Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Řasy

 

NápovědaFórum » Řasy  

Přejít na předchozí stránku 40 Přejít na další stránku   1  
Řasy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2011 17:33 Muž kmara [10] - Cichlidy
Takže dnes jsem vyčistil akva a oddělal ty reflektory. Ještě bych se chtěl zeptat na filtr. V nejbližší době pořídím čerpací hlavu. Ale můj stávající filtr jsem od založení ještě nečistil. Tedy asi půl roku. ŽÁdné změny na průtoku jsem si nevšiml, tak jsem si ho dále nemám všímat a nebo ho vyčistit.

Díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2011 11:40 Muž Johan [4945] - Rostliny
Jediné o co rostlinám jde je stabilní prostředí. Oni s procesem fotosyntézy nezačínají s rozsvícením světla, ale dávno před tím. Věděj, že za chvíli budou žrát, tak se na to připravují. Stejně jako my, když jdeme na oběd. Připravují si enzymy apod. Takže v době, kdy se rozsvítí, jsou hned schopny začít světlo využívat. Zmíněné enzymy nemají dlouhou životnost. Popravdě, čím silnější světlo, tím se rychleji musejí obměňovat. (některé i po několika desítkách minut). Z toho vyplývá, že se krátkými pauzami zas tak příliš nenamáhají, protože světlo dokáží hned využívat. Spíš se mnohem více namáhají nepřetržitým silným osvětlením, kdy si nemohou odpočinout.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2011 11:08 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: vóťa87
to je hezký, ale vůbec ste neodpověděl
ta pauza je velice diskutabilní, jak píše RomanT, pokud nedáš rostlinám aspoň 4 hodiny, nerozběhnou látkovou přeměnu na maximum a akorát je tím ještě více podkopneš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2011 10:54 Muž vóťa87 [207] - RostlinyRe: Johan
Aplikovat mé tvrzení 4 hodin, není asi zcela přesné v případě Kmarova akvaria...Jinak ale vycházím z toho, že intezita fotosyntézy jde do jisté míry regulovat intenzitou světla, množstvím CO2 a dalších živin. Víceméně,tedy tak jak je tomu v přírodě, tedy že v poledních hodinách dopadá do vody světla nejvíce. A pak opět intenzita klesá a rostliny dávají svým chováním vědět jak moc asimilují a kdy mají už "dost"...A tento cyklus se snažím držet i v akváriích, protože to tak prostě dobře funguje. Dalo by se o tom rozepsat více a našlo by se mnoho protiargumentů, ale to by jsme odběhli od tématu řasy...

Špatnou filtraci a rozlítanou hladinu NO3, případně i amonia, uvádím z toho důvodu, že původně v Kmarově akvariu bujela Spirogyra, bylo tam spousta ryb, sem tam něco chcíplo a kvalita vody pak byla všalijaká,nač právě tahle řasa často ukazuje...Navíc nevěřím, že Kmara mění vodu tak poctivě jako píše, už dříve jsme se koukal na parametry vody co uvádí vodárny a tak špatnou vodu tam nemá, aby se akvariu takhle nedařilo...Obsah CO2 je určitě nízký, ale s kratší dobou svícení a pravidelnou údržbou by mohlo fugnovat. A ona asi nefunguje právě ta údržba...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2011 10:12 Muž Ivoš [1061] - CichlidyRe: vóťa87
Hele, chlape, pokud krmíš ryby 1x za 14 dní, tak chceš tvrdit, že čistíš akvárko pravidelně každý týden? Já na živo něco podobného viděl jen jednou, a to, když jsem byl v domácnosti, ze které natrvalo odešel původní majitel akvária, které v onom bytě zanechal na pospas osudu. Zbylí členové rodiny nevěděli o rybičkách zhola nic a tak jen přisypávali krmení, vodu nejenže neměnili ale dokonce ani nedolévali odpařenou. A přesně taková zelená vata jim tam narostla a všichni se tomu hrozně divili.
A co se týče krmení ryb -dospělé ryby vydrží nekolikatýdenní hladovku ale tvrdit, že" těch pár mečovek nepotřebuje žrát" , je nehorázná blbost. Šáhni do svědomí a pokud zjistíš, že tvoje péče o akvárium spočívá pouze v tom,že 1x za 14 dní rybám něco nasypeš do vody, tak je úplně zbytečné tady řešit nějakou řasu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2011 09:25 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: vóťa87
pokud nedáš rostlinám aspoň 4 hodiny, nerozběhnou látkovou přeměnu na maximum a akorát je tím ještě více podkopneš Tak to by mě zajímalo, o co se tohle opírá. hmm

