Řasy
Zdravím, poradíte mi prosímvás co mi to roste na mossu?
Mech má tak 2cm náskok nad růstem, ale pomalu jak roste tak prorůstá i touhle řasou.. víte co je to zač?
Starší reakce
Dočítal som sa že vyššie dávky K bránia vstrebávaniu Ca a Mg. To môže byť môj problém s deformáciou nových listov ako pri nedostatku Ca. Test na K je veľmi drahý, preto skúsim vysadiť K2SO4 na mesiac čo to urobí
Dvě měření tam mám, přestal jsem s přidáváním když jsem si koupil test a zjistil jsem že ho mám moc, byl jsem mimo stupnici.
Vaaclave,všimol som si v tvojej prezentácii že nehnojíš K2SO4. Meriaš draslík, alebo aký máš dôvod že nehnojíš draslíkom
V těchto substrátech se nevyznám, já jedu od začátku jen hnojení do vody. S inertního dna jako je můj křemičitý písek do filtrací se časem stane také docela výživný substrát.
No dobře ... ale na každý 1 mg/l PO4 co tím přidá je jen 0.4 mg/l draslíku. Což je vcelku velké nic. By tam těch fosforů musel dávat kýbl.
vaaclav napsal: Není to divné KNO3 a KH2PO4 to je samý draslík.
U KNO3 je ten poměr samozřejmě jiný ... a hlavně se toho přidává o dost víc absolutně.
Pozor na to zmenšování NO3 to bych si hlídal tak na hranici 20mg/l. Pokud jde o řasy tak si nemyslím že jedna způsobuje druhou. Určitě ti ale můžou list poškodit.
Není to divné KNO3 a KH2PO4 to je samý draslík.
Svítit jen 6 hodin tak to je hodně málo na tak slabé osvětlení. Asi bych svítil 10-11 hodin a ubral některé hnojivo. Draslík je podle mě přes čáru podle testu jsi už mimo stupnici. Ubral bych i trochu železa a hlavně i fosfor. Říká se že používat CO2 má cenu do 10° dkH. Já z takhle tvrdou vodou nemám zkušenost mám spíše opačný problém. Beru proto výsledky co fungují mě a nemusí tobě. Mám podobně velké akvárium jen vodní sloupec jsem substrátem snížil na 40-45 cm a dříve jsem měl podobné světlo a svítil jsem 12 hodin a hnojil jen minimálně. Co mám ale vyzkoušené proti řasám je týdně odkalovat a měnit 1/3 vody.
Koukám do tvé prezentace a nejsem z toho moc moudrý. Řekněme že máš 400 litrů vody a svítíš do toho 108w a akvárium je 60cm vysoké, přesto ti roste zelená řasa a následně ruducha. Neměl by jsi trochu přehodnotit to hnojení na to osvětlení to jsou dost velké přebytky živin a trochu by mě zajímalo jak jsi změřil NO3 18 mg/l. Schází mě tam ale dost zásadní parametry jako je Ph a KH.
Starší reakce
Dej fotku řasy a celého akvária.
0 01.11.2016 20:09 Ondrášek – Řasy :-(
Ahoj kolegové, mám akva cca rok a půl od založení a před měsícem se mi začala tvořit hnědá řasa. Záhada pro mě je proč? Takovou dobu vše fungovalo a najednou řasa? Nic sem neměnil zvyky, ryby atd.. jediné co se událo je, že se mi zjevily dvě měchýřovky asi dva měsíce zpátky (a cca měsíc už jsou pryč) mohou to mít na svědomí? Popřípadě co se mohlo stát?
Starší reakce
Myslíš to asi dobře ale to světlo co do akvária pouští je tak silné že nezvládá následné problémy. Z reverzní osmózy si může udělat vodu jakou chce ale ne každému se to povede a čím více světla tím hůř.
-nevím ,zda ti moje rada bude užitečná,protože nepatřím k akvaristům co používají hnojiva a CO,
-hnojí mi ryby a šneci,kytky nehoním v růstu,nemusím tak často protrhávat.
-co třeba dodat do vody tříslovinu a nějaké humidní složky na přírodní bázi?
-složení akva osádky k tomu přímo vybízí,neonka ,skalár,
-hodit na black water a nechat to vyfiltrovat,nemusíš nějak markantně,stačí změna výše uvedeným a určitě se částečná změna dostaví.
,nebudu ti psát ,že budeš mít akva bez řas,to víceméně neexistuje,ale těch pohledově viditelných určitě ubude,
Že by ta zředěná desinfekce tak zvyšovala KH to jsem ještě neslyšel. Na můj vkus máš trochu moc draslíku a fosforu. To může být příčina proč se ti tam ta potvora drží. I světlo je děsná palba. To s tím CO2 a PH nějak nechápu.
