Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Řasy

 

NápovědaFórum » Řasy  

Přejít na předchozí stránku 68 Přejít na další stránku   1  
Řasy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   09.07.2007 16:55 langosh
Záleží, jak máte ty Glo zářivky staré. Pokud nemají více jak rok, tak je měnit nemusíte - 0,5 w/l je poměrně standardní. Věřte, že problém se řasami (potažmo s růstem kytek) nebude v osvětlení, resp. může to být pouze jedna z příčin. "Tradicionalisté" :) se bojí Glo zářivek jako čert kříže, ale ono to samozřejmě tak jednoznačné není...
Roman X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   09.07.2007 16:55 Petr – Mám problem z řasami
jj diky skusim vyměnit!!!!! mužu davkovat CO2?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   09.07.2007 16:44 Muž Nik [191]
Ty obyčejné. Stačí se mu podívat na webové stránky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   09.07.2007 15:53 Petr – Mám problem z řasami
Horac jake byste mi doporučil!!!!!!! nebo jake použivate vy!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   09.07.2007 12:53 Muž Horác [3942] – pro zajímavost
Tohle je reakce p. Pelikána na zmíněný Mrpův článek:

Sice ve svém textu správně upozorňujete na rozdílnost posuzování zářivek "pro účely vidění" a "pro růst rostlin", ale plácáte dohromady všechno možné bez jakýchkoli užitečných závěrů, které by usnadňovaly v praxi výběr zářivek těm, co potřebují maximalizovat růst rostlin. Neodkazujete na žádné srovnávací pokusy, tudíž pro člověka, který nemá dostatečný přehled v oboru je takový text bezcenný, a pro toho, kdo přehled má, nepřináší nic nového, snad jenom konstatování zbytečného zavádění laiků při nákupu zářivek.

ad "rostliny rostou lépe pod zářivkou s větsim světelným tokem ..." Sám používám toto zjednodušené tvrzení (v akvaristickém oboru) proto, že při pěstování rostlin (a zejména v akvaristice) se jeho platnost blíží 100% jistotě. Je zřejmé, že čistě z pohledu fyzikálního a fyziologického takové tvrzení nemá obecnou platnost (světlo je to co vidíme, FAR - fotosynteticky aktivní záření je to, co vyvolává a ovlivňuje fotosyntézu a růst rostlin, přičemž křivka citlivosti lidského oka (viz normovaný filtr pro měření zdrojů světelného záření) je výrazně odlišná od asimilační křivky (aktivity chlorofylu, resp. ozářené zelené rostliny) zelených rostlin.

Praktickými pokusy bylo ale (a je tomu už dávno :) prokázáno, že "speciální" zářivky (obvykle nafialovělé světlo, výrazně nižší světelný tok než bílé), o nichž je tvrzeno, že mají spektrum vytvořené podle "chlorofylové křivky", dávají horší výsledky (měřeno výstupním produktem rostlin - buď O2 nebo rostl. hmoty při stejném příkonu osvětlovacích těles ve W), než kvalitní (obecně) bílé zářivky používané pro osvětlování. A pro toto porovnání (a naši omezenou potřebu) platí, že "pod zářivkami s vyšším světelným tokem rostou rostliny lépe, než pod těmi se světelným tokem nižším".

Kdo se v rostlinářské akvaristice a využívání zářivek pro pěstování rostlin alespoň trochu vyzná, dobře ví, že žádné speciály kupovat smysl nemá. Vám tato dlouhodobá pěstitelská zkušenost zjevně chybí.