ž v samotné filtraci-nedostatečné proudění vody po celé nádrži, malý objem filtrační hmoty z čehož pak může lítat i hladina NO3 Při takovémto osvětlení bakterie nemají šanci. Buď "amoniak" sežerou rostliny nebo řasy, ale o bakteriích pochybuju. Leda že by jim nestačilo CO2..... a od toho se odvíjí celý zbytek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2011 09:15 Muž vóťa87 [207] - RostlinyRe: kmara
Jak si nakonec hnojil tím PMDD? podle toho co to udělalo, asi úplně špatně...Pořídil sis nakonec aspoň testy na NO3, pH, Gh nebo máš aspoň trochu přehled, jak na tom asi voda je?MěníŠ opravdu těch 30% týdně? Ta řasa nebude staghorn, pořád se to bude motat kolem nějakého žabího vlasu, jako předtím...Tím že snížíš intenzitu osvětlení, docílíš toho, že Ti nepoleze v průběhu dne tak vysoko pH(což může být jeden z důvodů růstu řasy), osobně bych nesnižoval intenzitu, ale délku osvitu-těch 8 hodin max, ta pauza je velice diskutabilní, jak píše RomanT, pokud nedáš rostlinám aspoň 4 hodiny, nerozběhnou látkovou přeměnu na maximum a akorát je tím ještě více podkopneš...Než špatně hnojit bych tedy měnil častěji vodu, ale příčinu to řešit nebude...Můj názor je ten, že problém je už v samotné filtraci-nedostatečné proudění vody po celé nádrži, malý objem filtrační hmoty z čehož pak může lítat i hladina NO3 a dalších látek. To společně s vyšším pH(nízkým obsahem CO2) a špatným poměrem živin vede k tomu, že kytky stagnují a balí je řasa.Svůj názor mám i na krmení od Dajany, měl jsem pod rukama už tři akvaria kde se krmilo výhradně tímto a ve všech rostla vždy zelená drátěnka Spirogyra a žabí vlas...Předělávat celé akva nic nevyřeší, vodu budeš mít stejnou. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 22:31 Muž kmara [10] - CichlidyRe: Ivoš
Krmit stejně krmím, tak jednou za těch 14 dní. Protože mi většina ryb pochcípala a těch pár mečovek nepotřebuje žrát.

Takže zítra odmontuju reflektory a předělám hodiny. A zredekuju tu řasu. Dobře no, tak snad se zadaří. Kdyby vás něco napadlo, tak do vzkazů :)

Já se brzy ozvu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 22:16 Muž Ivoš [1061] - CichlidyRe: kmara
Přesně tak, mechanicky (ručně) řasu zredukuj, co to jen půjde a si pohraj s osvětlením, jak ti radí romant. V tvém případě neplatí žádná kouzla s PMDD či klišé: hodně rostlin = málo řas protože akvárko máš zarostlé pěkně a pokud jsem dobře koukal, tak i rychle rostoucími druhy, takže vychytáním osvětlení máš asi jedinou šanci, jak s řasou zatočit nějakým přirozeným způsobem. Ještě bych doporučil 14-ti denní hladovku ryb za dodržování výměny vody tak, jak to děláš protože krmením ryb zároveň druhotně krmíš tu řasu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 22:07 Muž kmara [10] - CichlidyRe: romant
Jojo udělám to jak říkáš. Budu svítit od 9-13 a od 16-20 hod.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 22:01 R Muž romant [27987] Re: kmara
Pokud budeš dělat tu pauzu, tak ne dříve než po těch 4 hodinách, protože jinak by to nemělo smysl, ty rostliny by se nestačily pořádně nadechnout. To CO2 bych nedával, ale to stejně neděláš. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 21:52 Muž kmara [10] - CichlidyRe: romant
OK já teď svítím 10 hodin s dvou hodinovou pauzou. Tak to zkrátím na 8 a reflektory vyndám, takže zatím díky a snad se to konečně podaří.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 21:40 R Muž romant [27987] Re: kmara
Vyndej ty reflektory a skrať dobu osvětlení na 8 hodin, nebo můžeš udělat mezi svícením pauzu. 4 hodiny svítit, 3 hodiny pauza a 4 hodiny svícení. Ty zářivky bych tam nechal obě. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 21:19 Muž kmara [10] - CichlidyRe: Ivoš
Díky moc za tvůj postřeh.
Takže abych to shrnul - mám napřed ručně odstranit co nejvíce řasy a potom ubrat na osvětlení ok ?

