Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Řasy

NápovědaFórum » Řasy  

Přejít na předchozí stránku 37 Přejít na další stránku   1  
Řasy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2011 18:19 HaDaS Re: vóťa87
Děkuji moc za věcnou a stručnou odpověď.
CO2 mi v současné době bublá s intenzitou 35 bublin/minutu. Řasa na rostlinách je zelená, poměrně pevně přirostlá. Objevuje se však pouze na největších (nejstarších) listech echinodorusu. Listy echynáče jsou sytě zelené, nerozpadají se a každé dva dny vyhodí dva nové. Stonovky rostou rychlostí od 0,5 do 1,5 cm denně. Anubias vyhodí každý týden dva nové listy. Daří se všem rostlinkám. Krmení jedenkrát denně, dvakrát týdně půst.

Na závěr : Takže testy mohu spláchnout do záchodu :-D a radši sledovat život v akva, nebo si nechat udělat profesionální rozbor.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2011 17:56 R Muž romant [28001] Re: Sid
Ano, to je přesně ten důvod, proč jsem se na tu výměnu vody ptal. Měnit, měnit a zase měnit, čím víc a častěji tím líp, zvláštěpak v začátku akvária, prostě položit ten správný základ a získat tak onen pověstný ždibec náskoku. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2011 15:15 Muž Sid [6763] - Rostliny
Fotka k příspěvku 16.10.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.10.2011 15:13 Muž Sid [6763] - Rostliny
Fotka k příspěvku "Momentka" :) ze zakládání 8.10.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2011 14:54 Muž vóťa87 [207] - RostlinyRe: HaDaS
Důvodem proč Vám rostliny rostou i přes nulové hodnoty živin co ukazují testy je prostý...Ty testy měří nepřesně. :-)

Lépe je držet se parametrů vody z rozborů dodavatele vody-pražská voda obecně má vysoký obsah dusičnanů(cca 30mg/l, proto také dost možná začala ustupovat sinice po zvýšení výměn vody), teď po létě se najde už i něco fosforu. Železa a dalších mikroprvků je pomálu-to doplňujete PMDD, stejně jako draslík. Ve výsledku máte živin dostatek a na můj vkus vysoké pH(možná tedy přidat s tím CO2). Pokud se objevuje na rostlinách ještě "nějaká" řasa,je nutné vědět, zda je to nějaká mazlavá či naopak pevná zelená řasa-od toho se pak dá řešit ještě čeho ubrat či přidat...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2011 14:49 Muž Sid [6763] - RostlinyRe: romant
Založeno před 14 dny, bez ryb, výměna 1/2 - 2/3 vody 2x týdně. A o tom to je. :)
Žádné plovoucí rostliny nejsou třeba, když se vše rozumně "poskládá". :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2011 14:31 HaDaS Re: Martin71
Ano, teď již rozumím co jsi chtěl říci. Tak trochu konkrétněji. Rostliny dle většiny potřebují k životu dostatečný poměr dusičnanů, fosforu a železa ve vodě. Ne málo, ale ani moc. Doporučené rozmezí každý zná. Dle mých měření, provedených pomocí testů (Rataj, Sera a Nutrafin) jsou tyto hodnoty velice blízko nuly, PH stabilně 7, ostatní parametry se nijak nevychylují od doporučených. Bylo již provedeno čtvero měření, v rozmezí 14ti dní. Světla hodně, rostlin dost, ale málo vzrostlých ... nyní si myslím že dost. Osázeno asi 75% dna.
A teď dotaz. Sice se objevuje nějaká řasa na rostlinách (nic hrozného) a sinice u hladiny a trochu na pozadí, ale rostliny rostou jak divé, i když by podle měřených údajů měly stagnovat, nebo se rozkládat a trpět. Proč tomu tak je, resp. není?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2011 14:16 R Muž romant [28001] Re: Sid
Jak dlouho je to akvárko založený, jak početná je rybí osádka a jak intenzivně probíhala v začátku výměna vody?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2011 14:08 Muž Sid [6763] - RostlinyRe: Mrakoplash
(Odskáknul jsem na oběd. :))
Vy máte křišťálovou kouli?! :-D
Zítra na to jdu. Nůžky nabroušené! :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2011 13:10 R Muž Mrakoplash [1776] Re: Sid
Myslím, že by ste si měl začít brousit nůžky :-D
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2011 12:07 Muž Sid [6763] - Rostliny
...Plouvoucí rostliny jsou nejlepší pro založení akvárka jako prevence před vznikem řasy...
Řasa vzniká většinou hned krátce po založení akvária... Chce to nespěchat a vybrat vhodné rostliny nešetřit při nákupu a správné světlo. Až postupem času po záběhu akvária je dobré přidávat náročnější rostliny, CO2, světlo...

