Řasy
Práveže spomínal chumáčiky - ja som si hneď predstavil chumáčiky / štetinky hnedej ruduchy.
Zo slovného opisu je ťažko súdiť, lepšia by bola fotka.
Ja som vychádzal z pokusov, ktoré uskutočňoval Christian Rubilar, autor metódy MCI. Poznámka sa týka iba druhov, ktoré vytvárajú vláknité kolónie, keďže v príspevku od Aforte sa spomínajú chumáčiky a nie povlaky. Rozsievok je opísaných celkovo viac ako 10.000 druhov a dá sa predpokladať, že nie všetky vyžadujú rovnaké podmienky.
tady u tý jeho nádrže je evidentní, že je nově založená, čili tam ještě pořádně nefunguje nitrifikace. Rozsivky jsou poměrně standartní záležitostí při založení nádrže. Jak se zaběhne samy ustoupí.
Taky jsem se divil, co lidi nevymyslí
Takže jestli to mohu shrnout, za hnědou řasu může:
KarloS: amoniak
larix: sírany
RBeil: organické znečištění
Aforte si našel fosforečnany.
Já přidávám: křemičitany.
Vzhledem k tomu, že sírany si asi nezměří, organické znečištění těžko a u toho zbytku se stejně neví jaká koncentrace, nebo nedejbože poměr k něčemu jinému je přivolá - ptám se tedy: má cenu se vůbec ptát a má cenu vůbec odpovídat?
Musím zapracovat na tom filtru. Ten závěsný atman prostě nestačí.
Děkuji za veškeré rady.
rozsivkám hlavně chutná amoniak, jsou většinou v ještě nezaběhlých akvarijích nebo tam, kde pořádně nefunguje nitrifikace ...
Niektoré druhy rozsievok vytvárajúce vláknité kolónie (obrázok) sú dôsledkom vysokej hladiny síranov (hnojivá, zdrojová voda).
s80.photobucket.com/… Rozsivky se dělají z organického znečistění. Máš akva teprv měsíc takže se stva zajela filtrace. Může to mít za následek nedostatečná filtrace a špatná cirkulace vody.
Tohle mám už několikrát pročtené. Odtamtud jsem také čerpal informace. Ptal jsem se na další zkušenosti uživatelů. Také jsem se ptal, jak se těch fosforečnanů dá rozumně zbavit. Na přebytek dusičnanů se třeba doporučují rychle rostoucí plovoučky. Také jsem vyřadil z možností slabé osvětlení.
Rozsivky... rybicky.net/clanky/625-rasy-a-podobne-organismy-v-akvariu
Starší reakce
V akvarku s cichavci nebo bojovnici dlouho nevydrzi, vysbiraji je. Jinak je to ale fakt nezmar i v prenesenem slova smyslu, tento zivocich nestarne, je z tohoto pohledu nesmrtelny.
To není řasa, ale nezmar
0 03.01.2015 14:00 adriankratky – aka je to riasa pls?
prosim vas vie mi niekto poradit o aku riasu sa na obrazku jedna?
dakujem
Jinak z mechu se da dostat vykoupanim v Savu 1:20 s vodou, koupel jen do dvou minut, a i tak nekdy na mechu mohou byt ztraty. Jak by to nesl Hemianthus - spis tipuji ze spatne. Nicmene muzes to zkusit na kousicku, pak bych tyden pockal, a kdyz prezije, je to reseni.
Ja ji tahal z rostlinek u dna, ale nebyly tak jemne, takze to celkem slo, ale zadna zmena, vzdycky zase vyrostla. Tak jsem zmenil proudeni vody v celem akvariu, u vystupu filtru je to ted ficak, ale uz najdu jen obcas neco malo.
Nu, takže proud vody ji zabrzdí v rozletu a když k tomu přidám ač obtížně, tak možná při větší investici času možné mechanické odstraňování, je šance se jí zbavit?
Ani nic nemer, tahle bestie se vyskytuje v mistech, kde spatne proudi voda a jak jsem zjistil, kolik ma a nebo nema zivin je ji fuk, ale jak nekam namiris proud vody z filtru, nechyta se tam
.
