Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Řasy

 

NápovědaFórum » Řasy  

Přejít na předchozí stránku 24 Přejít na další stránku   1  
Řasy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2013 18:37 Fredy – Velký problém
Fotka k příspěvku jsem zacatecnik a Mám velký problém a nevím co stím po založení akvarka za 14 dní mi úplně zašpinila skla akva a ten bordel je mastný a strasne tezko to jde dolu a skoro nevidim do akva jak je to husty ten bordel tone zkousel jsem řasobiječ a vubec nic tone strasne moc dekuji tomu k do mi pomuze Akvárko má objem 250l, vzduchovani urceno pro 300l akva


 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2013 22:31 Muž dome [6] - Rostliny
pakliže bych nějakou delší dobu bojoval s řasama tak bych měnil teda víc jak 1/3vody týdně :( i když u 150L to je něco jiného než u 60L.toho carba bych taky přidal.buď to aplikovat čisté na postižená místa(opatrně u rostlin a mechů),nebo rovnou do vodního sloupce,ale jak říkám.já dávám běžně ty 2ml na 60L každej den.popřemýšlej nad těma japonicama.v budoucnu ti pomůžou jako prevence(když je nebudeš vykrmovat)

držím palce palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2013 19:27 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: badys
UV vypni, teplota je O.K. pokud jsi sundal reflektory, tak vydrž tak 3 týdny, měla by přijít změna
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2013 19:25 Muž badys [0] Re: dome
Kluci, jste moc hodní, ale řeči Marcela G a ludvíka chvilkama moc nerozumím :-) , jinak kromě Utrmana nikdo netypl co bych to tedy mohl mít za sajrajty a zda-li může být GSA i hnědá.
Jinak reflektory jsem sundal včera
EasyCarbo jedu už týden 3ml/150ltr
voda výměna 1x týdně 1/3 i s odkalením dna

Co UV mám ho nechat běžet?
Ještě jsem nenapsal, že teplota se pohybuje na 27°C, pokud světla nesvítí je to cca o 0,4°C méně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   09.12.2013 18:49 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: ludvik
Informaci je volne dostupnych tolik, ze clovek ma dnes problem zvladat jen cast nejakeho oboru dobre. A akvaristika je o mnoha oborech a vetsinu z nas nezivi, takze hledame ta zjednoduseni, protoze kdybychom kolem toho meli nejprve znat uplne vsechno, i jen co je volne dostupne, neporidime si akvarium nikdy.

Nicmene je fakt, ze dobre fungujici akvarium muze dnes mit i clovek s minimem odbornych znalosti, protoze kdyz nepomine par zakladnich veci, ono mu akvarium pomuze samo se dostat kde byt ma. Pokud ne, ma vylozene smulu a nebo casteji byl netrpelivy a zapomel na neco z uplnych zakladu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2013 18:44 Marcel G Re: ludvik
No, já bych se spíše držel těch obecnějších věcí, které může vypozorovat i laik (akvarista):
- většinou nás řasy zaplavují při zabíhání akvária
- když se podmínky v akváriu stabilizují, řasy obvykle ustupují
- příliš silné osvětlení přemnožení řas nahrává
A mimochodem, spousta odborných časopisů je pro širokou veřejnost přístupná i v knihovnách. Většina univerzitních knihoven si například předplácí přístup do řady prestižních článkových databází (EBSCO, Proquest, ScienceDirect), kde se dá dohledat spousta užitečných informací z první ruky. Stačí se zaregistrovat v některé větší knihovně ... a umět dobře anglicky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   09.12.2013 18:33 Muž ludvik [1082] Re: Marcel G
To už jdeš opravdu do absurdna ... neznáme graviton, tak nemáme nárok ani na řasy :-) Higgsův boson také ještě vlastně neznáme, takže vlastně neznáme nic. Neboť on dává těm ostatním hmotnost ... I když zrovna u něj je teorie zatím v pořádku a nikdo ji nevyvrátil.

