Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Řasy

NápovědaFórum » Řasy  

Přejít na předchozí stránku 62 Přejít na další stránku   1  
Řasy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2009 14:50 Žena Gabrielka [73] – Re: jirkap
Vstupní voda: NO2 0 mg/l, NO3 8 mg/l, GH 3, KH 5, pH 6,8.
To jsou "hezké" hodnoty! :-)
Mohlo se stát, že rostlinkám chybí živiny. Těch pár JBL-kuliček před skoro dvěma roky, ty už asi rostlinkám moc nedají. Rybek máte taky přiměřeně "málo", odsud nějaké extra hnojení asi taky nehrozí.
CO2 přidáváte, a ne málo; svítit svítíte docela "akorát", tak snad opravdu deficit živin? Zkusila bych to s tou výměnou vody, (buď těch 50% 1x týdně nebo třeba 30% 2x týdně), a opatrným přihnojováním stopovými prvky. Možná i KNO3 a MgSO4 - podle vývoje hodnot NO3 a GH. (Podle toho, co píšete, během několika dní vám "spadla" GH. To by mohlo znamenat, že rostliny odčerpaly Mg a Ca. Pak by jim ale asi ty stopové prvky chybět neměly. Kdyby jim chyběly, sotva by odčerpávaly Mg a Ca... je to zapeklité! :) Přesto bych to takto zkusila nějaký čas praktikovat. :-))
Nemáte po ruce nějakou kyselinu? Acid, Acidon, HCl...? V krajním případě by mohl stačit ocet.
Zkuste ustřihnout hodně zařasený list a testněte ho octem podobně, jako se to dělá s podezřelým substrátem.
Dajana Start Plus vyvazuje těžké kovy, že? Třeba i ty, které jsou pro rostliny životně důležité?

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2009 13:32 Muž jirka.p [60] – Re: Gabrielka
Rostlinky jsem dostříhal. Pojedu na nákup.
JBL-Kugeln jen při zakládání.
Vodu nechávám vždy odstát minimálně hodinu. Přidávám do ní Dajana Strat Plus, výluh z olšových šištic a rašeliny.
Vstupní voda - měřeno teď: NO2 0 mg/l, NO3 8 mg/l, GH 3, HK 5, pH 6.8
Voda v akva - měřeno teď: NO2 0 mg/l, NO3 10 mg/l, GH 1, KH 3, pH 6.4
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2009 12:51 Žena Gabrielka [73] – Re: jirkap
Za tu odstraněnou rostlinnou masu doplňujete jinou, zdravou, rychle rostoucí?
JBL-Kugeln jste dával při zakládání akva. Tzn. v září 2007?
Problém je, že podle vašeho popisu máte podmínky v akváriu "v normě"... "Něco" ale v nepořádku být musí, že? Zatím bych to viděla na deficit stopových prvků. (Bez záruky!)
Co kdybyste zkusil měnit týdně 50% vody? Pozor ovšem na teplotu a případný chlór ve vodě! Nejlépe by bylo nechat ji alespoň hodinu odstát. Ovšem 40-50 l není zrovna malý objem... Taky větší změna pH není dobrá - jak je tomu u vás s parametry vstupní vody? pH, KH a NO3?
(To KNO3 k udržení koncentrace 5-10mg/l nechat.)
Kokosáky nechte. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2009 12:21 Muž jirka.p [60] – Re: Gabrielka
Právě stříhám listy a odstraňuji nejvíce napadené rostlinky (u kterých by znamenalo odstranění listů že by zůstaly jen stonky).
JBL-Kugeln jsem dával při zakládání akva pod echinodory. Někdy jen půl kuličky. Dohromady tak 5 kuliček. Jiné hnojivo nepoužívám. Občas jen KNO3 na doplnění NO3. To řídím podle testů na NO3 a udržuji hladinu kolem 10 mg/l.
V popisu nádrže mám napsané kořeny a kokos. Kořeny od posledního problému v akva nejsou. Jsou tam jen dvě půlky kokosů. Ty se mi vyndavat moc nechce neboť se do nich pravidelně vytírají ap. hongsloi a nannacara anomala.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2009 11:38 Žena Gabrielka [73] – Re: jirkap
Ale ono vám nejspíš nic jiného nezbyde, než likvidovat napadené části rostlin.
Kromě hnojiva do dna žádné jiné nepoužíváte? A jak je to dlouho, co jste aplikoval JBL-Kugeln?
A taky byste měl popřemýšlet nad odstraněním dřeva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2009 10:58 Muž jirka.p [60] – Re: Gabrielka
Měl jsem obdobný problém, ale ne v takovéto míře. Pak to ustoupilo a je to tu opět, ale v míře větší. Nevím. Jsem bezradný. Pokud budu neustále odstříhávat napadené listy, někdy celé rostlinky, tak to je podle mě také špatně. Za chvíli tam nebude nic.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2009 10:51 Žena Gabrielka [73] – Re: jirkap
Co myslíte tím "lehce potýkal"?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2009 10:43 Muž jirka.p [60] – Re: Gabrielka
Neměnil jsem vůbec nic. Ale je fakt že s problémy s řasou jsem se lehce potýkal po výměně osvětlení z 1 x 18W GLO na 2 x 24W 8xx.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2009 10:36 Žena Gabrielka [73] – Re: jirkap
Neměnil jste v poslední době zářivky?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2009 10:06 Muž jirka.p [60] – Re: Gabrielka
Ano. Compsopogon (jelení paroh). Ale co s tím? V čem by mohla být příčina?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2009 10:01 Žena Gabrielka [73] – Re: jirkap
Jsem si jistá - Compsopogon. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2009 10:01 Muž jirka.p [60]
Fotka k příspěvku A poslední. Snad to bude stačit.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2009 10:01 Muž jirka.p [60]
Fotka k příspěvku Další