zdroj: diskuse na akvarista.cz
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   09.07.2007 12:17 Muž matlala [798] - Rostliny
raději všechny, ty glo jsou na hov**
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   09.07.2007 12:02 Petr – Mám problem z řasami
ja bych vyměnil jenom dvě nebo všechny?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   09.07.2007 11:50 Muž matlala [798] - Rostliny
jasně ale stejně je bude lepší vyměnit všechny za obyčejné 8**
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   09.07.2007 11:41 Muž Eff [417] - Rostliny
Matlala: Já bych se tou svítivoustí moc neoháněl, doporučuju pmdd.mrp-cz.com/… - sekce Zářivky pro pěstování rostlin
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   09.07.2007 11:34 Petr – Mám problem z řasami
jj to je jasne nebo mam ještě flora-glo!! kolik jich mam vyměnit! za ty obyčejné!
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   09.07.2007 11:33 Muž matlala [798] - Rostliny
to jedno musí se vejít do těch patic co máš a mít stejnou watáž
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   09.07.2007 11:26 Petr – Mám problem z řasami
mužou byt T8???????? nebo philips
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   09.07.2007 11:14 Muž matlala [798] - Rostliny
špatně? jako 1 bych vyměnil zářivky GLo za obyčejné třípásmové označené 8**
GLo mají malou svítivost
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   09.07.2007 11:09 Petr – Mám problem z řasami
Ryby:10 pestřencu, 6tlamovcu,parmičkek mam 6 čichavc 2 a skalaři 2 objem akvaria mam 200 Litru Rozměry: delka: 101cm Vyška:50cm šířka 43cm pH 6.7-6.9
Osvětlení: 100W Aqua-Glo 30W Sun-Glo30W Sun-Glo20w
a Glo-Akvua-Glo 20WT8 a filtr 1000l ale chcu ho spomali roztřikovaci rampou!!!! a svitim 12Hodin!!!!! co dělam špatně!!! že tam mam hnědozelene řasy na kamenech a rotlinaach a chcu hnojit CO2

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2007 23:32 Muž isamik [180]
Presne tak palec a roste jako zvody. Okruzackoj se u me dari, za tyden je 2x takovej. Jeste si parkrat prectu to co jste napsal.

Egerii zkusim jen co ji nekde v obchode objevim. S temi makro prvky, je to slozite radit na dalku, to si moc dobre uvedomuju. O ampularkach popremyslim, moc je nemaji v obchodech.

A k tomu nalevnikoj, hmm no plazilo se mi nekolik cca 2mm bilich dalo by se rici cerviku po skle. Je mozne ze to byli sinice. Nepoznam to kdyz sem to nikdy nezazil (vsechno je jednou poprvy :) ).

Doufam, ze se Stepan se svymi vybojkami do tech zprav nedostane, je to preci jen zkusenej hoch. Osvetleni mam zhruba 3cm nad hladinou, o ponoreni momentalne neuvazuju, ikdyz laka me to zkusit. Mam doma patky s IP67 :-) . Kryt bude muset chvili pockat minimalne do chvile nez u spoluzaka truhlare "vysockuju" dalsi lamino.

To byli v rychlosti me uvahy. Zitra si opet prectu co jste dnes napsal a treba budu moudrejsi ;-)



 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2007 23:05 Sidonius
Jé! Vy máte okružáka?! :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2007 22:59 Muž isamik [180]
Tak to ja mam anubias privazanej :-), ale bublinek tam teda bylo spousta, bylo super to pozorovat jak stoupaji nahoru po lehkem doteku pinzetou ano .
Kdyz uz sem u toho zatoulal se mi do nadrze vas oblibenec:)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2007 22:49 Sidonius
Já mám jiný problém!
Dnes jsem vyměnil v krevetkáriu část vody, (živiny), vyčistil krycí sklo, přisadil hafo jednotlivých rostlinek Hemianthus callitrichoides a nasadil Molotovův koktejl. (Burčák).
Když jsem se po čase šel podívat, jak to frčí, fůra těch rostlinek byla na hladině... :-O :-(
Ty rostliny asimilovaly tak, že bubliny kyslíku je vytahaly ze substrátu dřív, než se mohly odloupnout od vrcholových lístků... :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2007 22:26 Štěpán
Ale já jsem to myslel vážně, že se mi to zdá jako dobrý nápad...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2007 22:25 Sidonius
Budete se smát, Štěpáne, ale nejste daleko od pravdy - kdysi v dávnověku takto "někteří" svítili a topili zároveň. A to obyčejnými žárovkami... :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2007 22:23 Štěpán
Sidonius je vynálezce! Ponořit zářivky přímo do vody! GENIÁLNÍ!!! To myslím vážně, v zimě je navíc postaráno o vytápění! V létě by bohužel asi byl problém s velkou teplotou vody...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2007 22:20 Muž isamik [180]
Taky smich smich no jeste si to nekolikrat prectu necham projit hlavou opet prectu smich !
Dekuji za vasi ochotu resit se mnou ten problem palec palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2007 22:16 Sidonius – To Isamik
Bublinky pod anubiasem? Fajn, takže tohle docela vyšlo... :-) (Je předvídatelné, že přidáte-li na intenzitě světla a současně dopřejete rostlinám volný CO2, zvýší se i intenzita asimilace.)
Přesto bych tak, jak naznačuje Štěpán, ještě na osvětlení popracoval. Třeba návratem k již zmíněnému krytu. (Posunout tu lampičku ještě tak 10 cm níž bych nedoporučoval... :-D)

