krevetky a nateraz som ruduchu eliminoval.
o nejaky cas by som chcel opatrne skusit vymenit vallisneriu za nieco dekorativnejsie, tak ma ruducha snad opat nenavstivi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.07.2008 12:41 Muž filipsi [1295] Re: gigimasters
Dukladne precti spoustu diskuzi na toto tema, a doporucil bych se ridit radami Sida. Zkracene - Mas pomerne slabe osvetleni, hnojis. Rostliny moc nerostou. --> mas prehnojeno, dari se rase. Pro tve akva bude jako hnojeni bohate stacit vymena vody (pokud mas trochu normalni) a produkty zivocichu, i kdyz budes odsavat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.07.2008 12:33 Muž gigimasters [8] Re: ghostik
Jinak s tou řasou už nevím co mám dělat. jednou týdně čistím akva (odkaluji tak 20l vody) přihnojuji brutusem a dávám bioaktiv občas přidám i antistres a pořád se tam něco tvoří přitom když to hnojím tak by měly ty rostliny růst více než řasa a není to tak.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.07.2008 11:37 Muž ghostik [81] Re: Joecz
Kolik zerou rasi ti nepovim jelikoz rasu v AQ na sklech mam a ted mi asi mesic z neznameho duvodu stagnuji rostlinky tak je i na nich neco. Ja vzdy tvrdim ze o rasu se musis postarat ty ( akvarista ) jelikoz zadny zivocich ti ji vsechnu nikdy nesezere !
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.07.2008 10:08 Muž ghostik [81] Re: gigimasters
Ono to bude tim ze sklorex neni vyrobcem ale jen prodejce a otazka je kdyby ti nabydl v te dobe jinaci drazsi jestli by jsi jim dal za pravdu a nebo odsekl ze ti tento staci . ;-)
Ten kryt pro terarium a nebo akvarium s nenarocnymi rostlinamy by mozna stacil ale .....
Je plno veci co se prodava a je to knicemu ale hlavne kdyz to vydelava a neznaly kupujou :o)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.07.2008 09:45 Joecz Re: gigimasters
Mě se na žraní řasi osvědčil šnek neritina zebra
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2008 19:12 Muž gigimasters [8] Re: ghostik
jj dík no pokusím se tam dát co nejvíce. palec ale snad to půjde na takové akva. nechápu to třeba tenhle kryt jsem kupoval kdysi od sklorexu a jak taková akvaristika může počítat jen s 15W na litr.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2008 14:17 Muž ghostik [81] Re: gigimasters
Je to minimum i kdyz nekdo podotke ze ma i min jak 15W a roste mu to :o)
Ale pokud chces mit trosku narocnejsi rostliny a aby rostly tak se udava minimum pul objemu nadrze jako wataz pro svetla ( tudis u tebe cca 35W ). A cim vyssi hladina tim i vice svetla potrebujes ( standart je tech 50-60cm ) palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2008 13:36 Muž gigimasters [8] Re: ghostik
jj tak snad třicet watů bude stačit na 70litrů.. tak díky. ahoj.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2008 13:34 Muž ghostik [81] Re: gigimasters
To si nejsem jisty nemam v hlave wataze a delky zarivek T5 a T8 ale jednoznacne bych dal minimalne dve 15W a to jednu teple bilou a druhou studenou. Pro neznaleho je to jedna se svitem do modra a druha do zluta :o)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2008 13:01 Muž gigimasters [8] Re: ghostik
aha tak já se spletl je to vláknitá vousatá řasa.. no štětičky a vousy to je sloro podobné.. :)
jo díky možná jsi mi pomohl víc než si myslíš protože já myslel že na moji délku akvária je pouze zářivka do 15 W a jak koukám tak tám pravděpodobně budu moci dát více watovou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2008 12:58 Muž ghostik [81] Re: gigimasters
Mas namysli cernou stetickovou ( ruduchu ) ?
Zkus zmerit NO3 a P jestli nemas spatne tyto hodnoty.
A pridej jeste jednu zarivku - dej tam 1x 830 a 1x 850
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2008 12:56 Muž gigimasters [8] Re: ghostik
Aha tak díky. každej týden měním část vody a odkaluji, tak nevím co s tím... no asi mám malé světlení a jestli ani to nepomůže tak je to špatné.. :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2008 12:50 Muž ghostik [81] Re: gigimasters
Tato rasa se neji tato rasa se drzi na uzde potrebnymi podminkami pro spravny chod akvaria aby nevznikala !
Zadna ryba nezere stetickovou rasu v takove mire aby za akvaristu vsechnu uklidila kterou on vypestoval ne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2008 12:45 Muž gigimasters [8] – Štětičková řasa a její predátoři
Nevíte někdo prosím kdo jí štětičkovou řasu? Mám 70l akvárium. A nejlépe aby ta ryba byla z oblasti jižní ameriky, ale klidně pište i jiné díky :)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 2

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 4501x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/7552?od=61