Ještě mám dotaz ohledně osvětlení. Mam předřaník na 2x36W a dvě trubice 2x30W. Kdybych chtěl svítit jen jednou trubicí, tak šlo by to ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 21:07 Muž Ivoš [1061] - CichlidyRe: kmara
Taky mám břidlicové pozadí a taky řasu ale úplně jinou - má vlákna do 2 cm a tvoří hustý dekorativní vyloženě mechový porost na pařezech a dokonce i na břidlici položené na dně. Do písku se nerozlézá. Na pozadí mi roste mezi spárama mezi kameny, což není nic proti ničemu, naopak. Takže je docela možné, že břidlice nějakým způsobem řasám vyhovuje a když má člověk kliku, uchytí se mu v akváriu řasa neškodná a velice dekorativní ale když má pech, rozroste mu tam takový humus jako tobě. Zkus nejdřív ubrat na intentitě osvětlení jak je ti doporučováno(já mám taky 2x30 W + 1 reflektor a bohatě to na 240 l nádrž vysokou 60 cm stačí)a pokud by to nepomohlo, tak holt celou nádrž předělat, písek vyvařit či pro jistotu vyměnit a veškerou přidlici pořádně vykoupat v Savu (1:15-20), pozadí nevyjímaje to extra důkladně. Ohledně osvětlení: nejdřív dej pryč reflektory, nádrž úplně nezatemňuj protože tam máš řasy tolik, že kdyby začala odumírat najednou, tak ti udělá z vody pěkný humus. Takže se snaž o postupnou přirozenou likvidaci a pokud bys do cca 2 měsíců neviděl podstatné zlepšení, zvol variantu b) - totální předělávku akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 20:51 Muž kmara [10] - CichlidyRe: romant
Poud je to slizký, tak bych si spíš myslel, že to bude ten jelení paroh. Ta dlouhá vláknitá, jak jsem si myslel je taková tvrdá a pevná a jakoby drsná, proto to dobrý namotávání na špejli. Pokud jsi nedělal něco s tím osvětlením, tak to vyzkoušej a akvárko ještě více proplachuj výměnama vody než doposud.

OK a ještě jak jsem se tě ptal na tu břidlici, tak co myslíš ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 20:49 R Muž romant [27987] Re: kmara
Poud je to slizký, tak bych si spíš myslel, že to bude ten jelení paroh. Ta dlouhá vláknitá, jak jsem si myslel je taková tvrdá a pevná a jakoby drsná, proto to dobrý namotávání na špejli. Pokud jsi nedělal něco s tím osvětlením, tak to vyzkoušej a akvárko ještě více proplachuj výměnama vody než doposud.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 20:47 Muž kmara [10] - CichlidyRe: romant
Pokud je to opravdu ta ruducha, jelení paroh, jako že o Johanův tip se dá brát vážně, tak bych zkusil snížit osvětlení, třeba odebráním těch reflektorů, nebo přistínit hladinu plovoucíma rostlinama. Nevím, ale toto opatření jsi myslím ještě nezkoušel.
TO jsem ještě nezkoušel, takže mám vyzkoušet třeba vypnout osvětlení úplně ? Nebo jenom oddělat ty reflektory ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 20:46 Muž kmara [10] - CichlidyRe: Johan
Nebude to Compsopogon?

To opravdu netuším, v tom se nevyznám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 20:45 Muž kmara [10] - CichlidyRe: HaDaS
Nevím, s PMDD nemám zkušenost, ale hnojení řase určitě prospělo. To Ti tu radili proti růstu řas?

Tak bylo mi řečeno, že mám pomocí PMDD podpořit růst rostlin a tím zredukovat bujení řas.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 20:44 Muž kmara [10] - CichlidyRe: romant
Je tvořená takovejma dlouhejma a tvrdejma vláknama a dá se namotat na špejli a potom odtrhávat z akva?