Sinicím je opravdu (skoro) jedno, že jste začal přidávat CO2 a zvýšil intenzitu světla - přednostně využívají uhlík z hydrogenhličitanů a spokojí se i se zlomkem světla, které potřebují vyšší rostliny. (Tím nechci říct, že si zvýšení světla "neužijí", ale jak jsem uvedl - narozdíl od vyšších rostlin se bez něj obejdou. Mají velmi výkonné světlosběrné antény...)
Přesto a právě proto jsou podle mne tato opatření na místě tím, že podporují růst vyšších rostlin. (A přijde klišé! ;-)) A prosperující rostliny jsou nejlepším pomocníkem proti jakýmkoli řasám. :)

Bublinky se na hladině drží díky povlaku. Jestli ho tvoří sinice, to mohu jen hádat. Možné to je. Zrovna tak mohou být sinice i to, co považujete za nálevníka... (Sinice se mohou vznášet.)

Čekáte doporučení... (Kdyby to bylo tak jednoduché... :-O )
Kromě již zahájené podpory vyšších rostlin, (CO2 a světlo), můžete zkusit do akva přidat Egerii densa. O této rostlince se říká, že sinice inhibuje. Můžete ji nechat volně plavat pod hladinou, aby měla co nejvíce světla.
S přidáváním Tenso cocktailu (i KNO3, jak jsme uvažovali dříve) to nevidím tak jednoznačně... Na jedné straně je dostupnost stopových prvků pro vyšší rostliny důležitá; na straně druhé - železo a molybden jsou pro sinice stimulátory fixace dusíku, (Fe), resp. uhlíku, (Mo). (NO3 snad jen v případě, že by asimilací rostlin klesly pod nějakých 5 mg/l. Jinak možná spíš drobet K2S04 - kvůli draslíku...)
S makroživinami je to také složité... Sinice se umí "nacpat" do zásoby - v době dostatečného zásobení živinami absorbují mnohem více, než potřebují... Takže nějakou dobu vydrží i jakousi hladovku, pokud je tato zavedena.
Možná přihnojení pevným hnojivem obsahujícím stopové prvky ke kořenům... (O egerii si nedělejte starost - ta si pro tyto živiny spustí kořeny do substrátu :-) )

Sinicím nedělá dobře pohyb v akva. Takže proudění filtrací - ano. A jejich časté rozrušování a odsávání taky.

Pokud se sinice drží rostlin, můžete zkusit nasadit jejich požírače. Mě se osvědčily ampulárie (Pomacea bridgesi).

Tak, a teď si to přeberte. ;-) (Taky v tom máte hokej? smich )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2007 19:17 Štěpán
Čoveče, ale pořád ti tak 70% světla proudí mimo akvarium!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2007 18:41 Muž isamik [180]
Fotka k příspěvku Side prave rano jsem prevrtal diru a posunul lampu se "spise kompaktem" a svete div se pod anubiasem jsou mraky bublin. Uvidim treba pujde vecer zaostrit a vyfotit. Ale sinici to je stale jedno. Rad bych se zeptal, na to ze mi CO2 i bublinky kysliku zustavaji na hladine. Predpokladam, ze to je kvuli sinicim, a rad bych se zeptal zda to vadi ci nevadi. A jeste se mi nejspise objevil nalevnik (doufam ze se ho zbavim delsim casem mezi vymenami vody). Prikladam fotku jak jsem prevrtal diru s osvetlenim :)
Jeste premyslim, zda to neresit pres vzkazy, ale treba to nekamu pomuze.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2007 23:59 Muž isamik [180]
smich smich Side :)