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2009 10:00 Muž jirka.p [60]
Fotka k příspěvku Fotky přidám.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2009 09:57 Žena Gabrielka [73] – Re: jirkap
Já mám nápad! :-)
Udělejte kvalitnější fotky; z těch stávajících lze jen hádat.
Takže z toho mála, co je na fotkách vidět, hádám, že vidím červenou řasu Compsopogon.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2009 09:43 Muž jirka.p [60]
Kdyby měl ještě někdo nějaký nápad jak řešit můj problém s řasou, byl bych velice rád.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2009 09:10 Muž Miras [111] – Re: jirkap
já myslel tu špatnou výměnu že: odkaloval jsem tak jednou za dva týdny a spustu ryb v akva což bylo špatně a filtr jsem měl skoro naplno což bylo asi 140l/hod, jj. chybama se čovek učí :-D, ale jak jsem psal už se to zlepšuje ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2009 08:58 Muž jirka.p [60] – Re: Yirka
To bude asi problém. Nádrž je založená jen od 9.5.2009 a je tam všechno úplně jinak.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2009 08:50 Muž Yirka [9245] – Re: jirkap
Taky,pokud se ti podobná věc nepřihází u tvé druhé nádrže, popřemýšlej co je jinak.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2009 08:44 Muž jirka.p [60] – Re: Yirka
Odkaloval jsem 1x za týden. Ted 1x za dva dny odsávám hlavně ten bordel.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2009 08:42 Muž jirka.p [60] – Re: Miras
Co si mám představit pod pojmem špatná výměna vody? Průtok vody 90 l/hodinu se mi zdá dostatečně nízký když je to v podstatě 1 objem akva za hodinu. Nemůže být i problém v osvětlení či v té zrcadlové fólii?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2009 08:42 Muž Yirka [9245] – Re: jirkap
Odkalovat obden není to pravé ořechové. Ta nádrž nemá chvilku klidu. Zavedená nádrž velikosti kolem 100 l by měla stačit odkalit 1x za 2 týdny, mezitím pouze vyměňovat vodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2009 08:37 Muž Miras [111] – Re: jirkap
měl jsem něco podobného a jak jsem se dočetl zde na foru, problém u mě byl špatnou výměnou vody a velký průtok filtru, snížil jsem průtok a častěji mněním vodu - pomalu se to po dvou týdnech začalo ztrácet, ještě jsem poškozené listy hned odřezal
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2009 08:11 Muž jirka.p [60]
Fotka k příspěvku Ještě přikládám detailnější fotku toho bordelu.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2009 08:02 Muž jirka.p [60] – Poradí mi někdo?
Fotka k příspěvku Prosím poradíte mi někdo? Nebo pokud máte nějaký nápad v čem by mohl být problém. Jde o nádrž rybicky.net/nadrze/5468 . V akva se objevila řasa a nemohu se jí zbavit. Myslím si že je problém v tvorbě bordelu který je vidět u rostlinky na fotce vlevo nahoře. Jsou to spíše takové chuchvalce - není to detrit. Ale čím je to způsobené? Filtr je čistý a teď když je řasa odkaluji 1 x za 2 dny (předtím 1 x za týden). Náplně v TetraTec jsou biomolitan jemný PPI30. Průtok 90 l/hodinu. Svítím od 7:00 do 11:30 a od 14:30 do 21:00. Kryt je vylepen zrcadlovou folií. Nehnojím ničím - jen CO2 přez difuzér BOYU CO-100.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2009 22:15 Muž Skanky [26] – Re: DavidDizzer