Já osobně mám spíš pocit, že toho víme dost. Jenže je to schované pod pokličkou farmaceutických a podobných firem. Zvlášť z řas (a nejspíš i bakterií) koukají do budoucna pěkné peníze. Nebo to zůstane v akademické sféře, neboť se to zveřejní jen v placeném časopisu a amatér z toho nemá vůbec nic.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   09.12.2013 18:24 Marcel G Re: ludvik
ludvik napsal: píšeš "řasy jsou velice složitý organismus", ale myslíš "řasy jsou velice obsáhlá (a tím pádem složitá) skupina organismů"
Možná jsem se nevyjádřil zrovna srozumitelně, ale chtěl jsem tím říct, že i když jsou řasy často považovány nebo označovány za "jednoduché" organismy, tak pořád je pro nás natolik složité pochopit jejich chování, že je otázkou, jestli si označení "jednoduché" opravdu zaslouží. Ano, je pravda, že ve srovnání s rostlinami jsou řasy o hodně primitivnější (nejen svou stavbou). Na druhou stranu se ale řasy chovají natolik "složitě", že dodnes vlastně nevíme, co přesně vede k nastartování přemnožení různých druhů řas. A nevíme ani, co přesně máme dělat, abychom se konkrétních druhů řas zbavili (resp. rapidně omezili jejich výskyt). Tohle jsem tím chtěl říct.

PS: Vždyť pro vědce je dosud záhadou i chování elementárních částic (kvarky, leptony, gluony, fotony, gravitony, ...), natož pak virů nebo řas. Proto si myslím, že označovat řasy za "jednoduché" organismy není úplně nejšťastnější. Svádí to pak příliš k tomu, abysme na ně aplikovali černobílé postupy.

PPS: Víš, jak velký by byl model buňky, kdyby byl každý atom nebo molekula velká jako špendlíková hlavička? Jedna chemikářka mi kdysi říkala, že takový model by byl velký minimálně jako naše Zeměkoule. A přitom každému připadá jedna buňka úplně primitivní. I blbé "ultra-primitivní" mitochondrie jsou ale natolik složitou strukturou, že nám nad tím často zůstává rozum stát.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2013 18:10 Muž dome [6] - RostlinyRe: ludvik
ludvik napsal: Ježiš ... to myslíš vážně? Maximální dávka (doporučená) EasyCarbo je 1ml na 25 litrů. Sice to jde překročit (nevím z hlavy kolik kdo zkoušel), ale i čtyřnásobné překročení je méně jak desetina toho, co doporučuješ ty.

no nejsem si jist,ale myslím,že tam je 1ml na 50L,já běžně jedu 2ml na 50L ale odskoušeno mám i 3ml na 50L....

edit... aha sry.omyl.myslel jsem 2-3ml na 50L/d...samozřejmě! ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2013 18:04 Muž ludvik [1082] Re: dome
Ježiš ... to myslíš vážně? Maximální dávka (doporučená) EasyCarbo je 1ml na 25 litrů. Sice to jde překročit (nevím z hlavy kolik kdo zkoušel), ale i čtyřnásobné překročení je méně jak desetina toho, co doporučuješ ty.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.12.2013 18:02 Muž ludvik [1082] Re: Marcel G
Jenže ty píšeš "řasy jsou velice složitý organismus", ale myslíš "řasy jsou velice obsáhlá (a tím pádem složitá) skupina organismů". To jsou dvě různé věci a umožňuje to výklad takový, že nevíš o čem mluvíš.
A určení "jednoduchosti" je vždy relativní. Něco k něčemu. Třeba v porovnání s molekulou vody je to opravdu velice složité spojení atomů... Ale vzhledem k tomu, že biologicky je máloco jednoduššího, tak je fuk k čemu to porovnám. Zbývá fakt jenom ten virus, co ani není pořádný organismus, který je jednodušší. Ve tvém pojetí by se muselo napsat "rostliny jsou převelicemocstrašněkrutopřísně složitý organismus" ... když i ty nejjednodušší jsou velice složité.

Zvlášť ty bys měl dávat pozor na formulace. Co jsme schopni odpustit většině přispěvovatelů, tobě ne.

Ona ta jednoduchost je holt protipól složitosti. Bakterie, řasy, viry - byly, jsou a budou. Člověk ... nebyl, nebyl, je ... a nejspíš za chvilku nebude. Nemluvě o tom, že čím jednodušší organismus, tím jednodušší mutace, evoluce. A za ty cca 4 miliardy let (bůhví, jak to ve skutečnosti dlouho je) na to měly opravdu hodně času. Se vůbec divím, že se jim někdo v akváriu diví ...