Kryt nebyl spatne resen, dokonce byl oserten lodnim lakem a silikonem, jen sem zapomnel zatrit jeden vrut a zrovna ten kde byl vzduchovaci kaminek, hmm no stane se. Po zkouskach ho opravim:). Sklo tam nebylo ale ani by nebylo potreba, nebyt te chyby.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2007 23:49 Sidonius
smich Tak jo - zkuste převrtat díru, (máte na mysli díru do zdi, že?) a jít s tím "spíše kompaktem" ještě níž. :)
Kryt chytil plíseň, protože na akvišku nebylo krycí sklo, ne? Tak ho pořiďte a pořiďte i nový kryt. Takto vám mnoho světla uteče.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2007 23:28 Muž isamik [180]
Pripadne muzu jit jeste nize, jen prevrtam diru :-) . DZ to vylozene neni, spise bych to nazval kompakt, zavit je E27.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2007 23:28 Muž isamik [180]
No muzu jit jeste nize, mel sem tam puvodne kryt, ale chytnul plisen tak ho ted nahrazuje takto lampicka. Je to philips 20W 827 1100 lumenu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2007 23:25 Sidonius
Aspoň tak. :-)
Já bych to stejně viděl na jednoduchý kryt s odrazovou plochou, položený na krycím skle. (Na "špuntech" - aby to větralo.)
A to máte skutečně "DZ" + redukci na E27? ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2007 23:19 Muž isamik [180]
Ja ho tedy posunu:) nyni je to nejakych 15cm tedy bylo.

