Řasy
Toto by mne zajimalo, je mozne rozvest vice spojeni ruducha/koren? Dekuji.
A kořen ven. Alespoň do doby, než ruducha odejde.

Spíš než na stagnaci růstu rostlin po napadení řasou bych to řekl tak, že když začaly rostliny stagnovat, napadly je řasy. Výsledek stejný, člověk pouvažuje jinak. Třeba někdo poradí jak na PMMD. Zkusil bych dát nějaké šneky na dodávání živin, či víc krmit nebo častěji měnit vodu a neodkalovat (jen typy).
Po odkalení a výměne 15l vody přidávam Bioflor od Rataje.
Neni to jen na starych listech. Třeba ten anubias co je na vrcholu korene ma pouze nove listy.
Stare listy jsem ostrihal. Po napadeni řasou dříve pěkně a docela prosperující rostlina začala stagnovat. Už cca 2 týdny nepovyrostla.
Jaky je vyskyt rasy v akvariu? Je na nekterem miste? nebo uplne po celem akvariu?
Tak bordel je bůchví co. To se musíte kouknout třeba pod lupou.
A posuzovat kalamitu řas na Anubiasu není moc dobré. Přeci jen ten na sobě má řasy skoro vždy..

Jo a fotky jsou starsiho data.
Ted prikládám fotky staré několik minut.
Na této je vidět i ten bilí bordel co mi tam pořád plave. Jak kdybych tam nasypal za hrst prachu.
Omlouvam se za trochu rozmazané fotky. líp to v této chvíli nedokážu nafotit

Vypadá to v poho protože je to foceno z nějaké vzdálenosti.
Při pohledu z blízka to vypada takhle (viz foto)
Na fotkách ve vaší prezentaci se zdá být vše OK. Řasa jen na pár listech? Řasa je v každém akváriu....!
Starší reakce
Tak to už abyste pomalu myslel na jejich výměnu.

Končí...
0 24.06.2009 23:25 Peťura – Re: Gabrielka
Tak od poloviny ledna + -
Správná poznámka - opomenul jsem, údajně neplatí při filtraci přes rašelinu. No mě to připadne jako jeden z nejjednodušších způsobů určení obsahu CO2. Když jsem měl problém z nedostatkem CO2, tak jsem při použití kapkových testů Rataj a Tillmanovy tabulky dospěl ke zcela jasnému výsledku CO2 5 mg/l. Jednou se mi stal i opak při nešetrném dávkování CO2 (rybky u hladiny)a opět tímto měřením jasný výsledek CO2 70 mg/l.
Toť ještě k tématu z mých zkušeností...
Tilmanova tabulka, ale neplatí vždy. Takže se podle ní dá řídit pouze orientačně.
Já používám PET-CO2, takže nemohu posoudit, zda je toto množství adekvátní. Hodně také záleží na tom, jak prosperují rostliny, na jejich počtu atd. Doporučuji změřit pH a KH a odvodit dle Tillmanovy tabulky množství CO2 ve vodě v případě, že je v rozmezí 15-40 mg/l je jeho množství v pořádku a problém někde jinde.
Skanky napsal: Pouštím 1 bublinu/3-4s. Nebo je to na 63l akva málo?
Jestli je to málo nebo moc, to nezáleží na velikosti akva.

Myslím že COčkujem dost. Pouštím 1 bublinu/3-4s. Nebo je to na 63l akva málo ?
petrpokorny napsal: Nyní mám dvě 25W, jednu akva glo a druhou power glo...
Akva založeno v lednu, nastoupily hnědé řasy, kterých jste se zbavil přidáním 2. zářivky...
Jak dlouho tyto zářivky používáte?
Jestli je CO2 dost, zjistíš měřením a odvozením z Tillmanovy tabulky (mělo by být 15-40 mg/l), tak netuším, kde je zakopaný pes...
Měl jsem ten samý problém v nádrži Jrk 63. Nedostatek CO2 po posílení osvětlení způsobené jeho nadměrnou spotřebou rostlinami. Blíže popsáno v deníku.
No mě hodně pomohla Parmička jednopruhá.A v dál pokračují Neritiny.Taky mě dost pomphly plovoucí rostliny.Které to trochu zastínily.
0 23.06.2009 23:24 Peťura – Re: Jrk
Tak čtyři měsíce a výrazně se po něm zlepšil růst rostlin.
Jak dlouho COčkuješ? Mě řasy ustoupily až po měsíci. Mezitím to ovšem některé Sagittarie subulaty nerozchodily a odumřely pod nátlakem řasy. Více můj deník k nádrži Jrk 24. Jestli to pomůže...
mám pocit že u mně ta řasa co jsem víš uváděl s fotkou začala taky dělat až po předělání z 1x15 na 2x15.
Třeba je to jen zhoda okolnosti kazdopádně mě štve víc než ruducha.
1 23.06.2009 23:15
vhisky [45] co krunýřovec nebo nerita, nepomohli by?
v jedné knížce o rostlinách jsem četl: Když se zbavíte jedné řasy, vyroste jiná.. my ji máme v akva taky(5mm chloupky na skle a rostlinách) jen tam, kde je vic světla.
Já si myslím, že řasy do akvárek patří, je to prostě příroda.
když jde o zelenou řasu tak nám pomohl okřehek a Ceratopteris thalictroides. Jednou v akva byl fakt extrém, kdy ,,štětiny´´ řas plavaly po celým akva, byl to až hnus

