Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Řasy

 

NápovědaFórum » Řasy  

Přejít na předchozí stránku 17 Přejít na další stránku   1  
Řasy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.06.2014 14:06 Muž RBeil [174] Re: matus13
to samé má-m v akváriu taky ale i na dně, dá se to lehce odstranit ale za chvíli je tam zas. Svítím od 9-19h. Taky poslední dobu mám problém s rostlinama, sedá na ně zelená řasa která nejde nijak odstranit a listy ničí a uhnívají, sotva co rostlina vyroste tak univá po napadení řasou ale valisnerie odolávají nevím čím to bude postupně zkouším a co zafunguje u toho zůstanu ovšem ne u žádne chemie na řasy !!! ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.06.2014 14:01 matus13 Re: Sid
ta prva foto sa mi zda ako jeleni paroh ale to druhe neviem,ako sa toho mam zbavit?svietim cca 9:00-18:00
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.06.2014 13:59 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: matus13
Řasy, sinice... Ono toho bude víc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.06.2014 13:57 matus13
Fotka k příspěvku este jedna
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.06.2014 13:55 matus13
Fotka k příspěvku prosim vas je toto nejaka riasa? aq zalozene cca 3 tyzdne bez ryb hnojim CO2 z kvasnic
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2014 14:03 Žena baletka [624] Re: zervan
Tak tohle dělám stejně, akorát že v přední části, kde mám mezi rostlinami nějaké místo, tam pořádně zaberu do hloubky. Tak to asi stačí...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2014 14:00 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: baletka
Ja priškrtím hadicu a riadne zamávam odkalovacím zvonom niekoľkokrát hore-dole, čím rozvírim dno a vtedy uvoľním priškrtenie, odsajem ten neporiadok, znovu zaškrtím a zamávam a tak dokola, kým nie som spokojný. Toto krásne funguje na kobercovky a nízke rastliny, ale horšie je to dostať sa medzi vysoké stonkovky, tak tam vysávam len pri ich zastrihávaní, kedy ich i tak musím vytiahnuť celé a vyhodiť spodnú časť.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2014 13:56 Žena baletka [624] Re: grunda
OK, to stojí za úvahu... Já ještě řeším, jestli málo neodkaluji, přičemž ocením i radu - jak odkalovat v akvárku, kde se mi vpodstatě nevleze mezi rostliny odkalovací zvon, a kde pořádným zahrábnutím do substrátu téměř kdekoliv v akvu poraním kořeny hned několika rostlinám? Např. u cryptošek se to odkalování vždycky projeví shozením několika (naštěstí jen několika) listů. Jak to děláte?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2014 12:22 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: dudak
dudak napsal: to na skle bych hledal spíš pod názvem GDA
jinak doporučuji přečíst toto www.aquaticplantcentral.com/… je tam popsáno z čeho nejčastěji přemnožení řas vzniká, většinou stačí číst odstavečky pod obrázky.

Vskutku zaujímavý článok! V mojom inak vcelku bezproblémovom akváriu mám neustále GDA na skle a to vysvetlenie o nevhodnom pomere Ca:Mg (70:20 mg/l) by mohla byť príčina. Predpokladám, že takýto stav majú všetci s tvrdšou vodou - pomer sa nedá otočiť pridávaním Mg, to by tvrdosť letela riadne hore, jediným riešením je reverzná osmóza. Takže to skúsim, kúpim si RO a uvidím.

Celkovo sa mi metóda MCI zdá rozumná, no tie zhodnotenia príčin rias pôsobia na mňa povrchne, pripadá mi to ako: "Kamarát mal riasu X, nameral som hodnoty Y a po ich zmene riasa zmizla - z toho vyplýva, že Y spôsobuje riasu X." Pritom faktorov môže byť viac. Snažím sa experimentovať vo svojom akváriu, mením rôzne hodnoty a sledujem, čo sa stane. Momentálne sa mi podarilo iniciovať na filtri klasickú štetinkovú ruduchu BBA a na listoch Samolusu sa kde-tu objavuje ruducha "jelení paroh". Okrem toho GDA, ktorú mám prakticky trvalo.

