Řasy
...savo by mohlo resenim, pokud potom dobre oplachnu nemel by byt problem pri vraceni kamenu do akvaria?...
SAVO je ideálním řešením. Důkladné opláchnutí je podmínkou. Také ponoření na 30 minut do vody zajistí rozklad SAVA na neškodné látky. Nemusíte se bát takto ošetřit i dřevo.
technicka, mam zarostle kameny bridlice rasou mechanicky to jde fakt pomalu, mam je zvlast v kbeliku s vodou, zkousel jsem peroxid a nepomohl, takze savo by mohlo resenim, pokud potom dobre oplachnu nemel by byt problem pri vraceni kamenu do akvaria?
a s korenem by se dalo taky tak postupovat? nebude mit drevo tendenci savo do sebe natahnout?
DavidDizzer:
Zelená řasa(ruducha)
Bob66:
Černá. 
DavidDizzer:
Je to zelená ruducha a černá ruducha!
Je to červená řasa (ruducha), velmi pravděpodobně Compsopogon sp.
Mechanické odstraňování je jen částečně účinné - nejde odstranit dokonale, protože svými buňkami vrůstá do podkladu (listů rostlin) a odtud znovu "obráží". Pokud tedy mechanické odstranění, pak i s podkladem... (Což může být prakticky likvidace komplet rostlinstva...)
U rostlin s tuhými listy se dá použít koupel v roztoku Sava.
To, co ale na ni platí, je celkové zlepšení podmínek pro život vyšších rostlin.
Největší podíl v akva by pak měly mít rychle rostoucí rostliny.
0 22.08.2009 10:08 Usine – Re: rado1806

pridávam ďalší obrázok, trochu zreteľnejší
4 21.08.2009 23:22 zeck – Re: DavidDizzer
Davide, ty máš tolik řas, že už jsi z toho popletenej...

Míň krmit, vodu měnit cca třetinu obden, omezit proudění vody, neubírat světlo, tak tohle pomohlo mě

Vzduchování nezapojuj

Je to zelená ruducha a černá ruducha!
Vodu som skušal meniť 2x za týždeň a aj tak nepomohlo,skušal som aj zmeniť osvetlenie, aj na filter som napojil vzduchovanie a aj tak nič,riasa stale rastie ďalej, skúšal som dať menej svetla a riasa rástla dvojnásobnou rýchlosťou. Mám ešte jedno veľké akva asi 160L a v ňom sa riasa nerobí. Toto je 90L. Zloženie vody je také isté.
Černá

Ruducha, snížit obsah živin ve vodě, častěji měnit vodu

Stačí pohledat tady na fóru je toho o ruduše dost

Starší reakce
Děkuji moc za rady, s Vaším názorem souhlasím, ale pro sichr raději opravdu zkusím Savo, nedávno jsem Vás Side otravovala s tím zákalem, tak ať neotravuji znovu

Zrada má pravdu - není to ani tak o řasách, jako o podmínkách pro ně. Řasy a jejich spory jsou "všude". Po Savu bych ale sáhnul "pro sichr"; přeci jen - tahat si (byť do fungujícího) akva "prosperující" sinici(?)... (Na sinici bych to tipnul, ovšem bez záruky!

)
Kdysi jsem trochu experimentoval s přenesením rostliny napadené červenou řasou (Compsopogon) do fungujícího akva. Ruducha po nějaké době zmizela. Je na vás, čemu dáte přednost.

To je právě problém, před 2 měsíci po cca roce fungování začaly problémy, nejdřív zákal a po jeho záhadném zmizení nemoci rybek, teď je to jakž takž, tak chci akva trochu zkulturnit

a nerada bych tam znovu něco zavlekla, jeho "imunita" ještě nemusí být 100 procentní

0 07.08.2009 00:19 zrada – Re: darka
Jestli to akvárium, do kterého je chceš dát, prosperuje, není třeba kytky ničím mořit. Jen je zbytečně oslabíš.
Řasy a podobné svízele netrápí akvária proto, že se tam odněkud zavlečou, ale protože jim majitel připraví ideální podmínky. Do akvária, kde takové nejsou, můžeš bez obav zasadit kytku obalenou ruduchou či sinicí a ta během několika dní zmizí. Funguje to samozřejmě i obráceně, sebesterilnější rostlina se ve špatných podmínkách obalí řasou.
Děkuji, Savo mě opravdu nenapadlo, a že už nad tím dumám nějakou dobu