chemii na rasu zatím nepoužívam a ai neplánuju. rostlinky jsem pouze prostříhal a odstranil poškozené listy. osvětleni jsem předělával v pátek na 2x15w. jediné co mi zbyva je jak říkate pozorovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2009 22:09 Muž DavidDizzer [26] – Re: Skanky
chemií se řasy nikdy nezbavíš... jelikož je chyba v kvalitě vody, osvěltení filtraci či v něčem jiném, chemie působí ve vodě chvíli a není to ono. Když máte nevhodné podmínky, ale dobré pro růst řas, tak chemie vám kvalitu vody na super kvalitu vody určitě nezlepší, mohli byste to do akvária lít do nekonečna, jelikož musíte změnit celou příčinu vzniku řasy! prostě chemie je dobré řešení, ale ne konečné! Nešel bych do toho (jelikož jsem to zkoušel 2 roky) - něco pomohlo, něco ne! Ale musel jsem to do akvária lít pořád a když jsem vynechal, byla řasa opět! To je právě ono - je chyba v něčem jiném, proto to chemie nevyřeší nastálo! Mám řasy i teď a chemii nepoužívám, jelikož je to pro mě absolutně zbytečné. A to mám snad všechny druhy řas, na které si jen vzpomenu :-).. musím jen čekat, a pozorovat čem je chyba - zda v kvalitě vody, osvětlení, ryby, rostliny, filtrace - či v něčem jiném! Přeji hodně úspěchů všem! AHoj - držím palce! :-);-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2009 12:31 Muž Skanky [26] – Re: Jrk
no uvidime. zrovna jsem opet odkalil a prostrihal rostliny. odstranil jsem listy napadene svinstvem a hnijici. dal jsem tak prostor novym vyhonkum ktere zacinaji. snad dostanou novy dech a chytnou se lip
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.06.2009 11:34 Muž Jrk [143] – Re: Skanky
Nedostatek CO2 může být jednou, nikoli jedinou příčinou stagnace růstu rostlin...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2009 10:56 Muž Skanky [26] – Re: Jrk
ja už dávam i CO2 a rasa roste. uz nejen že ruducha ale i zelenou řasu pozoruju na listech rozzureny
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.06.2009 23:33 Muž Jrk [143] – Řasy a nedostatek CO2
Mě se stalo, že nadměrný růst řas, způsobovala stagnace růstu rostlin zapříčiněná nedostatkem volného CO2. Po započetí hnojení pomocí PET-CO2 bylo do měsíce po problému...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.06.2009 22:54 Žena evasv [12] – Re: Semtex
No tak já mám v 54l jednoho ancíka, tři neritiny a dva otíky a teď se mi řasa nějak rozjela že jejich ujídání není znát. Nevím čím to - nic jsem nezměnila. Pravda je že mám slabší osvětlení, to budu muset změnit. Ale je stejné od počátku. Příjde mi, že se i zastavil růst rostlin -krom rychlerostoucích - egerie a limnophie - ale na limnophii se mi zdá že se řasa dělá nejvíce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   14.06.2009 22:09 Muž Semtex [1197] - Labyrintky – Re: danja
ampularky a krevetky nejsou tak účinný jako neritiny ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   14.06.2009 22:01 danja
Ty neritinky nejsou špatný nápad, zkusila bych i ampulárku, popř. krevetky, ale jestli se Ti snesou s Black Mollama nevím :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.06.2009 19:47 Muž dominator [6] - Živorodky
Fotka k příspěvku Tady je ještě jedna fotka. :-)