Nejspíš to souhlasí. Já to vybírám rukou a je dost slizký.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 20:25 R Muž romant [27987] Re: kmara
Pokud je to opravdu ta ruducha, jelení paroh, jako že o Johanův tip se dá brát vážně, tak bych zkusil snížit osvětlení, třeba odebráním těch reflektorů, nebo přistínit hladinu plovoucíma rostlinama. Nevím, ale toto opatření jsi myslím ještě nezkoušel. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 20:15 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: kmara
Nebude to Compsopogon?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 20:13 R Muž romant [27987] Re: kmara
Je tvořená takovejma dlouhejma a tvrdejma vláknama a dá se namotat na špejli a potom odtrhávat z akva?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 20:11 HaDaS Re: kmara
Nevím, s PMDD nemám zkušenost, ale hnojení řase určitě prospělo. To Ti tu radili proti růstu řas? coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 20:07 Muž kmara [10] - CichlidyRe: HaDaS
Podle mě je to mega rozrostlá vláknitá řasa :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 20:04 HaDaS Re: kmara
Sinice? Nebo řasa?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 19:54 Muž kmara [10] - Cichlidy
Fotka k příspěvku Zdravím - po dlouhé době jsem tu zase a můj problém je stále stejný. Už ani nevím kolik měsíců s tou řasou bojuju, ale moc rád bych už měl čisté akva bez řas.

Jak mi bylo doporučeno přidal jsem rostliny, odstranil kořen a pořídil PMDD. Co se týče PMDD žádné velké zlepšení jsem na rostlinách nezpororoval.

Chtěl bych konečně vědět proč se té hnusné řase u mě tolik daří. Poslední věc, co mě snad napadá je, že by to mohlo být z břidlice co je na pozadí.
Jelikož mě to už dost otravuje, tak se chystám v blízké době celé akva založit znovu.

Takže máte ještě nějaký nápad ? Přikladám fotku 2 týdny po čištění akva.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2011 11:31 Muž karelchess [45] Re: romant
Ještě jsem si všiml v prezentaci toho vzduchování, to s CO2 taky moc nejde dohromady. Ty kamínky můžou vířit kal ode dna, což by podporovalo růst ruduchy.
Rozhodně ale přidat světlo.
Jo, ten velkej šutr, doufám, že je to pískovec :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2011 11:18 R Muž romant [27987] Re: bichir
Pokud jsou údaje ve Tvé prezentaci aktuální, tak by to rozhodně chtělo posílit osvětlení a tím zlepšit základní podmínku pro růst rostlin. Za těchto podmínek mě i to COčko příjde jako zbytečný luxus. ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2011 11:12 Muž fantuomas [35] - RostlinyRe: bichir
mám s iným prípravkom, myslím že bol od jbl ale neručím za svoju pamäť :) zastavil tvorbu aj čiernej štetinkovej riasy, ale aj rast rastlín (ktoré aj tak nijak neohurovali svojím rastom:).

môj názor je, že všeobecne o týchto prípravkoch platí - môžu pomôcť dočasne, v prípade núdze alebo ozaj tragického stavu ALE v prvom rade pomáhajú ich výrobcom zarobiť..táto pomoc je oveľa výraznejšia, ako pomoc v boji proti riase ;-)