Nijak jsem neřešil problémy s řasami. O tom můj příspěvek nebyl. A ani nebude, neboť můj boj je zatím spíš opotřebovací válka, než blitzkrieg.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2013 17:54 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: dome
to řeší následky (a ještě ne vždy), ne příčinu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2013 17:48 Muž dome [6] - Rostliny
a jak často měníš vodu? dle mého skromného názoru je 12h svícení až až.,klidně bych na 3dny zatemnil nádrž,klidně můžeš přidat to easy carbo 2-3ml na 1L/d ,a rozhodně měnit vodu...hodně.a v neposlední řadě ti může pomoci a to poté i preventivně,taková skupinka japonic :)navíc jsou to úžasní tvorové
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   09.12.2013 17:45 Marcel G Re: ludvik
ludvik napsal: Řasy jsou velice jednoduché organismy ... společně s viry
Řasy je možné považovat za jednoduché organismy pouze ve srovnání třeba s rostlinami. Pokud je ale začneš důkladně studovat, okamžitě si uvědomíš, že jsou to samy o sobě tak složité a různorodé organismy, že na ně prostě a jednoduše nelze aplikovat nějaké jednoduché černobílé poučky, jak to často děláme. Člověk má prostě (z nějakého důvodu) neukojitelnou snahu rozumět tomu, jak věci kolem něho fungují. A proto je pak naprosto zoufalý, když se děje něco, co nedokáže jednoduše vysvětlit. To je i případ našich řas. I když je nepřeberné množství řas, a každý druh má jiné vlastnosti a vyvíjel se třeba mírně odlišným způsobem, my máme tendenci všechno generalizovat a všechny řasy házet do jednoho pytle. Klasickým příkladem jsou třeba rozsivky, kterých je možná i přes 1 milión druhů! Co vím, tak některé druhy rozsivek upřednostňují málo světla, ale jiné druhy zase žádné zvláštní nároky na intenzitu osvětlení nemají. Proto se pak objevují na internetu rady, kdy jedni tvrdí, že na rozsivky platí málo světlo, zatímco jiní tvrdí opak. A to jednoduše proto, protože se každý setkal s jiným druhem rozsivek. Kromě toho spousta řas může žít v určité symbióze nebo na sobě můžou dokonce vzájemně parazitovat. Tím se nám situace ještě více komplikuje. Řasy jsou podle mého názoru "oportunistické" organismy => když mají příležitost (angl. opportunity), dokáží se velmi rychle rozmnožit a obsadit celý ekosystém. Jakmile ale vyčerpají zdroje, začnou se prosazovat "ekvilibristické" organismy, které dokáží žít i v systému, kde panuje určitá rovnováha zdrojů (vyvážený stav = ekvilibrium). Proto je tak důležité, abychom svými zásahy (nebo naopak svou nečinností) pomohli nastolit v akváriu rovnováhu. Čím dříve se v akváriu nastolí rovnováha, tím dříve ustoupí řasy (a všechny další "oportunistické" organismy - jako jsou třeba i šneci).

PS: Malá poznámka na závěr: je zajímavé si uvědomit, že i když řadíš viry mezi nejjednodušší organismy, dodnes proti nim vědci nenašli prakticky žádný účinný lék. Blbá rýma tak trápí lidstvo už celá tisíciletí ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2013 17:38 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: badys
pro začátek bych zkusil sundat reflektory
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2013 17:24 Muž badys [0] Re: Urtman
Utrman, dík za reakci a rád bych se zeptal nejen Tebe, ale i ostatních - GSA se barví i do hněda? Ja žil v domnění, že je vždy zelená a uvažoval jsem stejně jako níže píše Narcel G, že těch prevítů mám v akva více a proto jsem psal, že z toho mám v hlavě čím dál větší zmatek, protože nevím jak mám reagovat a zasáhnout ve svém akva - svítit víc, nebo míň, přidávat fosfor? atd...
Aktuální stav:
týden po 1 cyklu eSHa Protalon 707
ostatní podmínky shodné tzn.:
Svícení - nyní opět cca 12hod denně
osvětlení, přípravky na hnojení, údržba viz profil
krmení střídmě 1x denně
Voda dle pásků 6v1 od JBL
CL2 - 0
pH - 7,0
KH - 8°d
GH >7°d
NO2 - 0
NO3 - 25mg/l