Vychádzajúc z toho článku, GDA je zlým pomerom Ca:Mg (priveľa vápniku), čo sedí. BBA je vraj nedostatkom CO2 a Ca (to prvé síce nevylučujem, ale nezdá sa mi, druhé je úplne vylúčené a v rozpore s odôvodnením GDA) alebo niekedy vraj vysokou KH (čo u mňa je pravda, ale cítim v tom rozpor s tým nedostatkom Ca). A najväčšia nezrovnalosť je s jelením parohom (RODOPHYTAS SP. 3) - vraj je zlý pomer Ca:Mg, príliš veľa Mg, čo je úplný nezmysel v mojom prípade. Nehovoriac o tom, že iné akvárium (nie priamo moje) je úplne zamorené jelením parohom a voda je rovnaká ako moja, teda tvrdšia s nadbytkom vápniku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2014 12:04 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: baletka
myslel jsem to tak, že když se kytka rozhodne starý vyžitý list shodit, tak první začne přesouvat mobilní živiny z listu pryč, ten pak začne chřadnout a má narušené pletivo, buňky se začnou rozkládat a to je příležitost pro řasy. Navenek to ještě není moc vidět, ale list už se rozkládá
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2014 11:25 R Muž romant [27981] Re: Mislow
Jenom poukáži a snad i nasměruji v tom, že jak dusík, tak hlavně fosfor se do akvária v nezajímavém množství dokáže dostávat krmením, tedy nejčastěji vločky, granule, ale i třeba patentky, jsou zdrojem. Prostě je dobrý s tím při úvahách, proč se to či ono děje, počítat a přizpůsobovat se tomu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2014 11:22 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: baletka
baletka napsala: Rozpadající se listy okamžitě odstraňuji, denně, při krmení... Ani testy NH4 neukazují zvýšené hodnoty. Problém je v tom, že keď z rozkladajúcich sa listov vznikne amoniak, riasy si na ňom ihneď pochutnajú, vo vode nič nezostane, a tak meranie ukáže nulu, hoci v skutočnosti tam vzniká. Je to dosť problém aj u mňa - napr. Ludwigia rastie veľmi intenzívne (často skracujem), ale zároveň vždy zhadzuje spodné listy (lebo nedokážem nasvietiť aj spodok, len hore), takže to mám v akváriu ako keby bola jeseň. Tie listy sú našťastie zdravé, takže aj keď ich vyzbieram po týždni, ešte nie sú v rozklade. Ale odhnívajúce lístky iných rastlín, ktorým sa u mňa nedarí (napr. Pogostemon, Cabomba) by som len ťažko všetky odstraňoval z húštiny rastlín, v tomto dosť pomáhajú krevetky, ktoré ich jedia.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2014 11:11 Muž Mislow [304] Re: baletka
Me se sinice zacne objevovat, pokud zapomenu pohnojit. Jinak je to nekdy tezky vychytat, sice jsem se treba zbavil sinice, ale jak jsem zacal hnojit KNO3, tak mi zacina odchazet althernanthera, ostatni rostlinky se rozrostly a evidentne jim to svedci, ale zase se bojim, ze jsem predavkoval draslik a a. to nenese dobre. :-D Tak nevim jestli je lepsi dal neco zkuouset nebo ji vytrhnout a nahradit jinou kytkou. hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2014 10:14 Žena baletka [624] Re: Mislow
Já jsem teď vypozorovala výrazný ústup té černozelené věci z anubiasů po zvýšení hnojení jak NO3, tak PO4. Vůbec, všechny řasy na týden ustoupily po změně hnojení z menších dávek denně na větší dávky třikrát týdně a snížení osvětlení. Velmi výrazný ústup, listy jsou skoro jasně zelené a na té tmavé věci hodují piskořky. Ale byl to týden - ustoupila jak sinice, tak GSA, tak ta hnědá věc a po týdnu se to zase vrací...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2014 10:09 Žena baletka [624] Re: grunda
Rozpadající se listy okamžitě odstraňuji, denně, při krmení... Ani testy NH4 neukazují zvýšené hodnoty.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2014 03:25 Muž Mislow [304] Re: baletka
Jeste jedna vec, anubias v malem mam cisty jak lilie, ale ve velkem je to spis jak spec. odruda hnedeho anubiasu. :-D Bude to nejaka rozsivka nebo ruducha, cert vi, zacinam to resit az ted. Jako rostline to nejak neskodi, zadne diry nebo tak, i pomalu narusta .... akorat nevypada zrovna tak jak by ji clovek chtel. Kazdopadne pridam casem na osvetleni a do akvarka jsem vypustil 10 otiku ... nemyslim, ze mi anubias zacnou cistit jak uklidova ceta, ale je to pekna rybicka a nemusim je krmit .... :-D Mam pocit, ze se vratim do studentskych let a poridim si mikroskop, abych aspon zjistil, co za potvory se mi nekdy vytvari. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2014 03:18 Muž Mislow [304] Re: dudak
Velmi zajimavy clanek, precetl jsem jen kousek zatim, zitra si to proctu cele, myslim, ze tam bude par odpovedi na zminene problemy v predesle diskusi. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2014 03:08 Muž Mislow [304] Re: baletka