najúčinnejšia proti riase je dobrá ekológia akvária, zdravo rastúce rastliny, neprekrmovanie, neprerybňovanie..resp. adekvátna technika vzhľadom k osadenstvu a tiež
adekvátna údržba vzhľadom k osadenstvu. veľa zdaru
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2011 11:10 Muž karelchess [45] Re: bichir
Přímo s tímhle ne, ale obecně tyhle přípravky pěkně brzdí růst normálních rostlin. Řasu (ruduchu) sice zlikvidují, ale jak přestanou růst kytky, tak je to ještě horší. Jak jsi na tom s klasickýma metodama, jako výměna vody, odkalování, filtrace, nepřekrmuješ? nemáš málo rostlin/moc rybek?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2011 11:02 R Muž romant [27987] Re: bichir
Mrkni se třeba na tyhle články.
rybicky.net/clanky/625-rasy-a-podobne-organismy-v-akvariu
planta.aquariana.cz/…
Se jmenovaným přípravkem zkušenosti nemám, neb jsem k těmto "zázračným vodičkám" velmi skeptický.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2011 10:24 Muž bichir [0] – Rada
Chci jse zeptat máte někdo zkušenosti s tímto přípravkem na řasy:http://www.akvarista.cz/web/shop/item-esha-protalon707-20ml. popř jestli nevíte ještě něco na štětičkovou řasu.a dále co může spůsobovat rozpad listů u rostlin.Děkuji :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2011 11:59 HaDaS Re: miske
Není důvod se omlouvat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2011 11:56 miske Re: HaDaS
omlúvam sa nejak som to prehrabávanie dna prehliadol :) ale kolko ludí toľko chutí každá väčšia zmena spustí nejakú reakciu no dúfam že pozitívnu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2011 11:51 HaDaS – Výměna vody
miske napsal: ... nikde sa neodporúča menit viac ako 20% vody raz za týždeň len pri otrave rýb.

S tím bych, jak řekl žijící "klasik" : "Opravdu, ale opravdu nesouhlasil." ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2011 11:49 R Muž romant [27987] Re: miske
Chce to trošku více číst, třeba o tom, že kolega HaDaS to dno několikrát v průběhu té terapie důkladně odkalil, alespoň jak píše. :) O pravidelné týdenní vodě vody v akváriích je toho taktéž napsáno dost a dost. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2011 11:45 miske Re: HaDaS
no neviem to isto a tiež ty držím palce ale meniť vodu a kal tam nechať nie je žiadna výhra X-) nikde sa neodporúča menit viac ako 20% vody raz za týždeň len pri otrave rýb.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2011 11:37 HaDaS Re: Sadman
Osobně jsem za dobu provozování tohoto akva, neměl s řasami prakticky žádné problémy. Sem tam pár chomáčků ruduchy, která se objevovala a zase mizela. Neměl jsem ani problémy se zákaly všeho druhu, jak mnoho lidí uvádí. Možná jenom začátečnické štěstí. ;-)
Zastávám názor, že bujení řas je vždy způsobeno více faktory (přerybnění, nedostatečná údržba, nerovnováha atd. atd...).
Nikdy jsem dokonce neměl problém s tolik obávanými hodnotami N* látek.
Bohužel před rozmnožením řasy došlo ke krmení ze strany příbuzných (překrmování), z důvodu mé nepřítomnosti a následnému omylu a dlouhému svícení, jak jsem psal již níže.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2011 11:30 R Muž romant [27987] Re: HaDaS
Tím, že jsi v akvárku po několik dní pořádně větral, neznamená, že se tím tzv. rozhodil chemismus vody, naopak tou Tvojí činností se z vody dostaly pryč ty látky, který už stejně k ničemu nebyly a na místo nich nastoupily čerstvý živiny dodaný přirozenou cestou a to mě příjde, jako ta nejlepší prevence nejen proti řasám, ale jako velmi prospěšné pro akvárko jako funkční celek. Takže ode mě, jako propagátora výměn vody máš rozhodně palec .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2011 11:24 HaDaS – Velká výměna vody
miske napsal: no rasy si sa možno zbavil no riadne si rozhádzal aj chemizmus vody meral si niečo v tom období?
K měření se chystám dnes večer. Poté dodám relevantní info. Myslíš, či víš, že jsem tu stabilitu rozhodil tou výměnou vody? Přeci jenom, tak radikální řez to nebyl, až na tu vodu. :-( Ale bylo to vždy postupně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2011 11:22 Muž Sadman [0]