Po včerejšku provedena úprava proudění vody - už nemám v akva tak silné proudění vody a rostliny mají listy relativně bez jakého koliv pohybu.
Sundány reflektory. Zapnuto UV.
Bohužel oproti včerejšku je opět vidět, že sajrajty mají nade mnou opět navrch a vypadá to asi takto:
Dno tzn. štěrk a dekorační kameny tmavé - lokální zabarvení do zelena pohledově hladké bez vláken jak když je to posprejováno, bílý valoun od sobotního čištění zatím bez známek zelené řasy.
Rostliny - na listech opět příbylo hnědého prevíta, který drží na listech jak přikovaný a není ho možné mechanicky odstranit.
Na zadním skle, kde byla GSA, tak už cca týden další nepřibývá (aspoň to)
Můžete prosím mrknout do mého profilu na 2 fotky rostlin a napsat mne ještě Váš názor a případnou radu?
Trvá to už déle jak měsíc a už jsem z toho velmi naštván tone a zmaten. Děkuju Všem za reakci a pomoc radou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2013 16:58 Muž MiDo21 [1]
Rozumím, že akvaristika je hodně o trpělivosti a o nechání tohoho kousku přírody ať si poradí pokud možno téměř svépomocí. Jsem ochoten čekat, až se věci zlepší sami od sebe i když se budou zlepšovat pomalu (... a i když mne budou svrbět dlaně při pohledu na akva pokryté humusem). Jenomže teď jsem ve stádiu, kdy nedokážu rozlišit, jestli se situace hodně pomalu lepší, ale lepší, nebo jestli zůstává dál na houby dál (pardon, na řasu, ne na houby).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2013 16:41 Muž ludvik [1082] Re: abdul99
Já to jenom uvádím na pravou míru. Mě také berou za slovo prakticky adabsurdum ...