Tak GSA mam v mensi mire v malem akvu taky a tam mam fosfor 2 mg/l, proto mi tam taky vyskocila .... vylozene v kratke dobe zachvatila akvarko sinice, pac jsem tam nemel skoro zadne dusicnany. Sinice jsem se zbavil hnojenim KNO3 ... tudiz upravou pomeru mezi dusikem a fosforem. JInak si myslim, ze GSA ma uzkou souvislost s dopadem svetla, v malem akvu se mi tvori pouze na celnim skle a ve velkem, kde je chude osvetleni, vylozene low tech akvarko, se tvori na bocnim skle pouze v letnich mesicich (bocni sklo je pod dopadem slunecniho svetla pres okno). Kazdopadne tam asi bude vic faktoru, ktere mohou mit vliv, .... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   17.05.2014 01:14 Muž dudak [1885] Re: kofejn
to na skle bych hledal spíš pod názvem GDA
jinak doporučuji přečíst toto www.aquaticplantcentral.com/… je tam popsáno z čeho nejčastěji přemnožení řas vzniká, většinou stačí číst odstavečky pod obrázky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2014 00:55 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: baletka
pojmenoval bych to staré rozkládající se listy = uvolňuje se NH4 (odhad), a řasy mají hody
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2014 20:37 Žena baletka [624] Re: kofejn
Taky mi to do listů žere díry! Takže je tu někdo, kdo to nějak "pojmenuje"?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2014 20:21 Muž kofejn [963] Re: baletka
Taky to mám jen na anubiasu a zdá se mi, že to do listu vyžere díru.Že by anubias děravěl nedostatkem draslíku se mi moc nezdá. Jestli je to stará GSA, tak to na skle muže být taky ona. :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2014 20:16 RastoSB Re: baletka
ještě bych doplnil, že to mám taky jenom na anubiasech, zkoušel jsem to odstranit rukou ale nešlo to a mám v akva 2 parmičky černopruhé
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2014 20:11 Žena baletka [624] Re: kofejn
Tak tohle přesně mám taky a doteď jsem se domnívala, že je to "stará" GSA... Něco jiného? Něco jsem totiž slyšela o přisedlé ruduše, ale nic se nedočetla. Taky bych ráda věděla, o co jde, mám to téměř výhradně na anubiasech.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2014 20:09 Muž PaYoch [134] Re: Kamilstrom
Ja tedy nejsem odborník na řasy a sinice, ale ve svém akváriu mám vypozorováno, že výskyt sinice je způsoben nedostatkem dusíku, respektive nepoměrem dusíku a fosforu. Mám vstupní vodu hodně měkkou a téměř živin prostou, takže poměr musím upravovat PMDD.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2014 20:05 Muž daktari [147] Re: RastoSB
Taky to vidím na rozsivky ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.05.2014 20:03 R Muž romant [27981] Re: RastoSB
Příjde mě to jako rozsivky, uvidíš co na to ostatní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2014 20:02 RastoSB – řasy ?
Fotka k příspěvku ahoj, neví prosím někde co tohle může být ?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2014 19:55 Muž kofejn [963] – Co je to za řasu
Fotka k příspěvku Zajímalo by mě, co mi to leze za tmavě zelenou řasu po anubiasu.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2014 19:50 Muž kofejn [963] – GSA?
Fotka k příspěvku Když je tu řeč o GSA, může tvořit takováto ložiska? Už jsem s ní měl kdysi čest, ale byly to větší flíčky (když pár jich na skle je). Teď to vypadá jako prach, jenže za skla to jde stejně blbě jako GSA.
PO4 sleduju a je pořád kolem 1mg/l, občas přidám KH2PO4.
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2014 17:56 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: baletka
Ono to bude potrebovat poradne zmerit,kolik tam je P a NO3,protoze Sinice ma rada svetlo a asi i P,nema pak rada asi malo NO3,ale ta mez bude daleko nize nez 15mg/l.Mam ve dvou akva NO3 kolem 8-10mg/l a sinice tam neni(viditelna). :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2014 17:46 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: Mislow
Bylo by zajimave pozorovat predavkovani K v nadrzi,vetsinou je ho nedostatek a jeho nedostatkem trpi predevsim Hygrophily. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2014 17:42 Muž Burik [727] - AquascapingRe: baletka
zvýšený výskyt GSA je vždy způsoben nedostatkem fosforu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2014 17:23 Žena baletka [624] Re: Mislow
Dobře. A co s GSA? Ta mi tedy ničí většinu starších listů cryptocoryn i echinodorů, na ní pak následně vyrůstá staghorn. Hnojení fosforem dost pomáhá, GSA je rozhodně míň. Tak... jak? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2014 00:40 Muž Mislow [304] Re: baletka