A je to podle Vás sinice? Abych měla jasno, kdybych to do akva náhodou přece jenom přenesla

Možných způsobů bude jistě vícero, já bych použil Savo. Koncentrace a doba "koupele" podle druhu rostlin.
Mám dotaz na zkušené rostlinkáře

Pěstuji v kouli na okně přebytky rostlin a i přes průběžnou výměnu vody cca 1-2x týdně je voda při výměně mírně nazelenalá a rostlinky trochu "slizké", jde to z nich setřít, ale příště je to tam znovu

V kouli je pouze voda, žádná technika ani živočichové. Je to sinice? Teď bych chtěla dát rostlinky do akva, ale jak je mám ošetřit? Bude stačit koupel v hypermanganu dle Václavova článku nebo je mám raději vykoupat v nějakém algicidu? Pokud ano, budu ráda i za radu v jakém (mám doma AlguMin)a případně jak dlouho.

Líbí se mi rjuliosovo zapálení pro práci s mikroskopem. Většina akvaristů ví, co mají v kaváriu za rostliny a ryby, ale vůbec netuší, co jim v akvárku žije nádhery neviditelné prostým okem.
Tady
ziva.avcr.cz/… je odkaz na článek věnovaný rozsivkám, které asi žádný akvarista nechce přemnožené ve svém akvárku, ale je dobře vědět, co nádherného se nám v akvárku přemnožilo

Starší reakce
0 31.07.2009 22:05 Usine – Re: verlinka
0 31.07.2009 21:58 verlinka – Re: Bob66
děkuju za radu, aspoň už vím název a můžu pohledat více informací v níže nabídnutém odkazu, chyběly mi tam obrázky a když jsem nevěděla co to je, tak mi to lezlo na nervy, hledat něco když nevím co

Jednoznačně ruducha

Omezit proudění vody a množství živin ve vodě

0 31.07.2009 21:48 verlinka – Re: LopoCz
manžel mi teď nadává, že jsem neměla psát, že si myslím že to je řasa, ale že nevím co to je... protože v té sekci už jsem taky hledala, ale nic jsem nenašla, fakt nevím
0 31.07.2009 21:44 LopoCz
0 31.07.2009 21:43 verlinka – Re: verlinka
0 31.07.2009 21:41 verlinka – Re: verlinka
ještě přidám foto, snad to z toho někdo pozná
0 31.07.2009 21:39 verlinka – rostliny a řasa na nich?

Jsem začátečnice v akvaristice a poslední dobou mám problémy s něčím na rostlinách-nejspíš nějaká řasa, nevím? Snažila jsem se projít fórum a najít odpověď co s tím, ale nepodařilo se mi.Věřím, že se tady najde aspoň někdo, kdo mi dokáže poradit jak s tou potvorou zatočit

Starší reakce
Třeba otevřená.

...jinak se zeptám a čím by to mohlo být?...
To je, oč tu běží - zjistit, co ten zákal způsobuje. Naberte do láhve vodu z akva a nechte ji delší dobu v klidu. Je třeba zjistit, jak se bude zákal chovat.
Můžete pro srovnání udělat ještě foto, až ten zákal bude "maximální"?

omlouvám se za kvalitu foceno mobilem,fotáček jsem půjčila sestře na dovolenou

,ale jinak je to foceno 1,5 hodiny po odkalení a vyčerpání 1/2 vody z akva
Pánové díky, nepodlehl jsem panice a na vaše rady kryptokoryny ponechal.
Už mají zase slušné nové listy.
Nafoťte ten zákal.

Doporučil bych přerušit hnojení i CO2, svícení přes den na 2-3 hodiny přerušit, obden měnit vodu. Neodkalovat tak často. Máš nějaké výsledky měření parametrů vody?
ahojky lidičky,nevím co jsem vymastila...ale už víc jak 3 týdny bojuji se zákalem a nevím co s tím ,parametry vody jsou stejné v průměru...zákal je barvy žluto hnědý

,odkaluji dno asi každý 5 den kdy se nedá už přez zákal koukat ani do akva,kytičky mi chřadnou

,přidávám CO2 a mám pocit ,že jak ho tam dám tak se kvalita vody dost zhorší tím kalem ,napadla mě špinavá hadička od kvasnicovače ,udělala jsem výměnu ,ale je to stejné každý den vybírám odumřelé lístky rostlinek ,večer se vždy zákal usadí ,ale po rosvícení světel se ten zákal začne stupnovat a k večeru je z toho jen hnědá voda ....Prosím o radu,jinak žádný zásah do akva jsem nedělala,jede stále stejně ,takže mě 2 měsíce běželo jako po drátku a náhle zákal zářivky mám 3*30 svítím od 9h-21h.a někdy i o hodinu déle Když mi dítko vypne spínací hodiny a já si toho všimnu pozdě
prosím o jakou koliv radu,předem díky všem