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.06.2009 19:45 Muž Semtex [1197] - Labyrintky
ancici ani Black Molly mě nijak s řasou nepomohli. Až když jsem si pořídil Neritiny, tak bylo po řasách....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.06.2009 19:41 Muž dominator [6] - Živorodky
Fotka k příspěvku Mam asi zelene řasy,ale někdy koukam na black molly že něco okusuji asi ty řasy
ancitruse mam taky ale řasy moc neubivaji hlavně na rostlinach. ne
Přidam fotky zdaji se mi že tam sou zeleny a černy posudte sami

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.06.2009 19:37 Žena Hatomi [27] – Re: domca1
ancíci a black molly řasy jedí (měli-by) o jakou řasu se přesně jedná?
(rybicky.net/rady/rasy)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.06.2009 19:37 Muž avast [49]
žrou řas a dobře dostupnej je ancistrus.. sice dorůstá větších velikostí (prej i nad 10 cm), ale řasožrout je to výbornej (alespoň podle mých a kámošových zkušeností.. kámoš měl "zelený" akvárko, hodil tam ancistruse a během 2-3 dnů byla řasa pryč.. ancíka seženeš snad v každý akvaristice (nejvíce rozšířenej je asi obyč. ancík) ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.06.2009 19:33 Muž dominator [6] - Živorodky – Boj s řasy
Ahoj mam asi pul roku stare akvarko a začali se
mi dělat poměrně dost řasy už jsou na kamenech dekoraci
a hlavně na kytkách.Mam 54l akvarko s 7xTeter sweglesovich,
5xNeonek obecných
3xBlack Molly
3xAncitrusu
Chtěl bych nějakeho dobryho žrouta řas mohli by jste mi poradit jakeho hlavně aby byl
dostupnej,nebo to mam řešit nějakou chemii jestli nějaka je. :-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2009 22:30 Muž Sid [6739] - Rostliny – Re: rjulius
Nejste sám, kdo po mně něco chce, ale jste jediný, kdo mě někam "tlačí"...
Takže jsem rád, že je vám to fuk, a že mám tím pádem o starost méně. :-)
Ale jdete na to dobře - pravděpodobně řasa, CO2 je dobrý počin a pH jde nahoru logicky. (Jestli může mít souvislost vyšší pH s otíráním ryb o listy nevím, ale připadá mi to málo pravděpodobné. Viděl jsem pár nádrží s pH přes 8 a nevybavuji si, že by se rybky otíraly o rostliny. Ale vyloučit to, samozřejmě, nemohu...)
Uvidíte, jak bude akva vypadat za týden.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2009 21:34 Muž rjulius [17]
Mrakoplash napsal: Asi sem narazil na to co chtěl Sid zjistit pokusem s flaškou.