Zdravím pánové, potřebuju radu. Jde o akvárium, které jsem zanechal "na pospas" u rodičů, kteří rybky sem tam nakrmí, jednou za 14 dní cca odsají 1/3 vody, svícení jede 8 hodin (nastaven časovač) zářivky (studená bílá (2x18W). Jde o nádrž v mé prezentaci s názvem Garden party. Po telefonátu rodičů, že se mi tam nějak rozlézá řasa jsem, jak to šlo dojel a zhodnotil výsledek. Celý pracně napěstovaný koberec hemianthu je pokrytý touhle mrchou. Mechanicky se to odstranit moc nedá, tahám to z liaporu i s kytkama. Popravdě, nevím moc co s tím. Na ten článek, co tu je jsem koukal, ale dle obrázků nejsem uplně schopný určit, co je to za řasu, asi zelená vláknitá, ale počkám na vaše zkušené oči. Pokud by něco někoho z vás napadlo, budu rád... Jo a nemám sebou vůbec nic, čím bych změřil hodnotu čehokoliv, maximálně tak kolik je tam stupňů...
Starší reakce
Nevím jak dlouho a čím svítíš. Pokud bych měl věřit tvým měřením tak NO3 na 0 je špatně měla by jsi to zvednout aspoň na 20 mg/l.
0 30.12.2014 18:29 niky [13] zdravím, mohl by mi někdo poradit co s řasami? :( Mám jich tam více, ale nejvíce mi vadí Oedogonium, GDA a zřejmě Cladophora (tou si jista nejsem viz foto) Roste velmi rychle.Sotva ji odstraním do druhého dne je tam zase.
Přidávám CO2 od Rataje každý den a Ferox NPK 3x týdně. Každotýdenní vý,ěma 1/3 vody probíhá pravidelně. díky
Starší reakce
Ono takej Egerii a Cabombe strihanie nevadí, ale ustrihnúť pri koreni mi príde zvláštne. Ja to robím opačne (možno nevhodne?): zhruba raz za týždeň v polovici prestihnem, spodnú časť vyhodím (tá býva škaredšia) a vrchnú nechám (na tej sa ešte ani nestihli chytiť riasy). Tieto dva druhy a tiež Limnophilu do zeme ani nesadím, lebo to nemá význam, nestihnú za týždeň zakoreniť - používam "horácomatky"
A také trsy vyzerajú aj lepšie.
To by vyšlo nastejno ne-li líp když to ustřihnu
Je možné že listy byli nějak poškozené a řasa se na nich usadila, odstranil bych všechny napadené listy a ty které by mohly vypadat poškozeně a čekal bych. Kdyby se to rozjelo ve velkém tak bude chyba v živinách k poměru světla nebo v poměrech jednotlivých živin samotných.
Hlavně na egerii jsem to pozoroval. Ty už vyrostly to pěkné délky a po řase není ani památka. Je to zřejmě nějaký druh vláknité řasy
Co to je za řeasu ? je možné tak že ti nový výhonek doroste do nějaké délky/velikosti a řasa se na něm usadí zas
Starší reakce
OK, vyskúšam oboje, tie riasy sa mi síce viac pozdávajú, ale skúsim i kúsok mrkvy, vďaka!
Ja bych rekl, ze bude stacit i na okno. Mam na balkone truhlik (ted uz bez krytu), v nem emerzni rostliny, a jak je to zalite vodou az nad uroven substratu, je to plne rasy.
No ale nebude to len nejaká zelená voda alebo také niečo? Netreba tam dať aj nejaké listy? Ale tak skúsim... stačí to dať niekde na okno, či do skleníka?
Kdyz do sklenice akvarijni vody poradne posvitis, divil bych se, kdyby nebyla za par dni zelena. Staci si precist co se stalo lidem, kteri pred odjezdem na dovolenou nechali trvale svitit svetlo. A jak prenest rasu do akvaria? Vejde se do akvaria ta sklenicka?