Jak byste viděl následující "modelovou" situaci při zakládání akva 100x40x40cm z hlediska rizika vzniku řas:
* substrát - základní vrstva cca 1 cm směs páleného + sušeného jílu se zásobním hnojivem, svrchní vrstva cca 6-7cm čistého křemičitého štěrkopísku o zrnitosti 2-5mm, (zajímá mě hlavně ten jíl - viz vaše poznámka o jílu v souvislosti s anaerobním prostředím),
* osvětlení - 1 ks T5/45W denní bílá + 1 ks T5/45W studená bílá lineární zářivka, (je to podle vás to správné světlo?)
* rostliny - emerzní Staurogyne repens (cca 50% dna), Ludwigia palustris (10 ks 15cm stonků), 10 ks Blyxa japonica a žádné plovoucí rostliny (do jaké míry jsou to podle vás vhodné rostliny?)
* voda - cca 6 dGH, 3 dKH
* sycení CO2 - ano, kvašením cukru, přesto "docela intenzivně"
* filtrace - ATMAN CF800, médium výhradně filtren, plný výkon, na výstupu rozstřikovací "hubice"...
Tak na co se mám připravit, co myslíte? :-)

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2011 11:22 Muž Sid [6763] - Rostliny
...To je nejhorší článek, který jste četl. Tam jsou "bohužel", většinou, napsané úplné bludy. Čpavek v akva, které dobře funguje - není! Zelené řasy fungují na stejném principu jako rostliny-fotosyntéza atd...
Které většinou bludy máte na mysli? Zkuste vyjmenovat alespoň několik největších. :-)
Řasy obecně provozují fotosyntézu jako vyšší rostliny, přesto lze najít jistá specifika, která jejich životní projevy odlišují. Proto se taky (v akváriích) dokážou prosadit jednou řasy, podruhé vyšší rostliny...
Vychytat ona specifika pak umožňuje provozovat rostlinné nádrže bez řas. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2011 09:54 Martin71 Re: HaDaS
Plouvoucí rostliny jsou nejlepší pro založení akvárka jako prevence před vznikem řasy.Můžete použít i stonkové rostliny třeba H.polysperma, Egeria. Není náročná na světlo a je stejně dobrá na udržení čistoty. Dobře přijímá dusičnany, roste velice rychle i bez dodávání co2.Řasa vzniká většinou hned krátce po založení akvária.Příčin může být několik málo rostlin, nebo nevhodné rostliny které jen neochotně přijímají NO3 je to pro ně příliš energeticky náročné a dávají přednost stejně jako bakterie NH4+ které spotřebují daleko snadněji.Bakterie NH4, přeměnují na dusičnany a mají skončit právě jako potrava pro rostlinky.Jde o to čeho je víc a co je přístupnější.Dochází vlastně k soupeření nitrif.bakter. a rostlin o amonný iont.Chce to nespěchat a vybrat vhodné rostliny nešetřit při nákupu a správné světlo.Až postupem času po záběhu akvária je dobré přidávat náročnější rostliny,co2,světlo.Ale i u starších nádrží muže dojít k problémum s řasou, dík nějaké změně, přidávání intenzivnějšího světla v létě stačí i akvárium u okna, okyselení vody (méně bakterii), přidávání dusíku v hnojivech.Přerybnění tím spojené překrmení.Léčiva uplné zničení bakterii. Těch spouštěčů je mnoho.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2011 09:36 Muž Miso [470] Re: Nobody
Teraz som ta asi uplne nepochil ...