museli jsme použít řasobijec.
0 23.06.2009 22:49 Peťura – Re: vaclav
Dno jsem kupoval v akvaristice a kameny mi tam zkoušely jsou v pohodě
0 23.06.2009 22:16 Usine – Re: petrpokorny
Vyzkoušel jsi své dno v 8% octě včetně kamenů.
0 23.06.2009 19:50 Peťura – Re: petrpokorny
To se nenajde ani jedna rada co dál,pokračovat,nebo něco jiného?Děkuji.
0 23.06.2009 14:14 Peťura – Re: Skanky
Já už se s tím trápím od ledna a stále se to nedaří.
Tak to se potýkame asi se stejným problémem. Mně taky rostou, tedy krom Sagitaria subulata. Ty se moc nechce.
Podle fotek to vypadá na stejnou řasu ako u mně. Začalo to na dvou rostlinach které jsou cca 10cm od osvetlením. Po týdnu a půl to uz pozoruju na zadním skle a zčína to napádat i další rostliny a kořeny.

0 23.06.2009 14:00 Peťura – pomoc s řasami
0 23.06.2009 13:52 Peťura – pomoc s řasami
0 23.06.2009 13:51 Peťura – Pomoc s řasami

Dobrý den,prosil bych o radu.Mám 100l akvárium založené v lednu a hned od začátku s problémy.První problém byly hnědé řasy a s pomocí zde na foru jsem ho odstranil přidáním jedné zářivky.Nyní mám dvě 25w,jednu akva glo a druhou power glo,svítím 12h denně s 3hodinovou přestávkou mezi 12a15hod.Po té se hned objevily jiné řasy a stěmi bojuji do dnes.Opět na dřívější rady zde na foru mněním 20l vody jednou až dvakrát týdně a zlepšení se stále neobjevuje.Po přidání CO musím říct,že rostlinám se daří,stále mám nové a nové výhonky a akva zarůstá,ale hned se na nich objeví řasy.V poslední době stále zbírám plno upadaných listů,je jich tam stále plno.Jinak je vše v akva v pohodě,rybám se daří a dokonce i krevetky jsou v poho.Mám tam 2ancistruse,3sumečky,5gavůnků vidloocasých,6gavůnku duhových a 7 gavůnků diamantových.Už nevím co dělám špatně nebo jak to změnit k lepšímu.Děkuji za rady a posílám pár foto.Děkuji moc všem.
0 23.06.2009 11:09
Skanky [26] 
Ahoj,
tak k ruduche se přidala i kamaradka formou jiné řasy (viz foto).
Co to je vůbec za řasu a jak s ní zatočit. Tvoří se i na zadním skle ktere je obtížnější čistit a má docela rychlý růst. Mám obavi že mi zachvili zamoří celé akva.
Starší reakce
Kryptokoryny můžete ošetřit tak, že hadicí odsajete všechno, "co nedrží". (Veškerou odumřelou hmotu) A to v případě potřeby opakovaně, dokud to bude třeba.
"Zbytky" můžete nechat; je dost pravděpodobné, že znovu obrostou.
To ostatní snad později - za chvíli odcházím.
(A jestli mohu požádat - řešte to raději přes vzkaz. Díky.)
2 19.06.2009 19:11 Usine – Re: rjulius
Pozor nic nevyhazovat u kryptošek je to běžný jev.