Jinak, ratajovy testy jsme resili nedavno na akvarku.cz, nejsem si jisty o jejich presnosti ... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2014 00:39 Muž Mislow [304] Re: baletka
Tak dusicnany jsou na dobre urovni, ta vyska akva je 65 cm? Jj, to je dost na objem, to funguje jinak ... kazdopadne, pokud ti tam vyskakuje sinice, tak ta ma rada svetlo a fosfor, tak bych snizil hnojeni obsahujici fosfor ... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2014 00:17 Žena baletka [624] Re: Mislow
Relax v obýváku. NO3 momentálně dle Ratajova testu držím mezi 20-30.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2014 00:16 Žena baletka [624] Re: jmalyska
Hm.. Momentálně svítím všelijak, protože se snažím najít tu správnu hladinu. Osvětlení jsem zkrouhla a situace se zlepšila (jak jsem už psala). Takže donedávna to bylo 2xT8 36W a 2xT539W. Teď svítím od 11 do 16 všemi čtyřmi, pak do 21 jen 2x36W. Znatelně ustoupil staghorn, ale stále ještě ne úplně, drží se na lotusu, který leží těsně pod hladinou, logicky... Obírám ho ručně a jsou to docela vlásky. Zvažuji ještě snížení hladiny, ale to musím koupit nové hadice k filtraci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2014 00:16 Muž Mislow [304] Re: baletka
Mer si dusicnany, jak ti klesnou pod 15 mg/l, tak ti sinice zacne vystrkovat ruzky ... to je jen tip, kazda nadrz je jina .... :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2014 00:13 Muž Mislow [304] Re: baletka
O kterou nadrz se jedna? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2014 00:12 Žena baletka [624] Re: Mislow
?? aha. Tak to jo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2014 00:12 Žena baletka [624] Re: Mislow
Teď ne. Vybrala jsem všechen okřehek, jiné tam nejsou. Ale trochu jsem pozměnila svícení a situace se zlepšila, sinice ustoupila s přidáním KNO3 (jak jsi psal). Ale čekám, zda se invaze nevrátí a pro te případ mám od jednoho zdejšího kolegy tip na podrobný plán boje ;-) Tak uvidíme.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2014 00:11 Muž Mislow [304] Re: baletka
Tak mi pripada, ze jdes na veci moc slozite, kdyz to neni az tak potreba ... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2014 00:09 Muž Mislow [304] Re: baletka
Jo, s vysokym akvem je to jina, hlavne jestli tam mas plovoucky. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2014 00:08 Žena baletka [624] Re: Mislow
Jak říkám... hnojím... KNO3, KH2PO4, MGSO4, K2SO4 plus Tenso Coctail. Pokud jsem nějakou tu značku nenapsala správně, sorry, určitě víš, o co jde :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2014 00:08 Muž jmalyska [167] Re: baletka
Kolik že svítíš na to akvárko? Pokud nedáváš CO2 a řasa ustoupila, tak při dávkování CO2 málo svítíš a hnojíš tak málo, že to nemá podstatný vliv na řasu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2014 00:06 Muž Mislow [304] Re: baletka
Muzes take zkusit kombinovat s KNO3, coz je hnojeni bez fosforu, tam by mohlo byt jedine riziko predavkovani draslikem, coz ale zalezi na rostlinkach .... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2014 00:05 Žena baletka [624] Re: Mislow
Ale jo, to já hnojím :-) Dlouhodobě to jede pořád víceméně podobně, až na to, že pořád balancuji s hladinami makroprvků, stále ještě jsem nenašla nějaký stabilně vhodný poměr. Mám taky docela vysoké akva, takže klasika - u hladiny jelení paroh, dole trochu utrpení. A teď mi došlo CO2, než jsem stačila naplnit bombu, uplynuly dva dny. Během těch dvou dnů paroh znatelně ubyl, jakmile začalo zpátky proudit CO2, problém se ještě zhoršil. Asi tak :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2014 23:50 Muž Mislow [304] Re: baletka
Jak zapojis CO2, zkus pridat na hnojeni, treba se tim situace zlepsi, pridanim na CO2 urychlis fotosyntezu a rychlej vycerpas dusicnany, coz prihrava sinici, zvlast pokud hnojis hnojivy, ktere obsahuji fosfor, coz je vetsina .... ;-) Samozrejme predpoklad je mit stale dusicnany pod konrolou, kdyz se neco zkousi, ... takze radej premerit. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2014 23:40 Žena baletka [624] Re: Sid
Ano, realita by měla být jiná. Samozřejmě, mohlo jít o jiné, mnou nezpozorované faktory. Musela bych to "zkusit" znovu. Ale děkuji za názor :-)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [17] ...... 69 70

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 79056x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/1351-rasy?od=801