Nobody napsal:Čpavek v akva,které dobře funguje - není!
- to je pravda (maximalne je nemeratelny)

Nobody napsal: Zelené řasy,fungují na stejném principu jako rostliny-fotosyntéza atd... :-(
- aj toto je pravda
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2011 08:03 Muž llang [5] – co je to za rasu
Fotka k příspěvku Ahoj, vi nekdo co je to za rasu? Roste na okrajich listu rostlin a na mechu

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2011 01:42 Nobody Re: Miso
To je nejhorší článek,který jste četl.Tam jsou"bohužel",většinou,napsané úplné bludy.Čpavek v akva,které dobře funguje - není!Zelené řasy,fungují na stejném principu jako rostliny-fotosyntéza atd... :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2011 01:10 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: Nobody
Tak nějak, ale je to mimo mísu tohoto tématu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2011 00:19 Nobody Re: HaDaS
Já jsem to pochopil asi tak že:
aerobní proces- tvorba užitečných baktérií za dodávání kyslíku
anaerobní proces - zahnívající dno -tvorba nežádoucích baktérií
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2011 23:04 Muž Zoidik [2193] - Ničemu nerozumím, nic neumímRe: HaDaS
Tak, tak, ne každý je tady zahradník, ekolog, chemik, florověděc nebo něco takového. Já jsem třeba technik a to co psal Martin71 je tak vědecky napsáno, že i kdyby to byly totální nesmysly, tak tomu budu věřit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.10.2011 22:55 HaDaS Re: Martin71
Abych se přiznal, tak trochu nerozumím. Nevšiml jsem si, že by tu někdo tvrdil, že je sinice řasa.
Taktéž mi trochu unikají myšlenky ohledně anaerobního a aerobního prostředí. Fungování flóry na bázi fotosyntézy asi každý chápe.
Jestli mohu poprosit - co jsi chtěl tímto příspěvkem říci? Že nic se nemá přehánět a všeho s mírou? Že když jsou uměle podporovány rostliny k rychlému růstu, tak se musí dodávat látky, které jsou rychle odčerpávány? Nebo ještě něco jiného co mi uniklo?
Promiň, ale trochu jsem se v tom ztratil :-) .
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   20.10.2011 22:24 Martin71
Sínice není řasa to jen tak to za prvé. Vždy mě rozesmějí nářky chatařů u nás na přehradě o nárustu síníc v letních měsících (dostatek světla).Po úspěšném vyříkání si problému a řešení se sínicí odejde poté většina těchto chatařů, ekologů, akvaristů, rybářů, milovníků přírody na toaletu nebo si vyprat pouze prádlo do své chaty kde posleze splašky skončí v přehradě a to po dobu 70 let?.Každá kapacita vody má své omezení včetně nádrže (přehrady)stejně i akvária.O to více to samé platí tedy i pro daleko menší objem vody - akvárium, světlo a aerobní bakterie,rovnováha ekosystému.Možná je cesta v podobě nepřekrmování(fosfátu),zbytečné nedodávání hnojiv obsahujících dusičnany, zbytečných preventivních léčiv, dodávání jílu, prostě vytvořením anaerobního prostředí.Nedopustit tedy vyřazení či snížení funkcí užitečných bakterii.A to včetně přehnaného dodávání CO2 u jedné rostliny nebo u páru skomírajících rostlin atd. Co myslíte? Kyslík podporuje aerobní podmínky tedy je v konečném produktu velice užitečným v koloběhu dusiku.Asimilace většiny rostlin v akváriu - převaha nad jiným organismem při dostatku CO2 a světla má za účel jediného efektu velkých přírustků a dostatku okysličení vody známého jako bublinkování rostlin. V takovém bohatém akváriu na rostlinky není ale naopak dostatek dusíku a musí se dodávat uměle. Respektive to vše je možné k uměrné produkci příjmu a výdeje, aby vše fungovalo tak jak má.Pokud toto nefunguje je potřeba případně tento stav nahradit uměle, buď dostatečným prokysličením, nepoužívat obohacené substráty, jíl, rašelinu ve dně prostě zamezit anaerobnímu prostředí a zbytečně nespřesvěcovat akvárium. Naopak je dobré podpořit aerobní proces.Podpořit minerilizaci odpadu.Který se stačí v rozumné míře tvořit (nepřerybnění) a je poté následně spotřebovan.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2011 20:38 HaDaS Re: Miso
Zajímavé. Už jsem to dokonce četl a četl jsem i odkazy, které autor uvádí. Tak teď babo raď. To co je tam napsáno, je v přímém rozporu se závěry, ke kterým jsem zde došel.
Schizofreniéééé smich smich smich .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2011 09:25 Muž Miso [470]
neviem ci to tu uz bolo, podla mna najlogickejsi clanok ohladom rias co som cital
www.rostlinna-akvaria.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2011 00:13 HaDaS Re: Sid
No, rostlinek je tam dost, ale nejsou ještě tak rozrostlé jak by měly být. V tom je ten problém. Psal jsem však, že rostlinky dosázím, světlo stlumím, hnojení omezím atd. Takže jsem pochopil, co mě Roman psal a za to mu velmi děkuji. Kdybych si věděl stoprocentně rady, tak se zde neptám. I za vaše stručné shrnutí jsem rád, protože potvrdilo to co mi tu říkají pánové v minulých příspěvcích. Čím více shod, tím lépe.
Myslel jsem, že již mám dostatek zelené hmoty. Mýlil jsem se. Hold další chyba, ale ne nenapravitelná ;-) .