Zda jsou ve vodě sinice nebo řasy lze poměrně dobře rozeznat následujícím způsobem: láhev se zúženým hrdlem (lze použít třeba průhledné lahve od balených vod) naplníme zcela vodou a necháme alespoň 20 minut stát v klidu na světle.
V případě, že se u hladiny vytvoří zelený kroužek tvořený zelenými organismy ve tvaru "sekaného jehličí nebo zelené krupice" (a voda přitom zůstane čirá), jedná se z největší pravděpodobností o
sinice. Jestliže zůstane voda zakalena rovnoměrně nebo se začne tvořit větší zákal u dna, půjde pravděpodobně o řasy.

Zdroj: www.ulekare.cz/…

Co chtěl zjistit Sid se asi nikdy nedozvím, ale to je fuk, stejně by mi to k ničemu nebylo, jak to tak v poslední době sleduji.

Každopádně ... zůstalo to i druhý den rozptýlené v celém obsahu... možná řasa, tedy...
No... teď na týden odjíždím, takže tedy tomu dám ještě 3. týden bez výměny vody (parametry jsou zatím ok). Pak se dám do realizace CO2, protože kytky fakt víceméně stagnují a céočko by je snad pomohlo nastartovat...
Jo mimochodem... může být důvodem otírání ryb o listy i vysoké pH? Už je snad 8, pořád se zvedá...

Jinak děkuji všem za snahu mi pomoci ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2009 09:47 Muž Johan [4957] - Rostliny – Re: Mrakoplash
Ale platí to pouze pro sinice tvořící vodní květ.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2009 07:39 R Muž Mrakoplash [1776] – Re: rjulius
Asi sem narazil na to co chtěl Sid zjistit pokusem s flaškou.

Zda jsou ve vodě sinice nebo řasy lze poměrně dobře rozeznat následujícím způsobem: láhev se zúženým hrdlem (lze použít třeba průhledné lahve od balených vod) naplníme zcela vodou a necháme alespoň 20 minut stát v klidu na světle.
V případě, že se u hladiny vytvoří zelený kroužek tvořený zelenými organismy ve tvaru "sekaného jehličí nebo zelené krupice" (a voda přitom zůstane čirá), jedná se z největší pravděpodobností o
sinice. Jestliže zůstane voda zakalena rovnoměrně nebo se začne tvořit větší zákal u dna, půjde pravděpodobně o řasy.

Zdroj: www.ulekare.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.06.2009 16:15 Muž Sid [6739] - Rostliny – Re: rjulius
Až bude chvilka času, rád se vám budu věnovat. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.06.2009 15:11 Muž rjulius [17] – Re: Sid
Kolego, co ta voda, co jsem měl sledovat?
Byl to jen takový fórek, abych se zabavil, nebo to mělo nějaký účel? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.06.2009 13:39 Muž Sid [6739] - Rostliny – Re: Mrakoplash
Četl jste pozorně. :)
Dokonce umí barvu měnit v závislosti světle.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.06.2009 11:28 Mrakoplash – Re: datura
Mám takovej pocit, že nemají čistě jen modrozelenou barvu. Myslím že sem někde četl i o červené.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.06.2009 09:53 Muž filipsi [1298] – Re: rjulius
Co filtracni papir? (filtr do kavovaru, ...)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2009 22:19 Žena datura [104] – Re: rjulius
tak použij nějakou jemnou tkaninu, nejlíp bílou, aby na ní byly dobře vidět. můžeš rovnou provést i zkoušku barvy - sinice mají modrozelený odstín (odtud název;-) )
pak stačí jenom připravit si podložní sklíčko a smočit do něj kus látky s nejkvalitnějším vzorkem;-)

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [62] ...... 70

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 79957x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/1351-rasy?od=3051