Samozřejmě jsem to pochopil jako "je složité s nimi bojovat i s nimi žít". Právě proto, že jsou jednoduché a velice staré :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   09.12.2013 16:33 Muž grunda [1781] - Cichlidy
nejhorší je smrt z vyděšení, navíc každá změna se v akva projeví až za pár týdnů
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2013 16:31 Muž abdul99 [51] Re: ludvik
To je jistě pravda, já jen z vlastní zkušenosti říkám, že pokud jsem se v akva sebevíc vrtal, efekt byl většinou opačný a když jsem je nechal nějakou dobu žít vlastním životem, dalo se potom dobře vysledovat, kde byla chyba. ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.12.2013 16:23 Muž ludvik [1082] Re: abdul99
Já mám naopak názor naprosto opačný. Řasy jsou velice jednoduché organismy ... společně s viry (což někdo ani za organismus nepovažuje, je to spíš kategorie sama pro sebe), bakteriemi a ostatními jednobuněčnými organismy jsou na počátku "stromu života". Jednodušší jsou už jenom organické molekuly :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2013 16:08 Muž abdul99 [51] Re: Marcel G
Dnes už mám úplně stejnej názor na řasy. V 90% stačí jenom vyčkat a nepanikařit. Já jsem taky ze začátku vyšiloval, ale vyčkat a zbytečně nerýpat je ten správnej návod. A na druhou stranu řasy patří k přírodě, né? Neříkám kompletně plný akvárko štětky ale sem tam se nějaká najde všude, ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2013 10:56 Marcel G Re: MiDo21
Můj názor na řasy je takový, že se jedná o velmi složité organismy, na které není možné aplikovat nějaké jednoduché postupy typu "uber světlo", "uber živiny", "sniž proudění" apod. Přestože v některých konkrétních podmínkách mohou tato cílená opatření pomoci k omezení jejich růstu, není prostě možné z toho udělat nějaké univerzální pravidlo (i když k tomu lidé neustále tíhnou a snaží se zredukovat si složitý svět na jednoduché černobílé poučky). Obvykle ale stačí, když se budeš držet zdravého rozumu a nebudeš do akvárka příliš aktivně zasahovat. Chce to prostě použít vhodný substrát, nastavit rozumnou míru osvětlení, dno osázet pokud možno co největším množstvím nenáročných rostlin (čím více, tím při zabíhání lépe), dodávat jim přiměřené množství živin ... a tak 1 měsíc nedělat skoro nic jiného, než se na to jenom dívat. Jen málo akvaristů dokáže nastolit v akváriu takový chaos, že by se to po měsíci neustálilo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2013 10:54 Muž Burik [727] - AquascapingRe: MiDo21
jestli je to opravdu rozsivka,tak většinou sama od sebe po pár dnech-týdnech zmizí.Každé mé nově založené akva si tím prošlo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2013 10:12 Muž MiDo21 [1] Re: Marcel G
Díky za názor, každá rada dobrá.
Ještě k té druhé půlce dotazu - jak na ní. Pokud se jedná opravdu o rozsivky ty potřebují k životu vyšší úroveň křemíku (... jak jsem se kdesi dočetl) a tuším že SERA a JBL dělají spešl náplně do filtru, které by ho měly účinně pohlcovat. Myslíte si, že v téhle fázi má cenu do filtru hrabat a nahrazovat část náplně něčím takový (... oba výrobci toho doporučují na velikost mého akva balení po 0,5L takže z celkových 6L náplně mého Eheimu by to asi zas taková revoluce mezi bakteriemi být nemusela) nebo mám jen zkrátit světlo (stalo se, od dneška se před odchodem do kolbenky pohledem na ryby nějaký čas nepokochám ) a trpělivě vyčkávat lepší časy?
M.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2013 08:45 Kuba Re: Urtman
Já spíš reagoval na to, že většina vidí jako hlavní příčinu světlo.Podle mě je to spíš čersvě založeným akvem a nedostatkem živin pro rostliny.Je přece docela běžné, že se u čerstvě založeného akva tvoří různé druhy čas a poté odchází i když v akva nic neměním. Asi před rokem jsem zakládal akva, kde svítím od 9 do 15 hod. 0.05w na litr a poté do 21 hod. 0.2 w na litr a přesto se mě zelená řasa udělala a potom sama zmizela. Já si myslím, že 0.36w na litr podpořených 0.7w na litr během poledne u čerstvě dostatečně osázeného akva(a MiDo ho má osázené dostatečně) není zase až tak moc. Pokud jako rostlinkáři máte zkušenosti že "červené" rostliny budou červené a třeba Rotala rotundifolia bude krásně růžová i pod 0.3w na litr tak si samozřejmě nechám jako začátečník s rostlinným akvárkem poradit a budu nadále svítit tím jen dvěma 54 w zářivkami.
PS:berte to prosím jenom jako úvahu k diskuzi, v žádném případě tady nechci házet rozumy, když nemám skoro žádné zkušenosti s rostlinným akvem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2013 08:31 Marcel G Re: MiDo21
MiDo21 napsal: Je někdo kdo to pozná a ví jak té bestii na kobylku?
Podle mě se nejedná o žádnou zelenou přisedlou řasu (angl. GSA), ale o kombinaci nejméně dvou druhů řas - zelené vláknité (pokud je to slizké, tak to bude pravděpodobně Spirogyra nebo Rhizoclonium) a hnědé řasy (rozsivky). Zelená vláknitá řasa tvoří ty "chuchvalce", a rozsivky je pak "přebarvují" na hnědo. Nevím proč, ale spousta akvaristů se mylně domnívá, že všechny řasy, které vidí ve svých akváriích, musí být vždy jeden samostatný druh. To je ale docela řídký jev. Obvykle (především při záběhu akvária) spolu soutěží o své místo na slunci více druhů řas. Rozsivky jsou schopné zcela běžně obalit vlákna jiných druhů řas (a dokonce i sinic!).

Jinak ale naprosto souhlasím s tím, že pokud použiješ středně silné nebo silnější osvětlení, pak bys asi neměl svítit více než tak 7-9 hodin denně. A také bych ještě k tvému akvárku dodal, že nejsem úplně přesvědčený o tom, že používáš vhodnou zrnitost substrátu. Máš tam dost velké kamínky, mezi které ti bude zapadávat spousta bordelu => riziko hromadění organického odpadu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2013 08:20 Muž Burik [727] - AquascapingRe: Sid
Ale já to nepsal přímo tazateli, aby to takhle praktikoval, to mi podsouvate vy.