Ještě jednou všem díky za rady.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2011 21:54 Muž Sid [6763] - RostlinyRe: HaDaS
Váš problém je v tom, (jak správně konstatuje Romant), že svítíte a hnojíte v podstatě do "prázdného" akva.
Těch pár rostlinek to nevytrhne; vaší nabídku s radostí využijí další organismy, které v nádrži najdou příhodné podmínky. V tomto případě hned několik druhů řas a sinice...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2011 21:50 HaDaS Re: romant a Tudy
Shrnul bych to. Potřebuji v poměru k osvětlení více rostlin - dosázím. Po dobu než nádrž více zaroste, je potřeba snížit osvětlení a intenzitu hnojení PMDD, abych zbytečně navyživoval to, co nechci a aby mě nemizely dusičnany díky požadavkům rostlin k nule. Častější výměnou vody, popřípadě přidáním KNO3, bych měl zvýšit podíl dusičnanů ve vodě, aby rostlinky měly více živin. Proud navrátím do původního stavu. S rašelinou zatím experimentovat nebudu a otíky dodám (mi je o prázdninách asi sežraly anténovci, bylo jich šest).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2011 20:50 R Muž romant [28001] Re: HaDaS
Ten proud vody bych nesnižoval, KNO3 nepřidával, hnojení snížil stejně tak jako intenzitu osvětlení. Vody bych měnil klidně i více, tím si dodáš ty dusičnany a úměrně tomu, jaká bude intenzita a množství těch výměn, tak bych event. přidával to KNO3.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2011 20:49 Muž Tudy [330] - Krevetky
HaDaS napsal: snížím proud (už jsem udělal), snížím dávkování PMDD na polovic, přidám KNO3, každý třetí den vyměním 20 l vody, snížím osvětlení o 18 W.

Co Vy na to?

Proud bych nesnižoval, jinak se vším souhlas, na zelenou řasu bych dokoupil 2-3 další Otíky (4 stejně není hejno :-) ) a sehnal si Egerii - vyhodit jí můžeš vždy.

Edit: ještě můžeš experimentovat s rašelinou, má mimo jiné antibakteriální účinky, ať Ti nasadím brouka do hlavy :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2011 20:46 HaDaS Re: romant
Rostlin je asi o čtvrtinu víc než je vidět na fotkách. Přesto je doplním.