re HadaS: na řasy používám identickou metodu, včetně pražské vody.. ;] po propláchnutí mám dobrou zkušenost s nasazením rychlých kytek do akvárka, pro ideální znovuzaběhnutí (Limnobium/Pistia/bahnatka plus nějaká ta hnědovka) - dost mi to pokaždé pomohlo se zbavit řasy na dlouhou dobu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2011 11:19 HaDaS Re: romant
Děkuji Ti za podporu. Ať to dopadne jak chce, tak udělám z mých postřehů výcuc. Výsledkem bude buď totální omyl a upozornění pro ostatní aby to takto nedělali, nebo úspěšná improvizace a naopak doporučení pro ostatní jak na to.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2011 11:15 miske Re: HaDaS
no rasy si sa možno zbavil no riadne si rozhádzal aj chemizmus vody meral si niečo v tom období?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2011 11:15 R Muž romant [27987] Re: HaDaS
Tvoje počínání by se dalo přirovnat k dietní terapii a jak známo u těch co drží tu či onu dietu velmi často dochází k tzv, jo-jo efektu, tak Ti držím palce aby Tvoje akvárko toto nepotkalo. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2011 10:48 HaDaS Re: romant
Ano, máš pravdu. Důležitý bude nyní náběh do normálu. Zprávu určitě podám. Ale vzhledem k tomu, jakým způsobem jsem k řasám "přišel", a vzhledem k tomu, že, kupodivu, nedošlo k viditelnému poškození rostlin, přeci jenom píši, že rostly i v tomto "léčebném" režimu, nepředpokládám žádné problémy.
Neměnil jsem filtrační náplň, dno, nedezinfikoval jsem. Jediné co mohu předpokládat, je návrat řasy. Uvidím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2011 10:35 R Muž romant [27987] Re: HaDaS
Takže jinými slovy jsi to akvárko propláchnul a aktivitu rostlinstva utlumil na minimum. Teď bude důležitý ten stav který je v současnosti nastaven v rozumné formě udržet i nadále. Podej o vývoji za nějaký čas další zprávu, protože až to srovnání, ke kterému teď dojde bude mít tu správnou vypovídací schopnost o aplikované metodě. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.04.2011 10:27 HaDaS – Úspěšný boj s nechtěnou řasou
Abych navázal na svůj poslední příspěvek a hlavně se podělil o výsledek svého postupu ohledně boje s řasami, přikládám popis úkonů v časovém sledu:
1. 17.4.2011 režim svícení nastaven na 8:00 - 11:00 a 18:00 - 21:00.
2. 17.4.2011 výměna 1/3 vody včetně důkladného odkalení dna a vyčištění předfiltrace - neodstátá pražská - vodovodní řad.
3. 17.4.2011 těsně před vypnutím světla malá dávka krmení, asi poloviční oproti běžnému režimu, pouze sušené a granulované.
4. 19.4.2011 výměna 1/3 vody bez odkalení - neodstátá pražská - vodovodní řad.
5. 19.4.2011 krmení viz bod 3.
6. 20.4.2011 výměna 1/3 vody bez odkalení - neodstátá pražská - vodovodní řad.
7. 20.4.2011 krmení viz bod 3.
8. 22.4.2011 výměna 1/3 vody včetně důkladného odkalení dna a vyčištění předfiltrace - neodstátá pražská - vodovodní řad.
9. 22.4.2011 krmení viz bod 3.
10. Vypnutí světla a vynechání krmení od 22.4.2011 11:00 - 25.4.2011 18:00
11. 25.4.2011 po 18:00 výměna 1/3 vody bez odkalení - neodstátá pražská - vodovodní řad.
12. 25.4.2011 krmení viz bod 3.
13. 26.4.2011 náběh na normální režim svícení a krmení.

Výsledkem je úspěšně dokončený boj s přemnoženou řasou. Důsledkem je vymizení prakticky všech viditelných řas, hlavně však ruduchy.
Zůstalo pouze pár chomáčků krásné zelené, mechové řasy na listech anubiasů. Nevím jak se jmenuje, ale velice se mi líbí, a chtěl bych ji mít buď na kořenech, nebo na kamenech. Tam se ale nějak nerozšířila. Kdo ví jak se nazývá, může to sem napsat. Je, co se rozrůstání týká, "neagresivní".
Na rostliny, bych řekl, to mělo zvláštní efekt. Jsou zelenější, ale také více vytáhly do výšky, asi "hledaly" světlo. Každopádně jim to z krátkodobého hlediska viditelně nijak neublížilo. Ani ancíci je nezačali z důvodu hladovění ožírat.
Akvárko nyní již běží ve stejném režimu, jako v minulosti.

Ještě bych dodal, že v akvárku mám stále velké proudění, a to i po celou dobu boje s řasami.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2011 16:29 Daniel2811 Re: HaDaS
Moc děkuji vyzkouším

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [40] ...... 69 70

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 79063x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/1351-rasy?od=1951