Jen říkám, že 4x54W na 300 l není palba. Vůbec nepíšu o nějakém konkrétním akva
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   08.12.2013 22:28 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Burik
Jen pro osvěžení paměti:
Já bych zase neřekl, že 4x54W na 300L je nějaká palba..běžně se nad takto velké akva svítí 2x150W HQI + ještě oněch zmiňovaných 4x54W zářivek.
BTW: U spousty akvaristů fungují věci, že by jeden koukal. To ale zdaleka neznamená, že na to mají všichni...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.12.2013 21:59 JoKa Re: Kuba
Buď začátečnické štěstí, nebo zkušenost ostříleného akvaristického veterána...
Jak tu zaznělo mockrát, co akvo, to originál. Co funguje tady, nemusí fungovat tam...
Každopádně souhlasím se Sidem, začnu jednoduše a když si jsem jistý v kramflecích, tak přitlačím na pilu... X-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2013 21:59 Muž Burik [727] - AquascapingRe: Sid
Já mu přece nepíšu,aby takto začínal.Ani jsem nepsal,že jsem něco takového někdy provozaval,nebo provozuji.
Jen říkám,že to může fungovat,nic víc.A to,že to tak funguje u spousty akvaristů je prostě fakt
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   08.12.2013 21:53 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Burik
Nevím, kolik takových akvárií provozujete nebo jste v minulosti provozoval, že to takto hodnotíte. Já vidím jako rozumnější začínat s jednoduchými postupy a k těm složitějším se dopracovat, ne s nimi začínat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2013 21:07 Kuba
Já mám akva o čistém objemu 300 litrů, svítím 108 w 11 hodin denně, přes poledne ještě navíc 90w tři hodiny. Akva založené asi měsíc a půl, co2 přidávám kvasnicemi z dvou dvoulitrových flašek plněných nastřídačku každou co 14 dní. Hnojivo přidávám denně. Rostlin přibližně stejné množství. Takže bych řekl, že kromě toho hnojení je akva totožné s MiDovým. Asi před 14 dny se mě udělala stejná "chuchvalcová řasa", a vláknitá řasa o délce asi 3cm, sem tam vlákna delší. Začala se dělat na kořenu a do dvou dnů přešla na rostliny. Vyhodil jsem kořen a odsával ty chuchvalce každý den.Šlo to pěkně, na rostlinkách to nedrželo. Asi po pěti dnech se "chuchvalce" přestaly tvořit a vláknitá řasa na listech zeslábla a další už neroste.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2013 21:04 Muž Burik [727] - AquascapingRe: Sid
Sid:
Dobře..běžně je přehnané..jen jsem chtěl říct,že to lze normálně provozovat.Pokud tomu přizpůsobím hnojení,tak v tom není problém.

Tazatel má dokonce CO2,což je rozhodně jedině dobře.

MiDo21
Akva je čerstvé,rozhodně bych nepodléhal panice.Ale už ti bylo porazeno ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2013 20:58 Muž Burik [727] - AquascapingRe: grunda
samozřejmě,že ty zářivky k výbojkám nesvítí celý den..a světlo není 6cm nad hladinou,to dá rozum.
;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   08.12.2013 20:51 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Burik
Běžně? To snad ne?! Já do 300 l "běžně" svítím 2*36W/T8/8xx ve 12h intervalu, bez CO2 a bez hnojení do vody a nádrž je "zahnípaná" prosperujícími zdravými rostlinami.
Je dobré naučit se nejprve základy, pak zkoušet i něco složitějšího... :-)
EDIT: Taky si rád "zařádím", co se intenzity světla týče, ale svého času jsem se zamyslel nad metodami a názory kolegy VAIe a musím uznat, že na nich něco je. :-)
www.akvarijni.cz
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2013 20:51 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: Burik
to ani náhodou, buď se svítí 2x150W HQI, nebo 4x54W - oboje zavěšené tak 30cm nad akva. Neznám nikoho kdo by ukočíroval 520W na 300 litrech ;-)
sám mám stejné světlo nad 800 litrů akva, mám výšku akva 75 cm a světlo 35 cm nad akva a i tak nejedu plnou palbu celý cen, bych se zbláznil
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2013 20:39 R Muž romant [27983] Re: Burik
Burik napsal: Já bych zase neřekl,že 4x54W na 300L je nějaká palba..běžně se nad takto velké akva svítí 2x150W HQI+ ještě oněch zmiňovaných 4x54W zářivekSouhlas a běžně se do takovýchto nádrží leje hnojivo z venku, což prozatím tazatel nečiní, takže bych u té palby zůstával. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2013 20:33 Muž Burik [727] - Aquascaping
Já bych zase neřekl,že 4x54W na 300L je nějaká palba..běžně se nad takto velké akva svítí 2x150W HQI+ ještě oněch zmiňovaných 4x54W zářivek
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.12.2013 20:32 Muž acik [416] Re: MiDo21
zkus si pročist "Watt na litr" versus PAR - přepočet wat na litr je v dnešní době nemožný


zajimavý článek: www.prirodni-akvarium.cz/…

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2013 20:16 Muž MiDo21 [1] Re: acik, Utman
Pánové - především moc děkuji za rady a názory, které se navzájem celkem shodují (... a jenom potvrzují moje původní podezření). Stáhnu čas svitu na 8 hod./denně, budu měnit vodu tak abych neryl do dna,zatnu zuby a počkám do nového roku a uvidím.