OT : Jdu čučet na ligu mistrů. Doufám, že se toho Plzeň zhostí se ctí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2011 20:42 HaDaS Re: Tudy
Proto jsem se právě Romana na ty plovoučky ptal. Ale taky uvádím ty vláknité řasy. V momentě kdy jsem zvýšil proud vody, sice začala ustupovat sinice, ale objevila se mi ta vláknitá potvora. Ta zelená potvora na větývce mi tolik nevadí, dokonce se mi líbí. Faktem je, že musím udělat taková opatření, abych zlikvidoval dvě potvory. Rady pro jedno jsou v rozporu s druhým.

Zkusím následující : snížím proud (už jsem udělal), snížím dávkování PMDD na polovic, přidám KNO3, každý třetí den vyměním 20 l vody, snížím osvětlení o 18 W.

Co Vy na to?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2011 20:34 R Muž romant [28001] Re: HaDaS
Ne, tak to nemyslím, ale mám na mysli nějakej hadr na krycích sklech, přes kterej se svítí. Budeš tam muset přidat ještě další kytky, protože takhle mě to příjde přesvětlený a tzv. přehnojený ve vztahu k tomu nedostatku zelený hmoty. To přistínění bych aplikoval do doby než tam těch rostlin přibude. Podle mě takhle vykrmuješ kamarádky řasy. Tu sinici, pokud se nezačne objevovat na dně, bych neřešil a akvárko bych prozatím nezatemňoval, takovou mám zkušenost se sinicí já, když je jenom v horních partiích, tak mě nevadí, ale když je už u dna, tak nevím proč mě začne vadit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2011 20:31 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: HaDaS
Pozor na přistínění plovoučkami - zpomalí se Ti proudění vody a ta mrcha plovoucí rostliny celé obalí a proroste , osobní zkušenost s Riccií. Zvýšil bych čeření hladiny - namířit vývod filtru na hladinu a zvýšit průtok, však to znáš. Možná by stálo za úvahu sehnat větší množství Egerii densy, vypouští prý do vody antibiotika. U mě roste, nechám jí teď pěkně rozbujet.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2011 20:28 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: HaDaS
Řasobijec je poslední štace, to bych raději na pár dní zatemnil. Já si jednoznačně spojuji povlak Sinice s dávkováním CO2, v akva jsem jí měl vždy jen velmi sporadicky, po zavedení CO2 ta potvora pěkně využila prostřený stůl. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2011 20:27 HaDaS Re: romant
To přistínění myslíš nějakou plovoučkou?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2011 20:26 R Muž romant [28001] Re: HaDaS
Tím se nedá nic skazit. ;-) Chce to trošku znát parametry vstupní vody a osobně bych v den výměny vody nepřidával žádný hnojení a posléze denně, spíš menší než doporučenou dávku. Poladit světlo bych taky neviděl, jako opatření k zamyšlení, tím mám na mysli lehký přistínění hladiny, ale tak aby vody mohla dobře cirkulovat po akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2011 20:21 HaDaS Re: romant
A co vodoléčba ve vztahu k přihnojování pomocí PMDD? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2011 20:20 HaDaS Re: Tudy
KNO3 mám již nachystané. Osobně si myslím, že vše se postupem času začne rovnat, jak bude houstnout akva. O nějakých řasobijcích taky přemýšlím. Otíci na to již nestačí. Zvláštní je, že ač mám prakticky minimální obsah dusičnanů, tak rostlinky jedou. Že by vše rostlinky odstranily od rána kdy přihnojím? Hodnoty nijak nekolísají. Jsou obdobné, jako když jsem nehnojil (CO2 a PMDD).
Prostě pro mne je to záhada. Ať dělám s akva cokoliv, tak hodnoty jsou stejné. Někdy řasa je, někdy ne. Dokonce jsem již provedl srovnávací měření testy od dvou výrobců a třetí jsem si půjčil od známého. Všechna měření mi však ukazují pořád to samé.
Záhada.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2011 20:18 R Muž romant [28001] Re: HaDaS
Jí jsem Ti ten odkaz poslal proto, aby jsi to neměl zase tak jednoduchý. :-D Jak píšeš, rad je spousta a každý má trošku jinej zaručenej recept a kdo chce ať se těma radama řídí. O tobě vím, že máš v hlavě mozek a umíš ho používat, tak proto ten odkaz. X-) Asi jsem Ti to moc nezjednodušil, ale o tom to není. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2011 20:13 HaDaS Re: romant
:-D :-D :-D
Jo, taky jednou napíšu něco podobného.
Něco jsem ale přeskočil. Rad je spousta, a každý říká trochu něco jiného. Je to skoro jak kopie.
Přesto, myslíš že mám aplikovat vše stejně jak je tam uvedeno?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2011 20:12 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: HaDaS
Ahoj,
jak jsem psal, mám obdobné problémy. Tobě se to ale rozjelo rychle, hlavně ta Sinice. U mě je zelené časy minimum (3 SAE stále makají) a Sinici likviduji 1x týdně při výměně vody - ovšem nebují mi tolik jako Tobě, možná i proto, že NO3 mám mezi 5 a 10 mg/litr, nádrž mám starší a s více rostlinami, dávkuji 3 ml PMDD (jen mikroprvky) denně.. U Tebe zavedl bych přihnojování KNO3, nádrž je relativně čerstvě založena a ještě se nevytvořila dostatečná rovnováha, navíc dávkování CO2 je další změna. Mě přidávání KNO3 zřejmě také nemine.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2011 20:06 R Muž romant [28001] Re: HaDaS
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2011 20:02 HaDaS Re: HaDaS
Fotka k příspěvku Zákal na hladině