Sid napsal: Nejste sám, kdo po mně něco chce, ale jste jediný, kdo mě někam "tlačí"...
Takže jsem rád, že je vám to fuk, a že mám tím pádem o starost méně. 
Uvidíte, jak bude akva vypadat za týden.
Side, nemyslím, že bych vás někam tlačil, alespoň z počátku... začalo to tím, že jsem vám vytknul plýtvání vaším časem a energií na rozporování neškodných příspěvků
Pak přišel váš nápad s nabráním vody do láhve... a ano, pak jsem vás chtěl dotlačit k vyjádření, k čemu to vlastně bylo...
Ale nebudeme zabírat prostor v diskuzi těmito dohady
K tématu... přijel jsem po týdnu (takže voda byla v akva 3 týdny)... zákal šílený, rostliny ale poporostly...
Odkalil jsem a vyměnil část vody. To bylo v sobotu 13.6.
Postupně se naředěný zákal zase zahustil.
Od včera čekám až se rozbublá CO2.
A zhruba ve středu se začaly rozpadat kryptokoryny... totálně všechny během dvou dnů mají z listů kaši. Je to vyložený hnus a nevím jestli je mám vyhodit hned nebo až "pozítří"...
Jsem z toho dost otrávený
Starší reakce
pokud ti tam slunce svítí přímo několik hodin deně jako mě, může to být jedna z příčin.
0 16.06.2009 18:31 Haloska Je možné,že mám řasy kvůly přímému slunečnímu světlu?
To bylo jen pousmani nad vyberem zarazenych prvku ze skatulky "tezke kovy".
Nevim, jakym mechanismem StartPlus tezke kovy vaze, a hlavne nevim, co s nimi pak az je zavaze dela, a take nevim, kde se berou v pitne vode v mire takove, ze je potreba je zavazat.
Osobne povazuji prostredky proti tezkym kovum, a vyraz "tezke kovy" obecne za primovy marketingovy tah straseni spotrebitelu. Samozrejem tezke kovy problemy pusobi, je treba je resit, ale v oblastech jako odpadni kaly, ... atp.
Start Plus vynechám. Ostatní platí dle domluvy.
Koupil jsem: Lysimachia nummulariam, Hygrophila Red, Echinodorus angustifolius, Cryptocoryne wendtii (další název je jahnelii - to je přeškrtnuté a napsáno něco jako wememberg) a nějakou bublinatku (nebyl u ní štítek).
K poděkování: jsem moc rád že mi někdo poradil a že jako přídavek jste mě částečně zasvětila do problematiky.
K, Ca, Mg, Na... Tyhle kovy taky nejsou až tak těžké, ne?

(Vybírám jenom z biogenních prvků!

)
Gabrielka napsala:...Jestli je úkolem Start Plus vyvázat těžké kovy, mohlo by se kytkám nedostávat Fe, Mn, Zn, Cu, Mo, Co, Ni...
Vlastne vsechny kovy jsou tezke, ne, kdyz clovek dostane poradnym kusem do hlavy ?
Mozna krome lithia ?
Rostlinky "nahusto" je dobrá součást opatření proti řasám.

Co by mohl ukázat test v kyselině? Compsopogon "umí" biogenní odvápnění. Ale při vašich hodnotách KH, pH a sycení CO2 by asi neukázal nic.

Ale co kdyby?!

Předpokládám, že dokoupené rostlinky jsou z kategorie rychle rostoucích(?).
Jestli je úkolem Start Plus vyvázat těžké kovy, mohlo by se kytkám nedostávat Fe, Mn, Zn, Cu, Mo, Co, Ni... Zkuste ho vynechat.
Na děkování z vaší strany je příliš brzy! Na místě bude, pokud se něco změní k lepšímu. (V opačném případě se nechci vidět...!

)
Já děkuji - za důvěru.

Děkuji moc za rady. Zkusím výměny vody 30% 2x týdně a doplňování KNO3 a MgSO4 s ohledem na testy.
S testováním listů to je špatné - už jsem je vyházel. A doufám že se stav zlepší a testování v kyselině nebude třeba. Nicméně by mě zajímalo jak takový test vypadá - co ukáže.
Dajana Start Plus - redukuje chlór, váže kovové prvky, atd... Nic konkrétního nepíšou. Můžu ho zkusit vynechat.
Rostlinky jsem dokoupil. Raději více než množství které jsem vyhodil.
Přidat reakci
1 ...... [61] ...... 70
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 79957x