Starší reakce
Aha, z toho co píšete mi vyznívá, že jediný důvod je ten, že vám to tak připadá logické. Co oči nevidí, to srdce nebolí. Tak to se mi nezdá rovnocené s
Konkurují těm, které zrovna rostou tam, kde je nechceme 
Můžete namítat, že se z těch míst může šířit jinam, ale na druhou stranu při boji s řasou nám jde o to, abychom vytvořili podmínky vhodné pro kytky a méně vhodné pro "řasy". Takže to může sloužit i jako určitá kontrola úspěšnosti.
Pro toho, komu se ruducha v nádrži líbí, je jistě můj názor na nutnost její likvidace přinejmenším "divný"...

praxe ale vím, že v rámci boje proti této řase je nutné systematicky ruduchu likvidovat. Má to nějaký důvod? Svůj důvod pro opačný postup jsem už napsal

.
Zelenou přisedlou řasou na skle a "zelenou přisedlou" řasou na kořenech (dřevě) mám na mysli dvě naprosto rozdílné řasy.

Zelená přisedlá řasa na sklech se podle mých zkušeností tvoří v rostlinných akva v okamžiku, kdy rostliny přerostou a "zastíní" ono sklo. Zdánlivě paradoxně tedy spíš nedostatek světla, než tradovaný "nadbytek" téhož, je podle mne důvodem, proč se začne tato řasa množit víc, než je zdrávo.
Po zakrácení rostlin a vyčištění skel se řasa "drží zpátky" a objevuje se opět poté, co rostliny přerostou.
Tak toto je pre mňa zaujímavé zistenie, mám na mysli hlavne poslednú vetu príspevku, pretože mám problém s "prisadlou" zelenou riasou. Nemáte náhodou nejaký "osvedčený recept" resp. nejaké tipy na boj proti tejto riase (teda okrem pravidelného odstraňovania) ? Ďakujem.
0 30.06.2009 23:04 Dandy13 Docela nedávno jsem vyhrála boj s touto řasou pouze tím,že jsem zkrátila svícení na asi 8h za den.Určitě ale záleží na tom,kde akva je,takže ta doba nemusí vyhovovat,spíš ji zkracovat postupně,aby to zase nebylo málo.Ještě jsem častěji čistila dno a vyměňovala vodu.Nejsem žádný odborník,je to jen moje zkušenost.
kristian napsal: ...je mozne rozvest vice spojeni ruducha/koren? Dekuji.
Domnívám se, že ruducha, kterou má Skanky v akva, je rodu Audouinella.
Proč má tahle řasa kromě špiček a okrajů listů zejména pomalu rostoucích rostlin v oblibě také některé "vybrané" kamínky, (všimněte si, že nepokrývá celé dno, ale skutečně "jen" vybrané kamínky), ulity šneků

, plastová ústí filtrů, zejména horní partie filtrenových kostek vnitřních filtrů a zcela evidentně i dekorační kořeny, to spekulovat nechci.
Z praxe ale vím, že v rámci boje proti této řase je nutné systematicky ruduchu likvidovat. (V tomto si dovolím nesouhlasit s Johanem.

Nepovažuji za vhodné snažit se "vyléčit" rostliny a přitom nechat v akva kořen s porostem ruduchy.)
Tak, jako je potřeba ruduchu odstranit (např. pomocí roztoku Sava) z dekorací, technického zařízení a třeba i listů rostlin se silnou dužinou, tak je nutné i dokonale vysbírat všechny kamínky porostlé touto řasou a tuto důkladně odstranit i z kořenů. Přitom za vhodné považuji kořeny po ošetření Savem do akva nevracet dříve, než je toto ruduchy dokonale zbaveno. Podle mých zkušeností lze začínající Audouinellu velmi často pozorovat jako "zelenou přisedlou" řasu na kořenech ještě dříve, než se objeví na listech rostlin jako klasická "štětičková" řasa.

Já vidím jediné, některé ruduchy na kořenu rostou, čili já bych je tam nechal. Konkurují těm, které zrovna rostou tam, kde je nechceme

.
Přidat reakci
1 ...... [60] ...... 70
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 79957x