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2011 20:02 HaDaS Re: HaDaS
Fotka k příspěvku Sinice na pozadí

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2011 20:01 HaDaS Re: HaDaS
Fotka k příspěvku Řasa na větývce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2011 20:01 HaDaS Re: HaDaS
Fotka k příspěvku Řasa na echináči

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2011 20:00 HaDaS – Řasy vs. údržba akva
Dobrý večer všem,
objevila se mi v akva nejedna řasa. Přiložím sem několik fotografií. Hodnoty z dnešního měření jsou následující :
Teplota = 27°C
pH = 7
NO3 = 4
NO2 = 0
NH3/NH4 = 0
20 litrů vody měněno před třemi dny (neodstátá vodovodní pražská)
Vývod z filtru čeří hladinu, dnes snížen průtok, protože se mi zdá, že problém s řasami aj., nastal právě díky zvýšenému tlaku vody z filtru.

Osvětlení viz. prezentace = 0,71 W/l

Rostliny rostou a krásně řádkují (bublají).

Od 28.9.2011 dávkuji CO2 pomocí burčáku. Většinou okolo 20 bublin/minutu. Od 14.10.2011 cca 35 bublin/minutu.
Od 14.10.2011 dávkuji PMDD 2 ml/den.

Dokážete mi poradit nejlepší cestu k tomu, aby se mi řasy a sinice nešířily dále po akva. Již jsem na jiném fóru řešil něco obdobného, ale tady podávám ucelenější informace.

Za případné rady Vám předem děkuji.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2011 18:27 JagerMaister
ahojte ako na vláknitú riasu , tahám ju von mechanicky ide to aj nejako inak ???
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2011 18:21 Muž kortezhugo [983] Re: ČichavecTom
tak som vymenil 60% vody...
v nedelu vymenim este 30 -to uz bude hadam v norme...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2011 14:58 Muž ČichavecTom [92] - RostlinyRe: GP
Ano to je pravda. Pořád je to ale stejně jednoduchá matematika, jen je potřeba s tím počítat ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2011 14:57 Muž ČichavecTom [92] - RostlinyRe: Zoidik
Špatnej druh plevelu? Zkus třeba okřehek palec

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [37] ...... 70

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 79970x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/1351-rasy?od=1801