Mám trochu problém v akváriu - Neritiny sú akési nesvoje, málo sa pohybujú, stále spia... Prv boli veľmi aktívne, objavovali sa často vajíčka a stále čistili, lenže teraz akosi nemajú čo a mám dojem, že hladujú
Potreboval by som dopestovať nejakú vhodnú krátku zelenú riasu, ako na to? Možno v nejakom pohári, ale ako ju potom preniesť? Lebo v akváriu mám akurát tak Jelení paroh momentálne hore pod svetlom, no ten nejedia.
0 20.08.2014 14:20 Monika27 Filtr jsem čistila včera,protože uz sotva běžel dnes se chystám na ostatní. Jinak ryb tam je hodně to víme jen čekáme až tatínek spravi akvárium a navstevnici poputují zpátky. Takže budu pořádně čistit a doufat ze zase zmizí
Já si právě myslím, že fakt, že ta ruducha nastoupila právě po přidání nových ryb, by mohl podporovat scénář, který napsal Designer. Filtr to nějak zvládal a pracoval, ale když připlavaly další ryby (taky producenti odpadu), už toho na něj začalo být moc. Přestal to zvládat, začal se hromadit organický odpad, který ruducha dokáže využít. Jestli se nějak zásadně nezměnilo osvětlení a přihnojování, asi bych taky zkoušel hledat problém ve filtraci.
Kdy byl naposled čištěn filtr a jaká je osádka nádrže?
Akvarko se zanasi a zanasi, postupne to neni cerstvacek, nekde se hromadi organicky odpad, rozkladaji se odumrele casti rostlin, to konci rozpustene ve vode, filtr to ma nitrifikovat a vsechno se ma hezky rozjet, pri rozumnych vymenach vody to krasne jede... a ejhle, on je v tomto smyslu filtr nefunkcni, mozna to ve dne nekde i zahniva, takze mimo dostatku organickeho odpadu se v akvariu jeste zacne hromadit cpavek... no co chtit vic
. Proste se akvarium misto do stavu "po zabehu" dostane postupem casu do stavu "pred vymrenim", a za jak dlouho to je, muze byt znacne ruzne.
Nerikam ze to tak je, jen ze ne kazdy zabeh konci tim spavnym zabehem, a po chybe muze byt akvarium klidne v horsim stavu, nez bylo hned po zalozeni.
A ano, ta rasa se klidne mohla donest, ve vode byt driv nemusela, jenze kdyby nemela vhodne podminky, nikdy by takhle nebujela. Ja ji v akvariu prokazatelne mam, ale kdyz se nekde objevi malicka steticka, je to spis svatek, asi jako vanoce. On si casem akvarista do akvaria donese vsemozne druhy ras, ale kouzlo je v tom, ze i kdyz ma sbirku slusnou, zadne nejsou videt.
BTW, jak je akvarium velke, co v nem je, jaky je to filtr? Prezentace by dost pomohla
.
EDIT: Pises rok a pul, dobra, uz to mazat nebudu, ale to zaneseni organickym odpadem a spatna nitrifikace, to muze platit i tak.
Mi už máme akvárium rok a půl a celou dobu krásně čisté. Začalo to až když jsme si tam dali dvě ryby od tchána,který měl to samé v akváriu. Nenapadlo mě,že by to přenesly.. Jinak filtrem to asi nebude když to bylo čelo dobu dobré ne? Takže čistit,čistit,čistit...
JJ ruducha, také s ní bojuji už dlouho. Jednou sem jí dotáhl s rostlinama a bohužel měla v akva příhodné podmínky. Už je hodně na ústupu, ale trvá to dlouho se jí zbavit. Vyvařuju zařasené kameny, pak jí rybky ožerou, odstraňuju napadené listy, filtruju a měním pravidelně vodu. Taky na ní přímo aplikuju tekutý uhlík injekční stříkačkou samo v malém množství několik ml (mám 100 l akva) a ruducha krásně zčervená a pojde, ale pozor na popálení citlivých rostlin a otravu ryb. Mně jí také žerou šneci neritiny, které jsem proto pořídil. Také považuji za problém víření kalu v akva mojim sumcem, je to velkej čuník, ale mám ho už dlouho a nechám ho dožít, dalšího ale neplánuju.