Jenom musím uvést na pravou míru těch 4x54W - trubky tam jsou, ale hodiny byly nastaveny tak že 4x54W tam bylo tři hodiny denně. Proto jsem všude uváděl těch průměrných 0,49 W/lit, určitě negriluji ryby 200W celý boží den.

Posledního půl roku jsem přečetl na netu co se dá (abych si zkrátil dlouhou chvíli čekáním na dodávku akva a ostatních hraček), ale krom velmi obecných rad asi žádná universální kuchařka, speciálně na dětské choroby neexistuje. Holt asi universální rady nejsou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2013 19:15 JoKa Re: badys
S největší pravděpodobností (spíš určitě) je to GSA (zelená přisedlá řasa). Absolutně běžná a mezi akvaristy hodně "populární" řasa, hned po ruduše (štětičková řasa), asi nejčastější... Více info zde:
rybicky.net/forum/18605
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2013 19:12 Muž acik [416] Re: Urtman
4x54w na tu litráž je opravdu palba
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   08.12.2013 19:09 JoKa Re: MiDo21
Po vstřebání těch několika informací vyjádřím svůj názor.
Cituji Romanta:
Svítit 15 hodin v začátku akva, to je dost brutální, i polovina by byla docela dost.
A moje verze, tvoje zářivky, to je palba jako "prase" na nezajeté akvo... Uprav svícení na 8 hodin... Až bude vše ok, můžeš pomalu přidávat...

Cituji Acika:
já být tebou do dna v žádném případě nevrtám,na odkalování se vyprdni,jen posbírej co se válí na dně,pisek nechat na pokoji :) spíše bych zatlačil na výměny vody
S tímto naprosto souhlasím. Osobně odkaluji tak jednou za půl roku. V novém akvu v žádném případě neodkalovat... Já poprvé odkaluji tak za rok...

A teď postřeh na závěr. Ten humus na těch jemnolistých rostlinách mi nápadně připomíná to, co se udělá třeba i na novém kořeni (asi se nejedná o klasické typy řas). Časem to ustoupí samo, když dodržíš tady řečené... Než začneš experimentovat s dalšími metodami, nedejbože chemií, dodám, že efekt pocítíš nejdříve za měsíc. Tak je blbost tyto rady za 14 dní zavrhnout s tím, že nefungují a zkoušet něco jiného. Tím se pokaždé dostaneš zase na začátek... Trpělivost je alfa akvaristy, výměna vody omega.
Jo a málem bych zapomněl, výměna 1/3 vody týdně je pro tebe od teď dogma...
Ať se daří.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2013 19:02 Muž acik [416] Re: MiDo21
ty fakt pálíš 4x54w do 300litru? spíše 250litru jak koukám.... Doporučuju ti si pročíst řádně články u horáce www.horacovoakvarium.cz
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2013 18:54 Muž MiDo21 [1] Re: acik
"já být tebou do dna v žádném případě nevrtám,na odkalování se vyprdni..." .... do dna se snažím nevrtat, sbírám odkalovačem ten zelenohnědý čurbes ze dna - viz příspěvek níže i s fotkama které zatím nikdo nepoznal :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2013 18:54 R Muž romant [27983] Re: MiDo21
Spíš se ptej s jakou nelibostí to ponesou řasy. Netvrdím že je to samospásný, ale když máš takovou světelnou palbu, jako Ty, tak to chce umět s tím pracovat, ještě si o tom něco nastuduj. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2013 18:51 Muž MiDo21 [1] Re: romant
... jj, asi ještě uberu.
Neponesou to kytky s nelibostí?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2013 18:50 Muž acik [416] Re: MiDo21
když myslíš... sviť si klidně 20 hodin :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2013 18:50 Muž MiDo21 [1] Re: acik
... podle téhle logiky bych měl svítit 3 hodiny :-D

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [24] ...... 69 70

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 79056x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/1351-rasy?od=1151