Jenom jedna sedlácká(gazdovská), to že rostliny nebublinkují neznamená že neprosperují, osobně snahu o bublinkování považuji za zbytečnou.
Starší reakce
Vypadá to jako zelená vláknitá řasa,ale na telefonu to nevidím moc dobře.Co takhle prezentace akvária,ať tady není milion otázek,ve stylu jaký je filtr,jaké světlo atd..Bez těchto informací a jak probíhá údržba se těžko radí.
Starší reakce
Já vím, měli by mít určitě větší akvárium, jde o to, že to byl dárek no :( A mezi neonky jsem je vážně prdnout nemohl.
Prezentace akvária,nebo aspoň fotka by pomohla s určením řasy.Ale hlavně nepřidávej žádné ryby,už ty skaláry tam nemají co dělat.
Starší reakce
Přesně tááák, dej si nohy na stůl a ono se to nějak vyvrbí.
Čím víc chceš, tím míň to jde, to je stará vesta.
Chtel bych se jich zbavit.
Doporučení na foru je: častěji měnit vodu a zvýšit intenzitu svícení.
Což u mě nějak nefunguje
Chce to asi trpělivost
0 26.06.2016 19:53 laKatos – rozsivky pod světlem
Mám malý problém s výskytem rozsivek u čerstvé založené nádrže. Denni výměna vody cca 150 l. A roszivka se tvoří právě na místech které jsou vystavěné světlu.
Třeba u přepadu viz foto
Stačí pár šneků nebo nějaký držkolez (krunýřovec).
Osazenstvo tam zatím žádné nemám. Které rybky si na tom pošmáknou?
Řekl bych že je to plíseň, celkem běžná věc u nově založený nádrže. Časem to zmizí nebo to osazenstvo zbaští.
0 26.06.2016 18:43 zewlVONlelek – Řasa všude :/
Zdravím, mám založené nové akva. Mám v něm dva kořeny z borovice (přes měsíc louhované) a 20 kytek, ale co čert nechtěl, začala se mi v něm tvořit světle nahnědlá řasa. Jamňoučké vlásky, ale kořeny jsou tím pokryté od shora až dolů. Může mi prosím někdo poradit proč to vzniklo, jak se toho zbavit a předejít tomu? Moc děkuji za rady a za pomoc.
Starší reakce
Jestli přežiješ to že máš v akváriu ancistruse tak ty tu hnědou řasu sežerou. Pokud to není tvrdá krusta ale lehce odstranitelné rozsivky.
0 16.06.2016 17:23 Uno – rasa malawi
Ahoj lidi.
Prosím o radu.Mám malawi, tedy jen kameny a žádné kytky.Začala se mi dělal zelená a hnědá řasa.Vím že zelenou milujou ale hnědou nechávaj.Jelikož se začíná dělat i na skle tak bych chtěl vědět zda a jestli to mám nějak řešit chemií.Bojím se abych neublížil rybám ale zase aby mi řasa "nezníčila" akvárko.
Děkuji za názor
Starší reakce
Já používám cukrářskou kartu, je to z tvrdšího plastu, strany ostré a větší než žiletka. Vyhovuje mi to na přední sklo, rozsivky a zelená přisedlá jsou dole hned a na té podkladní bílé ploše jsou krásně ty nečistoty vidět, pokud zůstanou na skle
Něco jako je tady,ale vhodnější tvar, stojí to pár korun
www.hospodynkam.cz/… Jojo u dna žiletkou a kde nehrozí nabraní zrníček ze dna tak houbičkou, čili větší plochy. Houbičku už mám zajetou a nebarvila nikdy.
Někdy nad otázkami fakt kroutím hlavou ... je potřeba ji seškrábnout. Takže bude fungovat cokoliv, co má dostatečnou plochu, aby se člověk nenadřel.
Na houbičky bacha ... jedna mi pouštěla barvu a druhá tou hrubší stranou poškrabala sklo. A tak nějak obecně je s houbičkou (a podobným prostředkem) problém - pokud se pod něj dostane něco tvrdšího, třeba zrnko písku, sklo je poškrábané hned. Žiletkou se to stát nemůže. Tam je ta styčná plocha tak ostrá, že to jakoukoliv nečistotu odstraní dřív, než to napáchá škodu. Samozřejmě se musí jezdit jak při holení ...
Hlavně ne el. holícím strojkem
Já používám kupovanou škrabku s výměnou žiletkou/ne na holení/ a nebo houbičku na nádobí.
Přidat reakci
1 ...... [13] ...... 69 70
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 79215x