Ruducha jak vysita. Odstranit mechanicky jak to jen lze, zbavit akvarium organickeho odpadu, a nejspis vymenit fitr za lepsi, protoze i kdyz ho vidim jen malou cast, predpokladam ze moc k cemu neni.
0 20.08.2014 09:39 Monika27 – Jak se jich zbavit??
Dobrý den, prosím co je tohle za řasy a jak se jich zbavit??Diky za tipy
Starší reakce
Polopravdy. Opravdu nemá smysl reagovat.
Se divím, že vůbec odpovídáš. Každé, ale naprosto každé prohlášení na této stránce lze vyvrátit takto. Se nikam nedostaneme.
Chceš bojovat s řasami? Zlepši podmínky rostlinám. Např. hnojením. Ty na to odpovíš: ale když toho tam naleju třikrát tolik, jsem na tom hůř, než předtím.
Vyhání filtr CO2? Ano ... Ale ty odpovíš, že ne, protože může mít malinkatý průtok.
Nevyhání vzduchování CO2? Pravda ... Ale ty odpovíš, že může, protože někdo může foukat do toho kamínku opravdu hodně.
A to ani nezmiňuji, že polovina tvých odpovědí je otázka ...
Já mluvím o čeření hladiny! Z toho vyplývá VŠE, co jsem napsal. Tedy jakékoliv tvoje napadání mého prohlášení je naprosto mimo mísu, protože popírá TUTO podmínku. Pokud je filtr pomalý a nečeří ... neplatí to. Pokud je vzduchování síly turbíny, neplatí to.
A vše vyplynulo z toho, že si někdo myslí naprostý opak, viz "raději čeř hladinu filtrem, nemá to vliv na CO2". Což pravda prostě není. O tom je tato diskuse, nikoliv o extrémních podmínkách.
Stalo se mi, (ne jednou
), že jsem to nevychytal s CO2...
Možností, jak srazit kritickou koncentraci CO2, je mnoholi. Mně se osvědčilo nainstalovat do akva vzduchování.
(Na výměnu vody jsem příliš pohodlný. Ehmmm, chtěl jsem napsat - zaneprázdněný.
)
Nádherně se ten čipernej pohyb hladiny i při "běžném" vzduchování dá odsledovat u akvárií s krycím sklem, které je za několik dní téměř neprůhledný, jak na něj stříká voda z čeřící se hladiny.
Já jenom co vídávám u dohledovek, kde jsou majitelé se vzduchovacím motorkem a kamínkem skoro jedno tělo.
Díky!
S tím "větším kladivem" jste jen potvrdil má slova, že vliv vzduchování na pohyb hladiny nelze paušalizovat jako
naprosto minimální.
Copak je skutečně tak těžké si představit "pomalou filtraci", (mírný průtok a minimálním vlivem na pohyb hladiny), ve srovnání s běžným(!), přiměřeně silným vzduchováním?!
(Žádnou dvoucoulovou trubku ani 80kW kompresor nepotřebujete.)
0 19.07.2014 10:51 amrtin –
Re: Sid Tak pokud chce někdo umlátit ryby,proč ne?
ludvik napsal:Vždy můžeš tento názor napadnout. Stačí si totiž vzít větší kladivo a už to neplatí ... nj Side, napriek tomu ze mam tvoje komentare celkom rad toto je trefne ;)
tak tak, souhlas. Co kus to originál. Jen pro ilustraci, IP-200 a 201, všechny jedou na plný výkon, rampy jsou přes celé nádrže, dírky 4mm. Rampy jsou směrovány tak, že viditelně čeří hladinu, pak se proud po předním skle sveze ke dnu a o dno se stočí k zadní stěně. Takže takový kruh
Ještě doupřesním, všechny nádrže 60x30x30cm
Přidat reakci
1 ...... 69 70
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 79415x