Prave sem to posunul cca 7cm k hladine od spicky DZ.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2007 22:57 Sidonius
Ta zářivka je šíleně vysoko! Z toho světla tam už moc nezbyde, až doletí k akvišku! smich
Vážně - kdyby ta zářivka byla umístěna v krytu vybaveném odrazovou plochou, (zrcadlová folie, alobal...), a ležela na akváriu, pak snad. Takto toho světla moc nebude... :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2007 22:39 Muž isamik [180]
Fotka k příspěvku Vypada to protoze fotky jsou silne podexponovane, minimalne ty jeste se S.subulatou ty puvodni (musim upozornit, ze to tehdy byl zamer). Mam tam 20W DZ takze vymenit ji muzu kdyz si koupim jinou ;-) . Pred chvili sem vyfotil par dalsich, fotil jsme sony dsc-w30. Puvodni fotky byly podexponovany na maximum (-2) . Nyni sem fotil s nastavenim (-1). Takto mam reseno osvetleni.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2007 22:32 Sidonius
:-O , 20W... To jsem si přečetl v prezentaci... Jde mi o to, že na fotkách to akva vypadá jako málo osvětlené. V reálu to tak být nemusí, ale na mě to tak z fotek působí. Měl byste čím světlo posílit? Jen tak - na zkoušku. Ovšem spolu s těmi opatřeními, které se tu už řešily! :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2007 22:11 Muž isamik [180]
Moc nerozumim dotazu, ale svitim 20W. Jinak ano momentalne mam akvarium zhasnute :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2007 22:10 Sidonius
Isamiku, máte v akvárku tmu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2007 21:44 Muž isamik [180]
Fotka k příspěvku Konecne jsem se dostal k tomu abych vyfotil akvarium. A trochu popisu dalsi boj. Vysadil jsem Limnophila sessiliflora jako rychlerostouci kytku. Pribublavam k kvasnic, velmi malinko. A jednou za 2 dny dam 0,5ml biofloru. Zatim jsem se nedostal do HK nakoupit KNO3 a T.C. :-( . Kdyz do akvarka 2 dny nesahnu tak se porad na hladine vytvori povlak ze sinic. Na fotce je S.subulata a takhle se mi rozpadly vsechny rostliny.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2007 10:22 Muž isamik [180]
Situace se vyvíjí takto: vsechny listy S.subulaty, které byli "sklovaté" jsem otrhal. Musím říct, že to byla skoro většina, koreny jsou normalně bilé tak jsem je tam nechal, třeba udělají odnože. S CO2 zatím moc nebublám, asi sem dal málo sušených kvasnic. Sem tam nějakou bublinku vidím jít do druhé flašky, ale do akvárka jsem bublinky ještě neviděl. Takže s aplikací CO2 je to takový makový :-) . Zatim jsem nesehnal KNO3 případně T.C., tak jsem zkusil Bioflor ( 5ml v pátek ), předevčírem jsem odkaloval. Včera jsem si koupil Limnophila sessiliflora a celý košík jsem vysázel do akvarka, aby tam vůbec něco bylo. Sinice se v této době neobjevili, ale je to nejspíš způsobeno tím jak sem se v tom šťoural. Ješte jsem přelovil ancika a zebru do druhého, aby případnou reakci CO2 přežily ve zdraví (ikdyž stále tedy nebublám hmm ) Uvidíme jak se to bude vyvíjet dál.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2007 09:41 Sidonius
Taky by mne zajímalo, jak se situace vyvíjí. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2007 08:42 Muž Eff [417] - Rostliny
Isamik: Tak co CO2? Pomáhá?
U mě chemické snížení pH zabralo výborně, povlak z hladiny úplně zmizel a nové řasy se neobjevují.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.05.2007 13:54 LuXy
Ja pri vývode filtra na rastlinách žiadnu riasu nemám, mám tam síse limnophylu a tá z toho rýchle vyrastie, takže možno sa tam nestihne vytvoriť. S riasami zatiaľ problém nemám, odkeby som prepral dno (bola to riadna brečka), a pridávam pmdd bez kno3 + fosfor.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.05.2007 13:54 Muž Eff [417] - Rostliny
Isamik: Subulatea mi odešla taky, tak jsem se s ní prostě rozloučil. Lilanopsis novea zealandae na jejím místě dělá víc parády a roste báječně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.05.2007 13:53 Muž Eff [417] - Rostliny
Luxy: nečekám zázraky, jen chci pomoct kytkám a ostatní hnojiva toho obsahují až moc, mám docela dost mineralizovanou vodu (jen je odželezněná, tak doplňuju Fe2)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.05.2007 13:52 Muž isamik [180]
Effec: No já si to myslím taky zvlašť po potvrzení Sidem, bohužel momentálně jak jsem psal mi odešlo dost S.Subulata, resp. její listy jsou sklovaté a průhledné. Zkusil jsem znova namíchal CO2 ( 2l flaska, hrnek cukru a na špičku kafový lžičky sušených kvasnic). Tak uvidim.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.05.2007 13:51 Muž Eff [417] - Rostliny
K tomu filtru: jestli Ti tam proudí voda a rostliny jsou v pohybu, tak s tím určitě něco dělej. Právě na takových místech se daří řasám. Já jsem toto eliminoval a pomohlo to (samozřejmě tam kde proud vody dosahoval k rostlinám).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.05.2007 13:51 LuXy
Od řasobijca by som zázraky nečakal. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.05.2007 13:49 Muž Eff [417] - Rostliny
Isamik: Nevěš hlavu, já jsem teď odstarnil mechanicky (rukou) většinu řas, snížení pH evidentě pomohlo rostlinám (za pár dní povyrostly - zatímco předtím stagnovaly) a hodlám vyzkoušet Řasobijec od Rataje. Ani ne tak kvůli řasám, ale proto, že neobsahuje železo(kterého mám dostatek), ale je v něm Mo a Mg. Protože podle pozorování vím, že vždy když mi rostly rostliny dobře, řasa se netvořila, a naopak když z nějakého důvodu (u mě evidentně vyšší pH) stagnovaly, rozjely se mi řasy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.05.2007 13:49 Muž isamik [180]
Můj motorek je velmi hlučný, i ve skříni je slyšet. A nejaký lepší RenaAir, no docela dost peněz, do další místnosti to mám 5m když neuvažuju vrtání zdi. Mysliš Štěpáne, že by to vyřešil daleko menší průtok filtru?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.05.2007 13:48 LuXy
Tak potom nemám šajn čo to môže byť.
hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.05.2007 13:44 Štěpán
Aha, tak to potom nevadí.
Motorek nehlučí, když se dá třeba do skříně. Nebo do jiné místnosti.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... ...... [68] 69 70

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 79064x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/1351-rasy?od=3351